Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 34
22. august - 28. august 2005
..............................................

VinAvisen uge 31VinAvisen uge 32VinAvisen uge 33
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
.............

.............
Brødrene Michael og Gert Carl havde gemt en dobbeltmagnum (fire normalflasker) af slottets første årgang, som deres far, Erling Carl, lavede for tyve år siden. Den fik vi lov til at smage, og selv om det var slottets ganske almindelige vin, så var den stadig vital og med en vidunderlig smag.
    Sæsonens første vinsmagning
    Igennem mange år har det været en tradition, at Michael og Gert Carl fra Chris-Wine afholdt sæsonens første vinsmagning, og således var det også i tirsdags, da brødrene samtidig kunne fejre familiens tyve års-jubilæum som ejere af Château de Seguin.
    Det er utroligt, hvad der er sket med det slot i de tyve år. Vi var selv dernede i 1985, hvor brødrenes far, Erling Carl, præsenterede et forfaldent slot, der mere eller mindre var omdannet til en kvægfabrik.
    Kun 20 hektar ud af de 200 hektar jord var beplantet med vin. Men Erling Carl og hans sønner så, hvad der kunne blive ud af det, og det er der blevet i dag: Et velplejet vinslot, nænsomt renoveret, fyldt med den nyeste teknik og moderne lagringskældre med tilsammen et par tusinde barriques.
    Château de Seguin er et af Bordeauxs ti største slotte med flere præmier, medaljer, diplomer og andre hædersbevisninger end noget andet slot i Bordeaux.
    Antallet af præmier fik man for øvrigt også en præmie for ...
    (fortsættes)
.............
34-35
.............

.............
Vinen til venstre smagte vi ikke. Det var en flaske af den vin, som slottets tidligere ejer lavede, og det var efter sigende ikke noget at skrive hjem om. Til højre slottets Cuvée Prestige 2002, der aktuelt sælges. Vi smagte også 2003-årgangen, der lige er blevet tappet. Den skal nok blive god, men den bliver først frigivet til salg senere.
    Alt vel på Seguin
    Chris-Wines smagning i tirsdags gjaldt naturligvis vinene fra Château de Seguin – så de fem vine fra brødrenes rumænske ejendom stod på et bord for sig selv og så lidt fornærmede ud. For de er jo også gode, syntes de.
    Som det fremgår af vore smagekommentarer længere nede, er alt vel med vinene fra slottet. Cuvée Prestige-vinen til 99 kr. er en fornem bordeaux, og kultvinen Cuvée Carl til 175 kr. kan måle sig med de største i Bordeaux.

    En pædagogisk sammenligning
    Men Château de Seguin står også for vine til det daglige måltid – vine, der sælges under navnet Pigeonnier de Seguin (Seguins dueslag). Serien er i 2004-årgangen udvidet med endnu to vine til 59,95 kr., den ene en Médoc og den anden en Saint-Émilion, og de vine er virkelig interessante.
    Med disse to vine får man et overraskende klart billede af forskellen mellem vine fra venstre og højre bred – fra Médoc, hvor Cabernet Sauvignon er konge, og fra Saint-Émilion, hvor Merlot-druen spiller kraftigt med.
    De to vine er således oplagte til en pædagogisk sammenligning i enhver vinskole og vinklub. Og på ethvert middagsbord.
.............
34-35
........
Boksvine ikke gode nok
Sidste år solgte det svenske Systembolag 78 millioner boksvine, og ifølge en frisk statistik sælger Systemet i dag 54% af sin vin i bokse.
Dette har fået Systemet til at undersøge, hvor længe vinen holder sig i sådanne bokse, og resultatet er både overraskende og nedslående.
Efter et halvt år havde kun 5% af de 121 testede boksvine bevaret de kvaliteter, som de havde ved den første smagning i oktober-november sidste år.
Ifølge WOW News medfører dette, at Systembolaget nu skærper kravene til kvaliteten af boksene og deres indhold. Yderligere opfordrer man sine leverandører til at mærke boksene med en bedst-før-dato og gøre den obligatoriske tappedato fuldt synlig for forbrugerne.
Endvidere skal der på hver boks findes oplysninger om, hvordan man bedst opbevarer sin boksvin, og hvor længe (eller hvor kort) vinen kan drikkes, efter at boksen er taget i brug.

En molbohistorie fra Norge
Ligesom vi her i landet har vore molbohistorier, har svenskerne deres Norgeshistorier. Det svenske WOW News kommer i sit nye nummer med endnu en:
Det norske justitsministerium har overvejet at betragte aviser og blades artikler om vin som reklamer, og sker dette, vil disse artikler overtræde det strenge forbud mod alkoholreklamer i den norske presse.
Justitsministeriet henvendte sig tilmed til landets sundhedsministerium for at få en udtalelse om, at man også bør forbyde billeder af vinflasker i pressen. I sundhedsministeriet var man dog kølige over for det overraskende forslag og mente, at man ikke burde ændre de gældende regler.
.............
34-37
............
Kæmpe-smagning af sydafrikansk vin
Wines of South Africa (WOSA) har hvert år afholdt en vinsmagning i London, forbeholdt den engelske vinbranche.
Men i år har den sydafrikanske vinforening valgt at slå det helt store brød op i form af verdens måske største vinsmagning nogensinde, når det gælder et enkelt lands vine.
Mega Tasting, som arrangementet hedder, vil blive afholdt i det fornemme udstillingscenter Old Billingsgate i hjertet af London den 11. og 12. oktober.

Vinene opdelt ifølge regioner
Indtil videre er der tilmeldt 260 udstillere, og de tropper op med tilsammen 3120 flasker vin.
Mega Tasting skal tiltrække importører, vinskribenter og andre branchefolk fra hele Europa. Og for at de kan finde rundt mellem alle producenterne og vinene, bliver udstillingsarealet opdelt ifølge de sydafrikanske regioner.
Opdelingen skal også være med til at understrege, hvor vidtfavnende landets vinproduktion er.

Sydafrika blandt sværvægterne
Mega Tasting er et vidnesbyrd om, at Sydafrika, der for blot fem år siden var en lillebror blandt verdens vinlande, er blevet en af de helt store og centrale aktører, der tør føre storstilede projekter ud i livet.
Salgstallene, når det gælder eksporten, taler deres eget klare sprog – alene i Danmark skete der næsten en fordobling af salget af sydafrikansk vin mellem år 2000 og 2004.
.............
33-36
.............
Høstmængden stiger støt i USA
Ifølge de seneste prognoser vil årets høst af druer i USA runde de 6,80 millioner tons, hvilket svarer til en stigning på 9% i forhold til 2004.
Størstedelen af høsten kommer fra Californien, der forventer at kunne høste 6,04 million tons druer, hvoraf det dog kun er de 2,95 millioner tons, der bliver forvandlet til vin – resten er spisedruer.
I Washington, der står for 6% af høsten, regner man med en stigning på hele 40%, mens New Yorks vinhøst, der udgør 2% af den samlede pulje, sandsynligvis vil stige med 13%

Licens til at køle ned
Vindistriktet Beaujolais har sat 4 millioner euro (30 mio dkr.) af til et fremstød i USA.
Her vil rødvinen blive præsenteret med sloganet "License to Chill" – amerikanerne er jo ikke fri for at komme et par isterninger i deres rødvin.
USA er Beaujolais’ næststørste marked efter Japan og et marked med et stort potentiale. Man regner med, at USA om ti år vil være verdens største marked for vin.
I kampagnen har vinfolkene i Beaujolais slået sig sammen med den italienske sammenslutning af olivenolie-producenter (Federolio), og denne form for samarbejde mellem flere lande ser EU på med glade øjne. Det er således EU, der betaler for fremstødet.

Bliv vinproducent med et klik
Hvis man går med en drøm om at lave sin egen topvin af modne californiske druer, så er der ifølge Business Wire nu mulighed for at føre den ud i livet hos det californiske vinhus Crushpad.
Om man sidder i København eller Kyoto er underordnet – det hele foregår nemlig via Internettet på vinhusets nye webside, MyCrushpad. Her kan man klikke sig ind og hen ad vejen være med til at bestemme nøjagtig så meget, man har lyst til, når det gælder produktionen af ens vin til senere levering.
Man kan fx selv vælge vinmark, druesort og høsttidspunkt, og, når tiden er inde, beslutte, hvilken type gær, der skal bruges, hvor længe vinen skal lagre, og hvordan flasken og etiketten skal se ud.
Alt det, man ikke synes, man vil blande sig i, overlader man bare til Crushpads kyndige vinfolk.
Man kan sagtens nøjes med at producere et enkelt fad vin. Det svarer dog til 300 flasker, så det er klogt lige at gøre plads i vinkælderen, før vinen arriverer. Læs mere på www.crushpadwine.com.
..............
14-17
.............
Italienerne forventer top-årgang
Vejret i Italien har i foråret og sommeren artet sig optimalt, når det gælder druernes modning.
Nu skal vinproducenterne bare lige igennem august måned, men hvis den byder på lige så gunstige vejrmæssige forhold uden for meget tørke, tyder alt ifølge den italienske nyhedstjeneste Ansa på, at årgang 2005 vil blive intet mindre end formidabel. Den vil højst sandsynlig nå op på siden af 1997, der var den bedste italienske årgang i mands minde.
Høsten, som forventes at blive lidt mindre end sidste år, begynder snart og slutter med de druer, der bruges til dessertvinen Passito fra øen Pantelleria – de får lov til at blive hængende indtil slutningen af efteråret.

På tide at sænke svensk afgift
Den svenske statsminister Göran Persson mener, at tiden er inde til at sænke afgiften på spiritus. Først og fremmest for at imødegå den nærmest ukontrollerede grænsehandel og handelen med spiritus via Internettet.
Persson får dog automatisk modspil fra regeringens samarbejdspartier, Vänster og Miljöpartiet, og spørgsmålet vil ifølge WOW News blive et hidsigt emne i budgetforhandlingerne.
Der er ikke fremkommet noget politisk udspil om samtidig at sænke afgifterne på vin og øl.

Endnu en stor offentlig vinmesse
Søndag var der Garagevin-messe i København – den fortæller vi om i næste uge – og nu lægges der op til endnu en vinmesse, nemlig Rhône-vinfestivalen, der finder sted i Dansk Vincenter i Avedøre lørdag den 17. september.
Initiativet til vinfestivalen kommer fra The Wine Company, hvor Steen Rasmussen fortæller, at der vil være 35 udstillere med op mod 400 forskellige vine. Der vil være store velanskrevne vinimportører som H.J. Hansen, Kjær & Sommerfeldt, Philipson og Sigurd Müller såvel som en hel underskov af kvalitetsbevidste specialimportører. Under festivalen serverer Restaurant l’Education Nationale en to retters Rhône-menu for kun 100 kr.
www.thewinecompany.dk findes en oversigt over alle udstillerne, og billetter à 160 kr. kan købes via BilletNet på posthuset eller på Internettet: www.billetnet.dk.
............
38-38/05
............
Hvorfor er procenterne steget?
Her i den genkomne sommervarme er man ikke rigtigt til de muskuløse rødvine med 14-15% alkohol. Tung i hovedet mindes man med vemod dengang, da en rødvin normalt havde 12½% alkohol. Hvorfor er procenterne steget?
Det skyldes blandt andet, at sukkeret i druerne udvikles ret hurtigt, mens det tager tid at blødgøre tanninerne (garvesyren) og fremkalde de forskellige aromastoffer. Vinbønderne lader derfor druerne hænge længst muligt på vinstokkene. Druerne får tid til at producere en masse sukker – og vinen får dermed en masse procenter.
Nogle venter ligefrem med at høste, indtil druerne begynder at ligne rosiner.

Vand i vinen
Vinens store indhold af alkohol får den til at smage sprittet, men det kan man ordne ved at komme vand i vinen. Det blev tilladt i Californien for nogle år siden. Man kan også benytte den mere besværlige teknik, som man bruger ved fremstillingen af alkoholfri vin (alkohollet vin). Men alligevel er der fortsat et højt indhold af alkohol i vinen.
I Napa Valley har man konstateret, at procenten i Cabernet-vine i snit lå på 13% i begyndelsen af 70’erne, mens den i 2001 lå på 15,1%. Og nogle vine på Zinfandel og Syrah kan ligge på op til 17%.
Disse vine ser vi dog sjældent her i Europa, hvor EU sætter grænsen ved 15% for amerikanske vine. Derimod har Australien, Chile og Sydafrika en aftale med EU om, at de godt må sende deres alkoholbomber til Europa.

De charmerer anmelderne
Med til billedet hører det udbredte anmelderi af vine – også i VinAvisen. Mange anmeldere charmeres af de potente vine – Robert Parker er en af dem.
Vinene er varme og lækre i glasset. De har bløde tanniner og et komplekst billede af mange aromaer. Men – sammen med almindelig mad er de bare for meget. De mætter. De overdøver. De maser sig på og kan give hovedpine dagen efter.
De er ikke det fine orkester, der ledsager violinen i en koncert af Mozart. De er det blankpolerede brassband, der fuldstændig knuser violinen.
............
51-01/06
.............
    Kling, klang flaskehals
    De fleste af os kender Champagnegaloppen af H.C. Lumbye, hvor lyden af en springende champagneprop åbner ballet (alligevel godt, at de ikke havde skruelåg dengang).
    Men nu er der lavet en hel cd, Wine Music, med musik udelukkende kreeret af de lyde, der kan komme ud af vin, flasker og vintilbehør.
    Det er den australske komponist Tony King, der er ophavsmand til cd’en, som han ifølge Wine Spectator har arbejdet på i to år.
    Den nuancerede musik snerper lidt hen ad det, et rigtigt orkester kan præstere. Fyldte champagneglas har fx fået lov til at agere violiner, mens vinfade har fået bijob som afrikanske trommer.
    Der er tale om rigtig hyggemusik, skabt til den intime candlelight dinner med god mad – og selvfølgelig et godt glas vin.
.............
Sprøjteriet breder sig
Sportsfolk har jo den mærkelige og komplet uforståelige vane med at stå på sejrsskamler og sprøjte med champagne. Adfærdsforskere mener vist, at det er noget seksuelt ...
Nu er de såkaldte yuppier (young urban professionals) begyndt at gøre noget lignende.
Ifølge Decanter har en bankmand fra Monaco inviteret nogle venner til en privat fest i London-klubben Mo*Vida – hvis navn vi nærmest kan oversætte ved ”levende bevægelse” (men det lyder jo ikke så smart). Og der var både liv og bevægelse i gæsterne den aften. De sprøjtede lokalerne til med for 230.000 kr. top-champagne, så deres vært bagefter måtte betale 165.000 kr. for rengøringen.
Til orgiet medgik 61 flasker Louis Roederer Cristal, 17 flasker Dom Pérignon og 2 flasker Cristal Rosé.
Det fremgår ikke, hvor meget gæsterne selv drak af champagnen, men noget må de jo have drukket ...

Et langt liv med vin
Det franske ægtepar André og Marguerite Debray har for længst lagt krondiamantbrylluppet – altså 65 års bryllupsdagen – bag sig. For nylig har de nemlig fejret deres 81 års bryllupsdag.
Han er 107 år gammel og hun 101 år, og de har efter sigende aldrig skændtes. Da den franske avis Le Parisien spurgte dem om hemmeligheden bag deres høje alder og lykkelige ægteskab, kom svaret prompte: Et glas vin til frokost hver eneste dag.
.............
05-33
.............
Guldmedalje til dansk vin
Lørdag afholdtes Dansk Vinskue 2005 på Munkebjerg Hotel, og her modtog Michael Gundersen en guldmedalje for årets bedste danske vin, Nordlund 2004.
Nordlund 2003 blev overvældende godt modtaget sidste år og blev Danmarks første bordvin, som blev eksporteret og det endda til Frankrig.
Nu var vejret jo i høj grad gunstigt for dansk vin i 2003. Det var vejret ikke i den kølige sommer sidste år. Forventninger til Nordlund 2004 var da heller ikke de største, men dem gjorde Michael Gundersen til skamme med sin suveræne vindervin og Vinskuets eneste guldmedalje.
Nordlund 2004 er en lille årgang, og der forventes kun et begrænset antal flasker på markedet. Derfor tapper Dansk VinCenter da også, rent undtagelsesvist, noget af vinen på halve flasker.
Prisen for en hel flaske forventes uændret at blive på 349 kr., mens en halv flaske nok kommer på 199 kr.
Hvordan vinen smager, vil vi fortælle i den næste VinAvis. Vinen vil blive præsenteret på Garagevin-messen søndag.
.............
    Rhônedalen fornyer sin hjemmeside
    Den officielle hjemmeside for Rhônedalens vine har netop fået en ansigtsløftning og retter sig nu især mod vinturismen. Her kan man sidde hjemme ved sin skærm og klikke sig til alle mulige oplysninger om vingårdsbesøg, vinfester, hoteller, restauranter osv. Yderst nyttigt.
    Med et dyrket areal på over 80.000 hektar og en årlig produktion på 3,8 millioner hektoliter vin er Rhônedalen Frankrigs næststørste AOC-område. Det er større end Bourgogne, Côtes de Provence og Beaujolais tilsammen.
    Hjemmesiden består af en masse enkeltsider. Her skal der virkelig klikkes, og rundt omkring i krogene finder man interessante ting. Blandt andet fandt vi kortet over Frankrigs vinregioner, som vi viser til venstre – idet vi dog har tilladt os at oversætte nogle af teksterne til dansk og gengive kortet lidt mindre gnidret end på den franske hjemmeside. Den årlige produktion er angivet i tusinde (mille) hektoliter (mhl).
.............
>30/06
.............

.............
    En torturvin til udstillingen i Aalborg
    Aalborgs socialdemokratiske borgmester, Henning G. Jensen, har ifølge aviserne brugt skatteydernes penge på en udstilling med torturbødlen og massemorderen Ernesto "Che" Guevaras fotografier.
    På udstillingen, der åbner den 30. august, vil der blandt andet blive solgt idol-t-shirts med et billede af den alpehueklædte morder, så uoplyste museumsgæster kan gå rundt med ham på maven.
    Må vi foreslå, at museumsbutikken udvider sortimentet med den her viste vin fra Alessandro Lunardelli. Den italienske vinproducent begyndte for ti år siden at sælge vine med billeder af diverse diktatorer og massemordere på etiketterne – og han gør det stadig den dag i dag.
    Han begyndte med Mussolini og blev slæbt i retten, men slap, fordi dommerne ikke var overbeviste om, at han virkelig promoverede fascismen.
    Selv fandt han det mærkeligt, at han blev slæbt i retten på grund af Hitler og Mussolini, men da han præsenterede Stalin, der myrdede 15 millioner mennesker, så skete der ikke noget.
    Che Guevara var ifølge flere kilder ansvarlig for likvideringen af over 200 politiske fanger – flere likvideringer udførte han personligt – og endnu flere mennesker sendte han i arbejdslejre.
    Jo, udstillingen i Aalborg bør bestemt se at få fat på den bloddryppende vin. Til venstre bringer vi yderligere vinøs inspiration til kommende udstillinger i Limfjordsbyen. Alle vinene er fra Alessandro Lunardelli.
.............
>33
.......................
13 postkort fra stationen i Pinhão
Fra tid til anden sender vi "postkort" hjem fra vore vinøse rejser. En lang række af dem kan ses på en særlig side. I sidste uge begyndte vi en ny serie på tretten billeder fra blot en enkelt vinøs destination, nemlig fra stationen i byen Pinhão i Portugals Douro-dal. Den næsten 100 gamle stationsbygning er dækket med kakkelmalerier, azulejos, der giver en fremstilling af, hvordan man fremstillede vin i dalen, da stationen blev bygget.
Her kommer de tre næste postkort, og endnu syv følger i de kommende uger.
.............
    4. postkort fra Pinhão:
    Som kæmmet med en kam
    Douro-dalen er enestående. Få landskaber vidner som den om menneskers utrættelighed.
    Milevidt er de stejle skråninger dækket af smalle terrasser med solide støttemure, som bønderne igennem århundreder har bygget for at skaffe fodfæste til vinstokkene.
    Det er, som om en kæmpemæssig trold har kæmmet bjergene med sin kam.
    Også klimaet er barsk med kvælende varme i sommermånederne og sne og frost omkring nytår. Og når det i gamle dage var rigtig koldt, kom ulvene ned fra bjergene ...
    (fortsættes)
.............
41-43
............
    5. postkort fra Pinhão:
    Vinhusenes egne bondegårde
    Vinhusene ejer kun en del af distriktets marker, men alligevel har de deres egne bondegårde oppe i dalen. På disse quintas presses druerne, og da billederne på stationen i Pinhão blev skabt i 1906, foregik det, som man havde gjort det i tusinder af år, nemlig med fødderne.
    I et stort rum i vingårdens adega var der et granitbassin, cirka 80 cm dybt og så stort, at to rækker med en halv snes mand i hver kunne trampe frem og tilbage i det.
    Mændene stillede op i to rækker, tog hinanden om skuldrene for ikke at falde, og så begyndte den taktfaste march på stedet: Ind mod midten og baglæns ud igen. Højt hævede knæ, trampe, trampe. Man kommer nemt til at tænke på den græske kædedans og spekulerer på, om denne dans mon oprindelig opstod i et persekar ...
    I nogle quinta’er foregår det stadig på denne måde, idet man dog enkelte steder har indført mekaniske fødder til at trampe.
    Druernes presning er mærkværdigvis ikke skildret på stationens azulejos.
.............
    6. postkort fra Pinhão:
    De franske druer
    Der har groet mange forskellige druesorter i Douro-dalen – et sted nævnes 76 i alt, 44 blå og 32 grønne – men i dag bruger man næsten udelukkende fem blå sorter: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca og Tinto Cão samt to grønne.
    Et par af druerne er i øvrigt af fransk oprindelse. De blev ført til Portugal i 1095 af hertug Henri af Bourgogne, da han giftede sig med en spansk kongedatter og fik den fjerne provins i medgift.
    På dette udsnit af en azulejos fra stationsbygningen plukker kvinderne druerne i små kurve, som de tømmer ud i store bærekurve, de såkaldte cestos. Nogle gange lod de deres medbragte børn klare transporten af de små kurve.
    Ifølge traditionen forlangte vingårdens ejer, at kvinderne sang under arbejdet – for at de ikke skulle putte for mange af druerne i munden.

    Fortsættes i næste uge
.............
32-39
............
--....
    Den danske vinbranche
    * FiniVin har optaget importen af vine fra Andretti Winery i Napa Valley og Alsace-huset A. Scherer.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.............
>43
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
........
..
    Claus Oxholm (f. 1973) meldte sig i 1994 ind på historiestudiet på Odense Universitet. Men det blev kun til en kort visit. Handelsbranchen lokkede, og det samme gjorde vinens verden.
    Da Claus Oxholm var barn, blev han efter eget udsagn slæbt rundt af sine vininteresserede forældre til de fjerneste vinøse afkroge af Frankrig. Dengang syntes han, at det var kedeligt, men bøtten vendte, da han blev teenager – snart stod godnatlæsningen på digre vinbøger.
    Han fik læreplads i Erik Sørensens vinhandel i Hellerup og arbejdede efter endt læretid i en kortere periode hos det hedengangne bourgognefirma Le Domaine.
    At blive selvstændig vinimportør havde fra starten været målet – et mål, der blev nået i 2003, da Oxholm Vin slog dørene op.
    Dengang bestod sortimentet hovedsageligt af vine fra Sydfrankrig – frem for alt fra Languedoc og Rhône. Og selv om fransk vin er og bliver grundstammen i forretningen, er der i dag også vine fra blandt andet Spanien, Italien og New Zealand på hylderne.
    Der er travlhed i firmaet, så megen fritid bliver det ikke til. Claus Oxholm finder dog lidt tid hist og pist til at dyrke sine interesser, der omfatter så forskelligartede emner som madlavning, rock, vandreture og den nyere del af verdenshistorien.
    Adresse: Oxholm Vin, Godthåbsvej 203, 2720 Vanløse, tlf.: 38 32 18 50, e-mail: info@oxholm-vin.dk, www.oxholm-vin.dk.
.............
33-51
............
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvorfor går kæderne ikke ind for skruelåg?
Flemming Pedersen er enig med VinAvisens betragtninger over de umulige propper af kork og plastic. – Men, skriver han, – det undrer mig, at de store supermarkedskæder – Coop, Irma, Netto, Bilka, Føtex osv. – ikke presser deres leverandører af vin til at skifte til skruelåg. Når man betænker den store mængde vin, de køber ind, må de forholdsvis enkelt kunne skubbe vinproducenterne til at skifte til skuelåg.
Svar: Der er ingen tvivl om, at alle, der bare interesserer sig en lille smule for vin, er klar over, at skruelåget er løsningen. Det ved indkøberne i de store kæder også godt. Men hvor mange er vi, der har set lyset? Skal vi sige 5% af befolkningen? De 95% af kædernes kunder skal også med, og det tager tid.
Desværre forbinder de fleste skruelåget med billig vin – sådan har det jo også længe været. Også selv om de accepterer, at der er skruelåg på en dyr flaske whisky. Supermarkederne bliver derfor nødt til at gå frem med små skridt, men de går da frem. Der kommer flere og flere vine med skruelåg på hylderne, og der sættes små trykte halshængere på flaskerne, som informerer om, at vinen holder sig bedre med skruelåg og undgår at blive propsyg.
De store producenter er klar med skruelågene. Det bliver nok sværere at få de mindre med – alle disse små vingårde, der har investeret i en dyr tappemaskine til propper af kork og plastic og ikke har spor lyst til at få bygget maskinen om. Men det kommer. Propperne er på vej til kirkegården.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...........
15/06
.
.




.
..
.......................
    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann – der står for vinsiden www.tyskvin.dk – har været med kone og børn i den tyske vinregion Saale-Unstrut i det tidligere Østtyskland, og her tog han dette interessante billede.
    I modsætning til mange andre vinområder ser man her kun vinmarker hist og her og sjældent mere end et par hektar. Undtagen på bakkerne omkring Freyburg, hvor billedet blev taget.
    – De mange små huse, der ligger spredt på terrasserne, er karakteristiske for området, skriver Harro Hallmann. – Jeg har i hvert fald ikke set tilsvarende bebyggelse noget andet sted.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............
>12
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 32 vine. Heraf var der nedenstående 24, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner. Én flaske havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vine fra Château de Seguin


Pigeonnier de Seguin, Jubilée, Château de Seguin, Bordeaux Superieur, Frankrig 2003
49,95 kr., Chris-Wine
En rund og fløjlsblød rødvin. Der er toner af flødekaramel i duften, og smagen er fuldmoden med på et strejf af eg i eftersmagen. Utroligt, at man kan lave så velskabt en vin til den pris.


Pigeonnier de Seguin, Jubilée, Château de Seguin, Bordeaux Blanc, Frankrig 2004
49,95 kr., Chris-Wine
En typisk Sauvignon Blanc- hvidvin, hvis duft byder på en skøn forening af grønne druer, melon, honning og mimoser. Hvidvinens fedme kan godt lede tankerne hen på oversøiske vine (New Zealand), men her får man en typisk fransk elegance med i købet. Et rent røverkøb til prisen.


Pigeonnier de Seguin, Jubilée, Médoc, Frankrig 2004
59,95 kr., Chris-Wine
Denne typiske Médoc-rødvin er blød, lækker og let krydret med en fin syrebalance. Den vil blive en sand perle, hvis den får lov til at ligge et års tid.


Pigeonnier de Seguin, Jubilée, Saint-Émilion, Frankrig 2003
59,95 kr., Chris-Wine
En typisk Saint-Émilion med masser af bærsmag. En blød og venlig rødvin, som alle vil elske, og som vil egne sig til mange forskellige retter.


Château de Seguin, Cuvée Préstige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2003
99 kr., Chris-Wine
Bordeaux, når det er bedst. Andet er der ikke at sige om denne solmodne rødvin med en intens duft af mørke bær. Den vil egne sig glimrende til ostebordet og til lettere kødretter.


Cuvée Carl, Cru Exceptionnel, Château de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2000
175 kr., Chris-Wine
En rødvin, der udvikler sig i munden og byder på en palet af modne druer, brombær, solbær og kirsebær samt et strejf af eg i den lange eftersmag. Nyd den til en god oksebøf eller til cremede oste.




Hvidvine


Pirramimma, Late Harvested Riesling, McLaren Vale, Australien 2004
89 kr. for 50 cl, Fionia Vinimport
Lækker, tyktflydende sød vin med den gode Riesling-drues fingeraftryk og mange frugtagtige facetter. Den har en tilpas citrus-syre, der afbalancerer sødmen.


Domaine de la Clémencerie, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2002
65 kr., Villa Bournonville
Hvidvin med en vis fedme, god frugt og en citrusagtig syre. God eftersmag.


Guiseppe Laiolo e Figlio, Moscato d’Asti, Italien 2004
62 kr., Det lille Enoteca
Lækker, let mousserende hvidvin med honningsød smag af den gode Muskat-drue. Går man ind for en rigtig sød vin, så er dette sagen – og en god sag med kun 5½% alkohol. Den skal skænkes godt afkølet.


Trapiche, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2004
42,95 kr., Amka
Pæn, enkel og billig hvidvin med en lidt markant syre.


Finca Flichman, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2004
39,95 kr., Vingaarden
Denne vin er Vingaardens "årets hvidvin", og det er en venlig vin med god frugt og et lille bid i slutningen.




Rødvine


Caldora, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien 2004
54,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En behagelig og vellavet rødvin, der lægger sig fint i munden med frisk og dejlig frugt. Et godt køb.


Rocca Sveva, Valpolicella Superiore, Italien 2003
65,83 kr. ved 6 flasker, i alt 395 kr., Nettorvet
Dejlig rødvin med god duft og en kompleks, krydret og frugtagtig smag. En vin, der vil være velegnet til lidt lettere middagsretter – pasta, fjerkræ …


Delas, Côtes du Ventoux, Frankrig 2003
69,75 kr., 55 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Dejlig, ligefrem rødvin, som alle vil kunne lide. Den dufter godt og smager godt. Til tilbudsprisen lidt af et fund. Lige til konfirmationen.


Fox-Gordon, Eight Uncles, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2003
105 kr., The Wine Company
En rigtig australier, der brager igennem med en dyb rød farve, en kompleks og flot duft og bred frugt. En stor vin, vild og voldsom, der kræver en kraftig ret, fx en peberbøf.


Château Porto Carras, Côtes de Meliton, Grækenland 2001
130 kr., Dionysos Wines
En af de allerbedste græske vine. En elegant og harmonisk rødvin med bred blød frugt, der fylder munden med vellyst.


Recado, Mendoza, Argentina 2003
39,75 kr., Vinmonopolet
Enkel og god hverdags-rødvin, nem at gå til. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen er yderst rimelig.


Viña Vilano, Tinto, Ribera del Duero, Spanien 2004
66 kr., Premier Cru
Flot dyb farve, spændende duft og en bred smag med fin sødme og tilpas syre.


Murrare, Dolcetto d’Alba, Italien 2004
79 kr., Fionia Vinimport
Saftig og frisk rødvin med god frugt og syre. Den er også ret let – 12½% alkohol – og derfor velegnet til lette retter.


Harys, Domaine du Trapadis, Rasteau Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
129 kr., The Wine Company
Blød og krydret Rhône-rødvin med en dejlig ren frugtsmag. Men også lidt af en bamse til bamsepris.


Sud, Malvasia Nera, Salento IGT, Italien 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En ligetil rødvin med fyldig og moden frugt og en markant sødme.


Estate Papaioannou, Nemea, Grækenland 2000
113 kr., Dionysos Wines
Interessant rødvin med en lidt speciel smag, der delte smagepanelet for og imod. Vi blev dog enige om, at det er en meget græsk vin.


Delas, Saint-Esprit, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
84,75 kr., H.J. Hansen
Pæn og enkel rødvin uden noget større smagsmæssigt vingefang. Flot flaske.


Pirramimma, Stock’s Hill, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2002
86 kr., Fionia Vinimport
Rødvin med intens frugt, der maskerer procenterne (14,5%). Der er krydderi i den, mørke bær, men også en markant garvesyre. På sin vis er den lidt éndimensional.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Cono Sur, Pinot Noir, Chile 2004Rødvin49,95 kr.SuperBest
.
Berlingske Tidende
Anny's Animus, Cabernet Sauvignon, Tesolis, Grækenland 1999Rødvin192 kr.Dionysos Wines
.
Frederiksborg Amts Avis
Pigeonnier de Seguin, Jubilée, Sauvignon Blanc, Frankrig 2004Hvidvin49,95 kr.Chris-Wine
Villa Bona Terra, Aligoté, Rumænien 2003Hvidvin39,95 kr.Chris-Wine
.
Jyllands-Posten
Nugan Estate, Third Generation, Shiraz, South Eastern Australia 2004Rødvin110 kr. for 3 fl.Gobi Vin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.