Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 36, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 36
5. september - 11. september 2005
..............................................

VinAvisen uge 33VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
18-36
.......
Vinen går sin sejrsgang på verdensplan
Ifølge den nyeste udgave af The Global Drinks Market blev der i 2004 nydt 30,7 milliarder flasker vin på verdensplan, og tallet stiger fortsat langsomt men sikkert.
Mens amerikanerne kun har nydt 10% af de mange flasker, så tegner medlemslandene i EU sig for hele 58%.
Førhen lå EU-tallet på 56%, men med optagelsen af de ti nye lande sidste år, blev der lagt 2% og 800 millioner flasker oven i puljen.

Få store firmaer sidder på kagen
Den vin, der bliver solgt på verdensplan, kommer frem for alt fra nogle få megastore vin- og spirituskoncerner, der gennem de senere år har sat sig markant på markedet ved at opkøbe andre store koncerner.
Constellation Brands har således via købet af Robert Mondavi, Ruffino og BRL Hardy overhalet E. & J. Gallo som verdens største vinsælger. Gallo er nu nummer to. Tredjepladsen har Foster’s Wine erobret via det nylige køb af Southcorp Wines.
Indehaveren af titlen som verdens bedst sælgende brand er amerikanske Franzia med hele 290 millioner flasker om året.
.............
37-37
.............
Rasende italienske vinbønder, én død
Det er ikke bare i Frankrig, at vinbønderne protesterer på livet løs. Der er også ballade i Italiens støvlehæl, Puglia.
Her gælder det ifølge Just Drinks harme over prisen på druerne, der er sat til at være 10 euro (cirka 75 kr.) pr. 100 kg. Det er for lidt, lyder det fra vinbønderne, der ønsker en forhøjelse på 5 euro pr. 100 kg.
I egnen omkring byen Cerignola gik det særligt hårdt for sig. Her havde de demonstrerende vinbønder opført vejblokader midt i strømmen af italienere, der var på vej hjem fra ferie. Politiet måtte gribe ind, og hele miseren kom til at koste en vinbonde livet.

Lille høst og høj kvalitet hænger ikke sammen
Mange vinproducenter beskærer, klipper og nipper for at få færre drueklaser på vinstokkene. Det gør de i fast overbevisning om, at en mindre høstmængde giver en højere kvalitet af druer. De færdige vine kan af samme årsag sælges til en langt højere pris.
Men nu gør en amerikansk plantebiolog, Mark Matthews ifølge fagbladet American Vineyard op mod denne traditionsbundne holdning.
Sammen med et hold vinsmagere er Mark Matthews nået frem til, at man kan lade dobbelt så mange blomsterknopper sidde på vinstokke, der bærer Cabernet Sauvignon, uden at det går ud over kvaliteten af den færdige vin. Tværtimod så bliver aromastofferne langt mere fremtrædende.
Nu vil biologen også til at lave forsøg med Pinot Noir, og han opfordrer ligeledes vinproducenterne til selv at eksperimentere.
Producenterne har dog et lidt ambivalent forhold til det hele. På en ene side vil en større høst give dem flere penge i kassen her og nu. På den anden side må de jo så vinke farvel til argumentet for, at de skal have en højere pris pr. flaske vin.
.............
36 + 38
.............
    Nu kan vi se "Mondovino" på DVD
    Ude i den store verden har man talt meget om Jonathan Nossiters film "Mondovino" (Vinens Verden). Den var med i det officielle udvalg af film under Cannes-festivalen i 2004, og den har fået både ris og ros plus en masse omtale.
    Åbenbart har man ikke fundet den interessant nok til at blive vist i en dansk biograf, men nu er muligheden der, idet Laserdisken har taget den hjem på DVD. Filmen er på flere sprog, men der er engelske undertekster, når personerne taler fransk eller italiensk.
    Der er ikke tale om en spillefilm. Det er en dokumentarfilm i stil med Michael Moore’s "Bowling for Columbine" – den om de skydegale amerikanere. Men der er i høj grad både helte og skurke i den.

    Parkers grimme hunde
    Vi købte "Mondovino" og var vildt optagede af den. Den kommer rundt i mange hjørner af vinens verden, og vi træffer en masse mennesker – Piero Antinori med døtre, broderen Lodovico Antinori, den franske gigant Boisset, Robert Mondavi med sønner, Dépardieus legekammerat Bernard Magrez, Robert Parker og James Suckling fra Wine Spectator, franske/danske Jean-Henri Schÿler og svigerdatteren Marie Louise samt mange flere.
    Plus deres hunde, hvor Robert Parkers vovser ubetinget er de grimmeste.
    (fortsættes)
.............
36-37
.............
    De store og de små
    Filmen "Mondovino" er optaget med håndholdt digital-kamera, og netop denne diskrete metode har uden tvivl fået folk til at åbne op og sige mere, end de egentlig burde.
    Dette gælder ikke mindst den rejsende vinmager med stjernestatus Michel Rolland – en af "skurkene" – der ved en manipulerende klipning fremstilles, som om han griner hele tiden, mens han farer ind og ud af vinerier for at lære dem at lave vin, som vennen Robert Parker kan lide.
    Filmens hovedtema er vinens globalisering – de store, der tager over, og de små, der kæmper for stadig at få lov til at lave vine præget af terroir og kærlighed. Et markant indslag er derfor kampen mellem Languedoc-vinbonden Aimé Guibert og californiske Mondavi.

    Svar på tiltale
    Der er ingen tvivl om, at Michel Rolland bliver massakreret af "Mondovino"s instruktør, Jonathan Nossiter, der virker som en venlig mikrofonholder med skjulte motiver.
    I sidste uge gav Michel Rolland svar på tiltale i et stort interview i den argentinske avis Diario Uno.
    – Der er alt for mange mennesker, som blander sig i andres arbejde, og så er der dem, der tager ansvaret for deres eget arbejde og går videre. Jeg tilhører den sidste kategori, siger han.
    Han mener, at kritikken af ham er naturlig, når han nu en gang arbejder i en branche, der er så konservativ som vinbranchen. Men hvad der slår ham, er rædslen blandt vinproducenterne for forandringer. Det store problem er de mange, som mener, at de gør det bedste – at det ikke kan gøres på nogen anden måde, at der ikke kan ændres noget som helst.
    Ifølge Rolland er hans arbejde 70% psykologi. Kun resten er vinteknik.
.............
36-37
.............
Tilbage for Frankrig i Sverige
Det svenske vinmarked udviser den samme tendens som det danske - og som verdensmarkedet i øvrigt: Det går tilbage for Frankrig.
Systembolaget har netop opgjort markedsandelene for første halvår i år, og - sammenlignet med den tilsvarende periode i 2004 - er Frankrig gået fra en tredjeplads til en femteplads.
Spanien holder fortsat stillingen som Systembolagets største vinland, mens Sydafrika ligger i toppen, når man kun ser på markedsandelene inden for hvidvin.
Frankrigs totale markedsandel er faldet med 1,7%, mens Sydafrikas er øget med 3,2%, og Sydafrika er dermed rykket op fra fjerdepladsen til tredjepladsen – og det til trods for, at Sydafrika ellers kun ligger på en ottendeplads blandt verdens største vineksporterende lande.
Også Australien har fået en større del af det svenske marked og har passeret vinstormagten Frankrig.
I skemaet herunder ses de ti største eksportlandes markedsandele i Sverige i første halvår 2005 sammenlignet med første halvår 2004.
.............
1. halvår 20051. halvår 2004
Nr.LandAndelNr.Andel
    1
Spanien17,7%
    1
18,1%
    2
Italien17,0%
    2
18,1%
    3
Sydafrika14,0%
    4
10,8%
    4
Australien10,4%
    5
10,5%
    5
Frankrig10,2%
    3
11,9%
    6
Chile8,5%
    6
9,7%
    7
USA6,8%
    7
5,9%
    8
Tyskland4,7%
    8
4,9%
    9
Ungarn4,1%
    9
4,4%
    10
Portugal2,4%
    10
2,4%
.............
35-36
............
Fransk vineksport i bølgegang
I løbet af første halvår 2005 er eksporten af rosévin fra Côtes-de-Provence steget med 100% i forhold til samme periode sidste år.
Hvidvine fra Loire følger også godt med – her er stigningen 20%. Ifølge Just Drinks er årsagen ikke mindst en stadig større efterspørgsel fra det amerikanske marked på netop disse vine.
Eksporten af champagne er ligeledes steget en smule, nemlig 3,7%.
Det var så de gode nyheder, for når det drejer sig om mange af Frankrigs øvrige vindistrikter, så går det i den stik modsatte retning. Den totale eksport af fransk vin er i perioden faldet med 10% i værdi, og værst er det gået ud over Bordeaux, der har eksporteret for hele 18% mindre.

Katastrofe truer Bordeaux
Hvis ikke der sættes drastisk ind, går Bordeaux en vinøs katastrofe i møde. Kældrene er fyldt til bristepunktet med cirka 1 million hektoliter mere vin end sidste år, og i løbet af de næste par måneder vil dette års druehøst blive forvandlet til endnu mere vin.
Den voksende vinsø har ifølge Decanter fået priserne på Bordeaux-vin til at rasle ned – prisen for en tonneau (900 liter) er nu nede på 650 euro (cirka 4847 dkr.).
Vinproducenterne i Bordeaux skal heller ikke tro, at de sådan bare lige kan få afsat næste årgang. Tværtimod, så vil de udenlandske opkøbere læne sig tilbage og vente på, at priserne dykker yderligere.
Bordeauxs vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), advarer nu vinproducenterne på det kraftigste. Den appellerer til, at høstmængden begrænses til det lavest mulige, hvilket vil sige cirka 55 hektoliter per hektar, og anbefaler, at producenterne fjerner en ud af hver sjette drueklase på vinstokkene.
.............
33-36
.............

........
Lowell Jooste fra Klein Constantia. Til højre står han sammen med Karsten Søndergaard fra Amka. Lowell Jooste holder den søde vin i den lille flaske med 1700-tals facon, mens Karsten Søndergaard står med vingårdens nyeste vin, der slet og ret hedder "KC". Se vore smagekommentarer nedenfor.
    Besøg fra Sydafrikas Klein Constantia
    Vi har flere gange fortalt om Sydafrikas berømteste vin, den søde Vin de Constance – senest i uge 32.
    Vinen blev skabt på den gamle vingård Groot Constantia i 1700-tallet, gik i glemmebogen i 1800-tallet og blev genskabt i 1900-tallet af den dynamiske vinmand Duggie Jooste på ejendommen Klein Constantia.
    I dag er det sønnen, Lowell Jooste, der står for Klein Constantia, og i tirsdags var han på besøg hos sin danske importør, Amka, for at demonstrere, at vingården kan lave andet end sød vin.
    Det var en meget overbevisende smagning, som det fremgår af vore kommentarer og stjerner nederst i denne VinAvis. Det er prægtige vine. Men det var også interessant at høre Lowell Jooste fortælle om Groot Constantias forbindelser til Danmark i slutningen af 1700-tallet.

    Købte flasker i Danmark
    Under studier af vingårdens arkiver har man konstateret, at man dengang importerede flasker til den berømte sydafrikanske vin fra den danske storkøbmand Frédéric de Coninck (1740-1811). Flasker, der måske er blevet håndblæst på et dansk eller norsk glasværk.
    Det var de Coninck, der i 1782 opførte Næsseslottet på det skovklædte næs, der østfra skyder sig ud i Furesøen, og Lowell Jooste kunne fortælle, at det havde været en stor oplevelse for ham et par dage før vores smagning af afholde en smagning på selve slottet.
    Men også på et andet slot nord for København blev der drukket Vin de Constance, nemlig på Frederiksdal Slot. Det har arkivar Karen Hjorth på Rigsarkivet konstateret ved gennemgang af regnskaberne på slottet.
    Frederiksdal Slot blev bygget i 1747 med Amalienborgs bygmester, Nicolai Eigtved, som arkitekt, og ejeren, Johan Schulin, var datidens udenrigsminister. Både på slottet og i hans gård på Østergade i København blev der drukket en masse gode vine, og en del af dem kom altså fra Groot Constantia uden for Cape Town.
    Ifølge Frederiksborg Amts Avis var smagningen på Næsseslottet en succes – ligesom vores var det i tirsdags.
..........
14-17
............
Her er vinene med skruelåg
En af vore læsere, Knud Torp Madsen efterlyser en liste over vine med skruelåg på det danske marked.
Vi synes ideen er god, og vi er straks gået i gang. Foreløbig ser listen ud som vist til højre, hvor der er 95 vine, men den vil uden tvivl blive federe, når vi i løbet af ugen får tilsendt oplysninger fra flere vinimportører.
Vi har skrevet rundt til cirka 300 importører, men skulle der skjule sig et lille skruelåg, der ikke har hørt fra os, må det meget gerne sende en mail til anker@vinavisen.dk. Sidste frist for at få vine med på listen er nu på torsdag d. 8. ds.

Restaurant kun med skruelåg
Det er ikke sikkert, at vi vil gøre denne liste til en permanent service. Den kan meget hurtigt vokse os over hovedet (håber vi).
Henrik Dahlgaard hos Dansk Supermarked siger således, at koncernen har valgt skruelåg til mange af de vine, der kommer i Netto, Føtex og Bilka i løbet af næste år, og på forespørgsler fra producenterne svarer han, at det er okay med skruelåg hos Dansk Supermarked.
Kim Bülow fra KB Vin skriver i øvrigt, at hans firma har en restaurantkunde, der kun vil have vine med skruelåg. Åbenbart en fornuftig restauratør. Så slipper han for diskussionen med gæster, der mener, at deres vine er propsyge
Clarry's Barossa White, Kalleske, Barossa Valley 2004, Australien, 75 kr., AtomWine
Clarry's Barossa Red, Kalleske, Barossa Valley 2004, Australien, 98 kr., AtomWine
Marius, Single Vineyard Shiraz, McLaren Vale 2003, Australien, 164 kr., AtomWine
Torres Esmeralda, Torres, Penedès, 52,95 kr. (2/100 kr.), Bacardi-Martini
Higher Plane, Pinot Noir, Margaret River, Australien 2003, 99 kr. v/12 fl., Barrique Vinimport
Higher Plane, Chardonnay, Margaret River, Australien 2003, 129 kr. v/12 fl., Barrique Vinimport
Higher Plane, Chardonnay, Margaret River, Australien 2004, 129 kr. v/12 fl., Barrique Vinimport
Southlands, Semillon / Sauvignon Blanc, Alkoomi, Frankland River, Australien 2004, 65 kr. v/12 fl, Barrique Vinimport
Southlands, Unwooded Chardonnay, Alkoomi, Frankland River, Australien 2003, 75 kr. v/12 fl., Barrique Vinimport
Charm, Riesling, Weingut Georg Breuer, Rheingau, Tyskland 2004, 85 kr v/12 fl., Barrique Vinimport
Saint Clair, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004, 75 kr. Bichel Vine
Saint Clair, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 2004, 75 kr. Bichel Vine
Saint Clair, Riesling, Marlborough, New Zealand 2004, 75 kr. Bichel Vine
Saint Clair "Dr. Creek", Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2004, 109 kr., Bichel Vine
Bird in Hand, "Two in the Bush", Sémillon / Sauvignon Blanc, Adelaide Hills, South Australia 2004, 79 kr., Bichel Vine
Bird in Hand, Sauvignon Blanc, Adelaide Hills, South Australia 2004, 89 kr., Bichel Vine
Bird in Hand, Riesling, Adelaide Hills, South Australia 2004, 89 kr., Bichel Vine
Domaine Tariquet, Ugni Blanc / Colombard, Côtes de Gasgogne, Frankrig 2004, 45 kr., Bichel Vine
Thorn Clarke, Riesling, Terra Barossa, Australien 2004, 115 kr., Ludvig Bjørns Vinhandel
Campagnola, Soave Classico, Italien 2004 kr., 18 kr. for 25 cl, Cissus
Campagnola, Bardolino Classico, Italien 2003, 18 kr. for 25 cl, Cissus
Hoop Huis, Rosé, Pinotage / Boutinot, Western Cape, Sydafrika 2005, 55 kr., Cissus
Römer Sekt, Herres Sekt, Trocken, Tyskland 2003, 16 kr. for 20 cl, Cissus
Römer Sekt, Herres Sekt, Halbtrocken, Tyskland 2003, 16 kr. for 20 cl, Cissus
Montana, Sauvignon Blanc, Montana Wines, Marlborough, New Zealand 2004, 49,95 kr. Fakta
Les Nouveaux Gascons, Merlot / Tannat, Producteurs Vignoble de Gascogne, Vin de Pays du Comté Tolosan, Frankrig 2004, 49,95 kr., Føtex
Les Nouveaux Gascons, Colombard / Chardonnay, Producteurs Vignoble de Gascogne, Vin de Pays du Comté Tolosan, Frankrig 2004, 49,95 kr., Føtex
Havana Hills, Sauvignon Blanc, Du Plessis Havana Hills, Sydafrika 2004, 69,95 kr., Føtex
Cape Campell, Reserve, Chardonnay, Marlborugh, New Zealand 2004, 129 kr., Glud Vin
Cape Campell, Riesling, Marlborough, New Zealand 2004, 115 kr., Glud Vin
Cape Campell, Savignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004, 115 kr., Glud Vin
Cape Campell, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2004, 129 kr., Glud Vin
TeAwa, Chardonnay, Hawkes Bay, New Zealand 2002, 135 kr., Glud Vin
Verdi, Spumante, Bocsa, Italien, 29,95 kr., Hela Wine & Spirits
Raspberry Sparkletini, Bocsa, Italien, 29,95, Hela Wine & Spirits
Pierro, Fire Gully, Chardonnay, Margaret River, Western Australia, 2004, 116,75 kr., KB Vin
Pierro, Semillon / Sauvignon Margaret River, Western Australia 2005, 121,50 kr., KB Vin
Pierro, Fire Gully, Pinot Noir, Margaret River, Western Australia 2004, 107,25 kr., KB Vin
Château de Haux, Bordeaux Clairet, Frankrig 2004, 79 kr., Kjær & Sommerfeldt
"H" du Château de Haux, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2003, 59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Barocco, il Mercante, Negroamaro / Malvasia Nera, Rosso del Salento IGT, Italien 2004, 80 kr. (2 liters flaske), Lahvino
Villa Rocca, il Mercante, Trebbiano d'Abruzzo, Italien 2004, 80 kr. (2 liters flaske), Lahvino
Mills Reef, Reserve, Sauvignon Blanc, Hawkes Bay, New Zealand 2004, 169 kr., Liber Vin
Coopers Creek, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004, 110 kr., Liber Vin
Coopers Creek, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2004, 139 kr., Liber Vin
Coopers Creek, Chardonnay, Hawkes Bay, New Zealand 2004, 129 kr., Liber Vin
Coopers Creek, Merlot, Hawkes Bay, New Zealand 2004, 115 kr., Liber Vin
    (fortsættes)
.............
38-38/05
............
Hvidvinene fører
En meget stor del af skruelågs-vinene er hvidvine, og det er da også først og fremmest disse vine, der skal beskyttes mod iltning. En rødvin skjuler bedre, hvis den er ved at blive lidt træt på grund af et dårligt lukke.
Ud af de 95 vine på den foreløbige liste er der 15 Sauvignon Blanc, 11 Chardonnay og 9 Riesling.
Men rødvinene er nu også ved at komme godt med. Fx er man på det danskejede Château de Haux ved at gå over til skruelåg. Vi har bare nogle flasker til korkprop, som vi lige skal have brugt, siger Peter Jørgensen. Det er i øvrigt ikke, fordi det er billigere med skruelåg. Kapslen er lige så dyr som en korkprop, og de specielle flasker med gevind i toppen er også ret dyre. Men de bliver nu nok billigere, når produktionen kommer rigtigt i gang.

Måske flere i næste uge
Redaktionen af listen sluttede fredag aften. Kommer der inden på torsdag mails om flere vine, sætter vi dem ind i listen og gentager listen på en særlig side i forbindelse med den næste VinAvis.
Rosso Piceno, Lombardi, Sangiovese / Montepulciano, Marche, Italien 2004, 99 kr. for 2 liter, Carlo Merolli
Lazio Bianco, Lombardi, Malvasia / Grechetto / Chardonnay, Lazio IGT, Italien 2004, 99 kr. for 2 liter, Carlo Merolli
Selaks, Sauvignon Blanc, Nobilo Wines, Marlborough, New Zealand 2004, 49 kr., Netto
Neill Culley, Riesling, Cable Bay, Marlborough, New Zealand 2002, 79 kr., New World Vine
Neill Culley, Sauvignon Blanc, Cable Bay, Hawkes Bay, New Zealand 2003, 74 kr., New World Vine
Neill Culley, Chardonnay, Cable Bay, Hawkes Bay, New Zealand 2004, 74 kr., New World Vine
Cable Bay, Pinot Noir, Cable Bay, Marlborough, New Zealand 2003, 159 kr., New World Vine
Stoneburn, Riesling, Hunters Wines, Marlborough, New Zealand 2004, 89 kr., New World Vine
Stoneburn, Sauvignon Blanc, Hunters Wines, Marlborough, New Zealand 2004, 89 kr., New World Vine
Hunters Wines, Riesling, Marlborough, New Zealand 2004, 119 kr., New World Vine
Hunters Wines, Gewürztraminer, Marlborough, New Zealand 2004, 119 kr., New World Vine
Tryst Sau, Sauvignon Blanc / Semillon, Nepenthe, Adelaide Hills, Australien 2004, 89 kr., New World Vine
Nepenthe, Pinot Gris, Adelaide Hills, Australien 2003, 104 kr., New World Vine
Nepenthe, Sauvignon Blanc, Adelaide Hills, Australien 2004, 109 kr., New World Vine
Mermaids, Muscadelle, Hewitson, Adelaide, Australien 2004, 109 kr., New World Vine
Leston, Howard Park, Shiraz, Margaret River, Australien 2003, 155 kr., New World Vine
Leston, Howard Park, Cabernet Cabernet, Margaret River, Australien 2003, 155 kr., New World Vine
Scotsdale, Howard Park, Shiraz, Great Southern Australien 2003, 155 kr., New World Vine
Scotsdale, Howard Park, Cabernet Sauvignon, Great Southern Australien 2003, 155 kr., New World Vine
Howard Park, Cabernet Sauvignon Howard Park Margaret River Australien 2001 315 kr., New World Vine
Howard Park, Chardonnay, Margaret River, Australien 2003, 163 kr., New World Vine
Howard Park, Riesling, Margaret River, Australien 2003, 119 kr., New World Vine
Mad Fish, Howard Park, Shiraz, Denmark, Australien 2003, 108 kr., New World Vine
Mad Fish, Howard Park, Riesling Denmark, Australien 2004, 94 kr., NNew World Vine
Mad Fish, Unwooded Chardonnay, Howard Park, Denmark Australien 2004, 89 kr., New World Vine
Mount Hurtle, Grenache Rosé, Adelaide Hills, Australien 2004, 75 kr., New World Vine
Devils Corner, Tamar Ridge, Pinot Noir, Tasmanien, Australien 2003, 99 kr., New World Vine
Devils Corner, Tamar Ridge, Riesling, Tasmanien, Australien 2004, 89 kr., New World Vine
Tamar Ridge, Sauvignon Blanc, Tasmanien, Australien 2003, 104 kr., New World Vine
Tamar Ridge, Riesling, Tasmanien, Australien 2003, 119 kr., New World Vine
Tamar Ridge, Gewürztraminer, Tasmanien, Australien 2003, 119 kr., New World Vine
Murphy´s Lore, Trentham Estate,Chardonnay, New South Wales, Australien 2004, 69,75 kr., Premier Cru
Murphy´s Lore, Trentham Estate, Shiraz / Cabernet, New South Wales, Australien 2004, 69,75 kr., Premier Cru
Trentham Estate, Cabernet / Merlot, New South Wales, Australien 2003, 82,50 kr., Premier Cru
Trentham Estate, Viognier, New South Wales, Australien 2003, 86,50 kr., Premier Cru
Trentham Estate, Cellar Reserve, Shiraz, New South Wales, Australien 2002, 120 kr., Premier Cru
Babich, Sauvignon Blanc, Babich, Marlborough 2004, 89,75 kr., Skjold Burne
Winemakers Reserve, Sauvignon Blanc, Babich, Marlborough, New Zealand 2003, 139,75 kr., Skjold Burne
Shadows Run, Fox Creek, Verdelho / Chardonnay, McLaren Vale, Australien 2004, 59,95 kr., The Wine Company
Fox Creek, Verdelho, McLaren Vale, Australien 2004, 79 kr., The Wine Company
Shadows Run, Shiraz / Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2003, 59,95 kr., The Wine Company
Fox Creek, Shiraz / Grenache, McLaren Vale, Australien 2003, 85 kr., The Wine Company
Kilikanoon, Morts Block, Riesling, Clare Valley, Australien 2004, 105 kr., The Wine Company
Seven Oaks, Chenin Blanc, Sydafrika 2005, 38,95 kr. (3/110 kr.), Vingaarden
Weingut Martinshof, Dornfelder Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2002, 75 kr. for 1 liter, Vinum Bonum
Weingut Martinshof, Dornfelder Lieblich, Rheinhessen, Tyskland 2002, 75 kr. for 1 liter, Vinum Bonum
Muddy Water, Pinot Noir, Waipura, New Zealand 2003, 225 kr., Viticole Den Blå Port
Muddy Water, James Hardwick, Riesling, Waipura, New Zealand 2005, 145 kr., Viticole Den Blå Port
.............
51-01/06
.............'
Sommelier-dyst i Barcelona
Hvert tredje år afholdes der VM for sommelierer, og næste ombæring vil foregå i Barcelona i marts 2007.
Man regner med, at der vil komme omkring 250 sommelierer fra 50 forskellige lande for at dyste ud i kunsten at smage, skænke og servere.
Ved sidste VM, der blev afholdt i Athen i 2004, var det italieneren Enrico Bernardo, der løb af med sejren.

Sagen mod Peter og Petrus udsat
Det var i tirsdags, at Peter Brixtofte og hans mange dyre Château Pétrus’er skulle have været for retten, men det blev ikke til noget.
Brixtoftes forsvarere forlangte, at de to journalister, hvis artikler i B.T. medvirkede til efterforskningen af Brixtofte, skulle forlade retten, idet de eventuelt ville blive indkaldt som vidner.
Retten afgjorde, at journalisterne fortsat skulle have lov til at overvære retsmøderne, men Brixtoftes forsvarere kærede denne afgørelse til landsretten, og dermed blev retssagen kørt ud på et ventespor i to uger.
I Ekstra Bladet kommer avisens vinskribent, Anders Grøndahl, med følgende kommentar: – Jeg kan få det helt dårligt, når jeg læser, at Peter Brixtofte skal have bællet flere flasker vin til over 8000 kr. i sig. Det er kun barbarer, der gør den slags.
.............
    I biffen med vinsmagning
    Compagniet har fået en god idé. Helge Sidor og Flemming Deichmann er gået i samarbejde med Solrød Bio om en vinsmagning lørdag den 8. oktober kl. 19.30. Her vises filmen Sideways, men først er der vinsmagning og buffet, og det er naturligvis Pinot Noir-vine, der er på programmet. Der har dog også sneget sig et par Merlot’er ind – det er jo den drue, som hovedpersonen i filmen hader.
    Billet købes i forsalg i Solrød Bio, tlf.: 56 14 44 22, og yderligere oplysninger fås hos Compagniet på tlf.: 56 16 77 22 eller 56 16 79 07.
........
>30/06
.............



    Fire guldmedaljer til tre lande
    For tre uger siden afholdt man det store Pinot Noir VM i den schweiziske by Sierre, hvor en professionel jury bedømte over 1000 vine på Pinot-druen.
    "Mondial du Pinot Noir", hedder den årlige konkurrence, men særlig "mondial" – verdensomspændende – var den nu ikke. 65% af de 1100 deltagende vine kom fra værtslandet Schweiz.
    I alt blev der uddelt fire guldmedaljer, to til Tyskland, én til Frankrig og én til Schweiz:

    Disse fire fik præmie
    * Winzergenossenschaft Sasbach am Kaiserstuhl, Rote Halde Spätburgunder, Auslese trocken, Barrique, Kaiserstuhl, Tyskland 2003
    * Winzergenossenschaft Wasenweiler, Wasenweiler Kreuzhalde Spätburgunder, Spätlese trocken, Tyskland 2003
    * Caves Fernand Cina, Salquenen, Schweiz 2004
    * Jean-Luc Aegerter, Bonnes-Mares Grand Cru, Frankrig 2003
    Alle præmier fra de seneste år kan søges på www.mondial-du-pinot-noir.com.
.............
>33
.............
Schweiz er fjerde størst
Der er en ganske god grund til, at det er Schweiz, der afholder den store Pinot Noir-konkurrence. Schweiz er nemlig verdens fjerde største Pinot-producent - som det fremgår af denne oversigt over de forskellige landes dyrkede arealer:
.............
Frankrig25.871 hektar
Tyskland7586 hektar
USA4427 hektar
Schweiz4196 hektar
Italien3538 hektar
Australien1986 hektar
Rumænien1480 hektar
New Zealand802 hektar
Ungarn500 hektar
Sydafrika400 hektar
Portugal359 hektar
Østrig291 hektar
Argentina231 hektar
Chile100 hektar
Columbia50 hektar
Canada31 hektar
Luxembourg8 hektar
.............
41-43
.............
    1000 smager sherry i Tivoli
    I uge 34 var der Madfestival i Tivoli, og i Aktivitetskøkkenet var der også spanske tapas og ikke mindst sherry.
    Den spanske venenciador Jesús Delgado var kommet herop, og i løbet af fem timer oplevede næsten 1000 gæster, hvordan han svingede sin fyldte venencia op over hovedet og næsten uden at miste en dråbe fyldte en hel håndfuld glas med sherry.
    Hvorefter gæsterne naturligvis fik lov til at smage de ædle dråber fra fire danske sherry-importører: D.K. Vinimport, H.J. Hansen, Hans Just og Sigurd Müller.

    Et helt cirkusnummer
    En venencia er et særligt redskab, der egentlig bruges til at hente prøver op igennem det lille spunshul i et vinfad. Det ligner lidt den lyseslukker, som kordrengene bruger til de høje alterlys i Spaniens kirker: Et lille, cylinder-formet sølvbæger for enden af et cirka 85 cm langt bøjeligt håndtag, der traditionelt laves af en hvalbarde.
    Det er et helt cirkusnummer, når kældermesteren tager en prøve: Lynhurtigt stikker han sin venencia ned i fadets spunshul, trækker den op igen og svinger den som en fiskestang om bag hovedet. Og så slynges vinen ud i en lang, tynd stråle, fylder luften med den herligste duft og lander i den klynge copita-glas, han holder i den anden hånd.
    Vi husker en kældermester hos Domecq. Han havde rekorden med at fylde fjorten glas i ét "kast".
.............
32-39
.............
De vil have huset tilbage
Mellem byen Porto i Portugal og England har der altid været tætte bånd. En masse portvin er sejlet over havet til britiske glas, og mange engelske familier har oprettet portvinshuse og har boet i Porto og Dourodalen i generationer.
Den nu afdøde Evelyn Teage hørte til en af disse familier. I 1957 testamenterede hun sin ejendom, Quinta da Fonte da Moura – et elegant hus i en park i Portos centrum – til det britiske udenrigsministerium under den udtrykkelige betingelse, at huset skulle være bolig for Storbritanniens konsul i Porto.
Men – sidste år nedlagde Storbritannien posten som konsul i Porto, og siden marts har residensen stået tom. Og nu kommer mrs. Teages arvinger, fire niecer, og forlanger, at ejendommen til en værdi af over 150 millioner dkr. går tilbage til familien.
Endvidere vil de have returneret en hel del af husets kostbarheder, som briterne har overført til ambassaden i Lissabon. Og så er det altså også for dårligt, at briterne ikke har taget sig af ejendommens katte – det skulle de ifølge testamentet. Det skal nok blive en underholdende retssag.

Briternes Factory House
Der er ikke så mange britiske portvins-shippere tilbage i Porto, men de er der, og selv om familierne har boet dernede i 300 år, taler en del af dem portugisisk med engelsk accent. Sønnerne sendes på kostskole i England, og det er meget få af dem, der gifter sig med en portugisisk pige.
The shippers har deres egen kirke, skole og hospital. De spiller cricket, squash og tennis i The British Club. Og så har de deres imponerende Factory House inde i Porto.
Hvor britiske handelsmænd slog sig ned i det fremmede, kaldte de sig factors, og det var almindeligt, at de dannede et lokalt handelskammer – et factory (som altså ikke er en fabrik).
The Factory House blev opført i 1786, og det er udstyret med samme elegance som et fornemt herresæde hjemme i England.
.............
>43
.............
Irma bag fornemt vinsalg
Irma fejrer fødselsdag, og det sker blandt andet med et ganske særligt Internet-salg af fornemme franske vine.
Det drejer sig om restpartier af i alt ti forskellige Bordeaux-vine, og de bliver solgt efter princippet først til mølle.
Vinene omfatter blandt andet Château Suduiraut, Sauternes 1998 til 295 kr., Château Lafite Rothschild 2002 til 995 kr. og Château Léoville Las Cases 2000 til 1650 kr.
Salget foregår på adressen www.irma.dk fra den 5. til 18. september.
.............
    Årets australske vinproducent
    I 1998 grundlagde det australske magasin Gourmet Traveller prisen "Winemaker of the Year", der uddeles til folk, der har gjort en særlig indsats, når det gælder australsk vin.
    I år var der otte nominerede vinproducenter, og det blev Pete Bissell, der ejer vinhuset Balnaves of Coonawarra, som vandt prisen.
    Og det gjorde han ifølge dommerpanelet på grund af sin videnskabelige måde at gribe vinproduktionen an på.
    I Danmark forhandles vinene fra Balnaves of Coonawarra af Fin-Vin.
.............
33-51
.......................
13 postkort fra stationen i Pinhão
Fra tid til anden sender vi "postkort" hjem fra vore vinøse rejser. En lang række af dem kan ses på en særlig side. I uge 33 begyndte vi en ny serie på tretten billeder fra blot en enkelt vinøs destination, nemlig fra stationen i byen Pinhão i Portugals Douro-dal. Den næsten 100 år gamle stationsbygning er dækket med kakkelmalerier, azulejos, der giver en fremstilling af, hvordan man fremstillede vin i dalen, da stationen blev bygget. Her kommer de sidste fire postkort, og samtlige tretten postkort findes herefterdags på en særlig side.
.............
    10. postkort fra Pinhão:
    Kostumer fra Douro
    På en af stationsbygningens gamle azulejos ses ”Kostumer fra Douro”. Billedet viser et par vinfolk – øjensynlig en mand og en dame – iført regnfrakker, der simpelt hen er lavet af strå.
    Samme form for regnslag havde man i gamle dage i Japan.
.............
    11. postkort fra Pinhão:
    Med okseforspand til floden
    Efter at Douro-floden var blevet gjort sejlbar i 1792-93 kunne man sejle de fyldte vinfade ned ad floden. Fadene, der i portvinssproget kaldes piber – efter det portugisiske ord pipa – rummede 550 liter, altså over et halv ton, og de blev fragtet ned til flodbredden på små vogne med okseforspand. Bemærk de specielle hjul, der kun har to brede eger tværs over.
    Nogle gange kørte en vinbonde hele vejen til Gaia med sin pibe, skriver Henrik Oldenburg i sin glimrende bog "Portvin". Det var hårdt for okserne, men også for bonden, der som oftest måtte spadsere ved siden af vognen.
    Douropiben var særlig langstrakt, så den var nem at trille og stable ombord på skibene.
    I baggrunden af dette udsnit af et større billede ses den dengang nye jernbanebro over floden.

    (fortsættes)
..........
15/06
.
.




.
..
............
    12. postkort fra Pinhão:
    Måske inspireret af vikingerne
    Piberne blev sendt ned ad floden på de såkaldte barcos rabelos – store, fladbundede pramme, der hver kunne tage 50-60 fyldte piber.
    Bådene havde flotte spidse stævne, fire mands besætning og en høj bro til rorsmanden, der styrede med en stor åre. Sejlet var kæmpestort og firkantet, og meget tyder på, at portugiserne lærte at bygge disse både af vikinger, der kom på besøg for 1100 år siden.
............
    13. postkort fra Pinhão:
    Den store barco-turnering
    Da der i 70’er blev slået otte dæmninger over floden, var det slut med at sejle piber ned til Gaia. Der blev ganske vist lavet sluser ved dæmningerne, men transporten foregår i dag med tankbiler, der flintrer af sted på de snoede veje.
    Nogle af de gamle både ligger dog stadig forankrede på floden, så turisterne kan tage billeder af dem og måske få en tur i en af dem. Og en gang om året sætter de for alvor sejl, nemlig ved den store barco-turnering mellem portvinshusene den 24. juni. Den ender ofte med, at et par af bådene kuldsejler ...
.............
>12
............
--....
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin har fået forhandlingen af vinene fra østrigske Weingut Bründlmayer i Kamptal og tyske Weingut Robert Weil i Rheingau.
    * Vinslottet har overtaget forhandlingen af Champagne Ayala. Champagnehuset blev først på året købt af Group Bollinger, der ligeledes ejer Bourgogne-huset og Domaine Chanson, som Vinslottet også har dansk forhandling af.
    * Premier Cru har overtaget eneforhandlingen af vinene fra Trentham Estate, New South Wales, Australien.
    * Epicur Vin (International Business Partners) i Helsingør har fået agenturet på vinene fra Bodegas Imperiales i spanske Ribera del Duero.
    * Norton Vinimport i Silkeborg har fået eneforhandling af vinene fra Villa Pillo i Toscana, Solaria Montalcino i Toscana, Renwood Winery i California samt Viña Candelaria i Chile.
    * Vinea Nordic har overtaget agenturet på vinene fra Domaine Mas Amiel i det franske Roussillon.
    * Barrique Vin har fået importen af vinene fra Viña Echeverria i chilenske Molina, Rymill Winery i australske Coonawarra, Mas Argany i spanske Terra Alta og Clos Mustardo i spanske Priorat.
    * AtomWine har optaget importen af vine fra Domaine Marcel Deiss i Alsace.
    * Italian Wines har optaget importen af vin fra Barolo-producenten Francesco Borgogno samt vine fra producenten Rigo Secondo i Piemonte.
    * Vin-Stysiek i Ringsted har fået agenturet på champagnehuset Jean-Pierre Josselin i Gye-sur-Seine.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
34-37
.........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.........
..
    Henning Borup Jensen (f. 1960) er oprindelig uddannet som ekspedient hos Husqvarna Symaskiner. Det lå dog i kortene, at han skulle være bedemand ligesom sin oldefar, bedstefar og far. Det blev han så i 1980, og i 1989 overtog han den gamle familieejede bedemandsforretning.
    Selv samme år havde han meldt sig til et vinkursus på aftenskole, og det blev startskuddet til en glødende interesse for vinens verden.
    Interessen fik vokseværk, og i 1992 grundlagde han vinfirmaet Odense Vin Import sammen med tre gode venner. I begyndelsen foregik salget fra kælderen under begravelsesforretningen. Der var udelukkende tale om fransk vin, og kunderne omfattede stort set kun familie og venner. Men salget greb om sig, og i 2002 solgte Henning Borup Jensen Odense Begravelsesforretning for helt og holdent at hellige sig vinfirmaet – ene mand, idet han samtidig købte vennerne ud.
    Vinfirmaet flyttede i 2005 til større, bedre og lysere lokaler, hvor udvalget af argentinske, australske, chilenske, franske, italienske og østrigske vine siden er blevet udvidet. Og da vinmanden har en særlig forkærlighed for portvin, finder man også et større udvalg af de søde dråber fra Taylor på hylderne.
    Portvins-glæden trives også i bedste velgående uden for arbejdstid, idet Henning Borup Jensen er med i bestyrelsen af Den Fynske Portvinsklub.
    Portvinen har skarp konkurrence fra kæresten Doris, samt datteren Heidi, svigersønnen Henrik og de to børnebørn Lucas og Magnus. Ind imellem bliver der også tid til badminton og til at ”tæve vennerne” i dart eller skak.
    Adresse: Odense Vin Import ApS, Bredbjergvej 40, 5230 Odense M, mobil: 40 37 18 96.
    e-mail: henning@odensevinimport.dk, www.odensevinimport.dk.
.............
35-38
.........................
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Kan en vin blive propsyg natten over?
Gert R. i Virum har haft en overraskende oplevelse med en hvidvin. Da han drak den til sin aftensmad, syntes der ikke at være noget i vejen med den. Den var måske en smule flad, men den kunne udmærket drikkes.
Flasken var kun halvtom, da måltidet var ovre, så vor læser satte den i køleskabet for at gemme resten til næste dag.
Næste dag var vinen alvorligt propsyg. Den stank langt væk af våde sække og sure sokker. Men kan en vin virkelig blive propsyg i løbet af en enkelt nat? spørger Gert R.
Ja, det kan den. Eller rettere: Den har været en smule propsyg fra starten – ikke alvorligt, men sådan som de fleste propsyge vine nu engang er. En anelse, der får dem til at virke lidt flade og kedelige. Men når sådan en vin iltes, kommer sygdommen til udbrud, og så stinker den.
Netop den lille latente propsyge er farlig, når man godkender en vin med korkprop på en restaurant. Den traditionelle sjat i glasset virker okay, men når vinen har stået lidt og har fået ilt, så kommer den væmmelige lugt og smag.
I så fald er der ikke andet for end at få fat i tjeneren igen og fortælle ham, at selv om vinen er godkendt, så er den altså ikke rask. I køkkenvasken med den og en ny vin på bordet, please. Helst en med skruelåg.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............
........
    Ugens vinøse billede
    I april i år var Christian Bøttger i Frankrig og tog dette meget smukke billede i Chablis, hvor man tydeligt kan se områdets karakteristiske Kimmeridgien-kalksten.
    Marken er en af de syv Grand Cru-marker, Blanchots, der ligger samlet som en stor grønklædt skål lige nord for byen Chablis. De øvrige seks Grand Cru-marker i "skålen" er Bougros, Les Clos, Grenouille, Preuses, Valmur og Vaudésir.
    * Grand Cru er det øverste trin i Chablis’ kvalitets-skala.
    * Chablis Premier Cru er næste trin. I alt er der 40 af disse marker, og vinene fra dem er lidt lettere og ikke helt så karakterfulde. Men dyre er de stadig.
    * Chablis – bare almindelig Chabils – er tredje trin, og disse vine er der mest af. Det er lidt bedre bordvine, men de kan også skuffe.
    * Petit Chablis er – som navnet siger – små vine, og det er de i enhver henseende. En del af markerne er i nyere tid blevet opgraderet til Chablis – uden at vinene af den grund er blevet bedre. Heldigvis ser vi sjældent disse vine i Danmark.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............
35-36
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 41 vine. Heraf var der nedenstående 33, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner. En meget flot høst! Én flaske havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Klein Constantia smagningen


Klein Constantia, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2005
80 kr., Amka
En vidunderlig hvidvin med duft og smag af kærlighedsfrugt og mango. Vinen er fed, men med en forfriskende syre. Den er sagen til blandt andet røget laks.


Klein Constantia, Chardonnay, Constantia, Sydafrika 2004
85 kr., Amka
Er man til Chardonnay, bør man så afgjort prøve denne dejlige vin. Der er tale om en stor, fyldig og blød hvidvin, der med sin markante fedme bliver hængende længe i munden.


Klein Constantia 2000, Marlbrook, Constantia, Sydafrika 2000
99 kr., Amka
Der er både brombær, kirsebær og sveskeblomme over denne fyldige og intense rødvin. En lækkerbisken til ostebordet.


Klein Constantia, Cabernet Sauvignon, Constantia, Sydafrika 2001
98 kr., Amka
En dejlig koncentreret rødvin med masser af bærsmag samt et strejf af eg i eftersmagen.


Klein Constantia, Cabernet Sauvignon / Merlot, Constantia, Sydafrika 2003
89 kr., Amka
Her får man rødvin for alle pengene. Vinen fylder munden med en flot og koncentreret smag af mørke bær, der bliver hængende længe efter. Mens Cabernet Sauvignon-druerne giver kraft og saft, afrunder Merlot-druerne vinen med en fløjlsagtig blødhed.


Klein Constantia, Vin de Constance, Constantia, Sydafrika (uden årgang)
325 kr. for 50 cl, Amka
En sød vin i verdensklasse, fremstillet af indtørrede Muscat de Frontignan druer. Den var Napoléons favoritvin og ikke uden grund, for hver en dråbe er en flydende delikatesse med smag af honning, rosiner og svesker. Nyd den til en luksusdessert eller bare, som den er.


Klein Constantia, Pederblokke, Sauvignon Blanc, Constantia, Sydafrika 2005
110 kr., Amka
En hel kurv af eksotiske frugter kommer én i møde, når det gælder såvel duften som smagen af denne dejlige hvidvin. Den er både fed og flot, men prismæssigt lige i overkanten.


Klein Constantia, Pinot Noir, Constantia, Sydafrika 2002
119 kr., Amka
Denne rødvin er rund og uendelig blød. Den efterlader en koncentreret smag af sveskeblomme og mørke bær og vil uden tvivl være sagen til en god ret med kalvekød.


Klein Constantia, Shiraz, Constantia, Sydafrika 2001
110 kr., Amka
En dejlig rødvin med kraft og fylde. Eftersmagen er lang og slutter med en forfriskende syre.


Klein Constantia 2004, Mme Marlbrook, Constantia, Sydafrika 2004
110 kr., Amka
En frisk og behagelig hvidvin, hvor druesorterne Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscat går op i en højere elegant enhed. Nyd den til fisk eller en god omgang skaldyr. Prisen er lige i overkanten.




Hvidvine


Domaine Hatzimichalis, Sauvignon Blanc, Grækenland 2003
90 kr., Dionysos Wines
Flot hvidvin, der mageligt kan konkurrere med de gode Sauvignon Blanc’er fra New Zealand. Den har en dejlig inviterende duft og en harmonisk smag med frisk, lidt fed frugt. Og eftersmagen er lang. En yderst interessant vin.


Sella&Mosca, Vermentino di Sardegna, Italien 2004
58,95 kr., Strandgården
Tør, let og forfriskende hvidvin, velegnet til ikke alt for tunge fiskeretter samt skaldyr.




Rosévine


Château du Galoupet, Rosé, Côtes de Provence, Frankrig 2004
80 kr., La Maison Sevino
Dejlig og vellavet rosévin med en god blomsteragtig duft og en frisk og frugtagtig, krydret smag.


Hoya de Cadenas, Rosé, Garnacha / Bobal, Utiel-Requena, Spanien 2004
59,50 kr., Irma
Pæn og frisk rosévin med tilpas syre.





Rødvine


Le Galoupet, Côtes de Provence, Frankrig 2001
70 kr., 60 kr. ved 2 flasker, La Maison Sevino
Lækker, moden og afrundet rødvin med varm og fyldig frugt og behagelig sødme. Den er meget harmonisk og en vin, som mange vil være virkelig glade for.


Parducci, Zinfandel, Mendocino, Californien 2002
79 kr., Vinens Verden
Lækker rødvin – en rigtig amerikaner – med blød og varm frugt, tilpas syre og fin sødme. En vin i Technicolor.


J. Lohr, Seven Oaks, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien 2002
118 kr., Irma
Se, se, det er vin! Denne rødvin har en fornem duft og en blød og lækker smag med frugt, krydderi og sødme – og toner af kirsebær, blåbær, violer og vanille.


Sirsell, Capafons-Osso, Priorat, Spanien 2003
127,25 kr., Ki-Ma Vinimport
Rødvin med en stor og kompleks duft og en vidunderlig harmonisk smag. Her ringer klokkerne! Lad den gerne ligge et par år endnu.


Giant Steps, Sexton, Merlot, Yarra Valley, Australien 2003
99 kr., Fionia Vinimport
En blød og meget venlig rødvin med en harmonisk og ren frugtsmag, der fint maskerer de ret kraftige procenter (14%). Vinen har skruelåg.


Elias Mora, Crianza, Toro, Spanien 2001
115,25 kr., Ki-Ma Vinimport
Lækker, elegant og moden rødvin med kraft og saft, blød frugt, krydderi og fin sødme. En stor nydelse. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. I forhold til kvaliteten er prisen yderst rimelig.


Spier, Private Collecion, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2001
128 kr., Irma
Drikkemoden og meget lækker rødvin, fire år gammel, med en let krydret, afrundet smag med integrerede fadtoner, fyldig frugt – solbær – og en fin sødme. På grund af den gode syre oplagt til lidt federe kødretter.


Viognier de Campuget, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2004
89,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En spændende hvidvin med parfumeret duft og en tør, fyldig smag af eksotiske, krydrede frugter.


Laforet, Joseph Drouhin, Bourgogne, Frankrig 2003
89,75 kr., H.J. Hansen
Til prisen en virkelig god bourgogne med hele Pinot Noir-druens spektrum i glasset. Glimrende og elegant vin til lidt lettere retter, fx fjerkræ, lam, snegle ... Den har med god ret fået udmærkelsen "Den franske Lilje". Den må godt skænkes lidt afkølet.


"H" de Hospitalet, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
South of France, står der på etiketten – det nye slogan fra Languedoc-Roussillon – og denne rødvin er fanfaren værdig. Den er blød og lækker, harmonisk og uden skarpe kanter. Det er en vin, som mange vil elske. Og så har den skruelåg.


Mas Collet, Capçanes, Montsant, Spanien 2002
89 kr., Vinens Verden
En stor og lækker rødvin med fylde, varme og krydderi. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Top Fussion, Mendoza, Argentina 2002
79,50 kr., Irma
Fadlagret rødvin på den klassiske Bordeaux-blanding af druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc. Vinen fylder munden med dejlig, blød og moden frugt. I duften er der strejf af kaffe og vanille – og især lidt kaffe i eftersmagen. Prøv selv! Prisen er meget rimelig.


Noceto Michelotti, Monferrato, Italien 2003
99 kr., Glud Vin
Saftig og rigtig rar rødvin på druesorterne Barbera og Freisa. Helt billig er den ikke.


Trentham, Cabernet Sauvignon / Merlot, Australien 2003
80 kr., Premier Cru
Kraftig rødvin med intens frugt – lidt efter kirsebær – og en indtagende sødme, som mange vil kunne lide. Men den skal ledsage en kraftig ret. Og plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Noceto Michelotti, Barbera d’Asti, Italien 2003
119 kr., Glud Vin
Dejlig rødvin med en blød og fyldig sødme, der breder sig i munden. Meget velegnet til mange retter og til en stor del af det italienske køkken. Den må gerne plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Morettoni, Cabernet Sauvignon, Umbria IGT, Italien 2003
50 kr., Irma
Borgen i Assisi pryder etiketten til denne rødvin på 100% Cabernet Sauvignon. Den har en dejlig duft af solbær og toast og en saftig og meget frugtagtig smag. En hverdagsvin med sol og varme.


Murphys Lore, Trentham, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Australien 2002
69,75 kr., Premier Cru
Denne rødvin smager godt. Det er en reel, måske lidt enkel vin med krydderi og frugt. Og så har den skruelåg.


Ramnista, Naoussa, Grækenland 2000
66 kr., Dionysos Wines
Rødvin på den græske drue Xinomavro, ret enkel, men okay. Prøv den fx til lam.


Fourrey & Fils, Chablis, Frankrig 2003
89 kr., Fionia Vinimport
En hvidvin, der er tør og ret enkel, men læskende og saftig. Prisen gør lidt ondt i forhold til kvaliteten.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Loimer, Riesling Auslese, Kamptal, Østrig 2002Hvidvin256 kr.Østrigsk Vinimport
Genesis, Cabernet Sauvignon, Hogue Cellars, Columbia Valley, Washington, USA 2000Rødvin80 kr.Magasin
.
B.T.
Alamos, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003 (prisen er ved 12 flasker)Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Ekstra Bladet
Quercia al Poggio, Chianti Classico Riserva, Italien 2001Rødvin145 kr. JVS
.
ErhvervsBladet
Finca Antigua, Syrah, La Mancha, Spanien 2003Rødvin75 kr.H.J. Hansen
.
Euroman
Château la Casenove, Cuvée Commandant Francois Jaubert, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000Rødvin195 kr.Compagniet
Pla del Rei, Domaine Saint Luc, Côtes du Roussillon, Frankrig 2000Rødvin595 kr.Compagniet
.
Nordjyske Stiftstidende
Rocca Sveva, Soave Classico, Italien 2004 (prisen er for 6 flasker)Hvidvin349 kr. (for 6)Nettorvet
Vin de Constance, Klein Constantia, Constantia, SydafrikaSødvin325 kr. (50 cl)Amka
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.