Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 7
9. februar - 15. februar 2004
........................

VinAvisen uge 4VinAvisen uge 5VinAvisen uge 6
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vil du være sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden,
    så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


10 mio flasker forfalsket vin
I ugen, der gik, stod vinkøbmanden Dominique Blanc i retten i Bordeaux, anklaget for at have solgt vin under falsk appellation. Han indrømmede:
Jo, gennem sine to firmaer, l’Européenne og SARL les Caves, havde han i årene fra 2000 til 2002 solgt over 71.000 hektoliter forfalsket vin, dvs.10 millioner flasker.
Jo, der stod godt nok Bordeaux AOC på papirerne, men vinen var altså iblandet bordvin fra Languedoc-Roussillon.

Udbredt blandt professionelle
Men, tilføjede Dominique Blanc over for dommeren: Det er da noget, der er udbredt blandt professionelle, som sælger små bordeaux’er til lav pris.
- 50% af produktionen fortjener ikke appellationen Bordeaux AOC, sagde han. - For at forbedre kvaliteten, får man fat i vin fra andre regioner.
- Alle og enhver ved da, at når man køber ti lastbiler Bordeaux AOC, så er den ene bare med bordvin.
Ifølge avisen Sud Ouest forsvarede Dominique Blanc sig med, at forbrugerne ikke har lidt skade: - Det er da bedre at drikke en bordeaux, der er blevet “arrangeret”, end en, der ikke er.

Han brød tavshedens lov
Sådan gør de alle åbenbart – ifølge Dominique Blanc. I retten henviste han således til en retssag i Bourgogne, hvor 500.000 hektoliter bourgogne er blevet “medicineret” med vin fra Rhônedalen.
Dommen falder den 29. marts, og anklagerne forlanger seks måneders fængsel. Det mener advokaten Lecoq er for meget. Retten bør vise mildhed over for den, der her har brudt tavshedens lov, siger han til Sud Ouest

Huller i systemet
Advokat Lecoq peger også på, at denne form for svindel afslører huller i det franske appellations-system.
Frankrigs Institut Nationale des Appellations d’Origine (INAO) giver de berømte appellationer til alt for meget dårlig vin, og den anklagede Dominique Blanc er blot en af dem, der har solgt vin, der ellers ikke kunne sælges, fordi INAO tillader at høste 60 hektoliter pr. hektar.

Nyt fransk ”vinpoliti”
Ifølge Decanter er det franske appellations-institut, INAO, ved at indføre et ”vinpoliti”, der kan kontrollere, om franske vinbønder overholder kravene til kvalitet og udbyttebegrænsning.
Kontrollanterne vil blive udsendt i hold à tre, der repræsenterer henholdsvis landbrugsministeriet, appellationen og den pågældende kommune.
De franske vinbønder kan nægte kontrollanterne adgang til deres marker og bygninger, men gør de det, risikerer de at miste retten til deres status under appellationen.
Patruljerne startede i sidste uge, og de vil især koncentrere sig om appellationernes lavere niveauer, ikke grand cru-slottene.

Det strider imod appellations-reglerne
INAO er også ude efter den efterhånden udbredte skik med at sætte druenavne på vinetiketterne – som man som bekendt gør i næsten alle andre lande. Instituttet vil skride ind over for det. Det strider imod appellations-reglerne.
Den franske vinkøbmand Louis-Fabrice Latour, der står for et af Bourgognes ældste vinhuse, Louis Latour, er ifølge Decanter stærkt imod INAO’s ønsker. Tværtimod bør man – i den internationale konkurrence – holde fast ved muligheden for at nævne druenavnene. Han siger til bladet:
- Vi vil fortsat skrive Gevrey-Chambertin og Charmes-Chambertin på etiketterne, men når det gælder almindelig rød og hvid bourgogne, må det være muligt for os at konkurrere.
Latour påpeger, at hvis Mâcon Chardonnay mister ordet Chardonnay, vil hundreder af mennesker blive arbejdsløse i regionen.

Argentinsk Brunello og sydafrikansk Amarone
Italienske vinfolk er i oprør over en EU lovændring, der vil bane vejen for argentinsk Brunello og sydafrikansk Amarone.
Ifølge Decanter betyder regulativ nr. 753, der skal vedtages om nogle uger, at over hundrede vinnavne frit vil kunne benyttes verden over. Af italienske navne er det blandt andet Amarone, Brunello, Falerno, Lacryma Cristi, Vino Nobile og Vin Santo.
Regulativet er et svar til Verdens Handels Organisationen (WTO), der har beskyldt EU for protektionisme.

Et angreb på kultur og traditioner
- Situationen med denne EU lovændring er meget alvorlig, siger Giuseppe Martelli, der er præsident for den italienske forening af ønologer. – Afgørelsen er et direkte angreb på Europas gamle vinlande, der altid har kæmpet for at beskytte deres kultur og traditioner. Vi risikerer, at vores arv falder i hænderne på vinpirater.
Italienske vinorganisationer vil gøre alt for at forhindre, at regulativet bliver vedtaget.


Det går godt for argentinsk vin
Argentinas vinindustri synes at komme fint ud på den anden side af landets økonomiske krise.
Ifølge Wine Spectator blomstrer vinindustrien, der i Mendoza – landets største vinregion – fremstår som noget af et mirakel.
To faktorer har bidraget til det: En øget eksport takket være den devaluerede peso samt en kraftig tilførsel af udenlandsk kapital. Store firmaer som californiske Kendall-Jackson, spanske Codorníu og franske Pernod Ricard er kommet med både penge og teknisk ekspertise.

Ny vinlov i Argentina
En ny vinlov i Argentina gør det muligt at nævne under-appellationer til de store regioner. Fx på etiketterne at skrive Pedril eller Agrelo i stedet for Mendoza.
Systemet vil komme til at ligne det amerikanske system, American Viticultural Area (AVA), skriver Decanter.
For forbrugerne vil de nye appellationer næppe komme til at betyde ret meget, og spørgsmålet er, om ikke det er klogere at holde sig til navne, der efterhånden er vel indarbejdede og står for kvalitet – som fx Mendoza.
.......................

...
Under smagningen af Marchesi de’ Frescobaldi’s vine var Leonardo de Frescobaldi ledsaget af sin søsters søn, Stefano Benini, der står for en del af eksporten.
    Hjælp dig selv ...
    Aiutati, che Dio t’aiuta! Dette er en af Leonardo de Frescobaldis leveregler. På dansk: Hjælp dig selv, så hjælper Gud dig.
    På et møde i København, arrangeret af H.J. Hansen, fortalte den prominente italienske vinmand om familiens arbejde med vinene fra de 1100 hektar marker i Toscana, først og fremmest topvinene fra slottene Castello di Nipozzano i Chianti Rufina og Castel Giocondo i Montalcino.
    Marchesi de’ Frescobaldi, som firmaet hedder, indgik i 1995 i et samarbejde med Robert Mondavi Winery med det formål at fremstille en supertoscaner, der fik navnet Luce (599 kr. hos H.J. Hansen).

    Henrik d.8.s vin
    Familien Frescobaldi hjælper i høj grad sig selv, i dag med moderne teknik – og får formodentlig også lidt hjælp fra Vorherre.
    Familiens historie går tilbage til 1300-tallet, og af dens arkiver fremgår det, at Henrik d.8. drak familiens vine. Så det kunne vi også gøre med god samvittighed i onsdags.
    I glassene var blandt andet enkeltmarks-vinene Montesodi og Mormoreto, begge fra Castello di Nipozzano. Vi smagte hver vin i seks årgange tilbage til henholdsvis 1985 og 1988, og det er begge meget store og vidunderlige vine til attraktive priser. Nedenfor er der fem stjerner til de vine, vi smagte.

Ti vine i rækkefølge
Business-magasinet Forbes fortæller, hvordan kemikeren Leo McCloskey indbød en række vinfolk fra Robert Mondavi Winery til at smage ti vine og sætte dem i rækkefølge efter kvalitet.
Da de havde lavet deres liste, tog McCloskey en kuvert frem, åbnede den og fremviste en liste fuldstændig magen til.
McCloskey’s liste var frembragt i hans laboratorium, Enologix, hvor vine analyseres og kvaliteten defineres rent matematisk.
Hvordan han gør, vil han ikke afsløre, men han siger, at han bryder vinens kemi ned til molekyler af blandt andet anthocyaner, der giver vinen dens farve, katechiner, der giver smagsmæssig bid, og estere, der giver smag og aroma. Og så fylder han resultaterne i en computer – for nu at beskrive det kort.
Mere om foretagendet kan læses på www.enologix.com.

Absolut en succes
Svenske statsejede Vin&Sprit har succes med sin Absolut Vodka. I 2003 steg salget ifølge Just Drinks med 7,7%.
Den svenske stat har sidste år velsignet alverdens lande med 72,9 millioner liter spiritus (nej, vi gider ikke igen at nævne ordet dobbeltmoral), og især er salget af Absolut steget i Tyskland, Frankrig, Storbritannien og ikke mindst i Grækenland (+17%).
.....................
Et forsøg med rotter
Nogle mennesker kan lide et lille glas, andre kan ikke. Sådan også med rotter ...
Det videnskabelige fagblad Alcoholism: Clinical and Experimental Research beretter om et forsøg, udført på Finlands sundhedsinstitut, der viser, at rotter, der er opdrættet til at kunne drikke alkohol, får et længere og bedre liv end rotter, der er opdrættet til at afsky alkohol – og det hvad enten rotterne overhovedet drikker alkohol eller ej livet igennem.

Et spørgsmål om gener
Ifølge de finske forskere blev 80% af rotterne, der gerne ville drikke vand med 10-12% alkohol, over to år gamle – hvilket er en høj alder for en rotte. Mens kun 40% af rotterne, der afskyede vand med alkohol, opnåede denne alder, og mange af dem bukkede under for kræft, hjerte- og nyresygdomme. Og det selv om nogle af de alkoholglade rotter blev nægtet alkohol, og nogle af afholdsrotterne blev tvunget til at indtage alkohol.
Forskerne mener, at denne forskel i helbredet er knyttet til generne. Nu er spørgsmålet, om forholdet også gælder mennesker ...

Genet for alkoholisme
Det videnskabelige fagblad Alcoholism: Clinical and Experimental Research bringer i samme nummer (januar) resultatet af et studie på tre universiteter, hvor forskerne mener at have identificeret genet, der øger risikoen for at udvikle alkoholisme.
Forskerne undersøgte DNA fra 2282 personer, hvoraf de fleste havde familiemedlemmer, der var afhængige af alkohol.

De giver beskyttelsen videre
Under det amerikanske studie fandt forskerne, at ud af tre forskellige receptorer i forbindelse med nervesystemet kommer kun den ene i brug hos mennesker, der har svært ved at kontrollere deres forbrug af alkohol.
Forskerne mener, at mennesker med alle tre receptorer i brug er beskyttede, og at de er i stand til at give dette anlæg videre til deres efterkommere.
.......................
    Foldbold på etiketten
    Ifølge Decanter har den argentinsk vinproducent Raices de Agrelo sat et billede af den utroligt hårfagre colombianske fodboldspiller Carlos Valderrama på en vinetiket til 30.000 flasker.
    Bag fodbold og hårpragt skjuler sig en blanding af Cabernet Sauvignon, Malbec og Syrah.
    Valderrama er ikke den første fodboldspiller på en argentinsk vin. Sidste år fik den legendariske Diego Maradona æren.
    Det er dog spørgsmålet, om colombianeren Valderrama vil glide ned hos argentinerne. Sidste år var han med, da Colombia tævede Argentina 0-5 i Buenos Aires.
........................

.......................
Vinglas uden stilk
Den kendte østrigske producent af vinglas, Riedel, kommer stadig med nye glas. Nu har 11. generation i familien, den 27-årige Maximilian Riedel, designet en serie glas, der bogstaveligt talt slår benene væk under det traditionelle vinglas. Glassene er uden stilk, og Maximilians idé er, at de skal spare plads i køkkenskabene.

Men, men, men ...
Seriøse vindrikkere vil nok være betænkelige. Når et vinglas har stilk, så er det jo af tre grunde: Dels for at undgå fedtefingre på glasset, dels for ikke at overføre håndens varme til vinen og endvidere for at gøre det lettere at slynge vinen rundt i glasset.
De nye glas har dog én fordel: De er svære at vælte. Skubber man til dem, rejser de sig op igen som en tumling. Vinen bliver dog nok liggende på bordet ...
.......................
    Termoflasken, der holder vinen kølig
    For fire år siden nævnte vi den italienske termo-vinflaske Claxa, der holder vinen kølig måltidet igennem. Nu er den kommet til Danmark - med hvidvine fra vinhuset Villa Sandi, importeret af Veneto i Helsingør.
    Flasken virker som en moderne termorude med luft mellem to lag glas, og dens effektivitet er nem at eftervise:
    Tag to flasker hvidvin, den ene i en almindelig flaske, den anden i termoflasken. Køl flaskerne ned i køleskabet. Tag dem ud ved en rumtemperatur på fx 22 grader.
    Efter en time er temperaturen på vinen i den almindelige flaske steget cirka 6 grader, mens den i termoflasken kun er steget 2 grader. Og efter to timer er stigningerne henholdsvis 12 og 7 grader. Ret smart - fx på en restaurant, hvor man slipper for at sætte en spand med isterninger ind ved bordene.

Et selskab til Amaronens pris
Vinmanden Rune Weischer fortæller, at han er i gang med at grundlægge et Amarone-selskab med det prisværdige formål at nyde den store italienske rødvin og prøvesmage så mange flasker som muligt.
- Det er nærmest en vinklub, siger han, - og der er kun plads til 50 medlemmer i selskabet.
Nærmere oplysninger fås hos Rune Weischer, tlf.: 39 62 66 67, e-mail: rw@vino-fino.dk.
..................................................
    .
    Nyheder fra den danske vinbranche
    * Vinslottet med hovedkvarter i Greve og antikvarboghandelen Bogantikken åbner den 1. marts en fælles butik i Ringstedgade 28 i Roskilde, umiddelbart foran Café Gimle. Her vil man – med stille musik i baggrunden – kunne nyde et glas vin, mens man kigger nærmere på de fristende bøger.
    * Vingaarden har overtaget agenturet på de to australske vinhuse Penfolds og Rosemount, der begge er ejet af Australiens største vinfirma, Southcorp.
    * Excellent Wine i Frederikshavn fusioneres pr. 1. marts med Excellent Wine i Midtjylland. Firmaets fremtidige adresse er Hvillumvej i Herning.
.......

.......................

...
Vermeer van Delfts maleri ”Et glas vin” fra 1661-62 (udsnit). Det findes på Gemäldegalleri i Berlin.
    Et virtuelt vinmuseum
    Harro Hallmann i Haderslev opdaterer flittigt sin website om tysk vin – på www.tyskvin.dk. Blandt andet har han efterhånden nettets måske største samling af anmeldelser af bøger om tysk vin, ligesom han er ved at opbygge et ”virtuelt vinmuseum”.
    Vinmuseet rummer vinøse billeder og genstande fra kunstens verden, og der er dels links til museer, som har sådanne billeder, dels andre billeder, der dog gengives lidt vel småt.

Domaines Ott solgt
Champagnehuset Louis Roederer har ifølge Decanter købt 66% af Domaines Ott i Provence.
Domaines Ott består af tre vingårde, Château de Selle og Clos Mireille i Côtes de Provence og Château Romassan i Bandol.
Roederer er ikke kun champagne. Firmaet ejer også Château de Pez og andre slotte i Bordeaux, Delas Frères i Rhônedalen, Adriano Ramos Pinto i Portugal, Roederer Estate i Californien samt champagnehuset Deutz.
.......................
    Den berømte Cristal
    Roederer er berømt for champagnen Cristal. Da russerne sloges med Napoléon i Champagne i 1814, fik de russiske officerer smag for den perlende vin, og det lagde grunden til en stor eksport til Rusland. Roederer blev leverandør til zarens hof, og hvert år sendte Alexander d.2. sin mundskænk til Reims, for at denne kunne være med, når vinen blev blandet.

    En helt glasklar flaske
    I 1876 forlangte den russiske zar, at Roederer fremover skulle levere champagnen i helt klare krystalflasker, og det gjorde firmaet naturligvis.
    Men så kom den russiske revolution. Roederer lå inde med et stort parti krystalflasker og var nødt til at sælge dem til champagne-elskere med mindre blåt blod i årerne. Derfor er champagnen Cristal den dag i dag i en glasklar flaske.

    < Flasken til Cristal er helt klar og lavet af særlig tykt glas – ligesom dengang, da den skulle klare den lange rejse til Sankt Petersborg. Bunden er helt flad, og etiketten har også tryk på bagsiden, så man kan læse den tværs igennem flasken. Vinen importeres af Østjysk Vinforsyning og koster et sted mellem 1000 og 2000 kr.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
........................................................
..

.
    Renaud Bronner (f. 1950 i Dordogne, Sydvestfrankrig) fik allerede i barndommen sin interesse for vin på bedstefaderens og onklens vingårde i Périgord og Bordeaux. Som niårig flyttede han med familien til Alsace, og efter en uddannelse på hotel- og restaurationsskolen i Strasbourg blev det til jobs rundt om i Frankrig, Schweiz, Italien, Belgien og Tunesien.
    Efter endt militærtjeneste ved et faldskærmsregiment var der lige tid til et par måneders fordybelse på en klunser-sommerlejr i Cognac-området, hvor han mødte en sød, lyshåret pige fra Hadsund. Det blev til en ny og spændende tilværelse fra 1973 i Århus.
    De første år i Danmark blev brugt til nye studier på universitetet og til socialt arbejde – bl.a. som leder af et kollektiv i Århus for folk med bl.a. alkohol- og stofproblemer. Her lærte han både sproget og det danske samfund at kende.
    I 1982 blev Renaud Bronner ansat i Mahlers Vinhandel i Århus. Han købte forretningen i 1984, hvilket førte til et frugtbart samarbejde med Østjysk Vinforsyning og firmaets indehaver Knud Kjellerup. Ønsket om at være mere i kontakt med vinleverandørerne gjorde, at han i 1990 solgte sin vinhandel til Knud Kjellerup og blev en del af teamet i Østjysk Vinforsyning.
    I dag, hvor firmaet er vokset til 25 og er en del af V&S Wine, er Renaud Bronner produktchef. Han deltager bl.a. i udvælgelsen af nye vine, smagninger, vinskole for kunder og deres ansatte samt rejser til leverandørerne. Han står for bladet ”Nyt fra Vignoble”, for diverse hjemmesider samt for kompendier til brug i firmaets vinskole.
    Den sparsomme fritid bliver stadig en gang imellem brugt til undervisning, men han har efterhånden lært at slappe af. Bjergklatrings- og skiudstyret, flycertifikatet og guitaren trænger til at blive luftet lidt mere …
    Sønnen Mathias (24 år) har vistnok tilgivet de mange vinkælderbesøg, som han blev udsat for i sin barndom, og datteren Anne Sofie (snart 10 år) er lige nu mest interesseret i den søde gravhund, hun netop har fået.
    Adresse: Østjysk Vinforsyning, Navervej 21, 8382 Hinnerup, tlf.: 86 98 84 00, fax: 86 91 14 76, e-mail: info@vinforsyning.dk - www.vignoble.dk

Kraftige rødvine fra Italien
Mandag d. 9. februar kl. cirka 08.15 er der igen vin i TV2’s ”Go’morgen, Danmark”, hvor Tim Vollerslev – uden den sygemeldte Per Pallesen – mødes med Michael Meyerheim. På programmet står tre kraftige rødvine fra Italien:
* Villa Tonino, Nero d´Avola, IGT Sicilien, Italien 2002 til 39 kr. fra SuperBrugsen.
* Bùcaro, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2000 til 70 kr. fra SuperBest.
* Badia a Passignano, Antinori, Riserva, Chianti Classico, Italien 1999 til 190 kr. fra Maxxium Danmark.
Næste udsendelse bliver den 24. februar. Den kommer til at handle om vine fra Côtes du Rhône.
.......................

.......................
    Stjerne til Banfi
    Som den første af de italienske vingårdsspisesteder har Ristorante Banfi i det toscanske Montalcino fået en Michelin-stjerne, så den er åbenbart et besøg værd.
    Det er vingården Castello Banfi også. Der er godt nok et romantisk renæssance-castello på stedet (herover), men det er vineriet Villa Banfi, der er det mest fantastiske.

    10 millioner flasker
    Villa Banfi blev skabt i 1977 af de to brødre John og Harry Mariani, der havde tjent en masse penge på at indføre den italienske lambrusco i USA. De ville investere nogle af pengene i Italien, og det gjorde de i Villa Banfi.
    De købte 850 hektar jord syd for byen Montalcino, lod bulldozere afrunde højene, fjernede sten og træer, skabte fem kunstige søer – og plantede 1,7 millioner vinstokke. Mere end 15 km i lige linie kunne brødrene køre og stadig være i egne vinmarker. Og så byggede de – med den berømte ønolog Ezio Rivella som konsulent – det kæmpemæssige vineri med en årlig kapacitet på over 10 millioner flasker.
.......................
    Vin fra kløften mellem bakkerne
    Cleavage Creek er en vingård i Napa Valley, Californien. Cleavage betyder kløft, og Creek er en lille vandstrøm.
    Men Cleavage betyder også kavalergang, og mon ikke det har inspireret til denne iøjnefaldende etiket, der omgående ville blive forbudt i Frankrig.
    På flaskens bagetiket står der, at vinen er fremstillet “in the cleavage of some of the most beautiful California hills” – en tekst, der i øvrigt er trykt på et fotografi af damens bare ryg.
    Ejerne fortæller, at 10% af indtægterne fra vinen går til kræftforskning ...
.......................
    Ugens vinøse billede
    Endelig er det kommet: Glasset, der selv slynger vinen rundt, så man ikke mere skal have det besvær.
    Det er Per Madsen i Aalborg, der har taget dette billede af det nye glas, der helt af sig selv og uden batteri roterer vinen.
    Nej, der er ikke tale om billedmanipulation. Billedet er overhovedet ikke efterbehandlet. Men hvordan har Per Madsen så sat vinen i bevægelse, mens han tog billedet?
    Vi vil godt have et bud fra vore skarpsindige læsere. På billedet ses en flaske af den fornemme Château Fombrauge, Saint Émilion Grand Cru 2001, så det er oplagt at udsætte en flaske af netop denne vin som præmie til den, der kommer forklaringen nærmest. Vinen importeres af Hans Just og koster 170 kr.
    Er der to eller flere, der rammer plet eller kommer i nærheden af forklaringen, trækker vi lod. Send dit bud - samt din postadresse - til anker@vinavisen.dk senest nu på lørdag d. 14. februar kl. 12. Løsningen bringer vi i næste uge.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

Et nul, der blev væk
I uge 16 sidste år – for næsten et år siden – skrev vi, at vinen fra Château Maugey i Bordeaux blev udbudt en primeur i et første parti (tranche, "skive") til 15 euro. Nu skriver man fra slottet til os, at 150 euro snarere er den korrekte pris. Vi gætter på, at et nul er blevet væk i cyberspace.
......................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvorfor har supermarkederne ikke tysk vin?
Hans Jørgen Christensen kan godt lide tysk vin, men han har svært ved at finde de tyske flasker på supermarkedernes hylder. Hvorfor?
Det skyldes blandt andet, at mange tyske producenter er så små, at de slet ikke kan levere de mange flasker, som supermarkederne har brug for.
Og det skyldes nok også, at de tyske vinbønder ikke er så glade for at se deres vine i et supermarked. De føler, at det ikke er så fint, og de vil nødigt være afhængige af en enkelt aftager. De vil meget hellere sælge deres vine direkte ”ved stalddøren”, til restauranter og specialvinhandelen.
Kun nogle få store producenter og kooperativer sælger til danske supermarkeder. De kan have virkelig gode vine, men de har også mærker som Liebfraumilch, hvis kvalitet er på højde med den lave pris......
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
....................................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vil du være sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden,
    så bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...............................................
Denne uges stjerner i VinAvisen
Som sædvanligt får de smagte vine stjerner efter det gængse system med fem som maksimum. Vine, der kun får én eller to stjerner, bliver dog ikke omtalt. I vores bedømmelser indgår også prisen til en vis grad som en parameter.
Husk, at vine med fire eller tre stjerner også er værd at drikke. Man behøver jo ikke at drikke topvine hver dag!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 24 vine. Heraf var der 19, som fik mere end to stjerner, og 13 fik fem stjerner. En rigtig god høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Montesodi, Castello di Nipozzano, Marchesi de’ Frescobaldi, Chianti Rufina, Italien 2000
200 kr., H.J. Hansen
Den vertikale smagning af årgange tilbage til 1985 viste, at denne flotte rødvin har et stort gemmepotentiale. Den kan mageligt holde i ti-femten år. Årgang 2000, der sælges nu – til en meget attraktiv pris – bør i hvert fald ligge i endnu to-tre år. Vinen vil så vise sig med en stor bouquet, fyldig frugt og toner af svesker og chokolade. Montesodi er en enkelt lille mark på 22 hektar, kun med Sangiovese.


Mormoreto, Castello di Nipozzano, Marchesi de’ Frescobaldi, Chianti Rufina, Italien 2000
200 kr., H.J. Hansen
Endnu en enkeltmarks-vin, men denne her er på den traditionelle Bordeaux-drue­blanding af Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot. Også denne vin smagte vi vertikalt, og smagningen viste, hvor holdbar den er. 2000-årgangen kan faktisk godt drikkes nu, men får den lov at ligge i endnu to-tre år, bliver den meget elegant, blød og lækker.


Castello di Nipozzano, Riserva, Marchesi de’ Frescobaldi, Chianti Rufina, Italien 2000
99,75 kr., H.J. Hansen
Denne rødvin er fyldig og flot og en glimrende vin til prisen. Velegnet til mange kødretter.


Castel Giocondo, Marchesi de’ Frescobaldi, Brunello di Montalcino, Italien 1998
279 kr., H.J. Hansen
Lækker, lækker, lækker. En stor og fantastisk dejlig rødvin med frisk og ren frugtsmag, fin sødme, svedsker, brombær ...




Batasiolo, Chardonnay, Vigneto Morino, Langhe, Italien 2000
149,75 kr., Skjold Burne
En frugtbombe af en hvidvin – en hel skala af eksotiske smagsnuancer i munden og en udtalt fedme.


Villa Sandi, Chardonnay, Frizzante, Marca Trevigiana IGT, Italien (uden årgang)
59 kr., Veneto
Her er hvidvinen i den praktiske Claxa-flaske med den isolerende dobbeltvæg (se omtalen ovenfor). Vinen er forfriskende med en fin perle i munden og dejlig frugt. Til prisen – og flasken – er den et fund.


Verrazzano, Toscana IGT,Italien 2000
70 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
En meget venlig og dejlig rødvin, moden, afrundet, med god frugt og en lang eftersmag.


Ruiz Villanueva, Tinto Cencibel, Castilla, Spanien 2000
67 kr., VIN etc.
Mørke bær, svedsker, sødme, mandler – en ret speciel, men også meget lækker rødvin. Rimelig pris.


Cascina Cucco, Vigna Cucco, Barolo, Italien 1990
En af i alt 12 forskellige Barolo’er i en kasse til 2000 kr., Carlo Merolli
Chokolade, rosiner, krydderi, en herlig moden blødhed. En af kassens bedste.


Château le Souley Sainte-Croix, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 1997
70 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Holder man af moden bordeaux, og kan man godt lide en rødvin, som ikke er fuld af alkoholiske muskler, men er afrundet med frisk frugt og god struktur – ja, så er her en mulighed.


Sacchetto, Pinot Grigio, Veneto IGT, Italien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En virkelig dejlig hvidvin med herlig aroma og en lidt fed, frisk og frugtagtig smag. - Süffig, sagde en af smagepanelets deltagere, der er fra Schweiz. Vinen er meget velegnet til mange madretter, og prisen er meget attraktiv.


Tenuta di Valgiano, Palistorti, Colline Lucchesi, Italien 1999
119 kr., Victoria Vine
Super rødvin, mild med afrundet frugt og krydderi. En perfekt ledsager til ikke alt for kraftige retter. Fem store stjerner.


Pérez Cruz, Reserva, Cot, Maipo Valley, Chile 2002
103 kr., 92,70 kr. ved 12 flasker, introduktionspris ved 12 flasker: 82,40 kr., Løgismose Vinimport
Cot er et andet navn for druen Malbec, og her optræder den i en meget flot og stor vin. Drik den til en kraftig kødret. Et fund til introduktionsprisen.


Heretat Vall-Ventós, Rosé, Brut Nature, Cava, Spanien
126 kr., Ki-Ma Vinimport
En rosé cava med en flot duft, fine bobler og god frugt. Den er brut nature – altså tør. Men så tør er den nu heller ikke.


Château de Vaugelas, Le Prieuré, Corbières, Frankrig 2001
59,75 kr., 150 kr. for 3 flasker, Skjold Burne
Glimrende hverdags-rødvin med blødhed og let sødme.


Lanestousse, Madiran, Frankrig 1999
49,50 kr., Premier Cru
Kultiveret rødvin i Bordeaux-stil. En vin, der udpræget er til mad, ikke til alene-drikning.


Rozès LBV Port, Douro, Portugal 1995
85 kr., Amka Vinimport
En Late Bottled Vintage portvin med en dejlig duft, en fyldig, frugtagtig smag og tilpas syre, der balancerer med sødmen.


Sensi, Orvieto, Italien 2002
49,95 kr., SuperBest
Let og forfriskende hvidvin med en vis fedme og en god duft.


Don Benjamín, Malbec, Mendoza, Argentina (uden årgang)
49,95 kr., Favorit Marked
Venlig hverdags-rødvin uden noget stort smagsmæssigt spektrum. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Fabiano, Valpolicella, Italien 2001Rødvin60 kr. (v/2fl)Skjold Burne
.
B.T.
Krohn, Late Bottled Vintage, Portvin, Douro, Portugal 1998Hedvin119 kr.Erik Sørensen
St. Amandus, Beerenauslese, Pfalz, Tyskland 2001 (50 cl)Sød hvidvin80 kr.Holte Vinlager
.
ErhvervsBladet
Domaine du Roc, Passion, Minervois, Frankrig 2001Rødvin145 kr.Juuls Vinhandel
Casterra, Malbec / Syrah, Mendoza, Argentina 2003Rødvin27,50 kr.Chris-Wine
Lindemans Bin 50, Shiraz, South Eastern Australia 2002 Rødvin45 kr.Netto
.
Euroman
Tignanello, Antinori, Toscana IGT, Italien 2000Rødvin495 kr.Maxxium Danmark
.
Frederiksborg Amts Avis
Produttori del Barbaresco, Barbaresco, Italien 1999Rødvin99,95 kr.Philipson Wine
.
Hjemmet
Sasso Matto, Fratelli Sensi, Rosso Toscana IGT, Italien (årgang ikke oplyst)Rødvin49,95 kr.SuperBest
.
Mad & Bolig
Atlas Combres, Cabernet Sauvignon / Malbec, Argentina 2002Rødvin49,75 kr.Vinmonopolet
Tenuta la Fuga, Rosso di Montalcino, Italien 2000Rødvin125 kr.GrandVin
.
Nordjyske Stiftstidende
Errazuriz, Pinot Noir, Casablanca, Chile 2002Rødvin69,75 kr.H.J. Hansen

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.