Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 06, 2006





Vin-aktuelt i uge 6
6. februar - 12. februar 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 5
VinAvisen uge 4
VinAvisen uge 3
...............


............
Glæden kan brede sig i Helsingør
Den svenske finansminister Pär Nuder har kastet handskerne i ringen. Han vil alligevel ikke opfylde regeringens løfte om at sænke de svenske afgifter på alkohol. Så glæden kan brede sig i Helsingør!
For kun et halvt år siden sagde statsminister Göran Persson, at han var beredt til at kæmpe for sænkede afgifter i budgetforhandlingerne med Vänsterpartiet og Miljöpartiet. Men modstanden fra de to partier har åbenbart været for hård.

Det lykkedes at stoppe det her
Kent Härstedt fra de svenske socialdemokrater siger, at finansministerens beslutning er ulykkelig og forkert. Det haster med at sænke skatten på spiritus, hvorimod man vil kunne vente med at sænke den på vin og øl.
Vänsterpartiets leder, Lars Ohly, siges at være velfornøjet med "att vi lyckades stoppa det här". I politikerkredse taler man om en kraftig lobbyvirksomhed fra Lars Ohlys nye unge kæreste, der er en af de ledende kræfter i afholdsbevægelsen IOGT-NTO.
Regeringen ønsker en sænkning af spiritusafgiften på 40% for at sikre Systembolagets fortsatte eksistens. Men i de seneste måneder er der kommet signaler om, at svenskernes forbrug af alkohol er gået ned, samtidig med at Systembolagets salg er gået op.
............
Prisfald på jord i Rhône
Hidtil har der ikke rigtigt være gang i salget af vingårde i Rhône-dalen. Hvad der har været udbudt, er hurtigt blevet solgt i al fortrolighed. Men nu lyder der andre toner.
Også Rhône har haft nedgang i salget og faldende priser, ligesom der er en hel del vinbønder, der er kommet op i årene, og det har betydet, at flere vingårde er blevet sat til salg. Det er sket til priser, der i løbet af de sidste atten måneder er faldet med op til 30% – mere end priserne på vinen. Til højre ses nogle eksempler.
Spekulanterne står naturligvis klar til at tage over for at ride med på den opgang, som de mener nødvendigvis må komme.
    .....
    * Châteauneuf du Pape: Vinmarker, der for fire-fem år siden kostede 450.000 euro pr. hektar, koster i dag mellem 300.000 og 380.000 euro.
    * Gigondas: Her oplever man et prisfald fra 180.000 euro pr. ha til 120.000 euro
    * Vacqueyras: På samme måde her – et fald fra 120.000 euro pr. ha. til 75.000 euro.
    * Côtes du Rhône Villages: Her er faldet fra 70.000 euro pr. ha til 45.000 euro.
    * Côtes du Rhône: I 2000/01 toppede priserne med 35.000 euro pr. ha. I dag fås vinmarker for helt ned til 25.000 euro.
    .....
............
    Hesteshow for søde vine
    Spanierne forstår det med fest i gaden, når de skal slå på tromme for deres vinudstillinger. Da de i forrige uge introducerede den femte internationale Vinoble-udstilling, foregik det på Plaza Mayor i Madrid med optræden af ryttere fra den kongelige spanske rideskole i Jerez.
    På udstillingen, der afholdes den 28.-31. maj i sherrybyen Jerez, udstilles kun søde vine og hedvine, og et højdepunkt vil blive en smagning af den legendariske Sauternes-vin Château d’Yquem i flere årgange. Endvidere til der som noget nyt blive præsenteret søde vine fra Libanon, Georgien og Rumænien.
    I alt vil der være 500 udstillere, som præsenterer deres 1200 søde vine i Jerez’s Alcázar, i salene i det fornemt restaurerede Villavicencio-palads og i de arabiske haver.
............
Hvidvin giver flere promiller
Ugeskrift for Læger har offentliggjort en undersøgelse, som Vejle Sygehus har foretaget, og som må siges at være yderst interessant.
Forsøget viste, at man efter indtagelse af hvidvin holder promillerne længere i blodet end efter rødvin – hvilket skyldes et større indhold af sukker i rødvin.
Forskerne lod testpersonerne drikke rødvin, hvidvin, mousserende vin, elefant-øl, Smirnoff Ice og ren alkohol, og personerne fik hver især den mængde, der skulle til for at give 36 g rent alkohol til mændene og 24 g til kvinderne. Derefter undersøgte man, hvor hurtigt alkoholen blev nedbrudt, og promillerne dampede af.

Virker stærkere på kvinder
Med den søde Smirnoff Ice gik det ret hurtigt, og med hvidvin gik det langsomt.
Efter en halv time kunne mændene lige klare grænsen på 0,5 promille efter tre glas rødvin, og kvinderne kunne gøre det efter to glas. Men havde der været hvidvin i glassene, røg promillen op på over 0,6.
Hvis testpersonerne i stedet havde drukket Smirnoff Ice, ville promillen have været nede på lidt over 0,4.
Undersøgelsen viste i øvrigt også, at kvinderne, der jo fik en tredjedel mindre alkohol, alligevel følte sig mere opstemte end mændene efter en halv time, og at de faktisk havde de samme promiller i blodet som mændene.
Her er der naturligvis tale om gennemsnit. Mennesker er forskellige, og alkoholen kan virke forskelligt, så man skal ikke bare prøve at drikke sig op under grænsen – eller holde sig fra den gode hvidvin. Tilpas er godt; for lidt eller for meget er slet.
............
Philipson på vej med pressemeddelelse
I uge 4 og uge 5 har vi bragt nyheden om, at fire vine fra Nicolás Catena i Argentina ikke mere skal sælges af Philipson Wine, men af Coop Danmark, der forventer et salg på 2 millioner flasker om året.
Til VinAvisen udtalte Christian Philipson, at han var på vej til Argentina for at mødes med Nicolás Catena. Han ville diskutere dette skift i importør, som ikke er sket efter aftale eller forståelse med ham.
– Nicolás Catena har solgt de tre mærker til et engelsk marketingfirma, Argento Wine Company, sagde Christian Philipson. – Det er ikke et argentinsk vinhus, men tværtimod et fordyrende mellemled i England. Philipson Wine har en aftale om eneforhandling med Nicolás Catena for Malambo, Argento og Argento Reserve i Danmark, og vi kommer med en pressemeddelelse om det videre efterspil i denne sag, som ikke er afsluttet.
Christian Philipson sagde yderligere, at Philipson Wine fortsat vil sælge de tre vinmærker.
Christian Philipson er nu kommet tilbage fra Argentina og bekræfter, at han vil udsende en pressemeddelelse om resultatet af sine forhandlinger. Ved redaktionens slutning søndag morgen er denne pressemeddelelse endnu ikke kommet, men vi håber i næste uge at have nyt i den interessante sag, hvor en række stærkt sælgende vine synes at være på vej fra Philipson Wine til Coop.
............
...........
I Kina er der ikke som i Frankrig skrappe regler, når det gælder reklamer for vin. Her får den hele armen og barmen med en miss og hendes yndlingsvin.
92-årgang uden en eneste vinstok
Holger Volsing, der bor i Shanghai, ønsker os et "godt hundeår" – det nye kinesiske år er jo netop begyndt. Og han gør det ved at sende os et par ord om kinesisk vin.
I VinAvisen uge 4 skrev vi om Kinas største vinproducent, Yantai Changyu Pioneer Wine, der var på udkig efter en vinmager fra Bordeaux. Vinhuset har ifølge Holger Volsing førhen haft en fransk ønolog ansat og har desuden indgået partnerskab med Bordeauxs største négociant, Castel.
Samarbejdet er der kommet en vin ud af, Château Changyu-Castel årgang 1992. Sagen er bare, at i 1992 havde vinhuset endnu ikke plantet en eneste vinstok, og kapslen afslører da også, at vinen stammer fra henholdsvis 2004 og 2005!
Vinen fra 2006 får garanteret også årstallet 1992 på etiketten. Kineserne synes åbenbart, at det lyder bedre med en fin gammel årgang, og de har især forelsket sig i 1992.
Bortset fra denne vin skal man kigge langt efter kinesisk kvalitetsvin på butikshylderne, skriver Holger Volsing. For de kinesiske vinproducenter gælder det bare om at producere så meget vin som muligt – vinen går nemlig alligevel som varmt brød.
Faktisk har de kinesiske vinhuse, der tilsammen fremstiller 3,6 millioner hektoliter vin om året, ligefrem svært ved at følge med efterspørgselen.
............
    Château Montrose sat til salg
    I de sidste 200 år har 2. cru-slottet Château Montrose bredt sine vinmarker i Bordeaux-distriktet Saint-Estèphe. Det bliver de ved med at gøre, men det bliver højst sandsynligt med nye slotsejere ved roret.
    Ifølge Decanter har ejeren, Jean-Louis Charmolüe, sat slottet til salg, og en mulig køber har allerede meldt sig: Brødrene Martin og Olivier Bouygues.
    Brødrene ejer den store franske entreprenørvirksomhed Bouygues, og de skulle have råd til at købe Montrose – privat er de gode for cirka 8 milliarder kr., mens markedsværdien af deres virksomhed sniger sig op på godt 89 milliarder kr.
    Om brødrene bliver de heldige ejere af slottet er ikke godt at vide, da også andre virksomheder har meldt sig i kulissen.
...........
................
    < Hubert Trimbach fortalte om familiens vine med store franske håndbevægelser. I forgrunden på det ene billede sidder Ib Bergkjær fra Sigurd Müller Vinhandel.
............
Besøg fra tophus i Alsace
Hubert Trimbach fra et af Alsace’ virkelig tophuse, F.E. Trimbach, har efterhånden besøgt Danmark mange gange, og det har altid være et fornøjelse at møde ham. Dels fordi han er et entusiastisk menneske, dels fordi han medbringer nogle fantastiske flasker.
I mandags var han her igen, og denne gang stillede han en af familiens prestigevine, Riesling Cuvée Frédéric Emile, på bordet. Ikke bare i de to årgange 2000 og 2003, som Sigurd Müller Vinhandel aktuelt sælger til 235 kr. pr. flaske, men i ti årgange hele vejen tilbage til 1983.
Det gjorde han naturligvis for at demonstrere, at en stor hvidvin på Riesling-druen ikke nødvendigvis skal drikkes her og nu, men at den udvikler sig og vinder i kompleksitet, når den gemmes i hvert fald i fem-seks år.

Stjerner til vidunderlige dråber
Vi skal forskåne vore læsere for en detaljeret beskrivelse af de enkelte ældre årgange. Dels fordi de forlængst er gået ud af handelen, og dels fordi en enkelt gammel flaske naturligvis ikke er et fuldgyldigt udtryk for sin årgang. Flasker udvikler sig meget forskelligt. En af de flasker, vi smagte, var iltet, en anden havde propsyge i mild grad. Men det generelle indtryk står fast: Disse hvidvine har potentiale til et ret langt liv.
Af de smagte årgange Cuvée Frédéric Emile faldt vi især for 2000 (som der ikke er ret meget af tilbage her i landet, så skynd jer!), 1995, 1990 og 1983. Det er simpelt hen vidunderlige dråber. Nedenfor er der fem stjerner til 2003 og 2000, der aktuelt kan købes. Herudover smagte vi tre andre Trimbach-vine. Dem er der også stjerner til nedenfor.
Huset Trimbach, der blev grundlagt i 1626, ejes af Hubert Trimbach og hans bror, Bernard, der er 11. generation i familien. Men i dag er Bernards sønner inddraget i produktionen af vinene, der simpelt hen er selvskrevne på vinkortene i alverdens fornemme restauranter.
Med 1,4 millioner flasker hører Trimbach hverken til de store eller små vinhuse i Alsace. 85% af produktionen eksporteres, og Danmark er en flittig aftager – vi drikker 100.000 af flaskerne om året.

Imod egetræ, alkohol – og skruelåg
Hubert Trimbach har ved tidligere lejligheder sagt, at familien ikke lagrer hvidvinene på egetræ: – Druer smager ikke af egetræ, siger han. Det er en tilsat smag, og vi hader den i Alsace. Vi er europæere. Hvorfor skulle vi lade os påvirke af den nye verdens vinmagere og pøse egesmag i hvidvine?
Ved denne lejlighed fik vi at vide, at han heller ikke er glad for overdreven alkohol: Vi kunne sagtens lade vore druer hænge længere og udvikle mere sukker – og 17 gram ekstra sukker pr. liter giver 1% alkohol. Men vi ønsker ikke, at alkoholen skal gøre vinen tung og uelegant og maskere dens kompleksitet.
Og så fik vi også at vide, at han ikke går ind for skruelåg. Kun 1-2% af vores vine har propsmag, sagde han (uden at rødme), og vore importører nægter simpelt hen at købe dem, hvis der ikke er korkpropper i flaskerne – undtagen importørerne i Australien og New Zealand, men de aftager så lidt ...
.............
    Sexy, innovative og moderne
    De store oversøiske vinhuse i Chile, Argentina, Australien osv. har let spil. De har en kæmpemæssig produktion og har råd til markedsføring. Hvordan skal vi her i Europa med alle vores små vinproducenter klare os i den konkurrence?
    Ved at gå sammen. Det er netop, hvad fem italienske vingårde har gjort – to af dem i støvlens øverste krave (Friuli og Veneto), to midt i snørehullerne (Chianti og Toscana) og en nede på hælen (Puglia).
    De fem vingårde vil sælge deres vine i USA, og de har erkendt, at hvis vinene overhovedet skal blive opdaget på det store marked, så skal de være "sexy, innovative og moderne". De har derfor allieret sig med et amerikansk marketingfirma, der har hjulpet dem med at lancere The Bootleg Collection – smugler-samlingen.

    Smuglervine med lynlås
    Flaskerne er unægtelig meget usædvanlige. De er overtrukket med en tynd hinde af mat plast med et grafisk flot design – inklusive en lynlås, der løber fra top til bund.
    Lynlåsen kan dog ikke lynes op. Det havde ellers været en god idé, for på grund af betrækket kan man ikke se, hvor meget vin der er tilbage i flasken. Måske skulle man lave et langt, gennemsigtigt vindue bag på flasken.
    Det er lykkedes Skovgaard Vine i Slagelse at få fat i nogle af flaskerne. Vi har smagt dem, og nedenfor er der gode stjerner til dem.
............
Optimisme i Italien
I de sidste fire år har vinproducenterne i Italien ifølge det italienske landbrugs pressebureau AGI været temmelig modløse over den stigende konkurrence fra de oversøiske vinlande. Samtidig er deres egen konkurrenceevne blevet stadig ringere.
Nu viser en rundspørge foretaget af www.winenews.it blandt 50 af de førende italienske vinhuse, at optimismen er på vej tilbage, når det drejer sig om fremtidig eksport og omsætning.
Men for at italienerne igen kan spille bold med de store, skal der penge på bordet, mener producenterne – penge både til uddannelse, oplæring og markedsføring på nye markeder.
.............
Vine tilpasset en bestemt smag
I sidste uge afholdt de amerikanske vinproducenter ifølge avisen The Sacramento Bee deres store årlige vinsymposium i Sacramento. Et af de emner, der for alvor var oppe at vende, var muligheden for under produktionen at manipulere med en vin, så dens duft og smag tilpasses markederne i de forskellige eksportlande.
Det er allerede gjort med flere vine, blandt andet med en Cabernet fra Robert Mondavi. Selv om etiketten, årgangen og druesorten er den samme, smager vinen vidt forskellig alt efter, om man køber den i et amerikansk supermarked eller et europæisk. I USA er den en solmoden frugtbombe, mens den i Europa er mere tør og afdæmpet.

Smart skridt i kampen om markedsandele
Det med tilpassede vine kan dog godt være et problem. Tænk fx, hvis en amerikaner på rejse i Danmark vil nyde et glas af sit hjemlands vin og så opdager, at den smager helt forkert.
Men den slags misforståelser kan, som det blev fremført under symposiet, forhindres med en enkelt lille linie, der fortæller, at denne vin er altså til europæiske ganer.
Det at målrette vinen, så den falder i forbrugernes smag i de forskellige lande, kan selvsagt være en god måde at øge salget på – såvel nationalt som internationalt.
Australierne gør det med deres meget solgte vinserie "The Yellow Tail". Og det har også været almindeligt, at rosévine fra Provence havde en lidt sødere smag på de nordiske markeder. Om det stadig er sådan, ved vi dog ikke.

Ensretning af vinene
En stor del af de vinproducenter, der deltog i symposiet, var begejstrede ved tanken om tilpassede vine. Men der var også en del skeptikere blandt deltagerne.
De var bange for en al for stor ensretning inden for vin, hvis samtlige vinhuse i fx Californien begyndte at tilpasse deres vine efter en bestemt smag.
De mente også, at det ville være at øve vold på alt det, der gør vinens verden så spændende, som fx betydningen af vind, vejr og jordbundsforhold for de enkelte årgange samt de forskellige vinmageres personlige fingeraftryk.
............
Bonus og bobler i London
Hvert år i januar springer champagnepropperne i tusindvis i Londons barer, restauranter og diskoteker. Og flaskerne kan ikke blive store nok – magnummer og ikke mindst jéroboams, der indeholder 3 liter champagne, går som varmt brød. Og på en bar kan en jéroboam let snige sig op på en pris af 3000 pund (cirka 33.000 dkr.).
Januar er den måned, hvor de ansatte i Londons finansverden ud over den almindelige løn får en bonus, og der er ikke tale om peanuts – gennemsnittet for en bonus ligger på 23.000 pund (cirka 250.000 dkr.).
Ifølge Decanter er det især boblerne fra Dom Pérignon, der kommer i glassene, og i år er det gået helt vildt til. Man kan stort set ikke længere opdrive en jéroboam fra det fornemme champagnehus. Men så kan man jo altid snuppe en methusalem – en flaske, der indeholder hele 6 liter vin.

De store champagneflasker
En række store champagneflasker, der måske oprindelig blev fremstillet til det russiske hof, fik i 1800-tallet navne efter bibelske fyrster
* Jéroboam er en flaske til 3 liter vin, dvs. 4 normale flasker. Det er den største flaskestørrelse, hvori champagnen gærer. Alle endnu større flasker er bare beholdere, som man tømmer mindre flasker over i.
* Réoboam er en flaske til 4,5 liter vin, dvs. 6 normale flasker.
* Methusalem, en champagneflaske til 6 liter vin, dvs. 8 normale flasker.
* Salmanazar er en flaske til 9 liter vin, dvs. 12 normale flasker.
* Balthazar er en flaske til 12 liter vin, dvs. 16 normale flasker.
* Nebuchadnezzar er en flaske til 15 liter vin, dvs. 20 normale flasker.
............
Årets Champagnepris går til Erwin Lauterbach
Danmarks største gastronomiske hæder, Champagneprisen på 40.000 kr., går i år til restauratøren, mesterkokken og kogebogsforfatteren Erwin Lauterbach, der – som det lyder i begrundelsen for valget – er "en institution i nyere dansk gastronomi".
Lauterbach har sat sit præg på restaurantbranchen i mere end 25 år. Først var han direktør på Hotel Østerport, dernæst huserede han i køkkenet på Skovshoved Hotel, og siden 1993 har han forvandlet de allerbedste råvarer til delikate kreationer i restauranten Saison i Hellerup Park Hotel.
Overrækkelsen af Champagneprisen, der er indstiftet af de fem champagnehuse, Deutz, Laurent-Perrier, Louis Roederer, Pol Roger og Taittinger, vil ske den 5. maj. Ved samme lejlighed udkommer dem 15. årgang af "Danmarks bedste Spisesteder", som udgives af initiativtageren til prisen, det gastronomiske magasin Smag & Behag, i samarbejde med Det Danske Gastronomiske Akademi.
............
    Dansk vin til Systembolaget
    Hver sommer står de kendte Poulsen Roser linet op i planteskolerne. Men ægteparret bag roserne, Pernille og Mogens N. Olesen fra Fredensborg, er også vinmagere på deres slot Château Lecusse i det franske vindistrikt Gaillac. I løbet af de elleve år, ægteparret har gjort sig som vinproducenter, har deres vine høstet international anerkendelse og medaljer på stribe.
    Nu bliver det muligt for svenskerne at smage danskernes hædrede dråber. Systembolaget har nemlig besluttet sig for at sætte Château Lecusses rødvin "Grappes d’Or" på hylderne.
    Mere om roserne og vinslottet kan læses på www.poulsenroser.com og www.chateaulecusse.com
............
Køb aldrig 12 flasker, uden ...
VinAvisens smagepanel samles et par gange om ugen for at smage 20-30 aktuelle vine. En tredjedel finder vi ikke interessante nok. Ikke fordi de ikke kan drikkes, men fordi de ikke smager godt nok eller er for dyre i forhold til kvaliteten. Så dem skriver vi ikke om.
En del af de vine, vi smager, skal man købe 12 flasker af. Det er også i orden, hvis man på den måde kan få en god vin til en billigere penge. Men igen og igen lyder det fra smagepanelets deltagere: – Ups, den er ikke rar. Tænk, hvis man havde købt 12 flasker af den og skulle kæmpe sig igennem de næste 11.
Denne erfaring får os til udmønte følgende dybe livsvisdom: Køb aldrig 12 flasker, uden at du har prøvet en – og virkelig prøvet den, ikke bare smagt vinen af et lille plasticglas i en forretning.
..........
............
Slovenien vil vinde markedsandele
Vinproducenterne i Slovenien vil vældig gerne have en lidt større del af kagen, når det gælder det internationale marked.
I dag går kun 5% af landets vin til eksport, dvs. i alt 5 millioner liter. USA er hovedaftager, men der ryger også en sjat til både Tyskland, Bosnien-Herzegovina og Serbien-Montenegro.
I Slovenien er der flere bud på, hvad man kan gøre ved sagen. I dag udgør hele landet én stor vinregion, men Nationalrådet ønsker at dele regionen i tre, nemlig Primorsko, Podravje og Posavje. Det vil skærpe vinproducenternes konkurrencelyst, mener rådet, hvorved der vil blive skabt stadig bedre vine, som igen vil være lettere at afsætte på det internationale marked.
Landets forening for vinproducenter mener derimod, at producenterne skal stå sammen i én region og ved fælles hjælp få kvaliteten i top.
Allerede nu gør producenterne en indsats for at skabe bedre vine i en stil, der i højere grad appellerer til omverdenen – blandt andet ved at samarbejde med ønologer fra Australien og New Zealand.

.... .
--....
    Den danske vinbranche
    * Toscavini har fået forhandlingen af de italienske vine fra Elvio Cogno i Piemonte og San Donaci i Puglia.
    ...........--....
......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.........................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.........
..
    John Nybro (f. 1939) er oprindelig uddannet som skrædder, men har også arbejdet som salgschauffør for en bindericentral, ministerchauffør, folketingsbetjent og postmester. Og så har han siden 1970’erne haft en glødende interesse for vin. Det hele begyndte med "Den med Tyren", Præstetanker og Nonneblod, som blev hældt gennem et kaffefilter med hugget sukker for at tage den værste smag.
    Efterhånden kom der lidt bedre vine på bordet, og det blev frem for alt de tyske kvalitetsvine, der vandt John Nybros hjerte. Han gjorde ivrige studier i marken med flere årlige besøg hos diverse tyske vinproducenter. Og i 1989 slog han så dørene op for vinimportfirmaet Tysk Vin Klub, hvor man i dag finder et sortiment på cirka 100 forskellige håndplukkede hvide, røde, tørre og søde tyske vine.
    I 1995 startede han Foreningen Til Vinens Fremme i Egedal kommune hvor han bor.
    1. maj 2007 solgte John Nybro firmaet til Ole Porsvig, der fortsætter med det store udvalg af kvalitetsvine. Fra samme dato startede han Wine Research, et firma med Public relation-arbejde og kommunikation.
    John Nybros fritid går med at pleje familien samt en stor og uvurderlig vennekreds. Mobil: 22 17 74 93, e-mail: wineresearch@mail.dk.
.........
    Ugens vinøse billede
    Lui Rasmussen er tjenerelev på H.C. Andersen Hotel i Odense, og da han sidste år plukkede druer hos familien Janoueix på Château Haute Sarpe i Saint-Émilion, tog han dette billede.
    – Da vi var halvvejs gennem høsten, skriver han, – skulle det fejres med en mindre fest. Vi skulle alle klædes ud og nyde en fire retters menu (men det fik vi nu både til frokost og aftensmad alle dagene, jeg var der), og så blev to biler som den på billedet kørt frem til anskuelse.
    – De gjorde det formentlig, for at vi ikke skulle glemme, hvem vi plukkede druer for. "Domaines Viticoles Joseph Janouiex", står der med store bogstaver på bilen. Det er jo et stolt folkefærd, de slotsejere. Forståeligt nok.
    Vi siger tak til Lui Rasmussen for billedet og kan lige tilføje, at Janouiex er et af flere Bordeaux-navne, som er af baskisk oprindelse. Et andet er Moueix – familien, der blandt andet ejer Château Pétrus.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der nedenstående 29, som fik mere end to stjerner, og 19, som fik fem stjerner. I alt 129 stjerner. Igen en virkelig god høst. To flasker havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vinene fra Trimbach


Riesling Cuvée Fréderic Emile, F.E. Trimbach, Alsace, Frankrig 2003
235 kr., Sigurd Müller
En hvidvin, der dufter af frisk frugt med et strejf af grønt græs. Smagen byder på en anelse honningagtig sødme samt en forfriskende og tilpas syre.


Riesling Cuvée Fréderic Emile, F.E. Trimbach, Alsace, Frankrig 2000
235 kr., Sigurd Müller
En liflig duft af blandt andet grønne æbler strømmer én i møde fra denne hvidvin. I smagen er der lidt saftigt grønt æble samt en anelse krydret sødme. En pragtfuld vin, der kan drikkes nu eller gemmes endnu et par år.


Hommage à Jeanne, F.E. Trimbach, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2000
240 kr., Sigurd Müller
En hvidvin, der er skabt til ære for Hubert Trimbachs mor, Jeanne, der blev 102 år, og hvis billede ses på etiketten. Og den vin kan hun godt være stolt af. Den er elegant med en dejlig duft af forårsblomster og en let krydret, sødmefuld smag samt tilpas syre.


Réserve Personelle, F.E. Trimbach, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2000
160 kr., Sigurd Müller
En ualmindelig dejlig hvidvin med en behagelig tørhed og en god syre. Der er også en anelse røg i smagen, hvilket er typisk for Pinot Gris-vine. Den vil stå glimrende til røget fisk.


Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre, F.E. Trimbach, Gewurztraminer, Alsace, Alsace, Frankrig 2000
175 kr., Sigurd Müller
Der er tale om en Gewurztraminer i verdensklasse med en uforglemmelig krydret sødme og en lang og fyldig eftersmag. Nyd den til let krydrede retter med fx fisk eller til en god skive gåselever.




Smagningen af Bootleg-vinene


Bootleg, Villa Trasqua, Rosso Toscano IGT, Italien 2003
75 kr., Skovgaard Vine
Glimrende rødvin med en let krydret, frugtagtig smag og med bløde tanniner. Og heldigvis ikke nogen bamse. En harmonisk vin, man drikker med største glæde. Prisen værd.


Bootleg, Castello Sonnino, Chianti, Italien 2004
69 kr., Skovgaard Vine
En rigtig god normal-chianti, der simpelt hen er skabt til mad. Let og kultiveret, saftig og charmerende.


Bootleg, Apollonio di Terre del Grico, Puglia IGT, Italien 2003
69 kr., Skovgaard Vine
Fyldig, saftig, krydret og ganske flot rødvin, måske lidt endimensionel, men mange vil elske den på grund af dens sødme.


Bootleg, Trevisiol, Sauvignon Blanc, Colle Orientali del Friuli, Italien 2004
69 kr., Skovgaard Vine
En virkelig udmærket hvidvin med en frisk og typisk Sauvignon-duft og -smag. Velegnet til lidt fede fiskeretter.


Bootleg, Tenuta Setten, Pinot Grigio delle Venezie IGT, Italien 2004
69 kr., Skovgaard Vine
Ret let og enkel hvidvin. Udmærket som hverdags-vin.




Hvidvine


Château d’Etroyes, Cuvée Vieilles Vignes des Ormeaux, Mercurey, Frankrig 2003
120 kr., MacWine
Denne fortræffelige hvide bourgogne møder op med en guldmedalje fra den store smagning i Paris, og medaljen synes at være velfortjent. Vinen har en interessant og koncentreret smag med fine fadtoner. Umiddelbart drømmer vi om at nyde den til en vellavet kylling med flødesauce. Men den er i det hele taget bredt anvendelig.


Cascina Chicco, Anterisio, Roero Arneis, Italien 2004
109 kr., Vinkrogen
Arneis er en hvidvins-drue, der dyrkes i det italienske Piemonte-distrikt Roero. Her leverer den most til en dejlig hvidvin en dejlig duft og en blød og mild smag, der udvikler sig fint i munden med en lidt mandelagtig eftersmag. En speciel og meget dejlig vin, der fx vil være glimrende til en italiensk antipasto – eller til en dansk frokost.




Rødvine


Domaine Gimond, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2003
149 kr., Oxholm Vin
Kraftig, men samtidig elegant rødvin med en moden, afrundet og frugtagtig smag og let krydderi. Velegnet fx til en god kalvesteg.


Poggerino, Chianti Classico, Italien 2003
110 kr., Viniropa
Virkelig dejlig rødvin, fadlagret, harmonisk, med saft og kraft, lavet på Sangiovese og nogle få procent Merlot. En vin, man drikker med største glæde, og som er velegnet til hele det italienske køkken – og til det danske med. Vi kunne fx godt tænke os den til stegt lam.


Riva, Primitivo, Salento IGT, Italien 2004
59,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Dette er en virkelig god Primitivo-rødvin, fyldig og blød – en vin, som mange vil kunne lide. Den har toner af sorte bær og lakrids og bløde tanniner. Og så har den en yderst rimelig pris i forhold til kvaliteten. Smagepanelet gættede på en væsentlig højere pris.


Antis, Reserve, Mendoza, Argentina 2003
99 kr., A Vinstouw
Der er muskler i denne fadlagrede rødvin på druerne Merlot, Malbec og en smule Cabernet. En flot vin, der kræver sin ret (madret). Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet og gerne servere den let afkølet. Den kan godt gemmes i endnu nogle år.


66, Vieilles Vignes, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2004
49,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Ganske dejlig rødvin med saft, blødhed og en lille sødme. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Velegnet til alle kødretter. Prisen er yderst rimelig for den gode kvalitet. Den femte stjerne får den for prisen.


Domaine de Cristia, Côtes-du-Rhône, Frankrig 2003
59,95 kr., The Wine Company
En lækker, koncentreret og kraftig rødvin med smag af sveskeblomme og lakrids samt et strejf af sort peber. Så afgjort en madvin, der vil være ideel til en krydret bøf.


Padre Pedro, Casa Cadaval, Vinho Regional Ribatejano, Portugal 2001
66 kr., Vin i skoven
Moden og interessant rødvin. Herligt ind imellem at få en god portugiser. Den er blød, krydret, meget frugtagtig og lækker, og den lægger sig godt i munden.


Ravanal, Syrah / Carmenère / Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile 2004
100 kr., Cissus Holgros
Flot og meget dejlig rødvin med masser af blød frugt og krydderi. En vin, som mange vil kunne lide. Velegnet til en velsmagende kødret.


Mortiès, Pic Saint-Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
89,95 kr., The Wine Company
Noget af en fed bamsevin, men ganske flot med tilstrækkelig frugt til at holde alkoholen (14,5%) i skak. Den skal have en meget kraftig ret, fx en peberbøf med en kraftig vinsauce.


Tenuta Sant’Antonio, Amarone della Valpolicella, Italien 2002
285 kr., Italian Wines
Rødvin med en flot og kraftig duft og en fyldig smag med toner af lakrids og desværre også af alkoholens lidt kradse sødme (15½%). Men sådan er de store amaroner jo ofte … Den skal have en kraftig kødret – og husk at dekantere vinen. Den har en del bundfald.


Nobile, Peza, Grækenland 2004
106 kr., Græsk Vinimport
Grækerne laver også gode vine, fx denne rødvin, der er både kraftig og afrundet, men desværre også ret dyr. Den er en meget anvendelig vin, der går fint til mange retter.


Felipe Rutini, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget saftig rødvin fuld af sol – og solbær og lakrids … En vin til store (argentinske) bøffer. Helt billig er den ikke.


Emiliana, Reserve, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2003
54,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Til prisen en pæn og enkel oversøisk Chardonnay.


Rapunzel, Shiraz, Barossa og Hunter Valley, Australien 2000
118,25 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Til en god steg, fx vildt, vil denne rødvin være udmærket, Men rigtigt oppe og ringe er den ikke – til den pris. Rapunzel var jo den smukke pige med den lange fletning i brødrene Grimms eventyr ...


Domaine Barthès, Bandol, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret enkel hakkebøffe-rødvin. En okay vin, men uden det store vingefang.


Château Perruchot, Côte-de-Beaune Villages, Frankrig 2002
99 kr., Fionia Vin
En enkel og lidt spinkel Pinot-rødvin med en vis moden blødhed. Hvis den ikke kostede 100 kr., ville den være en udmærket hverdags-vin.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet i deres spalter. Vinskribenterne indsender selv oplysninger om disse vine til anker@vinavisen.dk, men importørerne er også velkomne til at give os et tip med henvisning til medie og antal stjerne, glas eller lovord.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Ekstra Bladet
Château Pey de la Tour, Réserve du Château, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2003Rødvin59 kr.Netto
Antis, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003Rødvin59 kr.A Vinstouw
.
ErhvervsBladet
Moulin de Padoin, Bordeaux Superieur, Frankrig 2000Rødvin45 kr.Holte Vinlager
.
Frederiksborg Amts Avis
Finca Sophenia, Malbec, Argentina 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin79,95 kr. (v12)Vintjeneren.dk
Altosur, Sauvignon Blanc, Argentina 2005 (pris ved 12 flasker)Hvidvin49,75 kr. (v12)Vintjeneren.dk
.
Jyllands-Posten
Casa de la Ermita, Dulce, Monastrell, Jumilla, Spanien 2003Sød vin75 kr.ISO
Domaine Viret Solstice, Vin de Pays de Porte de Méditerranée, Frankrig 2003Rødvin90 kr.H.J. Hansen
Navarro Vineyards, Pinot Noir, Californien 2001Rødvin175 kr.Jysk Vin
.
Politikens Lokalaviser
Schlumberger ”S”, Domaine Schlumberger, Riesling, Alsace, Frankrig Hvidvin79 kr.Amka
......
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.