Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Kapitel 15: 28 vigtigste druer

Druerne høstes på skråningerne oven for vinbyen Riquewihr i Alsace. I alt har Alsace syv druesorter (foto © Hugel & Fils).



Kapitel 15
De 28 vigtigste druer

Der findes i alt cirka 3000 forskellige druesorter med hver deres specielle karaktertræk. Det vil være en uoverskuelig opgave at beskrive dem alle, så her kommer et par ord om de 28 vigtigste druer. Rødvins- og hvidvins-druerne er fremhævet med henholdsvis rød og grøn farve:
Barbera. Druesorten stammer fra vindistriktet Piemonte i det nordvestlige Italien, hvorfra den har bredt sig til den sydlige del af landet. Den har også – via italienske immigranter – gjort sit indtog i Californien allerede for hundrede år siden. Vine fremstillet på denne drue har en kraftig aroma af modne kirsebær, brombær og andre mørke bær.
Cabernet Franc. Denne drue er en slags fætter til den meget udbredte drue Cabernet Sauvignon. Den giver lettere og ikke nær så koncentrerede vine som sin slægtning. I de franske vindistrikter Saint Émilion og Pomerol er den i kompagniskab med Merlot med til at skabe nogle af de aller fineste Bordeauxvine. Også i Loire er druen udbredt. Typisk for vine, fremstillet på Cabernet Franc, er en duft af græs og friske krydderurter.
Cabernet Sauvignon. Verdens måske vigtigste rødvinsdrue, der med sit store indhold af garvesyre giver rygrad til de fornemme vine fra slottene i Bordeaux. Druesorten går også sin sejrsgang i blandt andet Italien, Spanien, Californien, Australien og Chile.
Carignan. En drue, der bør fremhæves af én simpel grund: At den er den mest udbredte drue på fransk jord og – efter Grenache – den næst mest udbredte drue på verdensplan. Hvert år forvandles den, især i Languedoc-Roussillon, til store mængder ganske udmærket, men ikke særlig bemærkelsesværdig vin. Dog er der i de senere år begyndt at komme bedre vine på markedet på denne drue.
Carmenère. Druen blev oprindelig dyrket i distrikterne Médoc og Graves i Bordeaux. Men her måtte man opgive den – blandt andet fordi den havde det med at tabe de små druer kort tid efter blomstringen, et fænomen, der på fransk kaldes for coulure. I 1800-tallet gjorde den sit indtog på chilensk jord, hvor den med tiden er blevet lidt at en nationaldrue.
Chardonnay. Denne drue er måske nok den bedst kendte af alle hvidvinsdruerne. Det er den klassiske drue i Bourgogne, men den er i dag udbredt i alverdens vinlande – tænk bare på alle de oversøiske Chardonnay-vine, der befolker hylderne i supermarkederne. Typisk for vine, fremstillet på denne drue, er en duft og smag af citrus og tropiske frugter samt en markant smøragtig aroma.
Chenin Blanc. Den mest udbredte drue i Loire-dalen i Frankrig samt i Sydafrika, hvor den også kaldes for Steen. Foruden citrus og honning er der også lidt hø og halm over duften. Smagen har ofte lidt mineralske toner.
Gamay. Druen Gamay og det franske vindistrikt Beaujolais er uadskillelige. Der dyrkes stort set ikke andre druer i distriktet. En Beaujolais-vin kan være en frisk drikke-her-og-nu vin, der nydes let afkølet, eller en stor vin, der kan gemmes i rigtigt mange år. Typisk for druen er en fin smag af lyse bær og rosiner.
Gewürztraminer. Det er en ren spiritusprøve at udtale navnet på denne drue. Gewürz betyder krydderi på tysk, og druen er da også en af verdens mest krydrede og aromatiske. Den er mest udbredt i Tyskland og Alsace.
Grenache. En drue, der har sine rødder i den spanske muld, hvor den i øvrigt bliver kaldt for Garnacha. Den bruges ikke kun til rødvine, men også til rosévinen Tavel fra det franske vindistrikt Côtes-du-Rhône. Det er en drue, der er fuld af saft, kraft og alkohol.
Malbec. Denne drue var engang anvendt vidt og bredt i Bordeaux – i dag er den nærmest nationaldrue i Argentina, hvor den strækker sine rødder over mere end 10.000 hektar vinmarker.
Merlot. En venlig drue, kunne man fristes til at kalde Merlot. Den er saftig, blød og rund og anvendes i udstrakt grad sammen med andre druer i Bordeaux-vine, for at mildne og afrunde vinen. Såvel i Frankrig som i mange andre lande får den også lov til at brillere alene i nogle yderst imødekommende rødvine.
Muscat. En af verdens ældste druer, der blev brugt til vinfremstilling allerede i oldtidens Egypten. Faktisk består denne drue af en hel familie med cirka 200 medlemmer, hvoraf nogle giver vine af højere kvalitet end andre. Muscat anvendes såvel til tørre vine som til søde kendinge som den franske Muscat de Beaumes de Venise og den italienske mousserende Asti Spumante.
Nebbiolo. Fra denne druesort stammer to af Italiens mest berømte vine, Barolo og Barbaresco, der begge fremstilles i regionen Piemonte. Nebbiolo er afledt af nebbia, der betyder tåge på italiensk. Druen skulle efter sigende have fået sit navn, fordi tågen ofte hænder lavt over vinmarkerne om efteråret, når der høstes.
Nero d’Avola. En drue, der har været dyrket på Sicilien i flere hundrede år. Navnet, der betyder "Avolas sorte drue", henviser til den sicilianske by Avola, hvorfra druen siges at stamme. Den var nærmest gået i glemmebogen, men i de senere år har vine på denne drue for alvor fået et come back hos forbrugerne.
Pinotage. Sydafrikas helt egen drue, der blev skabt i 1925 som en krydsning mellem druerne Pinot Noir og Cinsault. Den anvendes til såvel blandings-vine, som i ren udgave, hvor den giver kraftfulde rødvine med masser af koncentreret frugt.
Pinot Blanc. Hvis man vil have en let og frisk hvidvin med toner af syrligt æble og citrus, er en vin på denne drue sagen. Pinot Blanc er en af de meget udbredte druesorter i det franske vindistrikt Alsace.
Pinot Gris. En drue med en utrolig spændvidde. Den bruges frem for alt i Alsace og Italien, hvor den munder ud i vine af vidt forskellig karakter. De alsaciske Pinot Gris vine er ofte relativt kraftige og med en markant duft af røg. I Italien, hvor man kalder druesorten for Pinot Grigio, bliver den som regel forvandlet til noget lettere og mere sprøde vine.
Pinot Noir. Bourgognes store rødvinsdrue, der giver vine med duft og smag af blandt andet kirsebær, blommer og sort peber. Druen anvendes også – uden sit blå skind – til mange champagner. Navnet Pinot er muligvis afledt af pin, der på fransk betyder fyrretræ – drueklasernes form leder nemlig i høj grad tankerne hen på en fyrrekogle.
Primitivo. En drue, der går sin sejrsgang i Syditalien. Primo betyder første, hvilket hentyder til, at denne drue modner meget tidligt. I Californien er Primitivo kendt som Zinfandel.
Riesling. Denne meget gamle drue dyrkes næsten over alt i verden. Det er dog i Tyskland, hvor den har sin oprindelse, samt i Alsace, at den resulterer i de helt store og meget elegante tørre vine. Det er også en drue, der anvendes i tyskernes berømte søde vin, Eiswein.
Sangiovese. Efter Barbera er Sangiovese den næst mest udbredte blå drue i Italien. Og den er i allerhøjeste grad synonym med Toscana, hvor den er hoveddruen i fremstilling af rødvin.
Sauvignon Blanc. Vine fremstillet på denne druesort har indtaget markedet med stormskridt gennem de sidste ti år. I dag er det en af de rigtig populære druer, når der skal vælges hvidvin til aftensmaden. Det er hoveddruen på New Zealand, hvor vinene som regel folder sig ud som en helt kurv af friske eksotiske frugter. I Sydafrika, hvor den også anvendes, munder den derimod ud i tørre og ofte elegante vine.
Sémillon. Når man hælder et glas sød Sauternes-vin fra Bordeaux i glasset, er den fremstillet på denne drue. Derudover bruges druen i forening med Sauvignon Blanc i tørre hvide Bordeaux-vine. Også i Australien og Californien er druen populær.
Syrah. En drue, der stammer fra Frankrig, men har vundet terræn i blandt andet Australien, Californien, Argentina, og Sydafrika. Står der Shiraz på etiketten, er det den samme drue, der refereres til – det er kun franskmændene, der skriver Syrah.
Tempranillo. En drue, der er uløseligt forbundet med Spanien, hvor den blandt andet danner basis for de fine vine fra vindistriktet Rioja. Druen findes dog også i både Portugal og Argentina.
Viognier. En drue, der frem for alt bruges til hvidvin på fransk jord – ikke mindst i det nordlige Rhône, hvor resultatet er nogle meget elegante tørre rødvine.
Zinfandel. Denne blå drue, der går under kælenavnet "Zin", er den mest udbredte drue i Californien. Og den må siges at være fleksibel, idet den anvendes til såvel tørre som søde vine og til både rød-, hvid- og rosévin. Det er den samme drue, som i Italien kaldes for Primitivo.