Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2023



Meteor-krateret, der er et af verdens 50 største, er i dag dækket af Domaine du Météores vinstokke.

Meteor-krater med egen vinmark

Det hænder, at meteorer fra rummet rammer jorden – nogle gange med meget store kratere til følge.

I nationalparken Haut-Languedoc i det sydlige Frankrig har man længe diskuteret, om et cirka 200 meter bredt hul i jorden kunne stamme fra en sådan meteor. Det mente to franske videnskabsfolk i 1950’erne, at det gjorde, mens andre senere har været af en anden opfattelse. Men noget bevis – eller modbevis – har ikke eksisteret.
Den jord, hvor hullet befinder sig, har siden 1980’erne været ejet af vinhuset Domaine du Météore. Selvfølgelig gav ejeren, Paul Jenkins, sit vinhus dette navn – bevis eller ej. Og det første, han gjorde, var at plante vinstokke i det store, brede hul.
Nu har et hold forskere fra Johann Wolfgang Goethe-Universität i Frankfurt am Main via detaljerede geofysike og mineralogiske undersøgelser fastslået med 100% sikkerhed, at der er tale om et krater fra en meteor, der faldt ned for cirka 10.000 år siden.

Mikro-diamanter påvirker vinene


Analyser af kraterprøver viser desuden, at der er tale om en meget sjælden meteorsten med et højt indhold af jern og nikkel, som under nedslaget er blevet spredt ud i jorden under vinstokkene og omkring krateret. Derudover har man fundet et hav af såkaldte mikro-diamanter.
Diamanter består som bekendt af sammenpresset kulstof, og de uendeligt små diamanter er opstået via den enorme kraft, meteoren har presset kulstoffet i klippestenene sammen på, da den ramte jorden. Nedslaget har haft en kraft svarende til den, som en atomeksplosion forårsager.
Ifølge forskerne er både jern, nikkel og mikro-diamanter med til at give vinene fra Domaine du Météore en særlig mineralitet, friskhed og karakter.
Som det fremgår af vinhusets hjemmeside, skulle vinene da også smage helt anderledes end vinene fra det øvrige Languedoc.


Indgangen til Silicon Valley Bank. Foto: Wikipedia/Minh Nguyen.

Bank-krak påvirker vinproducenter

Som man har kunnet læse i medierne i den forgangne uge, så er Silicon Valley Bank i Californien krakket, hvilket har medført et chok i finansverdenen langt ud over USA's grænser.
Selv om bankens kunder fortrinsvis var teknologiske virksomheder, var den også en vigtig bank for den californiske vinindustri med mere end 400 vinhuse som kunder. Og rigtig mange producenter og deres familie har også haft deres private konti i banken.
Silicon Valley Bank har siden 1994 lånt mere end 4 milliarder dollars (cirka 28 mia. kr.) til vinindustrien. Banken har ligeledes været sponser for utallige lokale aktiviteter og arrangementer hos vinhusene, og den har haft sin egen vin-division i byen Napa.

Har mistet deres livline


Men som det er nu, har myndighederne i form af forsikringsselskabet US Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) overtaget ejerskabet af den krakkede bank, og næste skridt bliver at sælge banken på auktion.
Lige efter krakket stod kunderne - hvilket også vil sige vinproducenerne - i den situation, at de ikke længere kunne betale regninger og lønninger. Men allerede et par dage efter kunne de ånde lettet op. FDIC dækker normalt kun summer på diverse konti op til 250.000 dollars (cirka 1,7 millioner kr.), men selskabet har meddelt, at det vil dække samtlige og dermed også større beløb.
Alt tyder dermed på, at de californiske vinhuse ikke vil lide økonomisk skade - værre er det, at de har mistet en bank, som i høj grad også var deres livline og sparringspartner. Hvert år udgav Silicon Valley Bank også en rapport, der tog pulsen på den californiske vinindustri her og nu - en rapport, der vil blive savnet af rigtig mange.


Et skema over eksporten af østrigsk vin fra år 2000 til 2022. De grønne søjler viser eksporten i mængde i mio. liter, mens den røde kurve angiver eksporten i værdi.

Østrigsk vin har succes i Danmark

Det går forrygende med salget af østrigsk vin på det internationale marked, og i 2022 slog det alle hidtidige rekorder med en eksport i værdi på 231 millioner euro (cirka 975 mio. kr.) – en stigning på 6,4% i forhold til året før.
I mængde blev der ifølge den østrigske vinproducentforening, Austrian Wine, eksporteret 67,7 mio. liter vin, svarende til cirka 90 mio. flasker. Det var til gengæld en lille nedgang på 3,5%, hvilket betyder, at eksportmarkederne køber mindre men bedre vin fra Østrig. Blandt de markeder, der voksede mest i 2022, var Skandinavien. I værdi steg eksporten til Danmark således med hele 29,4%, mens tallet for Sveriges vedkommende lød på 7,2%.

Finland topper


Finland toppede det skandinaviske marked med en vækst i værdi på gigantiske 62,3% - dog sikkert fra et meget lille udgangspunkt.
Også japanerne har fået smag for østrigsk vin – her lød stigningen i værdi på 61,3%. Og eksporten til Canada røg ligeledes i vejret med 46,7% til en værdi af 10,7 mio. euro (cirka 80 mio. kr.).
Til gengæld faldt eksporten til Storbritannien og Kina med henholdsvis 38% og 15,8%.
Det var frem for alt hvidvin og sekt (mousserende vin), der tegnede sig for fremgangen på eksportmarkederne.


BeB-Up systemet. Boksen har også et indbygget rum til isklumper. Foto: www.vigneronduvaldeloire.fr.

Smart idé - tappehanen foroven

Alle de mange bag-in-box vine, der findes på forretningshylderne, har - ud over at indeholde en pose med vin - endnu en ting tilfælles: tappehanen befinder sig nederst på kassen, hvilket er oplagt, da vinen så automatisk presses nedad inde i posen.
Men det medfører et problem, nemlig at det er svært at tappe vin fra hanen, hvis boksen står direkte på et køkken- eller spisebord. Der er ikke plads til at få vinglasset ind under hanen, medmindre man løfter kassen hver gang, der skal tappes, eller placerer den oven på et eller andet.
Det problem er en vinproducent fra Thouaré-sur-Loire i Muscadet, Philippe Marchais, kommet til livs med et nyt system, hvor tappehanen sidder for oven på boksen.
Det lyder som så enkel en idé, at man kan undre sig over, at en sådan udgave ikke er kommet på markedet for længe siden.

Tag den med på picnic


Det har dog taget Philippe Marchais hele tre år at udvikle BeB’Up, som han kalder sin patenterede opfindelse, og masser af møder med papproducenter, vinhandlere og forbrugere. For nylig kunne han så præsentere BeB-Up på vinbranchemessen Wine Paris.
Posen inde i kassen er til 5 liter vin men er kun fyldt med 3 liter, og det er via tyngdekraft, at vinen presses opad mod hanen.
BeB’Up skal ikke mindst appellere til et yngre publikum, der i festligt lag ikke har noget imod at sætte boksen på bordet eller tage den med på picnic.


Cabernet Sauvignon druer i en vinmark tilhørende Château Cos D'Estournel - en mark, der bestemt ikke står for at blive revet op med rode. Foto: Wikipedia/Megan Malle.

Skruen uden ende

Ud over at fremstille nogle af verdens mest berømte og kostbare vine producerer Bordeaux også et hav af billig vin, som fortrinsvis sælges på det franske marked.
Faktisk fremstilles der alt for meget af denne vin. I 1950’erne drak franskmændene i gennemsnit 150 liter vin årligt, og det var hovedsageligt billig rød bordvin. I dag lyder forbruget på 40 liter årligt.
Og i de sidste fem år har Bordeaux i gennemsnit fremstillet 480 mio. kasser vin - men har kun solgt de 440 mio. kasser. Så år for år hober vinen sig op hos vinbønderne - og det samme gør gælden og lommesmerterne.
I februar godkendte den franske regering nød-destillering af overskudsvinen til alkohol til industrielt brug. Men det er jo skruen uden ende, lyder det fra de trængte vinbønder, der kun ser én mulighed for at komme problemet til livs, og det er nedlæggelse af vinmarker.

EU-lov var stopklods


At nedlægge vinmarker er en kostelig affære, og vinbønderne har derfor krævet økonomisk støtte fra regeringen i form af 10.000 euro (cirka 74.000 kr.) pr. nedlagt hektar mark.
Men det er ikke så lige til, som det lyder. Ifølge en EU-lov fra 2008 må der ikke ydes regeringsstøtte i medlemslandene til nedlæggelse af landbrugsland med henblik på at rette op på økonomiske forhold.
Sammen med Bordeauxs vinproducentforening gik den franske regering - der gerne vil komme vinbønderne i møde - derfor i tænkeboks. Og efter flere måneders diskussioner - og adskillige demonstrationer med vrede vinbønder i gaderne i Bordeaux by - har man ifølge Wine Spectator fundet en løsning.

Et smart sporskifte


Nu hedder det sig, at den franske regering er nødt til at yde støtte til nedlæggelse af vinmarker på grund af risikoen for spredning af vinmarkssygdomme. Hvis vinbønderne er nødsaget til at gå fra hus og hjem, ligger vinmarkerne jo uplejede hen og er dermed et let bytte for alle mulige sygdomme, som kan brede sig til naboernes marker.
Det var et smart sporskifte, og den økonomiske håndsrækning, som man nu kan tilbyde vinbønder, der vil rive deres vinmarker op, lyder på 6000 euro (cirka 45.000 kr.) pr. nedlagt hektar. Det er selvfølgelig mindre, en vinbønderne oprindelig bad om - til gengæld får de også mulighed for at søge støtte til omlægning af jorden til nye afgrøder eller etablering af skovareal.
Allerede i løbet af de kommende uger vil det blive muligt at indsende ansøgninger om nedlæggelse af vinmarker, og de første vinstokke forventes at blive revet op ved rode i slutningen af 2023.


Der var gang i snakken og smagsprøverne ved de mange stande i Langelinie Pavillonen.

Amerikansk vin på Langelinie

Californien tegner sig for mere end 90% af al den vin, der fremstilles i USA. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke laves glimrende vine i andre stater. Det kunne man selv smage sig frem til under en nylig præsentation af vine fra Oregon og Washington i Langelinie Pavillonen i København.
Smagningen var for både forbrugere og branchefolk, og de i alt 21 stande fordelte sig nogenlunde ligeligt på de to stater. Og ved flere af standene var det gudedråber, man fik i glassene.
De, der elsker rødvin på Pinot Noir, kan ikke komme uden om Oregon. For her fremstilles der vine af ypperste kvalitet på druen – som fx dem fra Ken Wright Cellars i Carlton, Willamette Valley.
Vinhuset har mere end fire årtiers viden om, hvordan man får det bedste ud af Pinot Noir, og det fremstiller tolv enkelt-vinmarks vine på druen.
Fra og med 1. april bliver vinene herhjemme forhandlet af Husted Vin, og det bliver til priser, der spænder fra cirka 200 til 900 kr. for topvinen.

For varmt til Pinot


Ud over at lave bragende gode rødvine har Ken Wright været med til at grundlægge Oregon Promise, en forening, der skal hæve kvaliteten af Pinot Noir-vin i Oregon og ikke mindst give gennemsigtighed, når det gælder de druer, der anvendes. For selv om der står Pinot Noir på etiketten, kan der ifølge amerikansk lov være op til 25% andre druer i vinen – hvilket ikke behøver at blive nævnt på etiketten.
Hvis man følger Oregon Promises principper skal det nævnes, om vinen er på 100% Pinot – hvis ikke, skal de øvrige druer anføres.
Oregon og Washington er naboer. Alligevel har førstnævnte stat Pinot Noir-druen stort set for sig selv. Der dyrkes mere end 80 forskellige druer i Washingtons cirka 24.000 hektar vinmarker, som ejes af i alt 1000 vinhuse. Blandt druerne er Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Riesling – men altså ikke Pinot-druen, bortset fra på 1% af arealet. Og den vin, der fremstilles på druen, indgår frem for alt i mousserende vin. Årsagen er blandt andet, at der er for varmt i Washington, ligesom jordbunden heller ikke lige er sagen for Pinot.

Riesling af top-kvalitet


Til gengæld har Washington, der er USA’s næst største vin-stat, stor succes med sine hvidvine på Riesling. Blandt smagningens absolut gode Riesling-vine var dem fra Ste Michelle Wine Estates, som herhjemme forhandles af Kjær & Sommerfeldt.
Vi smagte blandt andet Eroica Riesling 2021 (199 kr.). Den er lavet i samarbejde med Weingut Dr. Loosen i det tyske Mosel – et vinhus, som er berømt for sine Riesling-vine. En fantastisk vin med fed frugt, Riesling-druens fine syre og strejf af petroleum.
Bag standen hos Kjær & Sommerfeldt stod Henrik S. Søndergaard, og han fortalte, at Ste Michelle Wine Estates havde grundlagt et vinuniversitet i Washington, WSU Wine Science Center, som stod færdig i 2015. Og det har haft stort betydning for kvaliteten af statens vinfremstilling.
Førhen tog unge fra Washington, der ville uddanne sig til ønologer, til vinuniversiteterne i Californien eller Oregon, og efter endt uddannelse blev de i de to stater. Nu uddanner de sig – og får job – i deres hjemstat.

Ros til arrangøren


Vi kunne nævne adskillige andre skønne vine fra de to stater, men vil lade det være op til VinAvisens læsere selv at hjemsøge de danske vinforretninger og supermarkeder. Men som nævnt, så er det absolut en god idé at være på udgik efter Pinot Noir fra Oregon og Riesling – samt Merlot og Cabernet – fra Washington.
Måske tænker man ikke over det, når man står ved standene og smager god vin, men der ligger et stort logistisk arbejde i at få en sådan smagning op at stå. Arrangøren var Ehrenberg Sørensen Kommunikation, og det er ikke første gang, dette PR-firma har vist, at det har styr på slagets gang. Igen var det en veltilrettelagt smagning med et fyldestgørende katalog over vinproducenter, vine og importører, og klar afmærkning ved standene.


Foto: Wikipedia/David Shankbone.

Sunde tænder med rødvin

Holder man af rødvin, har man garanteret lagt mærke til, hvordan nogle af vinene efterlader tænderne med en meget lidt attraktiv blå nuance - som tandbørsten dog hurtigt kan få bugt med.
Men faktisk tyder forskning fra det nationale spanske forskningscenter, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, på, at visse stoffer i netop rødvin ligefrem har en godgørende effekt, når det gælder tænder og tandkød.
Tidligere undersøgelser har vist, at polyfenoler, som er antioxidanter, og som findes i blandt andet rødvin, beskytter kroppen mod skader forårsaget af de såkaldte frie radikaler.
Ifølge de spanske forskere, kan de selvsamme polyfenoler være med til at forebygge diverse tandsygdomme.

Samarbejder med de gode bakterier


I et reagensglas undersøgte forskerne effekten af to polyfenoler i rødvin, caffeic og p-coumaric syre, på de skadelige bakterier, som sætter sig på tænderne og tandkødet og forårsager belægninger, huller i tænderne og tandkødsbetændelse.
Resultatet var, at polyfenolerne nedsatte de skadelige bakteriers evne til at sætte sig på tænder og tandkød. Og når de to polyfenoler blev tilført nogle af de mikroorganismer, som findes i munden - og som fremmer væksten af gode bakterier - gik de endnu mere effektivt til værks i forsøget på at holde de dårlige bakterier stangen.
Man kan læse den fulde forskningsrapport ved at klikke her.


En af Chiles største vinfestivaler foregår i Colchagua med det store torv, Plaza de Armas, i Santa Cruz som udgangspunkt. Byen genlyder af musik, vinen flyder i glassene og der afholdes druetramp-konkurrence. Foto: Southamericawineguide.com.

Høsten fejres i Sydamerika

Mens vi herhjemme nyder det spirende forår, er der sol, varme og fest i gaderne i flere sydamerikanske lande. I marts og april fejres årets vinhøst, og i Chile, Argentina, Uruguay og Peru gøres det med manér.

Intet slår Mendozas gigantiske fest, Fiesta Nacional de la Vendimia. En fest, der på magasinet National Geographics topti-liste over verdens største høstfester, ligger på en andenplads. Kun slået af den i Massachusetts i november.
Medozas høstfest er netop blevet afholdt for 87. gang med optog med uklædte folk, boder med lokale delikatesser og udskænkning af masser af argentinsk Malbec-rødvin.
Højdepunktet er en skønhedskonkurrence med kandidater fra hver af de atten regioner i Mendoza-distriktet. Vinderen bliver kåret som årets Reina de Vendimia (høstdronning).

Uddeler frugt og vin


Før kåringen bliver dronninge-aspiranterne bragt gennem gaderne i en rullende parade, og fra vognene uddeler de frugt, vinprøver og hele flasker til nogle af de mange indbyggere og turister, der er mødt op - hvert år deltager omkring 200.000 mennesker i festlighederne.
Også jomfru Maria bæres i procession gennem byen. Hendes tilstedeværelse er med til at sikre en god høst for Mendozas mange vinproducenter.
Det endelige punktum for festen var som altid et stort lyd- og lysshow og et fantastisk fyrværkeri.
Southamericawineguide.com er der en god oversigt over de største vinfestivaler i Sydamerika.

Flasken er lidt svær at hælde af, så Kim Jones har også designet en pipette til at trække det ædle indhold ud med.

Cognac i kunstnerisk flaske

Ovenfor ses resultatet af et 258 år gammelt cognachus' samarbejde med en moderne britisk modedesigner.

Cognachuset er Hennessy, der ejes af det franske luksusfirma LVMH, og designeren, Kim Jones.
Den iøjnefaldende flaske, der indeholder en XO cognac, er skabt med 3D og finpudset i hånden, og der er kun fremstillet 200 eksemplarer.
Flasken er dyppet i en ”graduerende gylden farve”, der skal lede tankerne hen på de mange forskellige eaux-de-vie, som mesterblanderen har udvalgt for at skabe indholdet.
Prisen pr. flaske er 25.000 pund (cirka 213.000 kr.), og den kan kun købes et sted i verden, og det er i modeforretningen Flannels i London.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Bergs Vinhandel er blevet optaget i VinAvisen database over vinimportører.


Pia Vodder.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

Pia Vodder (f. 1956) startede sit job-liv i ambassade-verdenen. Mens hun læste til oversætter i spansk, arbejdede hun i den argentinske ambassades handelsafdeling i København.
Som nyuddannet i 1982 fik hun job i handelsafdelingen i den danske ambassade i Buenos Aires, hvorefter hun blev forflyttet til ambassaden i Caracas, Venezuela.
I 1985 blev hun gift med argentinske Guillermo, der var officer i flåden, og parret flyttede til Argentina, hvor begge deres børn, Nicolas og Samanta, er født. Tilbage i Buenos Aires begyndte Pia Vodder at arbejde i et internationalt eventbureau.
I 1993 flyttede hun og hendes familie til Danmark, hvor hun blev ansat i et spansk vinagentur, MT Agentur.
Hun blev på posten i de næste 10 år, hvorefter hun fik sit nuværende job i Vinens Hus.
Her tager Pia Vodder sig af PR og arrangerer events for udenlandske vinregioner. Det foregår enten på kontraktbasis, fx med vinproducentforeninger i Chile, Cava, Navarra og ikke mindst med foreningen California Wines, som i dag er hendes helt ”eget barn”.
Sammen med Guillermo startede hun for fire år siden vinimportfirmaet WinePoint.dk, som importerer vin fra små og mindre familieejede vinhuse, heriblandt ”højdevine” fra Salta i Argentina (vinmarker i op til 2670 m’s højde), naturvin fra Casablanca i Chile og ikke mindst Corpinnat bobler fra Spanien, som indkasserer utallige priser.
Til forbrugerne foregår salget via hjemmesiden og e-mail og med blandede kasser til 6-styk priser. Firmaet sælger også vin til restauranter og vinbarer og deltager i vinmesser. Og så arrangerer ægteparret smagninger hos vinklubber og andre interesserede grupper.
Fritid har Pia Vodder ikke meget af, men den, der er, går med badminton, tango og pasning af barnebarnet Saga.
Adresse: Winepoint.dk, Kulsviertoften 8, 2800 Kongens Lyngby, tlf.: 26 15 94 11, e-mail: info@winepoint.dk, www.winepoint.dk. Vinens Hus (California Wines)/De Danske Vinrejser, Magstræde 7, 1204 København K, tlf.: 33 32 62 20, e-mail: pv@vinrejse, www.vinenshus.dk
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Tager vinen skade?

Kenneth Knudsen og hans kone skulle have nogle venner på besøg og havde glemt at lægge hvidvinen på køl:
- Jeg ville lægge den i fryseren, men det mente min kone ikke, at vinen havde godt af. Har hun ret? Spørger vores læser.
Det kommer i høj grad an på, hvor længe vinen får lov til at opholde sig i fryseren.
Vin fryser ikke til is ved 0° men først ved mellem minus 5° og 9°, afhængigt af indholdet af alkohol.
Men så meget må en vin ikke køles ned. Den skal kun ned til mellem plus 7° og 16°.
Begynder vandet i vinen at fryse til is, udvider det sig og sprænger måske flasken eller skyder proppen ud af flaskehalsen.
Passer man på, sker der ikke noget ved at sætte en flaske kortvarigt i fryseren for at opnå en hurtig afkøling. Det tager vinen ingen skade af.
I skemaet ovenover giver vi nogle omtrentlige tider, der skal til for at opnå den ideelle temperatur i henholdsvis køleskab, fryser og en spand med isterninger.


Ugens vinøse billede

”Genbrug” kalder Ole Sørensen det billede, han har taget, hvor en kasse, der har indeholdt vin fra det chilenske vinhus Santa Rita, nu tjener som fulgehus med to ”lejligheder”. - Så satser vi på, at musvitterne vil lægge blå druer i den ene og grønne druer i den anden, skiver vores læser.
Held og lykke, siger vi herfra. Det er i hvert fald nu, musvitterne er på boligjagt!

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-729
Billede 569-594Billede 595-621


729 Solopgang over vinmarken Aurora, der tilhører Ponzi Vineyards i Oregon (foto © Ponzi Vineyards).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 18 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Mousserende

stjernestjernestjernestjerne

Cava Mont Marcal Reserva Brut, Spanien, 2020, lav alkohol (11,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 80 kr., Skjold Burne

En let mousserende vin med en dejlig blomsterduft, en blød mousse og en fin smag af aromatiske æbler - lidt à la sorten "Pink Lady". Vinen er tør, men har også en fin frugtsødme som modspil til den tørre slutning. En perfekt apéritif, som mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Crémant de Bourgogne Baron Auguste, Crémant de Bourgogne, Frankrig, lav alkohol (12%)

199 kr., pris ved 6 flasker: 159 kr., YouAndWine

En liflig og elegant mousserende vin med fine små bobler og en forførende duft af friske modne hindbær. Smagen lever op til det, duften lover. Her er milde noter af røde bær, tilpas tørhed, et saftigt bid og en lang og frisk eftersmag.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Campagne, Sauvignon Blanc, Gascogne, Frankrig, 2022, lav alkohol (11,5%)

109 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En rigtig dejlig og let hvidvin med duft af mango og melon og med en liflig smag af samme frugter samt forfriskende citrus i den lange eftersmag. Nyd vinen til lyse fiskeretter.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Appenhofener Steingebiss Trocken, Gut Von Beiden, Grauburgunder, Pfalz, Tyskland, 2021, middel alkohol (13,5%)

129,95 kr., SPS Wine

En glimrende økologisk hvidvin med en fyldig duft og smag af modne frugter - og et lille strejf af banan i den lange eftersmag. Det er en tør vin, dog med en liflig lille sødme. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

PS Spier Grand Reserve White, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2021, middel alkohol (13,5%)

139,95 kr., pris på tilbud indtil 8. april: 50 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Der er mimoser og modne abrikoser i duften af denne glimrende hvidvin. Smagen er fyldig, rig på moden frugt og med en behagelig tørhed til slut. Drik den ikke alt for kold - den åbner sig på bedste vis, når den lige er et par grader over køleskabstemperatur. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerneBoksvin

Viña Esmeralda, Torres, Catalunya DO, Spanien, 2021, lav alkohol (11,5%)

229 kr., pris på tilbud indtil 8. april: 125 kr. (svarer til 31 kr. flasken). Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En enkel hvidvin med en fin duft af grønne druer og nyslået græs og med en god vinøs smag med en fin sødme.

stjernestjernestjernestjernestjerne

A Mi Manera, Tai, Veneto IGT, Italien, 2021, lav alkohol (13%)

290 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 250 kr., Skjold Burne

Tidligere hed druen, der har lagt most til denne skønne italienske hvidvin, Tocai Friuliano. Men da navnet lå for tæt op ad den ungarske drue Tokai, måtte den omdøbes til Tai. Men uanset druenavnet, så får man her en mindeværdig og kompleks vin med en fin krydret frugtduft og en fyldig, tør smag med fersken, sød syltet citronskal og en anelse forfriskende mynte til slut. Hver en mundfuld er en nydelse. På etiketten står der "Vino in Amfora", hvilket henviser til, at vinen er modnet i amforaer (store lerkrukker).

Rosévin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Haut Païs, Merlot, Périgord IGP, Frankrig, 2021, lav alkohol (11,5%)

80 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 80 kr., Skjold Burne

En rigtig dejlig og let drikkelig rosévin med duft og smag af granatæble og saftige æbler. Det er også en vin, der vil egne sig til en vifte af hverdagsmad - fra salater over milde kyllingeretter til tapas og snacks. Eller bare, som den er, godt afkølet en lun forårsdag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

I Torcolo, Fabiano, Chiaretto di Bardolino DOC, Italien, 2021, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 80 kr., Skjold Burne

En ualmindelig dejlig og vellavet rosévin. Den har en fin lys farve og duft af paradisæbler. Smagen er fyldig og tilpas tør med modne røde bær og en lille fin honningnote til slut. En vin, mange vil kunne lide - og en vin til en yderst attraktiv tilbudspris.

stjernestjernestjernestjernestjerne

La Campagne Rosé, Pinot Noir, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

109 kr., pris på tilbud: 59 kr., Kjær & Sommerfeldt

En helt igennem dejlig rosévin. Duften er frisk og med en næsten parfumeret aroma (på den absolut gode måde), mens smagen har god volumen, tilpas tørhed og noter af friske røde sommerbær. Tilbudsprisen ved 59 kr. er et rent røverkøb.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Belgardo, Cascina Vèngore, Nebbiolo, Terre Alfieri DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

Terre Alfieri er en top-appellation i Piemonte - og det med "top" passer glimrende til denne rødvin. Den er elegant, men en god struktur og kompleksitet, en fin krydring og en lang og tør eftersmag. Vinen er bestemt sine 100 kr. værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Governo All'Uso Toscana, Castellani, Toscana IGT, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

119 kr., pris på tilbud d. 22. marts (KUN DENNE ENE DAG!): 59 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne

Til denne rødvin har man brugt den gamle toskanske teknik Governo. Den består i, at man tilsætter druesaft fra senthøstede og delvist tørrede duer til den netop færdiggærede most. Herved opstår en ny gæring i mosten med flere smags- og duftstoffer samt druesødme som resultat. Det er en lækker, rund og blød rødvin med masser af moden frugt, en fin forfriskende syre og et bid af mørk chokolade i den lange eftersmag. En vin, mange vil kunne lide.

stjernestjernestjernestjerne

Selección, Hacienda Solano, Tempranillo, Ribera del Duero DO, Spanien, 2020, middel alkohol (14%)

120 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

En rødvin, der lige skal have lov til at trække vejret et par timer før servering. Det er en god vin, kraftig og intens, hvilket er typisk for Ribera-vinene, og med en dejlig krydring i den lange eftersmag og et lille bid af ren lakrids til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Darting Trocken, Spätburgunder, Pfalz, Tyskland, 2019, middel alkohol (13,5%)

140 kr., pris ved 6 flasker: 126 kr. flasken, Vinfadet

En rigtig dejlig rødvin på Spätburgunder (Pinot Noir) med en let krydret herbal duft. Smagen er rig og kompleks med brombær, blåbær og fine krydrede noter i den lange eftersmag. En lille syre dukker op til slut. Nyd vinen let afkølet. Man får rigtig megen god vin til de 140 kr. ved en flaske - så køb seks til tilbudsprisen.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Calùpo, Garibaldi, Dolcetto d'Alba DOC, Italien, 2021, middel alkohol (13,5%)

150 kr., pris på tilbud indtil 26. marts: 130 kr., Skjold Burne

En meget aromatisk og indtagende økologisk rødvin, fyldig og med god, saftig bærmost og en fint krydret eftersmag. En vin, der kalder på en ekstra lækker pastaret.

stjernestjernestjernestjernestjerneBoksvin

Spier Special Reserve Red Blend, Spier, Western Cape, Sydafrika, 2021, middel alkohol (13,5%)

179,95 kr., pris for 3 liters boks. På tilbud indtil 8. april: 109 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

En rødvin på Cabernet Sauvignon og Shiraz, der dufter af brombær og lys chokolade og har en rigtig dejlig og imødekommende frugtsmag, der slutter med strejf af vanille og kakaobønne. En blød og rund vin, mange vil kunne lide. 109 kr. (tilbudsprisen) svarer til fire flasker for 27 kr. - det er ganske enkelt en super pris for så god en vin.

stjernestjernestjernestjernestjerne

RealiZado, Bodegas Trenza, Yecla DO, Spanien, 2020, høj alkohol (14,5%)

179,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk

En harmonisk, super intens og blød rødvin. Her er krydrede noter, eg, grøn peber, anis og eukalyptus samt et tilpas tanninbid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Château Capion, Terrasses du Larzac AOP, Frankrig, 2016, høj alkohol (15%)

329,95 kr., pris ved 6 flasker: 299 kr., AndrupVin.dk

Terrasses du Larzac ligger i Languedoc. Så er det på plads. Syrah, Grenache og Mourvèdre har lagt most til denne fyldige og krydrede rødvin, hvor syltede blommer, kirsebær, sort peber, anis, rosmarin og et godt tanninbid går op i en højere enhed. Det er en meget aromatisk vin, hvis mange duft- og smagsfacetter for alvor frigives efter dekantering et par timer før servering.

Sød vin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Churchill's Vintage Port, Douro, Portugal, 2017, høj alkohol (20%)

950 kr., pris på tilbud til og med 26. marts: 850 kr., Skjold Burne

Der er mørke rosiner, kandiseret frugt, svensker og syltede blå blommer over denne dejlige, søde portvin. Det er en vin med stor koncentration, dybde og lag på lag af smagsnoter. Nyd den til luksuskager eller til bløde kraftige oste som fx gorgonzola og en vellagret brie de meaux.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen