Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Kapitel 25: Sådan opbevares vin

Man kan købe nogle små selvklæbende labels, 24 mm i diameter, lige til at anbringe på toppen af vinkælderens flasker. Skriver man vinens navn og årgang på dem, får man et fint overblik over beholdningen - og hvornår vinene skal drikkes.



Kapitel 25
Sådan opbevares vin

Det ser rigtig hyggeligt ud med en lille vinreol i hjørnet af køkkenet. Det er da også fint nok, hvis flaskerne er "drikke-her-og-nu-vine" – altså vine, der bliver hældt i glassene, inden der er gået et par uger. Men efter bare et par måneder i de varme fugtige omgivelser er vinen som regel lige til at hælde i sovsegryden.
I en vinreol i stuen kan vinen klare skærene i halvandet års tid. Men har du vine, der skal ligge i endnu længere tid, bør du give dem en mere velegnet bolig. Bunden af et skab i soveværelset kan gøre det, men der er jo ikke megen plads at rutte med.
En rigtig vinkælder er det allerbedste. Her har du for det første plads til masser af flasker, og det er jo rart at have noget at vælge imellem til aftensmaden. For det andet giver det dig mulighed for – hvis du indretter kælderen efter de helt rigtige forhold – at investere i gemmevine, som du kan lade ligge i rigtig mange år, før du nyder de ædle dråber.
Vin befinder sig bedst under kølige forhold. En temperatur på lige omkring 12 grader er perfekt, men flaskerne må hellere ligge lidt for køligt end for varmt. Under for megen varme udvikler vinen sig alt for hurtigt.
Og apropos temperaturer, så må vinene ikke blive udsat for pludselige og store temperatursvingninger. Det er ikke sagen, hvis der er fx 7 grader om natten og 17 om dagen. Den gradvise overgang fra vinterkulde over forår til sommervarme sker der derimod ikke så meget ved.
Mørke er også nødvendig – vinen tager simpelt hen skade, når den gennem længere tid påvirkes af dagslys. Af samme årsag er de fleste vinflasker fremstillet af mørkegrønt glas. Så faktisk bør du – hvis der er et vindue i kælderen – blænde det.
Normalt er en tør kælder et gode, men ikke når det gælder vin. Her skal der helst være over 60 procent relativ luftfugtighed, især hvis kælderen indeholder vine, der skal ligge i mange år. Er der for tørt, kan du risikere, at propperne i vinene tørrer og skrumper ind. Derved lukkes der ilt ind til vinen, hvilket gør, at den langsomt men sikkert forvandles til eddike.
Her er det en god idé at investere i et hygrometer, der kan måle fugtigheden.
Og så vil vine, der skal ligge og modne også gerne have fred og ro – bliver de konstant udsat for rystelser, ældes de alt for hurtigt. En vaskemaskine, der centrifugerer for fulde omdrejninger klods op ad vinflaskerne er derfor ikke ligefrem sagen! Og selv om du måske gerne vil vise vennerne klenodierne, så lad være med at hive dem ud af reolen hvert andet øjeblik – det forstyrrer bare deres udvikling.
Der skal være en rimelig god ventilation i vinkælderen, så den indelukkede kælderlugt kan komme ud. Du kan være uheldig, at den ad åre påvirker vinene. Når det drejer sig om diverse lugte, er vinen i det hele taget meget ømfindtlig. Måske synes du, at en omgang stemningsfuld maling på væggene samt bejdsning af de lyse vinreoler i træ ville være sagen til den ny vinkælder. Men lad være! Vinen suger lugtene til sig. At bygge vinreoler af spånplader, der indeholder kemisk lim, er bestemt heller ikke nogen god idé.
Selv en kasse med nedfaldsæbler kan genere vinene, hvis den står lige om hjørnet og udsender sin liflige æbleduft.