Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2005


.............
Vin-aktuelt i uge 43
24. oktober - 30. oktober 2005
...........................

VinAvisen uge 40VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
43-46
.............
Så stor blev årets vinhøst

      Vinhøsten er ved at være afsluttet på den nordlige halvkugle – på den sydlige blev den overstået for et halvt år siden. Det er således aktuelt at gøre op, hvor meget vin det i år er blevet til på verdensplan.

* Hele verden: Ifølge l'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) vil verdens samlede vinproduktion i år ligge på mellem 271,6 og 287,7 millioner hektoliter, hvilket er 6% mindre end i 2004.
Tallene er usikre på grund af manglende oplysninger fra en række lande, blandt andet Kina. Men hvis vi nu tager middeltallet, 280 mio hl, så svarer det til over 37 milliarder flasker vin.
Ifølge OIV ligger forbruget i hele verden kun på mellem 232 og 238 mio hl, så med en produktion af 280 mio hl bliver der altså 42-48 mio hl usolgt vin. Hvilket uden tvivl vil resultere i lavere priser og øget konkurrence.
* EU: I EU-landene skønnes produktionen at komme til at ligge på 167 mio hl, dvs. 60% af verdensproduktionen. Denne mængde er 9% mindre end i 2004.
* Frankrig: Den samlede franske høstmængde bliver på cirka 53,3 millioner hektoliter, hvilket er 9% mindre end i 2004. Heraf vil 23,6 mio hl være AOC-vine, hvilket er en nedgang på 8%. 14,2 mio hl vil være Vin de Pays (–8%); 6,3 mio hl vil være andre vine, vinjuice og -most (–21%), og 9,2 mio hl er vin egnet til produktion af cognac m.v. (–5%).
I Bordeaux glæder man sig over, at 2005 bliver en kvalitetsmæssig stor årgang, som vil fremme salget af Cru Bourgeois og kvaliteter derover. For de mindre vine er fremtiden derimod ikke lys. De har svært ved at konkurrere med de oversøiske vine. Læs mere om Bordeaux nedenfor.
* Italien: Årets vinhøst vil ifølge producentforeningen Assoenologi blive på 47,5 mio hl, hvilket er et fald på 11% i forhold til 2004. Igennem de sidste femten år har produktionen ligget på i snit 49,7 mio hl. Men italienerne har også – ligesom franskmændene – brug for en mindre produktion. I 1960’erne drak hver italiener cirka 100 liter vin om året. I dag er tallet nede på 48 liter.
.............
Alt for mange druer
* USA: Her vil produktionen ligge på cirka 21 mio hl. I Californien er høsten større end forventet. Den gode nyhed er, at kvaliteten er i top. Den dårlige, at der er alt for mange druer.
* Australien: Her vil produktionen ligge på 14,25 mio hl, og allerede nu taler man om, at 2006-høsten vil blive endnu større – noget, man slet ikke har brug for.
Den samlede 2005-produktion for fem andre oversøiske lande ses i skemaet til højre.
............
    Argentina
15,2 mio hl
    Chile
6,7 mio hl
    Sydafrika
8,4 mio hl
    Brazilien
2,9 mio hl
    New Zealand
    ....
1 mio hl
.............
En exceptionel god vinhøst
Bordeaux Wine Bureau melder om en exceptionel god vinhøst. Vinstokkene har fået 70 timer mere sol og 50% mindre regn end normalt, og de høstede druer har været helt i top. Lad os taget dem én ad gangen:
* Sauvignon Blanc, der bruges til de hvide vine, tørre og søde, har udviklet fine aromaer og en god balance mellem modenhed, syre og friskhed.
* Sémillon bruges til de søde hvidvine. Her har kølige nætter og varme dage i september medvirket til den nødvendige udvikling af "den ædle råddenskab", Botrytis cinerea.
* Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc har trivedes i det tørre klima og har udviklet højeste grad af modenhed med en sjælden balance mellem sukker, garvesyre og aromastoffer.
* Merlot og Malbec: Årets druer er mindre end sædvanligt, og druerne har opnået det optimale indhold af sukker og farvestof.
.............
15/06
.
.




.
..
........
Dansker løb med sommelier-guldet
Der blev skænket og smagt, diskuteret og voteret under Det Nordiske Mesterskab for Sommelierer, der foregik i Island d. 15-16. oktober. Og det blev danskeren Dennis Rasmussen fra restaurant Le Sommelier, der løb af med sejren og guldmedaljen. Svenskerne fulgte skarpt efter og erobrede både sølv og bronze.
Det er tredje gang, der står en dansker på sejrsskamlen, idet de to restauratører Jesper Boelskifte fra Le Sommelier og Christian Aarø Mortensen fra Restaurant Prémisse ligeledes har haft æren.
Opgaverne var krævende. Finalen omfattede dekantering, blindsmagning, anbefaling af vin til en given menu samt korrigering af et vinkort, der var spækket med fejl. Og så havde finalisterne oven i købet kun mellem fem og tolv minutter til hver opgave.
I denne uges blå bog nedenfor præsenterer vi den danske vinder, Dennis Rasmussen.

Endnu en franskmand i Sydafrika
I uge 39 skrev vi om, hvordan stadig flere af Frankrigs trængte vinproducenter får øjnene op for Sydafrika som et rent paradis for vinfremstilling.
Nu er endnu en franskmand ifølge Decanter på vej til Sydafrika. Det drejer sig om Michel Laroche fra Chablis, der har slået pjalterne sammen med det franske forsikringsfirma AXA om købet af vinhuset L’Avenir.
Handelen, der netop er afsluttet, giver Laroche en aktiemajoritet på 51%. Og han får en hel del med i købet. L’Avenir, der er grundlagt i 1992, er i dag et af Sydafrikas førende vinhuse med vinmarker, der breder sig over hele 70 hektar, heraf de fleste i Stellenbosch. I Danmark importeres vinene af Vine Ad Libitum.
Det med at investere i udlandet er i øvrigt ikke nyt for Laroche, der allerede har kastet sin kærlighed på Chile.
.............

........
Bogen om Mondavi, nu også som film.
    Mondavi-fejde på tv
    I 1998 udkom bogen "Harvest of Joy” om Californiens store vin-pionér Robert Mondavi. Den kom til verden via et samarbejde mellem Mondavi og journalisten Paul Chutkow.
    Nu har sidstnævnte også skabt en dokumentarfilm om vinmanden – en film, der ifølge Wine Spectator ikke kun læner sig op ad bogen, men også går tættere på nogle af de mere saftige emner, der har præget det familieejede Mondavi Winery.
    I filmen "Robert Mondavi: A Man & His Dream" bliver der blandt andet stillet skarpt på salget af Mondavi Winery til Constellation Brands samt på det langvarige fjendskab mellem Robert Mondavi og hans bror Peter.
    Vi må håbe, at en af de danske tv-kanaler finder det værd at vise dokumentarfilmen. Hvis nogen opdager, at det sker, så lad os det endelig vide, så vi kan fortælle det vidt og bredt.
.............
>12
........
Næststørste champagnehus til salg
Vi har tidligere her i VinAvisen fulgt Frankrigs næststørste champagnehus, Marne et Champagne, og dets økonomiske deroute, der så ud til at ende i en konkurs.
Som et forsøg på at redde situationen tog firmaet navneforandring til Lanson International for herved at fyre op under firmaets vinmærker, der blandt andet omfatter Lanson, Besserat de Bellefon og Gauthier.
Lanson ejes 56% af familien Mora, mens den franske bank Caisse Nationale des Caisses d'Epargne kontrollerer de resterende 44%.

Pris: 600 millioner euro
Ejerne af Lanson vil gerne skille sig af med firmaet, og ifølge franske aviser er der nu fem potentielle købere: To investeringsfonde, et kooperativ og to vinfirmaer.
Det ene af vinfirmaerne er champagnehuset Thienot, som markedsfører forskellige champagner, blandt andet Canard-Duchene, samt nogle vine, blandt andet fra grand cru-slottet Haut Gros Caillou i Saint-Émilion. Det andet vinfirma menes at være champagnehuset Boizel Chanoine.
Ifølge Just Drinks vil salget omfatte et lager på 53 millioner flasker, og prisen vil ligge på cirka 600 millioner euro, inklusive 400 mio euro gæld.
.............
43-46
........
    < De ni flasker Navarra-vin, som vi smagte.
    ...............
.............
Så langt er Navarra nået
Hele den danske vinøse verdenspresse var stimlet sammen i torsdags for at konstatere, hvor langt det spanske Navarra er nået i kampen for at lave bedre og bedre vine. Og nået – det er Navarra.
Distriktet har virkelig lært at lave gode vine, efter at man i 1981 oprettede det ønologiske research- og rådgivningscenter Evena. Det skulle stå gratis til rådighed for alle distriktets vinbønder, og formålet var naturligvis hurtigst muligt at opnå en effektiv produktion af kvalitetsvin.
Året efter – i 1982 – gik en række af de bedste bodegaer sammen i en organisation, der i dag hedder Asociación Bodegas de Navarra, og hvis formål det er at fremme salget af Navarra-vine på eksport-markederne. Gruppen har tyve medlemmer, hvoraf de otte koncentrerer sig om det danske marked, og det var gruppen, der havde arrangeret smagningen i torsdags.

Ægte tysk grundighed
Til at arrangere og lede smagningen havde man indforskrevet den tyskfødte vinskribent og sommelier David Schwarzwälder, der har virket i Spanien i mange år og må siges at være specialist i spansk vin. Han var et godt bekendtskab.
En gammel kliche om "ægte tysk grundighed" var nærliggende, og i dette tilfælde var der i høj grad noget om det. David Schwarzwälder førte os igennem ni udvalgte vine med kontante og rammende ord – sikkert, uden snik-snak og med kritik ind imellem. Og alt var nøje planlagt efter en stram køreplan.

Både billige og dyre vine
David Schwarzwälder havde valgt at dele vinene op i tre blokke: Tre vine på ren Merlot, tre vine på Tempranillo iblandet lidt Cabernet Sauvignon, og to vine på Cabernet og Merlot. Den niende vin var en sød hvidvin på druen Moscatel.
Inden for hver af de to første grupper var der både billige og dyre vine, og naturligvis var der – retfærdigvis – en forskel på de billige og de dyre. De dyre er store og vidunderlige vine med gemme-potentiale. Det vil fremgå af vore smagekommentarer og stjerner længere nede i denne VinAvis.
.............
    < Disse fire stod bag den vellykkede Navarra-smagning: Angela de la Rosa Tanco fra Spaniens Ambassades Handelsafdeling, spansktalende Pia Vodder fra Vinens Hus, som stod for det praktiske arrangement, vinskribent og sommelier David Schwarzwälder samt Conchi Biurrun fra Asociación Bodegas de Navarra.
...........
35-46
.............
Finsk spritkæmpe vil indtage Danmark
Ifølge Berlingske Tidende vil Nordens næststørste vin- og spiritusfirma, det finske Altia Corporation, trænge ind på det danske marked.
Altia, der er over 100 år gammelt, ejes af den finske stat, og af artiklen fremgår det, at firmaet først og fremmest vil satse på salget af spiritus, blandt andet den finsk producerede vodka Koskenkorva. Altias direktør, Leena Saarinen, har således planer om at opnå en dansk omsætning på 750 millioner kr. i løbet af to-tre år.

Sælger vin fra over 1000 producenter
Altia er i kontakt med en dansk distributør, og denne vil sikkert også gøre en indsats for vinen. Det finske firma sælger vine fra over 1000 forskellige producenter.
I De Danske Spritfabriker, der ejes af svenske V&S, og som sidder på godt 40% af det danske spiritusmarked, tager man finnernes krigserklæring med sindsro. Marketingdirektør Christian Ubbesen siger dog til avisen, at "det kan godt være, at vi vil øge vores aktivitetsniveau i bl.a. tv-spots".
.............
14-17
.............
Tasmanien skåler i vikinge-vin
Borgmesteren i distriktet Kingborough på Tasmanien, Don Hazell, fik meget travlt, da han pludselig hørte nyheden om, at kronprinsesse Mary var nedkommet. Det skulle fejres. Han skyndte sig at fælde 3 tons træer på sin meget store ejendom og sørgede for, at der hele vejen langs stranden ved Blanckmans Bay samt i Tarrona, hvor Mary er vokset op, blev tændt en kæde af bål.
I dagens anledning blev der ifølge den australske avis Herald Sun serveret wienerbrød i lange baner. De søde sager blev skyllet ned med glögg eller ”vikinge vin”, som australierne kalder den hede drik.
.....................
38-37/06
..........
Et par glas vin mod sukkersyge
Som vi tidligere har skrevet i VinAvisen, har diverse forskningsresultater vist, at kvinder, der er oppe i årene, formindsker risikoen for at få sukkersyge, hvis de drikker vin i moderate mængder.
Og nu er der ifølge Wine Spectator yderligere glædeligt nyt, idet en verdensomspændende undersøgelse, udført af hollandske forskere, viser, at den formindskede risiko også gælder for mænd.
I tolv år har man fulgt 369.862 forsøgspersoner fra hele verden, hvoraf cirka 12.000 har udviklet sukkersyge undervejs.
De mænd og kvinder, der drak et par glas vin om dagen, havde 30% lavere risiko for at udvikle sukkersyge end både afholdsfolkene og de, der havde et højere alkoholforbrug.

Vine fra kometåret 1811
På fredag og lørdag afholder det amerikanske auktionshus Zachys en storstilet auktion i den elegante restaurant Daniel på Manhattan. Auktionshuset har nemlig fået fat i den største vinkælder nogensinde i husets historie, både når det gælder omfang og cool cash.
Ifølge Decanter drejer det sig om mere end 17.000 flasker til en samlet værdi af mellem 37 og 56 millioner kr. Og så udgør flaskerne, hvoraf mange har mere end 100 år på bagen, endda kun en tredjedel af vinkælderen, som ejes af en samler i det vestlige USA.
De i alt 2423 partier byder blandt andet på en flaske Château Lafite 1811 vurderet til 40.000 dollars (cirka 248.000 dkr.), Château d’Yquem i 26 årgange fra 1811 til 1997, adskillige flasker Romanée-Conti samt magnumflasker af Pétrus, Cheval Blanc og Lafleur.
Årgangen 1811 betragtes som noget ganske særligt. 1811 var det berømte "komet-år" – året, da Halley’s komet passerede og gjorde et eller andet ved vinen, så den blev ekstra god – eller i hvert fald mere eftertragtet og kostbar.
........
51-01/06
.............
En liter øl til hver
Oktober-festivalen i München er slut – med Lederhosen, tyske Schlager og Wurst i massevis. Og øl. Især øl i kæmpestore glas.
I løbet af de sytten dage drak de 6,1 millioner besøgende 6 millioner liter øl. Altså lige under 1 liter øl til hver.
Er det kultur? Ja, i hvert fald en slags kultur, der nok var et antropologisk studium værdig.

Kork til USA, skruelåg til resten af verden
Er Cloudy Bay bagefter? Den newzealandske winery har ellers ligget i front, når det gjaldt eksporten af vin, men først i år er firmaet ifølge Wine Spectator gået over til skruelåg.
– Jamen, kun på det amerikanske marked, siger Cloudy Bay’s vinmager, Eveline Fraser. – Vi har skam brugt skruelåg siden 2002, men sammen med adskillige andre wineries i Marlborough følte vi, at amerikanerne ikke var helt klar til at tage skruelåget til sig. Så flaskerne til USA fik korkpropper.
Ifølge Eveline Fraser har Cloudy Bay arbejdet med at informere forbrugerne, og selv på konservative markeder har der ikke været problemer med at gå over til skruelåg. Og nu er USA altså kommet med – som det sidste af markederne.
.............
34-33/06
.............
Ilden fortærede millioner af vinflasker
Flammerne åd vin for omkring 100 millioner dollars (cirka 621 millioner dkr.), da lagerbygningen Wine Central i Vallejo sydøst for Napa brændte i sidste uge.
Her opbevarede 40 private samlere og 100 californiske vinhuse deres vine – i alt cirka 6 millioner flasker, forlyder det.
Ifølge Wine Spectator tyder det på, at der er tale om brandstiftelse, og politiet er nu i fuld gang med at afhøre folk, der har forbindelse til lagerbygningen.
Området er spærret af, så vinproducenterne har endnu ikke kunnet opgøre skadernes omfang. Men de frygter det værste – især de producenter, der havde en hel årgang eller to liggende på lageret.
.............
    Fik de flasker i hovedet?
    Nu må vi have klarhed over, hvorfor den italienske flaske med bastomvikling kaldes en fiasco (nederlag).
    I sidste uge bragte vi et indlæg fra en læser, der mente, at navnet skyldes, at de iltre italienere smed flasker efter skuespillere eller sangere, når de var utilfredse med en forestilling i teateret.
    Den forklaring har jeg kolporteret igen og igen, siger en erfaren vinguide, og vinhandler Christian Steen bekræfter den. Han fik forklaringen på vinskolen i Mommark på Als. Også andre læsere bekræfter historien. Men er den sand?

    En fantasifuld skrøne
    – Nej, siger specialisten i italiensk vin, Carlo Merolli. – Det er en fantasifuld skrøne, at folk smed bastflasker efter skuespillerne.
    En fiasco var mundblæst, og formen kunne ikke stå selv uden hjælp fra basten. Og noget, der ikke kan stå selv – ja, det er en fiasko.
    Carlo synes at have ret. Han bekræfter i hvert fald, hvad vi selv har hørt, nemlig at disse flasker blev født som fiasco’er (nederlag), når man på glasværkerne var i gang med at lave flasker, og nogle af flaskerne ikke lykkedes rigtigt. De var alligevel for gode til at blive smeltet om, og derfor blev de pakket ind i bast.
.............
>30/06
.............
Problemet vin og søvn er kompliceret
I sidste uge bragte vi et indlæg fra en af vore læsere, Torben Bülow, der har det problem, at nydelsen af rødvin berøver ham den dybe nattesøvn.
Vi efterlyste andres erfaringer, og dette har foranlediget et indlæg fra overlæge Hans Ole Hein, der som lægevidenskabelig forsker har skrevet en lang række artikler især i engelsksprogede videnskabelige tidsskrifter, blandt andet om alkohol og sygdom.
– Spørgsmålet om vin og søvn lader sig ikke besvare med få ord, skriver Hans Ole Hein. – Der er fremkommet flere tusinde videnskabelige artikler, som forsøger at angribe problemet fra forskellige vinkler. Køn, alder, race, tidligere sygdomme, helbred og indtagelse af medicin er således vigtige medspillere.
– Det er eksempelvis uhyre stor forskel på, hvordan en yngre mand på 25 år reagerer i forhold til en kvinde på 85 år. Risikoen for, at den ældre vil opleve søvnforstyrrelser efter alkoholindtagelse, er langt større end hos den yngre.

Alkohol kan påvirke hjerterytmen
– Måske er det mindre kendt, at alkohol kan påvirke hjerterytmen, skriver Hans Ole Hein. – Det sker hyppigt for ældre mennesker selv efter, hvad mange vil kalde moderat alkoholindtagelse. Hjerterytmen øges til måske det dobbelte af det normale.
– Tilstanden er som oftest godartet, men symptomerne vil helt sikkert virke søvnforstyrrende. Anfaldet varer typisk fra nogle få minutter til nogle timer, hvorefter hjerterytmen som oftest spontant normaliseres. Nogle ringer til lægevagten, andre står ud med ubehaget, men de vil i givet fald være mere eller mindre trætte næste morgen.
– Min pointe er blot denne, at det kræver et vist nærmere kendskab til patienten, eksempelvis Torben Bülow, før den rette diagnose og dermed det rette svar kan gives. Og så ved vi som bekendt stadig langtfra alt om emnet vin og sygdom.
Hans Ole Hein slutter sit indlæg: – Vinen kan vi dog stadig glæde os over at nyde. Med måde. Men det, som er med måde for den ene, kan volde virkelige kvaler for den anden.
.............
>33
.................
    Termometeret findes i Danmark
    I sidste uge viste vi billedet af et vintermometer men var ikke i stand til at fortælle, om det sælges i Danmark.
    – Jamen, det gør det skam, skriver flere læsere til os. Og en af dem, Lars Jacobsen, har oven i købet fundet det til salg på Internettet – på adressen www.net-shoppen.dk. Her koster det 199 kr.
    En anden læser, Jesper Hedegaard, købte termometeret for to år siden i Føtex. Det er rimeligt avanceret, skriver han, men det har det problem, at hvis temperaturen skal ned, skal det helst ske i en isspand. Man kan nemlig ikke høre bipperen, hvis flaske og termometer befinder sig i køleskabet.

    Pinden er for kort
    Lars Jacobsen prøvede at køle vinen ned i en isspand, og her viste det sig, at termometeret ikke måler temperaturen korrekt. Den lange pind, der stikkes ned i flasken, når simpelt hen ikke langt nok ned.
    Efter et stykke tid tog han flasken op, skænkede et glas og målte temperaturen igen. Vinen i glasset var helt nede på 15 grader, selv om termometeret havde vist 18,5 grader, da det sad i flasken.
    En tredje læser, Jacob Klausen, bekræfter, at pinden er for kort. Har man smagt på vinen, før man måler temperaturen, kan pinden slet ikke nå ned i vinen.

.............

41-43
............
--....
    Den danske vinbranche
    -....

    ....--....
    Gert Carl, 50 år.
      * Gert Carl kan på tirsdag fejre sin 50 års fødselsdag. Efter faderens død i 1991 har han sammen med broderen, Michael, ført Chris-Wine frem til at være et af Danmarks største vinfirmaer, i dag med 150 medarbejdere og med selskaber i både Sverige, Norge og Finland. Gert Carl arbejder for tiden som administrerende direktør for disse selskaber. Vi ønsker Gert Carl tillykke med den runde dag og henviser til omtalen af ham i Vinbranchens Blå Bog.
      * World of Wine har ansat Ole Landsberg som regnskabsansvarlig samt ansvarlig for butikken på Slotsherrensvej 2 i Vanløse. Ole Landsberg har tidligere været souschef og vindisponent i Lærernes Indkøbscentral, LIC.
      * Domaine Brandis har fået importen af vine fra Giovanni Corino i La Morra i det italienske Piemonte.
      * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Domaine Prédal og Domaine Marcevol, begge fra Roussillon i Sydfrankrig.
      * Fionia Vin har fået forhandling af vinene fra Poliziano i Toscana.
      * Erik Sørensen Grand Vin har fået et nyt agentur, Feudo Montoni på Sicilien.
      * Barrique Vin har optaget importen af vinene fra Weingut Emrich-Schönleber, Nahe i Tyskland.
      * Pleasure Wine har optaget importen af vine fra DiGiorgio Family Wines i Coonawarra, South Australia.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.........
>43
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Dennis Rasmussen (f. 1971) er uddannet tjener og sommelier. I flere år arbejdede han som ufaglært bag bardisken på diskoteker og værtshuse, før han for fire år siden tog springet og kom i tjenerlære i gourmetrestauranten Le Sommelier. Og det var her, at hans interesse for vin for alvor blev skærpet.
    Næppe havde han fået eksamensbeviset i hånden, før han gik op til den eftertragtede sommelier-prøve. Han bestod første gang, og har siden da været bidt af at stille op til konkurrencer, hvilket blandt andet har udmøntet sig i en tredjeplads ved DM for sommelierer i 2004 og nu i en guldmedalje ved Det Nordiske Mesterskab 2005.
    Dennis Rasmussen er stadig ansat på Le Sommelier, og han har ikke, som så mange branchefolk i hans alder, en drøm om at åbne egen restaurant. Det ville, som han siger, resultere i en 80-timers arbejdsuge, og så ville der jo slet ikke være tid til at dyrke vinen og konkurrencerne.
    Der skal trænes meget mellem dysterne, men det får Dennis Rasmussen også rig lejlighed til på sit job, hvor han blandt andet arrangerer blindsmagninger for tjenereleverne.
    Også i fritiden smages og diskuteres der på livet løs, dog afbrudt af en hel del fysisk træning i fitness-centeret eller af en god løbetur rundt i Københavns grønne åndehuller.
    Adresse: Le Sommelier, Bredgade 63-65, 1260 København K, tlf.: 33 11 45 15, fax: 33 11 59 79, e-mail: mail@lesommelier.dk, www.lesommelier.dk.
.......
42-43
......................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
........
42-43
........
    Ugens vinøse billede
    Per Stryger fra Vinum Bonum har været i det tyske Rheinhessen, hvor han og hans kone blandt andet besøgte Weingut Martinshof. Her tog Reinhard Martin og hans kone, Irm, godt imod dem og viste dem med stolthed rundt i deres 20 hektar store vingård.
    Reinhard Martin syntes, det kunne være sjovt for de danske gæster at se, hvor højt et Öchsle-tal årets most på druesorten Kerner havde, og i rummet med ståltankene trak han sit refraktometer frem. 90 grader Öchsle. Ikke så dårligt
    Skalaen til måling af druernes sukkerindhold er opkaldt efter den tyske guldsmed og opfinder Christian Ferdinand Öchsle (1774 -1852), der konstruerede en mostvægt – en termometer-lignende flydevægt. Og sukkerindholdet måles ved at bestemme mostens vægtfylde i forhold til vands vægtfylde. Druesaft med en vægtfylde på fx 1,075 siges således at holde 75 grader Öchsle.
    Alt efter Öchsle-graderne kan man ret nøje forudsige, hvor meget alkohol der vil være i den færdige vin, samt hvor sød den eventuelt vil være.
    Til at måle koncentrationen af sukker bruger man i dag et såkaldt refraktometer, der nærmest kan beskrives som et lille forstørrelses-apparat. Heri måler man, hvordan lysets bølgebevægelse ændres, når det passerer igennem i en dråbe druesaft.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

.............
33-52
............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 46 vine. Af disse vine var der nedenstående 33, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner. Igen en flot høst. Ingen flasker havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Navarra-smagningen


Palacio de la Vega Merlot, Crianza, Navarra, Spanien 2001
58 kr., Pernod Ricard Denmark
Der er både bær, svampe og skovbund over duften af denne skønne rødvin på 100% Merlot. Smagen er stor og fyldig med en markant tørhed i eftersmagen. En perfekt vin til fuglevildt.


Monjardin Deyo, Castillo de Monjardin, Navarra, Spanien 2002
120 kr., Laudrup Vinimport
Duften af friske krydderurter strømmer én i møde, mens smagen byder på bær, saft og kraft i lange baner. En ualmindelig lækker rødvin, der vil gøre sig godt til kalvekød. Vinen er lavet af 100% Merlot.


Señorio de Andión, Bodegas Marco Real, Navarra, Spanien 2001
200 kr., Erik Sørensen GrandVin
Indbegrebet af spansk rødvin, flot og læskende med en dejlig duft af bær og friske grønne blade. Eftersmagen slutter med et forfriskende pift af anis. Vinen er lavet på 70% Tempranillo, 15% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot og 5% Graciano.


Ochoa Vendimia Seleccionada, Crianza, Navarra, Spanien 2000
315 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Her får man spændende rødvin for alle pengene. Duften og smagen er fuld af solbær, brombær og druekerne, mens eftersmagen er præget af en forfriskende syre. Vinen udvikler sig i munden – en sand nydelse til lyse kødretter. Vinen er lavet på 50% Cabernet Sauvignon og 50% Merlot.


Palacio de Otazu Altar, Señorio de Otazu, Navarra, Spanien 1999
256 kr., Ki-Ma Vinimport
En stor og flot rødvin med en koncentreret og lækker smag af brombær og andre mørke bær. En lækkerbisken til ostebordet. Vinen er lavet på 80% Cabernet Sauvignon og 20% Merlot.


Piedemonte Merlot, Crianza, Navarra, Spanien 2001
59 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig rødvin fremstillet udelukkende på Merlot-druer. Duften er fuld af søde, modne sommerbær, blandt andet brombær og jordbær. Smagen er kraftig med et strejf af sort peber.


Parador, Bodegas Chivite, Reserva, Navarra, Spanien 2000
62,50 kr., Sigurd Müller
Modne mørke bær præger såvel duften som smagen af denne dejlige rødvin.
Den vil være et godt valg til milde oste. Vinen er lavet på en blanding af Tempranillo og Cabernet Sauvignon.


Las Campanas, Vinicola Navarra, Crianza, Navarra, Spanien 2000
55 kr., Allied Domecq
En behagelig blød og tør rødvin med en anelse lakrids og eg i eftersmagen. Vinen er lavet på 80% Tempranillo og 20% Cabernet Sauvignon.


Ochoa Moscatel, Bodegas Ochoa, Navarra, Spanien 2004
88 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Lynghonning er det første, der falder én ind, når man smager denne lækre dessertvin. Den let krydrede eftersmag og den gode syre sørger for, at vinen ikke virker for sød.




Hvidvine


Montana, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004
49,95 kr., Fakta
En af de gode newzealandske Sauvignon’er – og til en absolut fordelagtig pris. Faktisk lidt af et kup. Vinen har frisk frugt og toner af lime. God duft og god eftersmag. Den kræver mad. Flasken har skruelåg.


Mt. Difficulty, Sauvignon Blanc, Central Otago, New Zealand 2003
118 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
En stor og flot hvidvin med dejlig frugt, krydderi og frisk citrussyre. Og den har bevaret sin friskhed og hele spektret af aromaer på grund af skruelåget.


La Gravelière, Joseph Mellot, Sancerre, Frankrig 2004
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig duft og en god frisk og ret blød smag med toner af grape, nektarin og papaja. Sådan er denne hvidvin på druen Sauvignon Blanc. Sammenlignet med, hvad man kan få af vine på Sauvignon fra New Zealand, er den relativt dyr.




Rødvine


Lealtanza, Reserva, Rioja, Spanien 1999
98 kr., Fionia Vin
En meget lækker, klassisk Rioja-rødvin med fin fadduft og en harmonisk smag med rosin-toner, integreret fad, bløde tanniner og en lang eftersmag.


Le Cloître du Château Prieuré-Lichine, Margaux, Frankrig 2002
149 kr., i næste uge (uge 44) 100 kr., Kvickly
Sådan skal en god rød bordeaux smage – blød, lækker, saftig, i god balance. Et virkelig godt bekendtskab. Drikkemoden nu. Til kampagneprisen lidt af et fund. Vinen er andenvinen fra 4.cru-slottet Château Prieuré-Lichine.


Edwards, Shiraz, Margaret River, Australien 2003
195 kr., Vesterstrøm Vine
Lækker og meget koncentreret rødvin, harmonisk, med mange facetter i smagen og interessant krydderi. Der er fuldt udtræk i orglet, og vinen kræver modspil fra en kraftig og flot ret. Det er en vin, som mange vil kunne lide – når de har spenderebukserne på.


Quercus, Domaine de la Royère, Côtes du Luberon, Frankrig 2003
209 kr., Glud Vin
Perfekt rødvin i fin balance med dejlig frugt og bløde tanniner. Der er 14½% alkohol, men ikke det mindste strejf af spritsmag. En stor nydelse. Quercus er det latinske ord for egetræ, og vinen er da også fadlagret.


Roccardo, Langhe, Italien 2002
109 kr., Fionia Vin
Fortræffelig rødvin, elegant og harmonisk, med god, saftig frugt, krydderi og en lidt markant garvesyre – gem den gerne nogle år. Drikkes den nu, skal den have følgeskab af en kraftig ret og plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Camarato, Villa Matilde, Falerno del Massico, Italien 2001
249 kr., Fiasco-Vine
En stor og elegant rødvin med muskler under elegancen og en flot tørhed, der er glimrende til mad. I den intense bærfrugt er der mindelser om hyld og druekerner. Vinen må gerne ligge et par år endnu. Den kræver en kraftig kødret.


Sessantanni, Primitivo di Manduria, Italien 2002
149,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En bamse af en rødvin, blød, sød og med en dyb farve. Det er en vin med duft og smag af solmodne brombær, chokolade og violer. De 14,5% alkohol maskeres flot af den intense frugt. Perfekt fx til fjervildt.


Cascina Cucco, Vigna Cucco, Barolo, Italien 2001
138,90 kr., Carlo Merolli
Denne enkeltmarks-rødvin er kun én af de i alt 18 vine, som Carlo Merolli sælger i et sæt til 2500 kr. – en pris, som vi her har divideret med 18. Vinen er lækker, lækker, men det er lidt af et barnemord at åbne den nu. Gem den i hvert fald i endnu fire-fem år, så bliver den afrundet, blød og superflot.


Domaine de Verquière, Sablet Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999
89 kr., MacWine
En rigtig flot rødvin med en dejlig duft og en fyldig, frugtagtig, krydret smag. Og moden er den, seks år gammel. Den kan klare efterårets mange gryderetter – selv julemaden.


Devois des Agneaux d’Aumelas, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
64,95 kr., i næste uge (uge 44) 2 flasker for 99 kr., Kvickly
Dejlig rødvin med blød frugt, tilpas syre og en god, lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Varaldo, Fantasia 4.20, Langhe, Italien 2001
127,50 kr., Vigneron Wine Company
En stor og flot rødvin med alle Nebbiolo-druens dyder, god frugt, bløde tanniner, tilpas syre.


Itynera, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2002
74,75 kr., i november: 3 flasker for 200 kr., H.J. Hansen
En ganske dejlig rødvin med inviterende duft og en blød og saftig smag.


TeAwa, Merlot, Hawkes Bay, New Zealand 2002
135 kr., Glud Vin
En meget vellavet rødvin med god duft og en smag med frugt og krydderi. En Merlot med karakter. Men i forhold til kvaliteten gør prisen en smule ondt.


Le Prestige, Domaine Marcevol, Côtes du Roussillon, Frankrig 2001
115 kr., The Wine Company
Kraftig og koncentreret rødvin med god duft og en afrundet, blød smag. Lidt af en bamse, der kræver en ret med muskler.


Rocche delle Rocche, Barbera d’Alba Superiore, Italien 2003
115 kr., Fionia Vin
Dejlig rødvin, saftig, let krydret – velegnet til hele det italienske køkken. Men er der ikke lige lidt for meget alkohol i den?


Viu Manent, Malbec, San Carlos Estate, Colchagua Valley, Chile 2003
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en flot farve og en intens smag. I både duft og smag er der en masse mørke bær. Og en masse sol. Samt en lille spritkant. Prisen gør lidt ondt.


Poliziano, Rosso di Montepulciano, Italien 2004
79 kr., Fionia Vin
En intens, blød og frugtagtig smag præger denne gode, men ikke helt billige rødvin. Den er velegnet til lettere kødretter.


Casa Girelli, Virtuoso, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2001
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Fuld af sol og fuld af frugt – en ordentlig rødvins-basse, men uden spritsmag. Der er en masse krydderi i den og en fin sødme. Den skal ubetinget skænkes til lidt kraftig mad.


L’Alouette, Côtes du Roussillon, Frankrig 2003
59,95 kr., The Wine Company
God, om end relativt enkel hverdags-rødvin.


Stonefish, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2003
65 kr., Lago Import
Pæn hverdags-rødvin med god duft og en saftig smag.




Sød vin


Capitolium, Moscato di Terracina, Passito, Lazio IGT, Italien 2003
129,95 kr. for 50 cl, Wine Group
Lækker sød vin med en gylden farve, en forførende honningduft og en frugtagtig, let krydret smag med en syre, der afbalancerer sødmen. Brug den fx til en ikke alt for sød dessert.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Château Mire l'Etang, Cuvée des Ducs, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003Rødvin74 kr.Stokholm Vinimport
.
ErhvervsBladet
Viña Vilano, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 2001Rødvin96 kr.Premier Cru
Bodegas y Viñedos Alion, Ribera del Duero, Spanien 2001Rødvin260 kr.Sigurd Müller
.
Frederiksborg Amts Avis
Schiavenza, Riserva, Barolo, Italien 1999Rødvin250 kr.Carlo Merolli
Montepulciano d'Abruzzo, Italien 2002 (prisen ved 3 flasker)Rødvin74,75 kr. (v 3 fl)H.J. Hansen
.
Nordjyske Stiftstidende
Taylor's, 10 Years Tawny Port, Portvin, Portugal Hedvin175 kr.Best Selection
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.