Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25, 2006

...





Vin-aktuelt i uge 25
19. juni til 25. juni, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 24
VinAvisen uge 23
VinAvisen uge 22
...............
........
Det er ikke vores problem
Lige ved en milliard liter vin. Så meget ligger usolgt i australske tanke. Og årets vinhøst var næsten en rekord.
Resultat: For stort et udbud af vin, for lille en efterspørgsel, faldende priser og en masse producenter og druedyrkere, som er ved at gå i rødt.
I forrige uge bad den australske vinindustri landets regering om et offentligt tilskud på 60 millioner australske dollars, men regeringen svarede: Det er ikke vores problem.
Hovedansvaret for at finde en vej frem ligger hos industrien selv, sagde landbrugsminister Peter McGauran og henviste til den manglende succes, som de mange tilskud har haft i Europa. Her er vinsøen ikke blevet mindre, og priserne er stadig i bund.

Fjerdestørste eksportør
Australien har mere end 2000 vinbrug og er verdens fjerdestørste vineksportør efter Frankrig, Italien og Spanien.
I 90’erne kunne industrien ikke følge med den globale efterspørgsel efter de såkaldte new world vine. Man tilplantede tusinder af hektar med vin, og i løbet af de sidste ti år er det dyrkede areal mere end fordoblet til 154.000 hektar.

Australien satser på Kina
Når det gælder den australske vinsø, er der et lille lys forude, og lyset hedder Kina. I løbet af det sidste år er eksporten af australsk vin til kineserne steget med hele 482% til 11,75 millioner liter eller cirka 16 millioner flasker.
Ifølge Decanter er det den støt voksende middelklasse i Kina, der er den helt store aftager, og det er frem for alt vinene i den billige ende af prisskalaen, der har indtaget markedet.
Eksporten af vin til kineserne er dog stadig peanuts sammenlignet med det, der ryger til Australiens største marked, Storbritannien. Her har australierne bidt sig godt fast og har cirka en fjerdedel af vinmarkedet.
........
Uenighed om støtte til destillering
EU har netop vedtaget at give franske vinproducenter støtte til destillering – 3 euro (cirka 22 dkr.) pr. alkoholgrad og pr. hektoliter kvalitetsvin og 1,9 euro (cirka 14 dkr.) pr. grad og hl bordvin.
Den franske landbrugsminister Dominique Bussereau synes imidlertid, at støtten er for lav, og ifølge Just Drinks har han ytret, at han vil spytte yderlige i kassen med 0,35 euro (2,60 dkr.) for AOC-vine og 1 euro (7,45 dkr.) for bordvine.
Men den slags godgørende initiativer vækker ikke just begejstring i EU. Her betragter man destilleringen som en midlertidig løsning. På længere sigt gælder det om at få vinproducenterne til at skære ned på produktionen – noget, der måske kan få lange udsigter, hvis støtten bliver for attraktiv.
........
Robert Parker er vred på Médoc
På sin webside har vinguruen Robert Parker ifølge Decanter givet ejerne af de store vinslotte i Médoc det glatte lag.
Vinslottene trækker frigivelsen og prissættelsen af årgang 2005 unødigt i langdrag, mener han. Årgangen er blevet rost til skyerne, og der vil derfor være rigtig gode penge at tjene for slotsejerne. Nu sidder de så og vogter på hinanden og venter på, hvem der først kommer på markedet med vine og priser. Så kan de jo altid selv lige give den en tak ekstra opad på prisskalaen.
Ifølge Robert Parker bør de enkelte slotte hurtigst muligt finde frem til en pris, som på én gang er fair og fordelagtig – og så ellers hoppe op og falde ned på, om naboen tjener et par kroner mere eller mindre.
Han kalder slotsejerne misundelige og grådige og mener, at deres blaserthed og trækken i langdrag vil give bagslag. Kunderne er trætte af denne prispolitik, og de gider heller ikke at vente længere på vinene, lyder det fra Parker.
En af slotsejerne, Lilian Barton fra Château Léoville Barton, har allerede mærket en snært af den aftagende interesse. En af hendes kunder i Hong Kong fortalte – dog med et glimt i øjet – at han nu havde købt Louis Vuitton kufferter (verdens dyreste kufferter) for de penge, han havde øremærket til de fine vine.
    ...
    Sådan ligger
    primeur-priserne
    på Bordeaux 2005
    + 55% i forhold til 2004
    + 37% i forhold til 2003
    + 59% i forhold til 2002
    + 37% i forhold til 2001
    + 22% i forhold til 2000
    ...
........
Ny formand for CIVB
Som nævnt i sidste uge har formanden for Bordeauxs vinorganisation, CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux), Christian Delpeuch, valgt at forlade foreningen.
Afløseren bliver ifølge Decanter højst sandsynligt den nuværende formand for Syndikatet for Bordeaux og Bordeaux Supérieur, Alain Vironneau. Den endelige afgørelse falder dog først 10. juli.
Vironneau har haft nok at se til i syndikatet, der med sine 6500 medlemmer er Frankrigs største fagforening for vin. Og som formand for CIVB kommer han bestemt heller ikke til at ligge på den lade side, når han skal tackle de konstante konflikter mellem vinproducenter og vinhandlere, banke EU på dørene for at få tilstrækkelig økonomisk støtte til nedlægning af vinmarker osv.
Og så letter det ikke ligefrem sagen, at han i forvejen er upopulær hos vinkøbmændene – négocianterne. Det var nemlig ham, der iværksatte den salgsblokade, der skulle forhindre, at årgang 2005 blev solgt til købmændene for under 1000 euro (cirka 7454 dkr.) pr. tonneau (900 liter) – noget, der selvsagt bragte købmændenes blod i kog.
........
    Clos des Papes' vinkælder styrtet sammen
    Paul-Vincent Avril og hans kæreste lå forleden nat i deres sødeste søvn i sovekammeret over vinkælderen på vingården Clos des Pape i Châteauneuf-du-Pape, da huset styrtede sammen. Der lød et brag, og ifølge Wine Spectator nåede de lige at slippe ud, før den ene ende af huset lå i ruiner.
    Man havde været i gang med en udvidelse af vinkælderen og havde ikke understøttet en bærende skillevæg.
    I den gamle kælder opbevarede den berømte vingård en række ældre årgange, i alt 23.000 flasker, hvoraf 2600 mistede livet under ruinens brokker. Samtidig mistede Paul-Vincent Avril det meste af sit indbo i lejligheden, der blev fuldstændig raseret.

    < Paul-Vincent Avril i kælderen med de mange kostbare flasker.
........
    Skarpskytte med to blinde passagerer
    Det er snart længe siden, vi har skrevet om den glasvingede skarpskytte – insektet, der hærger californiske vinmarker og påfører vinstokkene plantesygdommen Pierce’s disease – men det lille kræ er stadig i gang.
    Endnu har skarpskytten ikke angrebet marker i Napa og Sonoma, men det skyldes kun en meget effektiv indsats med at finde dens æg på indført plantemateriale sydfra.
    Nu har forskere ved The Institute for Genomic Research ved University of Arizona and Californiens vinuniversitetet i Davis ved hjælp af gen-undersøgelser fundet ud af, at insektet er afhængigt af to bakterier, der lever som blinde passagerer i dets fordøjelseskanal.

    De deles om arbejdet
    Skarpskytten suger væske fra vinstokkene, men denne væske er der meget lidt næring i. Næringen hjælper de to bakterier den med.
    Bakterien Baumannia cicadellinicola bærer gener for at producere vitaminer og andre vigtige stoffer, men er ikke i stand til at lave de vigtige aminosyrer, der bygger proteiner. Det kan bakterien Sulcia muelleri derimod.
    Hver af de to bakterier producerer næringsstoffer, som den anden behøver – og som den glasvingede vært behøver. Faktisk starter den biokemiske proces i den ene bakterie og fortsætter i den anden.
    Ved at forstå, hvad de to bakterier gør, kan man måske finde en vej til at komme insektet til livs. Og redde vinmarkerne.
..........
Rakkede sin egen vin ned
Det engelske sangidol Cliff Richard har også indtaget den vinøse scene. På sin ejendom i det portugisiske Algarve har han siden 2002 fremstillet bordvinen Vida Nova.
Fornylig under en blindsmagning for åben skærm plumpede han i den helt store vinsø med begge ben.
Cliff Richard var ifølge Decanter gæst i et tv-program, hvor værten, Gordan Ramsay, lod ham smage to vine blindt. Den første vin blåstemplede sangeren som en stor vin, der garanteret måtte koste flere tusinde kroner. Ved smagningen af vin nummer to vendte han til gengæld tommelfingeren nedad.
– En uharmonisk og smagløs vin, der mest af alt minder om vineddike, lød det fra Cliff Richard.
Med fryd i stemmen afslørede programværten, at vin nummer to var en rød Vida Nova – Cliffs egen vin!

Man skal holde sin kæft
Den første vin var ganske rigtigt af fornem herkomst. Og som det lød fra dem, der bagefter forsøgte at komme Cliff Richard til undsætning, så vil enhver bordvin jo falde igennem, når den blev smagt efter en sådan vin. Faktisk var det et tarveligt bagholdsangreb fra tv-værtens side.
Historien er et godt eksempel på, at hvis man vil bevare sit ry som vinsmager, så skal man holde sin kæft – og i hvert fald ikke udtale sig for øjnene af tusinder af tv-seere.
Cliff Richard skal dog ikke frygte, at optrinet går ud over salget af Vida Nova. Vinen går som varmt brød – ikke mindst til hans enorme fanskare.
........
    En fodboldtræner med overskud
    Der er over 1000 vinfirmaer i Danmark, så det er jo egentlig mærkeligt, at kun et enkelt af dem har en økonomi, der medfører store overskrifter og billeder i pressen. Men sådan er det altså med Laudrup Vinimport, der tilfældigvis har en delejer, der også har noget med fodbold at gøre.
    Men vi har noteret os, at Laudrup Vinimport for andet år i træk har haft et overskud efter en række år med tab på bundlinien.
    I 2005 lykkedes det firmaet at øge omsætningen med 32% og få et plus på 300.000 kr., og forventningerne til indeværende regnskabsår er endnu større, nemlig et resultat på cirka 1 million kr.
    Vi bringer ikke noget billede af Michael Laudrup, men af Per Buhl, der sammen med sine medarbejdere har stået for det gode resultat.
........
Tullen slår til
Svenskerne bliver ved med at importere flasker via Internettet. De mener, at det er fuldt lovligt – Sverige er jo medlem af EU. Men det svenske toldvæsen mener, at det er ulovligt, og det jagter derfor lastbiler med klirrende flasker.
I tirsdags svingede "tullens" biler ind hos transportfirmaet Locadis i Sundsvall og bortførte 60.000 liter alkoholiske drikke. Det var den hidtil største fangst i Sundsvall-området, men ejerne af Locadis siger ifølge WOW News, at kun få af dets kunder vil blive ramt. De fleste har en forsikring imod toldsnupning, og kort efter beslaglæggelsen ankom to nye forsyninger. Det, der blev beslaglagt udgør kun en fjerdedel af, hvad der går gennem firmaet hver uge.
........
    Japansk super-sommelier
    Det franske forlag Glénat har ifølge avisen le Point påbegyndt udgivelsen af den japanske tegneserie "Sommelier" i seks bind på i alt 320 sider.
    "Sommelier" er en såkaldt manga (et japansk ord, der egentlig betyder skitsebog, men i dag bruges om tegneseriealbums), og i Japan er værket solgt i over en million eksemplarer.
    Helten i tegneserien hedder Joe Satake. Han er fransk-japaner og sommelier, men ikke en af dem, der går ret mange af på dusinet. Når han ikke serverer vin i sin restaurant, udnytter han sine evner til at være netop der, hvor tingene sker.
    Han redder smukke kvinder og fanger fæle røvere. Han kan udpege en diamantsmugler ved at genkende duften af hendes parfume. Og ved en sommelier-konkurrence bliver han verdensmester i blindsmagning: – Château Mouton Rothschild 1983, siger han efter kun et enkelt snif til vinen.
    Hans mange talenter får pigerne til at flokkes om ham, og han smager på dem som på de store vine: – Du dufter som lavendel, som man har kastet i ilden, blidt, men med une grande tristesse ...
........
Hvor ligger grænsen for skruelåg?
Mange mennesker har hørt om propsyge vine, men de synes alligevel, at der skal en korkprop i en flaske vin. Skruelåg ... aldrig i livet. Det er tegn på, at det er en billig vin.
Men hvor ligger grænsen for billighed. Hvor på prisskalaen skal en vin ligge, før den absolut ikke må have skruelåg?
Lad det komme an på en meningsmåling, og lad os koncentrere os om rødvin – mange accepterer jo i højere grad skruelåg på hvidvine.
Altså: Hvor dyr skal en rødvin være, før du ikke vil acceptere et skruelåg?
Foretag dit valg i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.
Obs: Denne meningsmåling er afsluttet.
..................
Mellem 40 og 60 kr. pr. flaske
I sidste uge spurgte vi, hvad vore læsere vil give for rødvinen til et grillparty med vennerne. – Der kommer 20-25 gæster, skrev vi, – så i hvilken prisklasse skal vinen ligge?
I alt 2279 svarede, og som det fremgår af skemaet til højre, vil næsten præcis halvdelen, 49,7%, vælge en vin til mellem 40 og 60 kr. pr. flaske. Et svar, som vi nok forventede.
Bemærk i øvrigt, at der er 292 – dvs. 12,8% af dem, der svarede – som vælger en vin til over 80 kr.
.............
Amerikansk sejrsrus over vindervine
Gentagelsen af den berømte vinsmagning i 1976 resulterede som tidligere nævnt i, at nogle californiske topvine vandt over nogle franske. Denne sejr er åbenbart steget amerikanerne til hovedet. De to absolutte vindervine fra Stag’s Leap Wine Cellars og Chateau Montelena har ligefrem fået plads på Smithsonian Museum i Washington.
Også på politisk plan har man ifølge Decanter fundet resultatet af vinsmagningen så vigtigt, at kongressen er kommet med en officiel resolution med den pompøse titel: "Recognizing the 30th Anniversary of the victory of United States winemakers at the 1976 Paris Wine Tasting". Og kongressens interne nyhedsavis har bragt en artikel med overskriften ”Tag den, Hr. Chirac”.
Utroligt – man skulle tro, at den amerikanske kongres havde vigtigere ting at tage sig til i disse tider …

Vind i sejlene for argentinsk eksport
Argentina, der er verdens femte største vinproducent, har ingen grund til at klage, når det gælder eksporten af vin. Fra januar til og med april i år blev der eksporteret i alt 68.509 hektoliter vin til en værdi af 99,2 millioner dollars (cirka 584 millioner dkr.). Det svarer ifølge Just Drinks til en stigning på 37% i volumen og 28% i værdi i forhold til samme periode i 2005.
Den markante forskel mellem stigningen i mængde og værdi skyldes et boom i eksporten af den noget billigere bulkvin. Før året er omme, forventes eksporten at indbringe hele 350 millioner dollars (cirka 2 milliarder dkr.).
Hovedparten af den argentinske vin går til Storbritannien, USA, Canada og Skandinavien.
........
To glas vin om dagen
Take Off, det skandinaviske fagblad for rejsebranchen, har bragt et interview med Per Stryger, der både er luftkaptajn i Cimber Air og vinimportør.
I interviewet citerer Per Stryger en amerikansk læge for følgende udtalelse: – Hvis alle voksne i Nordamerika drak to glas vin om dagen, ville antallet af hjertesygdomme falde med 40%, og nationen kunne spare 40 milliarder dollars om året.

Stormvejr i portvinsdalen
I den forløbne uge ramte et meget kraftigt stormvejr det nordlige Portugal, og ifølge forlydender skal der være sket alvorlige skader på de små druer, der ellers gerne skulle blive til årets portvin.
Portvinsinstituttet prøver at få et overblik over skaderne og vil uden tvivl komme med et mere sikkert billede.
.....................
    De sidste 4 postkort
    fra Abruzzo
    VinAvisen har været på en tur rundt i den dejlige italienske vinregion Abruzzo, og vores billeder og notater er blevet til elleve postkort. Her kommer de sidste fire, og samtidig har vi lagt hele serien på en særlig side.
........
    8. postkort fra Abruzzo: Gamle kæmpefade
    Peligna-dalen er Abruzzo-vinens vugge, og det ældste vinhus overhovedet er Casa Vini Pietrantonj, hvis rødder går tilbage til slutningen af 1700-tallet.
    Vinhuset har fået sig en ny vinkælder, men de gamle fade – botti – fra 1800-tallet er flyttet med. De største som dem på billedet kan rumme hele 36.000 liter vin.
    Fadene er blevet brugt til at lagre vinen på lige indtil for et par år siden. Så kunne de ikke mere og begyndte at revne. At afgive garvesyre og smag til vinen var de forlængst holdt op med.
    Nu har man forsynet fadene med indvendige beholdere af stål, så de stadigvæk kan bruges til at opbevare vin i.
........
    9. postkort fra Abruzzo: Tre piger bag roret
    I dag er det de tre søstre Alice, Roberta og Serena Pietrantonj, der står for driften af Casa Vini Pietrantonj. Dog holder faderen, Nicola, der er en garvet vinmand, et vågent øje med arbejdsgangen.
    Alice, der er den yngste af de tre piger, demonstrerer her den såkaldte bâtonnage. Ordet kommer af det franske bâton for kæp eller stok, og i al sin enkelhed går det ud på, at man tager en stålstav, stikker den ind gennem hullet i fadet og rører rundt i bundfaldet.
    Omrøring giver klart en bedre fordeling af sukkeret og gærcellerne, hvorved de bedre kommer i kontakt med hinanden. Desuden udjævnes temperaturen, så gærcellerne ikke gør det for varmt for sig selv.
    Men efter et par uger er gæringen overstået, så når man hos Pietrantonj troligt fortsætter med at røre rundt i vinen to gange om ugen i det første halve år, har det sikkert noget at gøre med, at man gerne vil have den konserverende effekt fra gæren og udtrække smag.
    (fortsættes)
........
(fortsat)
    10. postkort fra Abruzzo: Vinbeholder beklædt med glasfliser
    Det er ikke så ofte, at man får lov til at kravle ind i en vinbeholder. Men det kunne lade sig gøre hos Casa Vini Pietrantonj. Og så var det endda en ganske særlig én af slagsen. Den er fra 1893 og indvendig beklædt med fliser af glas fra Murano – den venetianske ø, der gennem århundreder har været berømt for sin glasfremstilling.
    Beholderen blev anskaffet til vinhuset af de nuværende ejeres forfader, der var overbevist om, at glas var særlig godt, når det gjaldt vinens holdbarhed. Glas er da også det mest bestandige materiale til opbevaring af vin og andre levnedsmidler. Det afgiver intet, er gastæt og desuden meget svært påvirkeligt. En yderligere gigantisk fordel er, at det er uovertruffent let at holde rent – en skylning med rent, koldt vand gør overfladen tæt på kimfri. Men desværre er det jo også skrøbeligt.
    Når man er kommet ind gennem hullet forneden, kan man læne hovedet tilbage og kigge op på alle glasfliserne. Nederst til venstre i billedet til højre ses hullet, hvor vinen blev hældt ind i gamle dage.
........
    11. postkort fra Abruzzo: Smuk lukning med rød segllak
    Hos et andet vinhus, Agriverde (grønt landbrug), hvor vi lagde vejen forbi, stod der flere kasser med meget store flasker, forseglet med lak. Den slags benytter vinproducenterne sig nogle gange af, når det kniber med at skaffe kapsler til så store flasker. Når man har proppet vinen til, sænker man simpelt hen flaskehalsen ned i en gryde med rød segllak.
    Smukt ser det jo ud, men helt praktisk er det nu ikke. Man skal bruge en lille hammer til at hamre forseglingen af, før man kan trække proppen op, og det er noget værre griseri, da lakken springer til alle sider. Hvis man har en have, er det en god idé at finde et sted bag en stikkelsbærbusk ...
..........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
..
    Ole Troelsø (født 1962) ser ret ungdommelig ud på billedet her. Han skriver nemlig – siden 1997 – om mad og vin i dagbladet Børsen og ønsker ikke at blive genkendt på restauranterne.
    Oprindelig er han uddannet som kok og har arbejdet som sådan i Danmark og kortvarigt i USA, før han gled over i en karriere inden for salg og markedsføring. Siden tog han den fireårige journalistuddannelse på Danmarks Journalisthøjskole og kombinerer i dag det gastronomiske med det journalistiske.
    Vininteressen opstod allerede inden kokketiden, og den har været vedligeholdt flittigt hen ad vejen. Således var det naturligt, at han kom til at skrive om vin på Børsen, selv om han i begyndelsen havde traditionelle virksomhedshistorier og IT som område.
    Som vinskribent på Børsen arrangerer han regelmæssigt forskellige temasmagninger, hvor et panel af vinfolk blindsmager 20-30 vine ad gangen. De bedste omtales i avisen, mens de dårlige forbigås i tavshed. Troelsø anser det nemlig for vigtigere at vise vej til de gode flasker end at pege fingre ad de dårlige.
    Et af hans vigtige interesseområder er sydafrikansk vin, og i 2003 udgav han bogen "Sydafrikas Vine", det første skandinaviske værk om landets vine. Han følger Sydafrikas udvikling nøje og holder foredrag om emnet samt arrangerer smagninger.
    Et andet fokusområde er danske vinmagere i udlandet, et emne Troelsø skrev en bog om i 2004, "Danske Vinmagere". Han er i øvrigt også forfatter til portrætbogen om pelshandler Finn Birger Christensen, "En frakke med hår på".
    Ole Troelsø er gift med Stine Lolk. Sammen har de to guldfisk samt hobbyen madlavning og -spisning, en hobby de udøver dagligt.
    Adresse: Dagbladet Børsen, Møntergade 19, 1140 København K, tlf.: 33 32 01 02, fax: 33 12 24 45, e-mail: ole.troelso@borsen.dk. Privat: Adelgade 47, 3, 1304 København K, e-mail: troelso@hotmail.com,
.........
--....
    Den danske vinbranche
    * BB-Vinimport har optaget importen af Soave- og Valpolicella-vine fra Ca'Rugate og Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene fra Bellenda.
    * Toscavini har optaget importen af vinen Montepulciano Casale Vecchio fra Farnese.
    * World of Wine har optaget importen af vine fra Maison Jaffelin i Beaune i Frankrig, Weingut Allram i østrigske Kamptal og Trinity Hill i newzealandske Hawkes Bay.
    ...........--....
.........
...
Helene Trap og Anders Gjerløv, der inviterede til jubilæet i det 125 år gamle familiefirma i Fredericia.
    Fest i Fredericia
    Den 15. juni var en historisk dag i Fredericia, da Cort Trap Vin-Import fejrede sit 125 års jubilæum ved en stor fest.
    I juni 1881 bragte en lokal Fredericia-avis en annonce, der bekendtgjorde åbningen af "Vinhandel en gros & en detail". I annoncen stod der blandt andet: Ved udelukkende direkte Importering fra 1ste Klasses Huse er mit Lager forsynet med fortrinlige Ting, og skal Formaalet for mine Bestræbelser til enhver Tid være, at levere gode Varer i samtlige Artikler til forholdsvis billige Priser. Underskrevet Martin Christoffersen.

    Navnet blev for langt
    Efter de første 80 år blev forretningen solgt. I april 1960 købte Cort Trap den af enkekonsulinde Johanne Christoffersen.
    Cort Trap kom fra Skive og var indtil købet ansat i en anden – også familieejet – vinimport, Cort Trap Vinhandel i Skive. Den var ejet af hans far og grundlagt af hans bedstefar.
    I 1966 skiftede forretningen navn til Cort Trap Vin-Import – det blev simpelt hen for omfattende at tage telefonen og sige Martin Christoffersens Enkes Vimimports Efterfølger ved Cort Trap ...
    Cort Traps datter, Helene Trap, overtog forretningen den 1. januar 1998, og den 1. januar 2004 blev Anders Gjerløv optaget som hendes kompagnon.
..........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..........
    Ugens vinøse billede
    Egon Jensen fra importfirmaet Vin i skoven har været en tur i Israel, hvor han blev vist rundt af ønologen Victor Schoenfeld, der blandt andet bød ham indenfor i et meget specielt laboratorium indrettet til eksperimenter.
    Laboratoriet er bygget op i en container og kan i princippet ret nemt flyttes et andet sted hen. I de store glasballoner på gulvet og i reolen er der små cuvéer af vine fremstillet på forskellige druesorter og efter forskellige teknikker. Formodentlig vil nogle af dem en dag resultere i vine "for alvor".
    Glasballoner bruges netop altid i forsøgsøjemed, fordi glas er fuldkommen neutralt og uigennemtrængeligt for gasser inkl. ilt. Man får således et obejktiv indtryk af, hvad en drue eller en metode i sig selv kan gøre for vinen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
..................
Hvor længe holder vinen i køleskabet?
Dette spørgsmål får vi med jævne mellemrum. Og svaret lyder:
Ja, en åben flaske vin bør opbevares i køleskabet – lige som alle andre fødevarer. Står den fremme i stuevarmen, går den hurtigere til.
De fleste vine kan således opbevares i fire til seks dage – og nogle af dem vil ligefrem smage bedre efter et par dages ophold i køleskabet.
Mousserende vine, der har bevaret trykket under en trykprop, holder sig allerlængst, da de er dækket af kulsyre. De kan faktisk holde i månedsvis!
Også mange hvidvine med en let perlen kan holde længe (igen CO2). Og hvis de har god vinsyre og ikke indeholder så mange af de let oxiderende farvestoffer, er det også fint. Derimod er Sauvignon Blanc på grund af sine specielle aromakomponenter ekstremt følsom over for ilt.
................................
...................
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner. I alt 128 stjerner. Igen en god høst med fem stjerner til næsten halvdelen af de smagte vine.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vin


Veuve Clicquot Ponsardin Rosé, Champagne, Frankrig (uden årgang)
345 kr., Moët Hennessy Danmark
En elegant sartrosa champagne med den typiske duft af brødkrumme. Den er fyldig og tør med et strejf af friske pærer og med fine små bobler, der varer ved utroligt længe.


Saracco, Moscato d’Asti, Italien 2005
69 kr., Toscavini
Lækker sød hvidvin med fine bobler – en rigtig Moscato, en af de bedste.




Rosévin


Château de Brégançon, Cru Classé, Côtes de Provence, Frankrig 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne vin har den elegante farve, som franskmændene kalder oeil de perdrix – agerhønseøje. En mellemting mellem hvid og rosé. Duften er krydret og smagen er blid og elegant. Vinen skal ledsage en ret med lige så fin en smag – fx et stykke franskbrød med rejer …




Hvidvine


Les Salices, Jacques et François Lurton. Chardonnay, Languedoc, Frankrig 2004
50 kr., 39 kr. på tilbud, Red & White
En dejlig og harmonisk hvidvin, hvor duft og smag af mirabelle, eg og røg går op i en højere enhed. Vinen lægger sig lidt op ad de oversøiske Chardonnay’er, men har denne særlige franske elegance, som giver vinen en ekstra dimension. Et rigtig godt glas til prisen.


Kahurangi, Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand 2004
109,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En newzealandsk hvidvin på druen Sauvignon – lige i øjet. Og med skruelåg, naturligvis. Vinen er meget frisk og med en behagelig tørhed og syre. I smagen er der fine toner af kvæde. En topvin!


Domaine de Pontcher, Sauvignon Blanc, Touraine, Frankrig 2004
59,50 kr., Irma
En elegant og liflig hvidvin på økologisk dyrkede druer fra Frankrigs Loire-dal. Vinen er i virkelig god balance, tør, med en fin lille sødme og med toner af passionsfrugt, fersken og æbler. Fortræffelig til federe fiskeretter og lyst kød. Oplagt til laks og skaldyr.


Fattoria di Pancole, Vernaccia di San Gimignano, Italien 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Let og fremkommelig hvidvin med frisk duft og smag.


Domaine Nicolas Maillet, Mâcon Verzé, Frankrig 2005
69,95 kr., The Wine Company
Duften af citrus er markant i denne dejlige hvidvin, mens smagen er let krydret, med en tilpas syre og et strejf af sødme i den meget lange eftersmag.


Peos Estate, Sauvignon Blanc, Manjimup, Australien 2005
89,95 kr., Haller Vine
Kraftig hvidvin med intens frugt og fedme, men også med Sauvignon-druens let krydrede friskhed og syre og toner af hyldeblomster. I eftersmagen er der en lille bitterhed. Flasken har skruelåg.


Luc Saint-Roche, Vin de Pays du Mont Baudile, Frankrig 2003
44 kr., på tilbud 32 kr., Red & White
Ret let og enkel hvidvin med god frisk frugt og syre. Velegnet til en frokost, et glas på terrassen, bowlen til studentergildet …


Wolf Blass, Eaglehawk, Chardonnay, Australien 2004
59,95 kr., Vintappergaarden
God hvidvin, harmonisk og ret lækker med frisk frugt og fadtoner. Vinen er velegnet til mange retter og som terrassevin.


Janko, Grillo, Sicilien IGT, Italien 2004
62 kr., på tilbud: 49 kr., Red & White
Enkel og ligefrem hvidvin – køl den ned og brug den fx som terrassevin.


Uxmal, Pinot Grigio, Mendoza, Argentina 2005
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En enkel hvidvin uden noget større vingefang, men pænt lavet.




Rosévin


Arva Vitis, Rosado, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2004
49,75 kr., Gravesen Vine
Lækker rosévin – sådan skal rosé smage. En af de bedste. God frugt, fin smag af druemost og en lille sødme. Glimrende som terrassevin – og til en rimelig pris.




Rødvine


Felciaino, Bolgheri, Italien 2004
135 kr., 125 kr. ved 12 flasker, Viniropa
Den lugter af vin, og den smager af vin – af rigtig god vin. Det er en meget vellavet rødvin, ret let, blød og venlig. Og meget anvendelig til mange middagsretter.


Château de Raousset, Chiroubles, Frankrig 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Køl den ned, og nyd den. Denne rødvin er saftig, læskende og helt, som en god beaujolais skal være.


Sinaij, Poderi Sinagljo, Langhe, Italien 2001
139 kr., på tilbud 99 kr., Viniropa
Kraftig, saftig og flot rødvin – faktisk en vidunderlig rødvin, der fortjener en tilsvarende vellavet middagsret.


Everton, Brown Brothers, Cabernet Sauvignon / Shiraz / Malbec, Victoria, Australien 2004
79 kr., indtil 20. august 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Denne rødvin kunne vi virkelig godt lide. Den har en flot duft, en intens, blød smag, en lille sødme og et rimelig indhold af alkohol (13½%). Meget velegnet til mange retter. Flasken har skruelåg.


Les Hauts de Lunès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
82,92 kr. ved 12 flasker, i alt 995 kr., Nettorvet
Den er godt lavet, denne rødvin. Der er sol i den, blød og dejlig frugt, harmoni … Nyd den til en lige så vellavet kødret – eller alene som meditations-vin.


Frem, Cagliola, Barbera d’Asti, Italien 2004
99,50 kr., Jysk Vin
Saftig, blød og med fine nuancer. En virkelig god rødvin, der er velegnet til elegante og ikke for kraftige kødretter.


Errazuriz, Max Reserva, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 2004
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne rødvin giver et klart og flot billede af den gode drue Cabernet Sauvignon. Vinen breder sig i munden med mange nuancer og holder sig i den lange eftersmag.


Villa Pigna, Rozzano, Marche IGT, Italien 2003
190 kr., Vinissimo
Et brag af en lækker rødvin med en spændende duft af modne kirsebær og krydderurter samt et strejf af kanel. Smagen er fuld af frugt med toner af kaffe, lakrids og mint. Prisen er i den tunge ende, men vinen, der har fået tre glas i Gambero Rosso, er hver en krone værd.


Domaine de Pialentou, Gaillac, Frankrig 2003
66,67 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Der er rygrad i denne rødvin. Det er en vin med fyldig frugt fra druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og en smule Braucol. Man får virkelig noget i munden, men man bør faktisk lade vinen ligge i endnu nogle år.


Los Vascos, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Cabernet Sauvignon, Colchagua, Chile 2004
79,75 kr., indtil 23. juli: 61,67 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
En stor og dejlig rødvin i bedste Bordeaux-stil. Den har en god duft, en blød smag og en mundrensende syre, der gør den egnet til mange kødretter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Maglietta, Barbera d’Asti Superiore, Italien 2004
59 kr., ViniPortugal
Saft og fylde – en rigtig dejlig rødvin på Barbera-druen. Og selv om vinen har 14% alkohol, er den ikke spor sprittet. Den er velegnet til pasta, kødretter – hele det italienske køkken. Prisen er yderst rimelig.


Sacravite, Basilicata IGT, Italien 2004
65 kr., Carlo Merolli
En ganske flot rødvin – rigtig en vin til en god bistecca. Altså en madvin, en vin med god frugt, god fylde, god struktur, men også en markant syre. Vi opfatter den som ret forskellig fra 2003-årgangen, som vi tidligere har smagt.


Echeverria, Carmenère, Central Valley, Chile 2005
45 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Enkel og fyldig rødvin med krydret duft og smag. Fx anvendelig til grillmad, når man er mange.




Sød vin


Nectar, Samos, Grækenland 2001
135 kr., Glud Vin
I sidste uge smagte vi en søster til denne vin. Denneher er også god – og 20 kr. dyrere – men vi foretrækker måske nok den anden. Denne vin er også honningsød, men lettere, blødere og uden så meget syre. Man drikker den ikke desto mindre med fornøjelse.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.