Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2007





Vin-aktuelt i uge 19
7. til 13. maj 2007
...............

VinAvisen uge 18........VinAvisen uge 17........VinAvisen uge 16

...............
    .......
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    .......
    .......
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

.......
...............
.............
Skræmt af vinen
I Adelaide i Australien har man afholdt en stor konference om salget af vin, og et af emnerne var, hvordan unge mennesker lærer at drikke vin.
En af deltagerne sagde, at de unge ikke drikker vin, fordi de er for unge eller ikke har råd. De holder sig fra vinen, fordi de er skræmte af den. De føler, at de skal vide noget om vin, men de vil ikke spørge, fordi de ikke vil virke tåbelige.
De unge får deres informationer fra internettet, og derfor er det vigtigt, at vinproducenter og distrikter virkelig præsenterer deres vine på en inviterende og umiddelbart forståelig måde via nettet.

To profiler
På London Winefair har man også diskuteret problemet og blandt andet set på, hvorfor nye vindrikkere mere og mere efterspørger vine fra den nye verden.
Under diskussionen blev fremlagt et skema, der i nogle korte sætninger gengiver de nye vindrikkeres opfattelse af henholdsvis den nye og den gamle vinverden. Det er nogle opfattelser, som europæiske vinfolk bliver nødt til at forholde sig til, skrev Keld Johnsen, da han refererede mødet:
.
Nye vinverdens profilGamle vinverdens profil
Ny energiLidt stiv i optrækket
Ny tænkningGammeldags opfattelse
Sjov livsstil, sol og surfTraditionel livsstil, hjemlig hygge
Afslappet livsstilMere formel, nydes andægtigt
UngdommeligNoget sat i dagligdagen
Mere smag på vinenMan skal vide noget, før man kan nyde
Flot flaske-designLidt konservativ flaskestil
Ukompliceret vinSvær at forstå
.................


    Biologisk middel mod Botrytis
    I visse tilfælde tilstræber man, at druerne angribes af "den ædle råddenskab" fx når man laver Sauternes. Men ellers frygter vinbønderne svampen Botrytis cinerea, der forårsager de største ødelæggelser i verdens vinmarker. Og indførelsen af høstmaskiner har kun gjort problemet større, idet maskinerne ikke kan sortere de angrebne druer fra som håndplukkerne kan.
    Nu har en gruppe newzealandske forskere imidlertid opdaget, hvordan man rent biologisk kan kontrollere svampen i stedet for at skulle sprøjte flere gange i vækstsæsonen.
    Midlet er en naturligt forekommende mikroorganisme, der simpelt hen konkurrerer med Botrytis-svampen om pladsen på druerne overflade.

    Svampen dræber bobler
    Forsøg har i øvrigt vist, at champagne ikke er spor glad for Botrytis cinerea. Er druerne angrebet af svampen, kan boblerne dræbes i den færdige champagne. Dette fremgår af forsøg udført i sin tid af universitetet i Reims i samarbejde med champagnefirmaet Moët & Chandon.
    Forskerne konstruerede en robot til at skænke champagne i glas og foretog prøver med vin fremstillet af de tre klassiske champagne-druesorter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier, der var angrebet af svampen i forskellig grad.
    Det viste sig, at den boblende "krave" af skum, der stiger op i glasset, blev væsentlig svækket. Den steg ikke så langt op og forsvandt langt hurtigere end i ikke-angrebet vin.
    Forskerne har ikke umiddelbart nogen forklaring på fænomenet, men de konstaterer, at der er mindre garvesyre og mere kalium i vinen, når druerne har været angrebet.
..............


    Lige til stregen
    Vinbranchen har en række etiske regler for, hvordan man bør markedsføre vin og spiritus. Fx henvender man sig ikke til børn og unge i reklamer.
    Nogle gange er der dog reklamefolk, der går lige til stregen. Det er således sket i USA, hvor man for et par år siden indrykkede en annonce for champagnemærket Perrier-Jouët. Annoncen viste en splitterbar dame, kun iført Perrier-Jouëts berømte blomst, der har dekoreret flaskerne siden 1902. Blomsten var malet på damen med kropsmaling.
    Annoncen ses her, og nå, ja, værre er den så heller ikke. Hvilket kun viser, at grænsen for forargelse ligger lidt anderledes i USA end i Europa. Annoncen blev kreeret i Frankrig og anvendt i amerikanske gourmetmagasiner.

    Sådan gjorde vi også i halvfemserne
    Damen med den påmalede blomst er jo nydelig, men det er selve blomsten i høj grad også. Perrier-Jouëts luksuschampagne hedder Belle Epoque, opkald efter den "smukke epoke" i de let frivole 1890'ere "Sådan gjorde vi også i halvfemserne ...!". Og flasken er dekoreret i samtidens art nouveau-stil den stil, vi herhjemme kalder Skønvirke.
    Dekorationen blev skabt af den franske glaskunstner Émile Gallé (1846-1904), der var en af de store i den såkaldte Nancy-skole (besøg endelig museet, hvis I kommer til Nancy).
    Perrier-Jouët inspirerede i øvrigt maleren Toulouse Lautrec. Og skuespillerinden Sarah Bernhardt tog bad i champagnen.
..............
29 postkort fra Colchagua i Chile
VinAvisens redaktionelle medarbejder, Mariette, har besøgt distriktet Colchagua i Chile, og turen resulterede i 29 postkort. Dem bringer vi som en føljeton over seks uger. De første ti bragte vi i uge 17 og uge 18. Her kommer de næste fem.
..............

.....
Casa Lapostolles spændende vinhus er delvist bygget ind i bjergskråningen bagved.
.....

    11. postkort fra Colchagua:
    Super moderne vin-arkitektur
    Foruden de gamle hvidkalkede vinhuse, som vi fortalte om i postkort 9 i sidste uge, er der i de seneste år blevet bygget det ene moderne vinhus efter det andet i Colchagua. Et af dem er Casa Lapostolle, hvis spændende arkitektur rager op i landskabet som skroget i et gigantisk træskib. De store træbjælker er faktisk en del af et kæmpemæssigt solur, og bjælkernes forskellige højde symboliserer samtidig højdepunkterne i vinårets gang – blomstring, høst, tapning på flaske osv.
    Det har kostet cirka 45 millioner kr. at opføre vinhuset, der ligger i Apalta, Colchaguas bedste vinområde. Og det er helliget fremstillingen af topvinen Clos Apalta. Der er en dygtig vinmager på stedet, og derudover er Michel Rolland hyret som konsulent. Casa Lapostolle er således det eneste chilenske vinhus, som den berømte flyvende vinmager konsulterer.
    Ejerne af vinhuset er franske Alexandra Marnier-Lapostolle og hendes mand Cyril de Mournet. Det var hendes oldefar, Louis Alexandre Marnier-Lapostolle, der i 1880 opfandt likøren Grand Marnier. Vinene importeres af Philipson Wine. Se også VinAvisen i uge 5.
    .....

.....
.Foucaults pendul vil blive hængt ned midt i det snegleformede trapperum.
.....

    12. postkort fra Colchagua:
    Vinhus à la Guggenheim
    Det indre af Casa Lapostolle vækker mindst lige så stor opsigt som det ydre. Inspirationen har den chilenske arkitekt fundet i kunstens og videnskabens verden. Overalt er Leonardo da Vincis vitruvianske mand blevet brugt som målestok – den perfekte mand, som renæssancekunstneren tegnede, omgivet af et kvadrat og en cirkel. Mandens krop, arme og ben var udgangspunktet for flere af datidens bygningsværker. Sneglegangen, der fører én rundt mellem etagerne, vækker mindelser om Guggenheim museet i New York, og ejerne af vinhuset vil nu hænge en kopi af Foucaults berømte pendul ned fra midten.
    Det var det lange pendul med en blykugle forneden, som videnskabsmanden Léon Foucault hængte ned fra kuplen i Panthéon i Paris i 1851. Via dette eksperiment ville han bevise, at Galilei havde ret, da han sagde, at Jorden bevæger sig rundt om Solen og samtidig roterer om sin egen akse.
    I 1995 blev pendulet hængt op igen i Panthéon, hvor det hænger og svinger den dag i dag. Og rigtigt nok ser det ud, som om det ændrer kurs time for time. Men det skyldes altså, at Jorden bevæger sig, hvilket tydeligt kan ses på den krans med timetal, som er blevet sat op omkring pendulet i Panthéon – men endnu ikke hos Casa Lapostolle.
    .....

.....
Arbejdere, der har været med til at bygge vinhuset, har givet en ekstra hånd med.

    13. postkort fra Colchagua:
    Hænderne på væggen
    Der er også kunst på væggene i Lapostolles nye vinhus, og kunsten er i bedste Sunset Boulevard-stil.
    Ligesom diverse filmstjerner har fået støbt deres hånd- og fodaftryk i fortovet foran Grauman’s Chinese Theatre i Los Angeles, har de murere, tømrere og andre håndværkere, der har været med til at bygge vinhuset, lavet afstøbninger af egne hænder. Og dem er der rigtigt mange af.
    Kunstværkerne hænger på væggen på øverste etage – dér hvor druerne kommer ind.
    .....
...............

.....
Hos Lapostolle får druerne den mest skånsomme behandling, hvilket blandt andet indebærer, at de afstilkes i hånden, drue for drue.
.....

    14. postkort fra Colchagua:
    Druerne afstilkes i hånden
    Druerne, der bruges til Lapostolles topvin Clos Apalta, får hele vejen igennem en yderst skånsom behandling.
    Når de nyhøstede druer ankommer til vinhuset, bliver de fx afstilket i hånden – et yderst tidskrævende arbejde, som hovedparten af verdens vinhuse bruger maskiner til. I løbet af en måned afstilker 80 kvinder 150.000 kg druer, og hver en uegnet drue bliver pillet fra.
    Ligeledes for at skåne druerne foregår vinfremstillingen via tyngdekraften og dermed uden brug af pumper, som ifølge vinhuset kan påvirke vinens aroma i negativ retning. De nyhøstede og afstilkede druer bliver gennem huller i gulvet hældt fra øverste etage direkte ned i tanke nedenunder, hvor de så – via tyngdekraften – presser sig selv og gærer til vin. Til sidst ender vinen i vinkælderen nederst i bygningen.
    .....

.....
Man tror næsten, at man er havnet på et hospital, når man kigger ind i laboratoriet hos vinhuset Estampa.

    15. postkort fra Colchagua:
    Vinhuse med egne laboratorier
    Flere af de moderne vinhuse i Colchagua har egne laboratorier, hvor de blandt andet foretager stikprøver under fremstillingen af vinen, måler forskellige komponenter i mosten osv.
    I laboratorierne er det også muligt at dissekere en færdig vin og et godt stykke hen ad vejen finde ud af, hvordan den er blevet til. Ifølge en af de chilenske vinmagere er det noget, vinhusene undertiden benytter sig af, når de har fundet en bragende god vin fra et andet vinhus på en international vinmesse.
    Det viste laboratorium befinder sig i det toptunede nye vinhus Estampa, hvis vine importeres til Danmark af Jysk Vin.
    .....
...............
Forskere ser på pletter efter rødvin
Går man til vinsmagning, er det et godt råd at tage sort tøj på. Hvor der handles, spildes der - og rødvinspletter er svære at få af.
University of California's vininstitut i Davis har imidlertid fundet ud af, hvordan man får bugt med de røde pletter. Forsøget blev udført med forskellige typer stof og blandt andet hos otte professionelle renserier, og det gav følgende resultater:
* Silke er sværest at rense for rødvinspletter, bomuld lettest.
* Pletfjernere i handelen er generelt meget lidt effektive.
* Det gamle råd med at komme hvidvin eller salt på pletten kan man godt glemme. Hvidvinen virker i hvert fald kun på nylon.
* En behandling efter to minutter er stort set lige så effektiv som efter et døgn.
* Det bedste middel er ifølge forskerne en blanding af lige dele brintoverilte og flydende sæbe. Det er dog klogt lige at se, om stoffet kan tåle det stærke blegemiddel, så prøv først på et "usynligt" sted.
...............
.........
VinAvisens Vinauktion
Der er i høj grad gang i vores vinauktion. Klik på bjælken herunder, og se, hvilke vine, der aktuelt kan bydes på. Og glem ikke: Auktionen er helt gratis for både køber og sælger.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
.............

............,,
Her finder du skruelågene
Er der kommet endnu en importør med en speciel webside med skruelågsflasker? Vi ved det ikke. Redaktionen er ferielukket. Men når vi er tilbage den 15. maj, ligger der sikkert endnu et par links til os. Foreløbig er der 11 importører på listen:
Erik Sørensen Vin
Laudrup Vin & Gastronomi
Nayberg's Vinhandel
Oscar Davidsen
Pedersborg Vin
Skjold Burne
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
Vi fortsætter naturligvis – målet er en liste med 25 importører – så vi optager meget gerne andre importører på listen, hvis de på deres hjemmeside har en særlig side med mindst ti skruelågs-vine. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
..........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........

.


    Claus Eegholm (f. 1957) kommer fra et advokathjem i Herning, hvor der ofte var vin på bordet, men det lå ikke i kortene, at han skulle have en fremtid inden for vin.
    Efter at have stået vagt for Dronningen i Livgarden og læst HA og cand. merc. i Århus trådte han sin karrieres første skridt hos Fona samt i et reklamebureau, hvor han bestod International Advertising Associations højeste eksamen inden for reklame.
    Derefter kaldte vinens verden: I 1987 manglede Taster Wine en marketingchef, som vidste en masse om markedsføring, men ikke nødvendigvis så meget om vin. Og det var lige Claus Eegholm.
    Først arbejdede han med relancering af Skjold Burne-kæden, der trods konkurrencen i dag er Danmarks største og ældste kæde af vinhandlere. Siden hen med opbygningen af Oskar Davidsen & Co. – en selvstændig hotel- og restaurant-division med eget sortiment, sælgere og markedsføring. Sideløbende hermed er markedsføringen af det store vin- og spiritussortimentet i Taster Wine blevet udbygget, såvel de heraftappede som de indførte varer.
    I 2007 blev Claus Eegholm direktør i Excellent Wine Midtjylland, som er én ud af tre selvstændige Excellent Wine afdelinger, der tilsammen dækker hele landet.
    Med et varieret og konkurrencedygtigt sortiment forener Excellent Wine nærhed og fleksibilitet med fordelen ved fælles og store indkøb. Alt sammen til fordel for de lokale kunder inden for detailhandel samt hotel- og restaurationsbranchen.
    Claus Eegholm kom til vinen uden at kende ret meget til den. I dag er han i høj grad vinmand. Han holder foredrag og vinsmagninger og guider på vinrejser overalt i verden, hvor der dyrkes vin eller produceres spiritus.
    Han er gift med Bente Søndergaard Nielsen og har drengene Frederic og Andreas fra et tidligere ægteskab.
    Adresse: Excellent Wine Midtjylland A/S, Industriparken 16, Lind, 7400 Herning, tlf.: 97 12 57 77, fax: 97 22 57 50, e-mail: wine@ewher.dk, www.excellentwine.dk.
............
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Varme nyheder fra vinbranchen må vente, til redaktionen ikke mere har ferielukket. Hvad der kommer ind, bringer vi i uge 21.
    ........--....
...............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
................................
Smagte vine i denne uge
Til denne uge har vores smagepanel smagt i alt 13 vine. Af disse vine var der 8, som fik mere end to stjerner, og 6, som fik fem stjerner. I alt blev det til 40 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...........
Hvidvin


Château d’Etroyes, Les Fromanges, Rully, Frankrig 2005
105 kr. ved 12 flasker, MacWine
En hvidvin, der hænger godt sammen i frugt, krydring og syre.




Rødvin


Gordon Brothers, Merlot, Columbia Valley, Washington State, USA 2005
Klubpris ved 6 flasker: 86,93 kr., ikke-medlemmer: 159 kr., NordicWineClub.com
En af de bedste Merlot’er, vi har smagt i nyere tid. Den har en herlig blød smag med toner af jordbund, kaffe, chokolade, egetræ … Lang og lækker eftersmag. En kultiveret vin, der er tæt på at være en meditations-vin.


Weingut Martinshof, Saint Laurent Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2005
89 kr., Vinum Bonum
Ganske dejlig rødvin med blød, saftig frugt og en fin lille sødme. Lækker!


Columbia Crest, Merlot / Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington State, USA 2002
79 kr., Vinens Verden
Blød og meget lækker rødvin, harmonisk med toner af mørke bær, tobak … Skænk den til en god bøf.


Villa Puccini, Toscana IGT, Italien 2003
59,95 kr., Amka
En rigtig god rødvin, let tør, med god duft og smag – saftig, blød og meget, meget italiensk. Lige til hele det italienske køkken.


Burle, Les Pallieroudas, Gigondas, Frankrig 2005
119 kr., The Wine Company
Flot og meget dejlig rødvin med fyldig frugt og bløde tanniner. En rigtig god Rhône-vin, velegnet til ost.



La Minga, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2005
49 kr., Vinens Verden
Vellavet rødvin, der giver et godt billede af den gode Cabernet-drue med et strejf af peber. Den har en fin sødme – og skruelåg. Prisen er menneskevenlig.


Clay Station, Old Vine, Zinfandel, Lodi, Californien 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Mainstream rødvin med let sødlig frugt og alkoholisk sødme.


Bric du Succ, Piero Benevelli, Dolcetto d’Alba, Italien 2005
69 kr., Oxholm Vin
Rødvin med en god vinøs duft og en lidt enkel smag med et lille bittert bid i slutningen. God til mad.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.