Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2022



Fra traileren til filmen "Somm".

Den rene hjernegymnastik

Tusinder har forsøgt sig, men kun 274 personer på verdensplan har bestået Court of Master Sommeliers Certified Examination, siden denne sommeliereksamen blev afholdt første gang i 1969. Så strenge er eksamenskravene til både de teoretiske og praktiske prøver.

Hvad der kræves af eleverne og det stress, der følger i kølvandet, kan man få et indtryk af i filmen ”Somm” fra 2012.
Et hold forskere fra blandt andet Université du Québec à Trois-Rivières i Canada og Center for Brain Health i USA har tidligere fundet frem til, at denne vinøse uddannelse svarer til flere timers sensorisk hjernegymnastik hver eneste dag.

Fysiske ændringer i hjernen


Forskerne sammenlignede Master Sommelierernes hjerner med hjernerne hos en kontrolgruppe, bestående af "almindelige" mennesker. Der var tretten deltagere i hver gruppe.
Det viste sig, at visse områder i Master Sommelierernes hjerner var markant større på grund af den megen hjernegymnastik. Det gjaldt blandt andet den del af hjernen, der kaldes for entorhinal cortex, som er forbundet med evnen til at huske.
Også hjernedelen insular cortex, der blandt andet hjælper med at kontrollere lugte- og smagssansen, var større hos samtlige Master Sommelierer.
Der var således tale om direkte fysiske tegn på, at visse dele af hjernefunktionen forbedredes af den hårde mentale træning.

Forskning i kampen mod Alzheimers


I de teoretiske tests, som forskerne udsatte såvel sommeliererne som kontrolgruppen for, klarede førstnævnte sig også langt bedre. Undersøgelsen viser således, at voksne mennesker via hård mental træning kan forbedre funktionsniveauet i visse dele af hjernen.
Der er tidligere blevet udført lignende undersøgelser af studerende inden for andre felter, men dette var den første undersøgelse af mennesker, der i så ekstrem grad bruger områder i hjernen, som både har med hukommelse og med sanserne at gøre.
Forskerne var ikke i tvivl om, at deres arbejde i fremtiden kan få betydning for kampen mod visse demenssygdomme som fx Alzheimers - en sygdom, som ikke kun går ud over hukommelsen men også over lugte- og smagssansen i de tidlige stadier.


En Autonomous Travel Suite er på vej hen til det store runde hotel, hvor hybrid-bilen kan tilkobles.

Drik vin i "hybrid-bilen"

At drikke et glas vin, mens man kører bil, er helt klart ”no go”. Men sådan er det ikke, hvis man kører i en Autonomous Travel Suite, der er en hybrid mellem et hotelværelse og en selvkørende bil.

Her er alt, hvad man finder i et normalt hotelværelse - sofa og bord, toilet og brus, arbejdsniche osv.
Og selvfølgelig er der også en minibar, så man kan nyde et glas vin, mens den føreløse bil fragter én fra punkt A til B.

Kobles på hotellet


Det er det amerikanske designfirma Aprilli Design Studio, der har udviklet hybriden, som kan indstilles til at køre en hvilken som helst rute, man måtte ønske.
Tanken er en fremtid, hvor sådanne selvkørende hotelværelser kan kobles på et stort hotel med barer, restauranter, swimmingpool osv., når gæsterne er færdige med dagens køreri. Her kan man så også få opladet hybridens batteri og genfyldt minibaren.
Man kan læse mere om den fantastiske hybrid og moderhotellet og se en lille film om, hvordan det hele virker, ved at klikke her.


Glimrende webside om fransk vin

Hvis man stadig har lidt ferie til gode, og har tænkt sig at holde den i Frankrig, bør man lige klikke ind på Wine Tourism in France, en ualmindelig grundig og god side om vinturisme i de franske vindistrikter.
Her kan man læse korte artikler om de enkelte distrikter, deres hoveddruer, og hvilken mad vinene egner sig til.
Siden indeholder også rejsetips i massevis om blandt andet besøg hos vinhusene, vinkøb og vinbøger. Og så er der en overskuelig kalender over vinfester og andre vinrelaterede begivenheder året rundt. Eneste hage er kortene over distrikterne - de er meget gnidrede og faktisk ubrugelige.
Nogle af teksterne er på engelsk, men ikke dem alle. Til gengæld er der mange links til lokale sider, hvoraf en del har engelske tekster.


De dystende hold i druetrampnings-konkurrencen består af en tramper og en hjælper, der står nedenfor og holder dunken, som skal fyldes med druemost. Det må være sjovest at trampe ...

Så skal der trampes på livet løs

Startskuddet til årets druehøst i Californien har lydt, og i kølvandet følger stribevis af høstfestivaler.
En af de mest berømte festivaler er Sonoma County Harvest Fair, og berømmelsen gælder frem for alt den store årlige konkurrence i drue-trampning.
I år finder festivalen - og trampningen - sted fra d. 15. til 17. oktober, og det vil traditionen tro blive med deltagere fra hele USA. Hvert hold i konkurrencen består af en tramper og en hjælper. Sidstnævnte opsamler druesaften i en beholder og hjælper med at skrabe druekvaset væk fra det hul i tønden, hvor saften skal løbe ud.
Og så gælder det ellers om, hvilket hold, der hurtigst kan få fyldt beholderen. Ved at klikke her kan man se en lille YouTube-film, der viser konkurrencen.
I 2015 udfordrede to firmaer hinanden under konkurrencen. Det blev der en sjov lille Vimeo-film ud af, som viser, hvordan deltagerne trænede til den store dyst. Se den ved at klikke her.
Ugens store billede længere nede på siden stammer ligeledes fra den store trampe-konkurrence.


Fra den lille film på YouTube.

Smart film omgår streng lov

Vi har tidligere skrevet om den strenge franske alkohol-lov, Evin-loven, som forbyder reklamer for vin og spiritus og enhver positiv omtale af samme i de franske medier. Loven har medført, at aviser, blandt andet Le Parisien, og andre medier er blevet trukket i retten af anti-alkohollobbyen, bare fordi de har omtalt vin i rosende vendinger. Og selv om Frankrig i dag har en vin-glad præsident, lever den strenge lov i bedste velgående.

Det er således forbudt at skrive eller udtale på fx tv, at en vin er lækker, en stor oplevelse eller forførende. Men hvad hvis nu man lader en flaske vin fortælle om sig selv? Den slags står der ikke noget om i Evin-loven, og det inspirerede for nogle år siden ejeren af Château Tuillac i Castillon, Sophie Poitevin, til at lave en lille videofilm om sin nye vin Cuvée Élégance.

Jeg er en raffineret vin


I filmen fortæller flasken med en forførende kvindestemme, at den er lavet på 85% Merlot og 15% Cabernet Franc - den slags faktaoplysninger er det ikke forbudt at komme med ifølge Evin-loven. Men flasken siger også, at den godt ved, at den ikke må sige det, men at den er raffineret - hvorpå filmen viser ordet raffineret med en rød streg over. Og sådan fortsætter det - en skøn blanding af reklame og parodi af den strenge - og for vinproducenterne ofte forvirrende - franske alkohollov. Det er nemlig ikke helt klart, præcis hvilke ord man må benytte, og hvilke der er bandlyste.
Man kan se filmen (på fransk) på YouTube ved at klikke her.

Besøg vinhuse tæt ved London

Måske har man et indtryk af, at man skal meget langt ud på landet for at besøge et af de efterhånden mange britiske vinhuse. Men faktisk er der en hel række producenter, som ikke ligger særligt langt væk fra London, og som har besøgscentre og byder på vinøse oplevelser af forskellig art. Der er sikkert en del af vores læsere, der fra tid til anden besøger den britiske hovedstad – og så kunne det jo være rart med en lille vinøs udflugt ud i det grønne.

Vi har nederst listet fem vinhuse, der alle kan nås inden for en times tid fra London med offentlige transportmidler kombineret med 10 til 15 minutters taxakørsel. Endnu lettere er det selvfølgelig, hvis man kører rundt i en lejet bil.
På vinhusenes hjemmesider kan man se info om åbningstider, guideture, restauranter, overnatning osv.
Det drejer sig om følgende vinhuse: Hambledon Vineyard i Hampshire, Ridgeview Wine Estate i Sussex, Gusbourne Estate i Kent, Hattingley Valley i Hampshire og Hush Heath i Kent.



Denne vinstok er en ren skulptur. Den står i en vinmark plantet i Franschhoek i Sydafrika i 1936. Druesorten er Semillon. De fleste af de gamle vinstokke i Sydafrika - cirka 50% - bærer Chenin Blanc. Foto: OVP.

Sydafrikansk kamp for gamle vinstokke

Gamle vinstokke leverer ikke så mange druer. Til gengæld har druerne en mere koncentreret aroma og kan forvandles til store komplekse vine.
I Sydafrika har vitikulturisten Rosa Kruger og vinproducenten André Morgenthal i 2016 søsat et projekt, Old Vine Project (OVP), der har til formål at finde frem til og redde landets gamle vinstokke – og ikke mindst skabe opmærksomhed omkring værdien af dem, hvilket der er hårdt brug for. Netop på grund af det lave høstudbytte er der mange drueavlere, som river vinstokkene op med rode og planter nye og mere givende vinstokke - efter devisen, jo flere druer, der kan sælges til producenterne, desto flere penge.

Højere priser for druerne


Derfor har OVP også en vinmarkskonsulent tilknyttet, som kan hjælpe drueavlerne med at restaurere de gamle vinmarker - men også med at øge produktionen fra vinstokkene, dog kun en smule. Det er faktisk muligt med forskellige vindyrkningsteknikker.
OVP arbejder selvfølgelig også for, at de sydafrikanske vinproducenter, der køber druerne, betaler noget mere for de koncentrerede, aromatiske druer fra de gamle vinstokke.
Rosa Kruger og André Morgenthal har med tiden fået hjælp fra stadig flere producenter med at finde og bevare de gamle vinstokke – og gammel vil i OVP-regi sige over 35 år. Mange af vinstokkene er dog langt ældre.

Guideture i de gamle marker


I dag er OVP en større forening med 130 medlemmer (producenter), der til sammen fremstiller mere end 250 forskellige vine på druer fra såkaldte Certified Heritage Vineyards (CHV) – altså vinmarker, som foreningen har certificeret som værende gamle nok. For forbrugerne vidner et lille logo med et CHV på flaskens etiket om, at druerne til vinen stammer fra netop sådan en mark.
For at fremme kendskabet til - og dermed salget af - vine på druer fra gamle vinstokke afholder OVP også vinsmagninger i ind- og udland, ligesom der arrangeres ture for turister rundt til de gamle vinmarker. På OVP's hjemmeside kan man læse mere om projektet.
Og anstrengelserne har givet pote. Arealet af de gamle marker er steget fra 2952 hektar i 2016 til 4004 hektar i 2021, svarende til 4,4% af Sydafrikas totale vinmarksareal.

Har søsat nyt projekt


Nu har OVP ifølge Wine Business kastet sig ud i et nyt projekt: virus-fri kloner på stiklinger fra nogle af de gamle vinstokke. Virusser plager vinmarker over alt i verden, men i Sydafrika er disse virusser et særdeles stort problem. Løvet dør på de angrebne vinstokke, og et angreb kan også gå ud over druernes kvalitet.
Projektet udføres i samarbejde med planteskolen Vititec i Paarl, og for at sikre sig, at stiklingerne er totalt virus-fri, bliver de udsat for en særlig varmebehandling.
Det er et langsommeligt arbejde, og OVP regner med, at der går cirka fire år, før den første lille hektar med de vinrus-fri kloner kan plantes. Plantningen vil foregå hos en afsides liggende vingård, hvor der er langt til andre vinmarker og dermed til eventuelle virusser.
Det nye projekt er helt i tråd med OVP’s promovering af gamle vinstokke, idet virus-fri stokke har større mulighed for at nå en høj alder. På YouTube kan man se en god lille film om projektet.


Fra Laithwaites's kampagneside.

624 mio. flasker vin i vasken

Vi taler rigtig meget om madspil i disse år, men hvad med vinspild? For der er ingen tvivl om, at rigtig megen god vin hver dag jorden rundt ryger ud i køkkenvasken – og årsagen er i høj grad usikkerhed hos forbrugerne, når det gælder vins holdbarhed i åbnede flasker. Det viser blandt andet en undersøgelse, som det store britiske vinfirma Laithwaites foretog blandt de britiske forbrugere.

Ifølge undersøgelsen - en storstilet rundspørge - hælder briterne hvert år det, der svarer til 624 millioner flasker vin, i vasken. Det svarer til 17,3 flasker årligt pr. husstand og er nok til at fylde 333 olympiske svømmepøler.
Og den væsentligste årsag til dette spild af vin er netop det med holdbarheden.
Hele 20% af de adspurgte briter hældte konsekvent den resterende vin i en åben flaske ud efter højst en halv dag - uanset vintype.

Kampagne mod vinspild


Når det gælder champagne og andre mousserende vine, mente hele 31%, at vinen højst kunne holde sig frisk i fem timer - så var det direkte ned i afløbet med resten af flasken. Yderligere 30% smed vinen ud, fordi de havde glemt at sætte prop i.
Undersøgelsen viste også, at indbyggerne i London er de største vinforbrugere med 2,1 flaske i gennemsnit om ugen - og dem, der smider mest vin ud årligt.
Laithwaites har forsøgt at komme det store vinspild til livs med en oplysningskampagne, ”Save Our Wines!”. Her informeres der om, hvor længe de forskellige vintyper kan holde, når først flasken er åbnet, og om hvordan man bør opbevare de åbnede flasker. Og det bliver gjort i form af fem gode råd, som vi bringer nedenfor.

Fem gode råd


* Mousserende vin, rosé, hvidvine og rødvine kan alle forsynet med en prop holde sig friske i 3 til 5 dage i køleskabet. Det er også helt i orden at opbevare en åbnet rødvin i køleskabet.
* Køb kvalitet - der er jo ingen, der ønsker at hælde fx en top-Bourgogne i vasken. (Her henviser Laithwaites til undersøgelsen, hvor to ud af tre af de adspurgte briter næsten altid tømte flasken samme dag, når det var en dyrere vin).
* Overvej at købe hedvin. Disse vine er skabt til at holde længere. Fx kan en åben flaske sherry - når der er sat prop i flaskehalsen - holder i flere uger i køleskabet.
* Opbevar den åbnede flaske stående i køleskabet - hvis den lægges ned, udsættes en større del af vinen for iltning. Og ilt er med til at reducere holdbarheden.
* Når der skal være fest, så lade være med at åbne et hav af flasker med det samme. Vent og se, hvor meget gæsterne rent faktisk drikker. Hvis først man sætter en masse åbnede flasker på bordet, ender det som regel med, at man står tilbage med adskillige halve flasker.


Undervisning i vinmarken for deltagere i Gourmet Odyssey Wine Experience.

Fremstil din egen franske vin

Hvis det kribler i fingrene for at forsøge sig som fransk vinbonde, bør man klikke ind på Gourmet Odyssey Wine Experience.

Siden er skabt af Mark Bootherstone, en vinelskende brite, der bor i Paris, i samarbejde med en række franske vinhuse, som tilbyder vininteresserede europæere at være med til at lave deres egen vin. Samtlige vinhuse er økologisk certificerede, og mange af dem fremstiller rigt præmierede vine.
Hvis man melder sig til en såkaldt "Wine Experience", lejer man i et år fra 6 til 36 vinstokke hos et af vinhusene. Man kan vælge udelukkende at følge hele processen online hjemme ved sin computer – fra udviklingen af druerne til den færdige vin. Men man kan også – og det vælger hovedparten af de tilmeldte – melde sig til i alt tre besøg i vinhuset.

Lær at beskære vinstokke


Besøgene hos vinproducenterne ligger blandt andet, når vinstokkene skal beskæres. Her kan man lære, hvordan man gør og øve sig på sine egne stokke. Det er også muligt at deltage i høsten og sortere druer på sorteringsbåndet – eller melde sig til en kælderdag, hvor man lærer en masse om forskellige fades påvirkning af vinen, sammenstikning af vine osv.
Besøgene er altid for to personer, så man kan medbringe en gæst.
Til sidst modtager man sin helt egen vin – en flaske for hver af de vinstokke, man har lejet. Selvfølgelig får man også lov til selv at designe sin etiket og bestemme navnet på vinen.
Priserne ligger fra 169 til 219 euro (cirka 1257 til 1629 kr.) alt efter, hvilket vinhus og hvor meget man melder sig til.

Et hjørne af den berømte whiskybar i Glenesk Hotel.

Verdens største udbud af whisky

I baren hos Glenesk Hotel i den skotske landsby Edzell kan man vælge mellem det største antal whiskyer i verden. Det har det gamle victorianske hotel fået Guinness Records ord for.
Hele 1031 forskellige flasker kan der skænkes fra, og det er mere end den hidtidige rekord på 800 flasker i Millionaire’s Casino i Ayrshire.
Faktisk kan The Glenesk Hotel tilbyde servering af whiskyer fra samtlige stadig eksisterende skotske destillerier.
I baren har man en liste over de mange flasker - med smagekommentarer, så man ved, hvad man går ind til.
Dyreste whisky på listen er Lagavulin 25 Year Old til 248 pund (cirka 2100 kr.) for 5 cl.
For dem, der ikke holder af whisky, kan baren byde på 200 forskellige ginner, 80 rommærker og 70 vodkamærker.
Ud over de flasker, hvis indhold er til salg i baren, har hotellets ejer, Dylan Wren, også en privatsamling på cirka 1500 whiskyflasker, som kan ses, men ikke røres.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Lorenzo Misciattelli.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Lorenzo Misciattelli (f. 1970) er drengen fra Birkerød, der i dag sidder og bestyrer sin italienske families fantastiske vinborg Castello di Montegiove uden for Orvieto. Et slot, som familien har ejet i fire århundreder.
Hans mor er dansk og hans far var italiensk, og de første mange år af sit liv tilbragte han i Danmark. Men allerede tidligt stiftede han bekendtskab med produktionen af vin, når han igen og igen besøgte familiens gods i Umbrien.
Efter gymnasiet studerede han landbrugsvidenskab i Danmark og Skotland og specialiserede sig i malkekøer. Han tog en M.Sc. og en Ph.D. i ernæringsfysiologi og arbejdede i en årrække som projektforsker i Landbrugsministeriet og som adjunkt på den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
Men så i 2002 tog han det store skridt. Han lagde malkekøerne på hylden og sprang ud som bestyrer af familiens umbriske slot uden for Orvieto. Her har han og hans danskfødte hustru, Rikke, siden sat gang i vinkælderen og nyplantet dele af de 13 hektar vinmarker, efter at slottet i en årrække nøjedes med at sælge druerne. I dag fremstiller de en række forskellige vine på et bæredygtigt grundlag, i alt 40.000 flasker om året.
Derudover er de i fuld gang med grøn omstilling på godset med nye beplantninger for at fremme biodiversiteten og med introduktioen af et nyt stort naturområde.
Endvidere har ægteparret indrettet agriturismo med blandt andet to-etages ferielejligheder i en charmerende gammel olivenmølle fra 1200-tallet uden for borgens ringmur.
Lorenzo Misciattelli bestrider en række tillidshverv i Umbriens afdeling af Italiens største landmandssammenslutning, Confagricoltura, hvor han blandt andet er formand for sektionen for miljø- og skovbrug og bestyrelsesmedlem. Og så er han også aktiv i de europæiske private skovejeres forening.
Men køerne er alligevel ikke lagt helt på hylden. Godset har nu en fritgående avlsbesætning med den fornemme lokale hvide kødrace Chianina.
Adresse: Castello di Montegiove, Via Beata Angelina 1, I-05010 Montegabbione (TR), Umbria, Italien, tlf.: 0039 07 63 83 74 73, mobil: 0039 33 98 76 20 98, aften: 0039 07 63 83 70 09, e-mail: info@castellomontegiove.com, www.castellomontegiove.com.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvad laver en négociant?

- I omtaler ofte Bordeauxs négocianter, skriver Lars Knudsen. – Men hvad præcis er deres funktion?

Man kunne oversætte det franske ord négociant ved vinkøbmand, og en négociant kan enten være en person eller et firma, der varetager samme funktion.
Principielt har en négociant tre arbejdsområder:
* Han er med til at sætte priserne på hver årgang af de fine og kostbare Bordeaux-vine og sælge dem til alle markeder.
* Han markedsfører vine fra petits châteaux – "små slotte", som han er så heldig at eje (men det er der nu kun få, der gør).
* Og endelig køber han druer eller most fra vinbønder og fremstiller sine egne vinmærker – brands som Mouton Cadet (Rothschild), Premius (Yvon Mau), Michel Lynch (Cazes), Sirius (Sichel), No.1 (Dourthe), Mascaron (Ginestet), Cheval Noir (Mähler-Besse) og La Vigne d'Argent (Terra Burdigala) – for nu at nævne nogle af de mere kendte.
Det meste af druematerialet henter négocianterne i de Merlot-rige bakker på højre bred, hvor blandt andet distrikterne Saint Émilion og Pomerol ligger.
Der er mere end 400 négocianter i Bordeaux, men de fleste er faktisk kun grossister. Der er ikke så mange, der lagrer, blander og sælger sine egne vine.



Ugens vinøse billede

Per Morten Jørgensen har taget dette billede i det dejlige tyske distrikt Pfalz.
Det viser en vinmark i den sydlige del af distriktet, og de gule blomster er mælkebøtter, som man ikke fjerner, da de holder jorden ren og tilfører den gødning. Og så ser mælkebøtterne jo også godt ud.
Næsten alle marker i det sydlige Pfalz ser sådan ud i slutningen af april.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-702
Billede 569-594Billede 595-621


702 Druetrampere og hjælpere på stiger under den store høstfest i Sonoma (foto © Sonoma County Harvest Fair).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Turm Glück, Sauvignon Blanc, Rheinhessen, Tyskland, 2021, lav alkohol (12%)

Dette er en rigtig god hvidvin, og med sine fine noter af eksotisk frugt i både duft og smag er vinen typisk for Sauvignon Blanc. Eftersmagen er lang og liflig og med modne citrusfrugter til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Arthur Metz Altenberg de Wolxheim, Riesling, Alsace Grand Cru AOC, Frankrig, 2020, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris på tilbud fra 16. til 22. september: 89 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Altenberg de Wolxheim er en af Alsaces 51 Grand Cru-vinmarker, og det er den, der har leveret Riesling-druerne til denne dejlige og velafbalancerede hvidvin. Det er en tør - men ikke knastør - vin med en mineralsk duft med strejf af honning. Smagen er fyldig med noter af grønne druer og igen med en fin lille honningsødme til slut. Tilbudsprisen er lav for så god en kvalitet. Nyd vinen til en ekstra god skaldyrsret.

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Durchblick Rosé, Gut von Beiden, Pfalz, Tyskland, lav alkohol (12%)

89,95 kr., SPS Wine

En elegant økologisk rosé med en ganske svag rosa farve, god fylde, sarte noter af røde bær og en fin bærsødme samt en tilpas syre i den lange eftersmag. Vinen er velegnet som apéritif eller til en sommersalat. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Claes Rosé Feinherb, Weingut Claes Schmitt Erben, Spätburgunder, Tyskland, 2021, lav alkohol (11,5%)

105 kr., pris ved 6 flasker: 90 kr., Vinovida

En lys, frisk og delikat rosévin med duft og smag af røde stikkelsbær og med en dejlig frugtsyre, der holder ud i eftersmagen, som slutter med strejf af hindbær. Flasken har skruelåg.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

Adega do Passo, Alentejano, Portugal, 2018, middel alkohol (13,5%)

49,95 kr., Amka

Til 50 kr. er dette en helt ok rødvin. Den er let krydret, har strejf af hyldebær og en rund og blød afslutning. En god all round vin til en lang række hverdagsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pajar, Cottini, Veneto IGP, Italien, 2016, middel alkohol (13,5%)

69 kr., pris på tilbud fra 15. til 21. september: 50 kr., Coop 365

En udmærket, enkel og varm rødvin med god moden frugt. En let drikkelig vin, der vil egne sig glimrende til en god omgang pasta eller stegt kylling. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen ved 50 kr.

stjernestjernestjerne

72100, Risveglio, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

114,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

Der er syltede kirsebær over duften af denne rødvin. Smagen har god moden frugt men også en meget markant (marmelade)sødme.

stjernestjernestjernestjerneØ

Le Clos des Enfants Sauvages, Costières de Nîmes AOP, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99,95 kr., Jysk Vin

En udmærket biodynamisk rødvin med fyldig bærfrugt og en god krydret note i duft og smag - men også med en hel del syre i eftersmagen, der gør vinen velegnet som ledsager til lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjerneØ

Mosaïque, Domaine de Fenouillet, Faugères AOP, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 15. til 21. september: 89 kr., Irma

Der er syltede kirsebær i duften af denne udmærkede rødvin, der er lavet på Syrah, Grenache og Carignan. Smagen er tæt og med god bærmost og et lille bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Fontanafredda, Barbera d'Alba DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

119,95 kr., pris på tilbud fra 16. til 22. september: 59 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Hvis man skal have en god all round rødvin, går man ikke galt i byen med denne udgave. Det er en let drikkelig vin med god moden frugt, saftighed og en eftersmag med en fin lille syre, der gør vinen velegnet til mad.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Palacio de Villa Chica, Ribera del Duero DO, Spanien, 2019, høj alkohol (14,5%)

Her er vi helt oppe at ringe - sikke en dejlig rødvin med hyldebær og læder i duften og med en smag, hvor lag på lag af krydede noter i forening med friske bær giver sig til kende.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Castellani Riserva, Chianti Classico DOCG, Italien, 2016, lav alkohol (13%)

149 kr., pris på tilbud fra 12. til 18. september: 79 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne Online

Der er læder, tobak og brombærmos over duften af denne rødvin. Smagen er i top - her er friske røde bær, sarte krydrede noter og en saftighed og syre, der varer ved ud i den lange eftersmag. Det er en dejlig vin, der bør nydes til lidt federe kødretter, hvor syren kommer på arbejde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

150 kr., pris på tilbud indtil 25. september: 130 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig, koncentreret og bær-rig rødvin med fylde, brombær og varme krydderier men også med rygrad og et lille tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paralupi, Varvaglione, Puglia IGP, Italien, 2020, høj alkohol (15%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En absolut top-vin og en spændende vin, der udvikler sig i munden. Her er sort peber, mørk chokolade, ristede kaffebønner og i eftersmagen en koncentreret smag af modne mørke sommerbær og en fin lille syre. Nyd vinen, som den er, en lidt kølig sensommeraften - eller til en sammenkogt gryderet.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen