Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Spanien: Navarra


....


NAVARRA

DO Navarra
.....

Nogle gange kan man få den fornemmelse, at enhver vinregion i Spanien har en historisk baggrund, som er lidt ældre end alle de andres. Navarra kan i alt fald gøre krav på at have Spaniens ældste kommercielle vingård, som ligger i Funes ved bredderne af Argafloden. Den blev anlagt af romerne for at kunne levere vin til deres soldater i området.

Navarra blev området kaldt den gang. Senere blev det et magtfuldt kongerige, som styrede alt hvad der foregik helt op til Bordeaux. Navarra har altid nydt godt af de mange pilgrimme som samledes der, før de fortsatte til Santiago.

Den sydligste del af distriktet er direkte nabo til Rioja Baja, hvor Ebrofloden snor sig gennem det flade og »varme« landskab. Nordpå begynder bakkerne at rejse sig til bjerge, og på den anden side af hovedbyen Pamplona tager Pyrenæerne over.

Navarra er ligesom Rioja en autonom region med kun en enkelt provins.

Pamplona er blandt andet kendt for den årlige San Fermín fest, hvor der er tyreløb gennem gaderne. Det er en stor og flot by med mange barer og restauranter.


Kort & godt om Navarras køkken
Køkkenet er avanceret. Det er spansk når det er bedst. Blandt andet laver man en aldeles glimrende lokal gåselever. Man må endelig ikke gå glip af »Chorizo de Pamplona«, en stærkt krydret paprikapølse. Eller hvad med »Trucha a la Navarra«, (ørred a la Navarra), stegt med bacon, olivenolie, hvidløg og fyldt med lufttørret ser-ranoskinke. »Pimientos del Piquillo« er en anden specialitet fra Navarra - det er røde peberfrugter, der er grillet over åben ild, derefter skrællet og lagt i lage. De kan tilberedes med fyld af fisk eller kød, kun fantasien sætter grænser. Man bør heller ikke gå glip af fåreosten »Roncal«, som er typisk for Navarra.


DO Navarra
Det er først i nyere tid vi ser Navarra optræde på det internationale vinmarked. Selv om vin allerede i 1800-tallet var den vigtigste landbrugsafgrøde, så blev der alene produceret dagligvin og vin på bulk. Helt op til 1970’erne blev Navarra betragtet som underleverandør til andre. Det var kooperativernes land. Kun få privatfirmaer formåede at gøre sig gældende i denne periode. Til gengæld arbejdede de stædigt for at vise de andre vejen og mulighederne. Man skal huske på, at kooperativerne ikke bare var et sted, vinbønderne afleverede deres druer og fik afregning til dagen og vejen. De havde i stor udstrækning både en social og også en religiøs funktion. Det var de små samfunds »forsamlingshus«. Vel derfor var deres vin også lavet med både sjæl og krop, og var meget efterspurgt af andre producenter. Al den gode rødvin blev solgt til andre. Det man selv beholdt var rosé’en - eller Rosado’en som den egentlig bør kaldes.

For tyve år siden gik alle Navarra producenterne sammen for at skabe en egen vinfremtid for distriktet. Man startede med at etablere en forsøgsstation (EVENA) som skulle arbejde med alle aspekter indenfor kvalitetsforbedring. Et dusin druevarianter blev godkendt ud af mange prøvede. Man fandt det rigtige rodmateriale, og anbefalede hvad der groede bedst og hvor. EVENA har gjort adskillige tusinde gæringsforsøg under forskellige temperaturforhold og i store og små cuvé’er. Alle resultaterne blev med det samme stillet til rådighed for Navarra vinbønderne. Det har sparet både tid og penge, og har på kort tid bragt standarden op på et internationalt niveau. Forsøgene viste blandt andet, at Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay ville have en betydelig fremtid i Navarra, og derfor blev disse klassiske druesorter hurtigt godkendt. Netop det har været med til at sætte fokus på distriktet, og det forklarer også, hvorfor Navarra omtales som Spaniens »Californien«.

D.O. Navarra er historisk set først og fremmest kendt for sin Rosado, lavet på Garnacha, som efter en kort maceration koldgærer til en frisk og frugtagtig lyserød vin. Der er et stort marked i Spanien for denne vin, som regnes blandt de bedste. Fremstillingen af hvid Navarra er ret begrænset, men ikke desto mindre sker der meget spændende ting. Det er både Chardonnay og Viura, der fadgæres så de lige netop får denne smøragtige fedme i den ellers stringente, elegante og sprøde karakter. Det er simpelthen vine i verdensklasse, når det hele går op i en højere enhed.

Moscatel vinder også indpas, og de fleste bodegaer har med den en lille produktion af gyldne, søde vine.

Men det er selvfølgelig Navarra rødvinene, som vil trække det tunge læs i fremtiden. Selvom man hører meget om Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo, så er det stadig Garnacha’en som dominerer i Navarra rødvinene. Den bruges først og fremmest til den bulkvin som stadig laves, og til Vino Joven. Tempranillo’en er rygraden i Navarras crianza-vine.

De vine, som har vagt opsigt, er en blanding af Tempranillo og Cabernet Sauvignon, der klæder hinanden ualmindelig godt. Den har karakter som en klassisk vin, men alligevel er der et tydeligt spansk »fingeraftryk«. Kombinationen smager godt når den tappes på flaske, men har også et betydeligt lagringspotentiale. 100% Cabernet Sauvignon og især 100% Merlot fra Navarra har vist meget fine resultater. Mange er af den overbevisning, at det kølige højland i Navarra måske er det bedste grosted for Merlot. Kolde nætter giver en lang modningsperiode, og alligevel er der altid sol nok til at modne druerne til det perfekte.

Man har lov til at forvente sig meget af Navarra i fremtiden.
....

Tilbage til forsiden
,,,,,
Til til kortet over Spanien