.

VinAvisens Blå Bog

...Klik på knappen for at vende tilbage til Den Blå Bogs oversigtsside.
.

  Bjørn Engel (f. 1926) har i 50 år stået for et af Danmarks gamle vinfirmaer, Marinus Møller & Co. Det var hans bedstefar, der i 1890 kom ind i firmaet, men han hed nu ikke Møller - hvilket kræver en forklaring:
  De to oprindelige grundlæggere, Herseth og Dehli, var nordmænd. De ville oprette et vinimportfirma i København, men som norske statsborgere kunne de ikke få tilladelse til det. Den ene af dem kendte imidlertid en dansker ved navn Marinus Møller, og ham gav de så 100 kr. om året for at lægge navn til firmaet.
  Marinus Møller - ikke manden, men firmaet - var allerede fra starten både et importfirma og et vinagentur, og i dag arbejder Bjørn Engel med en række vigtige agenturer.
  Og hvad er så en vinagent? Det er en lokal dansk repræsentant for en række udenlandske vinfirmaer, og hans opgave er at introducere og sælge disse vine til danske vinhandlere.
  Et af Bjørn Engels agenturer er for den franske Altec-prop, der i modsætning til de kulørte kunststofpropper laves af kork. Ved en særlig proces fjernes korkens træceller, så kun de rene korkceller bliver tilbage, og disse forenes så med specielle elastiske stoffer.
  I en tid, hvor propsygen hærger, forlanger flere og flere supermarkeder sådanne propper, og både Irma og Vingaarden benytter Altec-propperne til vine, der aftappes her i landet. Det samme gør det danskejede Château d’Haux.
  Bjørn Engel fortæller, at kravet om at få propper uden risiko for propsyge først kom fra Kjær & Sommerfeldt, der efterhånden var blevet godt kede af alle de flasker, de måtte bytte for restauranterne. På en restaurant bliver en flaske med propsyge umiddelbart kasseret ved bordet, hvorimod en propsyg vin, købt i et supermarked, ofte bare bliver hældt i vasken - "og så går vi ikke hen i det supermarked mere ..."
  Bjørn Engel har haft en lang række tillidshverv i vinbranchen. Han var formand for Vin-Sectionen fra 1967 til 1977 og i 1977 medstifter af V.S.O.D., hvis formand han var fra 1977 til 1979.
  Han har den franske orden Chevalier de l’Ordre du Mérite Agricole for sit arbejde for fransk vin i Danmark.
  Privat er han gift med hustruen Hanne og har to voksne sønner.
  Bjørn Engel døde i januar 2008.