Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 32
2. august - 8. august 2004
........................

VinAvisen uge 28VinAvisen uge 29VinAvisen uge 30
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

..........

05-30/05
..............................

.....
Skal det være hvid eller rød? Chardonnay eller Cabernet? Skruelåget af, og vinen op i plasticbægret. Det skal gå hurtigt, når op til 42.000 skal betjenes i løbet af et kvarter.
    Vin til fodbold
    På næste søndag, den 8. august, er der atter fodbold i Parken, og mens FCK tæver Esbjerg – eller Esbjerg tæver FCK – vil der blive drukket en masse øl.
    Men vil der også blive drukket vin? Ja, faktisk, nemlig den chilenske Santa Rosita, der importeres af Kjær & Sommerfeldt. Men det sker på en særlig måde betinget af, at man i løbet af et kvarter skal kunne betjene op til 42.000 mennesker fra de 80 udsalgssteder i Parken:
    * Der er kun ét valg: Skal det være hvid eller rød? Chardonnay eller Cabernet?
    * En flaske med 25 cl hvid eller rød koster 40 kr. – samme pris som for 45 cl øl – og fodboldfolket ved, at det går hurtigst med lige penge. En pris på fx 41,25 kr. ville være helt umulig – alle de byttepenge!
    * Flaskerne har skruelåg – hurtig oplukning og ingen problemer med propsmag.
    * Vinen hældes over i et plasticglas, så man får ikke udleveret en flaske, der kan bruges som kasteskyts mod en umulig dommer.

    Hvordan er så vinen?
    Vi har smagt både den hvide og den røde, og det er til prisen pæne vine, som mange vil kunne lide. De kan drikkes uden mad, men de kan også klare en hotdog. Sådan må det nødvendigvis være.
    Men man kan faktisk også få dyrere vine i Parken, nemlig i de forskellige VIP-loger for sponsorer, gæster og celebrities samt i de meget benyttede selskabslokaler.
    Vi har smagt en række af disse vine, og mange af dem er ubetinget til fem klare stjerner.

    Men så bagefter ...?
    Der bliver jo tilført en masse drikkevarer under sportskampe og store koncerter. Øllet køres ligefrem til i tankvogne og føres frem i rør til de 80 udskænknings­steder. Nogle få tilskuere drikker vel også vand – og der er kun et kvarter til at komme af med det igen.
    Også det er der tænkt på. I Parken er der 426 toiletkummer til at sidde på og 1,3 kilometer urinaler på række og geled til dem, der er skabt til at stå op ...
..........
28-01
....................
Anbefalinger i fransk hvidbog
I onsdags afleverede en komité af parlamentarikere og fagfolk deres hvidbog om fransk vins problemer til premierminister Jean-Pierre Raffarin. Her er, hvad hvidbogen anbefaler:
* Vinen bør undtages i den famøse Evin-lov fra 1991, der forbyder reklamer for alkoholiske drikke.
* I stedet bør man propagandere for det sunde i at drikke vin med måde.
* Reklamer for vin bør være opdragende og informative.
* Frankrig bør lade sig inspirere af Spanien, hvor en særlig vinlov klassificerer vin som et fødemiddel.

Ønskes: En kraftig udmelding
Den franske vinbranche venter nu på, at regeringschefen, Jean-Pierre Raffarin, går aktivt ind i arbejdet med en lovændring.
I en pressemeddelelse fra organisationen Vin et Société siger formanden, Xavier Carreau, at årets meget store vinhøst i Frankrig vil forværre situationen for talrige vinbønder. – Det er nu, vi har brug for en kraftig udmelding fra regering og myndigheder. Det er ikke penge, det drejer sig om, men en officiel anerkendelse af vinens plads og rolle i Frankrig, ikke kun økonomisk, men også kulturelt.

Kun vin til hvert fjerde måltid
Den franske afholdslobby er naturligvis imod en lovændring. Men på den anden side er forbruget af alkohol allerede blevet væsentligt mindre.
I løbet af 40 år er det årlige forbrug pr. voksen franskmand faldet fra 27,4 liter ren alkohol til 13,4 liter. Altså en halvering.
Eller for nu kun at se på vinen: Siden 60’erne er det individuelle forbrug af vin faldet fra 100 til 58 liter om året. Altså et fald på 42%.
I 1980 var to ud af tre franske måltider ledsaget af vin. Tyve år efter er det kun ét ud af fire måltider.
.....
19-34...
EHJ Combifragt har i mange år været en af den danske vin- og spiritusbranches foretrukne samarbejdspartnere.
Klik her og læs om os - eller gå til vores website, www.ehj.dk.
......
Wine & Spirits Logistics

EHJCombifragt tilbyder:
· International vin- og spiritustransport
· Logistiklager med pluk og pak
· Banderolering, etikettering og distribution
· One-Stop-Shopping


Smugleriet er steget i Norge
I første halvdel af 2004 har tolderne i Norge konfiskeret hele 25.000 liter vin. Det er ifølge Just Drinks lidt mere end dobbelt så meget som i samme periode sidste år, hvor tallet lå på 12.000 liter.
Der er ligeledes blevet smuglet en hel del mere øl, mens den konfiskerede mængde af stærk alkohol er faldet fra 11.300 liter til 6700 liter.

Systembolaget skal forny sig
Der sker alt for lidt på hylderne i Systembolagets butikker, når det gælder fornyelse af sortimentet. Sådan lyder det fra det svenske Konkurrensverket (KKV).
Hvert år lancerer monopolet cirka 1000 nye produkter, men færre end 200 af dem ender ude i forretningerne i det faste sortiment. Her er pladsen nemlig år efter år optaget af kendte og godt sælgende mærker.
Og der er mere kritik at hente: Selv om System-butikkernes omkostninger er dalet markant, er det ikke kommet de svenske forbrugere til gode i form af prisnedsættelser, og det er for dårligt, mener KKV.

Manglende indtægt på afgifter
I marts måned i år fik den finske regering travlt med at skære alkohol-afgifterne ned med en tredjedel. Det skulle gøres, før Estland blev medlem af EU, for så ville der nemlig blive åbnet op for et slaraffenland med billig estisk spiritus.
En fin idé, men med en vis hage: Hver dag går den finske regering glip af en indtægt i afgifter på cirka 6 millioner dkr.
Trods de finske nedsættelser af afgifterne er spiritus stadigvæk en tredjedel billigere i Estland. Så finnerne valfarter til Tallinn. Og hvor de førhen kun måtte tage en begrænset mængde alkohol med hjem, må de nu tage lige så mange flasker med sig, som de kan slæbe.
...............
14/05
.
.




.
..
Vin-giganter fusionerer
Den stærke rand har kostet mange sydafrikanske vinhuse dyrt, når det gælder eksporten. Det er blandt andet gået hårdt ud over de to store producenter Stellenbosch og Vinfruco, hvis vine i høj grad henvender sig til de udenlandske markeder.
Derfor har de to vinhuse nu besluttet at fusionere og ad den vej spare penge i såvel produktions- som marketingsleddet.
Efter fusionen vil den samlede årlige produktion ligge på omkring 26 millioner flasker vin, hvilket vil give en omsætning på cirka 39,5 milliarder kr.
Med de tal, vil det nye firma måske slå Westcorp i kampen om pladsen som Sydafrikas tredje største vineksportør. Første og andenpladsen er besat af Distell og KWV.

Briterne ligeglade med druenavne
Druenavnet har ikke den store interesse, når briterne skal vælge vin til maden. Kun 11% af forbrugerne går ifølge Wine Business op i, om der står fx Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir på etiketten. Det viser en undersøgelse, foretaget af pub-kæden Chef & Brewer.
18% af forbrugerne vælger vinen ud fra hvilket land, den kommer fra, mens hele 22% lægger størst vægt på vinens mærkevare-navn.
Og så er der de kun 10% af de britiske forbrugere, som hårdnakket går efter prisen.

Overproduktion skyld i lavere priser
Europa svømmer i vin fra den nye verdens vinlande. Og vinen kan købes til yderst rimelige priser. Producenterne har nemlig gennem de senere år været nødt til løbende at sænke priserne for at kunne komme af med en betydelig overproduktion.
Dette viser en nylig undersøgelse over forholdene for verdens vinindustri, udført af Euromonitor.
I Storbritannien har forbrugerne fx kunnet glæde sig over, at priserne gennem de sidste seks år til stadighed er faldet på de vinmærker, de fleste køber. Landet er nemlig hovedaftager, når det gælder vine fra blandt andet USA, Australien, Argentina og Chile.

Dyrere vine skal redde økonomien
De faldende priser er selvfølgelig mindre sjove for producenterne, der også er bange for at blive sat i bås som nogle, der kun leverer billig konsumvin. Så nu er der ifølge fagbladet Beverage begyndt at blæse nye vinde fra de fjerne himmelstrøg. Der satses i stadig stigende grad på kvalitetsvine til højere priser med nye unge vinforbrugere som målgruppe.
Hermed trænger den nye verdens vinlande ind på et markedsområde, der hidtil har været forbeholdt Frankrig, Italien og Spanien.
........
>27/05
.......................
28 postkort fra USA
VinAvisen har igen været på vinrejse, denne gang til Californien. Også denne gang har vi skrevet postkort, og i disse sommeruger bringer vi i alt 28 postkort "med venlig hilsen fra USA". De første 14 bragte vi i uge 28, uge 29, uge 30 og uge 31. Her kommer de næste to.
Alle de hidtil sendte postkort fra vore vinrejser har vi samlet på en særlig side.
.......

.....
Greg Kovacevich fortæller om sit spændende job under en picnic i vinmarken.
    15. postkort fra USA: Det rigtige valg af vinstokke
    Greg Kovacevich er chef for en tredjedel af Gallos vingårde i Sonoma og står for en kompliceret research, der blandt andet går ud på at finde den rigtige jord til de rigtige druesorter og kloner af disse. Alene af Chardonnay kan han vælge mellem en snes forskellige kloner.
    Der lægges et kæmpearbejde i vinmarkerne, der fremstår som perfekt klippede haver. For at undgå vinlusens angreb er alle vinstokkene podede på rødder af amerikanske vinsorter, og Gallo arbejder med rødder fra i alt tyve forskellige amerikanske druesorter.
    Nogle rødder går dybt, andre ligger i overfladen. Hvis jorden er meget frugtbar, vælger man de dybtgående rødder. Hvis jorden er tør, vælger man overflade-rødderne.
    Valget afgøres af, hvor meget næring man ønsker at tilføre vinstokkene.

.......

.....
En af de små beholdere med de forvirrende feromoner.
    16. postkort fra USA: Duftstoffer forvirrer insekterne
    Greg Kovacevich og hans kolleger lægger vægt på at undgå sprøjtning og andre naturfremmede teknikker.
    Skal der jages druespisende småfugle væk fra markerne, ansætter man falke og høge. Skal hjorte skræmmes væk, hænger man sæbestykker op mellem vinstokkene – hjorte har det åbenbart ligesom småbørn, de kan ikke lide sæbe.
    Insekter bekæmpes med feromoner. Det er duftstoffer, der tiltrækker det modsatte køn, og alle dyr (og mennesker) afgiver disse stoffer.
    Rundt omkring mellem vinplanterne hænger man små depoter som det på billedet. De indeholder et elektrostatisk pulver dækket med skadedyrets kvindelige feromoner. Insekthannerne tiltrækkes, får pulveret på sig og kommer til at lugte som hunner. Det gør, at de ikke kan finde hunnerne, fordi de selv ikke lugter af andet, og samtidig bliver de uendeligt uinteressante for de tilstedeværende hunner.
    Og endnu smartere: De stakkels hanner bliver opfattet som hunner af andre hanner, der ved kontakt selv får feromonerne på sig.

Flere postkort fra Californien i næste uge
................

38-38/04
..........................
Omsætningen af vin faldende
En opgørelse fra Told & Skat viser, at vinsalget i Danmark i årets første fem måneder er faldet med 2%. Samtidig er ølsalget faldet med 7%, mens salget af spiritus er steget med 33%.
Men vi drikker ikke mindre vin. Faktisk henter vi cirka 40 millioner liter vin ind over grænsen fra Tyskland, hvilket svarer til en femtedel af det samlede forbrug. I 2003 brugte danskerne i alt 6,2 milliarder kr. på grænsehandelen i Tyskland.
Til Fyens Stiftstidende siger Vingaardens Peter Schaltz, der er formand for V.S.O.D.: – Hvis politikerne ene og alene nedsætter afgifterne på øl, kommer det til at virke som en handelshindring over for vin. I forvejen koster en almindelig flaske hverdags-vin 10 kr. mere i Danmark end i Tyskland – 33 kr. mod 23 kr. Det skyldes dels en vinafgift på 5,29 kr., dels højere moms og emballageafgift.


.....
Man kan også se bordeauxvæskens blå farve brede sig på prydplanter, som fx på denne rose ved prins Henriks Château Caïx.
    Den blå farve skræmte tyvene væk
    I gamle dage var vinbønderne i Médoc godt trætte af tyveknægte, der stjal klaser af fuldmodne druer. De begyndte derfor at sprøjte vinstokkene med en hjemmelavet blanding af kobbersulfat, kalk og vand. Bouillie bordelaise (bordeauxvæske) kaldte vinbønderne blandingen, der ikke skadede vinstokkene, men farvede dem blå, så druerne kom til at se yderst uappetitlige ud.
    I 1880’erne var vinbønderne plaget af en helt anden form for snyltere, nemlig meldug. Men så opdagede botanikeren Alexis Millardet, at den særlige kobbersulfat-blanding også var velegnet til at holde melduggen stangen.

    Midlet er stadigvæk i brug
    Bouillie bordelaise blev sat i produktion som et af de første svampedræbende midler overhovedet. Man fandt snart ud af, at midlet også kunne anvendes, når det gjaldt grønsager og andre grønne vækster, og brugen af midlet bredte sig til hele verden.
    I dag har pesticider og andre moderne midler taget over, og - skriver Decanter - i ugen, der gik, drejede den sidste bouillie bordelaise-fabrik i Bordeaux, La Cornubia, nøglen om.
    Det svampedræbende middel er dog stadigvæk i brug – blandt andet hører det til de få midler, som det er tilladt vinbønderne at bruge, hvis de vil fremstille organisk dyrkede druer.

..............
32-35
........................
    ...
    Den danske vinbranche
    * Born Wine-Import har fået importen af vine fra Kaapzicht Wine Estate i Stellenbosch, Sydafrika.
    ...
..................
    Han forlader Magasin
    I otte år har Stig Hejn været indkøbschef for Magasins vinafdelinger og bidraget til at gøre stormagasinet til en attraktiv spiller på det danske vinmarked. Også Magasin Firmaservice, der servicerer store og mindre virksomheder med alt fra julegaver til salgskonkurrencer, har han taget sig af.
    I dag er stormagasinet som bekendt økonomisk trængt, og en ny koncerndirektør har besluttet at skære ned på vin-ambitionerne over for erhvervslivet. I forlængelse heraf har Stig Hejn opsagt sin stilling for at søge nye udfordringer uden for Magasin. Han fratræder den. 31. august og afløses af indkøber Frans Fossing.
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .

Vin med hedeslag
I Melbourne-avisen Herald Sun fremkommer det store australske vinfirma Orlando Wyndham’s chefvinmager, Philip Laffer, med en alvorlig anklage:
20% af Australiens eksport af aftappet vin til en værdi af over 9 milliarder kr. er blevet skadet af varme under transporten til oversøiske markeder.
Vinen har godt nok kunnet drikkes, men den har optaget stoffer fra korkpropperne, og den har ikke haft den optimale friskhed.
Skaden er sket ombord på containerskibe, hvor vinen – trods udtrykkeligt forlangende fra producenterne – ikke er blevet anbragt køligt, men under den bagende sol på dækket eller op ad maskinrummet. Endvidere har noget af den stået i flere dage på en havnekaj under tropisk sol, især i Singapore.


........
39-38/04
    ....
    Samlast A/S fragter vinimportørernes vin
    Vi er udelukkende beskæftiget med transport af vin og spiritus fra Europa til Danmark.
    Mere end 30 års erfaring i dør/dør transporter med vin og spiritus.
    Nøgleord: Ordreopfølgning, regularitet, erfaring, flere ugentlige afgange, højt serviceniveau. Klik her
    Telefon: 66 12 90 96 / Website: www.samlast.dk
.......

Samlast A/S
International transport
af vin og spiritus
.......


Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........................................................
..

.
    Per Thorup (f. 1958) startede i 2003 den internet-baserede Laura Vin Import. I tyve år har han arbejdet som tjener i København, og hans interesse for vin er et naturligt resultat af livet i restaurantmiljøet. Han har brugt mange timer med gode vinbøger, gode smagninger og rejser til vinlandene.
    I 1998 fulgte han sit hjerte, forlod restaurationslivet og begyndte som vinsælger i et vinfirma i Nordsjælland. Han avancerede hurtigt til salgschef, hvor han samtidig havde den daglige kontakt til de europæiske leverandører og fik markeret firmaet på det danske vinkort.
    I 2003 var det tid at stå på egne ben, og Laura Vin blev grundlagt. Men det skulle helst være uden de helt store lageromkostninger, så Per Thorup kontaktede sine tidligere kunder fra Slagelse Vin Kompagni og Le Cépages og spurgte dem, om de var interesserede i at hente nogle gode vine hjem sammen med ham. Det var de, og forretningen kunne begynde med vine fra en række producenter i Frankrig, Spanien og Italien. Siden er sortimentet bredt ud med både australske, syd­afrikanske, argentinske og chilenske vine.
    Kunderne passes bl.a. ved smagninger i virksomheder og vinklubber, og i det hele taget er personlig service vægtet meget højt i Laura Vin.
    Privat bor Per Thorup sammen med Gitte, der er advokatbogholder (meget praktisk) og datteren Laura (som firmaet selvfølgeligt er opkaldt efter). Den sparsomme fritid bruges mest i deres lille kolonihavehus på Amager eller med familien i skovene på jagt efter kantareller og rørhatte.
    Adresse: Laura Vin Import, Middelfartvej 6, Slagelse / Finlandsgade 22, København S, tlf.: 26 27 33 83, e-mail: thorup@lauravin.dk, www.lauravin.dk.
...............................

14-13
.......................
Rødvin mod impotens
Det måtte jo komme: Rødvin kan hjælpe mænd, der lider af impotens. Men kun, hvis der er tale om vin, fremstillet på Cabernet Sauvignon og iblandet rosmarin og andre udvalgte krydderurter.
Sådan lyder det fra et kurhotel i luksusklassen i kur-området Alushta i Ukraine.
Ud over impotens behandler hotellets læger ifølge Decanter flere andre lidelser ved hjælp af særlige rødvins- og urtekure.
Folk med hjertekarsygdomme valfarter fx til hotellet for at indtage en blanding af vodka, madeira, mandler og honning.

Vin af slangeblod
I mange asiatiske lande regnes vin fremstillet med slangeblod for det rene elskovsmiddel. I sydkinesiske restauranter, der har specialiseret sig i tilberedning af slanger, nyder gæsterne gerne et par glas slangeblodsvin til hovedretten. Men på Sri Lanka er denne delikatesse forbudt.
Det måtte en srilankaner, der var på vej hjem fra Vietnam, sande. Han blev nemlig snuppet i lufthavnstolden med fire flasker af den lidt specielle ”rødvin”.
Måske skulle han bruge den til en særlig udgave af Bloody Mary.

Rødvin giver faste bryster
Kvinder kan godt glemme alt om fedtsugning og silikonebryster. Ifølge nyhedstjenesten Ananova er der en langt lettere metode til at opnå de eftertragtede former – nemlig ved at bruge cremer fremstillet af rødvin.
Den slags er blevet den helt store dille i Buenos Aires, hvor kvinderne valfarter til skønhedssalonerne for at blive smurt ind.
Cremerne skal efter sigende have en dramatisk opstrammende effekt. Så nu skal gaderne i Buenos Aires altså fyldes med flade maver og struttende bryster.
Det siges, at et glas rødvin direkte på et af de kritiske steder også skulle have en iøjnefaldende virkning ...
..........
31-32
.................................
    Ugens vinøse billede
    Søren Gundersen har været på vintur i Australien, og i distriktet Margaret River mødte han denne procession af ænder. – Eller var det gæs? skriver han. – Vel, jeg kalder i hvert fald mit billede for "Gåsevin".
    – De seks krabater hørte sikkert til besætningen på vingården Cape Mentelle. De gik i retning af en kunstig sø, som bruges til kunstvanding. Det var hen ad firetiden, så de skulle sikkert have deres aftenbad.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..............

30-33
............. ...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
..........

>36/04
..........

- en djævelsk god vin!
Læs om den, klik her


................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 32 vine. Heraf var der 25, som fik mere end to stjerner, og 11 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Mousserende vin


Crémant de Loire, Brut, Louis Beauchant Duroc, Frankrig
80 kr., Herning Vin Import
En kaskade af små fine bobler videregiver en mild duft af friske grønne æbler. Vinen har tilpas syre, en behagelig tørhed og en lang eftersmag. Et godt og billigt alternativ til champagne.




Hvidvine


Peter Lehmann, The Barossa, Riesling, Barossa, Australien 2003
70 kr., Kjær & Sommerfeldt
Hvidvin med en frisk og dejlig duft – og en lige så frisk og dejlig smag med god frugt og tilpas syre. Og så er flasken med skruelåg!


Domaine Nicolas Maillet, Le Chemin Blanc, Mâcon Verzé, Frankrig 2003
75 kr., The Wine Company
En meget flot hvidvin på Chardonnay-druen – en virkelig nydelse og meget anvendelig til fx fiskeretter og skaldyr.


Jean-Luc Meyer, Muscat, Alsace, Frankrig 2003
79 kr., Den lille Vinkælder
En umiskendelig duft af den honningduftende Muscat-drue møder næsen med denne dejlige hvidvin i glasset. Og smagen lever fint op til duften med blød frugt og en vis tørhed, der står godt til mad.


Ravanal, Cepa Noble, Reserva, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile 2003
72,50 kr., Cissus
Den smager godt, denne hvidvin med et rigt frugtbillede – fersken, melon, kokos, banan … Diskret fadlagring.


Blanc Mariner, Chardonnay / Xarel-lo, Penedès, Spanien 2003
60 kr., Køge Vinhandel
Denne hvidvin er med sin tørhed fortræffelig til mad. Den har frisk frugt, god syre og en let fedme.


Château de Campuget, Blanc, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., The Wine Company
Tør hvidvin med flot duft og en ret fyldig smag med god frugt. Vinen har en vis fedme og tyngde og en lille sødme.


Villa Martina, Tocai Friulano, Collio, Italien 2002
44 kr., Carlo Merolli
Hvidvin i fin balance med frisk frugt, tilpas syre og en lækker smag. En meget anvendelig vin til en meget rimelig pris.


Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2003
42,95 kr., Amka Vinimport
En typisk Chardonnay-hvidvin med stor frugtfylde, smag af solmodne druer og en fin balance mellem sødme og tørhed. En vin, der vil egne sig glimrende til fjerkræ.


Chardonnay, Colchagua Valley, Ravanal Vineyards, Chile 2003
50 kr., Cissus
En klassisk og let hvidvin med en behagelig druesmag. En enkel vin, som mange vil kunne lide, og som derfor er sagen til sensommerfesten med mange gæster.




Rosévine


Rosé di Regaleali, Sicilien IGT, Italien 2002
72 kr., 60 kr. ved 6 flasker, Moser & Moser
En flot, krydret duft møder én i denne rosévin med saft og kraft. En vin, der både kan bruges som terrassevin og til mad.


Noemus, Rosado, Rioja, Spanien 2003
44 kr., Ki-Ma Vinimport
Rosévin på økologisk dyrkede Garnacha-druer. En vin med markant fedme og en charmerende smag af blandt andet jordbær. Den er tør og med karakter, hvilket gør den velegnet til mad. Prisen er meget rimelig.


Mas Comtal, Rosat de Llagrima, Penedès, Spanien 2003
65 kr., Laura Vin Import og Les Cépages Vin
Rosévin på Merlot, frisk, blød, saftig og nem at drikke. En vin, der går i folk med balletsko på.




Rødvine


Puerta del Sol, Cabernet Sauvignon / Merlot / Tempranillo, Crianza, Vinos de Madrid, Spanien 2000
58,50 kr., Ki-Ma Vinimport
Meget saftig, blød og lækker rødvin med mange facetter – brombær, syltede kirsebær, chokolade … Prisen yderst rimelig.


Giuliani, Primitivo, Gioia del Colle, Italien 2000
79 kr., Vinotto
Lækker, lækker rødvin, blød, afrundet, med moden frugt og frisk syre. Nyd den til en kødret eller gode oste.


Rich Grenache Noir, Galhaud, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2002
50 kr., Park Wine
Kraftigt krydret rødvin – peber – med god frugt og karakter. Glimrende til sommerens grillmad. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen er meget rimelig.


Fox Creek, Shiraz / Grenache, McLaren Vale, Australien 2002
85 kr., The Wine Company
Denne rødvin har skruelåg – det er et plus. Den har derfor en ren og autentisk smag: Så kraftigt smagende og med ren og intens frugt har vinmageren ønsket, at vi oplever vinen. Flot er den. Men man skal synes om en vin med meget alkohol (14,5%) – og have en kraftig ret på tallerkenen. Fx grillmad.


Wombat Hill, Shiraz, South Eastern Australia 2002
63 kr., 55 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den har kraft og saft, frugt og sødme.


Cantina di Custoza, Corvina Veronese IGT, Italien 2003,
49,95 kr., 2 flasker for 90 kr., Gobi Vin
En let og læskende rødvin med en behagelig sødme og smag af hindbær og jordbær. Et godt valg, hvis man vil have rødvin til sommerfrokosten.


Kenwood, Pinot Noir, Russian River Valley, Californien 2001
110 kr., Cissus
Med denne Pinot Noir-rødvin er vi langt fra Bourgogne og Alsace. Det er en muskuløs nyser med 13,8% alkohol, der markerer sig ret kraftigt i smagen. Men flot er vinen og velegnet til kødretter og gode oste.


Domaine Nicolas Maillet, Bourgogne, Frankrig 2003
69 kr., The Wine Company
Rødvin med en kraftig, herbal duft og en saftig smag. Skænk den let afkølet.


Vauvert, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
49,95 kr., 3 flasker for 120 kr., Prima og SuperBest
Til prisen en rigtig god, om end ret enkel rødvin. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Poggio Roggettone, Morellino di Scansano, Italien 2001
65 kr., Lahvino
Blød og saftig rødvin med fylde og let krydderi. På mange måder en blid vin, men fortræffelig til mad.


Primitivo, Salento IGT, Rocca, Italien 2002
42,95 kr., Amka Vinimport
En ukompliceret rødvin med en koncentreret duft og smag af brombær og et lille forfriskende bid af garvesyre. Velegnet til ost og pastaretter.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Viña Errázuriz, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2003Hvidvin69,75 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Ramon Bilbao, Crianza, Rioja, Spanien 2001Rødvin59,95 kr.Brugsen
Nederburg, Chardonnay, Sydafrika 2003Hvidvin54,95 krAmka Vinimport
Nederburg, Cabernet Sauvignon/Merlot, Sydafrika 2001Rødvin54,95 krAmka Vinimport
.
Hjemmet
Freixenet, Ash Tree Estate, Shiraz / Monastrell, Spanien 2002Rødvin49,95 kr.Prima, SuperBest m.fl.
.
Nordjyske Stiftstidende
Santa Helena, Cabernet Sauvignon, Chile 2003Rødvin34,95 kr.Fakta
Domaine de Pellehaut, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 2001Hvidvin55 kr.Vinens Verden
Trapiche, Oak Cask Malbec, Argentina 2002Rødvin74,95 kr.Amka Vinimport
35 South, Chardonnay, Chile 2003Hvidvin34,95 kr.Fakta
Medrano, Cabernet Sauvignon, Argentina 2002Rødvin53 kr.Chris-Wine
Hasselgrove, Chardonnay, Australien 2003Hvidvin69,75 kr.H.J. Hansen
Penge & Privatøkonomi
Domaine la Bastide, Syrah, Vin de Pays d'Hauterive, Frankrig 2001Rødvin59 kr.Erik Sørensen Grand Vin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.