Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Portugal

20 postkort fra Portugal
I slutningen af 2022 var VinAvisen igen på rejse, og denne gang gjaldt det flere vinområder i Portugal. Rejsen er blevet omsat til en serie på 21 postkort, som vi bringer nedenfor.



.......
VinAvisen besøgte tre af Portugals mange regioner: Vinho Verde i det nordvestlige hjørne af landet, Douro og så Alentejo i det sydøstlige hjørne.

1. postkort fra Portugal:
Fra Vinho Verde til Alentejo
På turen rundt i Portugal besøgte vi regionerne Vinho Verde, Douro og den store region Alentejo.
Og det var en tur, der gav et rigtig godt indblik i, hvor forskelligartet naturen og klimaet er fra nord til syd i det cirka 92.000 kvadratkilometer store land.
Vinho Verde er landets grønne hjørne mod nord med en enestående frodighed, en mild temperatur året rundt og store mængder nedbør. Her fremstilles der hovedsageligt hvidvin. Douro er imponerende med sin mere vilde natur og sin portvinsdal, hvor terrasserne med vinstokke klatrer op ad bjergskråningerne, mens Alentejo hovedsageligt er fladere og varmere og kendt for sine fyldige rødvine med masser af moden frugt. Dog byder det nordøstlige og mere bjergrige hjørne af regionen, der grænser op til Spanien, på et køligere klima og mere elegante vine.



.......
WOW er indrettet i såvel nye bygninger som renoverede gamle lagerhaller, der engang var hjem for tusindvis af portvinsfade. Om aftenen oplyses murerne af et lysshow med skiftende mønstre. Og fra en stor terrasse er der en fantastisk udsigt over Porto og Douro-floden.

2. postkort fra Portugal:
Portos fantastiske nye vincenter
Vi landede i vinbyen Porto, og det er her, man finder de mange berømte portvinshuse, hvor fadene med hedvinen ligger og modner. Og hvis man er på besøg i byen, er det nye store vincenter, World of Wine - eller bare WOW - et absolut ”must”!
Det kan godt være, man har travet gennem flere af denne verdens let støvede vinmuseer, og synes man har set nok gamle vinhøst-redskaber, vinpresser og skoleagtige sort-hvide fotostater. Men WOW er noget helt andet og meget mere. Det er et helt nyt kulturdistrikt i Vila Nova de Gaia, der breder sig over 55.000 kvadratmeter, og som i alt har seks forskellige permanente udstillinger, en vinskole, en vinbar og hele syv restauranter - fra steakhouse til vegansk.
Det er ikke kun interessant at gå på opdagelse i udstillingerne – det er også rigtig sjovt og kalder på legebarnet i enhver voksen.



.......
Et kort med lysende prikker fortæller, hvor i verden korkeg-skovene befinder sig. Som man kan se, er der en meget stor koncentration i Portugal.

3. postkort fra Portugal:
Korte tekster med masser af info
Vi kastede os over to af museerne i WOW, Planet Cork og The Wine Experience – hvis man skal se samtlige seks museer, skal man afsætte en hel dag.
I Planet Cork får man simpelt hen alt at vide om korkege og kork – og om det, materialet bliver anvendt til lige fra propper til smykker og foring af raketter! Og den megen viden formidles via glimrende, korte tekster spækket med interessant information. Man får fx at vide, at der er 40 mio. celler i en kubikcentimeter kork, at korkegene globalt absorberer op mod 14 mio. tons CO2 årligt, at der hvert år fremstilles cirka 13 mia. korkpropper, og at de første cola-flasker var forseglet med kork.




......
Store, flotte fotografier formidler korkprop-produktionen. Og på en skærm vælter korkpropperne ned, mens der tælles op til ens vægt i øverste venstre hjørne.

4. postkort fra Portugal:
Din vægt i korkpropper
Når man går rundt i Planet Cork, venter man spændt på, hvad der gemmer sig bag næste hjørne. Det er lidt som en god krimi, hvor hvert kapitel afsluttes af en "cliff hanger", så man bare bliver nødt til at bladre videre til næste kapitel.
Via stort opsatte og meget flotte fotografier og ledsagende tekster formidles produktionen af korkpropper – og enhver detalje er med. Selv lydene fra maskinerne er man omgivet af. Til sidst kan man få lov til at designe sin egen personlig korkprop med navn på og få den med hjem.
Interaktivitet er i det hele taget i højsædet i WOW's museer. Man kan også på en skærm konkurrere om, hvem der er bedst til at sætte propper i vinflasker - hvilket ikke er helt let. Rammer man bare en anelse skævt, revner flasken. Og hvis man stiller sig på et særligt afmærket sted på gulvet, vil man på endnu skærm kunne se sin vægt i propper.



......
En kæmpestor dissekeret drue rejser sig i "drue-rummet", hvor man kan få alt muligt at vide om druens opbygning, druesorter osv.

5. postkort fra Portugal:
For både novicen og nørden
I The Wine Experience er der også noget at hente for både vinnovicen og -nørden. Igen er hver en detalje med, når der på en meget levende måde fortælles om vindyrkning og vinproduktion. Jordbundsforhold endevendes, og druer dissekeres. Der fortælles om fade af forskellig slags træ og med forskelligt niveau af svidning - og hvilken betydning begge dele har for vinens aroma. Og inde i et kæmpe stort fad kan man se en lille film om bødkernes arbejde.
Igen er der også lagt vægt på interaktivitet og leg. Fx vises der billeder af vinlandskaber fra forskellige lande, hvor man kan forsøge at gætte, hvilke af to lande, de er fra – og et aroma-bord, hvor man kan lugte til typiske vindufte og få mere at vide om dem. Med en masse nyerhvervet viden i bagagen slutter man af med en lille kommenteret vinsmagning.



.......
"Bydelen" dukker overraskende op midt i The Wine Experience". Inde i husene kan man få mere at vide om Douro, Vinho Verde, Alentejo og alle de andre portugisiske regioner.

6. postkort fra Portugal:
En bydel midt i museet
Billedet til venstre kunne være fra en charmerende gade i det gamle Porto. Men nej, gaden og husene befinder sig i WOW, og den blå himmel ovenover er kunstig. Før man når til vinsmagningen, går man gennem en hel lille bydel opført inde i The Wine Experience, og hvert af husene er viet til en af Portugals mange vinregioner.
De to udstillinger, vi nåede at se på vores tur, vidnede begge om museumsformidling på højt plan og med brug af den nyeste teknologi. Vi kan kun på det varmeste anbefale, at man besøger WOW – og man kan roligt tage børnene med.
Denne uges store billede nederst på siden er taget i The Wine Experience og viser et par hænder, der bryder gennem en væg og i al evighed skænker rødvin i glasset.


.......
I store trådnetkasser ligger Soalheiros mousserende vin og andengærer på flaske – uden at man behøver at dreje dem hver eneste dag.

7. postkort fra Portugal:
Mindre besvær med indkapslet gær
Hos Soalheiro var vi denne gang inde i vinhusets kælderrum med mousserende vine, der ligger og andengærer på flaske. Normalt bliver boblevine, der fremstilles via champagnemetoden, drejet en anelse hver dag i to måneder, så de kommer til at stå med hovedet stadig mere nedad. Herved glider bundfaldet (gærresterne) langsomt ned mod flaskehalsen og samles til sidst omkring proppen eller kapslen. Til sidst fryser man toppen af flaskehalsen og lader proppen springe, hvorved den lille isklump med bundfaldet ryger ud. Hvad der herefter sker, kan man læse om i VinAvisens bog ”Vin for Begyndere” kapitel 12.
Men hos Soalheiro benytter man sig af ”indkapslet gær” under andengæringen. Gæren ligger i en lille ”pose” af tang i hver eneste flaske. Dermed undgår man den besværlige proces med at dreje flaskerne – man kan bare lade dem ligge horisontalt, stablet oven på hinanden, mens gæringen står på.
Det er også pladsbesparende. Hvis man skal dreje flaskerne hver dag, kræver det pupitres – reoler med skråtstillede brædder med huller – eller maskiner.
Den mousserende vin får ifølge vinhuset ikke den fra champagne så kendte brødduft og -smag, når man bruger indkapslet gær. Til gengæld bliver vinen fuld af frisk frugt, og det er netop, hvad man gerne vil opnå hos Soalheiro.



.......
Marta Caldas viser os de små spæde planter, hvis blade en dag ender i Soalheiros dejlige teblandinger.

8. postkort fra Portugal:
Rent "håndarbejde" bag teen
Det var også denne gang vinhusets turistchef, Marta Caldas, der viste os rundt og fortalte med stor entusiasme. Denne gang blandt andet om vinhusets produktion af økologisk te.
Under de vinstokke, der dyrkes i espalier, vokser der en række forskellige urter - citron verbena, timian, mynte, rosmarin osv.
Netop det at udnytte jorden under de højtvoksende vinranker er noget man frem for alt gjorde i gamle dage i Portugal. Det var pladsbesparende.
Derudover har Soalheiro også væksthuse, hvor de dyrker urterne, og når de er store nok, tages samtlige blade af planterne, hvorefter de vaskes, tørres og anvendes til te. Og plukningen af bladene foregår vel at mærke via håndkraft!
En af teerne indeholder ud over urter også tørrede rester af drueskind fra vinproduktionen.




.......
Denne hórreos hos Soalheiro har ikke længere sine sider og sin dør for enden. I dag fungerer den som ren dekoration.

9. postkort fra Portugal:
De dekorative hórreos
Hos flere vingårde især i det nordlige portugal (og i det spanske Galicien) ser man de såkaldte hórreos – Soalheiro har netop et par stykker. Ud over vin blev der i gamle dage også dyrket korn og andre afgrøder i Portugal, og om vinteren blev de opbevaret i disse meget dekorative kornkamre.
Væggene i en hórreo kan – ligesom de bærende konstruktioner – være af granit og forsynet med små aflange vinduer. Eller de kan bestå af træplanker med sprækker imellem, som sørger for ventilationen.
Selve kammeret er hævet op på høje granitben, der afsluttes med runde granitplader. Dem smurte man med fedt, så rotterne ikke kunne komme op til afgrøderne.
Hórreos fremstilles den dag i dag i alle størrelser og afskygninger og mest af alt til pynt på gårdspladser og i villahaver.




.......
Soalheiro kronede vores besøg med en omgang ”dessert-pasta”, hvor kanelen dannede vinhusets navn.

10. postkort fra Portugal:
Sådan kan man også spise pasta...
Vi bliver nødt til at nævne den super lækre dessert, vi fik som afslutning på et måltid hos Soalheiro. Den hedder Aletria (sødt englehår) og er en klassisk portugisisk juledessert – ligesom vores risalamande.
Den fremstilles af den næsten hårfine pastatype, Capellini, tilsat sukker, mælk, æg, smør, citronskal og ikke mindst kanel.
Den første bid kan være lidt af en overvindelse for dem, der forbinder pasta med noget, som nydes med tomatsovs og ost til hovedret. Men ethvert forbehold forsvinder som dug for Solen, når man smager på desserten og den bløde søde pasta går op i en højere enhed med kanelen.
Der er masser af opskrifter på Aletria på nettet – nyd desserten med et godt glas portvin til.



.......
Sandra Tavares da Silva kom til Douro fra Lissabon, mens Jorge Serôdio Borges stammer fra en familie, der har fremstillet portvin i Douro i flere generationer.

11. postkort fra Portugal:
Med hjerte og sjæl
Da Sandra Tavares da Silva og Jorge Serôdio Borges blev gift i 2001, havde de andet tilfælles end kærligheden til hinanden. De var begge uddannede ønologer med en fælles drøm om at skabe unikke vine i Douro på druer fra gamle vinstokke.
De lagde ud med en enkelt vinmark på 2 hektar med vinstokke, der var mere end 80 år gamle og skabte fra druerne den i dag prisbelønnede rødvin Pintas. I dag ejer parrets vinhus, Wine & Soal, 30 hektar i Pinhão-dalen, hvor man finder nogle af de allerbedste af Douros vinmarker.



.......
Med en formidabel udsigt over Pinhão-dalen fortalte Sandra Tavares da Silva om vinstokkene i den gamle vinmark.

12. postkort fra Portugal:
Køber naturen rundt om markerne
Wine & Soul ligger højt oppe over dalen, og Sandra Tavares da Silva tog os med til den 80 år gamle vinmark endnu højere oppe.
- Vi har ikke kun købt marken men også naturområdet rundt om den, fortalte Sandra. – Det har vi gjort hver eneste gang, vi har udvidet med endnu en mark. Det er vigtigt, at de træer, buske og vilde krydderurter – med andre ord biodiversiteten – bevares, for den kan, og bør kunne, smages i vinene.
I markerne er der plantet 40 eller flere druesorter i et virvar. Det var sådan man plantede vinmarker i gamle dag, og derfor indgår der også et hav af forskellige druer i de enkelte vine.



.......
Løvet på vinstokkene i en og samme mark har forskellig efterårsfarve alt efter druesort.

13. postkort fra Portugal:
Druerne tilpasser sig hinanden
- Det at plante flere druesorter i samme mark har visse fordele, fortalte Sandra. – Nogle af sorterne er resistente, og da de befinder sig mellem de ikke-resistente sorter, værner de dem mod diverse vinmarkssygdomme.
Druerne høstes og vinificeres sammen, selv om nogle sorter pr. definition modner tidligere end andre. Men Sandra har lagt mærke til, at flere sorter gennem årene har tilpasset sig hinanden, så de alligevel modner nogenlunde samtidig.
Hos Wine & Soul bruger man ikke et fint laboratorium til at identificere de enkelte druesorter i de gamle marker. Det arbejde tager ældre kyndige vinbønder sig af. De kommer altid to ad gangen fra vinrådets domicil i Porto, Casa do Douro, og diskuterer frem og tilbage, indtil de har lagt sig fast på, hvilken druesort, det drejer sig om.
- Det er billigere og lige så godt som et laboratorium, mener Sandra.



.......
De store lagarer hos Wine & Soul er meget gamle, men er blevet omhyggeligt restaureret af ejerne.

14. postkort fra Portugal:
Anvendte trampe-robot under corona
Vi blev også taget med inden for i vineriet hos Wine & Soul, hvor der var flere lagarer, store firkantede granitbassiner, hvori druerne trampes med fødderne – som man har gjort det i århundreder og stadig gør det i Douro. Det er efter producenternes mening den bedste måde at fremstille portvine af høj kvalitet.
Sandra fortalte, at tramperiet udføres af en til flere personer afhængig af, hvor meget man ønsker, druerne skal påvirkes under processen. Under corona-epidemien måtte man anvende en robot forsynet med en ”fod”.
Vi sluttede besøget af med en smagning. Og sikke fantastiske vine. De rødvine, vi smagte, var vidunderligt krydrede – ifølge Sandra på grund af biodiversiteten omkring vinmarkerne. Vi smagte også Guru, en fortræffelig hvidvin og ligeledes en af vinhusets dejlige portvine. Herhjemme forhandles vinene fra Wine & Soul af 
AtomWine.



......
Fra en stor terrasse på Quinta do Portal er der udsigt over vinlandskabet.

15. postkort fra Portugal:
En spændende arkitektonisk perle
Næste stop er Quinta do Portal i Douro-dalen, hvor rammerne om vinhuset er et spændende moderne byggeri af den internationalt kendte portugisiske arkitekt, Álvaro Siza Vieira.
Byggeriet, der forener stål, beton, skifer og kork, har da også vundet diverse priser. Man kan se flere billeder af vinhuset ved at klikke her.
Ud af druerne fra sine 30 hektar vinmarker fremstiller Quinta do Portal en lang række vine, hvoraf 60% er portvine. Men ligesom mange andre vinhuse i Douro-dalen satses der også her stadig mere på produktionen af almindelige vine. Og Quinta do Portal laver bestemt også dejlige rødvine – kraftige og krydrede, åbne og i balance.
Nogle af vinene til smagningen i vinhuset var lukket med skruelåg, hvilket er et særsyn i Portugal.
- Jeg går ind for skruelåg, sagde vinhusets chefvinmager siden 1994, Paulo Coutinho. - Og nogle af de store supermarkedskæder kræver det ligefrem.
- Det er også ærgerligt, når man har gjort alt for at lave en god vin, og så er den proppet. Men det er altså problematisk med skruelåg, når man laver vin i et land, der er verdens største korkproducent.
Vinene fra Quinta do Portal kan herhjemme købes hos 
BilligVine.dk





.......
Den store appellation Alentejos vinmarker breder sig over 22.000 hektar i den sydlige del af Portugal. Foto: www.winetourism.com.

16. postkort fra Portugal:
Landets store og varme region mod syd
Nu går turen videre sydpå til Alentejo-regionen, der dækker cirka en tredjedel af Portugal og dermed er landets største region. Det er her i dette relativt tyndt befolkede område, at korkegene for alvor breder sig. Navnet Alentejo kan oversættes ved "på den anden side af Tejo-floden"; og floden Tejo (eller Tagus) er den, der kommer inde fra Spanien og flyder ud i Atlanterhavet nede ved Lissabon. Den er den iberiske halvøs længste flod.
Der er hedt og tørt i Alentejo - dog er der lidt køligere i området omkring Vidigueira, hvor vinhuset 
Herdade do Rocim befinder sig. Her var vi ventet til både rundvisning og smagning.
Det er et af de vinhuse, der har været med til at revolutionere Alentejos vinscene. Engang var regionen domineret af store statsstøttede kooperativer og kvantitet frem for kvalitet. Men inden for de seneste par årtier er der kommet stadig flere glimrende kvalitets-vine på markedet fra uafhængige vinproducenter.
Rocim ejer i alt 70 hektar vinmarker og fremstiller 1 million flasker årligt.



.......
Herdade do Rocims eksportdirektør, Pedro Goncalves (th.), og endnu en medarbejder viste rundt og fortalte om vinen fra de store krukker.

17. postkort fra Portugal:
Talha'er fyldt med vin
Alentejo er kendt for sine vine fremstillet i amforaer – eller, som man kalder de store lerkrukker i regionen, talha. Vinene har sin egen appellation, Vinho de Talha, og teknikken blev indført af romerne i tidernes morgen.
En talha kan rumme op til 1000 liter vin, og hos Rocim har man adskillige af dem. De Talha’er, der ses på billedet, er cirka 30 år gamle, men vinhuset har også 200 år gamle lerkrukker, som de har restaureret og renset.
Disse krukker har førhen været brugt til opbevaring af korn og var forseglet indvendigt med honning og harpiks. Og trods den grundige rensning giver krukkernes ”historie” stadig Rocims vine en særlig krydret aroma – hvilket bestemt kun er et gode.
For at markedsføre talha-vinene for omverdenen afholder Rocim i november hvert år talha-dag. Det er den dag, krukkerne åbnes, og der smages på indholdet. I 2021 kom der 800 mennesker fra nær og fjern til fejringen af denne særlige dag. 



.......
Etiketten på en af Rocims "Nat'Cool" vine fremstillet i talha (amfora). Etiketterne på projektets vine er alle meget enkle og underholdende.

18. postkort fra Portugal:
Med mindst mulig indblanding
Talha-vinene fremstilles nøjagtig, som romerne gjorde det i oldtiden – og som man gør det den dag i dag i Georgien, der også er en mester i denne krukke-vin.
Vinen gæres i krukkerne uden tilsætning af kulturgær, hvorefter den modnes et par måneder i talha’en. Så det er altså vin lavet stort set uden indblanding fra vinmagerens side.
De talha-vine, Rocim fremstiller, er let drikkelige, frugtrige og med et forholdsvist lavt alkoholindhold. Og de er led i et projekt, som det kendte portvinshus Niepoort, der også fremstiller hvid- og rødvin, har søsat.
Projektets navn er ”Nat’Cool” – hvilket går på, at naturvin er ”cool”. Ud over Rocim er flere andre portugisiske vinhuse med i Niepoorts projekt. Sammen vil de vise, at Portugal kan fremstille alkohollette og let drikkelige narturvine til rimelige priser. Målgruppen er frem for alt unge forbrugere i ind- og udland.
Vinene fra Rocim forhandles herhjemme af 
Vinho.dk.



.......
En stor flot sten markerer starten på de vidtstrakte rækker af vinstokke i Reynolds' vinmarker. Mellem rækkerne ses et bunddække af forskellige planter.

19. postkort fra Portugal:
Syv generationer Reynolds
I Alto Alentejo, den nordlige del af regionen, finder man Reynolds Wine Growers – midt i en 200 hektar stor og meget smuk nationalpark. Her ligger både vinhuset og dets 70 hektar vinmarker.
I syv generationer har familien Reynolds været en del af den portugisiske vin- og i øvrigt også korkindustri. Det hele startede med den engelske sømand og købmand Thomas J. Reynolds, der kom til Portugal i 1820 og begyndte at handle med portvin til sit portvins-glade hjemland. Et par generationer senere begyndte familien også at fremstille vin i Alentejo.
I dag er det Julian Reynolds, der har roret i vinhuset sammen med sin far, Carlos. Vi mødte Julian ude i vinmarken, hvor han fortalte, at man var ved at lægge om til regenerativ vindyrkning. Det vil sige dyrkningsmetoder, der holder på den CO2, der er i jorden og derigennem hjælper med at bremse klimaændringerne. Samtidig omfatter regenerativ dyrkning også, at man forbedrer det naturlige miljø i og omkring vinmarken. Sprøjtning er ”no go”, og ukrudtet holdes nede med græssende får, der samtidig giver gødning til vinstokkene.



.....
Julian Renolds viser os den særlige multiplicerings-maskine til gær.

20. postkort fra Portugal:
Maskine, der producerer gær
Hos Reynolds bruger man "hjemmeproduceret" gær, der fremstilles i en lille maskine i vinkælderen.
- Sammen med et hold universitetsforskere fandt vi frem til hele 200 forskellige gærtyper i vores vinmarker - i jorden og på druerne - fortalte Julian Reynolds.
- Kun 20 af dem egnede sig til vinfremstilling, og ud af dem har vi valgt fire gærtyper, som vi så mangfoldiggør i denne multiplicerings-maskine. - En kop gær vokser til cirka 300 liter gær i løbet af et døgn. Så det kan blive til en del.
De fade, vinene lå og modnede i, fik også et par ord med på vejen:
- De er alle franske og fra Moreau – et bødkerfirma, der kloner egetræerne, så man får fuldstændig ens træ til fadene, hvilket vi værdsætter.



.......
På et gammelt foto er en del af den store familie Reynolds foreviget. Det er dog kun nogle få af familiemedlemmerne, der har fået deres navne på vinetiketterne.

21. postkort fra Portugal:
En vin for hvert familiemedlem
Rundvisningen sluttede med en smagning af nogle af Reynolds Wine Growers’glimrende vine.
- Da min far købte det her sted for cirka 30 år siden, var der ingen i området, der lavede vin med salg for øje, sagde Julian, mens han skænkede smagsprøver i glassene. - I dag har alle de store producentnavne vinmarker her.
- Min familie var i det hele taget en slags pionerer i Alto Alentejo. Det var også den, der viste vejen, når det gjaldt om at tappe vin på flasker.
Og tilbage til netop flaskerne med vinene. Der var fyldige hvidvine med dejlige honningnoter, en fin, lys og elegant rosé og meget aromatiske store rødvine. Herhjemme forhandles vinene af 
Vino Gaudium.
På bag-etiketten af en af vinene så vi logoet for ”vegan” (vegansk). – Det var ikke svært at få, sagde Julian. Bare man betaler for det ...
På for-etiketterne stod derimod navnene Carlos, Gloria og Julian, og som vores vært forklarede, så har en række familiemedlemmer i hver generation lagt navn til en af vinene.