Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Spanien: La Mancha


....


CASTILLA-LA MANCHA

DO Vinos de Madrid
DO Uclés
DO Ribera del Júcar
DO Manchuela
DO Almansa
DO La Mancha
DO Méntrida
DO Mondéjar
DO Valdepeñas
.....

Vi er i Don Quijotes land. Det er her, han sammen med sin trofaste væbner kæmpede mod vindmøllerne.

Castilla-La Mancha strækker sig ud på en 8 millioner ha kæmpe højslette, der breder sig ud syd for Madrid. Her fremstilles halvdelen af alle spanske vine. Det er her, den drue som optager mest plads i verden står. Og den står kun her. Det fortæller noget om vidderne.

Indtil for en generation siden koncentrerede man sig om at lave bulkvin, vin til destillation eller vin der bare skulle drikkes lokalt. Da bulkmarkedet faldt, måtte man nytænke. Processen gik hurtigt, man investerede i nye vinerier, og lavede færdig vin. Succesen er oplagt, fordi jorden på den spanske højslette er billig. Det er arbejdskraften også, og samtidig har man mulighed for en dyrkningsform, som kun kræver halvt så meget mandskab, som for eksempel i Nordspanien. Det tørre og varme sommerklima og de kolde vintre gør livet besværligt for skadedyr, og derfor sparer man næsten helt de dyre sprøjtegifte. Vi er så tæt på økologisk dyrkning, som man kan komme.


Kort & godt om Castilla-La Manchas køkken
Det næststørste landbrugserhverv i Castilla-La Mancha er fåreavl. Den berømte og Spaniens mest solgte ost, er et resultat af dette: »Queso Manchego«. Castilla-La Mancha er også om-rådet, hvor man dyrker krokus – masser af dem, for det handler nemlig om safran, et af de dyreste krydderier i verden. Det er krokusens støvfangere, der bliver tørret til det dyre krydderi, der farver alting gult. Lam i kasserolle er en anden lokal specialitet. Og Pisto Manchego (en slags ratatouille). I sæsonen er det kanin i vinsovs, eller »Perdiz en Escabeche« (agerhøne i krydderlage). Det typiske søde er her specialiteten fra Toledo: »Figuritas de Mazapán«, marcipan skåret i små figurer.




DO Vinos de Madrid
Som en følge af Madrid-borgernes ønsker om bedre og bedre vin har deres vinbønder gennem de sidste tyve år arbejdet intenst på at opfylde borgernes ønsker. Det resulterede i officiel anerkendelse med tildeling af DO i 1990.

Druerne til de røde vine er Garnacha og Tinto Fino. Til de hvide er det Malvar, Albillo og Airén.

Det er først inden for de seneste år, at Vinos de Madrid er blevet tilgængelig i Crianza-udgaver. Det er et fint bekendtskab, som man i første omgang glæder sig over inde i Madrid.

Inden for DO Vinos de Madrid arbejder 29 vinerier, og de har deres marker fordelt i 54 kommuner hovedsagelig syd for byen. Mest succes har vinene fra Arganda, Navalcarnero og San Martin de Valdeiglesias.

DO Uclés
Med en tur rundt i regionen, er det indlysende, at dette område af vinproduktionen har miljø-, klima- og jordbundsforhold, som er forskellige fra de typiske vinproducerende regioner i La Mancha. Det heterogene relief samt de ovennænte fakta gør, at DO Uclés ikke kan sammenlignes med den sydlige del af den spanske højslette.

DO'en dækker et område på 175.000 hektar, selv om kun 1.700 af disse er egnede til fremstillong af vine fra Uclés. Området har en højde på mellem 500 og 800 meter mod vest, og mellem 600 og 1.200 meter mod øst, hvor de to områder er adskilt af Sierra de Altamira.

DO Ribera del Júcar
Denne unge DO i den sydøstlige del af Cuenca-provinsen fik sin status i 2003. Modsat normen bliver disse intense rødvine med markant personlighed ikke certificeret af DO´s eget smagspanel, men af Vininstituttet fra Castilla La Mancha. De fleste producenter arbejder i kooperativer, men der er også en enkelt privat ejet bodega. Mere end en fjerdedel af vinene er produceret til eksport.

DO Manchuela
Selv om Manchuela fulde DO status først blev bekræftet i juli 2000 og dens regulering i juni 2004, har denne været defineret og reguleret som DO siden 1982, hvor den blev udskilt fra DO La Mancha. Det er et omåde kendt for sine gode rødvine med påvirkninger fra de omgivende DO´er. Der findes nogle doble pasta (dvs most gæret med drueskind fra en tidligere gæring, hvilket giver en intens rød farve til vinen) og nogle hvidvine i La Mancha stil - der er lovende for de kommende år, især på baggrund af den nye ånd i visse bodegaer, hvor man gerne eksperimentere. Overgangen fra at levere vin til blandinger andre steder til vin på flasker, der er anerkendt for deres egen identitet, er allerede mærkbar.

DO Almansa
ligger i det store område La Mancha, men lidt på afveje med retning mod Levanten. Vinene minder også en hel del om det, man møder længere ude ved middelhavskysten. Hvis man da i det hele taget kan tale om en bestemt karakter i et område, hvor der indenfor de sidste tyve år er sket en mindre vinrevolution. Men når alt kommer til alt, så har Almansa sin egen stil. De har forædlet Monastrell-druen mere end andre, og når den forekommer i en blanding sammen med Cencibel, er det en flot vin, der vil tilfredsstille de fleste.


DO La Mancha
er Spaniens største DO, og det er et navn som man forbinder med bulkvin og vin til alle »mesones« (små tapas restauranter) i Madrid. Men i 1970’erne skete der revolutionerende ting, som vi så resultatet af i løbet af 1980’erne. Mens jordpriserne steg alle andre steder, så faldt priserne i La Mancha. Flere kapitalstærke investorer så fremtidsmulighederne og byggede moderne vinerier med al tænkeligt teknisk udstyr. Meningen var at lave vinen færdig og selv tappe den. Da de lokale så den ene container toplæsset med fyldte flasker efter den anden forlade La Mancha med kurs nordpå, var de hurtige til selv at omstille sig på nye tider. På kort tid blev der tilbudt et kæmpe sortiment af de vine, som Europas indkøbere netop var på jagt efter. Succesen var øjeblikkelig.

Man nøjes ikke bare med Vino Joven. Der tilbydes også mange Crianza-vine. Den store drue i La Mancha er Cencibel, og ikke overraskende er det Tempranillo i »forklædning«. I den knaldhårde sol udvikler den en tyk skal, og det er med til at give La Mancha-vinene farve og kraft. Når den hentes fra marker med et lavt udbytte, resulterer det i kvalitetsvine af meget høj klasse. En del Cabernet Sauvignon og Merlot har i La Mancha vist gode resultater, og mere vil derfor komme til.

Der fremstilles en del rosado på Moravia druer alene eller sammen med Garnacha, og så selvfølgelig store mængder hvidvin på Airén. Mange er begyndt at udskifte den med Cencibel, men særdeles vellykkede resultater har skabt fornyet interesse for druen.


DO Méntrida
har også en fortid som hurtig leverandør af stærk, rød vin. Men i 1991 blev man indbyrdes enige om, at fremtiden lå i mindre mængder og bedre kvaliteter. Måske inspireret af, at en af Spaniens fineste vine kommer fra området. Den optræder kun som almindelig Vino de Mesa, fordi der bruges uautoriserede druer (Cabernet Sauvignon). Man skal bruge Garnacha, Tinta Madrid og Cencibel for at få DO’en.

Méntrida ligger nordvest for Toledo. Det er svært at finde vinene udenfor lokalområdet.


DO Mondéjar
er nyeste kvalitetsvinområde i La Mancha. Vi er 80 kilometer øst for Madrid og det er en naturlig forlængelse af DO Vinos de Madrid. De 3000 ha har tidligere været udlagt som produktionsområde for Madridborgernes dagligvin, men flere af producenterne har presset på for at få anerkendelse som DO. Det er især den røde Mondéjar som har vundet hurtig international respekt. Den laves på en blanding af Cencibel og Cabernet Sauvignon. Man skal holde et vågent øje med Mondéjar, for der sker mange spændende ting.


DO Valdepeñas
er en fortsættelse af La Mancha sydpå. DO’en har taget navn efter hovedbyen i distriktet. Når man drejer fra hovedvejen og ind til Valdepeñas, følger man en to kilometer lang allé, hvor meterhøje amforaer står side om side som bevis på at vin spiller en væsentlig rolle for lokalsamfundet. Disse amforaer kan man stadig finde i brug rundt omkring i distriktet. Men ellers er det, der springer i øjnene, den store investering i moderne vinudstyr, som er foretaget inden for de sidste ti-tyve år. Det har betydet en kolossal forbedring af især de røde vine, der i dag står stærkt internationalt.

Valdepeñas-vinene kan deles op i to hovedgrupper. Begge med den blå Cencibel som basis. Den første gruppe er lette og elegante rødvine med en fin og intens smag. De optræder ofte som Crianza. Den anden gruppe er Reserva- og Gran Reserva-vine, som har mere kompleksitet og bærer tydelig præg af flere års lagring på egetræsfade.
....

Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien