Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05, 2006





Vin-aktuelt i uge 5
30. januar - 5. februar 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 4
VinAvisen uge 3
VinAvisen uge 2
...............


............
Borgerkrig i det vinøse Frankrig
Nu er der også udbrudt borgerkrig i det vinøse Frankrig, idet vinbønderne i Languedoc beskylder Bordeaux for at have ansvaret for den aktuelle krise. Ifølge avisen Libération mener vinfolket i Languedoc, at de gør alt for at komme Frankrigs overskud på 40 millioner hektoliter usolgt vin til livs, mens folkene i Bordeaux bare snor deres overskæg og slæber på fødderne.
Samtidig har der udviklet sig en praktik i Bordeaux, hvor visse grossister kommer af med deres lagre ved at sælge deres vine til supermarkederne for 1 euro flasken.
– Det er en skandale, siger vinfolket i Languedoc. – De ved, at vi har en skrøbeligere økonomi, og de venter simpelt hen på, at vi går nedenom og hjem, så de kan kradse det hele til sig.
Borgerkrigen startede, da vinfolket i Bordeaux nægtede at deltage i en demonstration planlagt til den 8. februar i Paris. Nye demonstrationer er nu planlagt til 15. februar i Nîmes, Béziers og Narbonne.
...........
    ...
    Det gør de i Languedoc
    – og i Bordeaux
    * Efter 2005-høsten er markedet totalt lammet af den franske vinsø på 40 millioner hektoliter. Heraf kommer de 11,2 mio fra Languedoc-Roussillon (AOC og vin de table), mens 11,3 mio kommer fra Bordeaux (kun AOC).
    * Indtil nu har man i Languedoc nedlagt 12.500 hektar vinmarker. I Bordeaux har man kun nedlagt 1800 hektar (14,4% af arealet i Languedoc).
    * Eller sagt på en anden måde: Languedoc har til dato nedlagt 4,6% af sine vinmarker, mens Bordeaux kun har nedlagt 1,5%.
    * Indtil nu har man i Languedoc sendt 1.200.000 hektoliter vin til destillering, mens man i Bordeaux kun har sendt 185.000 hektoliter (15,4% af mængden i Languedoc). Bordeaux havde ellers en plan om at komme af med 500.000 hektoliter.
    ............
Et svar fra Bordeaux
Ifølge Decanter har tre ledende vinfolk i Bordeaux svaret på angrebet fra Languedoc (se deres navne til højre). De tre skriver, at Languedocs beskyldninger er grundløse, og de peger på, at heller ikke Bordeaux er immun over for den aktuelle krise – hundreder af vinbønder er i alvorlige vanskeligheder.
Problemet ligger i den måde, hvorpå fransk vinproduktion kører, hæmmet af et centraliseret, usmidigt og forældet system. Og uden hastende reformer er det sædvanlige trick med destillering og et drys subsidier ganske nytteløst.
Fransk vinproduktion fortjener noget bedre end godgørenhed. Den fortjener statens respekt, skriver de tre vinfolk.
    ...
    * Allan Sichel, der er formand for Bordeauxs forening af vinkøbmænd, négocianter.
    * Christian Delpeuch, der er chef for vinkomiteen CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux).
    * Jacques Bertrand, der er formand for foreningen Grand Vins.
................
Det væltede ind med spørgsmål
I sidste uge fortalte vi, at tre af Nicolás Catenas argentinske vinmærker ikke mere vil blive solgt af Philipson Wine, men af Coop, der forventer et salg på 2 millioner flasker om året.
VinAvisen må faktisk have mange meget interesserede læsere ude i Cyberspace, for i tirsdags fik vi en mail fra Philipson Wine’s Jacob Jensen, der skrev: "Det vælter ind med spørgsmål om, hvorvidt vi vil forhandle de andre vine fra Catena fremover, så jeg tror det ville være en god idé at skrive dette i VinAvisen i næste uge."
Det gør vi gerne. Det være hermed slået fast: En række andre Catena-vine forbliver hos Philipson Wine. I alt seks vine går til Coop, mens cirka 25 lidt dyrere vine bliver tilbage hos Philipson Wine.

Hvis vi nu skal spå
Som nævnt er Christian Philipson i Argentina for at mødes med Nicolás Catena og diskutere dette skift i importør. Det bliver interessant at høre, hvad der kommer ud af det. Men hvis vi nu skal spå, så bliver der næppe ændret noget.
Coop har naturligvis alle papirer i orden vedrørende den store leverance af vinene Argento, Argento Reserva og Malambo, og de første flasker må snart være på vej fra Argentina. Premieren er i uge 17.

Kun spekulationer
Man kan så spekulere over, hvorfor Nicolás Catena har taget dette skridt. Det er selvfølgelig enhver producents ret at prøve at sælge sin vin til den importør, der har mulighed for at sælge flest flasker. Måske har det været grunden.
Man kan også spekulere over, om Nicolás Catena er blevet ked af, at Philipson har optaget vine fra Catenas konkurrent, den argentinske Bodega del Fin del Mondo – når Philipson bare kunne have købt nogle flere flasker fra Catena. Men som sagt, det er kun spekulationer ...

Et fordyrende mellemled?
I en pressemeddelelse, som Christian Philipson udsendte den 20. januar, skrev han, at Nicolás Catena har solgt de tre mærker til Argento Wine Company, "et engelsk marketingfirma, som ikke er et argentinsk vinhus, men et fordyrende mellemled i England."
Det bliver interessant at se, om vinene virkelig bliver dyrere, når de fremover kommer til at ligge hos Coop. Hos Philipson Wine er priserne i dag som følger: Argento 39,95 kr., Argento Reserva 69,95 kr. og Malambo 33,95 kr. – hvis man køber tolv flasker. Coop har endnu ikke offentliggjort sine priser, men har bebudet en boksvin.
I løbet af det sidste år har VinAvisen anmeldt tre af disse vine, nemlig Argento Chardonnay 2004 (5 stjerner), Argento Pinot Grigio 2004 (4 stjerner) og Argento Syrah 2004 (3 stjerner).
............
Vin og grønsager versus øl og chips
Igennem længere tid har man i Statens Institut for Folkesundhed siddet og nærlæst 3,5 millioner indkøbsbonner fra 98 butikker og to store supermarkedskæder i Danmark.
Det store arbejde var led i en undersøgelse, der skulle kortlægge forholdet mellem danske forbrugeres alkoholvaner og deres sundhed. Resultatet, der blev offentliggjort for nylig, viser ifølge British Medical Journal, at de forbrugere, der lægger vin ned i indkøbskurven, som regel også tager grønsager, frugt og fedtfattige oste ned fra hylderne. Hos øldrikkerne står den derimod på pølser, færdigretter, sodavand og chips.

Måden at drikke vin på spiller også en rolle
At det i sig selv skulle være sundere at drikke vin end øl, er jo et faktum. Vin indeholder blandt andet antioxidanter samt stoffet resveratrol, hvis godgørende egenskaber vi ofte har fortalt om her i VinAvisen.
Men som den danske undersøgelse viser, så spiller spisevanerne og den sociale baggrund også en rolle for, at vindrikkerne er sundere og derfor lever længere.
Og så er der den måde, som man nyder henholdsvis øl, stærkere spiritus og vin på. Øl og spiritus drikkes ofte uden for måltiderne – og ofte i større mængder – mens vin pr. tradition nydes i moderate mængder og ledsages af mad, hvilket i det lange løb er betydeligt sundere.
...........
Rekordstor høst i Australien
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge er Australien ved at drukne i en større vinsø, og vinproducenterne har derfor krydset fingre for, at høsten i 2005 blev mindre end året før. Men ifølge netop udsendte tal fra Australian Bureau of Statistics har høsten endnu en gang slået alle rekorder.
Der blev inklusive spisedruer plukket i alt 1.925.490 tons druer i 2005, hvilket svarer til en stigning på 8252 tons i forhold til året før. Og de mange tons druer blev forvandlet til lidt over 1,4 milliarder liter vin (1,9 milliarder flasker – nok til, at hver dansker, inkl. babyer, vil kunne få cirka 345 flasker hver, næsten en flaske om dagen).
Heldigvis for de australske vinproducenter er afsætningen af vin også steget. På hjemmebane blev der solgt 575 millioner flasker vin, hvilket svarer til 3,1% mere end i 2004. Eksporten i 2005 steg med 14,6% til 890 millioner flasker til en samlet værdi af 2,7 milliarder australske dollars (cirka 12,4 milliarder dkr.).

Chilenerne skal fordoble antallet af vinmarker
Chilensk vin går sin sejrsgang over hele verden. Og det i en sådan grad, at de chilenske vinproducenter bliver nødt til at fordoble antallet af vinmarker inden år 2014, hvis de skal kunne følge med efterspørgslen. Det fremgår af en ny undersøgelse, udført af den chilenske regerings landbrugsinstitut, Odepa.
I 1995 var produktionen af vin i Chile helt nede at bunde med kun 3,1 millioner hektoliter – om otte år regner man ifølge Decanter med, at den årlige produktion vil ligge på 12,9 millioner hektoliter, hvoraf de 10 millioner vil gå til eksport.

Rødvin mod influenza
Vinteren er en rigtig slem influenza-tid. Skulle uheldet være ude, og man begynder at mærke de kendte symptomer, så kan man jo forsøge at stoppe ubehagelighederne med et par glas rødvin – noget tyder på, at det måske virker.
Det skyldes gode gamle resveratrol – det stof, som findes i skindet på de blå druer og dermed også i rødvinen.
Forsøg, udført af forskere på universitet i Rom, har foreløbig vist, at dødeligheden blandt mus med influenza reduceres med hele 60%, når de får resveratrol. Og det gælder ifølge det italienske nyhedsbureau ANSA (Agenzia Nazionale Stampa Associata) alle former for influenza-virus.

En strid om etiketter og indhold
Hvis der stå Napa på etiketten, så skal hovedparten af vinen i flasken være fremstillet på druer fra Napa-regionen. Sådan lyder en amerikansk lov, der skal forhindre, at forbrugerne bliver vildledt. Og loven blev endnu engang slået fast med syvtommersøm for nogle dage siden i USA’s højesteret.
Den pågældende sag var ifølge Just Drinks rejst af vinhuset Bronco Wine Co., der gennem længere tid har kæmpet for etiketterne på sine vine, Napa Creek Winery og Napa Ridge. Indholdet i flaskerne lever nemlig ikke op til reglerne, da det langtfra er hovedparten, der stammer fra Napa-regionen.
Bronco Wine Co. forsvarer sig med, at der på flaskerne ud over Napa også er opgivet navnene på alle de andre steder, som druerne kommer fra. Og dermed kan etiketterne jo ikke være vildledende.
................
Bliv vinmager for åben skærm
Apotekeren, frisøren eller brandmanden, der drømmer om at blive vinmager, får nu chancen i en ny reality tv-serie.
"The Wine Makers" hedder den, og den amerikanske tv-kanal PBS, der lancerer den, er netop nu på jagt efter seks deltagere, der har lyst til at forsøge sig ud i kunsten at lave vin.
Der er ifølge San Francisco Chronicle kun nogle få krav, der skal være opfyldt, for at man kan være med. Man skal være amerikaner, fyldt 21 år og lægmand, når det gælder vinproduktion.
De heldige udvalgte skal så for åben skærm konkurrere om at blive den bedste vinmager og dermed om chancen for at få lov til at skabe sit eget vin-brand.
I første omgang skal deltagerne lære alt om vinproduktion – fra druesorter til marketing, hvilket kommer til at foregå i de californiske vindistrikter Paso Robles og San Luis Obispo. Den vinøse serie ventes at glide over skærmen fra og med foråret 2007.

Vin i stedet for fyrretræer
Pinot Noir-druen er rigtig i vælten i USA i øjeblikket. Vine fremstillet på denne druesort bliver revet væk fra butikshylderne. Det skyldes blandt andet den amerikanske film "Sideways", der foregår i Californien og er en hyldest til netop denne druesort.
Derfor er de californiske vinproducenter også vilde efter at finde områder, hvor de kan dyrke Pinot Noir, for det kan man nemlig ikke hvor som helst – i hvert fald ikke, hvis man vil have topvine ud af det.
Nu har vinproducenterne i Sonoma fundet ud af, at de lidt mere afsidesliggende områder i regionen, hvor skovene med de store fyrretræer, redwoods, breder sig, byder på ideelle forhold for den besværlige druesort.
Mange producenter opkøber derfor skovarealer og fælder træer på livet løs. Og det er noget, der ifølge erhvervsbladet Forbes har fået områdets miljøfolk til at råbe vagt i gevær. Dyrelivet går til grunde, og floderne bliver forurenede, lyder det.

Pinot Noir-dillen går måske over
Spørgsmålet er også, om Sonomas vinproducenter ikke skulle holde lidt igen med denne planteiver.
Andre vinproducenter advarer i hvert fald deres kolleger om, at deres Pinot Noir-projekter meget vel kan ende med en vinsø af røde topvine.
Der findes allerede 4047 hektar vinmarker med denne druesort alene i Sonoma. Dertil kommer alle de vinmarker i andre regioner, hvor man også har satset på druen. Og der er jo ingen, der siger, at den Pinot Noir-dille, der har bredt sig overalt i USA, vil vare ved.

    Snart en milliard skruelåg
    For tre år siden blev der solgt 300 millioner flasker vin med skuelåg. I 2004 var tallet nået op på 600 millioner, sidste år lå det på 800 millioner, og i år regner man med, at nå milliarden.
    Det er store tal, men alligevel er der skruelåg på mindre end 5% af alle verdens solgte flasker, så der er lang vej igen.
    De fleste professionelle vinfolk er dog enige om, at skruelåg er vejen frem, og i New Zealand er der i dag skruelåg på 90% af alle vinflasker. Så det skal nok komme. Producenterne skal bare have omvendt alle de forbrugere, der tror, at det er fint med et stykke bark i flaskehalsen – og som ikke har lært at smage, når en vin er propsyg og ikke er værd at drikke.

    Tiden er med skruelåget
    Nogle siger, at skruelåg er et tegn på billig vin. Det er noget sludder. Men der er det rigtige i det, at et skruelåg faktisk er billigere end en korkprop.
    Et skruelåg koster fra 55 til 90 øre, mens en korkprop koster mellem 1,50 og 6 kr. alt efter kvaliteten.
    Tiden er med skruelåget. Tendensen går mere og mere imod, at tingene skal være nemme at gå til, og vinflasker er jo efterhånden en af de meget få former for emballage, der kræver, at man har et særligt værktøj og gode fingerkræfter for at komme til indholdet. Selv sardindåser er blevet nemme at åbne.
    .........
    Det bedste af begge dele
    Man arbejder netop i disse år intenst med skruelågets udseende – at skjule skruegangen og få låget til at ligne en normal vinkapsel.
    Et bud på en sådan kapsel er Stelvin Lux+, som vi skrev om i uge 46 sidste år – den ser faktisk så flot og klassisk ud, at nogle har forsøgt at trække flaskerne op med en proptrækker.
    Et andet bud er ifølge fagbladet Wine Business det nye B.o.B. Closure System, der ses på billedet her. B.o.B. står for ordene "best-of-both" – bedst både med hensyn til udseende og bekvemmelighed.
................
Al denne snak om mad og vin
I sit ugentlige nyhedsbrev skriver Carlo Merolli, at al denne snak om kombinationen af mad og vin er en smule overdrevet.
– Man skal blot kigge på, hvad de mennesker, der bor i et vinland, gør, skriver han. – Tror I, at en vinbonde i Bordeaux vil anstrenge sig for at fremskaffe en hvidvin fra Loire eller Alsace, den dag der er fisk på bordet, og en eller anden vinskribent anbefaler Loire eller Alsace?
– Eller tror I, at Chianti-folket vil drikke andet end Chianti til det, der nu måtte være på bordet?

Det er løbet løbsk
– Jeg er ked af at sige det, fortsætter Carlo Merolli, – men al den ypperlige kunst med at matche mad og vin er løbet løbsk og risikerer at ødelægge mere, end den gavner.
– Der er naturligvis fornuft i at finde en vin, som klæder maden, men skrøner som den med, at man ikke skal drikke vin til asparges, eller at rødvin er et must til ost og hvidvin til fisk, er diktater, som intet har med realiteterne at gøre.
– Det samme gælder dessertvine til dessert: Der er desserter, som ikke behøver vin, og dessertvine, der er en dessert i sig selv.
– Naturligvis skriver jeg alt dette vel vidende, at det kan skade min omsætning. Men som sagt: Den slags problemer har man ikke i vinlandene.
.................
.................
På billedet ses fra venstre direktør Mette Holst og kontorchef Karen Liep, begge fra HCA-abc Fonden, direktør Erling Søgaard og marketingchef Birgitte Holmer Petersen fra H.J. Hansen Vin samt direktør Jens Hempel-Hansen fra H.J. Hansen Holding.
    H.C. Andersen-vin i kampen mod analfabetisme
    I anledning af H.C. Andersen-året indgik vinfirmaet H.J. Hansen sidste år et samarbejde med HCA-abc Fonden om en vin til ære for den store digter. Samtidig tilbød vinfirmaet at donere 5 kr. pr. solgt flaske til fondens arbejde med at bekæmpe analfabetisme blandt børn i blandt andet Bolivia, Mexico og Angola.
    I hele 2005 har H.C. Andersen-vinen været at finde på hylderne i vinfirmaets butikker samt på restauranternes vinkort landet over, og nu er regnskabet blevet gjort op.
    Der er blevet solgt i alt 76.000 flasker af vinen, og det betød, at H.J. Hansen kunne donere hele 380.700 kr. til kampen mod analfabetisme – et beløb, som HCA-abc Fonden med taknemmelighed tog imod.
.............

.............
Bag vinmessens arrangør, BKWine, står den dynamiske Britt Karlsson, der ses til højre på billedet her. Hun er en af de få svenskere, der arbejder internationalt med vinuddannelse og vinjournalistik, og tillige er hun en af Sveriges mest erfarne arrangører af vinrejser.
    Den skandinaviske vinmesse i Paris
    Vores samarbejdspartner i Paris, BKWine, melder, at alt er klar til Scandinavian Wine Fair, der afholdes for tredje gang i den 11. februar kl. 11-18 i Svenska Klubben, 242 rue Rivoli i Paris.
    Ud af i alt 30 skandinaviske udstillere er der syv danske, nemlig følgende, der alle dyrker vin i Frankrig: Château Lecusse i Gaillac (Pernille og Mogens N. Olesen fra Lecusse Wine), Createur de Vin Didier Cornillon (Vinmand v/ Michael Bo Munck), Château Peyriac de Mer i Languedoc (Kees Graste), Château Champcenetz i Bordeaux (Jonna og Jørgen Smidt), Domaine Gachot-Monot i Bourgogne (Liselotte Gachot), Château Kirwan i Margaux (den halvdanske familie Schÿler) og Château de Mons i Bordeaux (Søren Davidsen).
    I forbindelse med messen afholdes også en Scandinavian Wine & Spirit Competition, hvor mere end hundrede flasker vin og spiritus vil kappes om medaljerne.
............
Farvel til det gode selskab
I uge 8 sidste år skrev vi om Primum Familiae Vini (PFV), en forening af familieejede vinhuse. Ifølge reglerne må der højst være tolv medlemmer, og man bliver ikke bare automatisk lukket ind i varmen, men skal anbefales og godkendes af samtlige medlemmer.
Listen over medlemmer tæller blandt andet Château Mouton-Rothschild i det franske Pauillac, Antinori i det italienske Toscana og Torres i det spanske Penedès.
Indtil for nylig var også Rhône-huset Paul Jaboulet Aîné i Tain l'Hermitage at finde i medlemsskaren, men da vinhuset nu er blevet solgt til vinproducenten Jean-Jacques Frey, kan Jaboulet-familien, der ellers var blandt de ældste medlemmer af PFV, ikke længere være med i det celebre selskab.

Nyt medlem af Primum Familiae Vini
Årsagen til, at familien Jaboulet har måttet sælge vinhuset, der har været i familiens eje siden 1834, er de meget høje arveafgifter i Frankrig. Da tredje generation skulle overtage vinhuset, gik den ikke længere.
Et nyt medlem har dog allerede overtaget den endnu varme medlemsstol efter Jaboulet. PFV’s valg er faldet på Rhône-huset Château de Beaucastel, der siden 1909 har været i familien Perrins eje. Det er nu fjerde og femte generation, der driver slottet og står for den årlige produktion af cirka 240.000 flasker rød- og hvidvin.
Derudover ejer familien firmaet Perrin & Fils, der producerer vine i Gigondas, Châteauneuf-du-Pape samt i flere andre af det sydlige Rhônes bedste vinområder.
............
Gennemboringen af den gule vin
På næste lørdag og søndag fejrer man "La Percée du Vin Jaune" – gennemboringen af den gule vin – i Frankrigs Côtes du Jura-distrikt, halvvejs mellem Bourgogne og Genève.
I byen Lons-le-Saunier holder man fest for denne Jura-specialitet, og i den forbindelse er der et optog, hvor man frembærer et fad med 228 liter gammel vin og "gennemborer" fadet under stort ceremoniel.
Bagefter vil man kunne smage cirka 500 forskellige gule vine fra 75 domainer, og det var nok værd at prøve. Desværre er det sjældent, man ser vinen på det danske marked.

Beskyttet af bakteriekultur
Vin jaune blev fremstillet i klostret Château-Chalon allerede omkring 1460, og vinen presses udelukkende af den lidt rustikke drue Savagnin. Den høstes i slutningen af oktober, og vinen gærer langsomt vinteren igennem, hvorefter den hældes på egetræsfade, der allerede har indeholdt vin jaune. Her får den lov at ligge i mindst seks år, og i den tid fordamper cirka 35% af vinen.
Men man fylder ikke efter. På vinens overflade dannes en bakterie-kultur, og dette tynde lag beskytter vinen mod for meget iltning. Kulturen minder om de mikroorganismer, der findes i sherryfade.

Den er svær at lave
Efter den lange modning har vinen fået sin karakteristiske gule farve, en aroma af nødder, honning og krydderier samt en kraftig eftersmag, som siges at være verdens længste. Tillige har vinen en "gul smag", der stammer fra bakterie-laget. Den er tør og sherryagtig – uden dog at smage som sherry.
Vin jaune er en vin, der er svær at lave. Der skal så lidt til, før det beskyttende lag brydes, og vinen bliver iltet og flad eller ligefrem omdannes til eddike – eller pisse d'âne, som de siger dernede, æselpis.
Men det er en meget holdbar vin. Da man i 1992 drak en flaske fra 1774, var den stadig i fuld vigør – til trods for at druerne var fra Ludvig d.16.s første regeringsår.
.... ..
--....
    Den danske vinbranche
    * Premier Cru har fået eneforhandlingen af vine fra Rioja-huset Bodegas Franco-Españolas.
    * BB Vinimport har optaget importen af vine fra Valpolicella-producenten Marion.
    ...........--....
...........
Nu hedder det V&S Wine
Vingaarden og Peter F. Heering er gamle danske vinnavne. Nu skal vi til at tage afsked med dem, idet det fælles navn for koncernen herefterdags bliver V&S Wine. Det svenskejede V&S Wine består fremover af følgende afdelinger:
* V&S Wine Detail, som varetager salg til dagligvarehandlen i Danmark og Nordtyskland.
* V&S Wine Løntapning, som tapper vin for andre firmaer.
* Kjær & Sommerfeldt, som varetager salg til HoReCa (Hotel, Restaurant og Catering) og BtB (Business to Business).
* V&S Wine Duty Free / Eksport, som varetager salget til det nordiske duty free marked samt eksport af primært frugtvine til mere end ti lande.

En omsætning på 9,3 milliarder skr.
Ud over Danmark opererer V&S Wine også i Sverige, Norge, Finland og Estland, og med en samlet omsætning på mere end 1,8 milliarder kr. og en afsætning på over 90 millioner liter vin er V&S Wine markedsleder i den nordiske region.
V&S Wine er datterselskab af den svenske V&S Group med hovedkontor i Stockholm. Koncernen – der bl.a. står bag verdens tredjestørste spiritusmærke, Absolut Vodka – har 2200 ansatte og havde i 2004 en omsætning på 9,3 milliarder skr.
............
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
......... ....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...........
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
...........................
Hvad hedder champagneflaskens ståltråd?
P. Mortensen i Aalborg vil godt have at vide, hvad man kalder ståltråden, der fastholder proppen på en champagneflaske.
Ståltråden har naturligvis et fransk navn. Den kaldes muselet, et ord, der er afledt af verbet museler, som betyder "at give mundkurv på".
En mundkurv hedder muselière på fransk, så måske skulle vi simpelt hen indføre ordet champagne-mundkurv på dansk.

Hvad aktionerer de for dernede?
Ved redaktionens slutningen fik vi en mail fra en af vore læsere, Poul Petersen, der skriver til os:
– I lørdagens udgave af Berlingske Tidendes tillæg "Fri" bringer man på vinsiden en historie om balladen i Bordeaux. Her står der, at vinbønderne kun får 700 euro (5200 kr.) pr. tønde vin.
– En tønde – eller en barrique eller et fad, som det jo rettelig hedder – rummer 225 liter, og det vil sige, at prisen pr. liter skulle være 23 kr. Det er da en ganske god pris. Hvad aktionerer vinbønderne egentlig for dernede?
Svar: Ifølge de franske aviser er der ikke tale om en pris pr. fad, men pr. tonneau – et gammelt mål, der stadig bruges i Bordeauxs vinhandel. En tonneau er lig med fire fade, dvs. 225 x 4 = 900 liter. Så prisen pr. liter, som vinbønderne får, bliver ikke 23 kr., men kun 5,75 kr.
At en tonneau skulle være lig med et fad er en gammel misforståelse, som dukker op igen og igen.
..........
................
    Ugens vinøse billede
    Det går lystigt til, når druerne trædes i portvinens dal – i hvert fald i begyndelsen. Siden bliver man jo nok lidt træt.
    Billedet her tog Carsten Holm på vingården Quintas Pintas ved indgangen til Mendiz-dalen i hjertet af Douro-dalen, hvor han og hans kone, Stephanie, blev vel mødt af Jorge Serôdio Borges og dennes kone, Sandra Tavares da Silva Serôdio Borges.
    Både Sandra og Jorge er vinmagere. Han har tidligere stået for Niepoort, og Sandra er vinmager på Quinta do Vale Donna Maria i Douro samt på vingården Chocopalha i Estremadura, som hendes forældre ejer.
    Druerne, som de glade mennesker træder i den gamle lagare af granit, kommer fra en mark på 2 hektar med gamle vinstokke fra 1932 og med 25-30 forskellige druesorter, så det er noget af en blandingsvin – og i øvrigt en af de virkelig gode portvine.
    Yderligere laver ægteparret en hvidvin samt en rødvin, der er ved at blive lidt af en kultvin. Portvinen Pintas opkaldte de efter deres hund, gadekrydset Pintas. Vinene importeres af AtomWine i Vejle.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der nedenstående 27, som fik mere end to stjerner, og 17, som fik fem stjerner. I alt 122 stjerner. En virkelig god høst, hvor næsten halvdelen af de smagte vine er topvine.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mousserende vin


Anna de Codorniu, Cava Reserva Brut, Spanien (uden årstal)
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
En dejlig let cava med et hav af fine små vedvarende bobler. Den er elegant med en mild druesmag, og vil med sit alkoholindhold på kun 11.5% egne sig udmærket som apéritif.




Hvidvine


Otazu, Chardonnay, Navarra, Spanien 2004
63,25 kr., Ki-Ma Vinimport
En virkelig dejlig hvidvin til en rimelig pris. Prøv den fx til en forret med lufttørret skinke – eller til en frokost.


Antis, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2004
59 kr., A Vinstouw
Glimrende Chardonnay-hvidvin med en kompleks og flot smag. Til prisen en supervin.


Gembrook Hill, Sauvignon Blanc, Varra Valley, Australien 2003
124,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Delikat hvidvin med en usædvanlig frisk frugt i fin balance med syre og fedme. Flasken har skruelåg. Nyd fx vinen til fisk eller skaldyr – eller til en frokost.


Albert Hertz, Riesling, Grand Cru Pfersigberg, Alsace Grand Cru, Frankrig 2002
120 kr., 115 kr. ved 6 flasker, Con a'more
En vidunderlig duft møder næsen fra denne hvidvin, og smagen lever helt op til duften. Vinen er meget elegant, med god frisk og moden frugtsmag og mineralske toner. En glimrende alsacer, der vil gå fint til lettere kød- og fiskeretter eller til en frokost med lækre småretter og ost.


Dessueri, Chardonnay, Sabucina, Sicilien IGT, Italien 2004
69 kr., Anibrica Vinimport
En dejlig hvidvin med en liflig og let krydret duft af friske forårsblomster. Smagen er fyldig og med fine krydrede undertoner og en overraskende, men behagelig sødme. En vin, der vil egne sig glimrende til lyst fjerkræ.


Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2004
99,95 kr., Philipson Wine
Fyldig og klassisk Chardonnay med god syre og fin sødme. Den er et forfriskende alternativ til de mange oversøiske Chardonnay’er, hvor elegancen ofte drukner i fedme, eg og honning. Nyd den til lyst fjervildt, fx fasan, eller til en god laksekotelet.


Game of Africa, Sémillon / Chardonnay, Sydafrika, uden årgang
39,75 kr., 3 flasker for 100 kr., Taster Wine
Venlig hvidvin med let fedme og pæn frugt.




Rødvine


Domaine de la Charbonnière, Cuvée Vieilles Vignes, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2003
249 kr., A Vinstouw
Stor og lækker rødvin. Dejlig og saftig frugt, jordbær, bløde tanniner, krydderi, vanille, diskret fad … Man mærker slet ikke, at der er 15% alkohol. Giv den gerne en lidt kraftig kødret.


Ferruggini, Toscana IGT, Italien 2004
89 kr. ved 12 flasker, Viniropa
Flot rødvin med krydret frugt – lidt efter kirsebær – og med blide tanniner. Glimrende til hele det italienske køkken.


Zî Ronda, Amarone della Valpolicella, Italien 2003
199,75 kr., på tilbud indtil 30. april: 99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Fyrig og flot rødvin med en kompleks og ganske interessant og lidt anderledes smag. Til kraftige kødretter vil den være glimrende. Den kan ikke drikkes alene. Tilbudsprisen er den rigtige – og den varer jo også, til vinen formodentlig er solgt ...


Château Millegrand, Minervois, Frankrig 2003
59,75 kr., 3 flasker for 150 kr., Skjold Burne
Der er brombær i denne glimrende fadlagrede rødvin – duften af dem og smagen af dem. Måske også lidt blåbær og enebær. Og peber. Vinen har en blød og afrundet smag og tilpas syre. Prøv den fx til vildt.


Gallejo, Ribera del Duero, Spanien 2004
79 kr., Vinkrogen
Meget indtagende rødvin med fyldig, blød frugt. Den kan godt drikkes nu – fx til en god oksesteg, eller hvad med stegt lever? – men den kan også gemmes et par år endnu.


Annunziata, Vigne di la Morra e Annunziata, Barbera d’Alba, Italien 2002
98 kr., Vin i skoven
Annunziata betyder (Marias) bebudelse, og denne bebudelses-rødvin er lækker med fin duft og en dejlig blød og meget saftig smag. En elegant ledsager fx til vildt – men i øvrigt til det meste.


Gratia Plena, Barbera d’Asti, Italien 1999
65 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Ligesom med vinen ovenfor er vi stadig i Piemonte – og stadig i gang med bebudelsen. For englen sagde jo: ”Hil dig Maria, fuld af nåde” – eller på latin: ”Ave Maria, gratia plena”. Denne dejlige rødvin er da også fuld af nåde – og af blødhed og fornem frugt. Den er virkelig go’! Den fylder munden med sol (og peber, læder og tobak) og vil være en glimrende ledsager til aromatiske kødretter, fx en gryderet. Til prisen er vinen et fund.


Capitel del Monte, Cabernet Sauvignon, Veneto IGT, Italien 2002
210 kr., Italian Wines
Flot Cabernet-rødvin, der næsten er et måltid i sig selv. Dejlig fyldig frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. Den kan sagtens drikkes nu, men den vil blive endnu bedre om nogle år. Drik den til en vellavet kødret – eller som "meditationsvin".


Château Pesquié, Les Terrasses, Côtes du Ventoux, Frankrig 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig tør rødvin med en koncentreret duft og smag af sort peber og lakrids. Så afgjort en vin, der kræver sin oksebøf.


Mirambelo, Peza, Grækenland 2003
79,50 kr., Græsk Vinimport
Denne græske rødvin kommer med en sølvmedalje fra den store smagning i Bruxelles, og det er da også en pæn vin, ret let, med god frugt og syre. Den bør ledsage en let ret.


Alto Verde, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, uden årgang
55 kr., 50 kr. ved 6 flasker og 45 kr. ved 12 flasker, Vinsyssel
En god hakkebøffe-rødvin med god fyldig frugt og en let sødme.


Kilikanoon, Grenache, Clare Valley, Australien 2003
145 kr., The Wine Company
16½% alkohol – en bamse ud over alle grænser. En stor vin, men vi ved ikke rigtigt, hvad man skal bruge den til. Eftersmagen er i øvrigt ret kort for så bamset en vin ...


Château d’Etroyes, Vigne de Champrenard, Bourgogne, Frankrig 2003
84 kr., MacWine
Til prisen en rigtig god Pinot Noir-rødvin med saft. På etiketten er der billedet af en ræv, men den har bestemt intet med vinens smag at gøre – Champrenard betyder Rævemark. Nyd gerne vinen til en lidt lettere kødret, fx fuglevildt.


Coquard, Fleurie, Frankrig 2004
115 kr., i denne uge (uge 5): 92 kr., Køge Vinhandel
En rødvin fra samme hus som Morgon-vinen herunder og klart bedre. Den hænger bedre sammen og er en rigtig god vin, som man drikker med glæde. Ikke billig, men holder man af beaujolais, så … Vinen skal ledsage en lidt let ret.


Coquard, Morgon, Frankrig 2004
90 kr., i denne uge (uge 5): 72 kr., Køge Vinhandel
Saftig og læskende rødvin, men billig er den ikke i forhold til kvaliteten.


Les Boissières, Grenache / Syrah, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
170 kr., OB Vinimport
En ufiltreret og mættende rødvin med gods og procenter. Faktisk en flot vin, men desværre med en meget markant smag af alkohol. Den skal ubetinget have en kraftig kødret – eller en pizza med det hele på – og gerne plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.




Søde vine


Château Dereszla, Furmint, Tokaj, Ungarn 2000
150 kr. for 50 cl, i næste uge (uge 6): 120 kr., Køge Vinhandel
Elegant og meget lækker sød vin med en afbalancerende syre. Ikke overtung, ikke oversød – en dessertvin i fin balance. Lad den fx følge af gåselever eller en frugtdessert. Eller drik den alene.


Viu Manent, Sémillon, Late Harvest, Colchagua, Chile 2004
69,95 kr. for 50 cl ved 12 flasker, Philipson Wine
Druen Sémillon spiller hovedrollen i det franske Sauternes. Her optræder den i en senthøstet hvidvin fra Chile. Drik den fx sammen med blå ost eller gåselever.


Clos Thou, Jurançon, Frankrig 2003
135 kr. for 50 cl, Oxholm Vin
En elegant sød hvidvin med en fin citrussmag – en vin i meget fin balance. Vinen smagte vi den dag, den lille prins blev døbt og fik sin første vinøse oplevelse, idet farfar Henrik gned hans læber med et par dråber sød Jurançon (og rød vin fra Cahors). Dette vil ifølge overtroen skærme barnet mod alskens sygdomme, og vi har da også lige siden smagningen følt os ved godt helbred.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet i deres spalter. Nogle vinskribenter indsender selv oplysninger om disse vine til anker@vinavisen.dk, men importørerne er også velkomne til at give os et tip med henvisning til medie og antal stjerner, glas eller lovord.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Kirrihill Estates, Cabernet Sauvignon, Clare Valley, Australien 2001Rødvin114 kr.H.J. Hansen
Deakin Estate, Victoria Australia 2004Rødvin64 kr.Vinens Verden
2004 Pinot Noir, Third Generation, Nugan Estate, King Valley, Australia Rødvin79.95 kr.Gobi Vin
Shadows Run, Fox Creek, Shiraz/Cabernet Sauvignon, Mclaren Vale, Australien 2003Rødvin59,95 kr.The Wine Company
.
Ekstra Bladet
Modello, Masi, Veneto, Italien 2004Rødvin35 kr.Netto
La Sirène de Giscours, Margaux, Bordeaux, Frankrig 2002Rødvin149 kr.Irma
.
Frederiksborg Amts Avis
Estampa Estate Blends, Cabernet/Merlot, Chile 2004 (pris ved 12 flasker)Rødvin50 kr. (v12)Jysk Vin
Riva Primitivo, Salento Puglia IGT, Italien 2004Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
.
Information
Castello di Ama, Chianti Classico, Italien 2001Rødvin196 kr.Jysk Vin
.
Jyllands-Posten
Altos del Cuadrado, Jumilla, Spanien 2004Rødvin55 kr.Jysk Vin
Domaine Hautes Cances, Cairanne, Frankrig 1998Rødvin75 kr.Webvin
Buller, Fine Old Muscat, Rutherglen, AustralienSød vin150 kr.H.J. Hansen
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.