Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 21, 2023



Det er i Langhe, man finder appellationerne Barolo og Barbaresco. Grænsende op til Langhe ligger Monferrato, Piemontes største appellation, der er vist med en blå stiplet linje.

VinAvisens tema-smagning: Nebbiolo fra Piemonte

Piemonte er berømt for sine rødvine på Nebbiolo, og i den forgangne uge har VinAvisen smagt og bedømt 36 vine på druen, der alle kan købes på det danske marked. Anmeldelserne finder man nederst på siden, og vi har for overskuelighedens skyld inddelt dem efter de tre forskellige appellationer, Barolo, Barbaresco og Langhe Nebbiolo.

Smagningen bød på en meget bred palet af vine, hvor fællesnævneren for langt de fleste er, at de bør ledsages af mad – og gerne af den lidt kraftige og fede slags. Patéer, sammenkogte kødretter, krydret asiatisk mad eller grillstegte bøffer, når sommeren sætter ind. Lige nedenfor skal det handle om den yderst alsidige Nebbiolo-drue.

En ikke helt nem drue


Nebbiolo er afledt af nebbia, der betyder tåge på italiensk. Nogle påstår, at den blå drue har fået sit navn på grund af de gærsvampe, der ligger som et tåget slør på druernes skind. Andre mener, at navnet henviser til den tåge, der ofte hænger lavt over vinmarkerne i Piemonte. Men én ting kan langt de fleste blive enige om, og det er, at Nebbiolo leverer most til fantastiske rødvine, hvoraf to af dem, Barolo og Barbaresco, er blandt Italiens mest berømte.
Druen er italiensk af oprindelse og nævnes første gang helt tilbage i 1200-tallet. I dag er Piemonte stort set det eneste sted i verden, den dyrkes – ud over nogle få områder i blandt andet Californien, Mexico og Australien.
Det er da heller ikke nogen helt nem drue at dyrke. Den blomstrer tidligt og er dermed udsat, når det gælder forårsfrost, og modner sent. Så hvis vækstsæsonen er kølig, kan den få svært ved at blive tilstrækkelig moden.

"Suger" terroiret til sig


Til gengæld har Nebbiolo – ligesom Pinot Noir – en fantastisk evne til at ”suge” et terroirs særlige karakter til sig og afspejle det i vinen. Et givent områdes jordbunds- og klimaforhold præger således Nebbiolo i højere grad end så mange andre druer. Og netop denne egenskab er med til at skabe Piemontes brede palet af Nebbiolo-vine.
Alene i Barolos i alt 11 kommuner er der betydelige forskelle mellem vinene. Der er fx de ofte kraftigt krydrede og aromatiske baroloer fra Serralunga d’Alba og de mere elegante og frugtrige vine fra kommunen Castiglione Falletto.
Der kan endda være forskel fra vinmark til vinmark - og der er rigtig mange vinmarker i Langhe, hvor appellationerne Barolo og Barbaresco ligger. Områdets navn kommer af langa - der på piemontesisk betyder en lang lav bakke, og Langhe består da også af bølgende bakker beklædt med et kludetæppe af vinmarker - lidt à la Bourgogne (fortsættes nedenfor...).


Nebbiolo udgør kun 10% af vinmarksarealet i Piemonte. Men den er den mest berømte af distriktets druer. Foto:
I Vini del Piemonte

Mild duft, kraftig smag

Ud over Barolo og Barbaresco, der begge har den fineste appellationsbetegnelse, DOCG, fremstilles der vine på Nebbiolo i resten af Langhe under betegnelsen DOC. Disse vine er på ingen måde ringere – deres stil er bare anderledes, og så er de ikke underlagt de strenge regler, som gælder for Barolo og Barbaresco.
En Barolo skal fx modne i mindst 3 år – halvdelen af dem på fad – Barbaresco skal modne i mindst 2 år, hvoraf de 9 måneder er på fad.
Lidt firkantet kan man sige, at Barolo-vinene er de mest intense, fyldige, krydrede og tanninholdige - især i yngre udgaver. Det er vine med et langt liv på flaske.
Barbarescos vine er ofte lidt mindre intense, ligesom der er skruet en anelse ned for tanninerne.

En dejlig syre til mad


Nebbiolo Langhe-vinene er de lettest tilgængelige – også når det gælder priserne. Det er friske og generelt mere frugtrige rødvine, hvor tanninerne er mere afrundede. Vinene har også kraft og saft men kan typisk drikkes unge.
Fælles for Nebbiolo-vinene er en ofte meget mild duft. Men når man så smager på denne mildt duftende vin, kommer den store overraskelse i form af kraft, koncentration og et ofte godt tanninbid – især hvis det er en yngre Barolo. Der er nogle, der har sammenlignet oplevelsen af en Nebbiolo-vin som at blive "sparket i hovedet af en yndefuld danserinde".
En dejlig syre til mad kendetegner også langt de fleste af vinene.

90 vine dagligt


Uanset appellation har en Nebbiolo-vin altid en smuk klar lys rød farve – lidt henad granatæblekerner. Som ny er vinen mørk ligesom så mange andre rødvine, men druen har den egenskab, at vinene blegner relativt hurtigt.
Hvert år afholdes den store årlige smagning Nebbiolo Prima, hvor vinbranchefolk fra hele verden mødes i Piemonte for at smage den nye årgang af Barolo og Barbaresco.
VinAvisen deltog for en del år siden, og det er interessant men også en lidt rå oplevelse. Vi tilmeldte os det ”bløde program” med 60 vine hver formiddag i fem dage – et rent tanninbad! Hard core-kollegaer tog ”det hårde program”, som bestod af 90 vine dagligt. Sammenlignet er vores tema-smagning med ”kun” 36 Nebbiolo-vine jo det rene barnemad. Og så er der jo heller ikke tale om helt nye unge vine.
Man kan læse mere om Nebbiolo Prima - og Langhe - i VinAvisens serie af postkort.


Fra France 3's film på YouTube.

Provence ramt af haglbyger

Mens vi nød det gode vejr i sidste weekend, blev det sydfranske Provence ramt af kraftige haglbyger. I løbet af en halv time bombarderede haglene byer og vinmarker i et bredt bælte gennem regionen. Ifølge Decanter har vinproducenterne aldrig nogensinde oplevet så store områder beskadiget af hagl. Værst ramt blev vinmarkerne i Flassans-Sur-Issole, Gonfaron, Le Luc, Bandol og Vidauban.
Skaderne er endnu ikke endeligt gjort op, men i det bælte, som blev hårdest ramt, regner distriktets vinproducentforening, Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), med, at 90% af markerne er kraftigt beskadiget af haglbygerne.
Provences vinproducenter havde ellers håbet på endnu et år med en god, stor druehøst. Sidste år var høsten 14% større end gennemsnittet for de seneste fem år og hele 18% større end høsten i 2021.
France 3 har lagt en lille film op på YouTube, der viser, hvor slemt det står til i vinmarkerne i Flassans-Sur-Issole.


Forsiden på 34. bind af i alt 44 af "Drops of God". Hele vejen igennem serien spiller kostbare vine hovedrollen.

På jagt efter verdens "bedste vine"

I uge 14 nævnte vi, at ”Drops of God” (Gudedråber) nu også snart kan opleves som filmserie. Det er den engelske titel på en japansk tegneserie i 44 bind, hvis hovedperson er en ung mand, Shizuku Kanzaki.
Og lad os lige kort repetere handlingen: Kanzakis far, der var en berømt vinskribent og vinsamler, har i sit testamente beskrevet 12 vine, som efter hans mening er de bedste i verden.
Den, der først finder frem til disse vine, vil arve hans kostbare vinsamling.
Med sin adopterede bror indleder Kanzaki nu en hæsblæsende jagt efter vinene. Samtlige vine, der indgår i tegneserien, findes i virkeligheden, men Kanzakis far har kun beskrevet dem nøje. Det er op til de to unge mænd at finde frem til de rigtige vine efter hans beskrivelse.
Nedenfor bringer vi en liste over vinene. Om det er verdens bedste vine, er selvfølgelig en smagssag – men kostbare, det er de i hvert fald!

De 12 vine


1. Georges Roumier Chambolle Musigny 1. Cru Les Amoureuses, Bourgogne, Frankrig 2001
2. Château Palmer 3. Cru, Margaux, Bordeaux, Frankrig 1999
3. Domaine du Pegau, Cuvée Da Capo, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrig 2000
4. Château Lafleur, Pomerol, Bordeaux, Frankrig 1994
5. Michel Colin-Deléger et Fils, Chevalier-Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrig 2000
6. Barolo Cannubi Boschis, Luciano Sandrone, Piemonte, Italien 2001
7. Sine Qua Non, The Inaugural Eleven Confessions Syrah, Californien 2003
8. Jacques Selosses Cuvée Exquise NV, Champagne, Frankrig
9. Poggio di Sotto, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien 2005
10. Robert Sirugue, Grands Echezeaux Grand Cru, Bourgogne, Frankrig 2002
11. Ferrer Bobet Selecció Especial, Priorat, Spanien 2008
12. Château d’Yquem, Sauternes, Bordeaux, Frankrig 1976


En illustration, der viser det økologiske filtreringssystem, hvor arbejdskraften består af regnorme og mikrober.

Millioner af regnorme på arbejde

Hos det californiske vinhus Fetzer er omtanke for miljøet i højsædet. Og som det første vinhus i den amerikanske stat tog Fetzer for nogle år siden et økologisk filtreringssystem med navnet BioFiltro i brug til rensning af spildevand.
Hvert år genererer vinhuset omkring 57 millioner liter spildevand i forbindelse med vinproduktionen - vand, der ikke kan bruges til noget, medmindre det bliver renset.
Normalt bruger vinhusene store mængder elektricitet på konstant at holde gang i pumper og maskiner, der kan rense vandet. I det økologiske filtreringssystem, som Fetzer anvender, klarer flere millioner regnorme i samarbejde med ”gode” mikrober arbejdet i en særlig bioreaktor.

Leverer næringsstoffer


Rensningen af spildevandet sker, når dyrene spiser de uønskede mikroorganismer, hvorefter det rene vand kan bruges til at vande vinmarkerne med. Og det tager kun de små dyr fire timer at rense den store mængde spildevand.
Der er kun et meget lille energispild og et ringe CO2-udslip forbundet med denne metode, ligesom der ikke anvendes kemikalier af nogen art - hvilket der gør i visse konventionelle rensningsmetoder.
Hos Fetzer, hvor man for flere år siden indledte en langvarig kamp mod klimaændringerne, håber man, at andre vinhuse vil følge trop og begynde at anvende det økologiske filtreringssystem.
Som en ekstra gevinst producerer regnormene 573 kubikmeter næringsrig afføring, der kan bruges som et naturligt tilskud til gødning af vinmarkerne.


"Unlock Chablis" er et sjovt og meget lærerigt spil om den franske appellation.

Prøv at spille med

I Chablis i Bourgogne fremstilles der udelukkende hvidvin og kun på én og samme drue, Chardonnay. Men der er langt mere at fortælle om denne historiske appellation, dens rigt varierede terroir og dens lige så forskelligartede hvidvine. Den fortælling vil Bourgognes vinråd, BIVB, gerne formidle til omverdenen, og man har derfor lanceret et online spil – en virtuel leg – med titlen ”Unlock Chablis”.

Det er et genialt og sjovt spil for voksne, nærmest som en skattejagt, hvor man klikker sig til stadig mere viden via hemmelige koder, lettere skjulte detaljer i billederne og ”klippe-klistre” opgaver. Teksterne er på engelsk, korte og fyldt med facts og andre informationer om appellationen.
Man kan vælge at spille solo eller i gruppe med andre, man kender – fx med nogen fra vinklubben. Og man spiller på tid, så den der er hurtigst gennem forløbet har vundet.
Spillet er udviklet med travle vinprofessionelle for øje - hvilket man godt kan undre sig over, da det overhovedet ikke kræver nogle forkundskaber inden for vin. Prøv selv at klikke ind, og spil med.



Arbejdet med at klone Sauvignon Blanc og skabe de 12.000 varianter er i fuld gang hos det newzealandske forskningscenter. Foto: Bragato Research Institute.

Øko-middel mod Botrytis

I nogle vinområder, hvor der fremstilles sød vin, hilser man svampevæksten Botrytis Cenerea velkommen. Den “gennemhuller” skallen på de modne druer, så vandet fordamper, og aromastoffer og sukker koncentreres. Samtidig tilfører den en særlig duft, der er karakteristisk for store botrytis-vine som fx sauternes og tyske vine af øvre Prädikat.
Andre steder i vinens verden gør man alt, for at blive fri for svampevæksten. Det gælder blandt andet på New Zealand, hvor det fugtige klima ofte medfører Botrytis i vinmarkerne. Især landets førende hvidvinsdrue, Sauvignon Blanc, er yderst udsat for angreb.
Man kan bruge konventionelle kemiske sprøjtemidler i kampen mod Botrytis. Men det er ikke populært i det oversøiske vinland, hvor 96% af vinmarkerne er bæredygtigt certificerede via programmet Sustainable Winegrowing New Zealand – og 10% af de newzealandske vinhuse er økologisk certificerede.
Nu glæder vinproducenterne sig over, at landets myndigheder har godkendt et banebrydende økologisk svampemiddel udviklet af det britiske forskningscenter Eden Research PLC.

12.000 nye varianter af druen


Midlet, der er døbt Novellus, er allerede blevet afprøvet på forsøgsbasis i vinmarker flere steder i Europa – og på i alt 18 forskellige druesorter. Forsøgene har vist, at midlet kan bekæmpe Botrytis stort set lige så godt som de kemiske sprøjtemidler – og selvfølgelig uden at skade miljøet.
Novellus vil sandsynligvis få stor betydning for den newzealandske vinindustri. Sauvignon Blanc, der breder sig over cirka 20.000 hektar, er så langt den mest plantede drue på New Zealand – og omkring 90% af al vin på druen fremstilles i Marlborough.
Fordi Sauvignon Blanc er så vigtig for New Zealand, har man også hos Bragato Research Institute i Marlborough søsat et projekt, hvor der udvikles i alt 12.000 nye varianter af druen.

Nye smagsoplevelser


Nogle af varianterne vil netop være mere modstandsdygtige over for svampeangreb og andre vinmarkssygdomme, andre vil bedre kunne tåle hård frost, og igen andre vil være resistente over for vandmangel.
De nye varianter vil hovedsageligt have samme aroma som den traditionelle Sauvignon Blanc-drue. Men der vil også være varianter, der er attraktive på grund af deres lidt anderledes aroma. Ad den vej kan man øge spændvidden inden for newzealandsk Sauvignon Blanc og give forbrugerne lidt forskelligartede smagsoplevelser.
Det er selvfølgelig ikke samtlige 12.000 varianter, der vil blive anvendt. Projektet varer i alt syv år, hvor de mange vinplanter nøje følges, og de bedste udvælges og dyrkes på forsøgsbasis. Ud fra disse udvælger man så igen de mest lovende varianter - dem med det største potentiale til at gøre en forskel - og de vil så blive dyrket i større stil på landets vinplanteskoler med udplantning hos vinhusene for øje.
Man kan læse mere om projektet ved at klikke her.


Årets vinøse vinderbillede af Thierry Gaudillère viser en træt men glad ung kvinde, der netop har tømt en gæringstank for druerester. Billedet er taget hos et vinhus i Bourgogne (foto © Thierry Gaudillère).

En ganske særlig foto-konkurrence

Hvert år afholdes den internationale konkurrence ”Pink Lady Food Photographer of the Year”, hvor der dystes i de bedste fotografier og film inden for gastronomiens verden. Både professionelle fotografer og enhver med glæde for at trykke på knappen kan deltage.
Pink Lady leder nok hos de fleste tankerne hen på æbler, og det er netop det britiske æblefirma af samme navn, der er konkurrencens hovedsponsor.
Der dystes i flere kategorier – en af dem er ”Errazuriz Wine Photographer of the Year”, der er sponsoreret af det anerkendte chilenske vinhus af samme navn.
Resultaterne for konkurrencen årgang 2023 er netop offentliggjort, og i vinkategorien blev den suveræne vinder franske Thierry Gaudillère med sit foto ”Pige efter tømning af en tank efter afsluttet gæring”.

Lettelse og stolthed


Det er et fantastisk billede, synes vi her på redaktionen. Det viser en side af vinfremstilling, som det nok er de færreste, der tænker over, når de nyder et godt glas vin under danske himmelstrøg. Man kan næsten se lettelsen – og stoltheden – i pigens blik efter det hårde arbejde med at skovle drueresterne ud inde fra tanken.
Der er tre underkategorier i foto-konkurrencen, og Gaudillère vandt også her i kategorien ”mennesker”. På konkurrencens hjemmeside kan man - hvis man scroller lidt ned - også se de andre kategori-fotos samt flere finalist-billeder.
Hvis man skulle være i nærheden af Bristol mellem d. 20. maj og 11. juni, har man mulighed for at se en større udstilling af alle finalisternes værker i The Royal Photographic Society.


Brochuren over Wine Trail. Øverst er kortet med anmærkning af de 14 vingårde. Til højre en kort historie om engelsk vin og nederst alle informationerne om vinproducenterne.

Englands egen vinrute

I vindistrikter verden over - fra Alsace i Frankrig til Stellenbosch i Sydafrika - findes der vinruter, som turisterne kan følge og dermed få et indgående kendskab til distriktets vin og vinhuse.
Hvis man skal til Storbritannien i sommerferien, kan man måske få glæde af en lignende rute over en række af de britiske vingårde.
”Wine Trail” er udgivet af den britiske organisation for vin- og spiritusproducenter, Wine and Spirit Trade Association (WSTA), og den omfatter i dag 14 forskellige vingårde. Det er selvsagt kun et meget lille udpluk af de mere end 500 vinproducenter rundt om i Storbritannien. Men WSTA har valgt at tage toppen af kransekagen i form af de mest hæderkronede vinproducenter.

Info om oplevelser


De 14 udvalgte vingårde er alle rigt præmierede. Deres vine er blevet serveret ved kongelige bryllupper, statsbanketter og i Downing Street nummer 10, der som bekendt er premierministerens bolig.
En decideret rutebeskrivelse er der ikke tale om, og nogle af vingårdene ligger da også et pænt stykke vej fra hinanden. Men brochuren, der beskriver Wine Trail, har et kort, der viser, hvor man finder de enkelte vingårde og en nøje beskrivelse af gårdene med adresser, link til hjemmesider og åbningstider. Man finder også oplysninger om det, man kan opleve hos de forskellige vinproducenter - som fx guideture i vinerier og vinmarker og smagninger af husets vine. Og så er der en lille liste over andre seværdigheder i nærheden af vingårdene - også de er afmærket på kordet. Brochuren finder man ved at klikke her.

Backafallsbyn er skabt af ægteparret Molin og omfatter i dag destilleri, restaurant, hotel m.m. Foto: Residence Christie's.

Backafallsbyn på Hven til salg

Der er sikkert nogle af vores læsere, der har taget turen til øen Hven i Øresund fra enten Nyhavn eller Helsingør.

Midt i dette ferieparadis ligger Backafallsbyn, som består af et hotel med 144 senge, konferencefaciliteter, spa, restaurant, pub, vinbar og – siden maj 2008 – et whiskydestilleri, "Spirit of Hven".
Det er ægteparret Henric og Anja Molin, der her har realiseret deres drøm – og nu efter 25 år har sat hele molevitten til salg. Pris: 83 millioner SEK (cirka 55 mio. kr.).
Dog omfatter salget ikke mærket Spirit of Hven, idet ægteparret har planer om at flytte produktionen af whisky, vodka, gin og akvavit ind på det svenske fastland.

Vil stoppe på toppen


Henric og Anja Molin sælger efter sigende ikke på grund af dårlig økonomi – 2022 var det hidtil bedste år indtægtsmæssigt for Backafallsbyn. Men, som de siger, så vil de gerne stoppe på toppen.
Da destilleriet i sin tid slog dørene op, var der tale om et af verdens mindste pot-destillerier. I dag eksporterer Spirit of Hven spiritus til hele 40 forskellige lande.
Backafallsbyn er sat til salg hos Residence Christie’s, hvor man kan læse mere og se flere billeder.
Med guldtusch og klistermærker kan man sætte sit personlige præg på en flaske med Stauning whisky.

DIY udgave af Stauning whisky

Som tidligere nævnt, så kniber det i øjeblikket med leverancerne af glasflasker til vin- og spiritusproducenterne rundt om i verden. Og Danmark er ingen undtagelse.

Hos whiskyproducenten Stauning kan man ikke få fat i destilleriets kendte matsorte flaske med gyldne dekorationer. De flasker, der leveres, er klare og farveløse.
Men det har givet Stauning en god idé, nemlig at lade forbrugerne selv lave etiketterne og dekorere flaskerne.
Derfor er det nu muligt – blandt andet via destilleriets hjemmeside – at købe en æske, der indeholder alt til en DIY (do it yourself) udgave af Staunings whisky.
Ud over den klare flaske med whisky indeholder æsken en guldtusch samt et ark med et hav af forskellige klistermærker.
Der er tale om et begrænset parti flasker – bare imens man venter på igen at kunne få den matsorte udgave. Så man skal nok skynde sig lidt, hvis man skal have fat i en af æskerne.



Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i

vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Wines.eu, der handler med ungarsk vin, er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.


Ugens vinøse billede

Det italienske vindistrikt Chianti er begunstiget med et underskønt vinlandskab, som Bent Jørgensen her har foreviget en bid af. Billedet er taget om efteråret lige efter vinhøsten et stykke uden for byen Le Bolle, som ses på bakketoppen i baggrunden. Denne by ligger igen 4 kilometer fra vinbyen Greve in Chianti, der er utroligt charmerende med sine snoede gader, gamle huse og hyggelige pladser med cafeer, hvor man kan nyde et godt glas Chianti-vin. Den er i øvrigt venskabsby med den danske by Greve.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.


Gustave Niebaum.

Vinens Hall of Fame

Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Gustave Niebaum, der var med til at sætte Napa på det vinøse verdenskort. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.


Gustave Niebaum (1842–1908) blev født i Helsinki og startede sin karriere til søs som skibsdreng i en alder af 16 år. Ti år senere var han kaptajn på eget skib. Turene gik frem for alt til Alaska, og handelen med sælskind gjorde ham med årene til verdens førende pelshandler.
Han grundlagde også handelsfirmaet Alaskan Commercial Company i San Francisco, og blandt andet via indtægterne herfra endte han i en ung alder som en hovedrig mand.
Gustave Niebaum havde et brændende ønske om at prøve kræfter med vinfremstilling på fransk jord. Men i 1873 giftede hans sig med californiske Susan Shingleberger, og hun havde ikke tænkt sig at flytte til Frankrig. Så hans drøm måtte omdirigeres til Californien.
I 1879 købte ægteparret ejendommen Inglenook i Rutherford i Napa. Her opførte Gustave Niebaum et imponerende vinslot og et tilhørende vineri, og i de følgende mange år rejste han hyppigt til Europa for at studere vinmarks- og vinfremstillingsteknikker.
Han hjembragte også et hav af vinplanter fra Bordeaux og resten af Frankrig, og dem plantede han på den jord, der hørte til Inglenook.
Gustave Niebaum adskilte sig på flere måder fra de mange andre vinproducenter i Napa dengang. Sammen med sine vinuddannede medarbejdere eksperimenterede han med temperaturkontrol i vinkælderen for at finde frem til den helt rette temperatur at modne vinene under. Han gik op i sortering af druerne før gæring, ligesom han var den første producent i Napa, der tappede vinen på flasker i eget vinhus i stedet for at sælge den som bulk.
Målet var at fremstille vine, der kunne måle sig med de bedste franske, og Gustave Niebaum nåede sit mål og satte dermed for alvor Napa Valley på det vinøse verdenskort.
Ved verdensudstillingen i Paris i 1889 vandt hans vin en guldmedalje - den første af mange.
I dag ejes Inglenook af filmproducenten Francis Ford Coppola, der har ført vinhusets berømmelse videre med ikon-vinen Rubicon. Hvis man besøger vinhuset, vil man kunne smage dets vine i en kopi af den kahyt, som Gustave Niebaum boede i ombord på sit skib.

Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvornår er en vinstok for gammel?

Nicolaj Nielsen vil gerne vide, hvornår en vinstok bliver for gammel til at producere druer til vin.
Når vinstokke ældes, begynder de at producere færre druer, men til gengæld druer med en mere intens og koncentreret aroma. Nogle vinproducenter, der ikke ønsker en reducering af høstmængden, tilplanter markerne med nye vinplanter, allerede når vinstokkene er omkring 35 til 40 år gamle. Andre hæger om gamle vinstokke med måske 80 til 100 år på bagen og med en utrolig aroma-koncentration i de få druer, de producerer. Hvornår en producent stopper med at lave vin på druerne hænger således i høj grad sammen med, hvilket mål han har for sine vine.

Verdens ældste vinstok


Men selvfølgelig kommer der et tidspunkt, hvor det ikke længere er økonomisk rentabelt at passe de gamle vinstokke og høste de få druer. Med alderen bliver vinstokkene også mere udsatte for diverse vinmarkssygdomme. Hvornår dette tidspunkt indtræffer er også afhængig af druesorten - nogle sorter bærer deres alder med ynde, mens andre ikke bliver bedre, hvad kvaliteten angår.
Men vinstokkene fortsætter ufortrødent med at producere druer. Et bevis er den berømte vinstok i byen Maribor i Slovenien. Den er med sine mere end 400 år gamle rødder verdens ældste vinstok, og den giver hvert år mellem 35 og 55 kg druer. Druerne bliver forvandlet til omkring 100 flasker vin - en vin, der dog efter sigende ikke er værd at skrive hjem om.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-738
Billede 569-594Billede 595-621


738 En mis hos vingården Quinta do Pégo har den skønneste udsigt over Portugals Douro-dal. (foto © Trine Schou).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 49 vine, hvoraf de 36 hører til vores tema-smagning af Nebbiolo fra Piemonte. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Monte Ory, Bodegas Monte Ory, Chardonnay, Navarra DO, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

45 kr., pris på tilbud indtil 24. maj: 40 kr., Coop 365

En rigtig god hverdags-hvidvin til prisen. Den har en fin mineralsk duft og en tør smag med god fylde og en lille honningnote til slut. Den femte stjerne gives for den lave normalpris. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjerne

Schloss Bockfliess, Muskateller, Niederösterreich, Østrig, 2022, middel alkohol (13,5%)

129 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

Frisk citrus møder næsen, mens smagen er tør med en lille prikken på tungen og med god fylde og strejf af friske abrikoser. En god allround hvidvin med en lille frugtsødme i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Domäne Krems Trocken, Stadtkeller Domäne Krems, Riesling, Niederösterreich, Østrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

En dejlig og elegant hvidvin med god fylde, mineralitet og Riesling-druens sprødhed og friske syre. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerneØ

Tragolargo, Casa Balaguer, Alicante, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

150 kr., pris på tiblud indtil 28. maj: 120 kr., Skjold Burne

En naturvin på Moscatel og Malvasía, fremstillet med mindst mulig indblanding fra vinmagerens side. Vinen, der har en svag orange farve, er uklar, da den er ufiltreret, hvilket gør, at samtlige aromastoffer bevares. Det er en meget mild vin, hvor man slet ikke fornemmer de 12,5% alkohol. Vinen dufter og smager nærmest som frisk ugæret druesaft. Eftersmagen er tør og slutter lidt brat.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Le Margherite, Brandini, Arneis, Langhe DOC, Italien, 2020, lav alkohol (13%)

I denne uge bringer vi en tema-smagning af Piemonte-vine på Nebbiolo. Men det italienske distrikt fremstiller også glimrende hvidvine, blandt andet på druen Arneis. Dette er en elegant økologisk vin med en sart og kompleks duft af karambole, citrus og frisk mango. Smagen er fyldig og tør med en behagelig fedme og en lang eftersmag, der slutter med strejf af gule blommer. Nyd vinen til alt godt fra havet.

Rosévin

stjernestjernestjernestjerne

Les Mays, LaCheteau, Anjou AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (11%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 25. maj: 50 kr. Sælges også i Kvickly, SuperBrugsen

Til de 50 kr. på tilbud er dette en udmærket rosévin med en fin duft af hindbær og en fyldig og rund smag med frugtsødme. Drik vinen godt afkølet til såvel mad som uden. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Moment de Plaisir, J.M. Aujoux, Pays d'Oc, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager

En rigtig dejlig rosévin med en meget sart rosa farve, en liflig duft af boysenbær og en dejlig fyldig smag af ribs og rabarber. En rigtig sommervin til lette retter. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

12 Lunas Rosado, Syrah, Somontano DOP, Spanien, 2022, middel alkohol (14%)

129,95 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., AndrupVin.dk

De mørkere rosévine som denne står lidt i skyggen af de lyse i Provence-stil, som er den helt store trend. Og det er synd, for der er perler blandt disse fyldige roséer, som ofte er idelle ledsagere til lette kød- og fjerkræsretter. Denne rosado har en flot klar rosa farve og en fyldig smag fuld af modne sommerbær - ribs, jordbær og hindbær. Eftersmagen er lang og vinøs og slutter med en lille frugtsødme. Drik vinen godt afkølet.

stjernestjernestjernestjerneØ

Château Henri Bonnaud, Côtes de Provence Sainte-Victoire AOP, Frankrig, 2022, lav alkohol (12,5%)

175 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Erik Sørensen Vin

Der er friske forårsblomster og hindbær over duften af denne lyse økologiske rosé. Smagen er let og liflig, tør uden at knase og med god frisk frugt. Prisen er nok lige i overkanten, hvilket koster den femte stjerne.

Rødvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rare, Portugal, 2021, lav alkohol (13%)

64,95 kr., pris ved 6 flasker: 54 kr., AndrupVin.dk

Man kan roligt købe 6 flasker af denne vegansk venlige rødvin (som der står på etiketten). De skal nok forsvinde til sommerens grillretter eller til en fest-buffet, da vinen har en stor spændvidde til mad. Det er en indtagende vin, fremstillet på druerne Touriga Nacional, Cabernet Sauvignon og Syrah, med duft af brombær og grønne blade og med en lækker aromatisk smag af især modne solbær.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Mas des Bressades, Frankrig, 2020, høj alkohol (14,5%)

109 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En biodynamisk rødvin på 70% Cabernet Sauvignon og 30% Syrah. Der er syltede kirsebær i duften, mens smagen er let at holde af med dens gode fylde, dejlige frugtnoter og pebrede eftersmag.

stjernestjernestjernestjerneØ

Bélouvé, Domaines Bunan, Côtes de Provence AOP, Frankrig, 2017, høj alkohol (15%)

160 kr., pris på tilbud indtil 28. maj: 130 kr., Skjold Burne

En økologisk rødvin med en fin duft af stald og læder og med en tør, aromatisk smag med god frugt og strejf af mynte. De 15% alkohol bider ikke på nogen måde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Excelsius, Roberto Sarotto, Barbera, Piemonte DOC, Italien, 2019, høj alkohol (15%)

199,95 kr., pris på tilbud indtil 27. maj: 99 kr., Irma

Nedenfor bringer vi en stor smagning af rødvin på Nebbiolo. Her er en vin lavet på en anden af Piemontes blå druer, Barbera. Typisk for Barbera-vinene er, at de er bløde, runde og lige til at gå til. Og sådan er denne vin med dens fyldige smag med noter af mørke bær og tørret frugt og lange, bløde eftersmag med strejf af lakridsrod. De 15% alkohol er fint integreret.

Smagningen af Nebbiolo (Barbaresco)

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sanadaive, Adriano, Nebbiolo, Barbaresco DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

249 kr., Vin & Vin

Her er en liflig duft af violer og skovjordbær og en lækker fyldig smag med en perfekt balance mellem bærsødme, krydrede noter og syre. En vin i top, der vil være perfekt til krydret lam eller fuglevildt.

stjernestjernestjernestjerne

Massimo Rivetti, Nebbiolo, Barbaresco DOCG, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

279 kr., pris ved 3 flasker: 249 kr., Jysk Vin

Denne rødvin har en meget moden duft af korender og syltede mørke kirsebær samt lidt fad. Smagen er stringent og elegant, kompleks og med en fin krydret note og en frisk syre til slut. Tanninerne bider stadig lidt. Drik vinen til krydret indisk mad eller lidt fede kødretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Cottà, Giribaldi, Nebbiolo, Barbaresco DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

279 kr., pris ved 6 flasker: 225 kr., Nemvin.com

Blomster plejer man at forbinde med hvidvin, men denne rødvin dufter som en hel buket sommerblomster - lifligt og dejligt - med strejf af lyse rosiner. Smagen er et opbud af gode oplevelser med kompleks frugt, ristede kakaobønner, mokka og et tilpas tanninbid til slut. Smagen krones af denne elegante syre, der er så typisk for Nebbiolo.

stjernestjernestjernestjerne

Antiche Cantine dei Marchesi di Barolo, Nebbiolo, Babaresco DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

299 kr., Meny

Der er roser og hyben over den meget aromatiske duft af denne rødvin. Smagen overrasker med sine kraftigt krydrede noter. En lille frugtsødme dukker op i eftersmagen og afløses af en frisk syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pio Cesare, Nebbiolo, Barbaresco DOCG, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

En rødvin, der dufter af mørke kirsebær, Læder og urter. Smagen er kraftig og krydret, og tanninerne er stadig ret markante. Det er top-Barbaresco, der godt kan gemmes et par år endnu, så smagselementerne integreres og tanninerne bliver lidt mere afdæmpede.

Smagningen af Nebbiolo (Barolo)

stjernestjernestjernestjernestjerne

Priore, Cantine Povero, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

Vinhusets navn, Cantine Povero, betyder “den fattige vingård”. Men gårdens Barolo er på ingen måde fattig - den er rig på smagsnoter. I duften er der paradisæbler, roser, røde sommerbær og er det en anelse kanel? Smagen er elegant - næsten let sammenlignet med mange andre Barolo’er - blød og rund med moden kompleks frugt og en lille frugtsødme til slut. Tanninerne er afrundede. Nyd vinen til milde cremede oste eller lette kødretter.

stjernestjernestjernestjerne

Contea di Castiglione, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., Kjær & Sommerfeldt

En god klassisk Barolo med en tilbageholdende og mild duft af hø og krydderurter og med en smag, der overrasker med sin fylde, krydrede noter (sort peber) og gode tanninbid.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocco Riserva, Cascina San Rocco, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2015, middel alkohol (14%)

249 kr., pris ved 6 flasker: 220 kr., Holte Vinlager

En duft af mørke modne kirsebær, læder og skovbund efter regn møder næsen. Smagen er endnu et bevis for Barolo-vinenes lange levetid. Trods sine syv år mødes man af en stadig ungdommelig men bestemt drikkemoden rødvin med blød frugt og fine tanniner til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Sobrero, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., AndrupVin.dk

Vanille, kirsebær, tørret frugt og lys chokolade præger den meget aromatiske duft. Duftnoterne dukker igen op i den koncentrerede smag, hvor de får modspil fra en fin krydret note. Et tilpas tanninbid afslutter herlighederne. En rigtig dejlig og harmonisk rødvin.

stjernestjernestjernestjerne

Le Strette, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (15%)

250 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel

Der er fine noter af mandler og vanille over duften, mens smagen er krydret med eukalyptus og ren lakrids. En god rødvin til fx krydret indisk mad.

stjernestjernestjernestjerne

Giribaldi, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

279 kr., pris ved 6 flasker: 225 kr., Nemvin.com

En meget saftig Barolo - næsten læskende - med rosmarin og strejf af salvie. Tanninerne er stadig i front, så gem vinen i endnu nogle år, så vil den udfolde sig i al sin ynde.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Paolo Manzone, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2017, middel alkohol (14%)

295 kr., På tilbud i maj og juni: 229 kr. flasken så længe lager haves, GoVinum

Denne rødvin er fra Serralunga d’Alba - en af de mange apellationer i Barolo. Der er en fin lille note af korender over duften, mens smagen til start har noter af tørrede frugter, der dog hurtigt afløses af en fin krydring og et tilpas tanninbid. En vin i rigtig god balance.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Antiche Cantine dei Marchesi di Barolo, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

299 kr., Meny

En meget harmonisk rødvin med en fyldig smag, hvor god bærfrugt spiller førsteviolin suppleret af krydrede noter - rosmarin og stjerneanis. Et behageligt tanninbid afslutter eftersmagen.

stjernestjernestjernestjerne

Agostino Bosco, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (15%)

309 kr., pris ved 3 flasker: 299 kr., Jysk Vin

En Barolo, der vil frem i verden med sin store smagsvolumen og kraftige krydrede noter. De 15% alkohol er dog fornemt integreret. Frugten gemmer sig lidt, men giv vinen nogle ekstra år før åbning, så smagen kan få lov til at udvikle sig.

stjernestjernestjernestjerne

Enzo Boglietti, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2016, middel alkohol (14%)

Tobak, eg og læder præger duften af denne rødvin. Smagen har en vis saftighed og er krydret med noter af eukalyptus og lakridsrod. Den karakteristiske syre er der, men den er afdæmpet. Eftersmagen slutter med et tilpas tanninbid.

stjernestjernestjernestjerne

Azienda Agricola Bricco Giubellini, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

375 kr., pris ved 6 flasker: 330 kr., Nature Wines

En god rødvin med duft af moreller og modne blommer og med en god og fyldig smag med et saftigt bid og stadig relativt kraftige tanniner.

stjernestjernestjernestjerneØ

Giribaldi, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2015, høj alkohol (14,5%)

379 kr., pris ved 6 flasker: 300 kr., Nemvin.com

En god, økologisk og forholdsvis frisk Barolo, hvor alderen har blødgjort tanninerne og integreret smagsnoterne, så alt går op i en højere enhed. Syren er der, men den er på ingen måde markant.

stjernestjernestjernestjerneØ

Castellero, Barale Fratelli, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

Duften af denne økologiske rødvin er sart og svær at fange. Men smagen kommer straks én i møde med friske, krydrede noter - anis, eukalyptus og strejf af mynte. Lige nedenunder lurer frugten, der for alvor dukker op i den lange eftersmag. En vin, der godt kan klare lidt modspil i form af fx krydrede asiatiske retter.

stjernestjernestjernestjerne

Barolo La Morra, Agricola Brandini, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

En rødvin med rygrad - og en god vin med en sart duft og en fyldig, krydret smag med en god syre og et godt tanninbid. Vinen vil vinde ved at blive gemt i endnu nogle år.

stjernestjernestjernestjerne

Pertinace, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

399 kr., pris ved 6 flasker:, Kjær & Sommerfeldt

En god, let krydret Barolo med stringens og tørhed men også med frisk bærmost, en fin syre og livlige tanniner i eftersmagen. Gem gerne vinen en del år endnu.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Gianni Gagliardo, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, høj alkohol (14,5%)

449 kr., pris ved 6 flasker: 399 kr., Vin & Vin

Der er læder over duften af denne glimrende rødvin, mens moden frugt - især mørke kirsebær - dominerer den dejlige og meget fyldige smag. En anelse anis og en tilpas syre giver et frisk pift i den lange eftersmag, som slutter med afrundede tanniner.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Rocche Dei Manzoni, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2018, middel alkohol (14%)

En rødvin, der i høj grad skiller sig ud i smagningen af Barolo’er. Mens de fleste af de vine, vi har smagt, er kendetegnet af en fin og lidt tilbageholdende duft, så har denne vin en fyldig og meget aromatisk duft af nektariner og ferskner. Smagen er også præget af fine fersken-noter samt syltede kirsebær, lidt timian og stadig livlige men ikke dominerende tanniner. En vin helt i top og en lidt anderledes Barolo-oplevelse.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Boscareto, Beni di Batasiolo, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2013, middel alkohol (14%)

499 kr., Skjold Burne

10 år gammel og i fuld vigør, men med den behagelige og bløde afrundethed, som hører en velmodnet vin til. For de 500 kr. får man en elegant rødvin med stor kompleksitet, sarte frugtnoter, strejf af peber og fløjlsbløde tanniner - og så denne friske syre, som er så typisk selv for modne Nebbiolo-vine. Nyd vinen, som den er, eller til ikke alt for kraftigt krydrede - men gerne lidt fede - retter, fx en cremet pastaret, eller til milde cremede oste.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Giribaldi Ravera Riserva, Giribaldi, Nebbiolo, Barolo DOCG, Italien, 2016, høj alkohol (14,5%)

600 kr., Skjold Burne

2016 var en af de gode årgange, når det gælder Barolo - hvilket denne rødvin bestemt afspejler. Den er relativ mørk i farven, alderen taget i betragtning, dufter fint af blåbær og har en saftig og dejligt krydret smag med friske brombær og en tilpas syre til slut. En nydelse fra ende til anden.

Smagningen af Nebbiolo (Langhe)

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Azienda Agricola Erbaluna, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, middel alkohol (13,5%)

140 kr., Annisse Vingård

Det er ikke så ofte, man støder på en økologisk Nebbiolo fra Langhe. Men her er en af slagsen, og det er en yderst vellavet rødvin med en intens og dejligt parfumeret aroma med roser, blå blommer og sort peber. Smagen er krydret, blød og imødekommende med en fin frugtsødme.

stjernestjernestjernestjerne

Cascina San Rocco, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, høj alkohol (14,5%)

149 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager

Rosiner og roser mødes i duften af denne gode rødvin, mens smagen er koncentreret og krydret, med aromatisk peber og med et lille bittert bid til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Beni di Batasiolo, Batasiolo, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

150 kr., Skjold Burne

En rødvin, der dufter af moreller og har en meget aromatisk smag med de krydrede noter i front. Her er anis, lakrids og rosmarin - men også god frugt især i den lange og friske eftersmag. En velkomponeret vin med en fin syre til slut.

stjernestjernestjernestjerne

Reverdito, Simane, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

150 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Erik Sørensen Vin

En rødvin med en svag herbal duft. Smagen overrasker med sin fylde og kraftige aroma, fine frugtsødme og krydrede noter - især rosmarin.

stjernestjernestjernestjerne

Fratelli Ferrero di Renato Ferrero, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

En saftig og intens krydret rødvin med noter af anis og peber, der holder ud i den lange eftersmag. En god vin til let krydrede retter og grillmad.

stjernestjernestjerne

Avene, Massimo Rivetti, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

169 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Jysk Vin

En frisk, saftig og krydret rødvin. Dog har den gode frugt lidt svært ved at hamle op med den lidt markante syre.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Pertinace, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2021, middel alkohol (14%)

179 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., Kjær & Sommerfeldt

Denne rødvin har en interessant men rigtig dejlig duft af klementiner med strejf af halm. Også i smagen dukker klementinerne op mellem druemost og fine krydrede noter. En ualmindelig lækker vin til en meget rimelig pris i forhold til kvalitet. Nyd den til lyse kødretter - fx Saltimbocca - eller til asiatiske retter med en anelse sødme.

stjernestjernestjerne

Autin 'd Madama, Simone Scaletta, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

185 kr., pris ved 6 flasker: 150 kr., Nature Wines

Der er lidt lakridsbolsjer over duften af denne rødvin. Smagen er fint krydret men også lidt tynd og med en næsten for markant syre til slut.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Argante, Pietro Rinaldi , Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2019, middel alkohol (14%)

Duften af denne dejlige rødvin byder på hyldebær, drueskind og trøfler. Smagen er saftig, frisk og rig på frugt og med en tilpas syre til mad. En blid vin med en lang og blød eftersmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Coji, Camparo, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, høj alkohol (14,5%)

200 kr., pris ved 3 flasker: 150 kr., Erik Sørensen Vin

En helt igennem dejlig Nebbiolo-vin med en koncentreret duft af krydrede modne jordbær. Smagen har saft og kraft, Sydens sol, fylde og en dejlig aroma af mørke kirsebær. Der er en fin balance mellem frugtsødme, syre og og krydderier.

stjernestjernestjernestjerne

Gianni Gagliardo, San Ponzio, Nebbiolo, Alba Superiore DOC, Italien, 2017, høj alkohol (14,5%)

329 kr., Vin & Vin

En rødvin, der dufter af læder, hø og friske krydderurter. Smagen byder på roniabær og lidt eg bagest i ganen. Det er en fyldig vin med krydderierne i front - især stjerneanis - men også med modne blommer i den lange eftersmag. En god vin, der har et godt tanninbid - dog er prisen nok lige i overkanten, hvilket koster den femte stjerne.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Chiara Boschis, E. Pira Figli, Nebbiolo, Langhe DOC, Italien, 2020, middel alkohol (14%)

375 kr., pris ved 2 flasker: 250 kr., Erik Sørensen Vin

Hyldebær, modne kirsebær og strejf af mild tobak og eg præger duften af denne fortræffelige rødvin. Smagen er elegant og forholdsvis let, tør og med en saftig bærmost samt en lang fyldig og kompleks krydret eftersmag. En god syre til mad sætter punktum for oplevelsen. En perfekt vin til paté.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen