Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 08, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 8
21. februar - 27. februar 2005
.............

VinAvisen uge 05VinAvisen uge 06VinAvisen uge 07
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...................
Korkgigant går over til skruelåg
Verdens næststørste korkproducent, det amerikanske firma Oeneo, har for nylig solgt sin lagerbeholdning af kork, et produktionsanlæg i Spanien samt datterselskabet Sabaté Marov for en samlet pris af 11,2 millioner euro (cirka 83,4 millioner dkr.). Og ifølge Wine Spectator er en af årsagerne konkurrencen fra skruelågene.
Desuden er mere end 60% af de korkpropper, der fremstilles i virksomheden, mere eller mindre defekte, hvilket gør, at de må sælges til alt for lave priser – noget, man er godt træt af hos Oeneo.
Korkfirmaet vil dog fortsat holde gang i en produktion af luksus-korkpropper. Og så vil det ellers så småt begynde at sælge skruelåg …

Bordeaux vil bestemme selv
Ifølge Harpers har formanden for Bordeauxs vinkommité (CIVB), Christian Delpeuch, i torsdags haft et møde med den franske landbrugsminister, hvor han har forlangt større indflydelse på regionalt niveau. Han mener, at Bordeaux-folket selv skal kunne foretage ændringer i gældende vinlove.
Delpeuch peger på, at Bordeaux kan blive en prøve-region for indførelsen af regional selvstyre i hele Frankrig, og andre regioner som Beaujolais, Rhône og Bourgogne har tilkendegivet, at de vil følge efter, hvis initiativet lykkes.
Blandt de lovændringer, som CIVB vil indføre, er smagning af AOC-vine tættere på tapningen og muligheden for at bruge egespåner i stedet for fade til Bordeaux AOC.
Hvis Bordeaux får lov at bestemme i stedet for Paris, vil det sætte vinfolket i stand til langt hurtigere at indrette sig efter de skiftende krav fra de internationale markeder.
...................
3,1 milliarder er ikke nok
I Australien er bryggerigruppen Foster’s som tidligere nævnt ude efter at købe vinfirmaet Southcorp og har budt 3,1 milliarder australske dollars (næsten 13 milliarder dkr.).
Nu har Southcorp’s bestyrelse anbefalet, at aktionærerne afslår tilbudet, som bestyrelsen ifølge Wine Spectator kalder utilstrækkeligt og opotunistisk. 3,1 milliarder er ikke nok.
Hvis Foster’s og Southcorp fusionerer, vil de tilsammen danne verdens tredjestørste udbyder af vin efter Constellation Brands og E.& J.Gallo.
Et fusioneret firma vil få et årligt salg på omkring 470 millioner flasker og en omsætning på 2,6 milliarder australske dollars (11,6 milliarder dkr.).

Hvaler i parringsdans
Southcorp står for velkendte mærker som Penfolds, Rosemount, Lindemans og Wynns Coonawarra. Mens Foster’s med sit vinfirma Beringer Blass, der blev skabt i 2000 ved en fusion af australske Wolf Blass og californiske Beringer Wine Estates, står for mærkerne Beringer, Chateau St.Jean, Meridian, Greg Norman, Stags' Leap Winery og Wolf Blass samt vinerier i Italien og på New Zealand.
Southcorp er Australiens største vinproducent og Beringer Blass den næststørste. Så det er hvaler i parringsdans.
....................
Pernod Ricard ruster sig
Nu går der rygter om, at verdens tredjestørste spiritus- og vinkoncern, franske Pernod Ricard, vil samarbejde med det amerikanske firma Fortune Brands (Jim Beam Bourbon) for at få muskelkraft nok til at købe verdens næststørste spiller på markedet, britiske Allied Domecq.
I 2002 gik Pernod Ricard sammen med markedets største koncern, britiske Diageo, for at købe den canadiske koncern Seagram, som de derefter delte.

Mange kendte mærker
Efter købet af Seagram blev Pernod Ricard dobbelt så stor, og koncernen ejer nu kendte mærker Chivas Regal whisky, The Glenlivet malt whisky, Jameson Irish whiskey, Martell og Renault cognac, Wyborowa vodka, Seagram's gin samt 50% af et jointventure med den cubanske regering omkring Havana Club rom – plus et stort antal andre mærker og firmaer på alle kontinenter. For blot at nævne et par stykker: Etchart og Rio de Plata i Argentina, Long Mountain i Sydafrika, Palacio de la Vega i Spanien, Tamada, Old Tbilissi og Caucasus Valley i Georgien samt Wyndham Estate i Australien. Endvidere distribuerer Pernod Ricard vine fra de franske Bordeaux-firmaer Alexis Lichine og Cruse.
Blandt de mange apéritifvine, der nu er i stald hos Pernod Ricard, kan nævnes de franske Byrrh og Dubonnet.

Australiens største vinmærke
Pernod Ricard står i dag for et årligt salg af over 500 millioner flasker spiritus og 200 millioner flasker vin, hvor flagskibet er Jacob’s Creek, der er nummer ét vinmærke på det australske marked. I alt sælges der over 60 millioner flasker Jacob's Creek i 53 lande.
Slår Pernod Ricard sig sammen med Allied Domecq, vil firmaets årlige produktion af 700 millioner flasker spiritus og Allied’s 550 millioner flasker kunne skabe verdens største spiritusfirma – større end den tredje store spiller, Diageo, der i 2003 havde en produktion af lidt over 500 millioner flasker.
...................
Systembolaget afskediger mistænkte chefer
Som bekendt er det juridiske system i Sverige på overarbejde for at komme igennem alle Systembolag-skandalens retssager om bestikkelse. Det er en af de største sager i svensk retshistorie, og forundersøgelsen fylder hele 5400 sider.
92 er anklagede, og 77 af dem er bestyrere af System-butikker. De er anklaget for at have modtaget små og store gaver for at promovere vine fra en række importører. Ni af dem har taget imod bestikkelser på over 25.000 skr.
I sidste uge meddelte Systembolagets administrerende direktør og statsministerfrue Anitra Steen, at alle, der overhovedet er mistænkte, nu vil blive afskediget. Hun finder ikke, at der er grund til at vente på rettens afgørelse.
27 af butikscheferne har allerede selv sagt op, de resterende 50 får deres løn for at gå hjemme.
...................
De griner ad sagen
Svenskerne kan godt grine ad hele sagen. Det svenske World of Wine News har således givet forslag til en stillingsannonce, som foreslås indrykket hurtigst muligt. Til højre har vi oversat den til dansk.
    .....
    Systembolaget
    søger butikschefer
    Systembolaget søger nu 77 nye butikschefer på grund af en landsomfattende omrokering, som ventes gennemført i løbet af året.

    Kvalifikationer
    Du bør have et stort kendskab til branchen, men ingen kontakter i branchen.
    Du bør være loyal, især imod hovedkontoret, og ikke tale med medierne.
    Du bør have erfaringer med at lede et personale, som har mistet al tillid til firmaets ledelse.
    At du er en kvik skribent, der indsender rapporter om alle uregelmæssigheder på arbejdspladsen, anser vi som en stor fordel.

    Ansøgninger
    Sidste frist, se informationer på www.stockholmstingsrätt.se. Svar til Systembolagets personalechef. Mærk kuverten "Ubestikkelig".
....................
Sundere hjerterytme med vin
Den måde, en persons hjerte slår på, fortæller, om det er sundt eller ej. Der skal nemlig helst være variation i hjerterytmen eller HRV, som det hedder på lægesprog. Hvis der ikke er nogen variation, er der større risiko for, at man bliver ramt af en hjertesygdom.
Ifølge en ny undersøgelse fra Karolinska Institut i Stockholm skulle et moderat vinforbrug have en gunstig virkning på hjerterytmen.
De svenske forskere har undersøgt drikkevanerne hos 102 kvinder under 75 år, der alle har lidt af en eller anden hjertesygdom, og sammenholdt resultatet med deres HRV.
Den største og dermed bedste variation i hjerterytmen fandt man hos de kvinder, der drak et halvt glas vin eller mere hver dag, hvorimod afholdskvinderne havde den dårligste HRV. Øl og stærk alkohol gjorde hverken fra eller til.

    ChateauOnline solgt
    Den store franske internet-vinhandel ChateauOnline er blevet solgt til finansieringsfirmaet Trinidad et Tobago, der blandt andet står bag Hine Cognac, Burn Stewart Whisky og Angostura Bitter.
    ChateauOnline blev oprettet i Paris i oktober 1998. Allerede et årstid efter åbnede firmaet for salg i Storbritannien og Tyskland, og kort efter gik det i gang i Irland.
    Firmaet opererer også i Danmark, men så vidt vides ikke særlig aktivt. Den årlige omsætning har i de senere år ligget på omkring 75 millioner kr., heraf halvdelen fra salg i Frankrig, men først sidste år har der været et positivt dækningsbidrag.
    Ifølge Just Drinks er det firmaets plan at øge salget i udlandet på samme måde som i Frankrig med en årlig fremgang på 30%.
    I 2000 modtog vinhandelen i konkurrence med 500 andre virksomheder en pris som den bedste e-handel på nettet. Foruden det direkte salg af vin er der også en netauktion, der sidste år omsatte 48.000 flasker.
...................

.....
Flemming Hvelplund
        Selv om vi her på VinAvisens redaktion simpelt hen besidder topmålet af beskedenhed, sætter jeg alligevel denne glædelige pressemeddelelse om min medredaktør, Flemming, i avisen. Den er tilsendt mig af udgiveren og redaktøren af Smag & Behag, Henrik Oldenburg.
        Anker

    Champagneprisen til Flemming Hvelplund
    Redaktionen af "Danmarks bedste Spisesteder" har givet årets "Champagnepris" – Danmarks største gastronomiske hæder på 40.000 kr. – til vinpionéren, forfatteren, foredragsholderen, rejselederen og vinskolemesteren Flemming Hvelplund. I begrundelsen hedder det:
    Ingen anden enkeltperson har så stor ære for danskernes eksplosive vinforbrug siden 1970'erne som Flemming Hvelplund. Ingen har guidet så mange danske vindrikkere rundt på alverdens vinmarker, ingen har ved foredrag og smagninger indviet så mange forbrugere i vinens mysterier, ingen har undervist så mange branchefolk i kunsten at smage på vin, og ingen dansk forfatter har haft tilnærmelsesvis så mange læsere af sine vinbøger som Flemming Hvelplund.
    Yderligere var han – allerede i 1970'erne – den første danske vinskribent, der seriøst interesserede sig for kombinationen af mad og vin. Han har nysgerrigt og med åbne sanser stukket næsen i tusindvis af glas vin over hele verden og altid holdt sig prisværdigt fra alle fristende former for vinsnobberi.
    Han har altid været vindrikkernes mand, aldrig producenternes, og hvis han har haft et enkelt svagt punkt omkring smagsløgene, hvor lidenskaben undertiden kan have dulmet det nøgterne indtryk, har der været champagne i glasset!

    Overrækkes i juni
    Champagneprisen overrækkes ved en festlighed i København i juni – det vender vi tilbage til. Ved samme lejlighed udkommer 14. årgang af "Danmarks bedste Spisesteder", der laves i et samarbejde mellem "Det Danske Gastronomiske Akademi" og Smag & Behag.
    Prisen er indstiftet af de fem champagnehuse Deutz, Laurent-Perrier, Louis Roederer, Pol Roger og Taittinger og uddeles i år for syvende gang.
...................
Medicinalfirma køber Englands ældste vinblad
I 2003 solgte det amerikanske medicinalfirma Ergo Science Corporation samtlige sine aktiver og har siden været på jagt efter nye virksomheder.
Nu er Ergo i færd med at købe Storbritanniens tredjestørste og ældste bladhus, Harpers, der har hele 45 forskellige magasintitler at byde på – blandt andet det verdenskendte ugemagasin Harpers Wine & Spirit Weekly. Det er Storbritanniens ældste vinblad. Første nummer udkom i 1878.
Harpers’ moderselskab Highbury House tjener ifølge Decanter 12,5 millioner pund (cirka 134,6 millioner dkr.) på handelen, som afsluttes i april.

Spanierne vil destillere vinsø
Som vi skrev i VinAvisen i uge 6, har franskmændene bedt EU om tilskud til at forvandle en vinsø på 250 millioner hektoliter vin til alkohol.
Men den er også gal i Spanien, hvor det hjemlige vinsalg er faldet. Spanierne vil derfor ligeledes via destillering have has på en 14 millioner hektoliter stor vinsø – hvilket ifølge avisen El Pais svarer til 30% af høsten i år 2004.
Fra EU’s side er der foreløbig givet grønt lys og tilskud til destillering af 6,6 millioner hektoliter spansk vin.
.......................
Indien og Sydafrika i samarbejde
Indien markerer sig kraftigt på verdenskortet over vinlande i disse år. Det bekræfter en undersøgelse foretaget af den indiske avis Business Standard, som har sin base i forbundsstaten Mumbai.
Alene i denne ene stat er der hele 430 vinhuse, og 25 af dem er kommet til inden for de sidste tre år.
De indiske vinhuse har også gang i et samarbejde med vinproducenter i Sydafrika. Et eksempel er vinproducenten Renaissance i Ozar, der sammen med det sydafrikanske vinhus Lourensford Wines har planer om at opføre et helt nyt vinhus i den indiske by Nashik.

Vinsmagning med trykfejl
Hvis man af en eller anden årsag skulle blive træt af at drikke god vin, var det måske sagen med en smagning af vine med fejl. Sådanne smagninger bliver der afholdt med mellemrum på vingården Nietvoorbji (på dansk: Ejforbi) i den sydafrikanske by Stellenbosch.
Smagningerne arrangeres af The Cape Wine Academy, og der er garanteret en del rynkede næser og himmelvendte øjne hos deltagerne.
Af vinøse dårligdomme, som man kan blive klogere på, kan nævnes propsmag, bakterieangreb, madeirisering på grund af for høj alder, reduktion, dvs. en mangel på iltning, for meget iltning på grund af en utæt korkprop, for lidt syre samt papsmag fra dårlig opbevaring af glas. Velbekomme.
...................
En Rheingau Riesling på højkant
Tre slotte i et af Tysklands fornemste vinregioner, Rheingau, er gået sammen om at lave en hvidvin med det stolte navn Royal Rheingau Riesling. Og vinen har vel at mærke skruelåg.
– Nu slipper vi for de propsyge vine, siger de tre slotsejere entusiastisk, – og ydermere kan flaskerne lagres på højkant.

Høstudbyttet falder i Californien
I 2004 blev der i alt høstet 2,77 millioner tons druer til vinfremstilling i Californien, hvilket er lidt mindre end året før, hvor tallet lød på 2,86 millioner tons.
Ifølge Just Drinks er der høstet færre grønne druesorter, mens høsten af rødvinsdruer ligesom i 2003 lå på 1.637.024 tons.
Faldet i høstudbyttet vækker kun glæde blandt de californiske druedyrkere. Igennem de senere år er der nemlig blevet produceret alt for meget vin, hvilket har været med til at trykke priserne på druerne. Nu er man godt på vej til at få en fornuftig balance mellem produktion og efterspørgsel.
Den pris, som producenterne fik for de grønne druer i 2004, var i gennemsnit 13% højere end året før, mens det for de blå druers vedkommende drejede sig om en mindre forøgelse på 3%.
...................
    Dansk design: En fleksibel vinreol
    En smart og yderst fleksibel vinreol har set dagens lys. Den hedder "atelier", er af forkromet stål og består af sektioner, der alt efter behov kan hænges op på væggen, stilles på bordet eller stables til loftshøjde. Og så skal der ikke en gang bruges søm og skruer.
    Vinreolen er designet af det danske designer-team Kær & Bille for Aida a/s, og en sektion til fem flasker koster cirka 100 kr.
    Der kan hentes mange flere oplysninger hos aida på tlf.: 67 49 09 00 eller på websiden www.aida.dk.
...................
Verdens bedste bøger om vin
Som nævnt i uge 5 har man for tiende gang afviklet konkurrencen om at finde verdens bedste gastronomiske bøger. Første gang var i 1994 i forbindelse med bogmessen i Frankfurt.
Hvert år udgives der cirka 24.000 gastronomiske bøger – hvilket er dobbelt så mange som i 1994 – og ud af dem er cirka 5000 bøger fra 67 lande blevet bedømt i forbindelse med konkurrencen. Der var 34 kategorier af "verdens bedste bog", og af disse drejede de 14 sig om vin.
Michael Poulsens "En Vinpushers Kogebog", som vi anmeldte i uge 36 sidste år, var nomineret som en af de tre bedste bøger om sammensætningen af mad og vin, men den så sig besejret af en fransk bog og fik derfor blot en "ærefuld omtale".
Ud over de 14 bøger udpegede dommerkomiteen også en "Årets udgiver af vinbøger". Det blev i år forlaget Mitchell Beazley i London.
Herunder en oversigt over alle de vindende vinbøger. De vil sikkert alle kunne findes og hjemtages via nettet.
...................

..........
    Verdens bedste
    vinbog 2002
    Tom Stevenson (red):
    "Wine Report 2005"
    Forlægger: Dorling Kindersley, Storbritannien

.....
    Verdens bedste vinguide
    Julij Nemanic:
    "Wines of Slovenia"
    Forlægger: Rokus, Slovenien

.....
    Verdens bedste bog
    om vinhistorie
    T.V. Munson m.fl.:
    "Grape Man of Texas"
    Forlægger: Eakin Press, USA
    Verdens bedste
    bog om spiritus
    Nicholas Faith:
    "Cognac"
    Forlægger: Mitchell Beazley, Storbritannien

.....
    Verdens bedste bog
    om fransk vin
    William Echikson:
    "Noble Rot: A Bordeaux Wine Revolution"
    Forlægger: W.W. Norton, USA
    Verden bedste
    litteraturbog om vin
    Hugo Loetscher m.fl.:
    "Bacchus. Kunst für Weinfreunde,
    Wein für Kunstfreunde"
    Forlægger: Neue Zürcher Zeitung, Schweiz
    Verdens bedste bog
    om europæisk vin
    (uden for Frankrig)
    Andrea Zanfi:
    "Journey Among the Great Wines of Sicily"
    Forlægger: Carlo Cambi Editore, Italien
    Verdens bedste
    illustrerede bog om vin
    Chris Meier:
    "Weinmacher in Würtenberg"
    Forlægger: Neumeier, Tyskland

.....
    Verdens bedste bog
    om den nye verdens vine
    Håkan Nilsson og Bent Liljedahl:
    "Provsmakning i Sydafrika"
    Forlægger: Liljedahl, Sverige

.....
    Verdens bedste vinbog
    for professionelle
    Marc Lagrange:
    "Le Vin et la Medicine"
    Forlægger: Feret, Frankrig

.....
    Verdens bedste bog
    om mad og vin
    Jacques Orhon:
    "Harmonisez Vins et Mets"
    Forlægger: Editions de l'Homme, Canada
    Verdens bedste
    atlas/turismebog
    Rudolph Lantschbauer:
    "Wachau Wein und Kulinarische"
    Forlægger: Vinothek Verlag, Østrig
    Verdens bedste bog
    om madlavning med vin
    Petra Abele:
    "Das Weinkochbuch"
    Forlægger: Deutsches Weininstitut, Tyskland
    Verdens bedste lærebog
    om vin
    "Enciclopedia del Vino"
    Forlægger: Baroli Editore, Italien
.............
    Ungarns store vinmager er død
    En af Ungarns mest fremtrædende vinproducenter, Tibor Gál, døde i sidste uge kun 46 år gammel, i en bilulykke i Sydafrika.
    Han var udannet ønolog og var det meste af sit liv tilknyttet vinhuset Egervin i Ungarns berømte vinby Eger. Livet igennem gjorde han et entusiastisk og utrætteligt arbejde for den ungarske vinindustri. Han sørgede blandt andet for at højne kvaliteten og omdømmet af vinen Egri Bikavér – Ungarns berømte "Tyreblod".
    Han var også en foregangsmand, når det gjaldt forsøg med Pinot Noir-vinstokke på ungarsk jord – han ville nemlig vældig gerne kunne konkurrere med Bourgogne. For kort tid siden kom hans første vin fremstillet udelukkende på denne drue på markedet.
    Tibor Gál arbejdede også uden for Ungarns grænser – blandt andet i Italien som konsulent for Ludovico Antinoris fornemme vinhus Tenuta dell’Ornellaia i Bolgheri. I 2004 blev han ifølge Decanter medejer af det sydafrikanske vinhus Capaia.
...................
Go’morgen, Italien
På tirsdag d. 22. klokken cirka 08.15 er Malene Smidt Hertz, Jan Restorff og Michael Meyerheim atter i det vinøse hjørne i TV2’s ”Go’morgen, Danmark”, og denne gang er temaet italiensk vin. Derefter holder programmet en pause indtil 8. marts, hvor der står Bourgogne på programmet.
Umiddelbart efter udsendelsen og frem til næste vinindslag kan man på TV2´s tekst-tv side 364 læse om vinene og se pointtal (antal glas) og navnene på importørerne.
.......
    ---
    Den danske vinbranche
    * International Business Partners (Epicur) har fået forhandlingen i Danmark af vine fra SCEA Vignobles i Bordeaux, dvs. slottene Château Petit Moulin og Château de Los.
    ---
.......
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
........................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.........
Kan vine med skruelåg også blive propsyge?
Jens Anker Hasager i Brabrand spørger, om man er 100% sikker på, hvad der fremkalder propsyge i en vin – og om man er lige så sikker på, at "sygdommen" forhindres i at udvikle sig under et skruelåg. Han skriver:
– Min kone og min svoger, som begge er rutinerede smagere, har fx været udsat for en dunkvin, som de hævdede havde en umiskendelig snert af propsyge.
Svar: Man er skam 100% sikker på, hvad der fremkalder propsygen. Kork er jo bark, og igennem denne bark går der mikroskopiske porer, som tillader passage af vand, ilt og kuldioxid mellem det levende træ og omverdenen.
Disse porer er imidlertid udsatte for angreb fra mikroorganismer, og derfor forsvarer træet sig – ligesom alle andre planter – ved at producere fenoler, som er en slags plantegifte.
Man ved nu, at mikroorganismer kan omdanne disse fenoler til såkaldte anisoler, af hvilke 2,4,6-trikloroanisol (TCA) er stoffet, som giver den møffede propsmag af sure karklude og gamle gymnastiksko.
Kun 5 milliardtedele gram TCA i en flaske vin er nok til, at det kan smages. Og kun 175 gram er nok til at fordærve alle de 35 milliarder flasker vin, der produceres hvert år i hele verden.
Vi tvivler ikke om, at Jens Anker Hasagers kone og svoger har konstateret, at en dunkvin smagte "proppet". Men den urene smag kan også være opstået på anden vis, fx gennem bakteriekulturer i vinifikationen.
For nu at svare på anden del af spørgsmålet: Ja, man er 100% sikker på, at TCA ikke kan udvikle sig under skruelåg.
.........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...................
    Ugens vinøse billede
    I denne uge har vi ikke fået billeder fra læserne – mange af dem har jo været på vinterferie. Men vi klarer os. Vi har nemlig liggende en CD-rom, som vinkomiteen i Bourgogne (BIVB) har sendt os, og på den har vi fundet dette billede, optaget af den franske fotograf T.H. Gaudillère.
    Billedet viser de varmeovne, som man visse steder i nordfranske distrikter tænder i vinmarkerne, når frosten truer. Det er især aktuelt i maj, når knopperne allerede er langt fremme, og safterne stiger.
    Igen og igen er en stor del af høsten blevet ødelagt ved sen nattefrost – ikke så meget fordi knopperne fryser, men fordi de om morgenen bliver vækket meget pludseligt af den varme sol, og der opstår dampspændinger, som simpelt hen "eksploderer" knopperne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 45 vine. Heraf var der 34, som fik mere end to stjerner, og hele 19 fik fem stjerner. En fin høst! Tre vine var propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.......
Mousserende vine


Comaschi, Pinot Spumante, Oltrepo Pavese, Cigognola, Italien (uden årgang)
75 kr., Anibrica Vinimport
En meget let mousserende vin med fine bobler og en dejlig duft af æbler. Med sine kun 11.5% alkohol egner den sig glimrende som aperitif.


Vanzini, Pinot Nero, Extra Dry Spumante, Oltrepo Pavese, Italien
78 kr., Vinotek a Fynnis
Frisk og frugtagtig mousserende hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den rimelige pris.




Hvidvine


Viu Manent, Reserve, Sauvignon Blanc, Colchagua Valley, Chile 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin har en liflig duft af blomster, melon og mirabeller. Smagen er frisk med en del syre og et lille tørt knæk. En vin, der vil være helt fantastisk til fisk og skaldyr.


Mistral, Viña Candelaria, Central Valley, Chile 2003
55 kr., Vindepotet
En hvidvin, der dufter som en helt kurv fuld af eksotiske frugter med mango som hovedingrediens. Vinen er en perfekt blanding af druesorterne Viognier, Chardonnay og Sauvignon Blanc, der tilsammen har givet sødme, fedme og forfriskende syre. Eftersmagen er lang og slutter med en behagelig tørhed. En vin, der vil passe perfekt til laks.


Ile la Forge, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
65 kr., La Maison Sevino
Blød og lækker hvidvin med en fantastisk dejlig duft og en bred smag med let fedme. Glimrende vin til prisen.


Attems, Collio, Tocai Friulano, Italien 2003
89,75 kr., i marts 3 flasker for 250 kr., H.J. Hansen
Fornem hvidvin med en vis fedme, blød, frisk frugt og ret dæmpet syre. De fem stjerner gælder tilbudsprisen i marts.


Trio, Sauvignon Blanc, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 2003
63,50 kr., Irma
Sikke dog en dejlig hvidvin. Den har det hele – en ren, frisk og aromatisk duft, en god smag med fine citrustoner og mineralitet. Og en lang eftersmag.


Château Beranger, Picpoul de Pinet, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
45 kr., Stokholm Vinimport
En rigtig dejlig hvidvin på druen Picpoul Blanc. Vinen har en citrusagtig duft og en god frugtagtig, let mineralsk smag med en vis sødme. En vin, som mange vil kunne lide.


San Marzano, Bianco, Salento IGT, Italien 2003
45,95 kr., Wine Group
Hvidvin med en god duft og en fyldig smag med dejlige, afrundede frugttoner, lidt efter grapefrugt og blodappelsin. Yderst rimelig pris.


Boeckel, Reserve, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2003
49 kr., A Vinstouw
Fortræffelig hvidvin, der vil være meget velegnet til mad, fx fisk, skaldyr og lyst kød. Den er altså bare go’! Og rørende billig.


Testa, Trebbiano d’Abruzzo, Italien 2003
35 kr., Toscavini
Let og blomsteragtig hvidvin. Til prisen udfylder den sin rolle komplet. En god "husets vin".


Knipser, Sauvignon Blanc Trocken, Pfalz, Tyskland 2003
135 kr., Sigurd Müller
Flot hvidvin – men sikke muskler. Den er kompleks med fornem frugt, krydderier og mineralitet. En spændende vin. Men på grund af det meget høje indhold af alkohol (14%) kræver den en kraftig ret.


Les Domaines Paul Mas, Vignes de Nicole, Chardonnay / Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
69,50 kr., La Maison Sevino
Fadlagret hvidvin med dejlig duft og en kompleks smag. Faktisk ret spændende, men med meget markante fadtoner.


Domaine Vincent Stoeffler, Muhlforst, Riesling, Alsace, Frankrig 2000
69 kr., Stokholm Vinimport
Enkel og ligefrem hvidvin med frisk frugt og mineralske toner.




Rosévin


Ca’Lojera, Monte della Guadia, Vino da Tavola Rosato, Italien 2003
72 kr., Vinotek a Fynnis
Denne rosévin er nem at drikke med god og venlig frugt. Den har en okay kvalitet, men er prisen ikke nær smertegrænsen?




Rødvine


Racémus, Cottini Marco, Veneto IGT, Italien 2000
86 kr., Fiasco-Vine
Al sydens sol er samlet i denne dejlige rødvin. Den er kraftig og krydret med toner af brombær, kaffe og sort peber. En vin, der er hver en krone værd.


Larinum, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2003
40 kr., Holte Vinlager
Glimrende rødvin til prisen. En vin, der både lugter og smager af italiensk vin med toner af kirsebær. Sådan skal det gøres …


Hardys Tintara, Shiraz, South Australia 2000
99 kr., Brugsen
Fornem duft, fornem smag, kompleks, koncentreret, krydret og frisk og med dejlig frugt. Denne rødvin er snart fem år gammel, men stadig meget vital. Den kan såmænd godt ligge et par år endnu, men også drikkes nu. Den bør dekanteres. Og der skal mad til.


Fattoria Scopone, Rosso di Montalcino, Italien 2002
129 kr., U&Wine
Rigtig dejlig rødvin med god, kompleks duft og en tilpas fyldig smag med let sødme og fadlagring.


Shadow’s Run, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Fox Creek Wines, South Australia 2003
59,95 kr., The Wine Company
Flot rødvin med stor frugtfylde, sødme og krydderi. Det er også en kraftig vin, der kræver kraftig mad. Og så har den skruelåg! Prisen er absolut rimelig.


Pebble Creek, Cabernet Sauvignon / Shiraz, South Eastern Australia 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Det er godt, dette her! En lækker rødvin med bred frugtfylde og indtagende sødme. Yderst rimelig pris.


Château Leboscq, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 2003
59,95 kr., Fakta
Her er en rød bordeaux, der både dufter og smager godt. Fyldig, varm, lækker. Smagepanelet gættede i snit på 87 kr.


Alamos, Pinot Noir, Catena, Mendoza, Argentina 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig rødvin med en duft af svampe og skovbund. Smagen er fuld af kaffe og chokolade. Alkoholindholdet på 14% er dog lige i overkanten.


Les Dentelles des Monts, Côtes-du-Ventoux, Frankrig 2003
65 kr., 60 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Venlig og saftig rødvin med god frugt. Den er ret let, men sådan en vin er der jo også brug for.


Altos de la Hoya, Monastrell, Jumilla, Spanien 2003
69,50 kr., Sigurd Müller
Blød og lækker rødvin med fyldig frugt og fin sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet – og giv den en god bøf.


Excelsior, Cabernet Sauvignon, Robertson, Sydafrika 2003
85 kr., La Maison Sevino
Denne rødvin har gode "glatte" muskler med frugtfylde og sødme. Lidt af en bamsevin med 14,5% alkohol.


Carpinetto, Rosso di Montepulciano, Italien 2002
70 kr., 65 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Saftig rødvin med markant citrus. God til mad.


Domaine Chantal Lescure, Bourgogne, Frankrig 1999
79 kr., A Vinstouw
Rødvin med god saftig Pinot Noir-smag. Skænk den fx til en rosastegt kalvesteg.


Valvigneyre, Côtes du Rhône, Frankrig 1999
59 kr., A Vinstouw
En rigtig god rødvin med fyldig frugt og tilpas syre. Udmærket hverdags-vin.


Conas, Cabernet Sauvignon / Merlot, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
50 kr., Premier Cru
Varm og dejlig frugtsmag og fin sødme præger denne rødvin. En dejlig hverdags-vin, der vil passe fint til mange retter. Passende pris.


Argento, Syrah, Mendoza, Argentina 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Duften er ikke alverden, men smagen er ganske god. En pæn hakkebøffe-rødvin, hvis kvalitet er i overensstemmelse med den lave pris.


San Marzano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2002
49,95 kr., Wine Group
En robust hakkebøffe-rødvin. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.




Søde vine


Uby, Gros Manseng, Doux, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig, uden årgang
59 kr., Skovgaard Vine
Denne hvidvin er doux, sød, men ikke sliksød. Det er en liflig og saftig vin med duft og smag af eksotiske frugter – stjernefrugt, blev der nævnt under smagningen. En overraskende og dejlig vin.


Domaine Vincent Stoeffler, Muhlforst, Riesling, Vendanges Tardives, Alsace, Frankrig 1998
109 kr., Stokholm Vinimport
Elegant og ædel hvidvin på senthøstede druer – med fin sødme og frisk syre i fornem harmoni. Kom med en skive gåselever!
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Baron de Ley, Reserva, Rioja, Spanien 2000Rødvin57,50 kr.Bilka
.
ErhvervsBladet
Allende, Rioja sin crianza, Spanien 2000Rødvin169 kr.Laudrup Vinimport
.
Frederiksborg Amts Avis
Ramon Bilbao, SpanienRødvin89 kr. (2 fl)SuperBrugsen, Kvickly
.
Hjemmet
Casaterra, Malbec / Syrah, Mendoza, Argentina 2003Rødvin30 kr.Chris-Wine, SuperBest
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.