Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Andre Tchelistcheff

    André Tchelistcheff (1901-94) voksede op i Moskva og studerede som ung på militærakademiet i Kiev - dog kun indtil 1917, hvor han måtte flygte sammen med sin familie på grund af den russiske revolution.
    Efter at have kæmpet i den Hviderussiske hær i den efterfølgende borgerkrig flygtede han i 1921 videre med sin familie til Jugoslavien. André Tchelistcheff læste først landbrugsteknologi i det daværende Tjekkoslovakiet, hvorefter han supplerede med studier i ønologi og mikrobiologi på fransk jord. Som færdiguddannet blev han ansat på Institut National Agronomique i Paris.
    Da grundlæggeren af Beaulieu Vineyard i Napa Valley, Georges de Latour, var på jagt efter en ny vinmager, fandt han frem til André Tchelistcheff.
    I 1938 ankom russeren til det californiske vinhus som chefvinmager, og han gjorde ikke kun vinene hos Beaulieu Vineyard berømte, han blev også en mentor for mange af Napa’s vinbønder, som han hjalp med råd og dåd.
    Det var også ham, der introducerede modning af vinen på små franske egetræfade, ligesom han bidrog med ny viden inden for koldgæring. Og så demonstrerede han for vinfolket i Napa og resten af Californien, at en ordentlig hygiejne har indflydelse på vinens kvalitet.
    André Tchelistcheff regnes i dag for en af grundlæggerne af moderne californisk vinindustri, og det er ikke uden grund, at Californiens vinproducenter har givet ham tilnavnet "Maestro".
    Også uden for Californien blev der lyttet til André Tchelistcheff, og han bidrog således til udviklingen af vinfremstilling i både Oregon og Washington.
    I 1973 trak han sig tilbage fra jobbet som chefvinmager hos Beaulieu Vineyard men fortsatte med at drive sit eget vinlaboratorium i St. Helena og fungere som konsulent for flere førende amerikanske vinhuse til sin død i 1994.
    André Tchelistcheff efterlod sig hustruen Dorothy og sønnen Dmitri, der ligesom sin far er uddannet vinmager.