Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 10
7. marts - 13. marts 2005
..............................................

VinAvisen uge 07VinAvisen uge 08VinAvisen uge 09
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

................
Præsident i klemme
Christian Delpeuch er præsident (formand) for Bordeauxs vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB). I de seneste måneder har han været stærkt fremme i medierne i forbindelse med oprydningen i det store distrikts betrængte økonomi.
Nu har Delpeuch fået et problem. Sammen med fem andre négocianter er han blevet dømt i "affæren Hemmer", hvor han har solgt vine med "Mis en bouteille au château" (slotsaftappet) på etiketterne, selv om flaskerne blev tappet af firmaet Jacques Hemmer.
Jacques Hemmer har også doktoreret appellations-vine som "Saint-Estèphe" og "Haut-Médoc" med vin fra Midi og er blevet idømt 18 måneders fængsel, heraf de 8 betingede.
Vinavlerforeningen Confédération Paysanne har forlangt, at Delpeuch træder tilbage som formand for CIVB.

Reklameforbud i strid med loven
I Norge har man ifølge Just Drinks indført et skrapt forbud mod alkoholreklamer. Men den går ikke, viser det sig nu, efter at sagen har været oppe og vende hos domstolen i Den Europæiske Frihandelssammenslutning, EFTA.
Ifølge EFTA har nordmændene direkte forbrudt sig mod loven om handelsfrihed.
................
De slemme svenskere
Ifølge den svenske avis Dagens Nyheter er en af cheferne i importfirmaet AB Vin-Trädgårdh blevet anholdt, mistænkt for grov spritsmugling. Tre ansatte i firmaet står allerede anklaget for at have bestukket ansatte i Systembolaget med i alt 920.000 skr.
Den nye tiltale gælder importen af vin og spiritus, der skulle sælges videre til Norge og derfor ikke var pålagt skat og afgifter – men som i stedet blev solgt på det sorte marked til svenske værtshuse og cateringfirmaer. På den måde er det svenske skattevæsen blevet snydt for 23.915.757 skr.
................
Sideways har også vundet priser
Da priserne regnede ned over filmen "Million Dollar Baby" ved Oscar-uddelingen sidste søndag, faldt der også en enkelt Oscar af i svinget til "Sideways" – den vinøse perle af en film, som vi har omtalt et par gange her i VinAvisen.
Oscaren blev givet for det bedste manuskript efter et litterært forlæg, og den blev delt mellem filmens instruktør, Alexander Payne, og hans mangeårige medarbejder, Jim Taylor.
Sideways var ellers nomineret til en hel række Oscars, så der sidder sikkert en del skuffede fans rundt omkring. Men de kan så trøste sig med, at filmen blev den helt store vinder i den mere uformelle prisuddeling "Independent Spirit Awards" (de selvstændiges priser). Her fik den hele seks priser, blandt andet for bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle.
Med "Independent Spirit Awards" har de nominerede film det tilfælles, at de ikke er Hollywood-finansierede. Prisuddelingen foretages per tradition dagen før den store Oscar-uddeling, og her slår stjernerne sig rigtigt løs. De har smidt stiletterne og slipsene og har taget deres mest afslappede tøj på, og så er det tilladt både at bande og ryge cigaretter.
........
Cava 3/4 af champagne
Som nævnt i sidste uge blev der i 2004 solgt 300 millioner flasker champagne, hvoraf de 178 millioner blev nydt af franskmændene selv.
Men hvordan så med den spanske cava? Den har efterhånden også vokset sig stor. Sidste år blev der solgt 221 millioner flasker, hvilket er 3,14% bedre end året før. Og af dem drak spanierne selv de 99,8 millioner flasker.
Af disse tal vil en lommeregner kunne udlede, at salget af cava er cirka 3/4 af champagne-salget – eller at champagne sælger 35% mere end cava.
Samt at franskmændene drikker 59% af deres egne bobler, mens spanierne selv drikker 45% af deres cava-bobler.

Medvind for spansk eksport
Ifølge de nyeste tal fra toldvæsenet i Spanien nåede eksporten af spansk vin i 2004 op på 1,54 milliarder euro (cirka 11,5 milliarder dkr.), hvilket svarer til en stigning på 4,4%.
Når det gælder mængden af vin, drejer det sig om en stigning på 13,3% til 1,45 milliarder liter.
Det er ifølge Just Drinks frem for alt eksporten af bordvin, der har fået et hak opad med en stigning på hele 20% i værdi. Mousserende vine (cava) er fulgt i kølvandet med en stigning på 3% til 276,5 millioner euro (cirka 2,1 milliarder dkr.).
Gennemsnitsprisen per liter vin er til gengæld faldet med 7,8%.
................
A shocking experience
Det britiske forbrugermagasin Which? har testet elleve top-sælgende vinmærker, der tilsammen står for over en fjerdedel af salget i supermarkeder og vinbutikker – det vil sige Lindemans, Rosemount, Hardys, Penfolds, Blossom Hill, Stowells, Jacob's Creek, Banrock Station, Kumala, Gallo og Piat d'Or.
Det er der kommet en skrap historie ud af. Smagepanelet er yderst kritisk, og der falder bemærkninger om manglende karakter og friskhed – "a shocking experience" og "bad value for money".
Til Decanter siger John McLaren fra California Wine Institute, at han finder Which?s fremgangsmåde "elfenbenstårns-agtig":
– Jeg ved ikke, hvilke eksperter, der var med i panelet, men jeg vil nok mene, at eksperter ikke er de rette til en test som denne. De har set efter dybde og kompleksitet, men det interesserer ikke folk, der køber disse vine uge efter uge. De køber dem, fordi de kan lide vinene.
Mere om artiklen kan læses på Which?s website, www.which.co.uk.
................
    Årets vinmand er en tysker
    Hvert år igennem tyve år har det britiske vinblad Decanter udnævnt en "årets vinmand". Igennem årene har det været en parade af store navne, fx Antinori, Mondavi, Angelo Gaja, Jancis Robinson, Michael Broadbent og Hugh Johnson.
    Nu har Decanter for første gang valgt en tysker, nemlig "Riesling-kongen" Ernst Loosen, der i en række år har stået for familie-vingården Dr. Loosen i Bernkastel ved Mosel-floden.
...................
Frescobaldi i samarbejde med Mondavi junior
Gamle Robert Mondavi var om sig, når det gjaldt om at indgå samarbejder med andre vinhuse. Han samarbejdede blandt andet med det toskanske vinhus Marchesi de’ Frescobaldi om en vin med navnet Luce della Vite.
Efter salget af Mondavi til Constellation Brands har Frescobaldi nu overtaget samtlige aktier i Luce della Vite. Og vinhuset har ifølge Decanter allerede fundet en ny samarbejdspartner, og det er ingen ringere end Robert Mondavis søn, Michael Mondavi, og hans vinfirma Folio Wine Company.
Michael Mondavi har desuden fået eneret på at importere såvel Luce som to andre Frescobaldi-vine, Lucente og Danzante, til USA.

Satser også på Ornellaia-vinen
Marchesi de' Frescobaldi havde også et andet projekt kørende med Mondavi, nemlig vinen Ornellaia. Constellation Brands sidder nu på den anden halvdel af aktierne, og hvad der skal ske er endnu uvist.
Hos Frescobaldi lægger man dog ikke skjul på, at man ligesom med Luce della Vite gerne vil ende som eneejer.
.......
Kampberedt finsk minister
Alt tyder på, at Finlands social- og sundhedsminister, Liisa Hyssala, snart kommer på banen med et forslag om at hæve skatterne på alkohol.
Ministeren vil ifølge Just Drinks ligeledes forsøge at få bugt med den type alkoholreklamer, der henvender sig direkte til mindreårige.
Den slags reklamer har vi stort set været forskånede for her i landet. Der har kun været et par enkelte tåber, der tankeløst har overtrådt vinbranchens selvpålagte etiske regler – til skade for branchen, men heldigvis mest til skade for sig selv.
................

.........
En bødker fjerner fadets ene endeskive, hvorefter teknikerne går i gang med den kraftige stråle af tøris-krystaller.
    Skrubber fade med tøris
    De dyre vinfade skal bruges flere gange, og ind imellem skal de gøres ordentligt rene. I Napa gør man det på en ny måde, nemlig ved hjælp af granuleret tøris.
    Tøris er frossen kuldioxid, der holder en temperatur af minus 78 grader, og en kraftig stråle af de iskolde krystaller fjerner effektivt vinsten og urenheder i det brugte fad – hvorefter kuldioxiden ganske enkelt fordamper. Der bliver ikke brugt nogen form for skrappe rensemidler.
    Det er firmaet CryoClean, der står bag processen, og de kan klare op til 500 fade om dagen. Interesserede kan læse mere om processen på firmaets website, www.barrelblasting.com.
...................
    Gambero Rosso på engelsk
    Så kom den engelske udgave af årets Gambero Rosso, Italiens store vinguide. På 912 sider (mod 864 sidste år) gennemgås i alt 14.691 vine fra 2057 producenter, og 264 af dem har fået de eftertragtede tre glas – ti flere end sidste år.
    Og fra hvilken af Italiens regioner kommer så de fleste topvine? Det gør der fra Piemonte, hvor der er 66 vine med tre glas. Derefter kommer Toscana (58), Friuli (26) og Veneto (22).
    Gambero Rosso (Den Røde Reje) udkommer i et oplag på 150.000 eksemplarer, og siden førsteårgangen for atten år siden har redaktørerne smagt over 100.000 flasker og givet over 2000 gange de tre glas.
    Den engelske udgave af Gambero Rosso koster 278 kr. plus porto (samme pris som sidste år) hos Italien Informations Service i Brabrand, tlf.: 86 26 16 66, e-mail: italien@iis.dk. Her fortæller man, at der går en hel del eksemplarer til Grønland, hvor man åbenbart bruger de lange aftener til gode vine og læsning om dem.
................
Det tør vi slet ikke ...
Inden for kort tid har vi talt skruelåg med to store fynske vinimportører. Den ene var Erling Søgaard, der er administrerende direktør for H.J. Hansen. Han går 100% ind for skruelåg, men han var blevet skuffet. Før julesalget sidste år havde han hjemtaget en glimrende australsk vin med skruelåg. Den var en af årets julevine, men flaskerne var meget svære at sælge.
– Uha, sagde de store firmaer, der skulle køber gaver til personale og firmaforbindelser. – Skruelåg, det tør vi slet ikke. Modtagerne vil tro, at de får noget billig vin. Der skal kork i flaskehalsen.
Erling Søgaard tilføjer dog, at H.J. Hansen får flere og flere vine med skruelåg, primært fra Australien – det gælder selv kultvinene fra Henschke. Og Chile følger snart efter.

Det er ved at lette
Også Peter Thuesen fra Vinens Verden har mærket modstand mod skruelåg. Men det er ved at lette, ikke mindst takket være VinAvisens indsats for kvaliteten i glasset, siger han (tak for det, vi er rørt til tårer).
– Vi mærker mindre og mindre modstand mod skruelåg, siger Peter Thuesen, – og i dag har vi tyve vine med fremtidens lukning. Selv meget konservative store kunder, der for seks måneder siden overhovedet ikke ville høre tale om skruelåg, spørger nu efter, hvornår vi får endnu flere af den slags vine.
.........
Blot et forslag
Der er ingen tvivl om, at der stadig er en stor konservatisme hos forbrugerne, men på den anden side: Folk er jo ikke dumme. Måske skulle man overveje en lille kampagne. Fx kunne man forstille sig, at man fremstillede en billig halshænger, der var lige til at hægte på flaskerne. Et forslag bringes til højre til fri afbenyttelse.
Det newzealandske winery Villa Maria forsyner sine flasker med en lignende halshænger med teksten: "Where's the cork!! Great wine deserves a great cap, which is why we've replaced the cork with a screwcap!"
Og på bagsiden af hængeren opregner man så fordelene ved skruelåget: 1) Eliminerer propsmag. 2) Er nem at bruge. 3) Eliminerer iltning. 4) Bevarer vinens friskhed.
..........
Alkoholtest af fugle
I uge 34 sidste år skrev vi om, hvordan mange forskellige dyrearter bliver tiltrukket af overmodne bærs alkoholiske duft – og det i en sådan grad, at de ligefrem spiser sig fulde i dem.
Nu er biologer fra det amerikanske Brigham Young University ifølge Wine Spectator i stand til at påvise, om trækfugle ligefrem flyver i påvirket tilstand.
Fuglene indfanges i store net, hvorefter man forsyner dem med særlige næb-masker. Deres ånde vil så afsløre alkoholprocenten, samt hvad de har spist.
Nogle fuglearter har mere hang til de søde alkoholiske bær end andre. Det gælder fx silkehaler, der gang på gang stangdrukne baldrer ind i diverse bygninger.
Næste projekt på biologernes dagsorden er at fremstille lignende masker til bjørne og slanger.
.....................

.........
Vinstokkene er stammet højt op, og løvet danner et tæt tag, så druerne altid hænger i skygge.
    Thailands flydende vinmarker
    Der er i alt otte vinproducenter i Thailand, hvoraf den første var Château Loei i den nordøstlige del af landet. Senere kom TC Winery til. Det blev grundlagt 60 km sydvest for Bangkok af en thailandsk forretningsmand, der havde tjent en formue på at lave en billig læskedrik og fik en fransk ønolog til at stå for foretagendet.
    TC Winery’s 4000 hektar vinmarker ligger i nærheden af Chao Phraya-deltaet, og vinstokkene er plantet på små tuer med kanaler mellem rækkerne af vinstokke. Man har kaldt dem for ”flydende vinmarker”, men de flyder altså ikke.

    Det går alt for godt
    Klimaet i Thailand er tropisk og derfor i virkeligheden ikke egnet til vindyrkning. Eller rettere: Det går alt for godt. Druerne modner lynhurtigt, og det er muligt at høste op til fem gange om året.
    Man bruger dels europæiske druesorter som Chenin Blanc og Sémillon (som man kalder Malaga Blanc), Syrah og Cinsault (Black Queen). Dels bruger man hybridsorter som Pok Dum (Den sorte Dronning) og Thomson Seedless.
    Årgangene opgives nogle gange efter den buddhistiske kalender, så man skal lige trække Buddhas fødselsdag fra. Han var født i 543 f.Kr., så hvis der står 2546 på etiketten, er årgangen altså 2546 – 543 = 2003.

    Til de etniske restauranter
    Sidste år smagte vi os igennem en række af de thaivine, der forhandles i Danmark. Vi var ikke umiddelbart begejstrede for dem, men erkender, at der er brug for den slags vine i de etniske restauranter.
    Tre af dem mener vi dog at kunne anbefale, de rimelige priser taget i betragtning. To rødvine: Monsoon Valley, Special Reserve, Shiraz, Siam Winery 2001 (59 kr.) og Monsoon Valley, Pok Dum 2546 (49 kr.). Samt en sød hvidvin: Château de Loei, Chenin Blanc 2003 (50 kr.). De importeres alle af Seven Oceans.
...............

...
    Højt opstik, høj pris?
    Vi har tidligere hørt påstanden om, at man ved at måle højden af opstikket – altså opad-bulen i bunden af en vinflaske – kan få en idé om vinens pris. Vi har oven i købet i besvarelsen af et læserbrev skrevet, at det er noget sludder.
    Og så kommer minsandten en engelsk forsker, uddannet i selveste Cambridge, og beviser, at der er noget om snakken!
    Dr. Karl Blanks gik i gang med at måle alle flaskerne i sit lokale supermarked, plottede mål og priser ind i et diagram – og konstaterede, at flaskerne grupperer sig om en jævnt stigende kurve: Jo dybere opstik, desto højere pris. Til venstre har vi oversat hans diagram til danske kr.

    En formel for sammenhængen
    Den gode doktor fandt ligefrem følgende formel for sammenhængen mellem pris og opstiksdybde:
    Flaskens pris = (mål i mm + 38 kr.) : 4,3144.
    Hvis altså målet er 30 mm, så får vi: (30 + 38) : 4,3144 = 15,75 kr.
    Nå, det var vist lidt billigt for den pæne vin ...
    Vi er ikke klar over, om Karl Blanks tager gas på os, men det er i hvert fald fornøjeligt gas. Han har lagt sit videnskabelige materiale ud på hjemmesiden www.itchysquirrel.com (det kløende egern), hvor han også lover at komme med sensationelt nyt i form af en video fra en taxatur i Korea samt et trick, der viser, hvordan man finder en kinesisk avis i en cocktail-paraply.

...................
    ---
    Den danske vinbranche
    * AtomWine har optaget importen af vinene fra Schubert Estate i Barossa Valley, Australien.
    * BB Vinimport har optaget importen af vinene fra Salvioni i det italienske Montalcino.
    ---
...................
    Til lykke til Tim Vollerslev
    Tim Vollerslev kan fejre sit 30 års jubilæum hos SAS Hotels. Han startede som tjener og vintjener i gourmet-restauranten på SAS Scandinavia Hotel, og nu – mange gode flasker senere – er han ansvarlig for indkøb af alle drikkevarer til Radisson SAS Hotels’ 126 hoteller over hele verden. Samtidig er han chefsommelier for de ti Radisson SAS hoteller i Danmark og bistår desuden indkøbsgruppen Hot-Cat i Danmark med drikkevare-aftaler. Mere om jubilaren kan læses i Vinbranchens Blå Bog.
    Der afholdes reception for Tim Vollerslevs venner, kolleger og forretningsforbindelser nu på torsdag den 10. marts kl. 15-17 på Radisson SAS Scandinavia Hotel, Amager Boulevard 70, København S.
.....
    Til lykke til Erik Stefansen
    Erik Stefansen var den første, der engang i 1980’erne importerede vin fra det fjerne og ukendte vinland Australien. Det er han blevet ved med siden, og i dag regnes han for en specialist i australsk vin – selv om han nu også har franske og italienske vine i sin Arnakke Vinimport.
    Nu har han – som han selv siger – været så heldig at fylde 60 år, og det fejrer han med åbent hus for venner, kolleger, samarbejdspartnere og forretningsforbindelser. Det sker på torsdag den 10. marts, kl. 15-18 på adressen Maglestenen 25, Arnakke, 4390 Vipperød.
    Mere om Erik Stefansen kan læses i Vinbranchens Blå Bog.
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
............
Vinbranchens blå bog

.
.
    Jørgen Glud (f. 1973) er både landmandsuddannet med speciale i plantedyrkning og handelsuddannet fra Handelsskolen i Randers.
    Med den gode kombination i bagagen besluttede han sig i 2002 for at satse på vinbranchen med eget importfirma under navnet Glud Vin.
    Han lagde ud med en jordomrejse på seks måneder, hvor jagten blev sat ind på vine fra forskellige egne af verden.
    Vel hjemme igen bad han et tolv mand stort vinpanel, hvori deltagerne havde vidt forskellig vinøs baggrund, om at smage på de mange vine. Det blev de oversøiske vine, der løb af med sejren, og de indtager stadig en markant plads i importen.
    Allerede i 2004 var Glud Vin, hvis salg frem for alt er rettet mod erhvervsvirksomheder, blevet så stor en succes, at firmaet måtte flytte til større lokaler.
    I de nye rammer ledes kunderne ind i et supersmart showroom, indrettet af Jens Bjerre Interior A/S – samme firma, som stod for indretningen i det ny operahus.
    I dag er der fem medarbejdere til at varetage den daglige drift af Glud Vin. Jørgen Glud selv står for indkøb og markedsføring – og er i øvrigt i fuld gang med planer om en ny udvidelse af virksomheden.
    Adresse: Glud Vin, Nikkelvej 1, 8900 Randers, tlf.: 87 10 03 05, e-mail: info@gludvin.dk, www.gludvin.dk.
.................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.........

...
Ifølge en statistik fra 2000 er der cirka 56.000 EARL’er i Frankrig.
    Hvad betyder EARL?
    Hans Henning Asmussen har bemærket, at der på nogle franske vinetiketter står bogstaverne EARL i forbindelse med producentens navn. Men han har ikke noget sted kunnet finde ud af, hvad forkortelsen betyder.
    Vi fandt frem til en flaske Clos Floridene fra Graves-distriktet, hvorpå bogstaverne er anvendt. Slottet ejes af Denis og Florence Dubourdieu, og madame Dubourdieu havde straks svaret parat:
    EARL betyder Exploitation Agrilcole à Responsabilité Limitée. Altså Landbrugsselskab med Begrænset Ansvar.
    Det er et aktieselskab, der ifølge fransk lov godt kan være et énmands-foretagende, men der kan også være op til ti aktionærer.
    Foruden EARL findes i Frankrig det mere almindelige SARL samt EURL, der svarer til énmandsfirma.
    SARL er en forkortelse for Société à Responsabilité Limitée (Aktieselskab med Begrænset Ansvar).
    EURL er en forkortelse for Entreprise Unipersonnel à Responsabilité Limitée (Énmandsfirma med Begrænset Ansvar).
    Endelig er der SA, som er en forkortelse for Societé Anonyme, der svarer til vores aktieselskab.
.........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...................

.........
Hvor det andre steder efterhånden er en luksus at håndplukke druerne, så er dette helt normalt i Sydafrika på grund af den billige arbejdskraft.
    Ugens vinøse billede
    Peter Baunbæk er netop vendt hjem fra årets vinterferie, der blev tilbragt i Stellenbosch i Sydafrika. Februar er et excellent tidspunkt at besøge Sydafrika, skriver han. Det er fortsat sommer, og den lokale sommer(jule)ferie er forbi. Samtidig er der vinhøst fra januar til marts, så der er fuld aktivitet på de mange vingårde i Cape-regionen.
    Peter Baunbæks billeder blev optaget under høsten af Chardonnay hos Agusta Wines i Franschhoek.
    Franschhoek (Det franske Hjørne) er en flot vinby, cirka 50 km øst for Cape Town. Den er beboet af efterkommere af udvandrede franske huguenotter. De medbragte deres franske vintradition, som nu ligger til grund for vine, der til forveksling ligner de bedre franske vine.
    2005 årgangen vil blive præget af den tørke, der har været i regionen, så man skal nok forvente en begrænset produktion med høj koncentration.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 30 vine. Heraf var der 21, som fik mere end to stjerner, og 8 fik fem stjerner. Én vin var propsyg.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Hvidvine


Domaine de Montmarin, Chardonnay, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2003
47 kr., Stokholm Vinimport
Denne hvidvin giver et dejligt og klart billede af den gode Chardonnay-drue uden for meget fad, men med en lille fedme. Prisen er yderst rimelig.


Nga Waka, Chardonnay, Martinborough, New Zealand 2002
109,75 kr., Pedersborg Vin
Herlig hvidvin, blød og lækker med fine toner af eksotiske frugter, blandt andet grape. En stor nydelse.


Guiseppe Campagnola, Bianco di Custoza, Italien 2003
49 kr., Stokholm Vinimport
En hvidvin med duft af mirabeller. Smagen er fyldig og fuld af frugt, og der er en forfriskende tørhed i eftersmagen. En vin, der vil egne sig perfekt til fisk.




Rosévin


Viña Maipo, Merlot Rosé, Chile 2004
49 kr., Irma
En ret mørk, rubinrød rosé med en kraftig duft og en blød smag med fedme og indtagende frugt – kirsebær, abrikos, mandler …


Gran Feudo, Rosé, Navarra, Spanien 2003
58,50 kr., Irma
Spanske Navarra har i mange år været berømt for sin rosé, og man laver stadig mange glimrende flasker dernede. Denne her fylder godt i munden med sin tørhed, dejlige frugt og en let fedme.


Passerel, Vin de Pays du Mont Baudile, Frankrig 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
En behagelig og let rosévin med duft og smag af jordbær og eksotiske frugter samt et lille tørt bid i eftersmagen.


Domaine de Montlauzy, Tavel, Frankrig 2004
69,50 kr., Irma
Når det gælder fransk rosé, er Tavel-distriktet et berømt navn. I dag har det fået mange rivaler, der gør det rangen stridig. Denne vin er tør med vinøse muskler, der kræver, at den drikkes til mad.




Rødvine


Château Larrivaux, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2002
50 kr., Park Wine
En rigtig Bordeaux-rødvin i klassisk stil med god og ren frugt og i balance. Den får den femte stjerne for prisen.


Harbinger, Merlot, Napa Valley, Californien 2001
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Flot, fløjlsblød og forførende rødvin. En meget dejlig vin, der fylder munden med god frugt, krydderi og sødme. Den går rent ind til "det store ostebord".


Domaine de la Charbonnière, Vacqueyras, Frankrig 2001
99 kr., A Vinstouw
En vin helt i top. Fin og inviterende duft, og en blød og lækker smag. En vin, der er afstemt i perfekt balance – en nydelse! Prisen kan den godt bære.


Fattoria Scopone, Brunello di Montalcino, Italien 1999
279 kr., U&Wine
Stor og flot vin – den er bare alle tiders. Kompleks og harmonisk med toner af sorte bær, lakrids, peber, chokolade … Dyr, ja, men alle pengene værd.


Viña Maimona, Ribera del Guadiana, Spanien 2002
44,75 kr., Vinmonopolet
En ganske god rødvin med intens frugt og frisk syre. Glimrende til prisen.


Viu Manent, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En behagelig rødvin, der bare siger rødvin uden de mange facetter. Der er solbær, brombær og bittermandel i duft og smag. Sagen til den store fest. Den sidste stjerne gives for prisen.


Bellingham, Pinotage, Coastal Region, Sydafrika 2003
69,75 kr., 2 flasker for 119 kr., Skjold Burne
En god mad-rødvin med bred frugt og fin sødme. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château de Valcombe, Costières de Nîmes, Frankrig 2000
49 kr., A Vinstouw
Dejlig rødvin, lidt let, med god frugt og krydderi. Glimrende som hverdags-vin.


Monasterio de Santa Ana, Monastrell / Tempranillo, Jumilla, Spanien 2002
49,95 kr., ViniPortugal
I forhold til prisen er denne rødvin på økologisk dyrkede druer udmærket. Den har god frugt og krydderi. Pæn og enkel.


Murray Street, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2002
125 kr., Pedersborg Vin
Rødvin med en intens, lidt parfumeret frugtsmag med både brombær, blommer og citrus.


Cerere, Sicilien IGT, Italien 2002
109 kr., U&Wine
Cabernet Sauvignon og Syrah mødes i denne varme og flotte rødvin. Det er udpræget en vin til kraftigt krydret italiensk mad. Kvaliteten lever ikke helt op til den ret høje pris.


Corte Real, Cabernet Sauvignon / Tempranillo, Vino de la Tierra de Extremadura, Spanien 2000
85 kr., Herning Vin Import
Rødvin i en flaske med et helt utroligt udstyr – matteret glas, forgyldt trådnet, kruseduller, krøllede bogstaver, fornemme folk i farvetryk med blindeskrift. Flasken er en imponator. Vinen er ret enkel og saftig – og i virkeligheden ved at være lidt for gammel.


No 7, Domaine la Croix Belle, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2002
129 kr., 119 kr. ved 6 flasker og 109 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
Blød rødvin med et godt spektrum af sorte bær, peber, garvesyre, sødme … Men helt billig er den jo ikke.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Frederiksborg Amts Avis
Lamaione di Castel Giocondo, Marchesi de' Frescobaldi, Italien 2000Rødvin374,75 kr.H.J. Hansen
Attems, Cicinis Collio, Bianco, Friuli, Italien 2000Hvidvin149,75 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Cono Sur, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2003Rødvin49,95 kr.SuperBest
.
Information
Adalid, Briego, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien 2000Rødvin171,50 kr.Cappa Vinimport
.
Smag & Behag
Bussola, Vigneto Alto, Amarone Classico, Italien 1999Rødvin850 kr.Sigurd Müller
Pieropan, La Rocca, Soave, Italien 2002Hvidvin195 kr.Adriat Vinimport
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.