Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Loire

10 postkort fra Loire
Tredje gang er, som man siger, lykkens gang, og det lykkedes da også at komme til Loire-dalens vinmarker og slotte her i slutningen af april. Corona aflyste hele to gange. Til gengæld blev turen i 2022 mindelsesværdig. Ikke bare på grund af de 5-600 vine, der blev smagt og analyseret – også på grund af møderne med hundredvis af vinproducenter, der alle glødede af iver for at formidle deres vine. Det mærkes, at verden har været lukket ned meget længe!
Nedenfor rapporterer Chanet Deleuran fra sin tur til Loire-dalen i form af 10 postkort.


.......
Floden er det pulserende omdrejningspunkt for al vin produceret i Loire-dalan. Herfra bevæger stilarterne sig i mange retninger – Loire er ekstremt storslået i al sin vin-mangfoldighed. Foto: InterLoire. 

Postkort nr. 1 fra Loire:
Vinene fra Frankrigs have
Floden Loire er det kæmpestore gennemgående omdrejningspunkt, mens det skiftende terroir med kalk, ler, sandsten, flint, skifer og grus i denne Frankrigs tredje største vinregion sætter sine markante aftryk i et omsiggribende antal vintyper.  
Her er alt fra de tørreste til de sødeste, fra lette til intenst kraftige, de stille og de elegant boblende fordelt over hele 53 appellationer, 6 IGP’er (Indication Géographique Protégée), 3.600 producenter og 57.000 hektar vinmarker.  
45% af Loire-vinene er hvide (tørre, halvtørre, søde), 26% er rosé, 19% rødvine, 10% mousserende (brut, semi-sweet). 
Der bliver årligt solgt 280 millioner flasker i 160 forskellige lande: 60% eksporteres til Tyskland, USA, Canada, Holland, Australien, Belgien og Japan, som er de største markeder. 
Det er en 18% stigning siden 2013. I 2020 var omsætningen på 300 mio. euro (cirka 2 mia. kr.). 



......
Loire er blevet grøn, og det fortsætter for fuld skrue frem. Vinbønderne er ligesom alle andre steder enten helt med på det eller stærkt afventende. Men der er ingen vej udenom. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 2 fra Loire:
De vil gerne være grønne
Motiverne er mange i Loire-dalen – men ét er sikkert: Hvis en producent ikke vedkender sig en grøn profil, bliver det svært at få nogen til at købe vinen. Så hvad enten, der er tale om sund fornuft, et ønske om biodiversitet, salgs-fordele eller marketingmuligheder, så er Loire i stærkt trav på vej mod at blive grønnere.  
Målet er, at alle producenter i Loire-dalen i 2030 skal være certificeret enten i HVE (Haute Valeur Environnementale) – et særligt miljøcertificeringsprogram - som økologisk (AB) eller biodynamisk (Demeter eller Biodynvin). De får travlt. Som det er i dag er 65% af det store vinmarksareal certificeret som økologisk og / eller som HVE. 
En af de grundlæggende regler er, at der ikke må sprøjtes mod grøn vækst imellem vinrækkerne – her må udelukkende bruges mekanisk bortfjernelse. 



.......
Sød, tør, gylden eller rosa – Loire har, hvad der skal til, når tarassen og festerne kalder på sprøde bobler lavet med anden gæring i flaskerne til en generelt fornuftig pris. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 3 fra Loire:
Brut Nature og naturbobler vinder frem
Der bliver heldigvis lavet meget sprød og saftig crémant i Loire-dalen, som står for godt en femtedel af al den crémant, der produceres i de otte franske crémant-appellationer.  
I alt fremstiller 5000 franske producenter mere end 750.000 hektoliter mundvandsdrivende crémant, og med en hurtig hovedregning giver det 84,5 millioner boblende flasker om året. Heraf producerer Loire godt 140.000 hektoliter. 
En fransk crémant kan komme på markedet 12 måneder efter høst, og helt klassisk for Loire-dalen smager man (stadig) en del restsødme i rigtigt mange af vinene, selv om stadig flere producenter hælder mere til den tørre stil Brut Nature, som det internationale marked i den grad efterspørger. 
De dejlige bobler frembringes mest i Anjou, Touraine, Saumur og Vouvray, og naturligvis er både Chenin Blanc og Cabernet Franc i spil her. Men der bruges også Chardonnay, Pinot Noir, Grolleau Noir og Gris, Pineau d’Aunis, Cabernet sauvignon og l’Orbois. 



.......
Rosa, lysorange og pink – de charmerende Loire-roséer byder ind med hele farvespektret. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 4 fra Loire:
Rosévin til nærmest alt
I 2021 blev der fremstillet 45.100 hektoliter rosé i Loire på de blå druer Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grolleau Noir og Gris, Pineau d’Aunis, Gamay og Pinot Noir.   
Fra knastørre til halvsøde, hvor restsukkeret er plus 10 gram – alle gør de sig bedst ved at blive drukket unge, nedkølede og friske.  
Generelt kan man sige, at Loires rosévine er eminente madvine til oste og toasts, kyllingesalater, foccacia med mozzarella og søde sommertomater, grillet fisk, grøntsagssupper og – tærter, fisketatar og den populære og saftige Loire specialitet ”porkbelly”, hvor de kan skære igennem det fede, møre og smagfulde svinekød, så sammensætningen går op i en højere enhed.  
Smagene går fra det blomster-agtige over tropisk frugt til nordiske mørke bær, hvid peber og andre krydderier. Farven er som oftest sart flamingo-hindbær-rosa. 


.......
Forbrugerne vil have tørre vine – men heldigvis er der vinproducenter, der holder fast i de helt unikke søde dessertvine. Den lille appellation Quarts de Chaume laver dessertvine ”to die for”! Sødme, syre, mineralitet, fylde og krydderier matcher selv de skrappeste desserter. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 5 fra Loire:
De smukkeste juveler i Loire
Druen Chenin Blanc giver i Loire-dalen attraktive ædelråds-vine, der er sødmefulde, fede, elegante velafbalancerede og har en flot forfriskende syre - og helt unikt i den ikoniske appellation Quarts de Chaume i Anjou-regionen med i alt bare 40 hektar. De kun 100.000 årlige flasker kan drikkes unge, men giver en øget velfortjent opmærksomhed ved at ligge 8-10 år længere!  
Jeg var så heldig at sidde ved bord med en af appellationens ubestridte kendisser, vinproducenten Florent Baumard fra Rochefort sur Loire, der producerer natur-chaumer med lidt slankere profil end i Quarts de Chaume generelt.  
Baumard sværger til samarbejde med naturen, og hans domæne har arbejdet bæredygtigt siden 1950’erne.   
”Her skal lyttes - naturen skal ikke påtvinges”, mener han, og i hans flasker er kun ”ren og skær natur”. Ingen kunstige fiksfakserier. 
Også appellationen Bonnezeaux skal her nævnes for dens honningsøde vine. Og så er der faktisk kun én ting at sige: Husk at drikke meget mere ædelråds-vin fra disse to områder. Det er stjernerne, der synger fra vinmarkerne. 



.......
Gå endelig på opdagelse i de lette, sprøde, mineralske vine til både det lette skaldyrs og fiske-køkken - og til at glas i hængekøjen. ”Because you are worth it”. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 6 fra Loire:
Floden, havet og blæsten
Vi siger JA TAK, bring it on: Østers, andre skaldyr, fisk af enhver slags. Sushi, asiatisk. Oste, kylling, røget laks og ørred og grillede sardiner. Mad til sprøde, vibrerende Muscadet-vine på druen Melon de Bourgogne og saftfyldte frugtige Gamay-rødvine.  
Vinene fra det flade, blæsende vest-Loire er slemt underkendte, priserne i bund, og vinproducenterne slås eller giver op. Men de nye generationer knokler med en ret vild selvbevidst passion, for her er Melon de Bourgogne dronningen og Gamay-druen kongen - og de kan altså noget ganske særligt! De hvide, røde og rosévinene har lav alkohol, en mineralsk lethed, elegance og en elektrisk energi – vidunderlige til sommeren og alle dens herlige fællesskaber. Man får meget og ret skøn vin til prisen! 



.......
Paul Pisani-Ferry med hesten i de grønne vinmarker. Papa er gået fra sønderlemmende kritik til behørig beundring! Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 7 fra Loire:
"Hvad fatter gjorde" - var engang det rigtige
Fædre og sønner – the good old story: Enten vil sønnerne slet ikke (gå i faderens fodspor), eller også vil de gøre det på en helt anden måde. ”Hvad fatter gør” var måske rigtigt engang – men alt har ændret sig de sidste 25 år. Og både sønner og døtre vælger i langt højere grad at bruge naturgær, at opnå HVE, økologisk eller biodynamisk certificering og at droppe tilsætning af svovl. At arbejde med naturen i stedet for at betvinge den. At købe hesten med plov tilbage til vinmarkerne, dyrke arealer med skov og andre vækster til fremme for bier og andet kryb. 
Paul Pisani-Ferry overtog driften af Chateau de Targé i Parnay fra faderen for fem år siden – og lagde hele driften om overnight! Paul fortæller, at hans far er en streng og bestemt ældre herre, der ikke har været bleg for at fortælle Paul om alle de fejl, han begik. Dog er det endt med, at én af sønnens største ”fejl”, en Cabernet Franc fra Clos Saint Père i Parnay, nu er faderens favoritvin – efter et stykke tid indrømmede Papa, at det var ham der havde taget fejl! 



.......
Henri Bruneau og hans bror Valentin gik fra vellønnede jobs bag en computer til at blive dedikerede naturvinbønder! ”A man’s gotta do, what a man’s gotta do”, som John Wayne sagde i 1939. Foto: Chanet Deleuran.  

Postkort nr. 8 fra Loire:
Des Frères startede helt forfra - uden Papa!
Henri Bruneau på 33 år fortæller, at han og brødrene er vokset op i en fattig familie, hvor forældrene ejede et bilværksted. Henri studerede matematik og fysik og arbejdede i alle ferier i vinmarkerne for at tjene til studierne.  
- Alle sagde: du skal studere, så du slipper for at arbejde her i markerne, fortæller Henri, der gjorde studierne færdige, fik arbejde, blev gift og fik en datter.  
Bror Valentin arbejdede med statistik. Men efter tre år foran computere havde de to brødre fået nok og ændrede deres liv. Henri drog for ni år siden tilbage til skolebænken, og uddannede sig som ønolog - og lærte sig engelsk om aftenen og natten.  
De fandt deres drømme-vinmarker med gamle vinplanter, frodig natur og sunde druer mellem to floder i Chinon. Vejen til målet gik over crowdfunding - på kun et døgn havde de indsamlet 170.000 euro, ca. 1.275.000 kr., fra venner og interesserede, som troede på deres projekt.  
Deres første spæde naturvine fra Domaine des Frères i Beaumont-en-Véron kom til verden, da Covid brød ud, men heldet har alligevel fulgt dem hele vejen – siden deres første årgang 2020 eksporterer de nu til syv lande, sælger alt, de fremstiller, og er begyndt at yde investorerne tilbage. Mor står for papirarbejdet, og lillebror kommer snart til og laver en lille restaurant på ejendommen. 


.......
Det er ikke kun vinplanterne, der trives i den fine kalkjord. I Souzay-Champigny opbevares vinen i 100 år gamle udgravede kalkstenhuler, ”troglodytiques”, og man har også gravet ud til beboelse i det nemme byggemateriale. Foto: Chanet Deleuran.

Postkort nr. 9 fra Loire:
Nej tak til Papa!
Ingen af sønnerne til Thiérry Dézé fra Domaine de la Bessière, 6 km øst for Saumur, kommer til at træde i fars fodspor.  
- Jeg er ingeniør, siger den ene af sønnerne afvisende. Han er her kun denne dag for at oversætte for faren, der lagrer sine vine i store kalkstenshuler, ”troglodytiques”, fra 15-1600-tallet. Herfra udhuggede man i gamle dage kalksten til opførelse af diverse bygninger - heriblandt nogle af Loire-dalens imponerende slotte. 
Når man køber de gamle kalkstenshuler til lagring af sin vin, skal man lige tænke sig om en ekstra gang. For ifølge loven hænger man ikke bare på ansvaret for hulerne – men også for alt det, der findes ovenover! 



.......
Foto: InterLoire.

Postkort nr. 10 fra Loire:
Et hurtigt overblik
Det blev en stærkt nedsat høst i Loire-dalen sidste år med 70-20% lavere høstudbytte end det tilladte. Men for det druemateriale, som var sundt, var indtrykket efter turens smagning af flere hundrede 2021-vine, at det generelt en god årgang med friske, frugtrige, elegante og velstrukturerede vine.
Det var ikke desto mindre et megahårdt år med stor forskel på udfordringerne i øst til vest. Vejret blev faktisk først rigtig godt sidst i september op mod høst.
Mousserende vine: Hel klassisk Loire-stil med god syre, vibrerende og forfriskende – både de tørre og de halvsøde.
Muscadet /Melon de Bourgogne: Flot potentiale med god tekstur, frugtig og masser af friskhed. Køb dem, drik dem – og få meget vin for pengene! Totalt undervurderede på markedet.
Tørre Chenin: Maceration og fintuning giver Loires dronningedrue, Chenin Blanc, en dejlig dybde, flot tekstur og saftig balance i 2021 med fersken, abrikos og honning.
Sauvignon Blanc: Forbered dig på blomster og eksplosioner af aromaer og noter af tropisk frugt.
Rosé: Gamay fra Touraine og Grolleaus i Anjou har god farve og en frisk, frugtig profil. Rosé fra Loire fås i alle farver og typer, så det kan anbefales at gå på eventyr!
Cabernet Franc er den blå potente kongedrue i Loire. Høsten i 2021 var ovre sidst oktober, hvor det faktisk blev ret ideelle vejrforhold. Loire- karakteren genkendes: Friske, frugtige og krydrede. Rigtigt gode madvine. Vi holder af at drikke dem lidt småkølige og i store slurke.
Søde vine: De smukt disede Loire-morgener i efteråret var helt perfekte til søde vine med Boytritis (den ædle råddenskab) Det er vine med en blød, fløjlsagtig tekstur og en lækker struktur med masser af tropiske smage. De er virkelig velegnede til aldring.