Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2022



Casablanca er et forholdsvist nyt vindistrikt, hvor de første vinstokke blev plantet i 1980'erne. Foto: Winetourism.com.

Producenter søger mod syd

Til trods for, at Valle de Casablanca regnes for en af Chiles bedste og fineste vindistrikter, er der ifølge The Drinks Business stadig flere vinproducenter, der pakker sammen og forlader regionen. De søger mod syd til distrikter som fx Colchagua, og det er der flere årsager til.

Frem for alt lider Casablanca i stigende grad af tørke og dermed vandmangel, og det gør det ikke bedre, at der er tale om overbeplantning, når det gælder vinmarksarealet.
Derudover har vilde kaniner skabt et alvorligt problem i den nordchilenske vinregion. Horder af de små dyr indtager vinmarkerne, når høsten nærmer sig, spiser druerne og går derefter i gang med at spise vinstokkenes stammer. Kaninerne angriber vinmarkerne i mangel af bedre, da varmen og tørken har ødelagt deres naturlige fødekilder.

Bliver og kæmper


Der er dog også rigtig mange vinproducenter, der vælger at blive i Casablanca – den vin, der kan fremstilles her, er simpelt hen stadig for god. Regionen er ikke mindst kendt for sine hvidvine på Sauvignon Blanc-druen.
En af de producenter, der bliver og kæmper, er Emiliana Vineyards, der også har vinmarker i andre distrikter. Her er man ikke i tvivl om, at det vil hjælpe gevaldigt på vandmangelen, hvis man kan komme overbeplantningen af vinstokke til livs. Vinhuset har derfor valgt at skære ned på sit eget vinmarksareal i Casablanca på 250 hektar og fremover kun bruge druerne fra distriktet til vinhusets top-vine.


Foto: WSET.

WSET holder "åbent hus" online

Hvis man gerne vil have udvidet sin vinviden - og have papir på den - kan man melde sig til et kursus hos Wine & Spirit Education Trust (WSET), der blev grundlagt i 1969.
Uddannelsen kan tages på WSET’s egen skole i London eller hos en af de mange godkendte programudbydere verden over – også Danmark har sine udbydere. WSET’s diplomeksamen er forudsætningen for, at man kan studere videre til Master of Wine.
Nu afholder WSET for første gang nogensinde et virtuelt (og gratis) ”åbent hus”, hvor man online bliver præsenteret for de kurser, der tilbydes – ikke kun inden for vin men også inden for spiritus og sake. Seancen foregår d. 19. og 20. oktober, og starter med de forskellige niveauer på vin-uddannelsen for derefter på dag to at gå over til de stærkere sager.

Foregår på engelsk


Sproget er engelsk – dog med undtagelse af nogle få, små afsnit på fransk og spansk.
Ud over gennemgangen af de enkelte kurser er der også indslag, hvor tidligere studerende fortæller om deres forløb, og hvad de har brugt deres WSET-uddannelse til.
Hvis man ikke kan deltage direkte, vil man – ved at registrere sig – få adgang til præsentationen i op til 30 dage efter afholdelsen.
Man kan læse mere om ”det åbne hus” og registrere sig ved at klikke her.


Vermentino - også kaldet Rolle i Frankrig. Foto: Wikipedia/Magnetto.

Slåskamp om Vermentino

Den grønne drue Vermentino har i de senere år nydt stigende popularitet hos forbrugere verden over. Den har sin oprindelse i Italien, og det er også her, den er mest udbredt. Men i Sydfrankrig, og især i Languedoc, fremstilles der også store mængder vin på druen – hvorfor flere førende producenter i det franske distrikt er blevet rasende over en beslutning fra EU.
Fra og med årgang 2022 er det nemlig kun italienerne, der må sætte et Vermentino på etiketten – noget, som de italienske producenter har presset på for at få gennemført i Bruxelles.

Rolle klinger ikke helt så godt


Som et argument for en beskyttelse af navnet har italienerne peget på, at Vermentino allerede er en beskyttet geografisk betegnelse - en såkaldt GI (Geographical Indication) - i form af to hvidvine fra Sardinien, Vermentino di Gallura og Vermentino di Sardegna.
En af de sydfranske producenter og førende négocianter, der nu vil forsøge at få omstødt beslutningen, er ifølge The Drinks Business Jean-Claude Mas. Der findes et fransk navn for druen, Rolle, men Mas vil nødig give afkald på et Vermentino på etiketten, som han mener klinger langt bedre – og huskes bedre af forbrugerne.
Han har nu slået sig sammen med vinproducentforeningen Union des Entreprises Viticoles Méditerranéennes (UEVM), og sammen vil de forsøge at lægge pres på EU.


Foto: Unsplash/Matthieu Joannon.

Verdens største vinforbrugere

Sidste år blev der på verdensplan drukket 236 mio. hektoliter vin svarende til cirka 31,5 milliarder flasker vin – en stigning på 0,7% i forhold til 2020. Men hvilket land nød de fleste flasker?
Det har OIV (Office International de la Vigne et du Vin) et godt bud på. Organisationen har i en rapport bragt en liste over de mest vinforbrugende lande i 2021, og det er USA, der indtager førstepladsen med 4,4 mia. flasker.
På topti-listen, som vi bringer neden for, er der nogle lande, hvor forbruget er lige stort – til gengæld varierer indbyggertallet betydeligt. Tag nu fx Spanien, hvor der blev skænket 1,4 mia. flasker vin i glassene i 2021 fordelt på 47 mio. indbyggere. Kinas forbrug var nøjagtig det samme – men her fordelt på 1,4 mia. indbyggere.
Og hvor meget drikker vi så herhjemme årligt? Ifølge Danmarks Statistik købte danskerne i 2021 cirka 22 mio. liter ren alkohol, stammende fra vin. Omregnet bliver det cirka 238 mio. flasker.

En topti-liste


1. USA (cirka 258 mio. indbyggere) med 4,4 mia. flasker
2. Frankrig (cirka 65 mio. indbyggere) med 3,4 mia. flasker
3. Italien (cirka 60 mio. indbyggere) med 3,2 mia. flasker
4. Tyskland (cirka 84 mio. indbyggere) med 2,6 mia. flasker
5. Storbritannien (cirka 67 mio. indbyggere) med 1,8 mia. flasker
6. Kina (cirka 1,4 mia. indbyggere) med 1,4 mia. flasker
7. Rusland (cirka 146 mio. indbyggere) med 1,4 mia. flasker
8. Spanien (cirka 47 mio. indbyggere) med 1,4 mia. flasker
9. Argentina (cirka 45 mio. indbyggere) med 1,1 mia. flasker
10. Australien (cirka 25 mio. indbyggere) med 1,1 mia. flasker

Ukrainsk vin på Coop's hylder

Gennem de sidste ti år er det gået fremad for den ukrainske vinindustri. Stadig flere vinhuse har slået dørene op, vinenes kvalitet er blevet markant bedre, og i storbyerne er der åbnet adskillige vinbarer, ligesom der tilbydes vinkurser på flere forskellige niveauer.
Ruslands invasion af Ukraine har dog i høj grad gjort livet svært for landets vinproducenter. Flere har mistet vinmarker eller vinhuse, må stoppe produktionen for at huse flygtninge i vinerierne, har problemer med fragt og infrastruktur eller med at få flasker nok at tappe vinen på.
Men selv om problemerne hober sig op, holder de ukrainske vinproducenter skruen i vandet og kæmper for at udbrede kendskabet til deres vine på det internationale marked.
En stor del af verden står da også på spring for at hjælpe ukrainerne – og en god måde at gøre det på er at importere og sælge deres produkter. Og det er netop, hvad Coop er startet på i sine mange butikker rundt omkring i Danmark (SuperBrugsen, Kvickly, Dagli’Brugsen, 365 Discount og Irma).
Da Rusland invaderede Ukraine, blev de russiske varer fjernet fra Coop’s butikshylder – nu indtages hylderne af ukrainske produkter, heriblandt vin.

Vin fra ét og samme vinhus


I starten af krigen sendte Coop lastbiler med nødhjælp til ukrainerne – nu kommer bilerne tilbage med maverne fyldt med varer. Når det gælder vinen, har Coop i første omgang modtaget ni vognlæs ukrainsk vin – og mere er på vej. Og i løbet af efteråret følger også andre ukrainske varer som fx syltetøj, øl, vodka, ost og mel.
Vinene stammer fra vinhuset Shabo, som ligger i landsbyen af samme navn ved Sortehavets sydkyst og tæt på Odesa.
Da vinhuset blev købt af familien Lukuridze i 2003, var det en ren ruin, men det vigtigste af alt, vinmarkerne, var intakte. I dag dyrkes markerne til lyden af bomber kun ti kilometer væk.

Der er noget at komme efter


Shabo eksporterer til 20 forskellige lande, og dets vine, der både fremstilles på lokale druer og på kendte druer som Chardonnay og Pinot Noir, har vundet et hav af priser i internationale konkurrencer.
Det er nok de færreste danskere, der har åbnet en flaske ukrainsk vin til aftensmaden. Men nu er chancen der altså.
VinAvisen har smagt de vine, Coop har importeret fra Ukraine, og der er bestemt noget at komme efter – sprøde, sprudlende og fyldige mousserende vine, intense og bærrige rødvine og ualmindeligt dejlige hvidvine på Chardonnay.
Vinene er allerede kommet ud i rigtig mange Coop butikker, men vil først være dem alle i hænde fra og med uge 39, hvor de er på tilbud fra d. 30. september til 20. oktober.
Anmeldelserne af de i alt syv vine ses nederst på siden.


De glade vindere af konkurrencen (fra venstre): Evan Bisgaard (Bisgaard Vinhandel)
Steen H. Rasmussen (The Wine Company), David Ekberg (Laudrup Vin) og Ole Sørensen (Emilie Vin).

500 besøgende til Rhônefestival

Årets udgave af den populære Rhônefestival løb af stablen hos Nordlund Vingård i Avedøre d. 10. september, og startskuddet lød kl. 11, da Joëlle Laik fra den franske ambassade klippede snoren over og erklærede festivalen for åben.
Mere end 500 vinglade danskere og svenskere smagte sig gennem cirka 225 forskellige vine fra omkring 80 Rhône-producenter. Ved at klikke her kan man se smagekataloget fra årets festival.
Traditionen tro kårede de besøgende årets bedste Rhônevine, og her var det Emilie Vin, der løb med sejren for ”bedste hvidvin” med vinen GT-X Côtes du Rhône Village Blanc AOP 2019, mens ”bedste rødvin”, Duclaux Cote Rotie Coteaux de Tupin 2018, kom fra Laudrup Vin. Bedste dessertvin var Domaine des Bernardins, Muscat de Beaumes de Venise, Vin Doux Naturel 2021 fra The Wine Company. Og så var der prisen for "Best Buy under 100 kr.", som gik til Bisgaard Vinhandel.
I 2023 fejrer Rhônefestivalen 20 års jubilæum, og arrangørerne, Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, er allerede i fuld gang med planlægningen af jubilæums-udgaven, som bliver afholdt d. 9. september.
Denne uges store billede nederst på siden giver et indtryk at stemningen under festivalen.


De fire venner og sommelierer, som danner team Zimbabwe.

Nu kan filmen lejes og købes

I uge 12 nævnte vi en ny spændende og underholdende dokumentarfilm, Blind Ambition, som har vundet flere priser. I filmen følger man fire unge mænd, der er flygtet til Sydafrika fra Zimbabwe og alle har fået job i restaurantbranchen. De bliver sommelierer, møder hinanden og bliver gode venner - og beslutter sig for at stille op som team til konkurrencen The World Wine Blind Tasting Champinonship, vinverdenens OL.
Da vi skrev om filmen, kunne den endnu ikke ses i Danmark, men det kan den nu – blandt andet hos Blockbuster, hvor den både kan lejes (39 kr.) og købes (99 kr.).

Gigondas i rødvinens tegn

I 1971 blev Gigondas i den sydfranske Rhône-dal en selvstændig appellation, der dog udelukkende omfattede områdets rødvine og den smule rosé, der fremstilles. De hvidvine, der blev lavet, måtte således nøjes med et Côtes du Rhône AOC på etiketterne, mens rød- og rosévinene kunne anvende det finere Gigondas AOC.
Rigtig mange af de producenter, der fremstillede hvidvin, lagde derfor om til kun at lave rødvine eller roséer. Og det gik ud over det i forvejen lille areal med grønne druer, der er krympet år for år.

Nu også hvid appellations-vin


Men i 2011 nedsatte Gigondas’s vinøse myndighed en arbejdsgruppe, der skulle undersøge muligheden for, at også hvidvinene kunne få appellations-status. Gruppen, der bestod af vinproducenter og vinhandlere, har siden da eksperimenteret med hvidvine og dyrkningen af grønne druer i forskellige områder af appellationen.
I 2018 blev der indsendt en ansøgning til appellationsmyndigheden INAO (Institut national de l’origine et de la qualité), som nu har givet endelig tilladelse til, at Gigondas AOC også kan omfatte hvidvin.

Regler for druerne


Der er udarbejdet nøje regler for, hvilke druer, der kan bruges til de hvide appellations-vine. Clairette Blanche bliver hovedruen, og i blandings-vinene forlanges det, at den udgør mindst 70%. Druen må dog også anvendes til enkeltdrue-vine.
I blandings-hvidvinene må der derudover indgå Bourboulenc, Grenache, Marsanne, Piquepoul, Rousanne, Viognier og Ugni Blanc. De to sidstnævnte druer må dog hver især kun udgøre 5% af blandingen.
I de senere år er der igen blevet plantet vinstokke med grønne druer i Gigondas, så der i dag er lidt over 16 hektar, der dyrkes af 30 forskellige vinhuse. Hvis alt går vel, vil cirka 15% af appellationens vinhuse fremstille hvidvine med et Gigondas AOC på etiketten inden 2028.


Keith Haring er kendt for sine kunstværker med dansende figurer. Nu har figurerne fået lov til at brede sig på Coravin-systemet.

Kunstnerisk Coravin

I 2013 lancerede amerikanske Greg Lambrecht den første udgave af Coravin – et system, der gør det muligt at få sig et glas vin uden at skulle åbne flasken. Siden da er der kommet en række forskellige modeller på markedet, og Coravin er blevet en global succes.

Nu er Lambrecht og hans team gået de vinhuse, der lancerer kunstneriske vine, i bedene. For ligesom fx franske Château Mouton Rothschild og italienske Ornellaia, der lader forskellige kunstnere udsmykke deres vinflasker og etiketter, er der nu lanceret en ny udgave af Coravin, som er dekoreret af den amerikanske pop-kunstner Keith Haring. I første omgang bliver den i løbet af oktober sat til salg i Hong Kong – senere tilflyder den forhåbentlig resten af verden.



Louis-Fabrice Latour.

Vi mindes Louis-Fabrice Latour

Louis-Fabrice Latour er død af kræft i en alder af 58 år. Han var 11. generation af den førende négociantvirksomhed Maison Louis Latour i Bourgogne, og blev uddannet inden for statskundskab ved Sciences Po i Paris. I 1989 vendte han tilbage til familiefirmaet , hvor han overtog roret ti år senere.

Med Louis-Fabrice Latour i spidsen udviklede firmaet sig betydeligt med opkøb af vinmarker og vinhuse i Bourgogne og Beaujolais, så vinmarksarealet i dag omfatter hele 48 hektar. De 26 af dem er grand cru-marker og befinder sig på den berømte Corton-høj.
Louis-Fabrice Latour har været præsident for foreningen af burgundiske négocianter, for Fédération des Exportateurs de Vins & Spiritueux de France (FEVS) og for Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne (BIVB). Han efterlader sig hustruen Patricia og deres fire børn.

Succes for spirituseksporten

Efter et sløjt år 2020 kom der sidste år igen godt gang i eksporten af spiritus fra EU-landene. Det viser en ny rapport fra handelsorganisationen Spirits Europe.
Eksporten steg med hele 24% til 8,4 milliarder euro (cirka 62 mia. kr.), og det var der to væsentlige årsager til. For det første ophævelsen af Covid-19 restriktionerne, heriblandt forsamlingsforbuddet, og for det andet USA’s fjernelse af de forhøjede afgifter på spiritus fra en lang række europæiske lande.
Sidstnævnte har stor betydning, da USA er den største aftager af spiritus fra Europa. I 2021 importerede amerikanerne således spiritus for 3,3 mia. euro (cirka 25 mia. kr.). På andenpladsen over de største importlande kommer Kina, hvorefter følger Storbritannien og Singapore.

Nye bump på vejen


Eksporten af spiritus fra medlemslandene kom også godt fra start i 2022. Men nu er stigende inflation og stadig dyrere råvarer til spiritusproduktionen igen med til at bremse fremgangen.
Man kan læse rapporten fra Spirits Europa ved at klikke her. Den rummer også ideer til, hvordan spiritusproducenterne kan holde snuden oven vande og øge deres markedsandele.
Adolphe Mouron Cassandre udødeliggjorde Dubonnet i sin plakat fra 1932.

Dubonnet revet væk

For nylig tog briterne som bekendt afsked med deres dronning Elizabeth d. 2 - og i den forbindelse blev den franske vinbaserede apéritif Dubonnet, der ejes af Pernod Ricard, revet ned fra forretningshylderne i Storbritannien.

Dronningens yndlingsdrink var nemlig en blanding af gin og Dubonnet, som hun gennem mange år nød hver dag før sin frokost – og det samme gjorde hendes mor i øvrigt. Mange briter fandt det derfor oplagt at skåle til Elizabeths ære i netop denne cocktail.
Nedenfor bringer vi opskriften – hvis nu man har lyst til at skåle med…

Dronningens cocktail


1 del gin
2 dele Dubonnet
En halv skive citron
Isklumper
Bland gin og Dubonnet i et vinglas, tilføj den halve citronskive, og top med et par isklumper.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Louise Søborg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Louise Søborg (1974) ejer vinfirmaet Le Bon Goût(den gode smag), der udelukkende handler med champagne. Hun er ikke flasket op med vin, og faktisk var det først i en relativ sen alder, hun blev interesseret i champagne.
Hun er uddannet skolelærer og har arbejdet som sådan først i Glostrup og dernæst i Lynge.
I 2013 flyttede hun med sin mand og deres tre børn til Reims i Champagne. Venner og bekendte var begejstrede for, at familien ”skulle på eventyr” i det berømte vindistrikt. Selv var Louise Søborg mindre imponeret - alt, hvad hun kendte til champagne var, at det var noget, man åbnede til nytår - og at det var dyrt og lidt for surt.
Ingen i familien talte fransk men fik det hurtigt lært, og efter tre uger blev de inviteret til champagnefest hos naboerne - det blev en fantastisk og festlig oplevelse, der satte gang i Louise Søborgs nysgerrighed, når det gjaldt de ædle bobler.
Efter et år, da børnene var godt integreret, og der var mere ro på, fik hun tid til at sætte sig bedre ind i champagnens verden - til at smage og suge viden til sig.
Nysgerrighed blev til passion, og i 2014 startede hun Le Bon Goût sammen med et dansk ægtepar. I begyndelsen bestod arbejdet mest i at rejse mellem Frankrig og Danmark for at holde smagninger i vinklubber samt sælge champagne til private.
I 2016 flyttede Louise Søborg og familien tilbage til Danmark - dog nåede hun året før at deltage i kurset Mastering Champagne på vinskolen Viticampus Avize - noget, der for alvor gav hende indsigt i champagne og lyst til at ekspandere sin lille vinforretning. Siden er det blevet til en masterlevel i champagne hos Wine Scholar Guild samt WSET Level 1 + 2.
I januar 2017 blev Louise Søborg eneejer af Le Bon Goût, der allerede tilbage i blev 2018 udvidet med sitet Champagnestories.dk med abonnementsservice og salg til private, men forretningen blev samtidig videreudviklet, så der også sælges til restauranter og vinhandlere.
Hun nyder at udforske Champagne, møde producenterne og udvælge gode champagner til danskerne - champagner, der ofte kommer fra uafhængige familiedrevne champagnehuse.
For Louise Søborg består en stor del af glæden ved arbejdet stadig i at udbrede kendskabet til champagne, så ud over at varetage sin forretning afholder hun også champagnesmagninger og andre champagneevents - ofte i samarbejde med erhvervskunder, restauranter og vinhandlere samt naturligvis på champagne & cocktailbaren Kester Thomas i København, som Louise har været medejer af siden 2018.
Adresse: Le Bon Goût, Stolelyngen 4, 3450 Allerød, tlf.: 53 84 39 93, e-mail: kontakt@lebongout.dk, www.lebongout.dk.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Kan man klare vin med skaldyr?

Agnes Nielsen har hørt, at nogle vinhuse bruger skaldyr til at klare vinen med. Kan det virkelig være rigtigt, spørger hun?

Enhver nyfødt vin er uklar. Og ligesom man kan klare en kødsuppe ved at lade en æggehvide dale ned igennem den og binde de mange partikler, kan man også klare vin ved at hælde tre æggehvider i hvert fad - en traditionel metode til kostbare vine.
I dag bruger man dog generelt andre midler, og et af dem kan være kitin, også kaldet chitin. Stoffet findes i naturen som hovedbestanddel af skaldyrs udvendige skelet, og det fremstilles som et biprodukt ved reje- og krabbe-produktionen.
Kitin er dog uendelig lidt anvendt. Derimod bruger man af og til isinglass, der er et fiskeprotein.



Ugens vinøse billede

Karen Nielsen, som netop nu er på ferie i Piemonte, har sendt os dette dejlige og frodige billede, der er taget fra byen Calamandrana. Den fine gamle by ligger omgivet af vinmarker og med et slot knejsende på toppen.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-703
Billede 569-594Billede 595-621


703 Sensommersolen kaster et varmt skær over Rhônefestivalen hos Nordlund Vingård (foto © Steen H. Rasmussen).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 19 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Pfaffl Secco Rosé, Østrig, lav alkohol (12,5%)

120 kr., pris på tilbud fra 26. til 30. oktober: 90 kr., Skjold Burne

En frisk mousserende rosévin med duft af brød, en fyldig og vedvarende mousse og en tør smag med en fin hindbærnote. En oplagt velkomstdrink til en sensommerfest. Flasken har skruelåg.

Hvidvin

stjernestjernestjerne

Hoffman Sauvignon Blanc, Sauvignon Blanc, Spanien, 2021, lav alkohol (12%)

89,95 kr., pris på tilbud fra 22. til 28. september: 49,50 kr. ved 2 flasker, Irma

En ok hvidvin uden det store vingefang. Der er god frisk frugt i smagen, som dog er relativt kort. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Novellum, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2021, lav alkohol (13%)

109,95 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., AndrupVin.dk

En lækker og frisk hvidvin med duft af modne citrusfrugter og med en fyldig og tør smag med god frugt og en anelse fennikel.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

I'm Your Organic Red, Hammeken Cellars, Tempranillo, Castilla-La Mancha, Spanien, 2021, middel alkohol (13,5%)

69,95 kr., pris på tilbud fra 23. til 29. september: 43 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen

En økologisk og vegansk rødvin, der dufter af solbær og hyldebær og har en dejlig koncentreret frugtsmag med en fin krydret note. Tilbudsprisen ved 3 flasker er et rent kup. Flasken har skruelåg. Ved at scanne QR-koden på bagetiketten kan man læse mere om salget af samme vin i bag-in-box (fås også hos Coop online for 109 kr. for 3 liter). For hver bib-vin, der sælges, plantes der et træ i et område i Afrika, hvor der er mangel på træer.

stjernestjernestjernestjerne

La Binette de Leon, Grenache Noir, Pays d'Oc, Frankrig, 2020, høj alkohol (15%)

69,95 kr., pris på tilbud i udvalgte butikker: 64,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En ok rødvin med duft af sort peber og en god og frisk frugtsmag med en lille rosinsødme - men også med et lidt markant alkoholbid til slut. Vinen vinder betydeligt ved at blive plasket over i en karaffel et par timer før servering.

stjernestjernestjernestjerne

Bala Perdida, Bodegas Antonio Arraéz, Alicante Bouschet, Alicante DO, Spanien, 2016, middel alkohol (13,5%)

75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En rødvin på druen Alicante Bouschet - også kaldet Garnacha Tintorera. Det er en af de få blå druesorter, hvis druekød også er farvet, og den er således, hvad franskmændene kalder en teinturier-drue – en farverdrue. Men tilbage til vinen - som er koncentreret og med duft af læder, vanille og hyldebær samt strejf af mørke rosiner. Smagen er tør med koncentreret og sødmefuld frugt og igen med lidt rosin til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá Cabernet Sauvignon Reserva, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo DO, Chile, 2020, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 25. september: 66,67 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En rødvin med en dejlig ren og koncentreret duft af modne solbær. Smagen er tæt, og igen er det den rene solbærsmag, der dominerer - enkelhed på en raffineret måde. Eftersmagen afsluttes af et lille bid af lakridsrod.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Viña Tarapacá Carmenère Reserva, Carmenère, Valle Central DO, Chile, 2020, middel alkohol (13,5%)

100 kr., pris på tiblud indtil 25. september: 66,67 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

En rigtig dejlig og let drikkelig rødvin, som mange vil kunne lide - og en vin, der er all round til såvel stegt kylling som til lette kødretter og pasta. Der er fine krydrede noter - vanille og kanel - i både duft og smag samt god frugt og en perfekt balance mellem tørhed og frugtsødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

3 Ori, Biscardo, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

119 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Vinovida

En rødvin lavet på Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon - og en meget lækker og let drikkelig vin med god saftighed, modne mørke bær og en lang og blød afslutning med en lille sødme men også med en fin syre, der giver modspil. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni de Batasiolo, Barbera d'Asti DOCG, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

120 kr., pris på tilbud indtil 25. september: 100 kr., Skjold Burne

En elegant rødvin med frisk bærmost, saftighed, kompleksitet og fine krydrede noter i den lange eftersmag. En anelse syre dukker op i eftersmagen og gør vinen velegnet til fx en lidt fed pastaret eller lam.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monte dei Cocci Appassimento, Tenute Girolamo, Puglia, Italien, 2019, høj alkohol (15%)

139 kr., I perioder på tilbud til 99 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rødvin, hvor der er kælet for detaljerne. Den er kompleks, fuld af moden frugt, har noter af vanille, kanel, syltede blommer, brombær og varme krydderier. Eftersmagen slutter med en behagelig tørhed.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Tour de Laroze, Margaux AOC, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)

229 kr., på tilbud fra 23. til 29. september: 189 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Her har vi en klassisk rød Bordeaux fra Margaux, der fik smagepanelet til at finde superlativerne frem - og englene til at synge. Vinen har en dejlig duft af skovbund, svampe, læder og brombær og en aromatisk smag med stor fylde, kompleksitet, struktur, moden frugt, tilpas tørhed og en blød og rund afslutning. En nydelse fra ende til anden. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.

Vinene fra Ukraine

stjernestjernestjernestjerne

Sharbo Sparkling Brut, Ukraine, middel alkohol (13,5%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

Denne mousserende vin er fremstillet på charmat-metoden, der er billigere end champagne-metoden, idet andengæringen ikke foregår i flasker, men i store lukkede tanke. Det er en udmærket vin med en sprudlende - men også lidt hård - mousse og med en behagelig tør, fyldig og let krydret smag med noter af modne pærer og grape.

stjernestjernestjernestjerne

Shabo Cabernet Original Collection, Cabernet Sauvignon, Ukraine, 2021, lav alkohol (12,7%)

99,95 kr., pris på tiblud fra 30. september til 20. oktober: 59 kr. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

En udmærket, enkel og uhøjtidelig rødvin - saftig og med en koncentreret duft og smag af solbær. Den fjerde stjerne gives for tilbudsprisen på 59 kr.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shabo Original Collection Chardonnay, Chardonnay, Ukraine, 2021, lav alkohol (12,6%)

99,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 59 kr. Sælges også i Superbrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

En spændende og delikat hvidvin med papaya, nødder og vanille i duften. Den fyldige smag har noter af mirabeller og lime og en blød og let cremet konsistens. Et glimrende eksempel på, hvordan en international drue som Chardonnay får en helt anden men absolut dejlig karakter i ukrainsk jord. Nyd vinen til fede fisk eller fjerkræ.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shabo Chardonnay Reserve, Chardonnay, Ukraine, 2021, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

En dejlig og kompleks duft møder næsen, når man lugter til denne hvidvin. Her er smørblomster, modne citrusfrugter og en anelse fennikel. Smagen er helt i top med modne citroner og friskhed, men også med bløde noter af vanille efter de seks måneder på fad. Drik vinen til laks og andre fede fisk.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shabo Aged Sparkling Rosé, Ukraine, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

Der er anvendt Pinot Noir og Cabernet Sauvignon til denne elegante mousserende vin. Farven er lys laks, moussen sprudlende, fyldig og blød og duften fuld af liflige noter af friske hindbær. Boblerne videregiver en dejlig frisk og meget aromatisk smag af røde sommerbær. Vinen er sagen som apéritif eller som ledsager til dampede muslinger, lyse fisk eller stegt kylling. Til tilbudsprisen på 79 kr. er den et absolut røverkøb!

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shabo Aged Sparkling Wine Brut, Ukraine, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

En mousserende vin fremstillet på champagnemetoden - og en rigtig dejlig vin med en blød og fyldig mousse og duft og smag af aromatiske sommeræbler. Et lille bittert bid til slut gør vinen velegnet til mad - fx grønne salater med indslag af frugt eller kraftige skaldyrsretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Shabo Cabernet Reserve, Cabernet Sauvignon, Ukraine, 2020, lav alkohol (13%)

129,95 kr., pris på tilbud fra 30. september til 20. oktober: 79 kr. Sælges også i SuperBrugsen og DagliBrugsen, Kvickly

En rødvin, der er fadmodnet i seks måneder - og en vin, hvor man får høj kvalitet for normal-prisen. Så køb den til tilbudsprisen på 79 kr. Fadmodningen har givet Cabernet-druens friske frugt mere fylde i forening med dejlige krydrede noter - vanille, kakaobønner og bitter chokolade. Drik vinen til stegt kylling, lam eller en god oksebøf.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen