Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2023



Kultrødvinen fra Château Petrus og så den billige bordvin, Petrus Lambertini.

To gange Petrus

Petrus fra Pomerol i Bordeaux er en af verdens helt store kult-rødvine. Der fremstilles kun omkring 36.000 flasker årligt, og de bliver revet væk - trods prisen på mere end 40.000 kr. flasken.

I 2011 lancerede vinfirmaet CGM Vins en rødvin med navnet Petrus Lambertini - en almindelig billig bordvin til omkring 70 kr. fremstillet af druer fra forskellige områder i Bordeaux.
Firmaet havde i god tid forinden varemærkeregistreret navnet, som henviser til byen Bordeauxs første borgmester, Petrus Lambertini. I 1208 nægtede han at udlevere nøglerne til byporten til kongen af Castilien, som havde sejret ved at større slag uden for byen.

Vildledende markedsføring


Petrus lagde sag an mod CGM Vins for vildledende markedsføring. Ikke nok med, at navnet Petrus figurerede på bordvinens etiketter. Under navnet stod der også ”no. 2”, og den samlede ordlyd kunne ifølge Petrus forlede forbrugerne til at tro, at vinen var en ”andenvin” fra slottet - altså en vin lavet af druer, der ikke er helt gode nok til et slots top-vin.
I første omgang faldt dommen ud til slottets fordel - CGM Vins blev idømt en bøde og pålagt med det samme at stoppe salget af Petrus Lambertini.

En sejr for vinfirmaet


Vinfirmaet appellerede dommen, og efter flere års retslige stridigheder faldt der dom i appelsagen i 2018, og denne gang var det til CGM Vins’ fordel. Ifølge dommeren var slottets og vinfirmaets etiketter så radikalt forskellige, at forbrugerne ikke kunne være i tvivl om, at der var tale om vine fra to vidt forskellige producenter. Desuden fremstiller Petrus slet ikke nogen andenvin.
Vinfirmaet kunne dermed genoptage produktionen og salget af Petrus Lambertini - til stor fortrydelse for Petrus, der selvfølgelig straks appellerede til en endnu højere retsinstans.

En sejr for slottet


Nu er der så omsider faldet dom i Petrus’ appelsag, og her har retten i Bordeaux givet slottet medhold og har dømt CGM Vins til at betale 1,18 millioner euro (cirka 8,8 mio. kr.) til Petrus for at have lukreret på slottets fornemme navn og have skadet dets gode ry og rygte.
Så nu ligger bolden hos CGM Vins – der naturligvis fluks har appelleret sagen…


Nu er de 1700 flasker blevet renset og har fået etiketter på med et "Havets Bobler".

Hurtigruten lancerer "Havets Bobler"

Flere vinproducenter har gennem årene sænket et større eller mindre antal fyldte vinflasker ned i diverse have og har således ”hav-modnet” deres vine. Og alle har de meddelt, at vinene har haft godt af deres mørke, kolde ophold – at de har fået en særlig modenhed og rundhed.

Nu har Ishavet for første gang nogensinde ageret ”vinkælder”, og det er sket via et særligt samarbejde mellem den norske Hurtigruten og det britiske vinhus Rathfinny.
Hurtigruten, som sejler langs Norges kyst, kan i år fejre sin 130-års fødselsdag. Og det var for at markere jubilæet, at man kontaktede vinhuset med idéen om en fælles hav-modning.
I alt 1700 flasker med Rathfinnys mousserende vin har i et halvt år opholdt sig et hemmeligt sted 34 meter nede i Ishavet. Nu er de hevet op igen, og kun ganske få personer har indtil videre smagt på boblerne, men det har været med et meget positivt feedback.
Den mousserende vin vil blive serveret på Hurtigruten gennem sommeren, og det bliver med et ”Havets Bobler” på etiketten.



Mike Grigich flankeret af sin datter, Violet, og nevø, Ivo Jeramaz, der i dag driver vinhuset videre. Foto: Grgich Hills Estate.

100 års fødselsdag

Vi nævner ikke vinproducenters runde fødselsdage – heller ikke, selv om de er nok så berømte. Men når fødselaren bliver 100 år, bør vi lige have en lille note med. Og det blev Miljenko (Mike) Grgich for nylig.
Han blev født og voksede op i Kroatien i en lille vingård, hvor han – ligesom sine ti søskende – allerede som toårig fik serveret en blanding af vand og vin, og som treårig var han med til at presse druer med fødderne. Så vejen som vinbonde var lagt fra barnsben.
Senere slog han sig ned i Californien med eget vinhus, Grgich Hills Estate, og med vine, der er blevet berømmet verden over. Man kan læse mere om Miljenko Grgich i VinAvisens Hall of Fame.


Tør jord i det sydfranske Toulon. Foto: Wikipedia/KoS.

Fjerner drueklaser på unge vinstokke

Tørken har for alvor bidt sig fast i Sydfrankrig, og hårdest ramt er departementet Pyrénées-Orientales helt nede ved grænsen til Spanien. Her er der kun faldet 100 mm regn siden starten af 2023, og der er nu nærmest ørkenlignende tilstande flere steder.

Vinmarkerne lider i tørken, og det mærker man ifølge DayFreuro blandt andet hos kooperativet Terrassous, der har 80 medlemmer. Nu har kooperativet måttet tage en meget tung beslutning, nemlig at fjerne samtlige af de nye spæde drueklaser hos 4000 unge vinstokke.

En mor og hendes børn


Disse vinstokke blev plantet i 2020, og i de sidste tre år har man ventet på, at de skulle levere deres første druer til vinfremstilling – og i år var året. Men med den langvarige tørke kan så unge vinstokke ikke klare både at producere druer og udvikle deres rodnet – hvilket de stadig er i gang med.
Som chefønologen hos Terrassous, Guy Ferrer, har udtrykt det, så ”er vinplanten som en mor og druerne hendes børn, og hun vil til enhver tid ofre sig, for at de kan vokse op og modnes, også på bekostning af sin egen overlevelse.”

De ældre vinstokke klarer sig bedre


Ifølge Guy Ferrer er det aldrig kommet så vidt hos Terrassous, at man har måttet tage så alvorligt et skridt, som at fjerne den første årgang druer hos unge vinstokke.
De drueklaser, der nu må lade livet, er af sorten Grenache Gris, der er forholdsvis sjælden. I alt findes der kun 2600 hektar, hvoraf hovedparten af arealet befinder sig i Pyrénées-Orientales.
De ældre vinstokke kan bedre klare vandmangelen – dog har løvet allerede taget skade. Og hvis tørken fortsætter, kan det også her blive nødvendigt at minimere antallet af drueklaser kraftigt for at få vinstokkene til at overleve.


En side fra et 1400-tals manuskript om vinfremstilling og om, hvordan vin påvirker kroppen. Manuskriptet stammer fra Thackrey Library. Foto: Ben Kinmont.

Unik bogsamling købt af prinsen

Der er blevet skrevet om vin og vinfremstilling siden tidernes morgen. Og en af verdens største privatsamlinger af gamle tekster er det såkaldte Thackrey Library. De i alt 700 bøger og dokumenter er samlet af den californiske vinproducent Sean Thackrey.
Det ældste dokument er et 1500 år gammelt stykke papyrus fra Egypten – en kvittering for en vinbondes køb af vinstokke fra et lokalt kloster. Flere af bøgerne er fra før år 1600, andre fra 1800-tallet, og de er skrevet på såvel latin, som fransk og engelsk.
I april 2022 solgte Thackrey sin store samling via en auktion hos Ben Kinmont for 2 millioner dollars (cirka 14 mio. kr.). Desværre nåede han ikke at nyde de mange penge, da han døde en måned senere.
Køberen valgte dengang at forblive anonym men er nu trådt frem. Det er prins Robert af Luxembourg – eller rettere det familieejede firma, Domaine Clarence Dillon, han står i spidsen for – der har erhvervet den fornemme samling.

100 vinlister fra 1800-tallet


Domaine Clarence Dillon ejer flere Bordeaux-slotte, heriblandt La Mission Haut-Brion, Château Quintus og Château Haut-Brion. Og det er i sidstnævnte slot, Thackrey Library har fået til huse sammen med slottets egen samling af 3000 bøger om vin og gastronomi. I denne samling finder man blandt andet 100 vinlister fra 1800-tallet fra ikoniske restauranter som Maxim’s og Hotel de Crillon (de kunne godt nok være sjove at se...).
Nogle af dokumenterne og uddrag af bøgerne har Sean Thackrey allerede gjort tilgængelige for offentligheden online. Det er interessant materiale, hvis man godt kan lide at dykke ned i vinens historie, og hvert dokument eller uddrag indledes af en kommentar af Thackrey.
Ifølge Wine Spectator har prins Robert tænkt sig i de kommende år at lægge endnu en del af samlingen ud på nettet.
Et nyt stort bibliotek, der skal rumme de mange dokumenter og bøger, vil stå færdig hos Château Haut-Brion i 2026. Her vil forskere kunne få adgang efter aftale.



Foto: Unsplash/Anton Mislawsky.

Vinen i varmen

Vi har rundet 1. juni, og dermed det officielle startskud på sommeren. Nu sætter varmen sandsynligvis snart for alvor ind – hvilket kan indebære et problem med at holde den rette temperatur på vinen.
Hvidvinen sætter man jo automatisk i køleskabet – med det resultat, at den bliver for kold. Den skal i hvert fald lige have lov til at nå op på cirka 10 grader – først da vil smagsløgene til fulde kunne værdsætte smagsstofferne.
Rødvinen ender derimod ofte med at blive for sommervarm, og det er synd. Også den skal køles ned, så den ikke er over 16-18 grader. Er den varmere, får alkoholen lov til at dominere og skjule aromastofferne.

I køleskab eller fryser


En rødvin vil nå ned på de 16 grader efter en time i køleskabet eller ti minutter i dybfryseren. Og tilsvarende skal hvidvinen to timer i køleskabet eller 20 minutter i fryseren.
Man kan naturligvis bruge en spand med isterninger – og husk, at der ikke kun skal terninger i spanden, men også vand, der kan lægge sig tæt ind til flasken og optage dens varme. Men det kan være svært at regulere temperaturen med sådan en spand.


Et typisk vinlandskab fra Hawke's Bay med bjergene som baggrundstæppe.

Hawke's Bay i fornemt selskab

Siden 1999 har der eksisteret en ganske særlig forening, Great Wine Capitals Global Network (GWCGN), hvis medlemmer er byer, som gør en ekstra indsats for vinturismen i deres region. Byerne ligger alle i eller i nærheden af berømte vinområder – og det er i realiteten lige så meget områderne som byerne, der bliver optaget i det fine selskab.
For nylig optog GWCGN Hawke’s Bay på New Zealand (med byerne Napier og Hastings) som Great Wine Capital nummer 12.
Foreningen har en nøje udvælgelsesproces, når det gælder nye medlemmer. Den omfatter blandt andet historien bag vinregionen, vinenes kvalitet og omfanget af oplevelser for vinturister.
Det var missionærer, der plantede de første vinstokke i Hawke’s Bay – i dag er der mere end 200 vinmarker og 125 vinproducenter.
Man kan læse mere om den australske vinregion – og om de 11 andre Great Wine Capitals – på foreningens hjemmeside.


Der er godt gang i stemningen hos La Guapa Vermutería i Alicante.

Mere om vermouth

Sidste uges læser-spørgsmål gik på ordet vermouth – og vi fortalte også lidt om den krydrede hedvin.

Det fik Søren Anker Nielsen fra Farum til tasterne, og han skriver følgende: - Med hensyn til vermouth, bør de røde i den grad nævnes, og her er Spanien efter min mening førende. I Alicante er der en bar, La Guapa Vermutería, med 48 forskellige vermouth’er fra Spanien, Frankrig og Italien.
Vores læser nævner også den utroligt hyggelige tapasbar Quimet & Quimet i Barcelona, hvor man kan man få ”vermut de grifo” – vermouth tappet fra fad.



Skabelsen af den såkalte smarte overflade. En illustration fra forskningsrapporten. Helt enkelt ser det jo ikke ud...

"Guld" fjerner dårlig lugt fra vin

De fleste af VinAvisens læsere har sikkert oplevet, at en vin, man lige har åbnet, lugter af svovl – sådan lidt af rådne æg eller gummi. Det skyldes vinens naturlige indhold af flygtige svovlforbindelser, og hvis en vinproducent vil være sikker på at undgå sådanne ubehagelige lugte, kan han eller hun anvende kobbersulfat. Det er i hvert fald den traditionelle metode.

Nu har forskere fra Australian Wine Research Institute (AWRI) og Flinders University udviklet en ny metode, hvori der indgår guld, til at blive den dårlige aroma kvit på.
Det lyder lidt indviklet, men det går ud på at skabe en såkaldt ”smart overflade”, hvilket inden for videnskaben er en ultratynd polymerbelægning, der er i stand til både af absorbere og afstøde væsker og stoffer. På denne belægning tilførte forskerne nanopartikler (de allermindste partikler) af guld. Den sammensatte overflade, der nu blev dannet, absorberede op til 45% af svovlforbindelserne, da den kom i kontakt med vinen, hvilket skulle være nok til, at en eventuel ubehagelig lugt fjernes. Efter en rum tid blev den smarte overflade igen fjernet fra vinen.

Kan bruges i karafler


En sådan smart overflade afgiver i sig selv ingen aroma, og den kan tilføres et hvilket som helst materiale.
De australske forskere ser et stort potentiale i, at vinproducenter i fremtiden kan anvende metoden i forbindelse med filtrering af deres vin. De forestiller sig ligeledes, at den ”guldbelagte” smarte overflade en dag kan tilføres alt fra det indre af skruelåg til karafler og her absorbere uønskede lugte.
Man kan læse forskningsrapporten i sin helhed i det videnskabelige tidsskrift Npj Science of Food.


Boschendals smukke hovedhus er fra 1812.

Det mest "instagrammede" vinhus

Hver dag deler mennesker verden over billeder på Instagram af vinhuse og deres vinmarker. Men hvilke vinhuse er de mest delte på det sociale medie? Det satte rejsebureauet CV Villas sig for at tjekke ud, og top-placeringen gik med 95.501 delinger til Boschendal, en af Sydafrikas ældste vingårde. Anden- og tredjepladsen blev indtaget af henholdsvis Penfolds Magill Estate i det australske Adelaide med 94.761 delinger og Castello di Amorosai Napa med 88.784 delinger.

Fælles for de tre vinhuse er, at de i sig selv er smukke, ligger i smukke omgivelser og ikke mindst har en række oplevelser at byde på - lige fra smagninger og guideture til restauranter og mulighed for afholdelse af bryllupper.
Man kan læse mere og se hele top-30 listen over “verdens smukkeste vinhuse”, som CV Villas kalder den, på firmaets hjemmeside - hvor der også ligger flere lignende lister.
Den slags lister er selvfølgelig sjove, men også lidt useriøse, da CV Villas har tjekket rigtig mange vinhuse ud på Instagram men jo ikke alle.



Jacky Blot.

Loire-legende er død

En af Loires-dalens førende vinproducenter, Jacky Blot, er død i en alder af 75 år. I 1989 købte han Domaine de La Taille Aux Loups i Montlouis og i 2002 endnu et vinhus, Domaine de La Butte i Bourgueil, hvilket gjorde det muligt for ham at fremstille rød- og hvidvin under fire forskellige appellationer.

Hans høje anseelse som producent skyldes ikke mindst hans top-hvidvine på Chenin Blanc fremstillet på druer fra gamle vinstokke.
Jacky Blot efterlader sig sin hustru Joëlle samt børn og børnebørn. Hans søn Jean-Philippe fortsætter vinproduktionen i begge vinhuse.

"Den bringer dig tilbage til the good old days", har Rod Stewart sagt om sin nye whisky.

Rod Stewart med egen whisky

Her er der en nyhed for enhver gammel Rod Stewart-fan! Den 78-årige musiker er den seneste i rækken af kendte, der har lanceret egne vin- og spiritusmærker. Og der er selvfølgelig tale om en whisky – nu, hvor hans far var skotte.
Wolfie’s, som whiskyen hedder, har været to år undervejs, og den er kreeret på det skotske destilleri Loch Lomond. Den skulle efter sigende have en aroma af ”varmende kanel, frisk vanille og bagte æbler” (man hører næsten juleklokkerne ringe :).
I bunden på hver flaske er ord fra Stewarts hit ”Rhythm of My Heart” blevet indgraveret, og 1000 flasker er desuden forsynet med hans personlige signatur.
Wolfie’s bliver frigivet til salg d. 19. juni i en række lande – ifølge pressemeddelelsen også i Danmark. Vi hører gerne fra forhandleren på mariette@vinavisen.dk.
Cocktailen Smartphone-fasting Sour.

Drinksglas skal komme mobil-mani til livs

Man kan lide af mange ting – også af mobil-mani (afhængighed af sin mobiltelefon). Og netop den afhængighed ville man gerne komme til livs i den nyåbnede restaurant Futago i Tokyo.
Allerede før, restauranten åbnede, foretog ejerne en online-undersøgelse af 1000 japaneres forhold til restaurant-besøg og mobiltelefoner.
Deltagerne var mellem 20 og 60 år, og hele 65% udtrykte, at de fandt det akavet og ubehageligt, når nogen, de var ude at spise med, brugte mere tid på at se på mobiltelefonen end at snakke med dem, de var i selskab med.
I stedet for at indføre en ”nul-mobiltelefon-politik” og dermed en måske lidt sur tvang, fandt Futagos ejere på en sjovere idé: Et glas med en base, hvori der er et hak, som passer til de fleste mobiltelefoner.
Hvis glasset bare sættes på bordet, vælter det. Pointen er, at gæsten er nødt til at lade mobiltelefonen glide ind under glasset, så det står lige – eller i hvert faldt næsten lige.
Futago har også lanceret en særligt cocktail, Smartphone-fasting Sour. Når man har sat glasset ind over mobiltelefonen – og tændt lyset i telefonen – så lyser cocktailen op som et magisk lyseblåt hav. For at understrege hav-effekten er der smidt en gummi-fisk i glasset.
Man kan levende forestille sig, at de gæster i et selskab, der ikke har bestilt sådan en drink, straks vil gribe mobilen for at kunne dele billeder på Instagram og Facebook...
Det er bestemt en flot flaske, Aston Martin har kreeret til Bowmores Mokune Edition. Foto: Sotheby's.

Næsten dobbelt op

I uge 25 sidste år nævnte vi, at det skotske whisky destilleri Bowmore og den britiske bilproducent Aston Martin havde samarbejdet om en ganske særlig whisky. Indholdet leverede Bowmore naturligvis, og det var en 52 år gammel single malt. De i alt kun 100 fornemme flasker stod Aston Martins team af designere for, og der blev anvendt såvel 3D-print som lermodeller og håndblæst glas.
Ved frigivelsen blev ARC-52 Mokume Edition, som er navnet på nyskabelsen, solgt for det, der svarer til 535.000 kr.
Nu er en af de kostbare flasker netop blevet solgt på auktion hos Sotheby’s. Sælgeren var Bowmore selv, og hammerslaget lød på 225.000 pund (cirka 1,9 millioner kr.), hvilket jo er gevaldigt mere end lancerings-prisen.
Beløbet fra salget går ubeskåret til støtte for lokalsamfundet på Islay, hvor destilleriet Bowmore ligger.
Udover flasken med whisky får køberen en rundvisning med smagning hos Bowmore - og lov til at afprøve luksusbilen Aston Martin DBX Bowmore Edition SUV - som også er et resultat af samarbejdet mellem destilleriet og bilproducenten.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

Nyheder fra den danske vinbranche

* Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.


Henrik Brandenborg.

VinAvisens Blå Bog

Hver uge bringer VinAvisen enten en Hall of Fame om en berømt person fra den internationale vinverden eller et portræt af en person fra den danske vinbranche, hvilket kan være såvel vinhandlere og importører som sommelierer og vinproducenter. Nedenfor kommer denne uges Blå Bog.

Henrik Brandenborg (f. 1973) har en fortid som leder og driftskonsulent i detailhandelen og har opnået sin vinviden gennem mange års interesse på hobbyniveau.
I flere år arbejdede han som salgschef hos Excellent Wine Sjælland, der ejes af Lorange Vinhandel i Næstved, og i firmaets engros-afdeling stod han for ledelse, planlægning og supportering af sælgernes arbejde i marken.
En del af jobbet bestod i indkøb hos udenlandske producenter, og her varetog han kontakten til flere af firmaets leverandører.
I 2011 forlod Henrik Brandenborg Excellent Wine. Det var kort efter, at Herning-afdelingen købte firmaets øvrige tre afdelinger, herunder Næstved, hvor han arbejdede. Han skulle fortsat stå for salg i region øst og være med på indkøbsholdet, men fandt snart, at tiden var inde til at prøve noget andet. Han forlod derfor posten og fik job i et firma i en helt anden branche, hvor han sad med indkøb og eksport.
I maj 2021 blev savnet til vinbranchen dog for stort, og Henrik Brandenborg søgte derfor en stilling som indkøber hos Vinoteket.com, og her er han at finde den dag i dag.
Vinoteket.com er et dansk firma, der primært sælger vin online til svenske forbrugere. Sverige har jo monopol på alkohol, men det er tilladt for svenskerne at købe vin på nettet, men kun fra udlandet. Det er firmaets niche, og det er i dag markedsleder på det svenske online-marked. Webshoppen er dog også åben for danske kunder.
Gennem en årrække har Henrik Brandenborg været instruktør på kurser for unge ledere i Det Danske Spejderkorps. I dag bruges fritiden primært på hus og have, der passes i fællesskab med hustruen Heidi.
Adresse: Vinoteket.com, c/o PostNord Logistics TPL A/S, Nordhøj 12, 4600 Køge, e-mail: kundeservice@vinoteket.com, www.vinoteket.com
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Hvor stammer vingummis navn fra?

- Jeg ved godt, at der ikke er vin i vingummi, skriver Karina Jørgensen. – Men hvorfor så dette navn på slikket?
Det var britiske Charles Gordon Maynard, der opfandt wine gums, som vingummi hedder på engelsk. Hans far havde sit eget lille slikfirma, og han var lige ved at fyre sin søn, der arbejdede med i firmaet, da han fortalte om navnet på sin nyopfundne slik. Faren var nemlig medlem af metodist-kirken og afholdsmand, så det med vin brød han sig bestemt ikke om.
Charles forsikrede, at der ikke var vin i opskriften, men at de enkelte stykker vingummi skulle efterligne smagen af forskellige vine.
I sine vingummi-stykker prægede Charles derfor også vinnavne som port, claret (for Bordeaux-vin), champagne og sherry alt efter, hvad stykkerne smagte af, og disse navne findes på Maynards vingummier den dag i dag.
Eftertiden har ment, at de første vingummier, ud over at blive nydt som slik, havde til formål at hjælpe folk, der skulle skære ned på alkoholforbruget - så fik de da i hvert fald smagen af vin.
I så fald har slikket nok smagt noget anderledes, end det gør i dag …

Vingummi forbudt for børn


Det er åbenbart ikke alle, der ved, at vingummi ikke indeholder vin. I 2009 kunne den britiske avis Daily Mail fortælle historien om en dreng, der var gået ind i en kiosk og havde købt en pose vingummi.
En ekspedient stoppede ham dog, netop som han var nået ud på gaden, og spurgte ham, hvor gammel han var. Da han svarede, at han var 15 år, fik han at vide, at han måtte tilbagelevere posen. Som der stod på posen, indeholdt slikket jo vin og var derfor beregnet til voksne over 18 år.
Men der er jo nogle, der mener, at rigtig vingummi bør indeholde vin. En af opskrifterne på rødvins-vingummi kan fås ved at klikke her.


Ugens vinøse billede

Det er danske Peter Work, der har sendt os dette billede. Sammen med sin hustru Rebecca ejer han Ampelos Vineyard and Cellars i Californien – der i øvrigt er det første vinhus i USA, som er blevet både bæredygtigt, økologisk og biodynamisk certificeret!
Hønsene på billedet er vigtige medarbejdere hos vinhuset. For cirka 10 år siden opdagede Peter Work, at nogle af vinstokkene var angrebet af uldlus. Hvor der er lus, er der også myrer. Myrerne spiser den klæbrige honningagtige masse, som lusene udskiller og beskytter så til gengæld lusene mod edderkopper, larver og andre dyr, der ernærer sig af dem.
Så hvis man kan komme af med myrerne, bliver man også indirekte uldlusene kvit. Og hvis der er nogle dyr, der elsker myrer, så er det høns.
Hønsehuse og høns blev straks installeret ved vinmarken. Tre år senere var uldlusene væk, og de er aldrig siden vendt tilbage.

Send endelig billeder til os!


Hvis I tager nogle smukke, sjove eller interessante vinøse billeder, så send dem endelig - og gerne i en nogenlunde god opløsning - til mariette@tiedemann.dk.

Ugens store billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til mariette@tiedemann.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-104
Billede 105-130Billede 131-156Billede 157-182Billede 183-208
Billede 209-234Billede 235-260Billede 260-286Billede 287-312
Billede 313-338Billede 339-364Billede 365-390Billede 391-416
Billede 417-442Billede 443-468Billede 469.494Billede 495-540
Billede 521-546
Billede 622-648
Billede 547-568
Billede 649-740
Billede 569-594Billede 595-621


740 Rester fra Chardonnay-druer i en gæringstank danner et utroligt mønster (foto © Adrian Chitty).


Ugens smagte vine

Nedenfor ses ugens anmeldelser af i alt 14 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
.
Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.

Hvidvin

stjernestjernestjernestjernestjerne

American Wings, Chardonnay, Californien, USA, 2020, lav alkohol (12,5%)

79 kr., pris ved 6 flasker, Best Selection

Der er nektariner og kærlighedsfrugt i duften. Smagen er fyldig og let cremet, hvilket får den liflige aroma til at hænge længe i munden. Her er kiwi og stjerneanis, gule blommer og en fin lille krydring til slut. Det er en vin, der vil egne sig glimrende til både skaldyr og stegt kylling. Den kan dog også nydes, præcis som den er. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Spier Signature, Spier, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2022, middel alkohol (13,5%)

79,95 kr., pris på tilbud indtil 8. juni: 30 kr. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

Tilbudsprisen ved 30 kr. er et kup for så god en hvidvin. Den dufter af grønne druer og citrus og har en fyldig smag med noter af modne stikkelsbær og mirabeller. En vin, der egner sig til en bred palet af mad. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjerne

Reserve de L'Aube, Pére Anselme, Vin de France, Frankrig, 2022, lav alkohol (12%)

100 kr., pris på tilbud ved 3 flasker indtil 25. juni : 66,66 kr., Skjold Burne

En hvidvin med en mineralsk note i duften og med en tør og forholdsvis enkel druesmag.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Révélation, Badet, Clément & Cie, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris på tilbud indtil 25. juni: 100 kr., Skjold Burne

Grønne modne druer, vanille og banan præger duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er fyldig og kompleks med moden frugt, en behagelig tørhed og et lille bittert bid til slut. Drik vinen godt afkølet til fyldige fiskeretter eller tørre oste. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Diablo Crystal, Concha y Toro, Sauvignon Blanc, Valle de Curicó, Chile, 2022, lav alkohol (13%)

169,95 kr., pris på tilbud indtil 8. juni: 74,50 kr. ved 2 flasker. Sælges også i SuperBrugsen, Kvickly

En dejlig hvidvin med en sart duft af citrus og nyslået græs og med en fyldig, frisk og tør smag af moden citron. Eftersmagen er lang med strejf af mango. En perfekt vin til fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.

Rosévin

stjernestjernestjerne

Radio Boka, Spanien, 2022, lav alkohol (12,5%)

45 kr., pris på tilbud indtil 7. juni: 35 kr., Coop 365

En rosévin med en mild duft af friske jordbær og med en meget enkel bærsmag. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerneØ

Domaine Saint Damien Rosé, Gigondas AOC, Frankrig, 2022, lav alkohol (13%)

119 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En biodynamisk rosé med en lys laksefarve, en sart duft af forårsblomster og modne jordbær og en liflig, tør og fint krydret smag med noter af røde sommerbær. Det er en vin med en dejlig saftighed - nyd den, som den er, eller til lette sommerretter.

stjernestjernestjernestjernestjerne

ATA, Tenuta Antonini, Cerasuolo d'Abruzzo AOC, Italien, 2022, middel alkohol (13,5%)

119,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk

En rosévin med en flot orange farve og en indtagende og kraftig aroma af modne skovjordbær. I den fyldige smag er der en hel kurvfuld af sommerbær men også rygrad og en fin rødvinskarakter. Eftersmagen bliver hængende længe i munden. En rigtig dejlig rosé, der har mere styrke end de helt lyse i Provence-stil. Nyd vinen til lette kødretter.

Rødvin

stjernestjernestjernestjerne

La Nymphina, Bodegas Trenza, Monastrell, Yecla DO, Spanien, 2018, høj alkohol (14,5%)

99,95 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., AndrupVin.dk

Her er kraft, saft, koncentration og alkohol. Læder, skovbund, violer, blåbær og sort peber. Det er en god rødvin til en fin pris ved 6 flasker. Drik den til sommerens (kød)grillretter.

stjernestjernestjernestjerne

Originale, Carpineto, Toscana, Italien, lav alkohol (13%)

100 kr., pris ved 6 flasker: 79 kr., Holte Vinlager

Det er rødvinen til en god omgang pasta - og til prisen ved 6 flasker til et større selskab. En udmærket vin med god frugt og en lille tør note til slut. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Révélation, Badet, Clément & Cie, Pinot Noir, Pays d'Oc, Frankrig, 2021, middel alkohol (13,5%)

125 kr., pris på tilbud indtil 25. juni: 100 kr., Skjold Burne

Holder man af klassisk rødvin på Pinot Noir-druen, så er denne vin kræs. Det er en dejlig og netop meget klassisk Pinot med duft af blåbær og grønne blade og med en saftig, mild og frisk bærsmag. Nyd den til lette kødretter, kylling eller let afkølet til laks, hvis der skal rødvin til fisken. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Niel Bester Cellarmaster's Selection 1st Edition, Niel Bester Wines, Paarl, Sydafrika, 2020, høj alkohol (14,5%)

De 18 måneder på franske fade har givet denne rødvin noter af træ og vanille i både duften og smagen - hvor der også er kanel, hyldebær og mørke modne kirsebær. En rigtig dejlig og intens vin med bløde afrundede tanniner. En vin, der bestemt er sine 150 kr. værd.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Slow Press, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2020, middel alkohol (13,5%)

En rødvin med en dejlig og meget ren aroma af modne solbær i såvel duften som i den intense, milde og super bløde smag. En enkel vin på den helt rigtige og velkomponerede måde. Flasken har skruelåg.

stjernestjernestjernestjernestjerne

Le Grand Saut, Domaine du Saut au Loup, Chinon AOP, Frankrig, 2020, lav alkohol (13%)

175 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company

En dejlig rødvin med en meget aromatisk, kompleks og krydret smag med noter af modne mørke blommer, blå druer, hyben, blåbær og kirsebær. Eftersmagen er blød, tanninerne afrundede, og en fin lille syre giver et forfriskende pift til slut. En nydelse fra ende til anden.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen