Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 17
19. april - 25. april 2004
........................

VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15VinAvisen uge 16
........................
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Der må gøres noget
I 1998 solgte Bordeaux 6,4 millioner hektoliter vin. Sidste år var salget nede på 5,7 mio hl, og CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) anslår, at det vil falde yderligere i år.
Man regner endvidere med, at hver tiende af de 9000 vinbønder i Bordeaux vil komme i økonomiske vanskeligheder.
Der må gøres noget, siger de i Bordeaux, og forleden holdt 300 vinfolk møde om problemet.

Flere grunde til problemet
* Franske forbrugere, der aftager cirka 60% af produktionen, drikker mindre vin end tidligere.
* Bordeauxs samlede areal med vinmarker er øget med to tredjedele igennem de sidste 30 år.
* I dag er der derfor en betydelig overproduktion.
* Meget af den overskydende vin er af ringe kvalitet. Den eksporteres og ødelægger regionens image.
* Den stærke euro hæmmer eksporten til USA.
* Der er en kraftig konkurrence fra oversøiske lande.
* Frankrigs alkohollov, la loi Evin, der hindrer reklame og mindsker salget på restauranter.

Hvad kan man gøre?
På mødet i Bordeaux diskuterede de 300 deltagere, hvad man kunne gøre for atter at få salget op.
* Man kan nedlægge vinmarker, så produktionen svarer til efterspørgselen.
* Man kan forbyde brugen af etiketter med navne på slotte, der ikke eksisterer.
* Man kan forbyde eksporten af vinen som bulkvin (i tankvogne) og kræve aftapning i distriktet - som i Alsace.
* Man kan prøve at tilpasse sig markedet og forbrugernes smag.
* Man kan øge kvaliteten og skaffe sig et bedre internationalt image.
* Man kan i højere grad udvikle vinturismen – som man fx har gjort det i Sydafrika.
* Man kan danne et ”økonomisk observationsråd”, der kan stå for opbygningen af lagre til imødegåelse af uventede begivenheder som fx dårligt vejr.

Lovforslag mod loi Evin
Franske politikere fra UMP (Union pour un Mouvement Populaire) og PS (Parti Socialiste) har fremsat lovforslag om en modificering af landets strenge alkohollov, la loi Evin.
De anklager loi Evin for at behandle alkoholiske drikke uden at skelne mellem vin og stærk spiritus.

Uegnet og skadelig
De deputerede fra UMP anser, at loven i høj grad er uegnet og skadelig i forbindelse med vin, mens deres kolleger fra PS påpeger, at vin er et spørgsmål om kultur og traditioner. Og de tilføjer – med henblik på loi Evin’s forbud mod reklamer for vin :
Mere end nogen anden drik har vin behov for at kommunikere, og kommunikationen om vin vil først og fremmest være informativ. Det drejer sig altså ikke om en opfordring til forbrug, men om et incitament til at gå på opdagelse.

Nyt lovforslag om grænsehandel
Som reglerne er i dag, må enhver borger i EU bringe 90 liter vin, 110 liter øl og 10 liter stærk spiritus over grænsen fra et medlemsland til et andet. Det hele skal blot være til eget forbrug.
Nu er EU-kommissionen ifølge Swissinfo kommet med et nyt lovforslag, hvor der slet ikke er noget loft for, hvor meget man kan bringe over grænserne til eget forbrug. Og man skal blot betale de afgifter, der gælder i det land, hvor man køber vinen.

Shoppe alkohol on-line
Lovforslaget er jo en ren lækkerbisken for de forbrugere, der bor i EU-lande med meget høje afgifter. De vil kunne rejse til fx Italien eller Spanien, der slet ikke har nogen afgifter, og tømme vinforretningerne. Eller nøjes med at sidde hjemme foran skærmen og shoppe on-line i lange baner.
Transporten fra udland til hjemland må man selv sørge for. Men hvis man køber tilstrækkeligt store mængder, vil det jo kunne betale sig.

Katastrofe for engelske vinhandlere
Ikke mindst de engelske forbrugere vil med kyshånd tage imod en sådan ny lov – de har nemlig de højeste alkoholafgifter i hele EU.
Den engelske regering er derimod ikke begejstret.
Ifølge Decanter frygter den, at loven vil sende en bølge af lukninger ind over de engelske vinforretninger.
Når lovforslaget kommer til afstemning i Bruxelles, har England ret til at nedlægge veto. Og så bliver der ikke noget forbrugsgilde, hverken på den ene eller den anden side af kanalen.

Vinguruer i verbal krig
Det går hårdt for sig, når sværvægterne blandt de vinøse skriverkarle ruller sig ud mod hinanden. Og det er der to af dem, der gør i kølvandet på primeur-smagningen i Bordeaux.
Det drejer sig ifølge Decanter om USA’s vinguru Robert Parker og Englands ditto Jancis Robinson. Og stridsemnet er Château Pavie årgang 2003.
Begge har smagt vinen under den celebre smagning. Men mens Parker stadigvæk holder smagskortene tæt ind til kroppen, har Robinson tilkendegivet sin uforbeholdne mening.

Vinen er fjollet
Ifølge Jancis Robinson har vinen fra Château Pavie fuldstændig uappetitlige overmodne aromaer og er sød som en portvin – og ”portvin er nu engang bedst fra Douro, ikke fra Saint-Émilion”.
- Vinen er fjollet, skriver hun. – Den minder mere om senthøstet Zinfandel end om rød Bordeaux. Hun giver den 12 ud af 20 point.
(fortsættes)
.......
    Et horn i siden
    Helt hen i vejret, mener Robert Parker om Jancis Robinsons bedømmelse – uden dog selv at løfte sløret for sin egen pointgivning. Det er imidlertid en kendt sag, at han er en stor ynder af vinene fra Château Pavie, og han er overbevist om, at Jancis Robinson bare generelt har et horn i siden på ejeren af slottet, Gérard Perse, og hans vine.
    Jeg har smagt vinen blindt, lyder det fra Robinson. Og jeg har vidner på det!

    En ganske særlig facon
    Jancis Robinson har alligevel vidst, hvad der var i flasken, lyder Parkers svar på tiltale. – Den har nemlig en ganske særlig facon.
    (Nå, så særlig er faconen vel heller ikke - som vist til venstre).
    Sådan kan de to kombattanter sikkert fortsætte længe endnu … Men det hele er vel egentlig kun et spørgsmål om smag. Og at smag kan være forskellig, bør man vel bare acceptere.

Vin hører hjemme i glasset
I forbindelse med en artikel i Berlingske Tidende om investering i vin citerer Henrik Munksgaard to amerikanske økonomer, Joyce P. Jacobsen, der er universitetsprofessor i Connecticut, og Benjamin Burton fra Lehman Brothers.
De to økonomer konkluderer, at vin er mindre attraktiv som investeringsobjekt end aktier. Det er bedre at placere vinen, hvor den hører hjemme, nemlig i glasset.

Verdens største vinfirma ekspanderer
Det amerikanske Constellation er verdens største vinfirma. Nu har dets europæiske afdeling med 2300 ansatte fusioneret med det store engelske spiritusfirma Matthew Clark.
Detailsalget efter fusionen overstiger 2,5 milliarder pund (cirka 27,8 milliarder dkr.), og Constellation Europe satser ifølge Just Drinks på at ekspandere til det dobbelte i løbet af de næste fem år – blandt andet ved at indgå kompagniskab med kunder såsom supermarkedskæderne Tesco og Sainsbury og bryggerier som fx Carlsberg.

Et slag for argentinsk vineksport
I Argentina vil man gerne give vineksporten et ordentlig spark. Man har derfor oprettet en ny organisation, der udelukkende skal tage sig af den sag. COVIAR (Corporación Vitivinícola Argentina), som den hedder, består af både politikere og folk fra vinens verden.
Et af de helt store mål er ifølge Decanter at få salget af vin til at stige fra de nuværende 700 millioner dollars (cirka 4,4 milliarder dkr.) til 2 milliarder dollars (cirka 12,5 milliarder dkr.). Deadline er år 2020.
Argentinas andel af verdensmarkedet, når det gælder eksport, skulle på den måde tage et spring fra 1,5% til 10%.
De argentinske vinhuse må selv spæde i kassen med 5 millioner dollars (cirka 31,2 millioner dkr.) om året i de næste tyve år for at få hjælpearbejdet op at stå.

Rekordhøst på New Zealand
På New Zealand er man nogenlunde midt i vinhøsten – cirka 60% af druerne er i hus – og alt tyder på, at det bliver en rekordhøst på et sted mellem 150.000 og 170.000 tons.
Vejret i marts har været fint, og det gode vejr har fortsat ind i april. Fortsætter det med varme, tørre dage og kølige nætter i de kommende uger, vil ikke kun mængden, men også kvaliteten ligge helt i top.
Som tidligere nævnt er der tilbage kun problemet med at få afsat al den vin ...
.......
    Antinori på New Zealand
    Der er to Antinori-brødre. Piero står for det gamle familiefirma Marchesi Antinori, grundlagt i 1385. Og hans bror, Lodovico, grundlagde en af Toscanas berømteste vingårde, Tenuta dell'Ornellaia i Bolgheri, som han i 2002 solgte til den californiske Mondavi-familie.
    I 1998 købte Lodovico en vingård i Marlborough-distriktet på New Zealand, og nu har Antinori-familien og dens selskab Campo i Sasso købt endnu en vingård i Marlborough. Den er på 12,5 hektar, og prisen var 10 mio dkr.
    Allerede i år vil de producere en Sauvignon Blanc, og ambitionerne er høje med hensyn til kvaliteten.
    Antinori satser på at købe endnu flere vingårde på New Zealand og udelukkende lave vine på Sauvignon Blanc.
Eksportens gynger og karruseller
Det går udmærket med vineksporten i Australien. I løbet af det sidste år, er der eksporteret 745 millioner flasker vin. Det svarer til en forøgelse på 13% i forhold til året før.
Storbritannien, der er Australiens største marked, aftager næsten 300 millioner flasker vin om året.
Men hvad der tjenes på gyngerne, sættes delvis til på karrusellerne. Ifølge Just Drinks daler prisen pr. flaske nemlig drastisk. En flaske vin koster i dag i gennemsnit 3,3 australske dollars (cirka 15,7 dkr.), og det er 6,7% mindre end for et år siden.
Det skyldes ikke mindst, at en hel masse billig bulkvin er kommet med på eksport-vognen.

Nyt vinhus hver 35. time
I dag findes der 1798 vinhuse i Australien, og hver 35. time fødes der et nyt.
Ifølge Just Drinks står de tyve førende vinproducenter for 89% af salget og 94% af eksporten.
Med de mange unge vinhuse er der også kommet godt gang i hjemmesiderne og e-mail-adresserne. For tre år siden var der kun 37%, der havde egen web-adresse – i dag er 64% af vinhusene på nettet.

Alkohol mod forhøjet blodtryk
Forhøjet blodtryk kan både medføre hjertekar-sygdomme og i værste fald blodpropper. Men hvis man skal tro på en undersøgelse fra Worcester Medical Center i Massachusetts, virker et par glas vin om dagen som den rene medicin.
I undersøgelsen deltog der ifølge WineSpectator 14.125 mandlige læger med forhøjet blodtryk. Over en årrække fulgte man nøje deres alkoholvaner, og det viste sig, at de forsøgspersoner, der en gang om måneden drak et par glas vin eller anden alkohol, havde 17% mindre risiko for at udvikle hjertekar-sygdomme end afholdsmændene.
Og hos de, der drak et par glas daglig, blev risikoen formindsket med hele 44%.

Kalorier på etiketten
Mange mennesker er i gang med at tælle kalorier oven på en velnæret vinter. Pålægspakkerne fra supermarkedets køledisk med angivelsen 3% fedt på forsiden bliver revet væk.
I fremtiden vil man ifølge WineSpectator også kunne kigge efter kalorierne på vinreolerne – i hvert fald når det gælder amerikanske vine.
I USA har vinproducenterne netop fået tilladelse til at forsyne såvel etiketter som reklamer med information om indhold af kalorier og kulhydrater i vinene.
Den ny lov falder blandt andet i god jord hos spiritusgiganten Diageo samt hos flere californiske vinhuse, der brænder efter at påføre deres produkter den slags oplysninger.

De lugter sig frem
Håndværkere, arkitekter, ejendomsmæglere og andre med forstand på huse kan lugte, om der er noget i vejen med et hus. De behøver bare at stikke næsen indenfor, så ved de, om der er svamp under gulvet eller løbesod i skorstenen.
Sådan har professionelle vinfolk det også. De snuser, når de går gennem et vineri, og rum for rum møder de nye dufte. Måske dufte, der fortæller, at der er noget i vejen – noget, der kan udvikle sig til noget værre.
Dette interessante fænomen vil blive taget op på en spansk konference om sikkerheden i fremstillingen af vin.
.......
22 postkort fra Languedoc
VinAvisen har været på vinrejse i Languedoc. Det var en lang og grundig rejse - vi har smagt næsten 300 vine og var ret begejstrede over, hvad vi fandt. Vi har også skrevet postkort, og i denne og de kommende uger bringer vi i alt 22 "med venlig hilsen fra Languedoc". Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.....
.....
Navnet Languedoc betyder ”Sproget oc” – det var området, hvor ordet ja ikke var oui som i det øvrige Frankrig, men oc. Man talte occitansk.
1. postkort fra Languedoc: Appellationerne
I det tidlige forår var VinAvisen i det sydfranske Languedoc for at få et indtryk af den kæmpemæssige udvikling i dette store vindistrikt.
Det er let at komme derned – man flyver direkte fra Kastrup til Montpellier, lejer en bil og kører rundt i det fantastiske landskab. Cimber Air flyver hver lørdag.
I et par hundrede år har de sydfranske vinmarker i det såkaldte Midi haft en kæmpemæssig produktion på druerne Aramont og Alicante – op til 400 hektoliter pr. hektar, hvor AOC-reglerne i dag siger max 50 hl/ha – og endnu for tyve år siden lavede man en masse pinard, dvs. enkel bælle-rødvin.
På de store ret flade sletter ned mod Middelhavet er der stadig masser af jævnere vine, men i de femten (og fra årgang 2004 atten) AOC-appellationer – Corbières, Minervois, Saint-Chinian osv. – finder man fremragende flasker. Disse distrikter ligger som en bue oppe i højderne. På kortet til venstre ses de vigtigste af dem.
Områdets vinmarker er påvirket af tre klimaer (pilene): Middelhavsklimaet med dets stærke varme, det kolde næsten fastlandsagtige klima oppe nordfra og Atlanterhavsklimaet fra sydvest.
En detaljeret gennemgang af alle appellationerne findes på Languedocs hjemmeside, www.languedoc-wines.com.
.......

.....
Den 240 km lange Midi-kanal med dens 63 sluser blev konstrueret i løbet af fjorten år af Pierre Paul Riquet (1604-1680) og 12.000 arbejdere, hvoraf de 600 var kvinder. Den muliggjorde transport med både tværs over Frankrig til Bordeaux, så man undgik den lange tur neden om Gibraltar.
    2. postkort fra Languedoc: Midi-kanalen
    Siden romertiden har Languedoc leveret store mængder vin. Den blev ført til Rom ad søvejen og ad prokonsulen Domitians gamle brolagte vej.
    I 1681 fuldførte man Midi-kanalen, der ses på billedet her. Også den blev en vej til eksport af vinen, og i 1800-tallets anden halvdel kom så jernbanen.
    Languedoc og naboregionen Roussillon var leveringsdygtige til de store industribyer mod nord – og til Bordeaux og andre distrikter, hvis vine trængte til lidt ekstra farve og alkohol.
    De mange små vinbønder afleverede deres druer til store kooperativer – af Frankrigs 877 kooperativer ligger de 376 i Languedoc-Roussillon. Men siden 1990 har mange bønder forladt kooperativerne. De vil selv lave deres vin, og en lang række af dem laver fremragende vine. Det er dem, vi smager i løbet af vores tur.
    Mere om kanalen og muligheden for at leje både findes på www.lecanaldumidi.com.
.......

.....
Byen Minerve med cirka 100 indbyggere ligger i et vildt og dramatisk landskab oven over sammenløbet af floderne Cesse og Briant.
    3. postkort fra Languedoc: Romernes spor i navnene
    Navnet på distriktet Minervois genkalder Languedocs fortid som Romerrigets leverandør af vin.
    Minervois er opkaldt efter den gamle by Minerve, som ses på billedet til venstre. Og byen er igen opkaldt efter den romerske gudinde Minerva. Hun stod for visdommen og var ledsaget af en ugle – en fugl, der vist nok ikke er særlig vis. Som bekendt kalder man studenter for ”Minervas sønner og døtre”.
    Allerede for 2500 år siden blev der dyrket vin i Languedoc, da grækerne anlagde deres koloni Agathé – nutidens Agde. I 122-121 f.Kr. erobrede den romerske prokonsul Domitian landet, og hans søn grundlagde Narbo Martius (Narbonne), den første koloni uden for Italien.
    Domitians vej førte mod Spanien gennem et område, der var mindre sikkert og blev kaldt grænsen – Fita. Det blev til nutidens vindistrikt Fitou.
.......

.....
Château de Queribus nævnes første gang i 1020. I mange år tjente borgen som et led i forsvaret mod spanierne og maurerne sydfra.
    4. postkort fra Languedoc: Klostre og katarer
    Grækerne og romerne begyndte med vinen, men det var klostrene, der – som så mange andre steder – førte vindyrkningen igennem Middelalderen.
    Rundt om i Languedoc kan man besøge disse klostre, hvoraf Abbaye de Fontfroide er det bedst bevarede – se www.fontfroide.com. Klosteret sælger i øvrigt stadig vin. Se www.vin-fontfroide.com - og hør cistercienser-munkene synge.
    Men Languedoc er også katarernes land. Katarerne var en række sekter – deres navn betyder ”de rene”, men navnet har også givet ophav til ordet kætter.
    I middelalderen blev katarerne forfulgt af konge og kirke, og de forskansede sig i næsten utilgængelige borge, hvoraf Château de Queribus er en af de flotteste.
    Vi klatrede hele vejen op i 728 meters højde og blev belønnet med en enestående udsigt over Corbières og de utallige vinmarker.
.......

.....
På sine 53 hektar marker fremstiller Alain Viès og hans kone, Birgitte, seks forskellige vine - AOC Minervois og Vin de Pays Coteaux de Peyriac.
    5. postkort fra Languedoc: Katarernes kors
    Her er vi på besøg hos Alain Viès på Domaine du Roc i Pépieux. Han er en af dem, der tidligere leverede druer til det lokale kooperativ, men siden 1998 har han lavet sine egne vine – og i øvrigt glimrende vine.
    Men det er nu ikke Monsieur Viès, vi skal kigge på her, men på det såkaldte katarkors på væggen. Man ser det mange steder i Languedoc – på plakater, vinetiketter osv. Det er dog et spørgsmål, om det overhovedet har haft noget med katarerne at gøre.
    Den religiøse bevægelse kom godt nok fra Balkan, og korset ligner et græsk kors eller et malteserkors med tolv perler i en cirkel – tolv som de tolv apostle, de tolv stjernetegn og årets tolv måneder.
    Meget tyder dog på, at det snarere er et kors, som lokale korsriddere benyttede. Og måske har det allerede fra oldtiden været et symbol for Occitanien.
    I Danmark importeres Domaine du Rocs vine af Norma Vinimport og Juul's Vinhandel.

I næste uge, uge 18, bringer vi flere postkort fra Languedoc.
........................
....
VinAvisen lukket i to uger - med nogle ugers mellemrum
I uge 19 (mandag d. 3. maj) og uge 23 (mandag d. 31. maj) udkommer VinAvisen ikke.
Løbende annoncer vil naturligvis blive forlænget tilsvarende uden beregning.
....
.........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * AtomWine har fået forhandlingen af vine fra Arnaldo Caprai i Umbrien.
    ...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .

.
Hed debat om is
I sommervarmen kan australierne nu afkøle sig med en helt ny is med vodka-smag, lanceret af isfirmaet Streets.
Uanset, hvor mange is man spiser, bliver man dog ikke beruset, da isen ikke indeholder alkohol.
Alligevel er folk bag diverse anti-alkohol kampagner ifølge Just Drinks gået på barrikaderne. Den slags is kan jo give børn smag for alkohol, lyder det advarende.
Sidste år vakte nogle nye kiks med smag af Tia Maria og Kahlua ligeledes forargelse i Australien.

Verdens dyreste icewine
Man skal have pengepungen i orden, hvis man vil købe en icewine fra det canadiske vinhus Royal DeMaria.
Vinhuset, der ligger i Ontario, producerer verdens dyreste icewine – altså vin, fremstillet af druer, der er høstet ved minus 8 grader eller derunder, og som presses, mens de stadigvæk er frosne.
Den slags vine er altid i høj kurs, men blot en halv flaske af denne icewine koster ifølge Decanter 395 canadiske dollars (cirka 1836 dkr.). Og det er hele otte gange mere end de fleste andre slags icewine og Eiswein, som tyskerne kalder deres version.
Mens de fleste icewines fremstilles af grønne druer, er den fra Royal DeMaria kreeret af hele tolv forskellige druesorter, heriblandt en række rødvinsdruer.

Økologiske druer i tv-program
Nu på tirsdag d. 20. kl. cirka 08.15 er der igen vin på programmet i TV2’s ”Go’morgen Danmark”. Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim mødes omkring tre rødvine på økologiske druer, og som gæst i studiet har de Niels Ehler. Følgende vine er til smagning:
* Domaine des Coccinelles, Côtes du Rhône, Frankrig 2002 til 129 kr. for tre flasker i SuperBrugsen.
* Melisseo, Azienda Agricola de Luca, Ciro, Calabria, Italien 2002 til 125 kr. for to flasker fra Furesø Vin Engros.
* Quinta Quietud, Toro, Spanien 2000 til 149 kr. fra Laudrup Vinimport.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..

.
    Finn Årosin (Madsen, f. 1959) er tandlæge og en af Danmarks flittigste skribenter, når det gælder italiensk vin. Interessen for vin blev vakt hos vennen Pierre Tassone i Paris. Efter nogle års intens indtagelse af fransk vin og kultur konverterede han i starten af 1980´erne til italiensk, inspireret af lekture fra Jørgen Aldrich og Burton Anderson.
    I 1985-86 smagte han sig vej gennem hylderne hos Italiens-specialisten Verdis Vinhandel i Århus. Og i 1986 begyndte han så at skrive, først til Vinjournalen og siden til Vinmagasinet – indtil også dette blad gik ned.
    I 1992 flyttede Finn Årosin til Chianti Rùfina-zonen i Italien og borede i italienertænder et års tid. I 1995 vandt han det første danmarksmesterskab i italiensk vin og dermed titlen Gran Maestro del Vino Italiano, og herefter genoptog han skriveriet - nu for Smag & Behag, til hvilket blad han fortsat skriver og fotograferer flittigt.
    Siden 1996 har han også skrevet til Vinårbogen og haft artikler i svenske, tyske og italienske blade. Han har leveret artiklerne om vinkemi og italiensk vin til Gyldendals Vinleksikon (2001) og en stor del af fotografierne og teksten til Politikens bog om Italiensk Vin (2003).
    De mange årlige rejser til Italien går blandt andet til de store blindsmagninger af Barolo, Barbaresco, Barbera, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano og Chianti Classico samt ud i det blå ad smalle gedestier på egen hånd.
    Adresse: Bredgade 111, 9700 Brønderslev, tlf.: 98 82 30 79, e-mail: aarosin@c.dk.
...............................
    Ugens vinøse billede
    Iakob Schjerbeck bor midlertidigt i Montpulciano i Italien og kører naturligvis distriktet rundt for at smage den lokale Vino Nobile.
    Han har sendt os dette billede, og han mener, at de lokale, der skal lære at køre bil, nok skal have et par glas vino rosso, før de går op til køreprøven.
    Han skriver også, at de mange skilte vist må være en ny italiensk form for alkotest ...

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...........................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

I den forløbne uge har vi smagt i alt 20 vine. Heraf var der 13, som fik flere end to stjerner, og 8 fik fem stjerner. Igen en flot høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Château de Montcaud, Côtes du Rhône, Frankrig 2001
44,95 kr., i uge 18: 35 kr., SuperBest
Meget vellavet, harmonisk og blød rødvin – en rigtig god Rhône-vin. Den femte stjerne gælder det attraktive tilbud i uge 18.


Quinta do Portal, Moscatel Reserva, Douro, Portugal 1996
129 kr., GrandVin
Fabelagtig dejlig sød vin med en fin kobberfarve, en elegant frugtsmag og en syre, der afbalancerer sødmen. Fin til mange ikke for søde desserter.


Léon Beyer, Brut, Crémant d’Alsace, Frankrig
109,75 kr., H.J. Hansen
Tør mousserende hvidvin med meget fine og stadige bobler og en dejlig frugt i både smag og eftersmag. Elegant vin.


Castello, Rosso di Toscana IGT, Italien 2002
39,95 kr., Vingaarden
Til prisen en meget lækker og dejlig rødvin, der fylder munden med blød frugt, chokolade og krydderi. Vinen er lavet på Sangiovese og Cabernet Sauvignon. Et kup.


Château Guiot, Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., The Wine Company
Mørkepink rosévin med en forførende duft og en fyldig og frugtagtig smag. Elegant til en frokost og lette middagsretter – eller til kinesermad, lød et forslag fra smagepanelet.


Bianco, Santa Felicita, Vino da Tavola, Italien (uden årgang)
75 kr., Liber Vin
Vellavet hvidvin med frisk, fyldig frugt, en vis fedme, tilpas syre og lang eftersmag. Da den har kultiverede 12,5% alkohol, er den velegnet til mange retter, både til frokost og middag.


Monrubio, Umbria IGT, Italien 2002
49,95 kr., to flasker 90 kr., Gobi Vin
En skøn rødvin, let (12%) og saftig. Fortræffelig til prisen.


Château Grande Cassagne, La Civette, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
54 kr., A Vinstouw
Dejlig rødvin med krudt og kugler – og chokolade og mørke bær – og med en god lang eftersmag. Rimelig pris.


Darís, Dario d’Angelo, Trebbiano d’Abruzzo, Italien 2002
180 kr., Liber Vin
Hvidvin med en aromatisk og krydret duft og en elegant og lækker smag med mange facetter. Fantastisk god – men, ak, prisen …!


Cave de Lugny, Charmes, Mâcon-Lugny, Frankrig 2000
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke nogen helt billig hvidvin i forhold til kvaliteten, men enkel og pæn.


Clos Cabrières, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
58 kr., Premier Cru
Her kommer jeg! Med stor frugtfylde, peber og let sødme. Fin til en bøf, der ligger og svitser på gløderne - glædelig sommeraften! Godt køb.


Château de Tiregand, Pécharmant, Frankrig 2001
69 kr. ved seks flasker, Weber Vinimport
En meget tør rødvin i Bordeaux-stil med markant syre.


Copertino, CVB Villabella, Copertino Rosso IGT, Italien 2001
39,95 kr., tre flasker for 110 kr. Gobi Vin
Pæn hakkebøffevin med ”citronmåne-agtig” smag og et lille bittert bid i slutningen.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Rutini Trumpeter, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2002Hvidvin49,50 kr. (v12)Philipson Wine
.
B.T.
Joostenberg, Chenin Blanc, Paarl, Sydafrika 2003Hvidvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Domaine de Beaurenard, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2001Rødvin180 kr. Prima m.fl.
.
ErhvervsBladet
J.L. Wolf, Riesling, Forst, Pfalz, Tyskland 2002Hvidvin88 kr.Vinens Verden
Dr. Loosen, Riesling, Kabinett, Bernkasteler Lay, Tyskland 2002Hvidvin99 kr.Erik Sørensen
.
Frederiksborg Amts Avis
Château Grande Cassagne, Le Civette 2001, Costières de Nîmes, Frankrig 2001Rødvin54 kr.A Vinstouw
Argento, Chardonnay, Reserva, Argentina 2002Hvidvin59,95 kr.Philipson Wine
Léon Beyer, Crémant d'Alsace, FrankrigMousserende109,75 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Viu Manent, Malbec, Colchagua Valley, Chile 2002Rødvin39,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Nordjyske Stiftstidende
Enclave des Papes, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin29,95 kr.Fakta
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.