Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 14, 2005


...........
Vin-aktuelt i uge 14
4. april - 10. april 2005
..............................................

VinAvisen uge 11VinAvisen uge 12VinAvisen uge 13
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...........
En føljeton i anledning af en fødselsdag
Den 18. april fejrer den berømte Bordeaux-klassifikation sin 150 år fødselsdag. Denne rangliste over de berømte slotte i Médoc, inddelt efter fem crus (voksesteder), er blevet kaldt vinverdenens vigtigste stykke papir. Igennem 150 år nærmest behandlet som en bibel af vinfolket. Og det på trods af, at der gennem tiden har været et væld af forhindringer, som for længst burde have sat en stopper for succesen. I denne og de kommende to uger fejrer vi fødselsdagen med en føljeton om klassifikationen.
..............
Vi vil drikke 30 milliarder flasker
Vinexpo, Bordeauxs store udstillingsvirksomhed, er i forbindelse med en konference i Shanghai kommet med en række interessante facts om vinens verden:
* Største vinforbrugende lande er Frankrig, Italien og Spanien. De er også de største producenter, selv om rækkefølgen vipper. Efter de tre lande kommer Australien og USA.
* Frankrig, Italien og Spanien er også de største vineksportører. Tilsammen dækker de 55% af den totale eksport.
* Verdens vinforbrug vil nå over 30 milliarder flasker.
* Om tre år vil Rusland og Skandinavien tilsammen drikke flere flasker end Spanien.

Tre gange så meget vin som musik
* I 2003 lå verdens omsætning af vin på omkring 550 milliarder dkr. Det var 7,7% mere end i 1999.
* Det totale vinmarked har en omsætning, der nogenlunde svarer til kosmetik-industriens. Vinens omsætning er tre gange så stor som musik-industriens.
* I USA vil vin til under 30 dkr. pr. flaske have en omsætningsfremgang på 3,1% i perioden 2003-2008. For flasker mellem 30 og 60 dkr. vil fremgangen være 17,6%, mens den for flasker over 60 dkr. vil ligge på 17,8%. Hvilket viser, at der vil blive en øget efterspørgsel efter kvalitet og dyrere vine.

Mere vin til kineserne
* I Asien er vinforbruget steget 3,3% mellem 1999 og 2003. I 2008 forventes det at være steget med 15,9% (inkl. mousserende vine). Det er tre gange så meget som væksten i verdensmarkedet.
* I de asiatiske lande vil importen øges med 20,9%, mens forbruget af lokalt producerede vine vil øges med 14,5%.
* Kina er den største vinforbruger. I 2008 forventes forbruget af importeret vin at være øget med 82,3%.
* Også Sydkorea er et lovende marked. Mellem 1999 og 2003 steg forbruget med 136,6%.
...........
Det må de ikke mere
De svenske toldere snupper med loven i hånd alle flasker, som svenskere har bestilt i udlandet via Internettet.
Det må de ikke mere. Det har Hovrätten i Skåne og Blekinge nu slået fast. Sagen var anlagt mod en privatperson, der havde importeret 30 flasker spansk vin og derfor blev sigtet som smugler uden dog at have været det med kriminel hensigt.
Dommen er appelleret til Högsta Domstolen, og her venter man nu på en udtalelse fra EU-domstolen.
Med dommen har den svenske ret lagt sit lod i vægtskålen i den standende strid mellem Sverige og EU-kommissionen, hvor kommissionen – under henvisning til princippet om frit salg af varer inden for unionen – kræver, at Sverige skal tillade privatimport. Sverige henviser derimod til folkesundheden.

Sigtede i sagen om dræber-raki
Som vi skrev i VinAvisen i uge 11, har der været en falsk og meget giftig smugler-version af den anisprægede spiritus raki i omløb på det tyrkiske marked. Indtil videre er 24 mennesker døde efter at have indtaget den.
I kølvandet på adskillige razziaer i undergrundsmiljøet har det tyrkiske politi nu fængslet femten personer i sagen, hvoraf de elleve ifølge Just Drinks er blevet sigtet for at have forgiftet folk med døden til følge.
De to mærker, der drejer sig om – Yeni Raki og Tekirdag Raki – bliver eksporteret til Danmark, men importøren, Strandgårdens Vinhandel, garanterer, at flaskerne på de danske hylder er kommet direkte fra producenterne og derfor ikke er hverken forfalskede eller forgiftede.
Hvis man er usikker, kan man kigge efter Strandgårdens CVR-nummer på den runde banderole. Nummeret er 28 16 12 12.
.......
Hvor meget vin henter vi i Tyskland?
Tre af vore læsere har spurgt, hvor stor en del af vores vinforbrug vi danskere henter i udlandet. Og svaret lyder: Cirka 17% – hvor det i 2003 lå på 13%. Samtidig henter vi næsten 40% af vores spiritus i udlandet.
Grænsehandelen er altså ikke aftaget trods afgiftssænkningen i oktober 2003, og ifølge VSOD er det bydende nødvendigt, at der kommer yderligere en sænkning af afgifterne. Vi må nemlig ikke glemme, at grænsehandlen med vin og spiritus samtidig påvirker andre varegrupper, der mister omsætning i Danmark, når danskerne nu alligevel er på indkøbstur over grænsen.
Lavere afgifter vil flytte salget tilbage til Danmark. Det vil give øgede indtægter i statskassen fra afgifterne og fra momsen. Samtidig kommer der indtægter gennem højere virksomhedsskat og flere arbejdspladser, primært i detailhandlen, som igen giver et øget skattegrundlag for staten.

Mindre øl, mere vin
Men afgifterne er jo blandt andet til for at holde danskernes forbrug af alkohol i ave. Ja, men det interessante er, at forbruget ikke stiger, hvis afgifterne sættes ned. Salget af alkohol har stort set været stabilt de sidste otte år, hvilket fremgår af tal fra Danmarks Statistik.
Der har i stedet været en forskydning fra øl mod vin og spiritus, som det fremgår af grafen herunder.
Det er samtidig positivt at konstatere, at den seneste undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen fra juli 2004 viser, at danske børn mellem 11 og 14 år drikker mindre end tidligere, og at kurven har været nedadgående siden 1997.
.............
    < Tallene fra Danmarks Statistik er baseret på salget af øl, vin og spiritus i Danmark. De indeholder således også salg til bl.a. svenskere og nordmænd. Fx købte 27% af svenskere bosat i Sydsverige i første halvår af 2004 deres alkohol i Danmark, mens kun 22% købte det hos Systembolaget.
.......
Fremgang for kinesisk vin
Kina er for alvor ved at markere sig som vinland. I 2004 blev der produceret 370.000 tons vin til en salgsværdi af 7,8 milliarder yuan (cirka 5 mia dkr.). Det svarer til en stigning på 17,1% i forhold til året før. Ifølge det kinesiske Folkets Dagblad står landets seks største vinhuse for 54,6% af produktionen.
De voksende tal skyldes ikke mindst, at vinproducenter fra mange lande i stigende grad ser en fordel i at investere i kinesisk vinproduktion.

Kina er verdens største øl-land
Ifølge Just Drinks går det også godt med produktionen og salget af kinesisk spiritus. I 2004 blev der fremstillet spiritus til en værdi af 66 milliarder yuan (cirka 42 mia dkr.), hvilket svarer til en stigning på hele 19,2% i forhold til 2003.
Kina er også verdens største øl-producent, og her er der ligeledes fremgang at spore med en stigning i produktionen på 15,2% til 29,1 millioner tons øl.

Første slot ude med 2004-prisen
Som det første slot i Bordeaux er Château Valandraud i Saint-Émilion kommet med sin pris på 2004-årgangen – og den er halvt så høj som for 2003-årgangen.
2003 kostede 165 euro, mens 2004 koster 85 euro.
Ifølge Decanter er det et klart signal til resten af Bordeaux om, at 2004-årgangen bør sælges til "fornuftige priser". Den eneste måde, hvorpå årgangen kan blive solgt, er til priser, der appellerer til traditionelle forbrugere og ikke til folk, der købte de exceptionelle årgange 2000 og 2003.
I denne uge begynder primeur-smagningerne i Bordeaux, og der tales allerede om, at 2004 ligner 1996 – god, men ikke fremragende.
..............
6 postkort fra Argentina og Chile
Vi er lige kommet hjem fra en lille smuttur til Chile og Argentina, og i denne og næste uge bringer vi seks postkort fra vores vinøse færd. Her er de tre første, sendt med venlig hilsen fra Chile, der var midt i vinhøsten.
.......

.......
    1. postkort fra Chile:
    Et møde med europæisk og amerikansk kultur
    En af Chiles store prestigevine er Almaviva – et joint venture startet i midten af 1990'erne mellem det gamle chilenske vinhus Concha y Toro og baronesse Philippine fra Château Mouton-Rothschild i Bordeaux.
    Man satte hegn om Concha y Toro's bedste vinmark i Maipo-dalen. Og sagde, at nu kom Almaviva herfra – en vin opkaldt efter den ikke særlig sympatiske greve i Mozarts opera "Figaros Bryllup".
    I år 2000 stod et nyt vineri klar, bygget i forbindelsen med vinmarken, og her er intet sparet for at gøre det bedste muligt. Det var en fornøjelse at gå en tur igennem førsteårs-kælderen, der ses på billedet her. Den ligger med bagvæggen ud til vinmarken, og væggen kan skydes til side, så man får det totale vinsceneri.
    Almaviva lagres på dobbel ny eg. Det vil sige nye barriques både første og andet år.
    På bagvæggen ses Almaviva-vinens logo, der er et gammelt Inka-symbol. Cirklen er jorden med de fire verdenshjørner. De to halvcirkler i nord og syd fortæller om vindretningerne, og de fire prikker symboliserer årstiderne. Det hele handler om vinens oprindelse.
.............
    2. postkort fra Chile:
    Perfekt vinsmagning af to store årgange
    Under vores besøg præsenterede den franske kældermester, Tod Víctor Mostero, to årgange Almaviva i det smukke smagelokale, hvor alt er perfekt – læg mærke til, at vi hver havde en lerkrukke at spytte i. Det er langt at foretrække frem for den gængse situation, hvor alle sidder og spytter på kryds og tværs og håber at ramme en spand midt på bordet.
    Årgangene, 2001 og 2002 har fællestræk, men er samtidig så forskellige, at der er noget at diskutere. Og det er jo et af kravene til en stor vin. Tod Mostero mente, at det var vine, som udviklede sig på lige fod med de store klassiske franske.
    Til frokosten, som blev serveret i haven under skyggefulde træer, fik vi lam, der blev ledsaget af Almaviva i årgang 2000. Den var usædvanlig velsmagende. Rent guf. Ingen foreslog, at vi skulle vente hverken fem eller ti år. Vi drak den og nød det.
    .......
................
    3. postkort fra Chile:
    Vi kan da sige, vi har været der
    For nogle år siden kom det californiske vinfænomen Robert Mondavi med den overraskende meddelelse, at en satellit havde udpeget fremtidens grosted for Seña, prestige-vinen, som han og Eduardo Chadwick på Bodegas Errázuriz med succes var gået sammen om at lave.
    Satellitten valgte et sted, hvor der aldrig har været dyrket vin før. Det ligger ved foden af Amerikas højeste bjerg, Aconcagua. Man kører gennem et bakket buskland og igennem noget af nationalparken La Campana, krydser floden Estero Rabuco til en lille dal. En lang lige vej med træer på begge sider fører frem til en sti, der ses på billedet. For enden af stien og bag busk og skov ligger Seña. Desværre havde 30 mm regn i timen gjort kørsel på vejen helt umulig. Men vi kan da sige, at vi har været tæt på.
    Mondavi er nu ude af projektet. Satellitten er skrottet. Men Seña består med Eduardo Chadwick som eneejer. Den sættes sammen af de bedste druer fra Errázuriz. Man regner med, at den "våde" mark vil være i drift om nogle år.
(fortsættes i næste uge)
...........
Nye dynamitbrag i Midi
Natten mellem torsdag og fredag bragede dynamitstængerne igen i det sydfranske Midi, og som tidligere var det oprørte vinbønder, der tændte lunterne.
Denne gang gik det ud over offentlige landbrugskontorer i Montpellier og Carcassonne, ligesom en bil blev sat i brand i Nîmes. Ingen mennesker kom noget til.
De officielle sammenslutninger af vinbønder fordømmer aktionerne, der tillægges protestgruppen CRAV (Comité Régional d'Action Viticole).

Billig spansk og italiensk vin
Medlemmer af CRAV stod også i sidste uge bag hærværk i supermarkeder, som de beskylder for at dumpe priserne på vin.
Problemet i Sydfrankrig er, at der via havnen i Sète importeres en masse billig spansk og italiensk vin, som supermarkederne sælger for under 1 euro literen, mens de franske vinbønder ikke kan sælge deres bordvin for mindre end det dobbelte.
– Vi har millioner af hektoliter vins de pays og vin de table på lager i vores caves coopératives, siger vinbønderne, – så der er ikke nogen grund til at importere vin.
De officielle sammenslutninger har indkaldt til nye demonstrationer den 20. april i Narbonne.

.......
Den bitre høst
I South Australia har druerne modnet under optimale forhold, høsten er begyndt, og den tegner til at blive af usædvanlig høj kvalitet – især for de grønne druesorters vedkommende. Det burde selvsagt glæde vinproducenterne, men der er ifølge den australske avis The Advertiser ikke mange smil at spore.
Som vi skrev i sidste uge, så lider Australien under en betydelig vinsø, hvilket gør det svært for de små vinbønder at få afsat deres druer.
De må nu se i øjnene, at store mængder af de perfekt modnede druer vil ende deres liv med at rådne op på jorden i vinmarkerne.
Man regner med, at det i alt vil komme til at dreje sig om 25.000 tons druer, svarende til 25 millioner flasker.
De 20.000 ud af de 25.000 tons vil gå deres skæbne i møde i Riverland, South Australias største vinproducerende region. Her har man allerede i løbet af en enkelt dag været oppe på at smide 60 tons Chardonnay-druer på jorden.

Alt for mange vinmarker
Der er to årsager til, at det er gået så galt for vinproducenterne i South Australia. Dels er den stærke australske dollar skyld i, at eksporten er faldet, dels har landets forbundsregering i 1990’erne ligefrem opmuntret vinbønderne til at plante flere vinstokke. Dengang var det nemlig svært at følge med omverdenens efterspørgsel på australsk vin.
Vinbønderne tilplantede mark efter mark med vinstokke – de var så ihærdige, at mængden af druer, der høstes i dag, ligger på 920.000 tons, hvilket er tre gange så meget som for ti år siden. Og så mange druer er der altså ikke brug for.
..........
Håbet er lysegrønt
Mange små vinproducenter i Australien står nu for at måtte dreje nøglen om som følge at de katastrofale forhold. Det eneste håb, de har, er at den australske dollar svækkes, og eksporten derved stiger igen. Men miraklet skal helst indtræffe i løbet af det næste halve års tid – ellers er det for sent for en lang række af producenterne.
På et tidspunkt vil den australske vinsø tørre ud, hvorved efterspørgslen igen vil stige. Og så må vinbønderne jo uvilkårligt ærgre sig over alle de dejlige druer og flasker, de måtte vinke farvel til.

Advarende røster
I Australien lyder der advarende røster imod en alt for drastisk indgriben. Man henviser til, at man i Californien i en lignende situation nedlagde en hel del vinmarker – for to år efter at være tvunget til at plante dem til igen.
En forskel mellem Californien og Australien er, at Australien er blevet meget afhængig af eksportmarkederne. Australien eksporterer 60% af sin vin, mens Californien kun eksporterer 15%.

Den var også gal i Champagne
Det er ikke kun de australske vinproducenter, der må se deres druer gå til i vinmarkerne. Den danske journalist Solveig Tange, der bor i Champagne, har været vidne til, hvordan masser af vindruer i det franske distrikt har måttet lide samme skæbne.
Sidste år bar vinstokkene i Champagne cirka dobbelt så mange druer, som der var brug for til vinproduktionen, og en stor del af overskuddet blev ligesom de australske druer smidt på jorden under høsten. Men man lod også en hel del af druerne blive hængende på vinstokkene, hvor de langsomt men sikkert rådnede og skrumpede ind til rosinstørrelse. Først for nylig i forbindelse med beskæringen af vinstokkene er de blevet fjernet og enten brugt som optændingsbrænde eller brændt på stedet i særlige trillebøre.
.......
Godt gang i salget af Valencia-vin
I løbet af 2004 blev der ifølge Just Drinks solgt 44 millioner flasker appellations-vin fra distriktet Valencia. Det svarer til en stigning på hele 10% i forhold til 2003.
Eksporten udgjorde 27,5 millioner flasker, mens 16,5 millioner flasker blev solgt på hjemmemarkedet. Det sidste tal var 4,1 millioner større end i 2003.
...........
    På rejse med vin og bridge
    Naturligvis måtte det komme: En kombineret bridge-, vin- og sundhedsrejse. Det er VinAvisens af-og-til lægemedarbejder, Erik Skovenborg, der sammen med to medsammensvorne nu for tredje gang arrangerer en sådan rejse, der i år går til Alsace og Bourgogne.
    Erik Skovenborg er omtalt i Vinbranchens Blå Bog, og han kan kontaktes via sin hjemmeside på www.skovenborg.dk.

    Også interesseret i ekslibris
    Mens vi nu er ved Erik Skovenborg, bør vi også nævne, at han ikke kun er interesseret i vin, bridge og sundhed. Han er også interesseret i ekslibris – altså de fine små navnesedler, som man kan klistre ind i sine bøger, så andre husker at levere dem tilbage.
    Han har skrevet en bog om emnet, og på sin hjemmeside skriver han om emnet og viser flere smukke eksempler blandt andet på vinøse ekslibriser.
...........
    Smart bakke til ti glas
    Når vi ser en lille spinkel tjenerelev komme ind med en bakke fuld af champagneglas, bliver vi altid en smule nervøse. Men hun klarer det jo, sikkert og professionelt.
    Vores nervøsitet ville måske blive lidt mindre, hvis hun brugte den nye champagne-palet, der ses på billedet her. Vi kunne i hvert fald godt selv finde på at bruge den.
    Bakken, der fås i sort, guld og sølv (dog næppe ægte guld og sølv), er lavet i formstøbt plast. Langs dens kant kan den gribe om i alt ti glas – ikke nødvendigvis champagneglas – og glassene er lige til at løfte ud.
    Bakken er i perfekt balance, når den hviler rigtigt på hånden – også når den ene side er tømt for glas – og det går let og hurtigt at samle glas ind igen, idet gæsterne selv kan hænge deres glas på bakken.
    Champagne-paletten koster 199 kr., og indtil den kommer i handelen i butikkerne i løbet af foråret, kan den bestilles hos importøren, Provino, info@provino.dk.
...........
Flere skarpskytteæg vækker bekymring
I uge 12 skrev vi om, hvordan man i Napa Valley i løbet af den seneste måned hele tre gange har fundet æg fra den glasvingede skarpskytte – det ækle lille insekt, der angriber vinstokkene med den dræbende Pierce’s disease. Æggene lå og hyggede sig på nogle haveplanter, der var kommet fra en planteskole sydpå, men blev altså opdaget i tide takket være den storstilede kontrol af alle udefra kommende planter, der indføres i Napa Valley.
Nu har man i Sonoma fundet yderligere to klumper æg i et par sendinger af planter fra to forskellige planteskoler i Ventura nord for Los Angeles. I Sonoma tjekker man kun planter fra distrikter, som man ved, er angrebet af insektet, hvilket ifølge Wine Spectator netop er tilfældet med Ventura. Begge sendinger blev fluks sendt tilbage til, hvor de kom fra, men rækken af æg-fund vækker selvsagt bekymring i såvel Sonoma som Napa.
...........

............
Landskabet i Sonoma er storslået, og de små byer med deres fremragende hoteller og restauranter er dejlige at opholde sig i. Man føler sig virkelig afslappet i dette vinland.
    Pengestærke turister
    I Sonoma kan man ifølge den californiske avis The Press Democrat mærke den øgede interesse for distriktet i form af gylden mammon. Hvor der i 2001 og 2002 var en nedgang i antallet af turister, blandt andet på grund af terrorfrygt, strømmede der i 2003 hele 7 millioner mennesker til Sonoma. Og de lagde tilsammen 1,06 milliarder dollars (cirka 6,1 milliarder dkr.) – det største beløb nogensinde – til gavn for Sonomas erhvervsliv og industri.
    Det er et beløb, der er godt på vej til at komme op på siden af de 1,8 milliarder dollars (cirka 10,3 milliarder dkr.), som distriktets 25 største vinhuse sælger for tilsammen om året.
    Ikke mindst distriktets mange hoteller og restauranter nyder godt af den øgede pengetilstrømning.

    Sonoma er in, Napa er yt
    En artikel i Newsweek Budget Travel bekræfter, hvad vi selv har erfaret: Sonoma overhaler Napa som egnen, der er værd at besøge i det californiske vinparadis.
    I Sonoma finder man fremragende vine, vidunderlige landskaber og god, gammeldags fred og ro.
    I Napa er der større trængsel af turister og større vinproducenter, der sætter sig selv i scene for at tiltrække turisterne.
    Artiklen om Sonoma kan læses på msnbc.msn.com. Og yderligere stof for dem, der planlægger en tur derover, kan hentes på disse adresser:
    www.sonoma.com med oplysninger om amtet Sonoma.
    www.sonomavalley.com, The Sonoma Valley Visitors Bureau.
    www.sonomacounty.com, Sonoma County Tourism Program.
    www.sonomawine.com, Sonoma County Wineries Association.
......................
Ny samarbejds-vin
Lowell Jooste er manden bag den berømte vingård Klein Constantia i Sydafrika. Vingården leverer blandt andet hen ved 60.000 flasker om året af sin vin "High Gables" til Coop Danmark, men mest berømt er den for sin søde Vin de Constance.
Bruno Prats er også kendt – det var ham, der tidligere ejede Cos d’Estournel i Bordeaux.
Og endelig er der Hubert de Bouard, som står for Château Angelus i Saint-Émilion (og nej, slottet hedder ikke mere Château l’Angelus – man var kede af altid at stå under L i prislisterne).
De tre – Jooste, Prats og Bouard – har slået sig sammen om at lave en ny kvalitets-vin på vingården Anwilka i Helderberg, ikke langt fra Stellenbosch. Det er en vin, der vil blive solgt en primeur til négocianterne i Bordeaux, og som helt sikkert vil komme til at ligge i den dyre ende.

Frescobaldi eneejer af Ornellaia
Vinhuset Marchesi de' Frescobaldi i Toscana har jo samarbejdet fifty-fifty med Robert Mondavi om den berømte vingård Tenuta dell' Ornellaia i Bolgheri.
Robert Mondavis halvdel gik med i salget til Constellation Brands, men i fredags nåede Frescobaldi frem til en aftale med Constellation om at købe halvdelen. Frescobaldi bliver således eneejer af vingården. Prisen blev 250 millioner dkr.
..............
Nyt i VinAvisen: Ugens drue
Her begynder vi en ny serie små artikler, idet vi hver uge præsenterer en drue, som vi ofte støder på, når vi køber vin. Første drue er den sicilianske Nero d'Avola.
..............
....
    ....
    Ugens drue: Nero d'Avola
    Der laves en masse vin på Sicilien, og det meste af den er ret anonym. Efter sigende sender man stadig tankskibe med siciliansk vin nordpå til forstærkning af norditalienske og franske vine. Kun 3% af alle øens vine har appellationen DOC.
    Men Sicilien har en rødvinsdrue, der i 90'erne begyndte at spille med musklerne, og det er Nero d’Avola. Den kommer fint frem i nogle af Siciliens topvine, og den kan meget vel gå hen og blive en lige så vigtig drue for Sicilien som Syrah er for Rhônedalen.
    Nero d’Avola er "den sorte (drue) fra Avola", og byen Avola ligger helt nede i Siciliens sydøstligste hjørne, 25 km syd for Siracusa.
    Druen har dog også et andet navn, nemlig Calabrese, hvilket tyder på, at den oprindelig kommer fra Calabria, dvs. fra tåen på den italienske støvle. Den optræder i øvrigt også under navne som Calabrese d'Avola, Calabrese Nero, Calabrese Pizzutello og Calabrese Dolce.
    Man kan få flotte og robuste vine, der udelukkende er lavet på Nero d’Avola, og mange af dem egner sig til lagring, men druen bruges nok så ofte til blandinger med andre druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Syrah.
    ....
.............
    ---
    Den danske vinbranche
    * Garagevin 2005, den årlige udstilling hos Dansk Vincenter i Hvidovre, er ved at blive planlagt. Den afholdes den 21. august kl. 11-16, og der har allerede meldt sig 34 udstillere. I år satser man ekstra på det kulinariske. Man indretter således et kulinarisk torv, hvor maden præsenteres af personer og firmaer, der alle er hædret med Det gastronomiske Akademis ærespris. Man vil her kunne sammensætte sin helt egen frokost. Inden 1. juni er billetprisen 100 kr., derefter 150 kr.
    * Barrique Vinimport har fået importen af vinene fra Dominio del Plata i Argentina.
    ---
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
Vinbranchens blå bog
...............
.
.
    Jørgen Dybdal Møller (f. 1953) blev indfanget af vinens forunderlige verden, da han i begyndelsen af 1970’erne var i lære som kommis i Favør Supermarked i Glostrup. Der skulle dog gå nogle år, før han igen kom i nærkontakt med vin. Et par store købmandskæder opdagede nemlig, at han var i besiddelse af et kreativt indretnings-gen, så indtil 1979 var han travlt beskæftiget med at indrette købmandsbutikker på stribe.
    Derefter slog han sig ned som selvstændig købmand i Gentofte, men så, i 1986, fik vininteressen overtaget. Han fik job som salgskonsulent i Better Brands, hvor han i 1993 blev udnævnt til salgschef.
    Titlen som salgschef hang ved under Jørgen Dybdal Møllers videre færd rundt i den danske vinbranche. Først gik turen til UDV Denmark, dernæst til Peter F. Heering og Vingaarden i Odense og i 2002 til Kjær & Sommerfeldt i København, hvor han er at finde den dag i dag.
    I august 2004 blev han udnævnt til salgsdirektør i virksomheden med ansvaret for salget til hotel- og restaurantbranchen, erhvervslivet og de mange private kunder.
    Fritiden nyder han sammen med hustruen Anette Stenak og deres to døtre på 17 og 21 år – enten i huset i Slangerup eller i sommerhuset ved Lammefjorden, hvor Jørgen Dybdal Møllers gamle glæde for at indrette kommer til fri udfoldelse.
    Og så skal der også være tid til ind imellem at bryde ud i sang, hvilket foregår i Græse Gospel Kor.
    Adresse: Kjær & Sommerfeldt, Gammel Mønt 4, 1117 København K, tlf.: 33 93 34 44, fax: 33 16 01 03, e-mail: jorgen.dybdal.moller@kogs.dk, www.kogs.dk.
.............
..
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.........
Feder vin?
Sådan spørger Vagn Mortensen, og svaret lyder: Et glas vin indeholder cirka 85% vand, 12% etylalkohol samt en masse mineraler og vitaminer, især B-vitamin. Endvidere jod, jern, magnesium kobber, zink, kalk og fosfor. Plus alle de gode stoffer, der får os til at leve længere.
Men vin indeholder ikke fedt, og et glas vin indeholder kun 105-120 kalorier – det samme som en kartoffel.
I sin bog "Vin og helbred – myter og facts" skriver læge Erik Skovenborg, at en række befolkningsundersøgelser tyder på, at alkohol-kalorier sætter sig mindre tungt på sidebenene end kalorierne i en Napoléonskage.
Indtagelse af alkohol synes ikke at have indflydelse på mænds vægt, men i en amerikansk undersøgelse vejede kvinder med et moderat alkoholforbrug i snit 3,6 kilo mindre end deres afholdende medsøstre – efter kontrol af faktorer som rygning, kost, uddannelse og fysisk aktivitet.
Havard Medical Schools undersøgelse af 86.000 sygeplejersker kom til et lignende resultat: Jo mere sygeplejerskerne drak, desto mindre vejede de.
Kort sagt: Vinen feder ikke, og den indeholder hverken fedt eller kolesterol.
.........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
..................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
...................
........
    Ugens vinøse billede
    Johnny Bastian siger farvel til vinteren med dette smukke billede, som han for få dage siden optog på sin vinmark på Nordfalster.
    Vinrankerne med rimfrost tilhører hans to år gamle druesorter, Rondo og Zarlas Perle, som han beskærer efter metoden ”dobbelt Cordon med kort spore” – en lidt anderledes beskæring end Guyot og dobbelt Guyot, der bruges meget i danske vinmarker.
    Johnny spørger, om han i løbet af året må sende billeder af planter fra knopskydning til løvfald. Ja tak, det må du meget gerne. Og hvis det bliver lige så smukke og interessante billeder som dette, så glæder vi os til at bringe dem.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...........
I den forløbne uge har vi smagt i alt 26 vine. Heraf var der nedenstående 17, som fik mere end to stjerner, og 8 fik fem stjerner. Der var to propsyge vine.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Hvidvine


Vigne di Rovereto, I Moncalvi, Gavi, Italien 2003
56 kr., Skovgaard Vine
Denne hvidvin har en fint parfumeret duft og frisk, frugtagtig og let krydret smag. Det er en glimrende vin til fisk, skaldyr og lette kødretter.


Robertson Winery, Chardonnay, Robertson, Sydafrika 2004
49,95 kr., i denne uge (uge 14): 3 flasker for 120 kr., Spar
Vellavet hvidvin, der giver et godt billede af den gode drue. Til tilbudsprisen er den lidt af et fund.


Finca Monte Lindo, Chardonnay / Torrontes, Mendoza, Argentina 2003
50 kr. ved 6 flasker, Køge Vinhandel
Ret let hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. God til en sommerfest med mange deltagere.




Rødvine


Château Queyret-Pouillac, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2003
79,75 kr., 2 flasker for 120 kr., Skjold Burne
Sådan skal en "almindelig" Bordeaux-rødvin være – saftig, blød og med kultiverede 12,5% alkohol. En vin, som man med største fornøjelse drikker til mad. Tilbudsprisen er virkelig attraktiv.


Domaine la Réméjeanne, Les Chevrefeuilles, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
65 kr., Bichel Vine
En rigtig dejlig rødvin med indtagende duft og en blød og fyldig smag med mange toner. En vin i god balance. En af deltagerne i smagepanelet påstod, at den hænger godt i kinderne …


Montesierra, Reserva, Somontano, Spanien 2000
84, 95 kr., Strandgården
Dette er, hvad vi forstår ved en rigtig god vin. Der er alt, hvad der skal være. Den er elegant og afrundet med moden og blød frugt. Den er lavet på Tempranillo og Cabernet Sauvignon. En nydelse! Men drik den nu.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2004
49,95 kr., The Wine Company
Flot farve, flot duft og en rigtig dejlig smag med masser af frugt. Det vil være en god idé at plaske den over i karaffel et par timer før måltidet. Meget fordelagtig pris.


Silvano Bolmida, Bussia, Barolo, Italien 2000
338 kr., Laudrup Vinimport
En utrolig kompleks duft – skovbund, cedertræ, trøfler – og en ekstraordinær dejlig smag, blød, elegant. En suverænt god rødvin.


Santa Duc, Les Planc, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2003
49 kr., Bichel Vine
En rigtig dejlig rødvin med saftig frugt, behagelig syre og fin sødme. Rimelig pris.


Down Under, Shiraz, Australien 2002
39 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Til prisen er dette en usædvanlig rødvin. Den er moden, afrundet, blød og lækker med god saftig frugt og tilpas syre. Den skal drikkes nu, men det vil den også blive.


Numa, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
75 kr., The Wine Company
Den bløde og fyldige frugt maskerer de 14% alkohol i denne ganske flotte rødvin. Men det er en vin, der spiller med musklerne, og som afgjort skal ledsage en kraftig ret, fx grillmad.


Quail Ridge, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 2000
49,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Her kommer jeg – med fyldig frugt og sødme. En rigtig peberbøf-rødvin. Strømlinet … Prisen er yderst rimelig.


Carmen, Syrah / Merlot, Rapel Valley, Chile 2003
55 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
Flot rødvin med intens, varm frugt og (alkoholisk) sødme.


Château Haut Nivelle, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2002
59 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Rødvin med både duft og smag af Bordeaux. Den har god, ret fyldig frugt og et lille tørt bid.


Domaine des Andrines, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
70 kr., Premier Cru
En ret let, enkel og saftig rødvin.


Château Meyre, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 1998
68,50 kr., Irma
En typisk og moden, men også lidt enkel Bordeaux-rødvin med en ret markant garvesyre.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Palio, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2002Rødvin64 kr.Furesø Vin Engros
Château Malves, Minervois, Frankrig 2003Rødvin55 kr.Holte Vinlager
.
Ekstra Bladet
Banrock Station, Cabernet Sauvignon, Australien (3 liter)Rødvin99 kr.Netto
.
Frederiksborg Amts Avis
Robert Mondavi, Private Selection, Pinot Noir, Californien 2002Rødvin119,75 kr.Skjold Burne
Brigante, Pinot Noir, Piemonte, Italien 2002Rødvin99,20 kr.Carlo Merolli
H.C. Andersen-vin, La Sirenetta Bianco, Sicilien, ItalienHvidvin59,75 kr.H.J. Hansen
H.C. Andersen-vin, Primitivo/Merlot, Puglia, Italien.Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
.
Hjemmet
Periquita, Vinho Regional Terras do Sado, Portugal 2001Rødvin31 kr.Netto
.
Jyllands-Posten
Domaine de la Carbonnière, Vacqueyras, Frankrig 2001Rødvin99 kr.A Vinstouw
.
Nordjyske Stiftstidende
Carmen, Gewürztraminer, Curico Valley, Chile 2004Hvidvin59,50 kr.Vinens Verden
.
Penge & Privatøkonomi
Domaine de la Janasse, Vin de Pays de la Principauté d'Orange, Frankrig 2003Rødvin72 kr.Jysk Vin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.