Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13, 2006





Vin-aktuelt i uge 13
27. marts - 2. april 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 12
VinAvisen uge 11
VinAvisen uge 10
...............


...........
CRAV bruger stadig grovere metoder
Comité Régional d'Action Viticole (CRAV) – komiteen for vinmæssige aktioner – er rigtig på barrikaderne i øjeblikket i det sydfranske Languedoc.
Foreningens demonstrationer er ifølge fagbladet Beverage taget til, og hærværket bliver af stadig grovere karakter.
For en uge siden gik det ud over det store vinfirma Groupe Val d’Orbieu i Narbonne. Adskillige af virksomhedens vintanke blev brudt op, og vin til en værdi af cirka 2 millioner euro (cirka 15 millioner dkr.) strømmede ud på jorden.

Manglende handlekraft
Gennem det sidste års tid er flere store sydfranske detailforretninger og virksomheder, der handler med vin, blevet udsat for lignende hærværk.
Årsagen er som regel firmaernes forretningsmetoder. Val d’Orbieu opkøber fx vin fra femten kooperativer i Languedoc-regionen. Heraf går hovedparten til eksport, hvilket indbringer vinfirmaet en pæn indtjening (selv om det nu ikke kører i olie for øjeblikket). Problemet ifølge CRAV er bare, at vinproducenterne i den anden ende får en ussel mammon for deres vin, hvilket de selvsagt er utilfredse med.
Val d’Orbieu havde ellers netop sat sig til forhandlingsbordet sammen med vinbranchefolk og politikere for at finde frem til løsninger på vinproducenternes katastrofale forhold. Men efter angrebet på vintankene gider ejerne af virksomheden ikke lege med mere. De mener nemlig, at det er regeringens og branchefolkenes manglende handlekraft og realitetssans, der er skyld i, at hærværket er løbet løbsk.

Mild dom til hærværksmænd
En af CRAV's foretrukne aktioner er vejblokader på motorvejen mellem Montpellier og Béziers samt hærværk på politibiler. Forleden blev ni demonstranter ifølge Decanter taget på fersk gerning via overvågningskameraer fra en helikopter.
Fem af dem fik dog hurtigt lov til at gå, uden at der blev rejst sigtelser mod dem. De øvrige fire måtte gennem en retssag, hvor anklageren krævede op til seks måneders fængsel samt bøder og periodevis inddragelse af kørekortene. Det endte dog med en nærmest symbolsk betinget fængselsdom på en måned.
For en gang skyld havde de ellers så vrede vinbønder et smil på læben, da de forlod retssalen og sluttede sig til de flere hundrede kolleger, der jublende ventede på dem udenfor.

Penge til de trængte vinbønder
Ifølge Just Drinks har den franske premierminister Dominique de Villepin stillet en ekstra understøttelse på 90 millioner euro (670 mio dkr.) i udsigt til landets trængte vinbønder.
Det kom frem på en kongres i Metz, afholdt af Frankrigs ledende landbrugsorganisation, FNSEA (Fédération Nationale des Syndicats d'Exploitants Agricoles).
De 50 mio euro vil være en hjælp til at genoprette branchen økonomisk og strukturelt, mens de 40 mio skal hjælpe vinbønder, der kæmper med at afbetale deres lån. Frankrig vil samtidig ansøge EU-kommissionen om tilskud til yderligere destillering.
Vinsektoren har allerede tidligere fået understøttelser på i alt 70 millioner euro (520 mio dkr.).
.............
Vrede chilenske vinavlere
Under den nyligt afholdte høstfest i den chilenske by Curicó blev gaderne indtaget af en større demonstration. Den bestod af vinavlere, som er vrede over de alt for lave priser, som de store vinhuse i Chile giver dem for deres druer.
For nogle vinavleres vedkommende er der tale om en halvering af prisen i forhold til tidligere.
Men vinhusene er også under økonomisk pres. Den chilenske peso er steget markant, mens den amerikanske dollar er dykket. Og da hovedparten af den chilenske vinproduktion går til eksport, medfører det et markant tab for vinproducenterne. For at dække tabet, presser vinhusene så prisen på druerne.

Regeringen skal hjælpe
Demonstrationen gik ifølge Decanter ikke stille for sig. Der blev trommet, brugt fløjter og fremført bannere med ord som "de beder os om kvalitet og betaler os, som var det skrald".
Vinavlerne forlanger, at regeringen skrider ind med en økonomisk håndsrækning. Og i den forbindelse var der en ganske bestemt årsag til, at de havde valgt at demonstrere i Curicó. Den chilenske landbrugsminister, Alvaro Rojas, var nemlig til stede under høstfesten.
...........
    En prop med en stor viden
    Propper kan bruges til meget andet end at holde vinen indenbords i flasken. Hos Lab Id i Bologna har man udviklet den såkaldte Smart Corq – en almindelig syntetisk prop, der er forsynet med en lille chip på størrelse med et riskorn.
    I chippen kan man indkode alverdens oplysninger om vinen, producenten, regionen osv. Og når så forbrugerne skal vælge en vin, vil de med en særlig kodeaflæser i hånden kunne gå rundt mellem butikshylderne og aflæse alle informationerne.
    Teknikken, der fungerer via radiobølger, er faktisk en gammel kending fra militæret, hvor man i årevis har brugt den til at efterspore flyvemaskiner med.

    Kampen mod svindelvine
    Også vinsamlere vil have glæde af den nye prop i forsøget på at holde styr på deres vinkælder. Og så vil den være et glimrende middel i den konstante kamp mod svindelvine.
    Man har ifølge Wine Spectator tidligere forsøgt at sætte chippen uden på vinflaskerne, men det gik ikke – signalerne blev forstyrret, når flaskerne blev fugtige.
    Det italienske vinhus Arnaldo Caprai bliver det første, der afprøver den nye prop, som i øvrigt vil blive demonstreret på vinmessen Vinitalia i Verona fra 6. til 10. april.
...........
    Der er salg i vine med dyr
    Gennem de seneste tre år er der kommet mere end 1000 nye vine på det amerikanske marked. Og ifølge en markedsundersøgelse fra ACNielsen er der ingen tvivl om hvilke vine, der sælger bedst.
    Kvaliteten og prisen skal selvfølgelig være i orden. Men derudover sælger en vin dobbelt så godt, hvis der er et eller andet dyr, som kravler rundt på etiketten.
    Det kan fx være en abe, en fisk – eller som på den australske vin "Yellow Tail" en kænguru.

    Skruelåget sætter prikken over i’et
    I 2005 lå salget af vin i USA på 4,07 milliarder dollars (lidt over 25 milliarder dkr.). Deraf lagde forbrugerne i alt 600 millioner dollars (cirka 3,7 mia dkr.) i butikkernes pengekasser for vine med dyre-motiver.
    Ifølge All Headline News er årsagen ikke en særlig interesse for dyr hos de amerikanske forbrugere, men derimod at etiketterne er let genkendelige og skiller sig markant ud fra alle bogstavs-etiketterne på butikshylderne.
    Og, siger markedsundersøgelsen – og det er interessant: Hvis man for alvor vil vinde amerikanernes vinøse hjerter, så skal flasken ikke kun have et dyr på etiketten men også være forsynet med skruelåg.
...........
    < Daniel Haegi forklarede om sine vine, mens hans importør, Allan Hedstrøm, der ses længst til venstre, assisterede.
...........
En lille vinfamilie i Alsace
Domaine Haegi ejes af en af disse vinfamilier, som det er så hyggeligt at besøge i Alsace for at købe nogle af deres flasker ved kælderdøren.
Haegis vingård er lille. Der er 8½ hektar marker og 60.000 flasker om året. Der er vinbonden, Daniel Haegi, hans kone, Sylvie, hans 74 årige far, Bernard, og hans mor, Emmy. Samt en enkelt ansat.
Vinen er deres hele liv, og gennem nu tre generationer har de plejet deres marker og kælder og nået fremragende resultater.
I torsdags var Daniel Haegi på besøg, inviteret af sin importør igennem snart mange år, Allan Hedstrøm, og med sig havde han et lille udvalg af sine tyve forskellige vine, hvoraf de femten eksporteres til Danmark.

Stort gemmepotentiale
Da vi kom til smagningen fik vi skænket en blind hvidvin og skulle gætte.
Hvis man vil bevare sit vaklende ry som vinsmager, skal man nægte at deltage i den slags gættelege. Odds for at ramme rigtigt er alt for ringe. Så da vi fik glasset i hånden, slog vi det hen med, at det så ud til at være en sydamerikansk rødvin. Et anfald af alvor fik os dog til at mene, at det var en virkelig dejlig moden hvidvin, som i hvert fald havde fire-fem år på bagen.
Daniel Haegi grinede smøret og afslørede, at det var hans Silvaner 1970. En 36 år gammel hvidvin!
Hvorefter han fortalte om den særlige jord omkring Mittelbergheim, der muliggør vine med stort gemmepotentiale – hvis man altså laver dem på den rigtige måde.

En meget positiv smagning
Under smagningen, der resulterede i en galakse af stjerner (se nedenfor), smagte vi blandt andet en sjældent set rosé crémant d’alsace, lavet på Pinot Noir – en af Daniel Haegis specialiteter. 3000 flasker ud af hans årlige 5000 crémant’er er rosé.
Vi smagte også tre af hans vendanges tardives (senthøstede) på henholdsvis Riesling, Gewurztraminer og Tokay Pinot Gris, og det er fornemme søde vine til en pris, der egentlig er ret menneskevenlig – 199 kr. for en hel flaske.
Det var i det hele taget en meget positiv smagning af glimrende hvidvine fra en lille vinfamilie i Alsace og af vine, som man aldrig vil finde i et supermarked. Den slags vine, som man blandt andet skal lede efter hos garageimportørerne og snuppe før restauranterne.
...........
Forsikrede krumspring
Det er faktisk morsomt at følge med i svenskernes krumspring – både for at forbyde dit og dat og for at omgå forbudene.
I Sverige er det naturligvis forbudt at bestille alkoholiske drikke via Internettet og få dem leveret ved døren – i hvert fald indtil EU-domstolen har afgjort, at det er en teknisk handelshindring. Så det er der tusinder, der alligevel gør.
Samtidig er der oprettet et selskab, Transportgaranti AB, hvor man mod at betale 5% af varernes pris og fragt kan forsikre dem mod at blive snuppet af tolderne. Bliver flaskerne beslaglagt, får man pengene tilbage.
Foretagendet startede i november sidste år, og siden januar har det forsikret halvdelen af alle alkoholiske leverancer til Sverige.

Han lever livet farligt
At firmaet Transportgaranti AB lever livet farligt, blev fornylig demonstreret, da tolderne i Malmø og Helsingborg beslaglagde 66 paller med i alt 16.500 flasker, som næsten 500 kunder havde bestilt. Heldigvis for firmaet havde ikke alle kunderne tegnet en forsikring.
Til WOW News siger Fredrik Söderholm, der står for Transportgaranti AB, at han nu ikke går nedenom og hjem af toldernes fangst. Tværtimod betyder beslaglæggelserne, at han får endnu flere kunder.
Men – den dag EU-domstolen har gjort svenskerne Internet-import lovlig, må han naturligvis nedlægge firmaet.

Respons over forventning
I sidste uge lancerede et af de svenske importfirmaer, Goodspirits.se, en meget opsigtsvækkende reklamekampagne i en række landsdækkende aviser.
Her kunne svenskerne læse, hvilke fordele der er ved at købe vin og spiritus via nettet til priser et godt stykke under Systembolagets.
Responsen var langt over forventningerne. To gange brød Goodspirits’ hjemmeside sammen.
Firmaet har i år budgetteret med 10 millioner skr. til markedsføring.
...........

...........
I vinhuset Ferrari-Carano er der flere smagerum. Her ses det fornemste af dem, hvor man blive bænket i magelige lænestole og får skænket i glassene – hvorefter man bærer vin i kassevis ud til bilen.
    Til gratis drukgilde i Californiens vinhuse
    Der var engang, da vinproducenterne i Californien med glæde skænkede smagsprøver i glassene, når turisterne lagde vejen forbi. De var jo bare glade for, at folk viste interesse for deres produkter.
    Men nu har interessen ifølge San Francisco Chronicle taget overhånd. Horder af turister vælter ind ad dørene til vinhusenes smagerum og tømmer prøveflaskerne for så at ile af sted til det næste vinhus – uden at købe bare en enkelt flaske vin.
    Et besøg i Californiens vinøse smørhul, Napa og Sonoma Valleys, er for mange turister blevet det samme som ét langt gratis drukgilde.

    Vinhusene skiller bukkene fra fårene
    De californiske vinproducenter er godt trætte af at lægge hus til den gratis drukfest, og stadig flere forlanger nu, at der kommer penge på bordet, før der kommer vin i glassene.
    Et smagegebyr på omkring 25 dollars (cirka 150 dkr.) er efterhånden blevet dagligdags kost. Og i nogle vinhuse kan man slet ikke komme indenfor, med mindre man på forhånd har en aftale.
    For at tiltrække et købedygtigt og alvorligt vininteresseret publikum er producenterne også – mod et klækkeligt honorar – begyndt at tilbyde forskellige former for "oplevelses-pakker". De kan foruden en vinsmagning fx omfatte en rundtur i vinhuset samt efterfølgende frokost med gastronomi i luksusklassen.
...........
Château Cantenac Brown solgt
I VinAvisen i uge 51 sidste år skrev vi om Margaux-slottet Cantenac Brown, der var blevet sat til salg af ejeren, forsikringsfirmaet Axa Millesimes.
Nu er salget en realitet, og køberen er den britiske investor Simon Halabi.
Købssummen er ikke offentliggjort, men den syrisk fødte forretningsmand har pengepungen i orden. Han er god for 750 millioner pund (cirka 8 milliarder dkr.) og ejer desuden adskillige ejendomme – blandt andet skyskraberen Aviva Tower i hjertet af London.
Det er dog første gang, at Halabi har kastet sig over et vinhus, men ifølge Decanter har han store fremtidsplaner for slottet og dets vine.
.........
Tjek på Pinot Noir druen til mindste detalje
Efter seks års forskning er det lykkedes et hold forskere fra landbrugsinstituttet San Michele all'Adige i den norditaliensk provins Trento at bryde Pinot Noir-vinplantens genetiske kode.
I mandags fremlagde forskerne resultatet, og der er tale om intet mindre end en sensation, der ifølge nyhedsbureauet ANSA vil kunne få stor betydning for vinproduktionen rundt omkring i verden.
For det første vil det blive muligt at skabe nye vinplanter, der udelukkende vil producere druer af højeste kvalitet.
For det andet vil man kunne fremstille nye og mere målrettede sprøjtegifte, der i højere grad vil kunne beskytte vinplanterne og samtidig forvolde mindre skade på miljøet.
...........
    Også skruelåg på Bordeaux-vine
    Ifølge nyhedstjenesten Wine.co.za er skruelåget ved at få indpas i det konservative Bordeaux. Vinfirmaet André Lurton, der producerer 4 millioner flasker vin om året i prislejet 6-25 euro (45-190 dkr.), har således meddelt, at det fremover vil sætte skruelåg på alle sine hvidvine, og at det sikkert også snart vil gå over til skruelåg på en rødvin.
    Samtidig forlyder det fra Château Agassac, der laver en god Médoc til cirka 20 euro (150 dkr.), at slottets 2004-årgang, der frigives i næste måned, vil komme både med skruelåg og korkprop. Så kan kunderne vælge, om de vil være med i spillet om den propsyge vin eller ej.
    Eneste problem i Frankrig er en udtalt modstand mod skruelåg. I en markedsundersøgelse fra 2004 udtalte 77% regulære vinnydere, at de foretrækker korkpropper. Tallet kan dog være ændret noget siden.
...........
Konkurrence i åbning af flasker
I sidste weekend afholdt man på restaurant Metró i Stockholm en konkurrence i åbning af ølflasker. Vinderen blev Hanna Owe fra Köket Bar. Hun nåede at åbne atten flasker på 10 sekunder. Hvad man dog finder på!
Nej, vi skal nok lade være med at foreslå et kapløb mellem at åbne flasker med henholdsvis korkprop og skruelåg.
Derimod var det måske en idé, hvis man opfandt et eller andet redskab – gerne lidt indviklet og fint dekoreret – som restauranterne kunne bruge til åbning af skruelåg. Så kunne tjenerne genvinde lidt af de fornemme ritualer omkring det at trække en flaske op, og deres gæster kunne fortsat føle sig tilpas imponerede.
...........

...............
Søren Skifter Christensen og hans schweiziske kone, Nicole, som han traf i 1994 i Mexico. Datteren hedder Lykke.
    Endnu en dansk vinbonde
    Den 35 årige Søren Skifter Christensen er en ny dansk vinbonde, der er gået en helt anden vej end de fleste andre. Han har ikke købt et gammelt fransk slot eller begyndt for sig selv på en mark i Spanien. Han er udvandret til Chile – har virkelig klippet navlestrengen til Danmark, som han siger – og i Chile har han købt halvdelen af en mark på 30 hektar og forpagtet resten. Ikke noget lille projekt – 30 hektar svarer immervæk til 70 fodboldbaner.
    På al denne jord i Las Cabras, Valle del Rapel, dyrker han druerne med hjælp fra den chilenske ønolog José Ramon Vega, og druerne forvandler han til vin på en stor bodega i Rosario, hvor han har sine egne ståltanke stående.

    Dansk fra Chile
    Søren Skifter Christensen har netop lanceret sine første to vine, en Cabernet Sauvignon og en Syrah, og vinen har han kaldt Danés de Chile, Dansk fra Chile.
    I årgangen 2005 har han lavet vin til 400.000 flasker, og også salget af dem foregår på en usædvanlig måde, hvor HoReCa, detail- og firmavinskunder bestiller vinen i Chile via fx mail, men får vinen tilsendt fra speditionsfirmaet WHTS og Anders Søkjaer i Hedehusene.
    Den slags er muligt i dag, hvor Chile ikke er længere væk end en e-mail.
....................
Lidt post festum
Dansk Sommelier Forening har først i torsdags sendt os en pressemeddelelse om Danmarks-mesterskabet for sommelierer og vintjenere. Og da dysten afgøres søndag eftermiddag, er det jo lige ved at være lidt post festum i denne VinAvis, som udkommer søndag formiddag.
Vi bringer nyheden alligevel. Altså: Søndag d. 26. marts, kl. 16-18 afholdes den spændende finale i mesterskabet, og det foregår på Hotel Phoenix i Bredgade i København. Alle er velkomne. Der er gratis adgang, og man skal bare møde op lidt før kl. 16.
I næste uge bringer vi resultatet.
..........

.........
Nogle snapshots fra smagningen, fra Camille Seghesios Zinfandel-seminar og fra aftenens middag.
    Californisk tilløbsstykke
    I mandags havde 47 californiske vinhuse inviteret til en stor smagning i Tivolis nye glasbygning ved koncertsalen – den med det store akvarium – og det blev noget af et tilløbsstykke.
    Der var 32 stande, og hvis man ellers havde smagsløg til det, var der mulighed for at smage over 300 forskellige vine.
    I alt kom der cirka 300 professionelle vinfolk og efterfølgende knap 350 forbrugere. Så der var fyldt op. Endelig var der 152 deltagere i aftenens middag, som foregik i en festlig stemning ved det flotte akvarium.
    I forbindelse med smagningen var der et Zinfandel-seminar, ledet af Camille Seghesio fra den berømte californiske vinfamilie. Her var der 66 pladser, og de blev alle fyldt op.
............

............
Det franske skema er naturligvis oversat til dansk.
    Her er 100 point smageskemaet
    Jørn Nielsen kan huske, at vi tidligere har bragt et smageskema efter 100 point-princippet, men han kan ikke finde det.
    Det kunne vi – heldigvis. Selv om der jo efterhånden ligger en masse stof i vores omfattende netarkiv.
    Skemaet kan findes ved at klikke her, og pdf-filen er lige til at printe ud, så skemaet kan bruges i vinklubber, firmaer og andre steder.
    Og for at skemaet nu ikke fremover skal blive væk, så har vi også lavet et link til det på siden med "Mere stof". Denne side findes i det lille "kartotek" allerøverst i hver uges nyhedsbrev.

    Faktisk ret smart
    Smageskemaet benyttes af de to internationale organisationer OIV (Organisation International de la Vigne et du Vin) og UIOE (l'Union Internationale des Oenologues), og det er faktisk ret smart.
    Det leder én gennem bedømmelsen af vinen – dens udseende, duft, smag og harmoni – og giver mulighed for give hver egenskab karakter efter en fem-skala. Hvis man sætter krydser hele vejen ned under "Excellent", giver point-tallene tilsammen 100 point.

...........
    Flere Mozart-vine
    I anledning af Mozart-året har vi tidligere skrevet om Marzemino – rødvinen, som Mozart elskede, og som operaens Don Giovanni drak, før han blev slået ihjel af den forstenede kommandant.
    Vi har efterlyst disse vine på det danske marked, så Mozart-elskere kunne få noget i glassene, og nogle enkelte flasker er dukket op:
    * SuperBest, Centerparken 34 i Vigerslev, sælger den halvsøde og perlende spumante-type. Den bærer navnet Valdo og koster 59,95 kr.
    * Toscavini importerer en tør Marzemino fra vinhuset Concilio i Trento. Den er lavet på 100% Marzemino og uden fadlagring og har fået to glas i den nye Gambero Rosso. Prisen er 69 kr.
    * DWC Vin har to vine fra huset Tarczal – en Marzemino 2002 til 95 kr. og en Marzemino Husar 2001 (en cru-version) til 140 kr.
    * Carlo Merolli har netop hjemtaget to Marzemino-vine, en tør og en sød, som vi anmelder nedenfor – se denne uges smageliste.
    * Strandgården i Helsingør har en Marzemino fra huset Mezzacorona. Den anmelder vi også nedenfor.
..........
--....
    Den danske vinbranche
    * Jens G. Eilertzen (læs om ham i Vinbranchens blå Bog) har i en lang række år været en flittig vinskribent, senest i Horesta’s branchemagasin "Visitor". Nu er han 81 og har besluttet at trække sig tilbage. Vi ønsker ham et godt og langt otium.
    * Flemming Kyed (læs om ham i Vinbranchens blå Bog) har fra og med marts-nummeret overtaget Jens G. Eilertzens vinside i "Visitor".
    * Erik Sørensen Vin er blevet dansk eneimportør af vine fra Bouchard Père & Fils, Château de Beaune. Det gamle Bourgogne-firma blev grundlagt i 1731 og købt af champagnehuset Henriot i 1995.
    ...........--....
............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..................................
    Ugens vinøse billede
    Jens Axelsen har være en tur i Portugal, og i Vila Nova de Gaia – på den anden side af Douro-floden over for byen Porto – besøgte han det gamle portvinshus Cockburn. Her tog han dette fine billede i flaskekælderen, hvor man opbevarer flasker helt tilbage fra 1863 (der lå i hvert fald en enkelt 63’er).
    Jens Axelsen viderebringer i øvrigt en advarsel om udtalen af navnet, og her må vi bede sarte sjæle om ikke at læse videre.
    Amerikanerne udtaler portvinshusets navn Co’burn, mens englænderne siger Cockburn – hvorefter amerikanerne griner smøret og siger: Dobbeltkonfekt.
    Forklaringen på dobbeltkonfekten er, at ordet både kan være portvinshusets navn og noget mindre heldigt. Cock er nemlig et vulgært udtryk for, hvad vi på dansk staver med tre bogstaver, hvoraf det første er et p og det sidste et k. For nu at sige det lidt pænt.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 53 vine. Af disse vine var der nedenstående 39, som fik mere end to stjerner, og 28, som fik fem stjerner. I alt 182 stjerner. En meget fornem høst, der naturligvis blev præget af de fine vine fra Alsace.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vine fra Domaine Haegi


Domaine Haegi, Crémant Rosé, Alsace, Frankrig
99 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
En dejlig boblevin med et flot brus, der fører en let parfumeret duft af forårsblomster med sig. Smagen er fyldig med masser af frisk frugt og med et strejf af bittermandel i eftersmagen. En vin, der er god til prisen og til diverse lette retter.


Domaine Haegi, Riesling, Cuvée Prestige Brandluft, Alsace, Frankrig 2002
89 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
Flot hvidvin med en sprød sødme og smag af fersken og pære. 10% af druerne har været angrebet af den ædle råddenskab, hvilket føjer endnu en liflig dimension til vinens duft og smag. En mild og elegant sommervin, der slutter blødt og rundt.


Domaine Haegi, Tokay Pinot Gris, Cuvée Aline, Alsace, Frankrig 2004
79 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
Daniel Haegi satte sig for at skabe en vin, der var lige så sød, blid og dejlig, som hans tiårige datter Aline. Målet er så afgjort nået med denne liflige og harmoniske hvidvin, der har en markant sødme. Vinen er selvfølgelig opkaldt efter datteren.


Domaine Haegi, Riesling, Vendange Tardive Brandluft, Alsace, Frankrig 2001
199 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
En dejlig senthøstet Riesling med en skøn krydret smag og en lang mild eftersmag med toner af abrikos og kærlighedsfrugt.


Domaine Haegi, Riesling, Grand Cru Zotzenberg, Alsace, Frankrig 1990
169 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
En spændende hvidvin, der har holdt sig godt, men så afgjort skal drikkes nu. Den har en karakteristisk duft af moden frugt og petroleum. Smagen er frisk, blød og rund. Det er sjældent, at man kan få en så gammel og fin Riesling til den pris.


Domaine Haegi, Tokay Vendange Tardive, Alsace, Frankrig 2003
199 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
En anelse røg møder næsen, når man dufter til denne hvidvin, mens smagen folder sig ud med masser af sødme, fylde og krydrede undertoner.


Domaine Haegi, Riesling, Grand Cru Zotzenberg, Alsace, Frankrig 2003
99 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
Denne hvidvin dufter som en hel buket sommerblomster. Smagen er fyldig, let krydret og tør og slutter med et strejf af bittermandel. En overordentlig lækker vin til prisen.


Domaine Haegi, Gewurztraminer, Cuvée Prestige, Alsace, Frankrig 2004
89 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
En meget harmonisk hvidvin med den typiske krydrede Gewurztraminer-næse. Smagen er lang, blød, sød og rund. En dejlig mild sommervin.


Domaine Haegi, Gewurztraminer, Vendange Tardive, Alsace, Frankrig 2003
199 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
Hvis desserten fx står på æblekage, så er denne hvidvin på senthøstede søde druer bare sagen. Den er fuld af søde lyse rosiner, abrikos og honning med forfriskende krydrede toner i eftersmagen.


Domaine Haegi, Riesling, Brandluft, Alsace, Frankrig 2003
69 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
En rigtig frisk madvin med en god syre og en behagelig tørhed.


Domaine Haegi, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2003
59 kr., Allan Hedstrøm Vinimport
Denne hvidvin har en fin duft og smag af frisk frugt, en anelse sødme og en frisk syre til slut, der gør den yderst egnet som madvin.




De tre nye Marzemino-vine


Burladore, Marzemino, Passito, Veneto, Italien 2005
145 kr. for 50 cl, Carlo Merolli
Rød og sød – sådan er denne udgave af Mozarts og Don Giovannis yndlingsvin. En ganske spændende vin, som vil gå fint fx til en lidt tør nøddekage. Den smager både af sød vin og rød vin med toner af kirsebær. Men sliksød er den ikke.


Mezzacorona, Marzemino, Trentino, Italien 2004
55 kr., Strandgården
En let og meget frugtagtig rødvin med en fin sødme, som mange vil kunne lide. Vinen er overordentlig venlig og let at drikke, blød og afrundet. Den er en oplagt ledsager til lettere middagsretter, og den lave pris gør den til en fin hverdagsvin.


Vigna del Gelso, Marzemino, Trentino, Italien 2004
83 kr., Carlo Merolli
Man forstår både Mozart og Don Giovanni – dette er en ganske dejlig rødvin. Den har en fin duft og en blød og saftig smag.




Mousserende vin


Naveran, Brut Reserva, Blanc de Blancs, Brut, Cava, Spanien
59,50 kr., Sigurd Müller
Liflig mousserende hvidvin med fine og stadig perler – og til en rimelig pris.




Hvidvine


Gobelsburger, Grüner Veltliner, Kamptal, Østrig 2005
79,75 kr., 66,50 kr. ved 3 flasker, Emmerys
En meget vellavet hvidvin med en liflig, let krydret duft og en ret kraftig, frisk og frugtagtig smag med tilpas syre. Glimrende til fiskeretter og som ledsager til en frokost.


Las Moras, Sauvignon Blanc, San Juan, Argentina 2005
59 kr., 49 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Forfriskende hvidvin med blomsterende duft og en smag præget af citrus.




Rødvine


Saint Romanée, Didier Cornillon, Syrah, Vin de Pays de la Drôme, Frankrig 2003
83,35 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Glimrende rødvin, harmonisk og lækker med fyldig frugt, krydderi og fin sødme. En meget anvendelig vin til mange retter.


Burle, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
65 kr., The Wine Company
Vellavet rødvin med fin harmoni mellem frugt, garvesyre, syre, sødme og sydfranske krydderurter – basilikum, lød budet fra hele tre i smagepanelet. Prisen er rimelig i forhold til den gode kvalitet.


Viu Manent, Reserve, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En kraftig duft af solbær møder næsen, og smagen er en eksplosion af aromaer fra sorte bær. En vin i fin balance. En nydelse til lidt kraftige retter. Prisen er okay.


Pirramimma, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2001
99 kr., Fionia Vin
Interessant rødvin med blød og saftig frugt og toner af solbær, mørke kirsebær, cedertræ …


Zonin, Amarone della Valpolicella, Italien 2001
109,95 kr., på tilbud 99,95 kr., Edeka
I forhold til prisen en virkelig udmærket Amarone. Der er kraft i den, og den skal ubetinget ledsage mad.


Domaine Michel-Andreotti, Vieilles Vignes, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2003
85 kr., Ranimex
Let og rar rødvin med god frugt og frisk syre. En dejlig vin, som gerne må skænkes let afkølet.


Domaine Saint-Michel, Minervois, Frankrig 2000
48 kr., Red & White
Dejlig og venlig rødvin med fyldig og saftig frugt og en fin sødme. Den er næsten seks år gammel, men stadig meget vital. Velegnet til mange kødretter – eller alene. Prisen er yderst rimelig.


Trincadeira, Casa Cadaval, Vinho Regional Ribatejano, Portugal 2002
98 kr., Vin i skoven
Fyldig og afrundet rødvin med god frugt – solbær, brombær, kirsebær – og tilpas syre. Eftersmagen er lang. Oplagt til en god bøf.


Conti di Numio, Amarone della Valpolicella, Italien 2000
199,75 kr., indtil 30. april: 99,75 kr., Skjold Burne
Flot Amarone med intens, men også blød frugt og disse karakteristiske toner af rosiner. En elegant og lækker vin, der er velegnet til en god bøf.


Grand Veneur, Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
54 kr., Red & White
Fyldig og dejlig Rhône-rødvin med god, ren frugt og en mundrensende syre, der gør vinen velegnet til mange kødretter – og grillmad. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


L.A. Cetto, Private Reserve, Nebbiolo, Baja California, Mexico 2000
99 kr., Haller Vine
Denne mexikanske rødvin på den italienske Nebbiolo-drue fik sidste år guldmedalje i den store vinkonkurrence i Bruxelles, og det forstår man godt. Det er en rigtig dejlig vin med god duft og en bred og blød smag. En virkelig nydelse. Vinen er velegnet til mange retter.


Gato Negro, San Pedro, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2005
29 kr., Fakta
Moden frugt, kirsebær, solbær og sød chokolade mødes i duften af denne charmerende rødvin. Smagen er uendelig blød og fuld af frugt samt toner af kaffe og vanille. Et rent fund til prisen.


Domaine de Verguière, Rasteau, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
69 kr., MacWine
En meget vellavet Rhône-rødvin med fyldig frugt og toner af peber. Lang eftersmag.


Poderi Luigi Einaudi, Vigna Meira, Langhe, Italien 2001
125 kr., Oxholm Vin
Poderi betyder vingård, vigna betyder vinmark, og Langhe er et distrikt i det italienske Piemonte. Så fra Lugi Einaudis vinmark Meira i Langhe kommer denne fornemme hvidvin med fem år på bagen. En moden herre, men stadig vital og med de smagsmæssige rynker og interessante budskaber, som sådanne herrer ofte kan udvise. Kort sagt: En spændende vin, moden, udviklet, afrundet og meget kompleks.


Santa Helena, Varietal, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2005
34,95 kr., Fakta
Til prisen er dette en udmærket rødvin. Pæn og ordentlig. Den fjerde stjerne får den for prisen.


RockBare, Shiraz, Barossa Valley, South Australia 2002
149 kr., A Vinstouw
15½% alkohol. En vild og voldsom rødvin, et muskelbundt på tærsklen til portvin. Man holder næsten kun til at drikke et enkelt glas, og vinen skal nærmest tygges. Vinen skal under alle omstændigheder have en meget kraftig ret. Eller grillmad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Bogle Vineyards, Cabernet Sauvignon, Californien 2003
129,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Rødvin med en intens og ren frugtsmag, blød og imødekommende. I duften og smagen er der kraftige mindelser om solbær, men også om brombær og lakrids. En god vin, omend uden de mange facetter. Prisen gør lidt ondt.


Uccelliera, Rosso di Montalcino, Italien 2002
137 kr., Fiasco-Vine
Meget saftig rødvin, der fylder munden med fornøjelse. En elegant vin, der er velegnet til mange retter – hele det italienske køkken. Men helt billig er den jo ikke.


Casa Catelli, Negroamaro, Puglia IGT, Italien 2003
85 kr., Italian Wines
Rødvins-bamse med en intens frugtsmag – den skal næsten tygges. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet – og skænk den til en kraftig kødret.


La Carraia, Sangiovese, Umbria IGT, Italien 2004
65 kr., Carlo Merolli
Saftig og mellemfyldig rødvin med toner af anis, mynte. Det er en enkel, men venlig vin.
.........

Letizia, Syrah, Sicilien IGT, Italien 2003
59,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En udmærket rødvin med en kraftig duft af blommer, figner, abrikoser og valnødder. Smagen er koncentreret og fyldig, men alkoholen overdøver lidt de finere smagsnuancer. En vin, der kræver en kraftig oksekødsret.




Sød vin


Koronha Birtok, 3 Puttonyos, Tokaji Aszú, Ungarn 1993
45 kr. for 25 cl ved 12 flasker, Laszlo's Vin / Hungary
Sød – men ikke SÅ sød. I smagen er der tørrede æbler, abrikoser og en god syre, der afbalancerer sødmen. Prisen er rimelig.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.