Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2005


...................
Vin-aktuelt i uge 37
11.september - 18. september 2005
............

VinAvisen uge 34VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
37-37
.............
Vinmarker i Sydfrankrig under vand
Et voldsomt uvejr har hærget det sydlige Frankrig i den forløbne uge. Flere hundrede mennesker er ifølge Decanter blevet evakueret, og såvel veje som vinmarker er blevet oversvømmet. Nogle steder er rækker af vinstokke simpelt hen blevet skyllet væk. Og i egnen omkring Montpellier står vinstokkene med fødderne begravet i vand.
Druerne har det indtil videre fint nok. Problemet er høsten, der netop var gået i gang, men nu er indstillet, idet høstmaskinerne simpelt hen ikke kan komme ind på de mudrede marker.
Man regner med at kunne fortsætte høstarbejdet igen om en uge, med mindre – hvilket meteorologerne frygter – at der er mere uvejr på vej.

Store tab for New Orleans’ restauratører
New Orleans har altid været berømt for sit særlige kreolske køkken og sine glimrende restauranter, der ligger på stribe i det fine gamle kvarter, The French Quarter.
Mange af disse restauranter har ifølge Decanter lidt ubodelig skade under de nylige oversvømmelser – noget, der selvfølgelig er af mindre vigtighed set i katastrofens store perspektiv, men det hører alligevel med til billedet.
Det er blandt andet gået hårdt ud over Commander’s Palace, et af byens helt store restaurant-navne, der har mistet halvdelen af sin facade. En anden kendt restaurant, Bayona, har fået ødelagt sin lagerbeholdning på 8000 flasker vin.
Men New Orleans får nu en hjælpende økonomisk hånd fra flere californiske vinhuse, der har besluttet at donere en vis procentdel af deres vinsalg til rednings- og genopbygningsarbejdet.
.............
38-38/05
.............
    Den Franske Lilje
    For fjerde gang har Det Franske Vinråd tildelt en række franske vine "Den Franske Lilje".
    Det er – for nu at citere: "En udmærkelse, som tildeles den særligt typiske vin fra et bestemt område i Frankrig, der ved sin kvalitet ved blindsmagning er fundet værdig til udmærkelsen af en gruppe professionelle smagere."
    Bliver en vin udvalgt, kan importøren sætte en oblat på sine flasker med Den Franske Lilje.
    Hvert medlem af Det Franske Vinråd kan indsende tre vine til bedømmelsen, og i år har de været skrappe til det, for hele 60,4% af vinene gik igennem nåleøjet.
    Da denne andel svarer til 31 præmierede vine, må der have været i alt 51 tilmeldte vine. Egentlig ikke så mange ...

    Står for 90% af den franske vin
    Det Franske Vinråd er en frivillig sammenslutning, dannet i 1972 af danske importører og distributører med det formål at fremme kendskabet og interessen for franske vine og spirituosa i Danmark.
    Vinrådet har i dag 51 medlemmer, og disse står for mere end 90% af salget af fransk vin i Danmark.
    (fortsættes)
...................
51-01/06
............
    Et udmærket initiativ – men ...
    Vi synes, at Den Franske Lilje er et udmærket initiativ, og at oblaten med liljen er en god forbrugervejledning.
    Men – på oblaten er påtrykt web-adressen www.denfranskelilje.dk, problemet er bare, at denne website nu i meget lang tid har været "under udarbejdelse" og stadig er det. Her forpasses en oplagt chance for at distribuere en liste over vinene.
    Det Franske Vinråd har dog udsendt en trykt liste over de i alt 31 vine, der har fået liljen. Men også denne liste er efter vor mening mangelfuld. Der er godt nok anført adresser og telefonnumre på importørerne, men ikke e-mail adresser. Og frem for alt står der ikke, hvad vinene koster.

    En tilbageholden indsats
    Sopexa, der står for det praktiske arrangement, oplyser, at vinene koster mellem 50 og 200 kr., og at man ikke har ønsket at oplyse priser, da disse jo kun kan være vejledende og dermed ikke præcise på kroner og ører.
    At det godt kan lade sig gøre at lave en liste med priser, demonstrerer VinAvisen i denne uge med vores liste over 254 vine med skruelåg.
    De fleste af vinene på vores skruelågsliste er oversøiske og hårde konkurrenter til de gode franske vine, så det er synd, at franskmændene er så tilbageholdende med at gøre en indsats for at tage konkurrencen op.
.............
05-33
........
........
Ben Glaetzer.
    Besøg fra Barossa Valley
    En af dem, der sætter Australien på det vinøse verdenskort, er Ben Glaetzer. Han er vokset op i en vinfamilie i Barossa Valley. Hans far er den kendte Colin Glaetzer, hans to brødre arbejder i vinens verden, og hans kone er også vinmager.
    I mandags var Ben Glaetzer på besøg hos sin danske importør, Vinens Verden i Odense, og under en smagning præsenterede han en række af de vine i 2004-årgangen, som han har lavet sammen med Frank Mitolo i deres fælles vingård, Mitolo Wines. Det er vine, som i 2003-årgangen opnåede 96-100 point hos Parker.

    Han laver 1400 forskellige vine
    Den 28-årige Ben Glaetzer har virkelig mange jern i ilden og ikke kun på familiens vingård i Barossa Valley. Han er økonomisk involveret i fem vinerier – blandt andet Mitolo Wines og Heartland Wines – og som konsulent laver han vin for i alt 25 vinerier.
    Hvert år sætter han sit fingeraftryk på 1400 forskellige vine, blandt andet kultvinen Amon-Ra. I alt bliver det til 10 millioner årlige flasker på 26 forskellige druer. Alene på Mitolo Wines er den årlige produktion 420.000 flasker.
    Ben Glaetzer synes dog ikke af den grund at være særlig forpustet. Han farer verden rundt for at præsentere sine vine.

    Nogle ordentlige bamser
    Ben Glaetzers vine fra Mitolo er bestemt interessante – som det fremgår af vore smagekommentarer og stjerner længere nede. Men det er nogle ordentlige bamser. Vi smagte seks vine, hvoraf de fem fås her i Danmark, og de havde alle 15% alkohol.
    Det var for meget, sagde vi, men det syntes Ben Glaetzer ikke. De mange procenter følger med, når man lader druerne hænge længe for at give vinen fylde og intens frugt.
    Men er vinene elegante? Det fik vi en god diskussion ud af, uden at vi blev helt enige med ham.
    Nu skal det indrømmes, at da vi efter smagningen af 2004-vinene fik årgangene 2002 og 2003 til noget mad, var de blødere og faktisk ret behagelige. Men disse vine havde også "kun" 14,5% alkohol.

    Markedet for skruelåg eksploderet
    Vi snakkede også skruelåg med Ben Glaetzer, og her er virkelig en vinmand, der ikke hænger i traditionerne. For ham er skruelåg det eneste rigtige. Også til rødvin og til gemmevine.
    – I Australien er markedet for skruelåg simpelt hen eksploderet, sagde han. – Alle vil have skruelåg. På almindelige standard-skruekapsler er der tre måneders ventetid, og hvis man vil have kapsler med eget navn og logo, må man vente fem måneder. De kan slet ikke følge med.
...................
>30/06
.............

.............
Nosey Pieterse er formand for Lindiwe Wines i Paarl.
    Vinfestival i Soweto
    I yderkanten af Johannesburg i Sydafrika ligger Soweto, en bydel, der gennem de sidste 100 år har vokset sig stadig større og i dag huser omkring 1,5 millioner indbyggere.
    Hvor Johannesburg er tæt befolket med rige hvide sydafrikanere, så er Soweto de sortes territorium, hvor slum og vold gennem tiderne har været daglig kost.
    Bydelen har også været et centrum for 1970’ernes blodige kampe mod apartheid og har udklækket store frihedskæmpere som Desmond Tuto og Nelson Mandela.
    Gennem de sidste ti år er der sket mange sociale forbedringer i Soweto, og stedet er faktisk endt med at blive lidt af et in-sted og et trækplaster for turister. Og nu har Soweto minsandten også fået sin helt egen årlige vinfestival, hvoraf den første netop er blevet afholdt.

    Et fremstød for de sortes vine
    Formålet med Soweto Wine Festival, der er sponsoreret af South African Wine Industry Trust (SAWIT), er blandt andet at slå et slag for nydelsen af vin i hjemlandet. Paradoksalt nok så ligger Sydafrika, der er verdens 9. største vinproducent, kun på en 33. plads, når det gælder landets eget forbrug af vin.
    Men festivalen skulle ifølge Decanter også gerne slå et slag for de vinhuse, der – som regel via aktieposter – ejes af den sorte del af befolkningen. Det drejer sig stadigvæk kun om 1,5% af vinhusene, men antallet er på vej op.
    Med på festivalen var blandt andet South African Black Vintners Alliance (De sortes Vinforbund), der rummer fjorten vingårde.
    86 vinproducenter troppede op til festivalen med i alt 500 vine. Og blandt de vine, der produceres af sorte vinfolk, var fx Lindiwe (bantu for "Den vi har ventet på") og Ses’Fikile (bantu for "Vi har nået målet").
...................
>33
............


Puymeras er en af de fire nye landsbyer under appellationen Côtes du Rhône Villages.
    Rhônedalens landsbyvine
    I den store region Côtes du Rhône blev nogle kommuner i 1967 fremhævet med en særlig appellation, uden at de dog hver især fik sin egen.
    Appellationen fik navnet Côtes du Rhône Villages (landsbyer), og producenterne fik lov til at skrive deres kommunenavne på etiketterne.
    Nogle af kommunerne har mange gode vine, fx Rasteau og Cairanne, og de stræber efter at få deres egen appellation uden tilføjelsen Landsby. Andre kommuner leverer mindre interessante flasker.

    Fire nye Côtes du Rhône Villages
    Hidtil har der været seksten af disse Village-appellationer. Nu er der kommet fire til, nemlig Massif d'Uchaux, Plan de Dieu og Puymeras, alle i departementet Vaucluse, samt Signargues i departementet Gard. De vil kun kunne fremstille rødvine, og tilsammen vil de kunne producere cirka 30.000 hektoliter. Deres første årgang bliver 2004.
    De seksten andre landsby-appellationer, der fortsat kan lave både rød, hvid og rosé, er Beaumes de Venise, Cairanne, Chusclan, Laudun, Rasteau, Roaix, Rochegude, Rousset les Vignes, Sablet, Saint Gervais, Saint Maurice, Saint Pantaléon Les Vignes, Séguret, Valréas, Vinsobres og Visan.
...................
Mere vin end øl
Forbruget af vin i Storbritannien er stigende. Ifølge rapporten "Marketing's Biggest Brands", der udkom i sidste uge, er det britiske salg af vin nu større end salget af øl. Det overgås kun af salget af læskedrikke.
I løbet af dette år indtil 19. juni steg salget af vin med 14,6% sammenlignet med samme periode sidste år, mens salget af øl faldt næsten 1%.
Mellem 1999 og 2004 har de britiske vindrikkere øget deres forbrug med 5% – mens forbruget i Frankrig og Tyskland er faldet henholdsvis 6% og 8%.
Ifølge Marketing Magazine har en intensiv marketing for oversøiske vine som Blossom Hill, Jacob's Creek og Kumala medvirket til vinens fremgang i forhold til øllet.

Billigere søværts
Hvad er billigst? At få transporteret en vin fra Sydeuropa eller fra Sydafrika?
Svaret lyder: Billigst fra Sydafrika. Fordi transporten søværts er langt billigere end ad landevejen.
Det fortæller Faktas vinindkøber Henrik Lind i en pressemeddelelse. Omkostningerne til transport har naturligvis indflydelse på vinens pris, og i en butik som Fakta ser kunderne meget på prisen.
– Selv om vi også har vine i 250 kroners klassen, siger Henrik Lind, – så er det ikke dér, at vi sælger mest. Vi har størst salg i vine til mellem 25 og 35 kr.
Netop derfor har Fakta – og de andre supermarkedskæder – haft et enormt opsving i salg fra de "nye" vinnationer Chile, Sydafrika, Argentina og Australien.
– Selv USA er ved at komme med i konkurrencen om at levere gode hverdagsvine til rimelige priser, siger Henrik Lind.
...................
41-43
.............
Angst og bæven i Italien ...
De italienske vinbønder ser på himlen med angst og bæven, skriver Decanter. Hvad der har tegnet til en vinhøst af topkvalitet, kan nemlig godt blive en ringere høst.
August måned har været præget af regn og hagl, der især er gået ud over områder i Barolo. Og i Chianti Rufina har hagl og en tornado ødelagt flere vinmarker. Temperaturerne i den sidste halvdel af august har været lave, og der er kommet en masse regn.
Nu håber vinbønderne, at september vil arte sig, og at der vil komme nogle varme sommerdage – som dem vi har haft her i Danmark.

... men kvaliteten skulle blive god
Fra den italienske sammenslutning af ønologer, Associazione Enologi Enotecnici Italiani (Assenologi), lyder der mere optimistiske toner.
Foreningen meddelte den 3. september, da kun en tredjedel af landets druer var høstet, at året vil give fine, friske og aromatiske hvidvine og rødvine med god struktur og balance.
Ifølge Assenologi vil 2005-høsten bliver 4% mindre end i 2004. Yderligere nævner foreningen, at priserne for druer til bulkvine i nogle områder er faldet med op til 40%.

Assenologi har 3700 medlemmer
Sammenslutningen Associazione Enologi Enotecnici Italiani blev grundlagt i 1891 og er den ældste af verdens talrige organisationer for vinteknikere – ønologer.
Den repræsenterer sine cirka 3700 medlemmer flere steder i det officielle Italien – fra ministerier til fagforeninger.
...................
32-39
.........

..........
Ib Bergkjær, der er indkøbschef hos Sigurd Müller Vinhandel, sammen med Emma Swain fra Sebastiani Vineyards i Sonoma.
    Californisk vin i topform
    Napa er måske nok Californiens bedst kendte vinområde, men nabodistriktet, Sonoma, kan bestemt også spille med sine vinøse muskler. Det er faktisk herfra, nogle af USA’s allerbedste vine kommer, hvilket tydeligt fremgik af torsdagens fantastiske smagning af vine fra vinproducenten Sebastiani.
    Det var Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg, der stod for smagningen, og Emma Swain fra det californiske vinhus præsenterede vinene.
    I mere end 100 år har Sebastianis frodige vinmarker bredt sig i Sonoma, og som navnet antyder, har vinhuset italienske rødder.
    Grundlæggeren var Samuele Sebastiani, en ung fattig emigrant fra den italienske by Lucca. Vel ankommet til Californien fik han job i et stenbrud i Sonoma og efter at have sparet flittigt sammen i nogle år opkøbte han i 1904 noget jord, tilplantede den med Zinfandel-druer og begyndte at dyrke vin.

    Kvalitet frem for kvantitet
    I begyndelsen var det frem for alt Samuele Sebastianis kolleger i stenbruddet, der fik forsødet tilværelsen med de liflige dråber. Under de følgende generationers målrettede arbejde endte Sebastiani som et af Sonomas største vinhuse.
    Men nu, hvor fjerde generation har overtaget roret, er der kommet nye boller på vinsuppen. Der bliver satset på kvalitet i stedet for kvantitet. Store dele af virksomheden er solgt fra, og produktionen er reduceret fra 96 millioner flasker til 1 million flasker om året. Men hvilke flasker ...!

    Pas på i Bordeaux og Bourgogne
    De vine, vi smagte, var ikke bare fulde af saft, kraft og modne bær. De havde også en elegance, som er sjælden for oversøiske vine, og som kan hamle op med selv store franske vine – og så er de til at få for langt mere humane priser. Med den slags vine på markedet skal vinproducenterne i Bordeaux og Bourgogne for alvor til at kridte skoene.
    Hvor Napa Valley ligger lunt og putter sig mellem bakkerne inde i landet, så er klimaet i Sonoma, der ligger tættere ved Stillehavet, en hel del køligere, hvilket er guf for druesorterne Chardonnay og Pinot Noir.
    Og netop vinene fremstillet på disse druer, var helt i top. Det samme gjaldt Sebastianis flagskib, en Cabernet Sauvignon fra vinmarken Cherryblock. Den smagte vi i en vertikalsmagning i årgangene fra 1991 til 2002, og den viste, at vinen sagtens kan klare ti års lagring.
    Nedenfor er der en sand stjernevrimmel til alle Sebastianis fortræffelige vine.
...................
>43
..........
...................
Stadig brug for kork
Selv om skruelågene vinder frem med ekspresfart, vil der stadig blive brugt korkpropper – vi gætter på i hvert fald ti-tyve år endnu. Og der er da også noget meget romantisk og nostalgisk ved de barkstykker, vi siden 1600-tallet har lukket vore flasker med.
I Portugal har man afsluttet høsten af kork, der hvert niende eller tiende år forsigtigt kan skrælles af korkegene, men i år blev høsten ikke så stor, fordi vejret har været usædvanlig tørt. I stedet for en forudset høst på 120.000 tons kork høstede portugiserne kun 80.000 tons, hvilket var 20.000 tons mindre end sidste år.
De mange skovbrande på den pyrenæiske halvø har dog ikke ramt områderne med korkege.
...................
Kan leve i over 200 år
Korkegene (Quercus Suber) gror især i Portugal samt i nogle få Middelhavslande, og den bedste del af den høstede bark bruges til propper, mens resten går til produktionen af linoleum, isolerende plader og skosåler.
Behandles en korkeg korrekt, og er der tilpas lang tid fra høst til høst, vil træet kunne leve i over 200 år.
På billederne er årets høst i gang i Portugal. Til højre ses Jochen Michalski, der er formand for Cork Supply Group, som er en af verdens største leverandører af kork.
...................
33-52
...................
Listen over vine med skruelåg
En af vore læsere havde efterlyst en liste over vine med skruelåg på det danske marked. Vi skrev rundt til 300 vinimportører og ventede, at vi måske ville få 50 vine på listen.
Havde vi vidst, hvad vi gik ind til, havde vi måske betænkt os. Men det var nu alligevel forsøget værd, selv om vi var ved at drukne i skruelåg.
Da redaktionen lukkede, var listen svulmet op til 254 vine, og så har vi endda næppe fået alle med.
Vi har ikke plads til den lange liste her i det ugentlige nyhedsbrev. Den er lagt ud på en speciel side, men prøv at kigge på den. Den er ganske interessant at studere.
Listen viser, at producenterne ikke mere holder sig tilbage fra at sætte skruelåg på forholdsvis dyre vine – vine til over 100 kr. Den gamle undskyldning med, at skruelåg betyder billig vin, holder ikke længere!
Vi burde naturligvis føre listen ajour, men det orker vi simpelt hen ikke. 254 vine – det var nok!
...................

............
Orson Welles: - Vi sælger ikke nogen vin, før den har alderen til det.
    Hvad betyder årstallet på etiketten?
    Den californiske forening af druedyrkere har fået lavet en undersøgelse af de amerikanske forbrugeres opfattelse af begrebet årgang.
    71% fandt, at årstallet på etiketten er vigtigt, men mange var ikke helt klar over, hvad det står for.
    33% mente helt korrekt, at årstallet refererer til høståret, mens 55% mente, at det er året, hvori vinen blev tappet på flaske. 12% var i tvivl.

    Orson Welles-forbandelsen
    I undersøgelsen spurgte man også, hvilken vin forbrugerne ville vælge, hvis de skulle købe en forholdsvis billig hvidvin – ét år gammel, tre år eller fem år?
    Kun 16% ville vælge den unge hvidvin. 28% gik ind for tre år gammel og 44% for fem år gammel.
    I 1970’erne kørte vinfirmaet Paul Masson en massiv reklame, hvori Orson Welles udtalte ordene: – We will sell no wine before its time.
    Det har åbenbart fået amerikanerne til at tro, at jo ældre vin, desto bedre. Amerikanske vinfolk kalder denne opfattelse for Orson Welles-forbandelsen.
    Gad egentlig vide, hvordan danske forbrugere opfatter det med årgange ...
...................
15/06
.
.




.
..
.............
Italiensk destillering
EU’s komité for vin har godkendt en kriseplan for destillering af op til 2 millioner hektoliter italiensk bordvin. Såfremt EU-kommissionen giver sin tilladelse, vil italienerne ifølge Just Drinks kunne begynde destilleringen den 25. september.
Producenter, der sidder midt i den italienske vinsø, vil få udbetalt 1,914 euro pr. hl ganget med vinens ABV procent.
Og hvad er så ABV? Det er en forkortelse for Alcohol By Volume, og det er simpelt hen den alkoholprocent, der er anført på flaskerne.
For en vin med 13,5% alkohol vil vinproducenten altså få udbetalt 13,5 x 1,914 = 25,84 euro pr. hl. Det svarer til 193 dkr.
Den italienske destillering følger efter årets franske på 1,5 millioner hl appellations-vin, den spanske på 4 millioner hl bordvin og den græske på 380.000 hl bord- og appellations-vin.
...................
>12
.........
Fordel glassene og hold vægten nede
En ny dansk undersøgelse har set på sammenhængen mellem alkoholvaner og fedme. Undersøgelsen viser, at personer, som drikker det totale ugentlige alkoholindtag på få dage, er federe end personer, der fordeler samme alkoholforbrug over hele ugen.
Denne sammenhæng kan endnu ikke forklares, men visse ting tyder på, at det jævne alkoholindtag i højere grad medfører, at energien omsættes til varme frem for til oplagring.
Resultaterne stammer fra den store befolkningsundersøgelse, "Kost, kræft og helbred" fra 1993-97, hvor 57.000 danske mænd og kvinder i alderen 50-65 år deltog.
Mere om undersøgelsen kan læses på Statens Institut for Folkesundhed’s hjemmeside.
...................
    100 årgange på syv år
    Mens resten af verdens vinlande høster en enkelt gang om året, høstes der druer året rundt på den indonesiske ø Bali.
    Fra vinhuset Hatten Wines er der således kommet 100 årgange på markedet i løbet af de sidste syv år!
    Det er det varme tropiske klima, der gør, at der næsten uafbrudt hænger modne druer på vinstokkene.
    Desværre trives diverse vinøse sygdomme, lus og skadedyr også glimrende under de varme himmelstrøg, hvilket gør opsynet og plejen af vinmarkerne til en fuldtidsbeskæftigelse. Arbejderne bor simpelt hen ude mellem vinstokkene.
    Hatten Wines har forsøgt sig med såvel Chardonnay- som Cabernet Sauvignon-druer. Begge druesorter blev dog angrebet af termitter, og i dag er de erstattet af druesorten Alphonse-Lavallée, der har vist sig bedre at kunne klare mosten.
...................
34-37
.........
Screwpull bytter
I uge 35 fortalte vi om en sag med en ødelagt proptrækker, som en forretning ikke ville bytte. Sagen havnede i Forbrugerklagenævnet, og herfra lød dommen: : – En proptrækker til 999 kr. og med et så robust udseende må kunne holde til at lukke vinflasker op. Kunden har ret til at hæve købet.
I samme artikel fortalte vi også om vores egen trofaste Screwpull proptrækker, der blev ødelagt af en af de væmmelige plasticpropper, og dette har fået nogle af vore læsere til at tro, at sagen i Forbrugerklagenævnet gjaldt en Screwpull proptrækker.
Dette var bestemt ikke tilfældet. Le Creuset, der importerer Screwpull, har tværtimod meget lange garantiperioder – for den dyreste model en garanti på ti år. Og, som man siger i firmaet: – Vi bytter hellere en for meget end en for lidt.
Vi er selv store fans af Screwpull’s proptrækkere, og så længe verden ikke er gået helt over til skruelåg, vil vi sværge til dem. Så det er godt at vide, at man kan få en ny, hvis der skulle være fejl ved en af dem.
.............
35-38
.........................
--....
    Den danske vinbranche
    * Vinhuset Millésime i Sølvgade i København har i 25 år været ledet af Henrik Madsen. Han har nu fusioneret sit firma med Theis Vine, der således overtager Millésime. Henrik Madsen fortsætter i Sølvgade, men skal også medvirke til at udvikle Theis Vines salg til vinforretninger, ligesom han bliver involveret i primeur-salget.
    * Vinotopia er det nye fælles navn på VinBlanc.dk og Vedbæk Vine. Samtidig har firmaet åbnet endnu en butik på Rådhusvej 2 i Charlottenlund, hvor Charlottenlund Vinlager tidligere havde til huse.
    * Philipson Wine har overtaget forhandlingen af vine fra Domaine Weinbach i Alsace.
    * U & Wine indleder i slutningen af året med import fra Australien og har netop indgået aftale med Summerfield Wines.
    * Fionia Vin, der ikke mere hedder Fionia Vinimport, har fået eneforhandlingen af vinene fra Pirramimma, McLaren Vale i Australien.
    * Det lille Enoteca har fået forhandlingen af vinene fra La Contea i Neive, Piemonte og Cantina Burioli i Emilia Romagna.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...................
35-46
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.........
..
    Jens Bendix (1963) har flere jern i ilden. Han er uddannet lærer og underviser flygtninge og indvandrere i dansk nogle dage om ugen, og siden 1983 har han turneret Danmark rundt som musiker. Men der skal også være tid til at tage sig af Con a'more, det vinimportfirma, som Jens Bendix og hans ven Preben Jakobsen slog dørene op til i 1998.
    Det hele har udviklet sig fra en lille garagevirksomhed med fem forskellige vine til en større forretning med flasker fra en række europæiske lande. De italienske vine, som står Jens Bendixs hjerte særligt nær, fylder dog de fleste hylder.
    I dag, hvor de er tre mand høj til at klare den daglige drift, er det Jens Bendix, der fungerer som firmaets ansigt udadtil. Det er ham, der sørger for den direkte kontakt med kunderne, afholder vinsmagninger og temaaftener og – ifølge eget udsagn – får de fleste vilde ideer.
    I Con a'more har der sneget sig et større udvalg af pasta, olivenolie og andre delikatesser ind imellem alle flaskerne. For Jens Bendix hører vin og gastronomi nemlig uløseligt sammen, hvilket også sætter sit præg på hans fritid, hvor den får hele armen med gryder, potter og pander. Og da han er en ivrig lystfisker, fanger han ofte selv den fisk, der skal i gryden.
    Hygge med hustruen Birthe samt børnene Sidsel og Mikkel på henholdsvis sytten og femten bliver der også tid til. Og så er der hjemmets centrum – en kvik toårig hund, der bærer det vinøse navn Merlot.
    Adresse: Con a'more Vinimport, Møllebakken 11, 8382 Hinnerup, tlf.: 86 91 15 50, mobil: 40 81 15 50, e-mail: mail@conamore.dk, www.conamore.dk.
.............
36-37
.............
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvor mange flasker er der på en palle?
Fritz K. Petersen vil godt have at vide, hvor mange vinflasker der er på en palle.
På en europalle, som er 80 x 120 cm, kan der være 600 normale flasker, og dette antal er i god overensstemmelse med et andet mål, som man benytter i vinens verden, især i Frankrig, nemlig tonneau.
1 tonneau er lig med 4 barriques – altså fade. Og da hvert fad rummer 225 liter (i hvert fald i Bordeaux), så er 1 tonneau = 4 x 225 = 900 liter. Og 900 liter er lig med 1200 flasker – hvad der altså kan være på to europaller.
Men det kan nu svinge lidt. I gamle dage var alle vine pakket i 12 stk.-kartoner (eller trækasser), og dengang var der 5 lag med 10 kartoner på en europalle, så det passede - 5 x 10 x 12 = 600 flasker.
I dag er de fleste vine pakket i 6 stk.-kartoner, og da der er forskel på en Bourgogne-flaske, en tung Bordeaux-flaske (bouteille lourde) og en almindelig bordvinsflaske, kan man på en palle fx opleve:
Med Bourgogne-flasker: 5 lag à 21 kartoner à 6 flasker = 630 flasker.
Med tunge Bordeaux-flasker: 5 lag à 20 kartoner à 6 flasker = 600 flasker.
Med almindelige flasker: 5 lag à 25 kartoner à 6 flasker = 750 flasker.
Men der er også halve og kvarte paller, CHEP-paller, skibspaller og engangspaller. På en kvartpalle kan der således være 140 eller 175 flasker.
Prøv at se SuperGros’ logistikguide, der ligger som en pdf-fil på nettet – på adressen www.supergros.dk. Det er et omfangsrigt og meget imponerende dokument med en lang række regler for, hvordan SuperGros ønsker at modtage varer på paller – og ve den arme leverandør, der ikke lever op til reglerne. Det koster bøder!
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...................
36-37
.....................
    Ugens vinøse billede
    Dette billede, som Kenneth Quistgaard fra U & Wine i Aabybro har sendt os, burde egentlig henvises til vores Aktivitetskalender, men vi synes, det er så sjovt, at vi bringer det her.
    Billedet viser sommelieren Tim Vollerslev og komikeren Anders Lund Madsen, og de optræder på slap line, som de vil gøre det under U & Wine’s ti års jubilæums-smagning den 19. november.
    Mere om smagningen står at læse i Aktivitetskalenderen, hvor der også er omtalt mange andre smagninger og vinøse sammenrend over hele landet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...................
14-17
...................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 35 vine. Heraf var der nedenstående 28, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner. Igen en meget flot høst! To flasker havde propsmag, den ene helt forfærdeligt.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mitolo-smagningen
Læs om smagningen ovenfor


G.A.M. Shiraz, Mitolo Wines, McLaren Vale, South Australia 2004
285 kr., Vinens Verden
Der er tale om en flot og kraftig rødvin med duft og smag af sveskeblomme, brombær og kaffe samt en anelse lakrids i eftersmagen. Og man fornemmer ikke den høje alkoholprocent. De tre bogstaver, G, A og M står for Gemma, Alex og Marco, børn af vinhusets ejer, Frank Mitolo.


Jester, Cabernet Sauvignon, Mitolo Wines, McLaren Vale, South Australia, 2004
135 kr., Vinens Verden
Fuldmodne mørke bær, især solbær, samt et strejf af sort peber præger såvel duften som smagen af denne magtfulde rødvin. Den vil egne sig glimrende til lidt kraftigt smagende italienske retter, som fx Vitello Tonato (kalv i tunsauce).


Jester, Shiraz, Mitolo Wines, McLaren Vale, South Australia 2004
135 kr., Vinens Verden
Der er masser af modne bær samt lidt friske grønne blade og en anelse mint over duften af denne rødvin. Smagen er intens og fyldig med toner af friske krydderurter.


Reiver, Shiraz, Mitolo Wines, Barossa Valley, South Australia 2004
285 kr., Vinens Verden
En koncentreret rødvin med duft af modne mandler og kirsebær. Smagen byder på mørke bær, lidt bittermandel og et lille bid af eg. Alkoholen i denne vin, der har en styrke på 15%, dominerer lige lovlig meget, og prisen ligger i overkanten.




Sebastiani-smagningen
Læs om smagningen ovenfor


Sebastiani, Chardonnay, Sonoma County, Californien 2003
85 kr., Sigurd Müller
Lækker hvidvin med fine nuancer af æble og tropiske frugter, mineralske toner og en fint afstemt fadsmag.


Sebastiani, Dutton Ranch, Chardonnay, Russian River Valley, Californien 2003
160 kr., Sigurd Müller
Meget elegant, tør og kraftig hvidvin med markante, men dejlige fadtoner.


Sebastiani, Pinot Noir, Sonoma Coast, Californien 2003
110 kr., Sigurd Müller
Denne rødvin giver et fint og klart billede af den gode drue. Vinen har dejlig frugt, tilpas syre og en fin sødme. Den har også en vis tørhed, der gør den meget velegnet til mad.


Sebastiani, Zinfandel, Californien 2003
66 kr., Sigurd Müller
I denne rødvin har Zinfandel-druen (= den italienske drue Primitivo) selskab af lidt Petit Syrah. Vinen er virkelig fortræffelig, blid, rund, varm og imødekommende, og prisen er yderst rimelig.


Sebastiani, Barbera, Sonoma Valley, Californien 2003
110 kr., Sigurd Müller
Sebastiani-familien kom jo fra Italien, så det er oplagt, at den laver en rødvin på Piemonte-druen Barbera. Her optræder druen i en herlig vin med frisk frugt – og i en helt anden stil end de italienske Barbera-vine. Meget vellykket.


Sebastiani, Cabernet Sauvignon, Sonoma County, Californien 2001
115 kr., Sigurd Müller
Dette er Sebastianis "sællert", hvoraf der produceres en halv million flasker om året. Vinen er en moden, fadlagret og perfekt Cabernet med lidt Merlot, Cabernet Franc og Malbec – altså den klassiske Bordeaux-blanding.


Sebastiani, Cherryblock, Cabernet Sauvignon, Sonoma Valley, Californien 2001
395 kr., Sigurd Müller
Denne prægtige rødvin smagte vi i seks årgange tilbage til 1991, men kun 2001-årgangen er aktuelt til salg – og der er kun 37 flasker tilbage i Danmark. Det er en meget stor og flot vin med intens frugt og i fornem balance. Vinen kan godt drikkes nu, men den vertikale smagning viste, at den meget gerne må ligge til 2010.




Mousserende vin


Champagne Ducal-Leroy, Brut, Champagne, Frankrig
350 kr., Vinens Verden
En liflig champagne i en flot udstyret flaske, der leder tankerne hen på Paris i 1800-tallets slutning med fest, farver og Moulin Rouge. Vinen har et væld af fine små bobler, der holder længe og fører en liflig smag af friske æbler med sig.




Hvidvine


Murphy’s Lore, Trentham, Chardonnay, Australien 2004
69,75 kr., Premier Cru
God duft og en dejlig frisk smag kendetegner denne hvidvin. Den vil være fortræffelig til fede fisk og lettere kødretter, fx lam og kylling. Flasken har skruelåg.


Léon Beyer, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2003
89,75 kr., H.J. Hansen
En rigtig mad-hvidvin med en dejlig duft og en tør og frugtagtig smag. Vinen har fået udmærkelsen Den franske Lilje, som omtales længere oppe i denne VinAvis.


Giant Steps, Chardonnay, Yarra Valley, Australien 2003
99 kr., Fionia Vin
Mild og venlig hvidvin, der smager rigtig godt. Prisen er knap så mild og venlig ...




Rosévin


Les Palmiers du Galoupet, Château du Galoupet, Côtes de Provence, Frankrig 2004
70 kr., 2 flasker for 120 kr., La Maison Sevino
Rosévin i den traditionelle Provence-flaske med de feminint svungne kurver. Vinen har en smuk farve og en elegant tør smag – fjernt fra mange af de søde rosé’er, der fremstilles specielt til de nordiske markeder. Mere egnet til mad end som terrassevin eller apéritif.




Rødvine


Chakana, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
59 kr., Glud Vin
Flot og fyldig rødvin med god frugt og en charmerende sødme.


Le Difese, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin kommer fra Tenuta San Guido i det toskanske Bolgheri. Det er vingården, der også laver den berømte Sassicaia til mellem 500 og 1500 kr. Så vinen her må siges at være en lillebror til den store vin, men den er ikke desto mindre et virkelig godt bekendtskab. En elegant og kultiveret vin med god saftig frugt og en fin sødme. En afgjort nydelse.


La Giareta, Marcato, Merlot, Colli Berici, Italien 2001
69 kr., Skovgaard Vine
Saftig og dejligt afrundet rødvin med god syre, der gør den velegnet til mange retter.


Château Tour Donat, Corbières, Frankrig 2001
66,65 kr. ved 6 flasker, Oxholm Vin
Venlig og ret let rødvin, der smager vældig godt. Den har god frugt og tilpas syre. En virkelig god vin.


Mas Donís, Montsant, Spanien 2004
69 kr., Vinens Verden
Glimrende rødvin på Garnacha og lidt Syrah – med frisk og moden frugt og en lidt citrusagtig syre. Prøv den fx til lam.


Fratelli Levis, Barbaresco, Italien 2002
99,95 kr., i denne uge (uge 37): 49,95 kr., SuperBest
Saftig og fint krydret rødvin, velegnet til hele det italienske køkken. En meget vellavet vin, der er et superfund til tilbudsprisen.


Chakana, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2004
59 kr., Glud Vin
Man får munden fuld af dejlig og moden frugt med denne rødvin i glasset. Den har en markant, men meget behagelig syre, som smagepanelet var særlig glad for.


Château Laville Bertrou, Gérard Bertrand, Minervois-la-Livinière, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot rødvin i god balance med varm og saftig frugt og krydderi – og lidt chokolade. En vin, som mange vil kunne lide.


La Giareta, Mercato, Cabernet Sauvignon, Colli Berici, Italien 2004
59 kr., Skovgaard Vine
Saftig rødvin med dejlig duft, en ren Cabernet-smag og tilpas syre.


Trumpeter, Malbec / Syrah, Mendoza, Argentina 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dybrød farve, dejlig moden duft og en blød, afrundet og frugtagtig smag. Prisen er meget rimelig i forhold til kvaliteten.


Porta, Reserve, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2004
89,75 kr., Vinmonopolet
Fyldig og varm rødvin med en lille tone af stilke og blade.


Veroleón, Garnacha / Merlot, Navarra, Spanien 2004
55 kr., Glud Vin
En meget saftig rødvin – og en okay hverdags-vin.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Spier, Private Collection, Cabernet Sauvignon, Sydafrika 2001Rødvin128 kr.Irma
.
Berlingske Tidende
Genesis, Cabernet Sauvignon, Hogue Cellars, Columbia Valley, Washington, USA 2000Rødvin80 kr.Magasin
.
B.T.
Wynns, Cabernet / Shiraz / Merlot, Coonawarra, Australien 2001Rødvin50 kr.Føtex
.
Ekstra Bladet
Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2001Rødvin399 kr.SuperBrugsen Hørsholm
Le Ragose, Ripasso della Valpolicella, Italien 2001Rødvin80 kr.SuperBest
Château Pichon-Longueville Baron, Pauillac, Frankrig 2002Rødvin349 kr.SuperBrugsen Hørsholm
.
ErhvervsBladet
Trivento, Tribu, Viognier, Mendoza, Argentina 2003Hvidvin49,75 kr.Føtex
Délas, Clos Boucher, Viognier, Condrieu, Frankrig 2003Hvidvin86,50 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Leon Beyer, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2003Hvidvin89,95 kr.H.J. Hansen
Joseph Drouhin, Laforet, Bourgogne, Frankrig 2003Rødvin89,95 kr.H.J. Hansen
.
Nordjyske Stiftstidende
Mas Donís, Rosé, Montsant, Spanien 2004Rosévin69 kr.Vinens Verden
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.