Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22, 2007





Vin-aktuelt i uge 22
28. maj til 3. juni 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 19,,,,,,,,VinAvisen uge 20,,,,,,,,VinAvisen uge 21

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.,,,,,,,,,,,,,.....
    Her er markedsandelene
    Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) har udsendt sin statistik for 2006 over de forskellige vinlandes markedsandele i Danmark. Den er lavet på basis af en særkørsel hos Danmarks Statistik, og den gælder kun for bordvin (stillevin), idet hedvin, aromatiseret vin, mousserende og perlevin ikke er medtaget.
    Som det fremgår af sammenligningen med 2005-tallene, har Frankrig fortsat sin nedtur og slået følge med Chile og Spanien, mens Italien har vundet pænt frem, og Sydafrika har foretaget lidt af et tigerspring (eller løvespring må det vel være).

    38 flasker til hver dansker
    Den samlede import er steget med 2,8% fra 193,77 til 199,45 mio liter. Heraf blev 39 mio liter dog eksporteret videre til andre lande. Fx bliver en del australsk vin tappet her i landet og eksporteret til Sverige. Denne reeksport er ikke indregnet i tallene for de enkelte lande. Netto-importen steg med 3,5%.
    Når reeksporten trækkes fra, bliver der 160 mio liter tilbage til os selv. Det svarer til 213 mio flasker eller cirka 38 flasker vin til hver dansker inklusive babyer og afholdsfolk.

    Fremgang for hvidvinen
    Ifølge VSOD’s statistik blev 41,2% importeret som bulk – altså i containere eller lignende til aftapning her i landet. Det var en lille stigning fra 40,8% i 2005.
    Fordelingen mellem hvidvin og rødvin (inkl. rosé) viser en fremgang for hvidvinen fra 21,8 til 25%. I dag er præcis hver fjerde flaske hvidvin.
.,,,,,,,,,,,,,.....,,,,,,,,,,,,,,,
Ultimatum til ny fransk præsident
Som nævnt i VinAvisen i uge 10 har den nu nyudnævnte franske præsident, Nicolas Sarkozy, under sin valgkamp lovet at lempe de strenge reklameregler, når det gælder fransk vin – noget, der selvsagt vil give de trængte sydfranske vinproducenter en langt bedre mulighed for at sælge deres produkter.
Sarkozy har dog trukket lidt i land igen, hvilket komiteen for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), har taget ham yderst ilde op.
På et videobånd, som CRAV har sendt til fransk tv, stiller hætteklædte medlemmer af gruppen præsidenten et ultimatum: Hvis ikke han inden en måned har sørget for at indfri sit løfte, og hvis ikke priserne på vin er steget, så vil aktivisterne gå på barrikaderne – og denne gang kan det komme til at koste menneskeliv!

Opfordrer til at gribe til våben
CRAV, der sammenligner sig selv med de franske modstandsfolk under anden verdenskrig, opfordrer på videobåndet landets vinproducenter til at gribe til våben – ligesom dengang i 1907 i Montpellier, hvor vrede vinbønder ligeledes kæmpede for deres erhverv, i flere tilfælde med døden til følge.
Man skal ikke tro, at der er tale om tomme trusler. CRAV har flere gange gennem de senere år lavet rav i gaden i ordets bogstaveligste forstand i form af blandt andet vejspærringer og hærværk på politibiler.

.,,,,,,,,,,,,,,
Gær skal få alkoholprocenten ned
Forretningernes hylder bugner af kraftige vine med både 14 og 15% alkohol – der er noget længere mellem snapsene, når det gælder vine med de mere menneskevenlige 12-13%.
Faktisk er indholdet af alkohol i vinene i gennemsnit steget med op til 2% i løbet af de sidste tyve år.
Hvis der ikke bliver grebet ind, vil det i slutningen af dette århundrede være ganske almindeligt at skænke vin i glasset med en alkoholstyrke på 16-18%, hvilket jo svarer til, at man drikker hedvin.
Det er muligt at få alkoholprocenten ned ved at høste druerne tidligere end normalt – noget, der dog indebærer en risiko for, at en stor del af dem er umodne.
Nu er det canadiske firma Lallemand, der forsker i gærtyper, imidlertid kommet med en løsning: Nye gærtyper, der under gæringen kun forvandler en del af sukkeret til alkohol, mens resten omdannes til andre komponenter. Udviklingen af de nye gærtyper er i fuld gang og foregår via et samarbejde mellem Lallemand og det franske vininstitut INRA.

Kina indtager scenen med stormskridt
Siden 1990 er vinproduktionen faldet betydeligt i Europa. I Portugal har der været et fald på 35,4%, i Frankrig på 29,2% og i Italien på 19,5%.
I Kina derimod har der i samme periode været en kolossal vækst i fremstillingen af vin på hele 329,6%. Fortsætter denne vækst i de næste femten år, ender Kina med at overhale Argentina og indtage pladsen som verdens femte største vinproducerende land.
Landet har ifølge Wine Business endog chancen for at skubbe USA væk fra fjerdepladsen og dermed overtage titlen som verdens største vinproducent uden for Europa.
Kina har i dag tilstrækkeligt med vinmarker til at kunne producere 11,6 millioner hektoliter vin om året – over halvanden milliarder flasker.

Stor kampagne skal få bugt med EU’s vinsø
I de senere år er det internationale marked blevet bombarderet med vine fra de oversøiske vinlande. Og det i en sådan grad, at disse lande i dag tilsammen står for 20% af al den vin, der bliver eksporteret på verdensplan – for 25 år siden lød tallet på 1,7%.
Resultatet er, at de europæiske vinlande får stadigt sværere ved at komme af med deres vine. Vinsøen stiger, og vinproducenterne klager deres nød.
Som nævnt i sidste uge blæser der nye vinde i EU, når det drejer sig om, hvordan man får drænet den store vinsø. Hidtil har der været tale om at rive 400.000 hektar vinmarker op ved rode – et antal, der dog i dag er halveret.
Nu er landbrugskommissær Mariann Fischer Boel kommet på banen med planer om en storstilet, international kampagne, der skal slå et slag for europæisk vin og gøre det muligt for medlemslandene at tage konkurrencen op med den nye verdens vinlande. Planen vil blive endeligt fremlagt i begyndelsen af juli, hvor vi vender tilbage til den.
.,,,,,,,,,,,,.....

,,,,,,,,,,,,
Erik Skovenborg er forfatter til bogen Vin og helbred – myter og facts (Klim, 298 kr.).
    Velsignelse eller forbandelse?
    I Budapest afholdes den 12. juni en kongres, arrangeret af OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin), og under den vil den danske læge Erik Skovenborg holde et foredrag, der uden tvivl vil vække opsigt.
    Alcohol – boon or bane for the elderly? kalder han foredraget: Er alkohol en velsignelse eller en forbandelse for ældre mennesker?

    Skal ældre holde igen?
    Fornylig offentliggjorde Erik Skovenborg tre artikler i det britiske tidsskrift "Alcohol in Moderation", og i sit foredrag tager han udgangspunkt i disse artikler.
    – Flere amerikanske studier har vist, at ældre menneskers helbred styrkes af et par genstande om dagen, siger han, – men resultaterne offentliggøres altid med en konklusion om, at det alligevel ikke nytter noget, fordi NIAAA (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) har bestemt, at ældre højst må drikke en enkelt genstand om dagen.
    – Det provokerede mig til at undersøge, hvor god den videnskabelige dokumentation for dette råd egentlig er.

    Ingen undtagelser for ældre
    Erik Skovengaard nåede frem til, at den primære begrundelse – en drastisk reduktion af mængden af kropsvand hos ældre – ikke stemmer med den nyeste videnskabelige litteratur. Faktisk bygger begrænsningerne for de ældre primært på en 37 år gammel undersøgelse med et meget lille antal deltagere.
    I Danmark har man netop bekræftet reglen om max 21 genstande (à 12 g alkohol) om ugen til mænd og 14 til kvinder, en sund regel for alle voksne undtagen gravide og unge under 18. Og ikke med nogen som helst indskrænkninger for ældre mennesker.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ribera del Duero ramt af hagl
For en uge siden blev den fornemme spanske vinregion Ribera del Duero hærget af haglbyger.
Man har endnu ikke noget overblik over skadernes omfang – dog ved man, at det er gået hårdt ud over vinmarkerne ved byerne Nava de Roa og Sardón de Duero, og at nogle af vinproducenterne risikerer at miste hele årets druehøst.

Rioja-bodega kører på pumperne
Det store og anerkendte vinhus Paternina i Rioja er hårdt spændt for efter et betydeligt tab i omsætningen på hele 43 millioner euro (cirka 320 millioner dkr.).
Marcos Eguizábal, der har aktiemajoriteten i virksomheden, vil ifølge avisen El Economista meget gerne sælge bodegaen, men det har endnu ikke været muligt at finde en køber. For at undgå at dreje nøglen om har han derfor nu måttet give vinhuset en økonomisk saltvandsindsprøjtning på 11,6 millioner euro (cirka 86 millioner dkr.).
,,,,,,,,,,,
.,,,,,,,,,,,,,.....
    Endnu en film med vinen som kulisse
    "Roman de Gare" (Banegårdsroman – eller måske snarere: Kioskbasker) hedder en ny fransk film af instruktøren Claude Lelouch. Dele af filmen, der netop er blevet vist på filmfestivalen i Cannes, er optaget i Bourgogne – i området Côte de Beaune, på Château Clos de Vougeot og i Hospice de Beaune, det gamle hospital i vindistriktets hovedstad Beaune, der er kendt for den store, årlige vinauktion i november.
    Filmen, hvis rolleliste blandt andet tæller Fanny Ardant, vil løbe over verdens biograflærreder fra og med 27. juni.
Svensker blev verdens bedste sommelier
Den 19. og 20. maj samledes dygtige sommelierer fra det meste af verden på den græske ø Rhodos for at dyste om titlen som "verdens bedste sommelier". Fra Danmark deltog Dennis Rasmussen.
47 stillede op, og vinder blev svenskeren Andreas Larsson, der omtaler konkurrencen som den vanskeligste, han nogensinde har deltaget i: – Fx fik vi et kort over Kroatien, hvorpå vi skulle skrive alle landets appellationer.
Andreas Larsson har deltaget i otte konkurrencer og vundet dem alle – undtagen VM 2004.
Til WOW ProNews fortæller han: – De sidste par år har jeg smagt cirka 6000 vine, læst to timer om dagen og tilbragt over 200 rejsedage i vinregioner. Og samtidig har jeg passet mit job på restaurant "PM & Vänner" i Växjö.
.....,,,,,,,,,,
29 postkort fra Colchagua i Chile
VinAvisens redaktionelle medarbejder, Mariette, har besøgt distriktet Colchagua i Chile, og turen resulterede i 29 postkort. Dem bringer vi som en føljeton over seks uger. De første 22 bragte vi i uge 17, uge 18, uge 19, uge 20 og uge 21. Her kommer de næste tre.
.,,,,,,,,,,,,,.....
.....
Hønsene, der spiser burrito-larverne, har deres bolig midt i vinmarkerne.
.....
    23. postkort fra Colchagua:
    Hønsene spiser biller og leverer morgenæg
    Der findes økologiske vinhuse i Colchagua, og så findes der nogle, der ud over at være økologiske også er biodynamiske, hvilket vil sige, at kosmos, sol og måne kommer ind i billedet. Et sådan vinhus er Emiliana, der så afgjort er et besøg værd.
    Økologiske er man også, og økologien gør sig blandt andet gældende ved, at man ikke sprøjter mod skadedyr. I stedet sørger man for at lokke de forslugne insekter og biller, der skader vinstokkene og druerne, på afveje ved at plante blomster, buske og træer, som de synes smager endnu bedre. De får rent udsagt en hel buffet med retter at vælge imellem.
    Dog må de larver, der ender som burrito-biller, der spiser de grønne skud på vinstokkene, lade livet. De ender i maven på en hær af høns, som vinhuset har anskaffet sig af samme årsag. I begyndelsen rynkede flere af vinhusets ansatte på næsen over hønsene og synet af et hønsehus midt mellem vinmarkerne – lige indtil de fandt ud af, at der var en sidegevinst i form af friske økologiske æg.
    .....
.....
Vingården Emiliana har en hel del lamaer. I gamle dage var de almindelige husdyr i Chile.
.....
    24. postkort fra Colchagua:
    Lamaer på arbejde som gartnere
    – Pas på, jeg spytter, ser lamaen på billedet ud til at tænke. Dyrene, som Emiliana har en hel flok af, vækker altid opsigt hos de turister, der kommer forbi. Men de er der nu ikke for syns skyld, men for at levere gødning til vinmarkerne og samtidig holde ukrudtet nede mellem vinstokkene. Lamaerne kan nemlig med deres bløde hove og trippende gang sagtens gå ind mellem rækkerne af vinstokke, uden at man risikerer, at jorden bliver stampet for hårdt sammen.
    Der er dog en enkelt hage ved denne type medarbejdere – de elsker modne druer, og da de kan gå frit rundt, som de lyster, er de lidt af en pestilens under høstarbejdet, hvor de hele tiden går i vejen i jagten på druer.
    .....
.....
Emilianas vinmager, Antonio Bravo von Bischoffshausen, forklarede entusiastisk om, hvordan man laver en særlig gødning af kokasser og kohorn.
.....
    25. postkort fra Colchagua:
    Sol, måne, planeter og kohorn
    Den ene af Emilianas to vinmagere, Antonio Bravo von Bischoffshausen, viste os rundt og fortalte engageret om vinhusets biodynamiske dyrknings-principper. Det er meget indviklet alt sammen, men ideen er blandt andet, at alt i naturen følger en rytme, der er afhængig af Månens, Solens og planeternes faser. Og den rytme skal man så også følge som vinproducent, hvilket vil sige, at man skal beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året.
    Dog, som vinmageren indrømmede, så måtte han undertiden gå på kompromis. Hvis nu druerne fx var absolut høstmodne, så ville det jo ikke nytte noget at vente, fordi det ikke var den rigtige dag.
    Det biodynamiske gør sig også gældende i en lidt speciel form for hjemmelavet gødning. Fra en slagter i nærheden får vinhuset hele kohoveder, som medarbejderne så selv må rense – et job, der ikke ligefrem er rift om. Hornene brækkes dernæst af, fyldes med kokasse og begraves i jorden, hvor de ligger i et godt stykke tid. Undervejs vil indholdet ifølge vinmageren blive krydret med kosmisk energi. Køernes kranier bruges ligeledes i den biodynamiske proces.
    Det lyder måske nok lidt mystisk alt sammen, men vinene fejler bestemt ikke noget – de er uovertrufne dejlige og rige på koncentreret frugt.
    Emilianas vine importeres af Vintjeneren,dk.
    .....
,,,,,,,,,,,,,.....
Små vin-årgange i Bourgogne
I de sidste par år har mængden af høstede druer i Bourgogne været dalende. I 2005 blev der høstet 3,5% mindre end i 2004, og i 2006 lød tallet på 1,47 millioner hektoliter, hvilket var en yderligere nedgang på 2,2%.
Årsagen er, at vejret har opført sig temmelig besværligt set med en vinproducents øjne. Det er frem for alt gået ud over de blå Pinot Noir-druer, der lettere bliver angrebet af råd under dårlige vejrforhold – her var høstmængden sidste år hele 7,5% lavere end i 2005.
Resultatet er, at rødvin fra Bourgogne årgang 2006 allerede nu er ved at være lidt af en sjældenhed.

Revidering af Bourgognes Premier Cru vinmarker
Bourgogne er et kludetæppe af små vinmarker med Premier Cru-status, hvoraf en række leverer druer til yderst berømte vine. I kommunen Volnay har INAO, den franske bestyrer af appellations-systemet, nu besluttet at udvide grænserne for nogle af disse vinmarker – simpelt hen for at øge produktionen af de enkelte vine og dermed antallet af flasker på markedet.
I forbindelse med udvidelsen vil nogle vinmarker blive opslugt af andre – det drejer sig blandt andet om En l’Ormeau, der bliver til en del af Les Mitans. Endvidere Chanlin, der kommer til at indgå i Le Pitures, og Le Ronceret, der bliver indlemmet i Les Aussy.
Derudover har INAO forfremmet 6,73 hektar vinmarker til Premier Cru-status i Monthelie. Det drejer sig om Le Clou des Chênes, Les Clous, Les Barbières, Les Riottes og Le Clos des Toisières.

    Verdens største blindsmagning
    Gennem de sidste 24 år har briterne hvert år i London afholdt verdens største vinkonkurrence og blindsmagning, The International Wine Challenge (IWC).
    I år smagte 400 dommere – anerkendte vinskribenter, vinproducenter og vinhandlere fra flere verdenshjørner – på i alt 9358 vine fra 35 forskellige lande, og resultaterne med alle de kårede vine er netop blevet offentliggjort.
    260 vine blev belønnet med guldmedaljer, 1129 med sølvmedaljer og 1839 med bronzemedaljer. Frankrig løb af med flest medaljer, nemlig hele 635, hvoraf de 44 var guld.
    Foruden alle de kendte vinproducerende lande var der også spirende vinlande som Kina, Marokko og Slovakiet blandt medaljevinderne.
    Som noget helt nyt deltog 810 vine på økologisk dyrkede druer i konkurrencen, og her stod Spanien stærkest med 4 guldmedaljer, 21 sølvmedaljer og 35 bronzemedaljer.
    Man kan læse mere om konkurrencen ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,
.........
Her kan du købe og sælge vin HELT GRATIS
Der er gang i VinAvisens Vinauktion. Nye brugere kommer stadig til, og i denne uge er vi oppe på 273 brugere, mens der aktuelt er 72 auktioner i gang.
Blandt de udbudte vine er der en hel del gode første-cru’er af ældre dato til fornuftige priser, blandt andet Château Haut Brion 1988 og Château Margaux 1989 samt Château Mouton Rothschild i årgangene 1985, 1988 og 1989. Så hvis man vil smage lidt ældre claret fra topslottene, er der god mulighed for det. Disse auktioner udløber midt i juni.
Vi vil imidlertid også gerne se et bredere udbud af billigere vine, så hvis en vinhandler ligger inde med et restparti, så prøv at bruge VinAvisens Vinauktion. Det kan ske ganske anonymt, idet kun et selvvalgt dæknavn samt et postnummer opgives i forbindelse med den enkelte auktion.
Og glem ikke: Det er fuldstændig gratis for både sælger og køber. Intet salær!
Klik på bjælken herunder, og se, hvad der aktuelt er til salg.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
.,,,,,,,,,,,,,.....
Sauvignon Blanc under luppen
Et spændende forskningsprojekt med druesorten Sauvignon Blanc på dagsordenen er ifølge Decanter i fuld gang på New Zealand.
Druen og de hvidvine, den bliver forvandlet til, er landets vinøse flagskib. Og målet med projektet, der udføres i et samarbejde mellem Auckland University og Marlborough Research Centre, er gennem de næste seks år at finde frem til, nøjagtigt hvilke aromastoffer druen indeholder, og hvorfor vinene smager, som de gør.
Undersøgelserne vil blandt andet omfatte beskæringen og opbindingen af vinstokkenes bladhang samt jordens næringsværdi.

Forskningen skal bruges i markedsføringen
Når forskerne kender Sauvignon Blanc-druen til mindste detalje, vil de undersøge, hvordan man kan påvirke den under dyrkningen og fremstillingen af vinen. Her gælder det blandt andet om at eksperimentere med gærtyper, der kan præge vinens smag i forskellige retninger.
Resultatet af det årelange projekt skal i sidste ende bruges i markedsføringsmæssigt øjemed. Derfor indgår der også smagepaneler af forbrugere, gennem hvilke man vil finde frem til præcis hvilken stil, der gør sig, når det gælder newzealandske Sauvignon Blanc-vine – om det er den klassiske stil med duft og smag af tropisk frugt og med en pikant syre, eller om man skal søge nye veje.
Den newzealandske regering har sammen med landets vinindustri satset et beløb svarende til 95 millioner kr. på projektet. Forskerteamet håber dog, at der kommer endnu flere penge på bordet, så det til sin tid kan fortsætte med lignende forskning omkring druen Pinot Noir.
,,,,,,,,,,,,,,,
Portvinsfirma bygger hotel i Douro
Firmaet Fladgate, der ejer portvinshusene Croft, Delaforce, Fonseca og Taylor’s, slår i 2009 dørene op for et luksushotel, The Yeatman Hotel, ved Douro-flodens bred. Og det skal nok blive et spændende byggeri, da hotellet bliver indrettet i nogle af de gamle lagerbygninger i Vila Nova de Gaia, hvor portvinen har været lagret i århundreder.
Hotellets gæster vil få mulighed for at tage bad i en særlig vinspa med produkter, der stammer fra Fladgates egne vinmarker. Den slags vinøse bade har med stor succes gjort sit indtog hos såvel Marques de Riscal i Rioja og Château Smith Haut Lafitte i Bordeaux. Hotellets vinspa bliver den første af sin art på portugisisk jord.

Tilbage til økologien
Vinverdenen har sine guruer – også når det gælder økologisk vindyrkning. En af dem er Nicholas Joly, der ejer vinhuset Domaine de la Coulée de Serrant, AOC Savennières, Anjou i Loire-dalen og her fremstiller en af Frankrigs mest berømte hvidvine.
Nu giver han ifølge Decanter vinkonsulenterne på puklen, og ikke mindst de konsulenter, der fra cirka 1950 og 30 år frem rådgav et hav af franske vinproducenter.
Ønologerne opfordrede blandt andet vinhusene til at bruge ukrudtsmidler – noget, der ødelagde bakteriekulturen i jorden, hvorefter det blev nødvendigt at anvende store mængder kunstgødning.
Det var de samme ønologer, som overtalte vinhusene til at anvende "aroma-gær" og andre kunstige virkemidler i vinfremstillingen.
Nicholas Joly mener, at konsulenternes råd i høj grad har været med til at ensrette vinene og undergrave betydningen af appellationerne. En appellation er jo blandt andet kendetegnet ved specielle jordbundsforhold, der igen sætter sit præg på vinen.
Den økologiske vinproducent slår nu på tromme for, at de franske vinhuse skal indføre økologisk vindyrkning og igen begynde at tage hensyn til de særlige karakteristika, der præger den jord, deres vinstokke er plantet i.

EU-sag mod den svenske regering trækker i langdrag
I 1997 skar svenskerne markant ned på afgifterne på øl. Det har nu medført, at EU har lagt sag an mod den svenske regering med den begrundelse, at regeringen favoriserer de mange svenske øl-producenter på bekostning af de udenlandske vinproducenter.
EU vil ifølge Wine Business have afgifterne på vin lige så langt ned som på øl, hvilket vil betyde, at en flaske vin i gennemsnit vil falde med cirka 2,50 skr.
Der forventes tidligst at falde dom i sagen i slutningen af 2007.
..............
    55 skruelåg på én side
    Så kom Vinens Verden med på vores liste. Odense-importøren har oprettet en separat webside med hele 55 vine, der alle er forsynet med skruelåg.
    For øjeblikket er godt 20% af firmaets totale sortiment med skruelåg, men man sigter på, at 50% af sortimentet skal være forseglet med skruelåg eller glasstopper inden for fem år.
    Dermed er vi oppe på 13 firmaer i VinAvisens liste over firmaer, der på deres hjemmeside har en særlig side med mindst ti skruelågs-vine. Men der er plads til flere. Lad os endelig høre. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
.,,,,,,,,,,,,,.....
60% svenskere er positive
Det svenske WOW ProNews refererer en ny statistik fra Systembolaget, hvoraf det fremgår, at næsten hver anden flaske i Systemets butikker i dag er forsynet med skruelåg. Af de 475 flasker i det faste sortiment har hele 231 skruelåg.
Trenden er glasklar, skriver WOW ProNews. Skruelåget vinder terræn, hvad enten vi vil det eller ej.
Systembolaget har ikke lavet nogen forbrugerundersøgelse, men mener, at kundernes nysgerrighed er taget til. Der er således en øget interesse for informationer om skruelåg i Systemets kundeservice.
Vin & Sprit har derimod i samarbejde med australske Fosters, der sælger flere vine i Sverige, lavede en undersøgelse, og den viser, at hele 60% af de adspurgte var positive eller ligeglade, mens 40% var imod skruelåg. Men de sidste mente dog mere, at skruelågene var knyttet til billige vine, end at de i sig selv var mindre gode.

To Cork Or Not To Cork
Valget mellem kork, plastic, skruelåg og glasprop er blevet et større emne i vinverdenen. Man diskuterer det, man skændes om det, og man bliver uvenner over det.
Det har fået amerikanske forfatter George M. Tabor til at skrive en bog om emnet – det var ham, der også skrev bogen "Judgement of Paris" om den berømte smagning i Paris i 1976 (se VinAvisen i uge 24 sidste år). Den er i øvrigt ved at blive filmatiseret.
Tabors nye bog får titlen "To Cork Or Not To Cork: The Billion-Dollar Battle for the Bottle". Den udkommer til oktober på forlaget Scribners og vil komme til at koste 26 dollars.
,,,,,.,,,,,,,,,,,,,.....
Sabelsvingere i fjernsynet
På fredag d. 1. juni kl. 20 viser tv-kanalen TV3 et program, hvor to medlemmer af Confrèrie du Sabre d’Or (den gyldne sabels broderskab) demonstrerer, hvordan man sabler champagne.
Den danske afdeling af det franske broderskab har fået sin egen hjemmeside, hvor det blandt andet vises, hvordan man åbner en flaske champagne med en sabel.
Instruktionen er dog ikke helt korrekt, idet man ikke skal fjerne ståltråden, før man svinger sablen. Ståltråden skal blive siddende på – ellers vil proppen jo kunne flyve ud af sig selv.

Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..............
,
    Reihdar Hansen (f. 1951) er bankmanden og fodboldspilleren, der grundlagde et vinfirma og fik succes med det. Han blev uddannet som bankmand i Bogense Bank og fik en karriere i Provinsbanken, blandt andet som udstationeret i Luxembourg, og siden som marketingchef i Sydfyns Diskontobank i Faaborg. Samtidig var han professionel fodboldspiller på B 1909’s førstedivisions-hold og var i Luxembourg på banen for Union Luxembourg.
    Weekenderne dernede blev flittigt brugt på en anden passion, nemlig vinen og de smukke områder i Frankrig, og det var under en cykeltur i Bourgogne, at han sammen med en ven købte sine første fem paller vin til distribution i Danmark.
    Efter hjemkomsten til Danmark var han i en periode direktør for DZ Wine Jylland/Fyn, før han i 1982 etablerede Reihdar Hansen Grafisk Partner samt importfirmaet Vinlageret.
    Siden er virksomheden vokset støt og roligt. I en årrække var sortimentet meget europæisk orienteret, men behovet for vine fra den nye verden var stigende, så et samarbejde med Woodstock Wine i Fredericia blev indledt. Dette firma var meget fokuseret på Australien, Sydafrika og Chile, så sammenlagt blev sortimentet ganske bredt.
    I 2003 havde den ene af ejerne af Woodstock Wine, Kim Hedemann, udtrykt et ønske om at intensivere samarbejdet, så et opkøb var en logisk mulighed for Reihdar Hansen. Beslutningen blev taget, og samtlige agenturer og kontakter samt Kim Hedemann fulgte med til Vinlageret.
    I dag har Vinlageret et stort salg til HoReCa, B2B og detailbutikker, ligesom firmaet har et stærkt samarbejde med en svensk HoReCa-distributør.
    Sideløbende med sit arbejde i Vinlageret og den grafiske branche, sidder Reihdar Hansen i diverse bestyrelser inden for fodbold og investeringsrådgivning, så fritiden er ikke stor, men nydes med hustruen Bettina og sønnen Rasmus – gerne med et lille glas.
    Adresse: Vinlageret, Agerhatten 27A, nr. 7, 5220 Odense SØ, tlf.: 66 13 07 19, fax: 63 11 00 13, e-mail: info@vinlageret-odense.dk, www.vinlageret-odense.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinlageret i Odense holder jubilæum, idet det i år er 25 år siden, Reihdar Hansen tog det store skridt fra bankverdenen ind i den vinøse verden. Jubilæet fejres nu på torsdag d. 31. maj kl. 14-17 i firmaets nye lokaler, Agerhatten 27A, nr. 7, Odense SØ. Ved arrangementet præsenterer tre udenlandske vinproducenter deres vine. Vi siger tillykke til jubilaren Reihdar Hansen og præsenterer ham i denne uges Blå Bog ovenfor.
    * Rungsted Vinhandel er blevet eneimportør af vine fra Château Bonice i Costieres de Nîmes og fra Domaine de Familongue i Coteaux du Languedoc.
    * Langhe Vine har fået forhandlingen af vine fra Giuseppe Negro i det italienske Piemonte.
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vine fra Domaine Wachau / Freie Weingärtner i det østrigske Wachau.
    * Fionia Vin har overtaget eneforhandlingen af vinene fra Prosecco-producenten Carpene Malvolti i Italien.
    ,,,,,,,,--,,,,
.,,,,,,,,,,,,,.....
    Gammel Dansk til Aalborg
    Med åbningen af en ny bitterfabrik har V&S Distillers samlet hele sin spiritusproduktion i Aalborg. Produktionen af blandt andet Gammel Dansk og 1-Enkelt er dermed endeligt flyttet fra den tidligere fabrik i Dalby på Sydsjælland.
    Under indvielsen forleden blev gæsterne taget med på en rejse ind i krydderiernes univers af kokken og "krydderi-fetichisten" Kille Enna. Hun fortalte blandt andet om krydderiernes vigtige betydning for de mange smagsnuancer i bitter.

    < Kille Enna omgivet af velduftende
    krydderisække og nogle af deltagerne
    i indvielsen af den nye bitterfabrik
    (Foto: Ajs Nielsen).
,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,.....
    Ugens vinøse billede
    Mens VinAvisens redaktion var ferielukket, afholdt Den Spanske Ambassades Handelsafdeling en stor lukket messe, Wine from Spain, der kun henvendte sig den danske vinbranche. Det foregik i den store sal på Børsen i København, og herfra har vi nu fået dette smukke billede, optaget af Kristian Gade.
    I salen, der blev indrettet i Christian d.4.-stil ved en restaurering i 1857, havde 40 spanske vinproducenter fra 26 distriktet stillet deres flasker frem, og de gode dråber blev smagt af i alt 210 besøgende fra 130 danske firmaer.
    Under messen blev der afholdt et seminar ledet af Pancho Campo, der er formand for og grundlægger af det spanske vinakademi. Emnet var klimaforandringernes betydning for vinindustrien, og det blev ledsaget af en PowerPoint-præsentation, der kan ses ved at klikke her. Vi må undvære Pancho Campos ord, men de mange billeder, tekster og grafer taler deres eget dystre sprog.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,

Hvorfor er nogle vine dyrere end andre?
Vi fik stillet spørgsmålet forleden i et selskab, og her er et bud på et svar: Der er en masse ting, som har indflydelse på prisen: Først og fremmest jordens pris - en i et prestigefyldt område er dyrere end en mark i et uinteressant område. Dernæst udgifterne i forbindelse med fremstillingen bankrenter, lønudgifter osv. Endvidere transport, aftapning, flaskens kvalitet, etikettering, markedsføring, mellemhandleravancer og ikke mindst told og afgifter. Og brugen af barriques - fade er hundedyre.
Hertil kommer så forholdet mellem udbud og efterspørgsel. Er der kun få flasker fra en berømt mark, som alle er interesserede i, bliver vinbonden simpelt hen nødt til at sætte prisen op. Hvis ikke han gør det, vil en mellemhandler eller forhandler gøre det.
Det er helt klart, at en vin til 2000 kr. ikke er alle pengene værd. Der er et væsentligt tillæg for berømmelse og stråleglans. Men at vinen er af fremragende kvalitet, er der ingen tvivl om. Man holder ikke berømmelsen ved lige, hvis man ikke gør alt for at skabe det fuldendte.
Man kan finde kvalitets-vine i næsten enhver priskategori. En god måde at få et indtryk af prisen i forhold til ens egen opfattelse af kvalitet er at vælge en druesort, man godt kan lide. Prøv at købe vine på denne drue i forskellige prislag, og få nogle erfaringer.
En kostbar vin er i hvert fald ikke pengene værd, hvis ikke man kan lide den.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner. En virkelig fornem høst! I alt blev det til 99 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Weingut Martinshof, Riesling Sekt Brut, Rheinhessen, Tyskland
99 kr., Vinum Bonum
En fin duft af æbler kendetegner denne elegante mousserende vin. Smagen er fyldig med toner af friske grønne æbler og pærer samt et strejf af honningmelon.


Moët et Chandon, Rosé Impérial, Champagne, Frankrig
599 kr., Moët Hennessy Danmark
En elegant champagne med en varm rosa farve. Den er tør og fyldig, blød og rund og har en pikant sødme til slut.


Charles Baur, Brut, Crémant d’Alsace, Frankrig
90 kr., Ranimex
Denne glimrende boblevin kommer med en guldmedalje fra den store smagning i Paris, og det kan vi godt forstå. Vinen er et virkelig godt bekendtskab. Nyd den som apéritif eller som ledsager til et let måltid.




Hvidvin


Santa Carolina, Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2006
49 kr., Fakta
Mums for en hvidvin. Den fyldige duft bærer præg af melon og kvæde, mens smagen er blød, smøragtig, fuld af frugt, let krydret og med et lille tørt bid i eftersmagen. Denne vin er simpelt hen et fund til prisen.


Domaine Léon Boesch, Tradition, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2005
79 kr., Emilie Vin
En typisk Gewurztraminer-hvidvin med den karakteristiske parfumerede duft og den særlige smag af eksotiske frugter. Faktisk en meget fornem en af slagsen. Med sin tørhed er den velegnet til mad. Vinen er i øvrigt skabt efter biodynamiske principper.


Tavignano, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italien 2005
65 kr., Carlo Merolli
Dejlig forfriskende hvidvin på den interessante Verdicchio-drue. Vinen har en vis fedme og en smag lidt i retning af æbler. Glimrende ledsager til lettere retter eller til en frokost. Også anvendelig som terrasse- og snakkevin.




Rødvin


Leyda Classic, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2006
64 kr., Vinens Verden
En intens duft af modne solbær møder næsen, mens smagen byder på moden frugt og en utrolig lang eftersmag. Vinen er hver en krone værd.


Possums Vineyard, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2004
139 kr., Oxholm Vin
Duften lover godt, og smagen holder løfterne. En virkelig lækker rødvin med saftighed, tanniner og syre i god balance. Anvendelig både til mad og som meditations-vin.


Francesco, Pinot Noir, Adelaide Hills, Australien 2002
Klubpris ved 6 flasker: 59,51 kr., ikke-medlemmer: 109 kr., NordicWineClub.com
Den er lækker, denne diskret fadlagrede Pinot Noir. Den har en vis australsk tyngde, men giver samtidig et karakteristisk billede af druen. Klubprisen er yderst rimelig. Flasken har skruelåg.


Castello Banfi, Rosso di Montalcino, Italien 2005
119,95 kr., Amka
En smaddergod rødvin med blød frugt, harmonisk og lækker. Oplagt til en god kødret.


Lammershoek, Syrah, Swartland, Sydafrika 2005
135 kr., Vinkrogen
Dyb farve, spændende duft og en blød, fyldig og lækker smag. En stor og kraftig rødvin, der skal ledsage en lige så kraftig ret – kom med grillen, hent en lammekølle og stop køllen med hvidløg … Vinen har 14½ procent alkohol, men er ikke spor sprittet. Flot!


Robert Mondavi Winery, Merlot, Napa Valley, Californien 2001
225 kr., Skjold Burne
Elegant rødvin med en vis tørhed, der godt kan få én til at gætte på en fransk vin – en Saint-Émilion af de store. Vinen har en glimrende struktur med god frugt og en lang eftersmag.


Trilogia, Morellino di Scansano, Italien 2005
75 kr., Fiasco-Vine
Lækker og saftig rødvin, hvis smag står krystalklart med noter som kirsebær, hindbær, ribs … En vin, der også kan drikkes uden mad. Prisen er yderst rimelig.


Nottola, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2003
95 kr., Vinimportøren
Kraftig rødvin, tæt, komprimeret – blot en lille slurk fylder munden med vellyst. Dette er vin. De kan, de italienere.


Nero di Troia, Villa Schinosa, Puglia, Italien 2005
110 kr., Vinissimo
En varm krydret duft præger denne skønne rødvin. Smagen har stor fylde med toner af mørk chokolade og kaffe samt en blommeagtig syre. Den ligger i den dyre ende af prisskalaen, men den er hver en krone værd.


Vito, Nero d’Avola / Merlot, Sicilien IGT, Italien
139,95 kr. for 3 liter i boks, ViniPortugal
En dejlig rødvin med duft af frugt, urter, stald og en anelse rønnebær. Smagen har en god fylde og er let krydret med toner af friske solbær og brombær. Vinen slutter med en fin sødme. Det er vinen til den store familiepizza.


Nordlund, Dansk Vincenter, Hvidovre, Danmark 2005
349 kr., Dansk Vincenter
En koncentreret saftbombe af en rødvin med duft og smag af søde brombær og mørke, modne kirsebær og blommer. Vinen slutter med et pikant strejf af rosenpeber.


Brown Brothers, Tarrango, Victoria, Australien 2005
89 kr., indtil 20. august: 69 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Saftig rødvin med sødme og toner af jordbær og ribs. Det er en let vin, som kan drikkes afkølet på terrassen og ikke nødvendigvis til mad. En god sommervin. Flasken har skruelåg.


Gran Lurton, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2004
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Ganske flot rødvin, harmonisk og blød og med et afrundet og karakteristisk billede af Cabernet-druen.


Sessantanni, Old Vines, Primitivo di Manduria, Italien 2004
149,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En bamse-rødvin med markant sødme. Har man en meget sød tand, vil man finde den både flot og fortræffelig.




Sød vin


PX, Piedra Luenga, Bodegas Robles, Montilla-Moriles, Spanien 2004
125 kr., Økovin
En vin, man med rette kunne kalde for gudernes nektar. Den er fantastisk lækker – sød, som flydende mørke rosiner og med en anelse forfriskende syre i eftersmagen. Konsistensen er nærmest sirupsagtig, hvilket gør, at vinen rækker utroligt langt. Nyd den dråbe for dråbe fx til en blåskimmelost.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www,vinavisen,dk.