Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38, 2005


.................
Vin-aktuelt i uge 38
19.september - 25. september 2005
..............................................

VinAvisen uge 35VinAvisen uge 36VinAvisen uge 37
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

......................
38-40
..............
Ballade i Mâcon
Så er der igen ballade i de franske vinmarker, denne gang i Mâcon, hvor bønderne forrige torsdag demonstrerede imod regeringens forlangende om nedsættelsen af høstmængden med 3 hektoliter pr. hektar for de røde vine og 2 hl/ha for de hvide. Den normale tilladte høstmængde for Bourgogne er 40-50 hl/ha, i nogle år op mod 60 hl/ha.
Cirka 300 vinbønder deltog i demonstrationen og stormede bygningen, hvori det statslige appellations-institut (INAO) har til huse. De ødelagde inventaret og brændte kontorets dokumenter af foran bygningen, hvorefter de lod flere hundrede liter druemost flyde ud på fortovet.
Ved ti-tiden gjorde politiet en ende på den voldsomme demonstration og spredte mængden ved hjælp af tåregas.
Ifølge Decanter har INAO forlangt nedsat høstmængde i alle franske regioner, der fremstiller rødvin. De fleste steder er det 3-5 hl/ha, men i Cahors (med Prins Henriks marker) er det 10 hl/ha.

Prisfald på de store vine
Ikke engang de store slotte i Bordeaux har kunnet komme af med deres vine på eksportmarkederne – og det til trods for, at flere af dem ikke lod priserne stige.
Nu har de måttet lade priserne falde, og i de franske supermarkeder kan man i dag finde store cru-vine, der sælges for en slik – i hvert fald en slik sammenlignet med de 1000 eller 1500 kr., som vinene tidligere har kostet.
Ifølge Decanter går Château Mouton-Rothschild og Château Margaux for 650 kr. i Carrefour i Paris, og rundt omkring er det muligt at købe Château Cos d’Estournel til 365 kr., Château Léoville Las Cases til 450 kr. og Château Sociando Mallet for 185 kr.
..............
36 + 38
.............
Alligevel ikke afgiftssænkning i Sverige
Den svenske statsminister, Göran Persson, har som tidligere meddelt sagt, at de svenske alkoholafgifter skal sænkes.
Nu har forhandlingerne omkring finansloven medført, at de alligevel ikke skal sænkes. Trods den øgede grænsehandel.
– Det haster ikke så meget nu, at det er værd at sprænge budgettet, siger Göran Persson.
Ifølge WOW News sættes afgiften derimod op på den alkoholiske sodavand, der blandt andet henvender sig til børn og unge. Man taler om plus 20%. Det må vel siges at være okay, når man nu ikke kan forbyde snasket.

Rød- og hvidvin light
Franskmændene kan godt lide vin. Men de vil gerne holde den slanke linje, og samtidig er de gevaldigt bange for at overskride den franske regerings skrappe regler, når det gælder bilkørsel og promiller.
Nu har Lir, en virksomhed, der har sit hovedsæde i Bordeaux, fundet frem til en metode, der slår to fluer med ét smæk.
"Lirisation", som firmaet kalder metoden, går ifølge Wine Spectator ud på at fjerne halvdelen af alkoholen i vinen, hvorved antallet af kalorier også halveres. Og det bedste ved det hele er, at det ikke skulle gå ud over duften og smagen.
Lir regner med, at metoden vil blive et hit – en række vinfirmaer har allerede sendt deres vin ind og fået den "liviseret" til en light udgave med kun 6% alkohol.
..............
>30/06
.............
Forbliver Taittinger på franske hænder?
Ifølge avisen Les Echos presser præsident Chirac på for at sikre, at Frankrigs femtestørste champagnehus, Taittinger, forbliver på franske hænder.
For at finde en løsning har franske embedsmænd haft møder med den nuværende ejer, det amerikanske finansieringsselskab Starwood Capital, samt med Taittinger-familiens overhoved, Anne-Claire Taittinger, og banken Crédit Agricole du Nord-Est.
Champagnehuset har siden 1932 været i Taittinger-familiens eje, og Les Echos mener, at madame Taittinger søger investorer, der kan hjælpe hende med at købe firmaet tilbage.
En interesseret køber til champagnehuset er imidlertid den belgiske forretningsmand og milliardær Albert Frère, og ifølge avisen bliver det nok svært at modstå et tilbud fra den hovedrige monsieur Frère.

Beskylder Frankrig for fremmedhad
I fredags tog Albert Frère selv til orde og beskyldte de franske myndigheder for "fremmedhad".
Selv har han i de seneste år hjulpet franske firmaer som AXA, Suez og Total at investere i Belgien. – Jeg kan ikke for et sekund forestille mig, sagde han, – at de franske myndigheder skulle udvise fremmedhad over for sådan en som mig, der har gjort så meget for at hjælpe franske firmaer at ekspandere i andre lande.
Starwood Capital har købt hele Groupe Taittinger, der omfatter 90 luksushoteller, 800 andre hoteller, parfumefirmaet Annick Goutal og glasvareproducenten Baccarat samt champagnehuset Taittinger, som Starwood ønsker at sælge fra.
..............
>33
.............
Systembolaget 50 år
Den 1. oktober kan det svenske Systembolag fejre, at det er 50 år siden, at det blev skabt ved en sammenlægning af alle de lokale og regionale systembolag.
Trods kritik og problemer undervejs er "systemet" stadig populært i Sverige.
En meningsmåling, som den svenske Sprit och Vinleverentörsförening har fået lavet, viser således, at cirka 60% af svenskerne går ind for Systembolaget. Dette gælder især kvinder og folk med højere indtægter.
I en lignende undersøgelse i marts i år gik kun 55% af befolkningen ind for bolaget.
I dag har Systembolaget 417 butikker. De 196 af dem har selvbetjening, og disse står for cirka 69% af bolagets omsætning.
Til højre ses en liste over nogle af begivenhederne i løbet af de 50 år. En mere detaljeret fremstilling findes på bolagets hjemmeside.
    Systemets mærkeår
    1964. Regeringen indfører den røde lampe, der udvælger kunder, som skal legitimere sig. Uden legitimation, intet køb.
    1971. Vinen passerer spiritusen i omsætningen.
    1977. Den røde lampe og "den sorte liste" forsvinder.
    1982. Lørdagslukningen vækker vrede.
    1991. Første selvbetjeningsbutik.
    1995. Det lykkes at bevare Systembolaget efter Sveriges tilslutning til EU. Man henviser til ”folkhälsan”. Samtidig mister Vin&Sprit sit monopol, og systembolaget får med ét slag hundreder af nye leverandører.
    1996. Bag-in-box bliver tilladt trods protester fra Systembolaget.
    2000. Lørdagsåbent igen.
    2003. Den store bestikkelsessag. Systemet afskediger et antal ansatte. I de følgende år accelererer sagen.
    2004. Den første svenske vinauktion.
..............
Endelig en aftale EU-USA
I torsdags opnåede EU langt om længe en aftale med USA om beskyttelse af europæiske vinnavne.
– Det glæder mig, at det lykkedes at nå dette resultat efter 22 års forhandlinger, sagde EU’s danske landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel. – Aftalen vil fjerne den retsmæssige usikkerhed, der har præget denne handel i adskillige år, og være til fordel for producenterne på begge sider af Atlanten.
I henhold til aftalen vil amerikanerne ikke mere bruge navne som Bourgogne, Champagne, Chablis, Chianti, Port og Sherry på nye produkter – men fortsat på eksisterende, idet der dog tilføjes oprindelseslandets navn. Til gengæld lemper EU på regler, der begrænser USA's vineksport til Europa.

Delte meninger
Ifølge den franske avis Le Monde er meningerne om aftalen delte. Europa anerkender med aftalen amerikanske metoder – fx brugen af egetræsspåner og -stave, der nedsænkes i vinen for at give den fadsmag, samt tilsætningen af kunstige tilsætningsstoffer. Disse metoder er ellers forbudt i EU - men dog tilladt til vine fra lande, der har en handelsaftale med EU.
Ifølge aftalen vil det også stadig være muligt for en gigant som Gallo at sælge "California Champagne" og at eksportere 200.000.000 flasker californisk Chablis til hele verden – hvor det franske distrikt Chablis kun eksporterer 800.000 flasker. Altså kun en 25.del så meget.

Største marked for vin
USA er ved at blive verdens største marked for vin. Ifølge en Vinexpo-undersøgelse omsættes der i dag for 16,7 milliarder dollars (102 mia dkr.) vin i USA (minus mousserende), regnet i detailpriser, og importen af vin er stærkt stigende.
Fra 1999 til 2003 er USA's vinimport steget med 68%, og mellem 2003 og frem til 2008 forudser man en yderligere stigning på 54%.
I 2004 købte amerikanerne europæisk vin for cirka 2 milliarder euro (15 mia dkr.). Det var først og fremmest vin fra Frankrig, Italien og Spanien. Men billedet ændrer sig. Salget af fransk vin i USA er således faldende – i 2004 med 3,2% i mængde.
Bourgogne er ganske vist gået frem med plus 21% i værdi og 9% i mængde. Men Bordeaux er i løbet af 2004 faldet med 53,6% i værdi og 31% i mængde, og Côtes du Rhône er faldet med 28,5% i værdi og 15% i mængde.
For amerikanerne går det fremad. I 2004 har de nået en eksport på 405 millioner euro til EU-landene (3 milliarder dkr.).
..............
41-43
.............

........

.........
På det nederste billede ses i midten Angela de la Rosa Tanco fra den spanske ambassades handelsafdeling, flankeret af sommelieren Cesár Cánovas og Maria del Mar Torres fra Institut del Cava i Barcelona.
    I boblernes tegn
    Tirsdagen stod i boblernes tegn, da man i København afholdt den store Cava-smagning. Udstillingen var arrangeret af Institut del Cava i Barcelona og den spanske ambassades handelsafdeling i samarbejde med Vinens Hus, og den var en succes.
    – Pu ha, det var hårdt at skænke op for så mange mennesker fra kl. 14 til 19, sagde en af udstillerne, da showet lukkede. – Men de var heldigvis begejstrede for mine vine.
    Fra Barcelona havde man indforskrevet César Cánovas, der blev spansk sommelier-mester i både 2002, 2003 og 2005. Vi har tidligere besøgt hans dejlige familierestaurant Racó d’en Cesc i Barcelona og truffet en mand, der virkelig kan sin cava. Ved en speciel smagning for pressen præsenterede han en række af sine yndlingsflasker.

    Billigere – og noget helt andet
    Cava’en er interessant af to grunde. For det første er den langt billigere end champagne, og for det andet er den noget helt andet end champagne.
    Rundt omkring i verden er der masser, der prøver at imitere den ægte champagne – og mange steder lykkes det i vid udstrækning. Man bruger de samme druer, først og fremmest Chardonnay og Pinot Noir, og man bruger den samme kostbare metode.
    I Spanien anvender man naturligvis méthode champenoise til cava’en, men druerne er nogle helt andre. Det er først og fremmest Macabeo, Xarel.lo og Parellada.
    Vinens stil er også en helt anden, men der er stor forskel fra cava til cava. Nogle er udprægede madvine, mens andre vil være glimrende som apéritif. Nogle er knastørre (brut nature), andre har en indsmigrende sødme.
    Dette fik vi et udmærket indtryk af ved rundgangen på udstillingen. Der var vel udstillet 60-70 vine, så vi kan ikke beskrive dem alle. Men vi noterede os seks, som alle bør have fem stjerner. De er omtalt nedenfor.

    PS: Mange tager på ferie til Barcelona i disse år, og nogle vil sikkert udbede sig adressen på César Cánovas’ restaurant. Så vi kan lige så godt give den med det samme: Racó d’en Cesc, Diputación 201, Barcelona, tlf./fax: 934 53 23 52.
    (fortsættes)
..............
32-39
............

..............
    Cava-prisen til Mette Lisby
    Det er blevet en tradition, at man hvert år uddeler Cava-prisen til en dansker, der glæder og underholder – en pris, der består af 100 flasker cava.
    Tidligere er prisen gået til Kim Sjøgren, Peter Aalbæk Jensen, Preben Kristensen og Søs Egelind, og i år stod skuespilleren og entertaineren Mette Lisby for tur.
    På billedet til venstre ses Mette Lisby med den kæmpeflaske, hun fik som symbol på sin Cava-pris – for nu ikke at skulle stå med 100 flasker i favnen ... Overrækkelsen fandt sted i timen, før udstillingen lukkede.

    Svære at sælge i Danmark
    På Cava-udstillingen oplevede vi også nogle af de kulørte flasker, som spanierne nu har lavet i en årrække ved hjælp af en speciel serigrafi-metode, hvor man trykker dekorationerne direkte på glasset.
    Flaskerne er fantastisk flotte – mange af dem er designede af kendte kunstnere – men de er svære at sælge i Danmark, mener Hans Otto Vanting fra importfirmaet Vinotto:
    – De ser dyre ud, men de koster nogenlunde det samme som almindelig cava. De er festlige og farverige, men når vi danskere står i butikken og skal vælge, så vælger vi flasker, der ligner det, vi er vant til.
    De fem magnumflasker på billedet længst til venstre er fra Gramona og dekoreret af kendte spanske kunstnere. De sælges i Spanien, og indtægterne går til et velgørende formål. Til højre ses to flasker fra Paul Cheneau, hvis indhold tidligere har fået fem stjerner i VinAvisen. De importeres af Vinotto og koster 100 kr.
..............
>43
.............
3 nye teknikker
..............
    Et vibrerende transportbånd
    Mange vingårde lægger de høstede druer på et rullende transportbånd, og så står der folk på begge sider af båndet og sorterer blade og rådne druer og snegle og andet grimt fra. En glimrende opfindelse, der har medvirket til at højne kvaliteten.
    Nu er det amerikanske firma Key Technology kommet med et lignende apparat, hvor båndet vibrerer, hvilket gør sorteringen endnu mere effektiv. De blide vibrationer spreder simpelt hen druematerialet jævnt over båndet, så det er nemmere at finde det, der skal fjernes.
    Som med de normale transportbånd kan farten justeres fra 0 til 5 tons druer i timen.
..............
    Lider flasken af eddikestik?
    Forskere ved University of California i Davis har opfundet en maskine, der kan afsløre, om en ældre flaske vin er angrebet af eddikesyrebakterier.
    Flasken anbringes med proppen nedad mellem nogle magneter. Her bliver den skannet, og resultatet kan øjeblikkeligt aflæses på en computer – hvis man ikke ligefrem som i restaurant Latour i Hamburg, New Jersey, projicerer tallene og kurverne op på væggen til fornøjelse for kunder, der kunne tænke sig en Château Latour 1888 til aftensmaden – til en pris af 6697 dollars.
    Princippet i maskinen er forklaret i en yderst teknisk rapport, der kan læses i en pdf-fil på nettet. Vi forstår ikke halvdelen af den – og frem for alt forstår vi ikke, at flasken skal have proppen nedad under skanningen. Det må da give problemer, hvis man bagefter vil forsøge at holde bundfaldet tilbage under en dekantering.
..............
En vinøs næse med en flues følsomhed
Måske vil diverse vinguruers fine næser og ganer om føje tid få skarp konkurrence fra en såkaldt "cybernose".
Det er den australske vinindustri, der har fået virksomheden CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) til at udvikle "næsen". Ifølge ABC News er der tale om et apparat, der vil kunne dufte og smage vin og videregive resultaterne til en computer.
For at give maskinen den rette følsomhed over for duft og smag har man hos CSIRO tænkt sig at udstyre apparatet med receptorer designet efter en flues fine lugteorgan.
..............
33-52
..............

..........
Andrew Seppelt flankeret af Ellen og Peder Christensen fra Pedersborg Vin.
    Australsk vinmager på besøg
    I tirsdag var der igen besøg af en australsk vinmager, denne gang den dygtige Andrew Seppelt fra Murray Street Vineyards, der stod for en smagning hos Pedersborg Vin.
    Seppelt er et kendt vinnavn i Australien, men Andrew Seppelt er kun langt ude i familie med det storsælgende vinfirma, der i dag er indlemmet i bryggerikoncernen Foster’s.
    Familien Seppelt kom til Australien fra Polen for 150 år siden for at dyrke tobak, men den endte med at dyrke vin, og Andrew Seppelt er sjette generation i vinens verden.
    Selv har han og hans kone Vanessa deres lille vinhus i Barossa Valley, hvor de fremstiller 60.000 flasker om året.
    Hvad vi synes om hans vine? Vi er vildt begejstrede. Hvilket også fremgår af vore smagekommentarer og stjerner nedenfor.

    Også vine fra Schloss Johannisberg
    Mens Ellen og Peder Christensen fra Pedersborg Vin nu alligevel havde inviteret til smagning, syntes de også, at vi skulle smage deres hvidvine fra det berømte Schloss Johannisberg i det tyske Rheingau samt fra nabogodset, Weingut Johannishof. Så det gjorde vi, og det var også en oplevelse.
    Det er fremragende vine, som vi i de sidste mange år – så vidt vi ved – ikke har kunnet købe på det danske marked.
    Også til disse vine er der lovord og stjerner nedenfor.
.............

............
Schloss Johannisberg set nede fra vejen langs Rhinen.
    Den første Kabinettwein til salg
    Schloss Johannisberg, hvis vine vi smagte i tirsdags, er et prægtigt slot, prominent placeret over munkenes gamle vinmarker ned mod Rhinen. Her har man dyrket vin siden året 817, og den berømte Riesling har groet på markerne siden 1720.
    Det var her, munkene i 1775 opdagede den ædle råddenskab, der giver vinen på de søde rosinagtige druer en særlig aroma. Og det var her, man få år efter begyndte at sælge en Kabinettwein som noget særligt.
    Fra denne vin stammer det første af de fem tyske Prädikate for kvalitetsvine med særlige karakteristika.

    En kælder til de bedste vine
    Navnet Kabinett er gammelt og stammer fra den tid, da denne verdens store havde deres værdier i et kabinet. Allerede i middelalderen havde Kloster Eberbach i Rheingau en Cabinetkeller til de bedste vine, og senere havde fyrsterne et arbejdsværelse, hvori de forhandlede med deres ministre – deraf nutidens skik at kalde et ministerium for et kabinet.
    Men det var altså Schloss Johannisberg, der som det første solgte ud af Kabinett-vinen.
..............
15/06
.
.




.
..
............
    Rhône-festivalen et tilløbsstykke
    Over 700 danske vinelskere smagte sig igennem mere end 400 forskellige vine på årets store Rhône-festival, der lørdag løb af stabelen på Dansk Vincenter i Avedøre.
    Stemningen var i top, og selv vejrguderne syntes om vinene – de lod det smukkeste indian summer solskin funkle i vinglassene.
    Den Franske landbrugsattaché, Daniel Blanc, foretog den officielle åbning af vinfestivalen, og deltagerne kunne nyde en to retters Rhône-menu fra Restaurant l’Education Nationale.
    Årets nyskabelse var et totalt udsolgt Châteauneuf du Pape-vinseminar under ledelse af André Dewald fra Vinbladet.
    Arrangørerne af vinfestivalen, Steen Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company, var begge yderst tilfredse med den store og positive interesse omkring arrangementet. De er i fuld gang med at planlægge Rhône-festival 2006, der er programsat til lørdag den 16. september 2006, og interesserede importører kan allerede nu komme på udstillerlisten ved at henvende sig til de to ihærdige intiativtagere.
............
>12
..........

..........
I denne fotomontage ses Adolfo Hurtado med sin egen top-Pinot, Ocio, samt de fem kostbare bourgogner, som vinen dystede med..
    Bidt af Pinot Noir
    Adolfo Hurtado er en af Chiles dygtigste vinmagere og ansvarlig for vinene fra Cono Sur, som er landets tredjestørste vineksportør og et yderst fremskridtsvenligt vinhus. Det var blandt andet Cono Sur, der i 2002 som det første vinhus i Chile begyndte at bruge skruelåg.
    Adolfo Hurtado er bidt af Pinot Noir. Ikke så mærkeligt, eftersom Conu Sur er Sydamerikas største Pinot-producent. I 1999 søsatte han et spændende projekt: Han ville lave en topvin på den vanskelige drue.
    Cono Sur opførte et særligt anneks udelukkende til produktionen af vinen, og ved at forene den nyeste teknologi med ældgamle metoder fra Bourgogne skabtes vinen Ocio. Fx bliver druerne presset på gammeldags manér med de bare fødder!

    I dyst med kostbare bourgogner
    Et tysk vinmagasin sammenlignede vinen med de største bourgogner, og da Adolfo Hurtado i onsdags var i Danmark, satte Kristian Andreasen fra importøren SuperGros ham – og os andre – på en prøve i form af en blindsmagning:
    Vi fik seks glas foran os. I et af dem var der Ocio 2003. I de andre var der fem af de største og dyreste bourgogner, alle fra den legendariske Domaine de la Romanée-Conti.
    Det var Romanée-St-Vivant (4500 kr.), Grand Échézeaux (2500 kr.), Vosne-Romanée 1er Cru Cuvée Cuvault-Blochet (1500 kr.), Échézeaux (1500 kr.) og La Tâche (4000 kr.) – alle i årgangen 2002. (Priserne har vi fra wine-searcher.com).

    I niveau med de store vine
    Kunne Ocio stå distancen i det celebre selskab? Vi gættede straks på nummer fem i rækken af glas. Vinen virkede lidt yngre i farven og havde en anelse anderledes smag. Men der var ingen tvivl: Vinen var helt oppe i niveau med de fem store bourgogner. En prægtig vin.
    Og når man tager i betragtning, at prisen er 349 kr., mens de fem bourgogner i snit koster 2800 kr. pr. flaske, så må Ocio siges at være et overordentligt godt køb. Hellere otte flasker af chileneren end én af de store bourgogner, det er nu engang vores filosofi.
    Som indledning til den spændende blindsmagning præsenterede Adolfo Hurtado tyve af sine andre vine til mere menneskevenlige priser. De får nedenfor en velfortjent mælkevej af stjerner.
.............
35-38
..........
Megastort vincenter midt i Bordeaux
Et stort nyt vincenter i vaskeægte californisk stil er ifølge Decanter på tegnebrættet i Médoc. Det er vinproducenten Philippe Raoux, der ejer Château d’Arsac i Bordeaux, som har søsat projektet.
Det nye vincenter, der vil brede sig over 10.000 kvadratmeter, vil byde på lidt af hvert.
Philippe Raouxs eget Internet-vinfirma, Chamvermeil, der er det største af sin art i Frankrig, vil få sin faste base i centret. Men der vil også blive plads til blandt andet en vinbar, et uddannelsescenter og en forretning samt udstillingsareal, smagerum og restaurant – med andre ord en rigtig amerikansk cocktail. Og det hele skal ikke handle udelukkende om Bordeaux-vin, men om vin fra hele verden.
Flere andre vinhuse i Médoc samt Bordeauxs handelskammer støtter op om projektet, der er beregnet til at koste 10 millioner euro (cirka 75 millioner dkr.).
Hvis alt går vel, bliver første spadestik taget i 2006, og byggeriet vil stå færdigt allerede i begyndelsen af 2007.
..............
    Gammel vinpresse vækkes til live
    Hos Østrigs ældste vinhus, Nikolaihof, der ligger i Wachau, står høsten for døren. Og nogle af de mange druer vil få en ganske særlig ære. I vinhuset har man nemlig besluttet sig for, at en 300 år gamle vinpresse atter skal i arbejde.
    For sytten år siden blev der investeret i en ny vinpresse, og den gamle blev sat ud af drift. Men nu er den blevet restaureret og parat til start.
    Den 12 meter lange vinpresse, der er den største af sin art i verden, kan rumme op til 10 tons druer. Den er i tidernes morgen fremstillet af en enkelt stamme fra et elmetræ. Druerne knuses af en pressesten, der vejer omkring 2000 kg., og selve presningen foregår selvsagt uden brug af maskinkraft.
..............
At kaste perler for svin
I alt 150 restaurant-regninger skal retten igennem i Brixtofte-sagen, men den får ikke megen hjælp fra Brixtofte. – Jeg er ikke bogholder, siger han. – Jeg har haft for travlt til at tage mig af regninger. Det har jeg overladt til andre. Men hvem – det husker jeg ikke ...
I et læserbrev til B.T. skriver Ole Hvas Kristiansen om en Château Haut-Brion til 4175 kr., som Peter Brixtofte ikke kunne huske at have drukket:
– Ud over, at det er udtryk for et gigantisk svineri med skatteborgernes penge, kommer jeg som vinentusiast næsten til at græde. Hvis jeg fik mulighed for at smage et glas Château Haut-Brion eller Château Pétrus ... ville det være en begivenhed, som jeg ville vende tilbage til i erindringen flere gange i mit liv.
– Peter Brixtoftes vinbælleri har altså ikke kun været spild af skatteborgernes penge – det har også været det samme som at kaste perler for svin.
..............
--....
    Den danske vinbranche
    * Taster Wine har overtaget agenturet og eneforhandlingen af vine fra australske Peter Lehmann.
    * Con a'more Vinimport har fået eneforhandlingen af vine fra de italienske vinhuse Menegotti i Custoza og Carlo Boscaini i Valpolicella.
    * Toscavini har optaget importen af vine fra tre italienske vinhuse: Domini Veneti og Ca la Bionda, begge i Valpolicella, samt Frentana i Abruzzo.
    * TT Vinimport har fået forhandlingen af vine fra Gemtree Vineyards, McLaren Vale, Australien.
    * Dionysos Wines har fået forhandlingen af vine fra Ross Estate, Barossa Valley, Australien.
    * Fionia Vin har fået eneforhandling af vinene fra Barolo-producenten Rocche Costamagna i La Morra.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..............
35-46
..............
    En frømands-sommelier
    Når man ind imellem har fundet vine i gamle skibsvrag dybt under havets overflade, har de som regel smagt ganske fortræffeligt.
    Det har ifølge Wine Spectator fået Patricio Casanueva, den daglige leder af det chilenske vinhus Viña Casanueva, til at gøre noget temmelig utraditionelt. Han har nemlig lagt en hel del af vinhusets produktion af Muscat/Chardonnay og Cabernet Sauvignon til at modne på havets bund.
    Han er overbevist om, at mørket, de kølige omgivelser på kun 8 grader samt presset fra vandmasserne har en gunstig indflydelse på vinen.
    De restauranter langs Chiles kyst, der fører Viña Casanuevas vine, har dem ligeledes liggende nede i vandet. Og der bliver de liggende, indtil en gæst bestiller en flaske.
    Når det sker, sender man straks en frømands-sommelier ned i vinkælderen for at hente de ædle dråber op.

    Også vin fra havets bund i Danmark
    Restauratørerne Ditte og Helge Jacobsen i Gittes Fiskehus i Kerteminde har i 2001 forsøgt noget lignende med 100 flasker Château de Seguin 1997, som blev sænket ned i havnebassinet. Her fik flaskerne lov til at ligge i et lille års tid i et
    specialbygget bur, og da de blev hevet op igen, viste det sig, at de havde lagret fint.
    Et par år senere forsøgte restauranten sig med 50 flasker Perle de Seguin, der ligeledes havde klaret opholdet fint.
    I Gittes Fiskehus har man dog ikke tænkt sig at gentage succes'en, da det er temmelig tidskrævende – og vådt.
..............
    Vuf og vrinsk på etiketterne
    Den californiske vinbranche er ifølge Wine Spectator overbevist om, at det ikke nytter noget med guldrandede etiketter og seriøse vinnavne, når man skal have fat i de unge forbrugere.
    Derfor har den ene sprælske etiket efter den anden med illustrationer af forskellige dyr set dagens lys. Og navnene på vinene minder efterhånden om en lidt aparte zoologisk have.
    På hylderne i forretninger finder man blandt andet "Three Blind Moose" (tre blinde elsdyr), der også er navnet på et musikband, og "A Goat" (en ged) og "A Donkey" (et æsel).
    Og så er der "The Four Emus" (de fire emuer), for ikke at tale om "Leaping Lizard" (det springende firben) og "Flying Fish" (flyvefisk).
    Hundevenner kan nyde en "Mad Dogs" (gale hunde), mens en ”Wild Horse” må være sagen for heste-freaken.
..................
14-17
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.........
..
    Carsten Kramer (f. 1952) er født og opvokset i Jylland og har i dag et fuldtidsjob som maskiningeniør i Bravida Danmark. Men så er det også slut med al det danske, for hvis der er noget, der står Carsten Kramers hjerte nær, så er det Frankrig og fransk vin.
    Lige siden 1992 har han holdt ferie i omegnen af Bourgogne, og når ferien var slut, var bagagerummet fyldt op med dejlig vin til eget forbrug.
    For hver ferie voksede interessen for vinens verden. Det samme gjorde drømmen om egen vinforretning, og i 1997 slog han dørene op for CK Vente Tout, der på fransk betyder "sælger alt".
    Alt er måske så meget sagt, men sikkert er det, at man finder en bred og spændende palet af fransk vin i det 60 kvadratmeter store firma, som Carsten Kramer har indrettet i kælderen i sit hjem. Udvalget byder frem for alt på en række små gode producenter fra Bourgogne, Rhône og Languedoc.
    Det kan være sin sag at klare et garage-vinfirma, når man også har et fuldtidsjob, så Carsten Kramer er glad for, at hustruen Birthe giver en hjælpende hånd, når der skal vin på hylderne.
    Det franske præger også ægteparrets sparsomme fritid, idet de gerne slapper af med et parti petanque eller to i den lokale petanqueklub.
    Adresse: CK Vente Tout, Friggasvej 3, 2635 Ishøj Landsby, tlf.: 43 52 97 70, mobil: 40 68 84 96, e-mail: ck.vente.tout@12move.dk, www.ckventetout.dk.
............
38-38/05
.........................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.........
51-01/06
........
    Ugens vinøse billede
    Da den chilenske vinmager Adolfo Hurtado fra Cono Sur var i Danmark (se ovenfor), medbragte han nogle billeder, af hvilke vi faldt for dette her. Det viser bodegaens flok af gæs i gang med dagens arbejde.
    Cono Surs vinproduktion bliver mere og mere økologisk, hvilket betyder, at gødning, vanding og bekæmpelse af skadedyr skal ske med midler fra naturens eget forrådskammer.
    Billen Burrito tager gæssene sig af. Billen elsker at kravle op på vinstokkene og spise de grønne skud, og derfor binder man rundt om vinstokkene et stykke papir indsmurt i en blanding af fedt, klister og hvidløg. Denne manchet tiltrækker billerne. De kommer ikke længere – hvorefter flokken på i alt 800 gæs kommer og gufler dem i sig.
    Med til økologien hører også "tea-bags", som Adolfo Hurtado kalder dem. Det er store poser, fyldt med kompost, som man lader ligge og afgive næringsstoffer i det vand, som vinmarkerne vandes med.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

..............
05-33
..............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 72 vine. Det var mange vine, men vi har jo også været til flere vinsmagninger med topvine. Af de 72 vine var der nedenstående 51, som fik mere end to stjerner, og hele 36, som fik fem stjerner. En meget flot høst! Tre flasker havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vinene på Cava-udstillingen


Paul Cheneau, Brut, Penedès, Spanien 2003
79 kr., Vinotto
Et sandt brus af bobler fører en dejlig smag af drue og rugbrød med sig. Eftersmagen er lang og tør. Det er en cava, som er yderst velegnet til mad, fx skaldyr.


Cava Lavit, Rosada, Brut, Segura Viudas, Penedès, Spanien
84 kr., Vinens Verden
En meget harmonisk og sprudlende vin med en flot rosa farve og en lang eftersmag, der er fuld af frugt. Den er elegant og et festligt bud på bobler til nytårsaften – og enhver anden aften.


Cava Alsina Sardà, Brut Nature, Gran Reserva, Penedès, Spanien 2000
89,75 kr., Ludvig Bjørn
Duften og smagen af lime er markant i denne liflige vin, og den føres op af et væld af fine små bobler. Vinen vil være glimrende som aperitif.


Cava Rovellats, Brut Nature, Gran Reserva, Penedès, Spanien 2000
59,95 kr., Magasin (H.J. Hansen)
En sprød og lækker cava med duft og smag af friske æbler og pærer. Den slutter med et behageligt tørt bid.


Cordorníu, Cava Pinot Noir, Brut, Spanien 2003
86,25 kr., V&S Wine
Denne cava er ligesom nogle champagner fremstillet på 100% Pinot Noir druer. Farven er rosa, og smagen leder tankerne hen på sommerens modne jordbær. En dejlig og let apéritifvin.


Gramona, Imperial, Brut, Gran Reserva, Spanien 2001
139,50 kr., Emmerys
Der er både pære, citrus og rugbrød over denne elegante sprudlende vin. Boblerne er fine og talrige og eftersmagen dejlig tør. Nyd den som velkomstdrink eller til en let fiskeret.




Smagningen af vinene fra Rheingau


Schloss Johannisberg, Gelblack, Halbtrocken, Qualitätswein, Rheingau, Tyskland 2003
98 kr., Pedersborg Vin
Man tænker uvilkårligt på foråret, når man tager en mundfuld af denne dejlige hvidvin, der på én gang er frisk, tør og sødmefuld. En vis fedme bærer smagen frem.


Schloss Johannisberg, Rotlack, Halbtrocken, Kabinett, Rheingau, Tyskland 2003
130 kr., Pedersborg Vin
Næsen mødes af en fint parfumeret duft af friske grønne æbler, mens smagen af denne hvidvin har en anelse mirabelle-agtig sødme. Eftersmagen er bare uendelig lang og fløjlsblød.


Schloss Johannisberg, Grüner Spätlese, Rheingau, Tyskland 2003
195 kr., Pedersborg Vin
En superblød hvidvin, der smelter på tungen. Der er en fin balance mellem sødme og syre samt en lang sødmefuld eftersmag. Nyd den kold som apéritif.


Weingut Johannishof, Johannisberger ”G”, Kabinett, Rheingau, Tyskland 2003
195 kr., Pedersborg Vin
En elegant hvidvin med en markant og lækker sødme, der fremhæves af en vis fedme.


Weingut Johannishof, Johannisberger Hölle, Auslese, Rheingau, Tyskland 2003
195 kr., Pedersborg Vin
Hold da op – sikke en hvidvin. Her går druemost, fedme og toner af fersken og nektarin op i en højere enhed. Hver en mundfuld er en lækkerbisken. Nyd den som den er eller til en ikke alt for sød dessert.


Weingut Johannishof, ”V”, Kabinett, Rheingau, Tyskland 2003
90 kr., Pedersborg Vin
Denne hvidvin har en fin og sart duft af blomster, mens smagen er blød og slutter med en lille tørhed.


Weingut Johannishof, Johannisberger Hölle, Trocken, Kabinett, Rheingau, Tyskland 2003
98 kr., Pedersborg Vin
Duften af denne dejlige hvidvin har toner af ananas, kærlighedsfrugt og mimoser. Smagen overrasker med sin tørhed.




Smagningen af vinene fra Murray Street Vineyards


Murray Street, Rosé, Barossa Valley, Australien 2004
75 kr., Pedersborg Vin
Er man til rosé, så er denne vin et must. Den er meget lækker og frisk med undertoner af mandel i både duft og smag. Nyd den til lette fiskeretter eller bare, som den er.


Murray Street, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2002
125 kr., Pedersborg Vin
En rødvin, der med sin blødhed bryder med de ofte lidt pågående og krydrede oversøiske Shiraz-vine. Det er en stor vin med en spændende smag af såvel blå druer som modne kirsebær.


Murray Street, Shiraz / Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien 2002
149 kr., Pedersborg Vin
Denne rødvin er resultatet af en perfekt forening af druesorterne Shiraz og Cabernet Sauvignon. Vinen har en koncentreret smag af modne mørke bær, der bliver hængende længe i munden. Den vil egne sig glimrende til vildt eller ost.


Murray Street, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien 2002
149 kr., Pedersborg Vin
En koncentreret bærsmag samt toner af søde mandler præger denne skønne rødvin. Eftersmagen byder på en blomme-agtig syre, der giver vinen både friskhed og elegance.


Murray Street, Cellar Selection, Cabernet Sauvignon, Barossa Valley, Australien 2002
239 kr., Pedersborg Vin
Så afgjort en rødvin i særklasse. Den har både kraft, saft og en vis sødme samt en lang række facetter, der hele tiden udvikler sig i munden. Det er en vin, der skal opleves.


Murray Street, Benno, Shiraz / Mataro, Barossa Valley, Australien 2002
239 kr., Pedersborg Vin
En læskende og elegant rødvin med en meget lang eftersmag. Den vil være en nydelse til en god kalvesteg. Mataro er et andet navn for druen Mourvèdre. Det bruges især i Australien, men nogle gange også i det franske Roussillon.




Smagningen af vinene fra Cono Sur


Ocio, Cono Sur, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2004
349 kr., SuperBest
Dette er vinen, som vi smagte blindt i 2003-årgangen sammen med fem store bourgogner, der koster i snit otte gange så meget. Det er en prægtig vin, harmonisk og kompleks med toner af kirsebær og solbær. Den kan godt drikkes nu, men det vil være synd. Lad den hellere ligge i fem-seks år endnu.


Cono Sur, Varietal, Riesling, Bio Bio, Chile 2004
49,95 kr., SuperBest
Af smagningens hvidvine var denne nok den, vi allerbedst kunne lide. Det er en meget dejlig vin med en forfriskende citrussyre, toner af æble og pære og en behagelig lille sødme. Og prisen er jo yderst attraktiv. På et eller andet tidspunkt vil vinen oven i købet blive solgt til en kampagnepris af 3 flasker for 100 kr. Utrolig billigt.


Cono Sur, Varietal, Viognier, Colchagua Valley, Chile 2004
49,95 kr., SuperBest
Blød og lækker hvidvin med dejlig frisk frugt og en god, lang eftersmag. Viognier er jo ved at blive en trend-drue, en drue for fremtiden. Man ser den mere og mere. En vin på Viognier kan nemt blive for sød og "slatten", men her har den en tilpas syre, der gør den til et virkelig godt bekendtskab.


Cono Sur, 20 Barrels, Chardonnay, Casablanca, Chile 2004
149,95 kr., i uge 52: 99,95 kr., SuperBest
20 barrels henviser til, at der i hver årgang kun fremstilles 20 fade af denne fortræffelige og interessante hvidvin. Den har en markant fadduft og en dejlig smag med god frisk frugt – citron, fersken, pære ...


Cono Sur, 20 Barrels, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2003
149 kr., i uge 52: 99,95 kr., SuperBest
En fantastisk Pinot-vin, dødlækker, kompleks – med toner af blomme, kirsebær, jordbær, læder og tobak. Og med en lang eftersmag.


Cono Sur, 20 Barrels, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2001
149,95 kr., SuperBest
Vi har tidligere givet denne vin fem stjerner i 2000-årgangen, og det fortjener 2001’eren også. Det er en stor og kompleks rødvin med en fornem duft med en snert af tobak og trøfler og med en smag præget af intens frugt, tilpas fadlagring og bløde tanniner. Den kan drikkes nu, men lad den bare ligge nogle år endnu.


Cono Sur, Reserve, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2004
69,95 kr., i ugerne 37, 45, 47 og 51: 2 flasker for 100 kr., SuperBest
Meget vellavet, fadlagret rødvin og typisk for druen Pinot. Den har blød frugt med mindelser om blomme og kirsebær, en fin sødme og en lang eftersmag. Til kampagneprisen 50 kr. pr. stk. er den lidt af et fund.


Cono Sur, Varietal, Sauvignon Blanc, Central Valley, Chile 2004
49,95 kr., SuperBest
En ret mild og venlig hvidvin med god, frisk frugt og toner af melon og citrus.


Cono Sur, Varietal, Chardonnay, Central Valley, Chile 2004
49,95 kr., i ugerne 41, 45, 46 og 50: 3 flasker for 100 kr., SuperBest
En reel og pæn hvidvin til en attraktiv pris. Den har god frugt og en ret markant citrussyre.


Cono Sur, Varietal, Pinot Noir, Rapel Valley, Chile 2004
49,95 kr., ugerne 41, 45, 46 og 50: 3 flasker for 100 kr., SuperBest
Kan man virkelig lave så udmærket Pinot Noir-rødvin til så lav en pris som 33,33 kr. (i kampagneugerne)? Det er åbenbart muligt. Vinen har god ren frugt og en dejlig duft. Dette er Cono Sur’s bestseller med 1,7 million flasker om året. Den er mere end pengene værd.




Hvidvine


Sexton, Giant Steps Vineyard, Chardonnay, Yarra Valley, Australien 2003
139 kr., Fionia Vin
"Bernard Clones 95+96" står der på etiketten til denne enkeltmarks-vin. Den er altså blandet af to kloner af druesorten Chardonnay, og det er der kommet en fornem og meget elegant hvidvin ud af – med dejlig, blød frugt og fint integrerede fadtoner. Dyr er den, men også dejlig. Og med sit skruelåg har den bevaret sin friske smag uden propsyge eller iltning.


Noceto Michelotti, Chardonnay, Piemonte, Italien 2003
99 kr., Glud Vin
Flot og meget lækker hvidvin med blød frugt, men samtidig struktur og krop. En fornøjelse.




Rødvine


"H" du Château de Haux, Bordeaux, Frankrig 2003
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Det er rart at se, at også de danskejede slotte er ved at gå over til skruelåg. Her er det en ny rødvin fra Château de Haux i en dejlig frisk stil. Man er ikke i tvivl om, at det er en Bordeaux – både i duft og smag – og en rigtig god Bordeaux. Den har en fin smag, der er meget anvendelig til mange kødretter, og prisen er rimelig.


Cascina Cucco, Cerrati, Barolo, Italien 2001
138,90 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er kun én af de i alt atten vine, som Carlo Merolli sælger i et sæt til 2500 kr. – en pris, som vi her har divideret med 18. Og til den pris er vinen noget af et fund. Tolv af de atten vine i sættet er enkeltmarks-vine i tre forskellige årgange. Denne vin er en af dem, og den er virkelig flot med bred og harmonisk smag – sorte bær, men også læder, tobak … Den må meget gerne ligge i endnu fire-fem år.


Grego, Viños de Madrid, Spanien 2003
69,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Til prisen en rigtig god fadlagret rødvin på druerne Tempranillo og Syrah. Den har en blød, varm og fyldig smag, som mange vil kunne lide. Et godt køb.


Chakana, Reserve, Malbec, Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina 2004
85 kr., Glud Vin
En rødvin, der er dejlig og fløjlsblød uden at være for sød. Måske smager den lidt af hyldebær. Der er masser af sol i den. En glimrende vin, som er meget anvendelig.


Tresmoulis, Corbières, Frankrig 2003
59,95 kr., The Wine Company
Nej, hvor er den god. En herlig rødvin med en flot duft og en afrundet, blød og saftig smag. Prisen er rimelig.


Sciorio, Barbera d’Asti Superiore, Italien 2001
109 kr., på tilbud 99 kr., Oxholm Vin
Elegant og lækker rødvin med dejlig afrundet og saftig frugt – kirsebær – let krydderi, sødme. En rigtig italiener. Se, det er vin, det her!


Barrua, Isola dei Nuraghi IGT, Italien 2002
249,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En stor og prægtig rødvin fra Sardinien. Den har en fyldig frugt, der breder sig i munden. Også toner af fad – ceder, vanille. Den vil være en nydelse til mad. Hvis man har pengene til den …


Finca Antigua, Syrah, La Mancha, Spanien 2003
75 kr., H.J. Hansen
Der er ikke nogen hjort på etiketten, kun en nøgle, men ikke desto mindre er dette en af årets jagtvine. Den har både saft og syre, men også sødme, der uden tvivl vil være fremragende til vildtretter, der ofte er lidt sødlige. Det er en vin, mange vil kunne lide.


Elias Mora, Toro, Spanien 2001
240 kr., Ki-Ma Vinimport
Flot rødvin. En stor nydelse. Fuld af intens frugt og krydderi, der breder sig i munden. Koncentreret livslyst. Den må godt ligge nogle år endnu, men kan sagtens drikkes nu.


Greenhough, Nelson, Pinot Noir, New Zealand 2003
149 kr., på tilbud: 149 kr., Oxholm Vin
Hold da op, hvor er den lækker. En fornem Pinot med fin duft og en dejlig frugtagtig, let krydret smag. Og så har den skruelåg og har derfor bevaret alle de fine nuancer, vinmageren lagde i den.


Barahonda, Monastrell, Yecla, Spanien 2004
49,95 kr., The Wine Company
Pæn rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med prisen. Den har 14,5% alkohol men virker ikke sprittet.


Echeverria, Reserva, Syrah / Carmenère, Central Valley, Chile 2002
65 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Fyldig rødvin fuld af sol og frugt og en vin, der er nem at drikke. Den skal ubetinget plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Baraldo, Marcato, Veneto IGT, Italien 2001
150 kr., Skovgaard Vine
Ufiltreret og fadlagret rødvin på druerne Merlot (80%), Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc – altså den gængse blanding fra Bordeauxs højrebreds-vine, Saint Émilion, Pomerol osv. Vinen er meget saftig med en markant citrussyre og dejlig frugt. Den smager slet ikke som en bordeaux, men er fremragende til mad. Prisen er lige i overkanten.


Château Blanc, A mon Père, Côtes du Ventoux, Frankrig 2004
85 kr., The Wine Company
I denne fadlagrede rødvin spiller druen Carignan hovedrollen, og resultatet er blevet en flot vin med god frugt, rygrad, mineralske toner og en masse provencalsk krydderi. Prisen gør lidt ondt.


Cecubo, Villa Matilde, Roccamonfina IGT, Italien 2001
129 kr., Fiasco-Vine
Harmonisk vin med blød frugt og tilpas syre. Men der skal umiddelbart mad til den – den er en god madvin. Helt billig er den jo ikke …


Chakana, Bonarda, Mendoza, Argentina 2004
59 kr., Glud Vin
God duft, bred og fyldig smag og en lang, lidt tør eftersmag. Sådan er denne rødvin. I smagen er der sorte bær, solbær, blåbær, men også en lidt markant smag af alkohol.


Corolilla, Crianza, Utiel-Requena, Spanien 2002
75 kr., 2 flasker for 130 kr., La Maison Sevino
En reel og venlig fadlagret vin. Men ikke en vin med noget stort smagsmæssigt vingefang.


Château de Graffan, Corbières, Frankrig 2001
66,65 kr. ved 6 flasker, Oxholm Vin
Rødvin med krydret duft og smag. Den er fire år gammel og skal ubetinget drikkes nu.


Villa Matilde, Falerno del Massico, Italien 2002
75 kr., Fiasco-Vine
Meget fyldig rødvin med intens frugt. Den kræver noget kraftig og krydret mad, og det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine Grès St.Vincent, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2004
55 kr., The Wine Company
En dejlig duft og en frugtagtig smag præger denne ufiltrerede rødvin. Men der er også en markant spritkant, som frugten ikke helt maskerer. Det vil være en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
...........
Alt for Damerne
MontGras, Reserva, Cabernet Sauvignon / Cabernet Franc, Colchagua Valley, Chile 2003Rødvin49 kr.Netto
.
Berlingske Tidende
Kistler Vinyard, Russian River Valley, Californien 2001Rødvin950 kr.Johs. M. Klein
.
B.T.
Tenuta Cerro del Masso, Chianti, Italien 2003Rødvin69 kr.Jysk Vin
.
Børsen
Cosme Palacio y Hermanos, Rioja, Spanien 2002Rødvin99,50 kr.Skjold Burne
.
Ekstra Bladet
Domaine Raymond Usseglio, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin80 kr.Strandberg
.
ErhvervsBladet
Château Dereszla, Tokaj Aszú 5 puttonyos, Ungarn 2000Sød vin175 kr. (50 cl)Køge Vinhandel
.
Frederiksborg Amts Avis
Agusti Torelló Mata, Reserva Barrica, Brut, Cava, Spanien 2001Mousserende165 kr.Theis Vine
Gramona, Imperial, Brut, Cava, Spanien Mousserende139 kr.Emmerys
.
Nordjyske Stiftstidende
Léon Beyer, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2003Hvidvin89,75 kr.H.J. Hansen
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.