.jpg)
Det er i Langhe, man finder appellationerne Barolo og Barbaresco. Grænsende op til Langhe ligger Monferrato, Piemontes største appellation, der er vist med en blå stiplet linje.
VinAvisens tema-smagning: Nebbiolo fra Piemonte
Piemonte er berømt for sine rødvine på Nebbiolo, og i den forgangne uge har VinAvisen smagt og bedømt 36 vine på druen, der alle kan købes på det danske marked. Anmeldelserne finder man nederst på siden, og vi har for overskuelighedens skyld inddelt dem efter de tre forskellige appellationer, Barolo, Barbaresco og Langhe Nebbiolo.
Smagningen bød på en meget bred palet af vine, hvor fællesnævneren for langt de fleste er, at de bør ledsages af mad – og gerne af den lidt kraftige og fede slags. Patéer, sammenkogte kødretter, krydret asiatisk mad eller grillstegte bøffer, når sommeren sætter ind. Lige nedenfor skal det handle om den yderst alsidige Nebbiolo-drue.
En ikke helt nem drue
Nebbiolo er afledt af nebbia, der betyder tåge på italiensk. Nogle påstår, at den blå drue har fået sit navn på grund af de gærsvampe, der ligger som et tåget slør på druernes skind. Andre mener, at navnet henviser til den tåge, der ofte hænger lavt over vinmarkerne i Piemonte. Men én ting kan langt de fleste blive enige om, og det er, at Nebbiolo leverer most til fantastiske rødvine, hvoraf to af dem, Barolo og Barbaresco, er blandt Italiens mest berømte.
Druen er italiensk af oprindelse og nævnes første gang helt tilbage i 1200-tallet. I dag er Piemonte stort set det eneste sted i verden, den dyrkes – ud over nogle få områder i blandt andet Californien, Mexico og Australien.
Det er da heller ikke nogen helt nem drue at dyrke. Den blomstrer tidligt og er dermed udsat, når det gælder forårsfrost, og modner sent. Så hvis vækstsæsonen er kølig, kan den få svært ved at blive tilstrækkelig moden.
"Suger" terroiret til sig
Til gengæld har Nebbiolo – ligesom Pinot Noir – en fantastisk evne til at ”suge” et terroirs særlige karakter til sig og afspejle det i vinen. Et givent områdes jordbunds- og klimaforhold præger således Nebbiolo i højere grad end så mange andre druer. Og netop denne egenskab er med til at skabe Piemontes brede palet af Nebbiolo-vine.
Alene i Barolos i alt 11 kommuner er der betydelige forskelle mellem vinene. Der er fx de ofte kraftigt krydrede og aromatiske baroloer fra Serralunga d’Alba og de mere elegante og frugtrige vine fra kommunen Castiglione Falletto.
Der kan endda være forskel fra vinmark til vinmark - og der er rigtig mange vinmarker i Langhe, hvor appellationerne Barolo og Barbaresco ligger. Områdets navn kommer af langa - der på piemontesisk betyder en lang lav bakke, og Langhe består da også af bølgende bakker beklædt med et kludetæppe af vinmarker - lidt à la Bourgogne (fortsættes nedenfor...).

Nebbiolo udgør kun 10% af vinmarksarealet i Piemonte. Men den er den mest berømte af distriktets druer. Foto:
I Vini del Piemonte

Mild duft, kraftig smag
Ud over Barolo og Barbaresco, der begge har den fineste appellationsbetegnelse, DOCG, fremstilles der vine på Nebbiolo i resten af Langhe under betegnelsen DOC. Disse vine er på ingen måde ringere – deres stil er bare anderledes, og så er de ikke underlagt de strenge regler, som gælder for Barolo og Barbaresco.
En Barolo skal fx modne i mindst 3 år – halvdelen af dem på fad – Barbaresco skal modne i mindst 2 år, hvoraf de 9 måneder er på fad.
Lidt firkantet kan man sige, at Barolo-vinene er de mest intense, fyldige, krydrede og tanninholdige - især i yngre udgaver. Det er vine med et langt liv på flaske.
Barbarescos vine er ofte lidt mindre intense, ligesom der er skruet en anelse ned for tanninerne.
En dejlig syre til mad
Nebbiolo Langhe-vinene er de lettest tilgængelige – også når det gælder priserne. Det er friske og generelt mere frugtrige rødvine, hvor tanninerne er mere afrundede. Vinene har også kraft og saft men kan typisk drikkes unge.
Fælles for Nebbiolo-vinene er en ofte meget mild duft. Men når man så smager på denne mildt duftende vin, kommer den store overraskelse i form af kraft, koncentration og et ofte godt tanninbid – især hvis det er en yngre Barolo. Der er nogle, der har sammenlignet oplevelsen af en Nebbiolo-vin som at blive "sparket i hovedet af en yndefuld danserinde".
En dejlig syre til mad kendetegner også langt de fleste af vinene.
90 vine dagligt
Uanset appellation har en Nebbiolo-vin altid en smuk klar lys rød farve – lidt henad granatæblekerner. Som ny er vinen mørk ligesom så mange andre rødvine, men druen har den egenskab, at vinene blegner relativt hurtigt.
Hvert år afholdes den store årlige smagning Nebbiolo Prima, hvor vinbranchefolk fra hele verden mødes i Piemonte for at smage den nye årgang af Barolo og Barbaresco.
VinAvisen deltog for en del år siden, og det er interessant men også en lidt rå oplevelse. Vi tilmeldte os det ”bløde program” med 60 vine hver formiddag i fem dage – et rent tanninbad! Hard core-kollegaer tog ”det hårde program”, som bestod af 90 vine dagligt. Sammenlignet er vores tema-smagning med ”kun” 36 Nebbiolo-vine jo det rene barnemad. Og så er der jo heller ikke tale om helt nye unge vine.
Man kan læse mere om Nebbiolo Prima - og Langhe - i VinAvisens
serie af postkort.

Fra France 3's film på YouTube.
Provence ramt af haglbyger
Mens vi nød det gode vejr i sidste weekend, blev det sydfranske Provence ramt af kraftige haglbyger. I løbet af en halv time bombarderede haglene byer og vinmarker i et bredt bælte gennem regionen. Ifølge Decanter har vinproducenterne aldrig nogensinde oplevet så store områder beskadiget af hagl. Værst ramt blev vinmarkerne i Flassans-Sur-Issole, Gonfaron, Le Luc, Bandol og Vidauban.
Skaderne er endnu ikke endeligt gjort op, men i det bælte, som blev hårdest ramt, regner distriktets vinproducentforening, Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), med, at 90% af markerne er kraftigt beskadiget af haglbygerne.
Provences vinproducenter havde ellers håbet på endnu et år med en god, stor druehøst. Sidste år var høsten 14% større end gennemsnittet for de seneste fem år og hele 18% større end høsten i 2021.
France 3 har lagt
en lille film op på YouTube, der viser, hvor slemt det står til i vinmarkerne i Flassans-Sur-Issole.

Forsiden på 34. bind af i alt 44 af "Drops of God". Hele vejen igennem serien spiller kostbare vine hovedrollen.
På jagt efter verdens "bedste vine"
I uge 14 nævnte vi, at ”Drops of God” (Gudedråber) nu også snart kan opleves som filmserie. Det er den engelske titel på en japansk tegneserie i 44 bind, hvis hovedperson er en ung mand, Shizuku Kanzaki.
Og lad os lige kort repetere handlingen: Kanzakis far, der var en berømt vinskribent og vinsamler, har i sit testamente beskrevet 12 vine, som efter hans mening er de bedste i verden.
Den, der først finder frem til disse vine, vil arve hans kostbare vinsamling.
Med sin adopterede bror indleder Kanzaki nu en hæsblæsende jagt efter vinene. Samtlige vine, der indgår i tegneserien, findes i virkeligheden, men Kanzakis far har kun beskrevet dem nøje. Det er op til de to unge mænd at finde frem til de rigtige vine efter hans beskrivelse.
Nedenfor bringer vi en liste over vinene. Om det er verdens bedste vine, er selvfølgelig en smagssag – men kostbare, det er de i hvert fald!
De 12 vine
1. Georges Roumier Chambolle Musigny 1. Cru Les Amoureuses, Bourgogne, Frankrig 2001
2. Château Palmer 3. Cru, Margaux, Bordeaux, Frankrig 1999
3. Domaine du Pegau, Cuvée Da Capo, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrig 2000
4. Château Lafleur, Pomerol, Bordeaux, Frankrig 1994
5. Michel Colin-Deléger et Fils, Chevalier-Montrachet Grand Cru, Bourgogne, Frankrig 2000
6. Barolo Cannubi Boschis, Luciano Sandrone, Piemonte, Italien 2001
7. Sine Qua Non, The Inaugural Eleven Confessions Syrah, Californien 2003
8. Jacques Selosses Cuvée Exquise NV, Champagne, Frankrig
9. Poggio di Sotto, Brunello di Montalcino, Toscana, Italien 2005
10. Robert Sirugue, Grands Echezeaux Grand Cru, Bourgogne, Frankrig 2002
11. Ferrer Bobet Selecció Especial, Priorat, Spanien 2008
12. Château d’Yquem, Sauternes, Bordeaux, Frankrig 1976

En illustration, der viser det økologiske filtreringssystem, hvor arbejdskraften består af regnorme og mikrober.
Millioner af regnorme på arbejde 
Hos det californiske vinhus Fetzer er omtanke for miljøet i højsædet. Og som det første vinhus i den amerikanske stat tog Fetzer for nogle år siden et økologisk filtreringssystem med navnet BioFiltro i brug til rensning af spildevand.
Hvert år genererer vinhuset omkring 57 millioner liter spildevand i forbindelse med vinproduktionen - vand, der ikke kan bruges til noget, medmindre det bliver renset.
Normalt bruger vinhusene store mængder elektricitet på konstant at holde gang i pumper og maskiner, der kan rense vandet. I det økologiske filtreringssystem, som Fetzer anvender, klarer flere millioner regnorme i samarbejde med ”gode” mikrober arbejdet i en særlig bioreaktor.
Leverer næringsstoffer
Rensningen af spildevandet sker, når dyrene spiser de uønskede mikroorganismer, hvorefter det rene vand kan bruges til at vande vinmarkerne med. Og det tager kun de små dyr fire timer at rense den store mængde spildevand.
Der er kun et meget lille energispild og et ringe CO2-udslip forbundet med denne metode, ligesom der ikke anvendes kemikalier af nogen art - hvilket der gør i visse konventionelle rensningsmetoder.
Hos Fetzer, hvor man for flere år siden indledte en langvarig kamp mod klimaændringerne, håber man, at andre vinhuse vil følge trop og begynde at anvende det økologiske filtreringssystem.
Som en ekstra gevinst producerer regnormene 573 kubikmeter næringsrig afføring, der kan bruges som et naturligt tilskud til gødning af vinmarkerne.

"Unlock Chablis" er et sjovt og meget lærerigt spil om den franske appellation.
Prøv at spille med
I Chablis i Bourgogne fremstilles der udelukkende hvidvin og kun på én og samme drue, Chardonnay. Men der er langt mere at fortælle om denne historiske appellation, dens rigt varierede terroir og dens lige så forskelligartede hvidvine. Den fortælling vil Bourgognes vinråd, BIVB, gerne formidle til omverdenen, og man har derfor lanceret et online spil – en virtuel leg – med titlen ”
Unlock Chablis”.
Det er et genialt og sjovt spil for voksne, nærmest som en skattejagt, hvor man klikker sig til stadig mere viden via hemmelige koder, lettere skjulte detaljer i billederne og ”klippe-klistre” opgaver. Teksterne er på engelsk, korte og fyldt med facts og andre informationer om appellationen.
Man kan vælge at spille solo eller i gruppe med andre, man kender – fx med nogen fra vinklubben. Og man spiller på tid, så den der er hurtigst gennem forløbet har vundet.
Spillet er udviklet med travle vinprofessionelle for øje - hvilket man godt kan undre sig over, da det overhovedet ikke kræver nogle forkundskaber inden for vin. Prøv selv at klikke ind, og spil med.

Arbejdet med at klone Sauvignon Blanc og skabe de 12.000 varianter er i fuld gang hos det newzealandske forskningscenter. Foto: Bragato Research Institute.
Øko-middel mod Botrytis 
I nogle vinområder, hvor der fremstilles sød vin, hilser man svampevæksten Botrytis Cenerea velkommen. Den “gennemhuller” skallen på de modne druer, så vandet fordamper, og aromastoffer og sukker koncentreres. Samtidig tilfører den en særlig duft, der er karakteristisk for store botrytis-vine som fx sauternes og tyske vine af øvre Prädikat.
Andre steder i vinens verden gør man alt, for at blive fri for svampevæksten. Det gælder blandt andet på New Zealand, hvor det fugtige klima ofte medfører Botrytis i vinmarkerne. Især landets førende hvidvinsdrue, Sauvignon Blanc, er yderst udsat for angreb.
Man kan bruge konventionelle kemiske sprøjtemidler i kampen mod Botrytis. Men det er ikke populært i det oversøiske vinland, hvor 96% af vinmarkerne er bæredygtigt certificerede via programmet Sustainable Winegrowing New Zealand – og 10% af de newzealandske vinhuse er økologisk certificerede.
Nu glæder vinproducenterne sig over, at landets myndigheder har godkendt et banebrydende økologisk svampemiddel udviklet af det britiske forskningscenter Eden Research PLC.
12.000 nye varianter af druen
Midlet, der er døbt Novellus, er allerede blevet afprøvet på forsøgsbasis i vinmarker flere steder i Europa – og på i alt 18 forskellige druesorter. Forsøgene har vist, at midlet kan bekæmpe Botrytis stort set lige så godt som de kemiske sprøjtemidler – og selvfølgelig uden at skade miljøet.
Novellus vil sandsynligvis få stor betydning for den newzealandske vinindustri. Sauvignon Blanc, der breder sig over cirka 20.000 hektar, er så langt den mest plantede drue på New Zealand – og omkring 90% af al vin på druen fremstilles i Marlborough.
Fordi Sauvignon Blanc er så vigtig for New Zealand, har man også hos Bragato Research Institute i Marlborough søsat et projekt, hvor der udvikles i alt 12.000 nye varianter af druen.
Nye smagsoplevelser
Nogle af varianterne vil netop være mere modstandsdygtige over for svampeangreb og andre vinmarkssygdomme, andre vil bedre kunne tåle hård frost, og igen andre vil være resistente over for vandmangel.
De nye varianter vil hovedsageligt have samme aroma som den traditionelle Sauvignon Blanc-drue. Men der vil også være varianter, der er attraktive på grund af deres lidt anderledes aroma. Ad den vej kan man øge spændvidden inden for newzealandsk Sauvignon Blanc og give forbrugerne lidt forskelligartede smagsoplevelser.
Det er selvfølgelig ikke samtlige 12.000 varianter, der vil blive anvendt. Projektet varer i alt syv år, hvor de mange vinplanter nøje følges, og de bedste udvælges og dyrkes på forsøgsbasis. Ud fra disse udvælger man så igen de mest lovende varianter - dem med det største potentiale til at gøre en forskel - og de vil så blive dyrket i større stil på landets vinplanteskoler med udplantning hos vinhusene for øje.
Man kan læse mere om projektet ved at
klikke her.

Årets vinøse vinderbillede af Thierry Gaudillère viser en træt men glad ung kvinde, der netop har tømt en gæringstank for druerester. Billedet er taget hos et vinhus i Bourgogne (foto © Thierry Gaudillère).
En ganske særlig foto-konkurrence 
Hvert år afholdes den internationale konkurrence ”Pink Lady Food Photographer of the Year”, hvor der dystes i de bedste fotografier og film inden for gastronomiens verden. Både professionelle fotografer og enhver med glæde for at trykke på knappen kan deltage.
Pink Lady leder nok hos de fleste tankerne hen på æbler, og det er netop det britiske æblefirma af samme navn, der er konkurrencens hovedsponsor.
Der dystes i flere kategorier – en af dem er ”Errazuriz Wine Photographer of the Year”, der er sponsoreret af det anerkendte chilenske vinhus af samme navn.
Resultaterne for konkurrencen årgang 2023 er netop offentliggjort, og i vinkategorien blev den suveræne vinder franske Thierry Gaudillère med sit foto ”Pige efter tømning af en tank efter afsluttet gæring”.
Lettelse og stolthed
Det er et fantastisk billede, synes vi her på redaktionen. Det viser en side af vinfremstilling, som det nok er de færreste, der tænker over, når de nyder et godt glas vin under danske himmelstrøg. Man kan næsten se lettelsen – og stoltheden – i pigens blik efter det hårde arbejde med at skovle drueresterne ud inde fra tanken.
Der er tre underkategorier i foto-konkurrencen, og Gaudillère vandt også her i kategorien ”mennesker”. På konkurrencens
hjemmeside kan man - hvis man scroller lidt ned - også se de andre kategori-fotos samt flere finalist-billeder.
Hvis man skulle være i nærheden af Bristol mellem d. 20. maj og 11. juni, har man mulighed for at se en større udstilling af alle finalisternes værker i
The Royal Photographic Society.

Brochuren over Wine Trail. Øverst er kortet med anmærkning af de 14 vingårde. Til højre en kort historie om engelsk vin og nederst alle informationerne om vinproducenterne.
Englands egen vinrute 
I vindistrikter verden over - fra Alsace i Frankrig til Stellenbosch i Sydafrika - findes der vinruter, som turisterne kan følge og dermed få et indgående kendskab til distriktets vin og vinhuse.
Hvis man skal til Storbritannien i sommerferien, kan man måske få glæde af en lignende rute over en række af de britiske vingårde.
”Wine Trail” er udgivet af den britiske organisation for vin- og spiritusproducenter, Wine and Spirit Trade Association (WSTA), og den omfatter i dag 14 forskellige vingårde. Det er selvsagt kun et meget lille udpluk af de mere end 500 vinproducenter rundt om i Storbritannien. Men WSTA har valgt at tage toppen af kransekagen i form af de mest hæderkronede vinproducenter.
Info om oplevelser
De 14 udvalgte vingårde er alle rigt præmierede. Deres vine er blevet serveret ved kongelige bryllupper, statsbanketter og i Downing Street nummer 10, der som bekendt er premierministerens bolig.
En decideret rutebeskrivelse er der ikke tale om, og nogle af vingårdene ligger da også et pænt stykke vej fra hinanden. Men brochuren, der beskriver Wine Trail, har et kort, der viser, hvor man finder de enkelte vingårde og en nøje beskrivelse af gårdene med adresser, link til hjemmesider og åbningstider. Man finder også oplysninger om det, man kan opleve hos de forskellige vinproducenter - som fx guideture i vinerier og vinmarker og smagninger af husets vine. Og så er der en lille liste over andre seværdigheder i nærheden af vingårdene - også de er afmærket på kordet. Brochuren finder man ved at
klikke her.
Backafallsbyn er skabt af ægteparret Molin og omfatter i dag destilleri, restaurant, hotel m.m. Foto: Residence Christie's.
Backafallsbyn på Hven til salg
Der er sikkert nogle af vores læsere, der har taget turen til øen Hven i Øresund fra enten Nyhavn eller Helsingør.
Midt i dette ferieparadis ligger Backafallsbyn, som består af et hotel med 144 senge, konferencefaciliteter, spa, restaurant, pub, vinbar og – siden maj 2008 – et whiskydestilleri, "Spirit of Hven".
Det er ægteparret Henric og Anja Molin, der her har realiseret deres drøm – og nu efter 25 år har sat hele molevitten til salg. Pris: 83 millioner SEK (cirka 55 mio. kr.).
Dog omfatter salget ikke mærket Spirit of Hven, idet ægteparret har planer om at flytte produktionen af whisky, vodka, gin og akvavit ind på det svenske fastland.
Vil stoppe på toppen
Henric og Anja Molin sælger efter sigende ikke på grund af dårlig økonomi – 2022 var det hidtil bedste år indtægtsmæssigt for Backafallsbyn. Men, som de siger, så vil de gerne stoppe på toppen.
Da destilleriet i sin tid slog dørene op, var der tale om et af verdens mindste pot-destillerier. I dag eksporterer Spirit of Hven spiritus til hele 40 forskellige lande.
Backafallsbyn er sat til salg hos
Residence Christie’s, hvor man kan læse mere og se flere billeder.
Med guldtusch og klistermærker kan man sætte sit personlige præg på en flaske med Stauning whisky.
DIY udgave af Stauning whisky
Som tidligere nævnt, så kniber det i øjeblikket med leverancerne af glasflasker til vin- og spiritusproducenterne rundt om i verden. Og Danmark er ingen undtagelse.
Hos whiskyproducenten Stauning kan man ikke få fat i destilleriets kendte matsorte flaske med gyldne dekorationer. De flasker, der leveres, er klare og farveløse.
Men det har givet Stauning en god idé, nemlig at lade forbrugerne selv lave etiketterne og dekorere flaskerne.
Derfor er det nu muligt – blandt andet via destilleriets hjemmeside – at købe en æske, der indeholder alt til en DIY (do it yourself) udgave af Staunings whisky.
Ud over den klare flaske med whisky indeholder æsken en guldtusch samt et ark med et hav af forskellige klistermærker.
Der er tale om et begrænset parti flasker – bare imens man venter på igen at kunne få den matsorte udgave. Så man skal nok skynde sig lidt, hvis man skal have fat i en af æskerne.
Vil du have vores løbeseddel? 
Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Nyheder fra den danske vinbranche
* Wines.eu, der handler med ungarsk vin, er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
Ugens vinøse billede
Det italienske vindistrikt Chianti er begunstiget med et underskønt vinlandskab, som Bent Jørgensen her har foreviget en bid af. Billedet er taget om efteråret lige efter vinhøsten et stykke uden for byen Le Bolle, som ses på bakketoppen i baggrunden. Denne by ligger igen 4 kilometer fra vinbyen Greve in Chianti, der er utroligt charmerende med sine snoede gader, gamle huse og hyggelige pladser med cafeer, hvor man kan nyde et godt glas Chianti-vin. Den er i øvrigt venskabsby med den danske by Greve.
Send endelig billeder til os!
Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til
mariette@tiedemann.dk.

Gustave Niebaum.
Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Gustave Niebaum, der var med til at sætte Napa på det vinøse verdenskort. På
en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
Gustave Niebaum (1842–1908) blev født i Helsinki og startede sin karriere til søs som skibsdreng i en alder af 16 år. Ti år senere var han kaptajn på eget skib. Turene gik frem for alt til Alaska, og handelen med sælskind gjorde ham med årene til verdens førende pelshandler.
Han grundlagde også handelsfirmaet Alaskan Commercial Company i San Francisco, og blandt andet via indtægterne herfra endte han i en ung alder som en hovedrig mand.
Gustave Niebaum havde et brændende ønske om at prøve kræfter med vinfremstilling på fransk jord. Men i 1873 giftede hans sig med californiske Susan Shingleberger, og hun havde ikke tænkt sig at flytte til Frankrig. Så hans drøm måtte omdirigeres til Californien.
I 1879 købte ægteparret ejendommen Inglenook i Rutherford i Napa. Her opførte Gustave Niebaum et imponerende vinslot og et tilhørende vineri, og i de følgende mange år rejste han hyppigt til Europa for at studere vinmarks- og vinfremstillingsteknikker.
Han hjembragte også et hav af vinplanter fra Bordeaux og resten af Frankrig, og dem plantede han på den jord, der hørte til Inglenook.
Gustave Niebaum adskilte sig på flere måder fra de mange andre vinproducenter i Napa dengang. Sammen med sine vinuddannede medarbejdere eksperimenterede han med temperaturkontrol i vinkælderen for at finde frem til den helt rette temperatur at modne vinene under. Han gik op i sortering af druerne før gæring, ligesom han var den første producent i Napa, der tappede vinen på flasker i eget vinhus i stedet for at sælge den som bulk.
Målet var at fremstille vine, der kunne måle sig med de bedste franske, og Gustave Niebaum nåede sit mål og satte dermed for alvor Napa Valley på det vinøse verdenskort.
Ved verdensudstillingen i Paris i 1889 vandt hans vin en guldmedalje - den første af mange.
I dag ejes Inglenook af filmproducenten Francis Ford Coppola, der har ført vinhusets berømmelse videre med ikon-vinen Rubicon. Hvis man besøger vinhuset, vil man kunne smage dets vine i en kopi af den kahyt, som Gustave Niebaum boede i ombord på sit skib.
Hvornår er en vinstok for gammel?
Nicolaj Nielsen vil gerne vide, hvornår en vinstok bliver for gammel til at producere druer til vin.
Når vinstokke ældes, begynder de at producere færre druer, men til gengæld druer med en mere intens og koncentreret aroma. Nogle vinproducenter, der ikke ønsker en reducering af høstmængden, tilplanter markerne med nye vinplanter, allerede når vinstokkene er omkring 35 til 40 år gamle. Andre hæger om gamle vinstokke med måske 80 til 100 år på bagen og med en utrolig aroma-koncentration i de få druer, de producerer. Hvornår en producent stopper med at lave vin på druerne hænger således i høj grad sammen med, hvilket mål han har for sine vine.
Verdens ældste vinstok
Men selvfølgelig kommer der et tidspunkt, hvor det ikke længere er økonomisk rentabelt at passe de gamle vinstokke og høste de få druer. Med alderen bliver vinstokkene også mere udsatte for diverse vinmarkssygdomme. Hvornår dette tidspunkt indtræffer er også afhængig af druesorten - nogle sorter bærer deres alder med ynde, mens andre ikke bliver bedre, hvad kvaliteten angår.
Men vinstokkene fortsætter ufortrødent med at producere druer. Et bevis er den berømte vinstok i byen Maribor i Slovenien. Den er med sine mere end 400 år gamle rødder verdens ældste vinstok, og den giver hvert år mellem 35 og 55 kg druer. Druerne bliver forvandlet til omkring 100 flasker vin - en vin, der dog efter sigende ikke er værd at skrive hjem om.
Ugens store billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til
mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
738
En mis hos vingården Quinta do Pégo har den skønneste udsigt over Portugals Douro-dal. (foto © Trine Schou).
Ugens smagte vine
Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 49 vine, hvoraf de 36 hører til vores tema-smagning af Nebbiolo fra Piemonte. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at
klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at
klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via
VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af
Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen