Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 33
15. august - 21. august 2005
..............................................

VinAvisen uge 30VinAvisen uge 31VinAvisen uge 32
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
.............

.......
Cikaden Scaphoideus titanus, der spreder sygdom i Piemontes vinmarker.
    Vingulsot i Piemontes marker
    Cikaden Scaphoideus titanus er et væmmeligt kræ. Det går nemlig i lag med vinstokke og smitter planterne med en sygdom, der går under navnet Flavescence dorée eller Grapevine Yellows – måske skulle vi på dansk kalde sygdommen for Vingulsot.
    Sygdommen optrådte første gang i Sydvestfrankrig på vinstokke af druesorten Baco 22A i 1949, men den har efterhånden bredt sig til hele Frankrig og omkringliggende lande.
    Nu har den slået til i Alessandria-området i det norditalienske Piemonte, og den er også ved at få godt tag i Asti, Alba og Roero.

    Slappe som lavet af gummi
    Vinstokkene på de angrebne marker er i år sprunget sent og langsomt ud. De små skud er holdt helt op med at vokse, bladene er blevet gule og ruller sig sammen, klaserne falder af, og efterhånden vil planterne blive slappe, som var de lavet af gummi.
    Der har før været angreb i Piemonte, men man har kunnet holde insekterne fra døren med organiske pesticider lavet af naturlig kompost fra krysantemummer og margeritter.
    I overensstemmelse med gældende lov har man også revet angrebne planter op og destrueret dem, men på de mindre landbrug er dette ikke altid blevet gjort.

    Værre end Phylloxera
    Ifølge Decanter lyder den officielle melding, at angrebet omfatter mindst 10% af Alessandrias 15.000 hektar vinmarker. En lokal vinbonde mener dog, at et mere realistisk tal er 30%.
    I Jancis Robinsons "Oxford Vin Leksikon" står der, at sygdommen kan ende med at være endnu mere ødelæggende for verdens vinmarker end vinlusen Phylloxera var, for den er mere udbredt, den spreder sig over længere afstande, og den kan ikke modvirkes med resistente grundstammer.
.............
33-51
.............
H.J. Hansen rykker ind i Magasin
I alle Magasins stormagasiner – på Kongens Nytorv, i Lyngby, Odense og Århus – er der som bekendt en afdeling for vin, spiritus, øl og vand.
Hidtil har Magasin selv kørt disse afdelinger med egen indkøber, men fra og med den 23. august bliver den daglige drift overtaget af H.J. Hansen, idet butikkerne dog fortsat bliver markedsført som Magasin Vin.
Magasins bedste agenturer vil blive beholdt, men ellers vil sortimentet primært komme til at bestå af H.J. Hansens agenturer fra hele verden.
Det lyder som en god løsning for det problemramte Magasin. H.J. Hansen repræsenterer på mange måder den samme gamle kultur som Magasin selv og vil derfor sikkert blive en god samarbejdspartner.
.............

............
Markedsstemningen blive hjulpet på vej af musikere, der på mandolin, guitar og harmonika spiller italiensk folkemusik. Billedet er fra sidste år.
    Italiensk marked foran Thorvaldsens Museum
    Nu på lørdag d. 20. og lørdagen efter, den 27., er der igen italiensk marked foran Thorvaldsens Museum i København – mellem kl. 10 og 16.
    Holder man af italiensk mad, vin og design, så er markedet bestemt et besøg værd. Her samles handlende fra hele Danmark for at sælge et bredt udvalg af produkter fra hele Italien – alt lige fra delikatesser som pasta og pesto, olier, øl, vin og ost til tøj og accessories, boligtilbehør, brugskunst og design.
    Der vil være noget for enhver, og når trangen til forfriskninger melder sig, er der masser af italienske lækkerier.

    Gratis adgang til museet
    Følgende vinfirmaer deltager i markedet: BB Vinimport, Det lille Enoteca, Gastons Specialiteter, La Delizia, Pasta Basta, Siciliansk Kultur Center, Smag hvad du vil ha’ og Toscavini,
    På markedsdagene er der gratis adgang til Thorvaldsens Museum, ligesom der er gratis omvisninger dagen igennem. Der er et begrænset antal gratis billetter til hver omvisning, og de udleveres i garderoben i forhallen fra kl. 10 på dagen. Forudbestilling er ikke mulig.
    Mere om markedet, de gratis omvisninger samt årets deltagerliste findes på museets hjemmeside: www.thorvaldsensmuseum.dk.
............
15/06
.
.




.
..
...........
    Nyt logo til Utiel-Requena
    Det spanske distrikt Utiel-Requena fejrer i disse dage sit 30 års jubilæum som D.O.-appellation, og det gør det blandt andet med et nyt og ganske smart logo, som forener tegningen af en flaske med bogstaverne U og R – i hvert fald en del af U'et.
    Logoen, der er tegnet af spanieren Ramón Pérez Colomer, er resultatet af en design-konkurrence med deltagere fra Spanien, Argentina, Portugal og Frankrig.

    Stor produktion af bulkvin
    Utiel-Requena er et af de tre distrikter i regionen Valencia – de to andre er Alicante og Valencia – og det ligger i 6-700 m’s højde en times kørsel inde bag byen Valencia.
    Her findes nogle af verdens største producenter af bulkvin, dvs. vin, der eksporteres på tankvogn eller i containere, og de har med succes omstillet sig til nye de tider.
    Når det gælder de store mængder bulkvin, er arbejdsdruen den lokale Bobal, mens Tempranillo og Garnacha spiller hovedrollerne i Crianza-vinene, som sælges med DO Utiel-Requena.
    På grund af det varme klima og svingningerne mellem temperaturerne dag og nat modnes Tempranillo meget hurtigt, både på fad og i flaske. Det, man er fire-fem år om i Rioja, gøres naturligt på den halve tid i Utiel-Requena. Derfor kan man kalkulere med en større omsætningshastighed, og være særdeles konkurrencedygtige på prisen.
.............
>12
.............
V&S stadig inde i varmen
I sidste uge fortalte vi, at det svenske Systembolag har afbrudt alle forbindelser med vinimportfirmaet Vin Trägårdh, der er sigtet – men endnu ikke dømt – i den store bestikkelsessag.
I den forbindelse er det interessant at notere, at man ikke på nogen måde har skredet ind over for importfirmaet V&S Vin & Sprit, der har fem ansatte under mistanke for bestikkelse.
V&S er i særklasse den største leverandør til Systembolaget, og begge foretagender ejes af den svenske stat. V&S står for 20% af monopolets omsætning og har smurt butikscheferne med gaver etc. for en halv million skr. Men V&S er altså stadig inde i varmen.
.............
........
Bernard Magrez.
    Globale kultvine
    Bordeaux-millionæren Bernard Magrez – Gérard Depardieus legekammerat – vil ifølge nyhedstjenesten Bloomberg gøre en indsats for globaliseringen.
    Han har fået den idé at fremstille håndlavede luksus-vine på små marker rundt omkring på kloden og sælge dem under et enkelt mærke, "Signature". Som ønologisk konsulent bruger han den navnkundige Michel Rolland.
    Vinene, som Magrez kalder "micro-cuvéer", kommer fra hans vingårde i flere regioner af Frankrig og Spanien samt i Portugal, Chile, Argentina, Marokko, Algier og Uruguay (næste stop: Australien), og hver flaske bærer hans underskrift og hans motto "Ma Passion, La Rareté" – Min lidenskab er sjældenheden.
    De globale kultvine skal nok blive købt, selv om nogle af dem koster op mod 1000 kr.
....................
14-17
.............
Den farlige kuldioxid
Når vinmosten gærer, omdannes dens sukker til alkohol, samtidig med at der fraspaltes kuldioxid (kultveilte).
Kuldioxid er en farlig luftart. Den lægger sig på gulvet i vinkælderen, og kommer der en kat forbi, dør den.
Ligeledes – hvis man går ind i en tom gæringstank for at rense den, skal man sørge for ordentlig ventilation. Ellers dør man.
Det gjorde en af de ansatte på Domaine de Bouteilley i Bordeaux i november – og døde af det. Og nu har slottets ejer fået en seks måneders betinget fængselsdom og 5000 euro i bøde for ikke have sørget for sikkerheden.
.............

........
Elena Espinosa.
    Den næste verdenskongres
    Ifølge den svenske Vinbloggen, der har hjemsted i det spanske Malaga, har Spaniens landbrugsminister Elena Espinosa offentliggjort, at næste års verdenskongres om vin vil blive afholdt i Riojas hovedstad, Logroño.
    Cirka 700 vinspecialister fra 40 lande vil mødes i dagene 26.-30. juni 2006 for at diskutere forskellige rent videnskabelige spørgsmål i forbindelse med vin og vindyrkning.
    Den første verdenskongres blev afholdt i Bordeaux allerede i 1928.
.............
Religiøse ritualer i vinkælder
Den russiske nyhedstjeneste Novosti melder om fundet af en middelalderlig vinkælder i den georgiske by Atskuri. Det er sket i forbindelse med konstruktionen af en gasrørledning mellem Baku, Tbilisi og Erzurum.
Oldtidens georgiske stammer havde religiøse ritualer i forbindelse med vin, og fundene tyder på, at denne dyrkelse er fortsat helt op i den sene Middelalder.

Dem med de bedste vinkort
Det amerikanske vinmagasin Wine Spectator er kommet med årets liste over restauranter med et særlig godt vinkort. Ikke kun i USA, men i hele verden, og med blandt de i alt 3606 restauranter på listen er der ni danske, hvilket er en rekord.
Restauranterne er inddelt i tre klasser. Danmark er ikke med i den højeste, men i den næste, Best of Award of Excellence, er følgende med: Era Ora, Le Sommelier og Ristorante La Buca Degli Artisti, alle i København, samt Søllerød Kro i Holte og Tree-Top Restaurant i Vejle.
Og i den tredje klasse, Award of Excellence, er optaget Restaurant de Gaulle i København, Brøndums Hotel i Skagen, Molskroen i Ebeltoft og Norsminde Kro i Malling.
............
38-38/05
............
Jacob’s Creek med skruelåg
Den australske Jacob’s Creek er måske verdens største vinmærke, så det er lidt af en sensation, at Riesling-vinen under dette navn herefterdags vil være med skruelåg.
Til Just Drinks siger Patrick Venning, der står for Pernod Ricards markedsføring af Jacob’s Creek, at man mener, at skruelåg er det mest effektive lukke for lettere, aromatiske vine som Riesling. Men man følger også nøje forbrugernes opfattelse af skruelåget på andre vine såvel som forbrugernes viden om skruelågets fordele.
Den friske og med garanti uspolerede Riesling-vin vil blive introduceret med en halshænger, der fremhæver skruelågets fortræffeligheder – noget, som vi jo også ser mere og mere på vinhylderne rundt om i Danmark.

Verdens største uden korkpropper
Også den store amerikanske producent Don Sebastiani & Sons går nu over til skruelåg og tilsvarende lukker, og de gør det ikke bare på en enkelt vin, men på hele den årlige produktion af næsten 2 millioner flasker.
Sebastiani bliver dermed verdens største vinfirma, der helt har forladt brugen af de traditionelle korkpropper.
– Vi har besluttet, at vi kun vil levere vine med den friske og levende smag, som Vorherre har skabt dem med, siger Don Sebastiani Jr. til Just Drinks.
– Mens en del af industrien måske kan leve med, hvad de opfatter som en acceptabel fejlmargin, føler vi, at blot en enkelt flaske med propsyge er totalt uacceptabel. Undskyld ordspillet, men "to continue to use traditional cork is, in our opinion, simply barking up the wrong tree."
(fortsættes)
........
33-36
............
En fejlprocent på 5%
Nu bliver det snart lidt trivielt. Men her kommer minsandten endnu en historie om et stort amerikansk vinfirma, der forlader korkpropperne. Denne gang gælder det Delicato Family Vineyards, der fremover ikke vil sælge en eneste flaske lukket med korkegens bark.
Til Just Drinks siger Delicato’s Steve Morgan, at mellem 5 og 8% af firmaets vine ødelægges af propsyge, og at det er en uacceptabel procentdel for gode kunder. – Vi kender ikke nogen anden industri, der accepterer en emballagen med en fejlprocent på 5%.
.............
    Ulækre og upraktiske
    Delicato vil ikke kun bruge skruelåg, men også plasticpropper, og på det punkt er vi mindre begejstrede. Ikke kun fordi disse propper er ret ulækre, men også fordi de er meget upraktiske for forbrugerne.
    Vi har selv fået ødelagt vores kostbare Screwpull-proptrækker – den store med vippearmen – af en plasticprop. I stedet bruger vi – som så mange andre – en proptrækker, der er forsynet med en kappe (også en Screwpull, der ses på billedet), og når den er skruet i bund, og man fortsætter med at dreje på håndtaget, så kommer proppen op af flaskehalsen.
    Men – det gør mange plasticpropper ikke. De kommer et stykke op, men fordi de er fedtet ind i silikone, bliver de bare ved med at dreje rundt. Og vil man så i stedet bruge en tjenerproptrækker eller en almindelig proptrækker, der kræver armkræfter, nytter det ikke noget at dreje håndtaget den anden vej for at få den første proptrækker fri af proppen. Proppen fortsætter nemlig bare med at dreje rundt og rundt og rundt.
.............
Skruelåget vil sejre
Efterhånden har vist alle aviser bragt en artikel om de mange fordele ved skruelåget – og om de propsyge korkpropper og umulige plasticpropper. Senest bringer Frederiksborg Amts Avis for anden gang en sådan artikel, denne gang skrevet af Rasmus Holmgård under rubrikken "Skruelåget vil sejre".
– Jeg synes, det er på tide, skriver han, – at vi som kvalitetsbevidste forbrugere begynder at stille krav til den vare, som vi flere gange om ugen punger rigeligt ud for. Og vinbranchen må for sin del tage sit ansvar alvorligt og sørge for at levere en forsvarlig emballage til et så komplekst levnedsmiddel som vin.
Rasmus Holmgård anbefaler også sine læsere at "følge med i den løbende udvikling på vores hjemlige www.vinavisen.dk, som forbilledligt taler forbrugerens stemme i sagen".
Tak for sangen, Rasmus!
............
51-01/06
.............
45% flere norske smuglere
Nordmændene smugler som aldrig før – eller også fanger toldere og politi flere smuglere.
Ifølge den norske avis Aftenposten er der pågrebet 45% flere smuglere af vin og øl i første halvår i år end i samme periode sidste år.
Derimod er smugleriet af spiritus gået ned, angiveligt fordi folk er bange for at få fupflasker med metanol.
Norge har en af verdens største afgifter på alkohol. Mange nordmænd køber derfor ind i Sverige eller aftager fra professionelle smuglere.
.............
    Pinot VM i Schweiz
    I denne weekend afholdes det store Pinot Noir VM i den schweiziske by Sierre. Her vil en professionel jury bedømme et tusindtal af vine på Pinot-druen, der takket være filmen "Sideways" jo er gået hen og blevet kult.
    Ifølge Vinbloggen er Schweiz et oplagt værtsland, idet landet er nummer fire blandt verdens producenter af Pinot Noir-vine. Nummer ét er Frankrig. Herefter kommer Tyskland, USA, Schweiz og Italien.
.............
Fremad for Argentina
Det går virkelig godt for argentinsk vin. I første halvår i år steg værdien af vineksporten med hele 35% i forhold til samme periode sidste år – fra 580 til 785 millioner kr. I mængde øgedes eksporten fra 67,7 til 83,5 millioner liter.
Argentinas Instituto Nacional de Vitivinicultura (INV) forventer, at eksporten for hele 2005 vil nå 2,4 milliarder kr.
Hovedmarkederne er USA, Storbritannien, Holland, Canada, Danmark, Finland og Tyskland – i den rækkefølge.
.............
    Dit eget billede på etiketten
    Hvert år siden 1974 har man i den australske delstat Victoria afholdt Rutherglen Winery Walkabout festival – et show, der tiltrækker 20.000 gæster.
    I år præsenterede man en ny idé på Pfeiffer Wines’ stand: Købte man en flaske vin, blev der taget et portræt af én, og tre minutter efter kom flasken med ens portræt i farver på etiketten.
    Teknologien bag den populære idé er en etiketprinter, Primera LX800 fra firmaet Peacock Bros, der tilsluttes en computer med etikettens layout og tekst, lige til at supplere med portrættet. Ret smart – og et stort hit på udstillingen.
    På denne måde kan man nøjes med at lave en enkelt etiket – eller hundrede eller tusinde ...
.............
05-33
.............
Ung i arbejde – på en vingård
Her på VinAvisen får vi med jævne mellemrum mails fra unge, der gerne vil ud og opleve vinens verden.
Vi har ikke mulighed for at skabe kontakt til vinbønder, der har brug for vinplukkere, men der er andre muligheder, viser det sig. Vi har nemlig fået øje på den frivillige organisation »International Agricultural Exchange Association« (IAEA), der i 40 år har tilbudt unge mennesker mellem 18 og 30 år en sikker måde at rejse, bo og arbejde på, når det gælder Australien, New Zealand, Canada, USA og Japan.
Mere end 28.000 unge har indtil nu været af sted på et arbejds- eller praktikophold, mange af dem på en vingård. Mere om det kan læses på organisations hjemmeside, www.iaea.dk.
.............
    < The Napa Valley Wine Train er et rigtigt amerikansk tog - et af den slags med en vista dome, hvorfra man kan nyde udsigten til vinmarkerne.
.............
Togulykke i Napa
En populær oplevelse i Napa Valley er The Wine Train, der tager én på en tre timers tur fra byen Napa til St. Helena og tilbage igen. Men sidste lørdag var det også en lidt dårlig oplevelse.
Da toget med 200 passagerer skulle krydse hovedvej 29 i St. Helena med en halsløs fart af 12 km i timen, hoppede vogntoget af lokomotivet, der fortsatte alene. Og da det bremsede, kom togstammen brasende og kolliderede med lokomotivet. Folk blev kastet omkuld – skrammer, knubs, snitsår, ondt i nakken og en brækket finger. Men værre var det så heller ikke.
Jo, en gravid dame gik i gang med at føde, og trafikken på hovedvej 29 var stoppet i en time (dog ikke fordi damen skulle føde).
........

........
Udsigten ned over floden fra det nye hotel.
    Nyt hotel i portvinens dal
    Portugals portvinsdal, Douro-dalen, har fået sit første hotel, bygget af det store korkfirma Amorim, der allerede ejer over 30 hoteller i Portugal og i andre lande.
    Hotellet hedder Hotel Rural Burmester, og det ligger ved vingården Quinta Nova de Nossa Senhora do Carmo, lidt nede ad floden fra Pinhão – byen med den berømte jernbanestation (se vore postkort nedenfor).

    Første hotel på en vingård
    Ifølge Wine Spectator er hotellet fokuseret på vinøse oplevelser i hjertet af Douro-dalen, og man lægger vægt på, at mens andre quintaer (vingårde) tilbyder gæsteværelser, så er dette her det første egentlige hotel på en vingård.
    Ironisk nok åbnede hotellet i juni, netop som Amorin-koncernen solgte portvinsmærkerne Burmester og Gilbert’s, der går tilbage til 1750. Men den beholdt navnet Burmester som navn på det nye hotel samt de to quintaer Nova de Nossa Senhora do Carmo og São Cibrão.
.............
>30/06
.............
13 postkort fra stationen i Pinhão
Fra tid til anden sender vi "postkort" hjem fra vore vinøse rejser. En lang række af dem kan ses på en særlig side.
Nu begynder vi en ny serie på tretten billeder fra blot en enkelt vinøs destination, nemlig stationen i byen Pinhão i Portugals Douro-dal. Den næsten 100 gamle stationsbygning er afgjort et besøg værd – hvilket vil fremgå.
Her kommer de tre første postkort, og de næste følger i de kommende uger.
.............
    1. postkort fra Pinhão:
    Den gamle stationsbygning
    Overalt i Portugal ser man azulejos – disse store vægdekorationer i en azurblå farve. Ofte har de religiøse eller historiske motiver, men når det gælder billeder fra vinens verden, må vi til den lille by Pinhão i Douro-dalen, hvor portvinen "gror".
    Her er stationsbygningen dækket hele vejen rundt med 24 billeder, der fortæller, hvordan vinen blev dyrket i dalen, da stationen blev opført i 1906. Stationen fylder med andre ord 100 år til næste år.
    Det er nemt at komme op langs floden fra Porto til Pinhão. Man tager blot toget de 2 timer og 40 minutter fra São Bento-stationen, og allerede på afgangsstationen i Porto kan man opleve pragtfulde azulejos – der dog ikke handler om vin.
.............
    2. postkort fra Pinhão:
    Keramiske billeder
    Azulejos-billederne blev malet på keramiske fliser, der derefter blev brændt. Og når man især benyttede den azurblå farve, så skyldtes det, at den bevarede sin kulør efter den hårde opvarmning i den keramiske ovn – ligesom vi på vore porcelænsfabrikker har lavet blåmalet porcelæn, fx det muselmalede.
    I billederne på Pinhãos station er dog også brugt andre farver til det flotte krusedulleværk, der indrammer de enkelte motiver.
    Billederne er meget velbevarede, netop fordi de er udført som keramiske fliser. Men hvor længe de holder, er spørgsmålet – også Portugal har sine grafitti-vandaler.
.............
    3. postkort fra Pinhão:
    Det fantastiske vinlandskab
    At gå de 24 billeder igennem er en hel anskuelsesundervisning i, hvordan man dyrkede druerne til portvinen og transporterede vinen ned ad floden til lagerbygningerne i Vila Nova de Gaia (Ny-byen Gaia) nede ved kysten. Her er der en lille havn lige over for landets næststørste by, Porto, der jo har givet portvinen dens navn.
    De første par billeder viser det fantastiske vinlandskab, der følges med floden.

    Fortsættelse følger i næste uge.
.............
>33
.......................
--....
    Den danske vinbranche
    * Vinslottet i Greve har ansat Lars Skriver som konsulent med ansvar for salget til eksisterende samt fremtidige restaurantkunder. Han har været tjener på Restaurant Prag, Charlottenlund Fort, Gråbrødre Torv 21 – hvor han også bestred hvervet som vintjener – samt senest på Hotel Skt. Petri.
    * Rungsted Vinhandel har optaget importen af vinene fra to Languedoc-producenter: Domaine Méréle samt Domaine Bourdic i Côtes de Thongue.
    * Atomwine har optaget importen af vine fra de australske vinhuse Oliverhill og Marius i McLaren Vale samt fra Red Nectar i Barossa Valley.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.......................
41-43
............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
............
..
    Harro Hallmann (f. 1963) stiftede først bekendtskab med tysk vin gennem jobbet på det Dansk-Tyske Handelskammer i begyndelsen af 90’erne. Interessen voksede, og i 2002 oprettede han hjemmesiden www.tyskvin.dk.
    Han afviser ikke, at han en dag kunne finde på at sælge vin via denne hjemmeside, men i dag drejer det sig udelukkende om at formidle informationer om tysk vin og Tyskland i det hele taget.
    Harro Hallmann er overbevist om, at langt flere danskere ville nyde de tyske vine, hvis blot de ville prøve at smage på dem, så det slår han et kraftigt slag for.
    Hjemmesiden indeholder blandt andet et leksikon, smagenoter om tyske vine, der kan købes i Danmark, og Internettets vel nok største samling af anmeldelser om bøger om tyske vine. Og hjemmesiden bliver jævnligt udvidet med nye baggrunds-informationer om tysk vin.
    Interessen for tysk vin og kultur går fint i spænd med Harro Hallmans daglige arbejde, idet han siden 2003 har været ansat som talsmand for det tyske mindretal i Danmark (se www.nordschleswig.dk) og også i den forbindelse arbejder for at fremme de dansk-tyske forbindelser.
    Da han fik dette job, flyttede han tilbage til fødebyen Haderslev, hvor han bor sammen med Helle og børnene Hans (10), Rose (7), Ronja (4) og Freja (2).
    Adresse: Aarøsundvej 80, 6100 Haderslev, tyskvin@hallmann.dk, www.tyskvin.dk.
..........
32-39
............
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
    Hvor findes vinreolen?
    Nicoline Holmblad skriver, at hun i forbindelse med en ombygning gerne vil kunne lave en nordvendt mur med huller til vinflasker. Der er ikke tale om en traditionel opbygning, hvor flaskerne ligger samlet i rum med plads til fx tolv flasker, men om en hel væg med "enkelthuller" til vinflasker, skriver hun.
    En løsning kunne være de nye Weinstein-reoler af tegl, der både kan stables og mures sammen. Man kan også stille enkelte elementer op og forbinde dem med hylder i de cirka 2 cm brede riller i siderne.
    Elementerne er 38 x 24 x 24 cm og har plads til seks flasker. Et enkelt element koster cirka 115, og en liste over forhandlere findes på www.schmidt-danielsen.dk.
..........
...............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............
32-33
.............
    Ugens vinøse billede
    Rune Gregers Meyer har i en mail slået et stort slag for schweizisk vin, og det kan vi godt forstå. Vi holder selv meget af alpelandets dejlige vine, som vi desværre ser alt for lidt til her i Danmark.
    – Schweiz har et utrolig bredt udvalg af vine, skriver Rune Meyer. – Mere end 50 druesorter vokser på 15 000 hektar marker, og de færdige vine – over 3500 forskellige – er lige så forskellige som det landskab, de stammer fra.
    Schweiz producerer i snit 150 millioner flasker vin om året, og i 2004 udgjorde rødvinen de 52% og hvidvinen 48%.
    Rune Meyer slutter med at henvise til en meget righoldig hjemmeside om schweizisk vin på adressen www.swisswine.ch. Blandt andet ligger der nogle meget smukke billeder. Et af dem bringer vi her.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

.............
>43
.............
I forløbne uge har vi smagt i alt 28 vine. Heraf var der nedenstående 21, som fik mere end to stjerner, og hele 9 fik fem stjerner. To flasker havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Hvidvine


Rocca Sveva, Soave Classico, Italien 2004
58,16 kr. ved 6 flasker, i alt 349 kr., Nettorvet
En flot duft møder én med denne hvidvin, og smagen lever op til duften. Smagen er saftig og frisk med god syre og lang eftersmag.


Viñas del Vero, Colección, Chardonnay, Somontano, Spanien 2002
89,95 kr., SuperGros
Fyldig og dejlig hvidvin, tør, men med en vis sødme. Og den virker ikke sprittet trods de 14½ alkohol.


Fourrey & Fils, Beauroy, Chablis Premier Cru, Frankrig 2003
119 kr., Fionia Vinimport
Blød, mild og behagelig hvidvin med god frugt. Pæn eftersmag med et tørt strejf.


Baquière, Grande Réserve, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
69,95 kr., Lautia Vino Fino
Hvidvin med en fin, lidt afdæmpet duft og en kompleks, ret parfumeret smag. Glimrende til mange lette retter.


Tenuta San Mauro, ”il”, Chardonnay, Langhe, Italien 2003
98 kr., Korsholm Vin
Hvidvins-bamse med fadsmag og markant alkohol. Velegnet til lidt kraftigere retter. Eller prøv den til ost.


Haselgrove, Chardonnay, South Australia 2003
69,75 kr., i august: 60 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Pæn hverdags-hvidvin med et lille bid i slutningen. Skal ubetinget skænkes til mad.


Mida, Recioto di Soave Classico, Italien 2002
132,50 kr. for 50 cl ved 6 flasker, i alt 795 kr., Nettorvet
Gylden i glasset, fin i næsen og sød, mild og lækker i munden. Men den måtte efter vor mening godt have haft lidt mere syre.


Da Luca, Grillo / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2004
49,95 kr., ViniPortugal
Da to stærke mænd endelig havde fået den væmmelige sorte plasticprop op af flasken – vi måtte bruge to proptrækkere og en spidstang – fik vi en pæn og venlig hvidvin i glasset. En fjerde stjerne røg af i svinget på grund af prop-blemerne.




Rosévin


Mezzacorona, Lagrein Rosato, Trentino, Italien 2004
44,95 kr., Strandgården
Den er rigtig god, denne rosévin. Den har en fin farve i glasset, en dejlig duft og en smag med karakter og frisk frugt. Rimelig pris.




Rødvine


Fox Creek, JSM, Shiraz / Cabernet Franc, McLaren Vale, Australien 2002
119 kr., The Wine Company
Flot fadlagret rødvin med en kraftig frugtsmag, bløde tanniner og en lille sødme. Giv den en peberbøf.


Elias Mora, Toro, Spanien 2003
84 kr., Ki-Ma Vinimport
Dybrød, ufiltreret farve, en vidunderlig duft og en cremet lækker smag med en varm, afrundet frugt. En stor vin.


Viña Vilano, Reserva, Ribera del Duero, Spanien 2001
165 kr., Premier Cru
Denne rødvin fik guldmedalje ved den store Tempranillo-smagning i København, og den lever helt op til guldet. Vinen har et bredt smagsbillede og dejlig frugt. Den er harmonisk og kompleks. En vin helt i top.


Rocca Sveva, Amarone della Valpolicella, Italien 1999
199,16 kr. ved 6 flasker, i alt 1195 kr., Nettorvet
Den smager godt, denne rødvin. Den er moden og meget koncentreret med en blød og afrundet smag, intens frugt og en charmerende sødme. Den kan sagtens ligge nogle år endnu.


Rocca Sveva, Valpolicella Superiore Ripasso, Italien 2001
82 kr. ved 6 flasker, i alt 495 kr., Nettorvet
Kraftig og moden vin med blød og krydret frugt. Ripasso er en teknik, der bruges i Valpolicella, hvor man tilsætter rødvine de upressede skaller fra distriktets Amarone-vine, efter at disse vine på tørrede druer er færdige med deres gæring.


Fox-Gordon, Hannahs Swing, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2003
165 kr., The Wine Company
Flot duft, intens og dyb farve og en dødlækker, cremet smag med mange facetter og fin sødme. Den har 14½% alkohol, men den er ikke sprittet.


Giuseppe Laiolo e Figlio, Barbera d’Asti Barricato, Italien 2003
88 kr., Det lille Enoteca
Rødvin med en fin, frisk og fyldig frugt, en let sødme og integreret fadlagring. Ikke helt billig.


Artero, Tempranillo, La Mancha, Spanien 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Ret lækker rødvin med blødhed og saft og en behagelig sødme – lidt efter en rioja.


Ktima Papaioannou, Agiorgitiko, Nemea, Grækenland 2000
76 kr., Dionysos Wines
Lækker, fadlagret rødvin med blød og venlig frugt og en fin sødme. En virkelig god vin.


Sud, Primitivo / Merlot, Tarantino IGT, Italien 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Rødvin med blød frugt og en lang eftersmag. Glimrende ledsager til sommerens grillparties. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Portal del Alto, Gran Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2003
80 kr., Køge Vinhandel
Krydret og kraftig rødvin med en markant garvesyre, der gør vinen velegnet til lidt "fedtede" kødretter. Ikke helt billig.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Château Mire l'Etang, La Clape, Côteaux du Languedoc, Frankrig 2004Rødvin49 kr.Stokholm Vinimport
Santa Rita, Carmenère, Reserva, Rapel Valley, Chile 2002Rødvin74,95 kr.Amka
.
Børsen
6ème Sens, Grenache Blanc / Marsanne / Viognier, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 2004Hvidvin49,95 kr.Philipson Wine
.
Fyens Stiftstidende
Chapelle St.-Arnoux, Arnoux & Fils, Gigondas, Frankrig 2002 (prisen gælder i uge 38)Rødvin50 kr.SuperBest
.
Hjemmet
Esprit de Nijinsky, Cabernet Sauvignon, Provence, Frankrig 2003Rødvin49 kr.Domaine Brandis
.
Mad & Bolig
Château d'Aubagnac, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin45 kr.Vinoteket
Podere "Il Poggiolo", Brunello di Montalcino, Italien 1999Rødvin199 kr.A Vinstouw
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.