Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24, 2007





Vin-aktuelt i uge 24
11. juni til 17. juni 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 21,,,,,,,,VinAvisen uge 22,,,,,,,,VinAvisen uge 23

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Primeur-smagningen er fup
I juli-udgaven af vinmagasinet Decanter (der er udkommet allerede nu) langer vinskribenten Stephen Brook hårdt ud efter den årlige primeur-smagning i Bordeaux. Han kalder den for et stort fupnummer, der er arrangeret af vinhandlere, vinproducenter og vinskribenter for at narre et godtroende publikum til at komme til lommerne så tidligt som muligt.
Ifølge Stephen Brook vil folk som regel – selv når det drejer sig om top-årgangene – kunne spare penge, hvis blot de venter med at hive de store sedler frem til, når flaskerne til sin tid er kommet i handelen.
Brook finder det helt vanvittigt, at vine, der endnu ikke er blandet – og dermed langtfra færdige – bliver solgt på forhånd i dyre domme. Det svarer til, at modedesigneren Karl Lagerfeld lod kunderne købe sine kostbare kreationer ud fra en skitse, hvor både farven og knappernes placering stadig var usikker.

En primeur-vin er som en væddeløbshest
Vinhandleren Steven Spurrier, der er en begejstret tilhænger af primeur-smagningen, giver svar på tiltale. Ifølge ham er den vin, som man smager fra fad under smagningen i Bordeaux, en god rettesnor for, hvordan den endelige vin vil tage sig ud.
Det er ikke anderledes end at bedømme, om en væddeløbshest er "fit for figtht" før et væddeløb, mener han. Det er kun sjældent, at vinens kvalitet ændres dramatisk fra fad til flaske, og hvis den gør det, så er det kun til det bedre.
,,,,,,,,,,,,,,,
Nedtur for den svenske regering ved EU-domstolen
Vi har løbende i VinAvisen fulgt sagen om den svenske stat, der er blevet trukket i retten ved EU-domstolen, fordi den har forbudt sine borgere at købe alkoholiske drikke over internettet.
Det var en svensk læge, Klas Rosengren, der lagde sag an. For tre år siden købte han sammen med 50 andre svenskere omkring 700 kasser rødvin fra Spanien via en dansk vinhandlers webside. Da varerne nåede til den svenske grænse, blev de konfiskeret af tolderne, og det ville lægen ikke finde sig i.
I dag er Klas Rosengren en glad mand. I tirsdags kom EU-domstolen nemlig med sin dom, der går ud på, at den svenske stats forbud er et brud på loven om varernes frie bevægelse.
Svenske privatpersoner kan altså nu igen bestille vin og spiritus via internettet, uden at varerne bliver stoppet i tolden.
Det svenske toldvæsen, der har beslaglagt vin, øl og spiritus fra i alt 7000 svenskere, kan derimod se frem til en hel del erstatningskrav.

Svenskerne slipper for gebyr på flaskerne
Nu kunne man jo godt forestille sig, at det statsejede Systembolag frygtede for Internet-konkurrenterne. Men hos Systemet tager man dommen med ophøjet ro.
Alkohol, som bestilles fra et andet land, skal nemlig beskattes i importlandet, hvilket betyder, at en svensker, som bestiller vin over internettet, må betale afgifter for vinen ifølge gældende svenske takster.
Dermed skulle det så være ét fedt, om man køber sin vin hos Systembolaget eller via Nettet. Og dog – Monopolet lægger nemlig i dag et gebyr på 17% i administrations- og transportomkostninger oven i prisen på enhver flaske importeret alkohol. Det gebyr har svenskerne således en mulighed for at undgå via handelen på internettet.
,,,,,,,,,,
    Chilenske vinhuse satser på miljøet
    De chilenske vinhuse Cono Sur i Colchagua og Undurraga i Maipo vil ifølge Decanter nu gøre en ekstra indsats, når det gælder miljø og bæredygtighed.
    Cono Sur, der i forvejen producerer vin med økologien og miljøet i højsædet, har indgået samarbejde med det britiske firma The CarbonNeutral Company – et firma, der hjælper virksomheder i hele verden med at reducere udslippet af kuldioxid.
    Samarbejdet vil gøre det muligt for Cono Sur at sætte CarbonNeutral’s logo på vinflaskerne – noget, som vinhusets vinmager, Adolfo Hurtado, mener, vil have stor salgsmæssig betydning, ikke mindst når det gælder Skandinavien, hvor miljøhensyn er af stor vigtighed.

    Mapuche-folket får deres del af kagen
    Undurraga griber sagen lidt anderledes an. For nylig lancerede vinhuset en ny serie vine under navnet Aliwen. Fremover vil en del af indtægterne på denne vin gå til hjælpeorganisationerne OIES og NGO, der yder social hjælp til Mapuche-folket, det oprindelige folk i det sydlige Chile, hvor de i dag lever i yderste fattigdom.
    De chilenske vinhuse har stor glæde af Mapuche-kulturen – på vinetiketterne ses ofte symboler fra det gamle stammesamfund, og en del vine er navngivet på Mapuche-sprog, blandt andet Aliwen, der betyder "helligt træ". Hos Undurraga mener man derfor, at det er på sin plads, at mapucherne også får deres del af kagen.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
    Tysklands bedste vinproducent-webside
    Konkurrencer er et udbredt fænomen i vinbranchen, og for tredje år i træk afholder Deutsche Weininstitut en ganske særlig en af slagsen, hvor det gælder om at finde frem til det vinhus, der har den bedste webside. Det vil sige den webside, som præsenterer vinhuset på den mest brugervenlige og indbydende måde.
    150 vinhuse har tilmeldt sig konkurrencen i år, og ud af dem har dommerpanelet, der består af folk fra både vinbranchen, Internet- og medieverdenen, nu udvalg tolv finalister. Dernæst bliver det op til de tyske forbrugere via en afstemning at pege på den endelige vinder. Dommen falder den 29. juni.
    Listen over finalist-vinhusene kan man se ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
Et slag for Bordeaux’s mindre kendte vine
Bordeaux er kendt for sine store og kostbare vine. Men faktisk udgør disse klenodier kun sølle 5% af al den vin, der fremstilles i distriktet. Resten består stort set af vine i mellemlejet og i den billigere ende fra omkring 45 til 150 kr.
Franskmændene kan i stigende grad mærke konkurrencen fra de mange oversøiske vinlande, når det gælder det internationale marked. Og i Bordeaux har man måttet erkende, at man ikke kan leve af at sælge en lille håndfuld kultvine. Organisationen for vinproducenterne i Bordeaux, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), vil derfor nu rejse verden rundt for at markedsføre de mange mere almindelige og pris-overkommelige vine, der fremstilles i distriktet.
En stor del af dem er da også af ypperlig kvalitet og fortjener bestemt en mere ihærdig markedsføring. I visse tilfælde er der tale om vinhuse, hvis vinmarker grænser op til nogle af de berømte vinhuses vinmarker. Druerne bliver ligeledes plukket i hånden, og vinfremstillingen foregår efter alle kunstens regler. Den største forskel er som sagt prisen.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Californien erklærer sin uafhængighed
    De californiske drueproducenter har erklæret Californien for et uafhængigt land, hvor livet er druer, borgerne kan gå med vinløv i håret, og Arnold Schwarzenegger kan være guvernør.
    "Nationen", hvis slogan er "One Nation Under Vines", indtager sin plads ved siden af Frankrig, Italien og Spanien som et førende vinproducerende land, og med uafhængighedserklæringen inviteres vinentusiaster til at gå på opdagelse i det enorme vinland på en ny hjemmeside.
    En kampagne for det nye "vinland" vil finde sted i september måned, der af Schwarzenegger officielt er erklæret for California Wine Month.
    På den nye hjemmeside er der en oversigt over de mange distrikter, og den er et besøg værd. Der er en masse læsestof og links til de enkelte distrikter.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,
Den nye landvin kommer fra departementerne Dordogne, Gironde, Charente og Charente Maritime samt fra nogle af kommunerne i Lot-et-Garonne.
    Landvinen fra Atlanterhavets kyst
    I mandags lancerede man den nye franske appellation "Vin de Pays de l'Atlantique", og samtidig præsenterede man den tilhørende producentforening, le Syndicat.
    Formålet har været at skabe vine, der er mere synlige for forbrugerne og til attraktive priser. Samt at gøre livet lettere for vinproducenterne i Bordeaux. Den nye appellation skulle give dem en større fleksibilitet og dermed mulighed for at eksperimentere.

    5 millioner flasker
    Syndikatet omfatter 76 medlemmer, heraf flere kooperativer, og tilsammen repræsenterer det cirka 200 vinbønder med en årlig produktion af 39.500 hektoliter vin. Det svarer til 5,2 millioner flasker, hvoraf de 62% er rødvin.
    Cirka 30% af salget sker "ved stalddøren" og 50% gennem supermarkeder og vinhandlere, mens 20% går til eksport.
    Hidtil har man i det store område næsten udelukkende fremstillet AOC-vin. Nu begynder man altså også med den billigere landvin – vin de pays.

    Klassiske druesorter
    I første omgang vil kategorien gælde for vine, der fremstilles på de klassiske druesorter fra regionen, uanset om der er tale om blandingsvine eller vine fremstillet på én og samme druesort.
    Men ud over disse enkle kriterier, så er der departementerne imellem stor forskel på hvilke af de klassiske druesorter, der vil blive tilladt i forbindelse med den nye kategori.
    I Gironde er der fx givet grønt lys for Chenin Blanc, Cinsault og Chardonnay, men ikke for Syrah, der derimod er blevet tilladt i Dordogne og Lot-et-Garonne.
..............
    Skål i den gule førertrøje
    Den gule førertrøje – på engelsk yellow jersey – er kendt fra Tour de France. Nu er det også navnet på en ny fransk vin, hvis emballage gør enhver idé om, at franske vinproducenter ikke kan være nyskabende og kreative, til skamme.
    For det første er der en gul trøje og navnet Yellow Jersey på etiketten i stedet for det sædvanlige majestætiske château omgivet af krøllede bogstaver.
    For det andet er flasken af plastic og præget med et mønster i form af små trøjer, der gør det lettere at holde fast på den. Og så er den selvfølgelig forsynet med et praktisk skruelåg.
    Derudover er flasken yderst miljøvenlig, idet den vejer meget mindre end en glasflaske. Som vi skrev i VinAvisen i sidste uge, vil lettere vinflasker bevirke, at det udslip af drivhusgasser, som er forbundet med transporten af vin, reduceres betydeligt.

    Et hit hos cykelfolket
    Det er Boisset, den store vinproducent i Bourgogne, der står bag vinen, og vinhuset håber, at den smarte flaske vil blive et hit blandt sportsudøvere – ikke mindst blandt cykelfolket.
    Det skyldes ikke bare det smarte navn, der minder om navnet på succesvinen Yellow Tail. Når vinen er drukket, er det også oplagt at fylde plasticflasken med vand, skrue låget på og sætte den i flaskeholderen på cyklen. Hvem ved – måske vil den næste vinder af Tour de France ikke hælde champagne i pokalen, men Yellow Jersey.
    Vinen fås endnu ikke i handelen i Danmark, men når den kommer på hylderne, vil det blive i form af en serie vine fremstillet på henholdsvis Sauvignon Blanc, Chardonnay, Merlot og Pinot Noir.
,,,,,,,,,,,,,,,
En lille meningsmåling:
Vin på økologisk dyrkede druer
Både vinhandlere og vinskribenter har et problem, når de skal skrive om økologiske vine – for det er der nemlig ikke noget, der hedder.
Den korrekte benævnelse er "vine på økologisk dyrkede druer", for under vinifikation og tapning bruges der svovl, og dermed forlader man det økologiske fundament.
Hvis man skal skrive en længere tekst om sådanne vine, er det både tungt og besværligt hver gang at skrive "vin på økologisk dyrkede druer". Det er fristende bare at skrive økologisk vin eller økovin.
Når vi her i VinAvisen er faldet for fristelsen og bare har skrevet "økologisk vin", har vi fået reaktioner: – Det må I ikke. Det forvirrer jeres læsere, som kommer til at tro, at hele processen er økologisk. Så længe man ikke har opfundet økologisk svovl, vil man ikke kunne tale om økologisk vin. Faktisk er det falsk varebetegnelse og dermed forbudt!
Det kunne være interessant at spørge, hvad vore læsere mener. Hvis man første gang i en tekst skriver "vin på økologisk dyrkede druer", kan man så derefter bare skrive økologisk vin eller økovin?
Lad os foretage en lille meningsmåling. Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.
Har du i øvrigt kommentarer, så skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Hvad vi skal kalde "vine på biodynamisk dyrkede druer" – det må vi vende tilbage til ...
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
.,,,,,,,,,,,,,
46-45
.,,,,,,,,,,,,,..
Tænk, hvis Coca Cola sagde det samme
Det portugisiske firma Amorim er verdens største producent af korkpropper. Med 3 milliarder propper om året dækker det 25% af verdens forbrug.
Nu er firmaet (igen) kommet med en meddelelse om, at det har fundet en teknik til at eliminere propsmagen i vine. Man er nede på, at mindre end én flaske ud af hundrede vil lugte og smage af våd hund og gamle gymnastiksko. (Tænk, hvis Coca Cola tillod sig at sige det samme – de ville ikke kunne sælge en flaske).

Markedsandel fra 95 til 78%
Amorim og andre korkfabrikanter har siden 2000 oplevet en nedgang i salget af propper. For ti år siden var 95% af alle vinflasker lukket med korkprop. I dag er det 78%. For nedadgående.
Korkens falmede popularitet har påvirket økonomien i Portugal, der i dag producerer 54% af verdens kork svarende til 185.000 tons om året og en eksport på 900 millioner euro (6,7 milliarder kr.).
Faldet i omsætningen vil eskalere. Flere og flere forbrugere har nemlig opdaget fordelene ved skruelåget og er begyndt at vænne sig til det.

Millioner på spil
Også flere og flere producenter går ind for skruelåget – selv i Frankrig. De er klar over, at forbrugerne ikke mere vil købe deres vin, hvis de har oplevet en propsyg flaske.
Og der er mange penge på spil. Blot 1% propsyge flasker betyder et tab på 100 millioner dollars alene for USA’s vinindustri.
Der er endnu et stykke vej for skruelåget at gå. I løbet af de sidste par år er dets markedsandel på verdensplan steget fra 5 til 8%. Samtidig kan man glæde sig over, at de æstetisk utiltalende og upraktiske plasticpropper er gået fra 15 til 12%.
,,,,,,,,,,,,,,,

.,,,,,,,,,,,,,..
I en lille landsby i Ribera del Duero fandt man denne fantastiske mosaik. Den stammer fra den romerske oldtid og dækker hele 66 kvadratmeter.
    DO Ribera del Duero fylder 25 år
    I år fejrer Ribera del Duero et jubilæum. Det er nemlig 25 år siden, at det spanske vindistrikt fik tildelt sin DO, Denominación de Origen, der svarer til franskmændenes AOC.
    Men det er ikke 25 år, men hele 25 århundreder siden, at den første vin blev fremstillet i området. Det viser fundet af nogle lerskåle med rester af vin. Og under høsten i 1972 fandt man i landsbyen Baños de Valdearados en 2000 år gammel og yderst velbevaret mosaik med en allegori over vinguden Bacchus.
    I dag fremstilles der vin i Ribera del Duero i et 115 kilometer langt og 35 kilometer bredt bælte langs Duero-floden. Og det foregår i 225 vinhuse – en stigning i antallet på hele 113% i løbet af de sidste seks år.
    Bag roret i vinhusene befinder der sig en generation af unge vinmagere, der forstår at forbinde den nyeste teknik med ældgamle traditioner – noget der gør, at Ribera del Duero er endt som et af Spaniens førende vindistrikter.
    Det er blandt andet herfra, at landets mest berømte vin, Vega Sicilia, kommer, og det er også her, danskeren Peter Sisseck laver sin kultvin Pingus.
,,,,,,,,,,,,,,,
Bytte, bytte købmand
De fleste har sikkert været ude for at få nok så gode vinflasker forærende, som af en eller anden grund ikke lige falder i ens smag. De ender i vinreolen eller vinkælderen, hvor de så ligger og samler støv.
Det problem har vinmagasinet Wine Enthusiast dog en løsning på: Man skal bare invitere sine vinøse venner til en bytte-vin-dag, hvor alle medbringer en håndfuld flasker, som de gerne vil af med.
Før seancen anbefales det, at deltagerne sætter en mærkat på flaskerne med eget navn samt oplysning om, hvor de har fået vinen fra, og hvorfor de ønsker at bytte den.
Flaskerne samles på et bord, hvor man så kan tage sig god tid til at studere varerne. Herefter uddeles der en nummereret lotteriseddel for hver flaske vin, som deltagerne er kommet med. I en skål lægges der sedler med de korresponderende numre, og så kan lodtrækningen ellers begynde. Den, der er så heldig at få udtrukket et nummer, må vælge først. Legen fortsætter, til sidste vin er afsat.
En anden – og måske nok lidt nemmere – mulighed for at komme af med de vine, der ikke lige falder i ens smag, er selvfølgelig at sætte dem til salg på VinAvisens auktionsside, og så gå ned om hjørnet og købe noget andet at sætte på bordet til middagsmaden ...
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
Der er gang i VinAvisens GRATIS Vinauktion
Trods sommersol og ferietid er der gang i VinAvisens Vinauktion, og der kommer stadig nye brugere og nye spændende udbud – lækker sauternes, årgangs-portvin, store og små slotte.
Fx kan nævnes 12 flasker Château Rieussec, en kæmpeflaske Château Mouton Rothschild med 5 liter, Taylors 1980 og Dow’s 1994, en Sauzet Montrachet 2005, en Pétrus 1988 og en Pingus 1999.
Men der er også vinbøger og vinrejser – og hvorfor ikke?
Men klik selv på bjælken herunder, og se, hvad der aktuelt er til salg. Og glem ikke: Auktionen er fuldstændig gratis for både sælger og køber. Intet salær!
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,
Klimaforandringer skyld i højere alkoholprocent
Som nævnt i VinAvisen i sidste uge er alkoholprocenten i vinene steget støt igennem de seneste år. Vine med et alkoholindhold på 14, 15 og endog 16% står side om side på forretningernes hylder, og det gælder vine fra såvel oversøiske lande som fra den gamle verdens vinlande.
Ifølge Wine Business er der flere årsager til det høje alkoholindhold. En af dem er klimaændringerne, der har bevirket, at vejret er blevet stadig varmere i mange egne, hvor der dyrkes vin. Derudover har nye tekniske landvindinger inden for vindyrkningen og -fremstillingen også gjort det muligt at hæve procenten.

Aromaen drukner i alkohol
Nu skulle man måske ikke tro, at et par alkoholprocenter fra eller til kunne gøre den store forskel. Vinen bliver ganske vist stærkere, men så kan man jo bare drikke lidt mindre. Sandt nok, men faktisk overdøver alkoholen meget ofte vinens aroma og alle de mange smagsnuancer.
Det californiske firma Vinovation har udført et spændende forsøg, der viser, hvordan en alkoholkraftig bamse smager, hvis man "skruer ned" for alkoholprocenten.
I forsøget reducerede man alkoholen i en portion af vinen ved hjælp af omvendt osmose. Dernæst blev den reducerede vin blandet op i den oprindelige vin i forskellig mængde, så der opstod flere vine med en anelse forskel i alkoholstyrken. Smagningen viste, at vinene smagte vidt forskelligt.
Ifølge den australske vinmand Richard Smart er det faktisk ikke noget problem for vinproducenterne at reducere alkoholindholdet under fremstillingen af vinene. Når de ikke gør det, skyldes det for det meste, at de rider med på en modebølge for kraftige bamsevine, skabt blandt andet af visse vinskribenter.

,,,,,,,,,,,,,,,
Stort spænd i priserne på franske vinmarker
Hvis man drømmer om at slå sig ned som vinbonde i Frankrig, er det bestemt ikke ligegyldig, hvor man køber sin vinmark. Prisen for en hektar, altså 10.000 kvadratmeter, varierer nemlig utroligt meget alt efter hvilket distrikt, det drejer sig om.
Ifølge Wine Business er priserne på de franske vinmarker generelt faldet i 2006 – på nær i Champagne, hvor der har været en stigning på 8,4% i forhold til året før. Her koster en hektar vinmark hele 627.000 euro (cirka 4,7 millioner kr.), og priserne er stadig støt stigende. På andenpladsen ligger Alsace med 133.700 euro (cirka 1 mio kr.) pr. hektar.
Hvis man vil slippe billigt, er det sagen at investere i Fronton nær Toulouse – her kan man erhverve en hektar for kun 10.000 euro (cirka 75.000 dkr.).
Bordeaux ligger også i den billige ende med en gennemsnitspris på 56.000 euro (cirka 400.000 dkr.), hvilket er 30.000 euro (cirka 220.000 dkr.) under landsgennemsnittet. Yderligere oplysninger findes på www.safer.fr.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Pioneren i australsk vinimport
    Med sit firma Arnakke Vinimport er Erik Stefansen en pioner i salget af australsk vin i Danmark, og det er oplagt, at han på sin hjemmeside har lavet en liste over vine med skruelåg.
    – Det er jo rart at arbejde med vinmagere, der går ind for skruelåget, når man selv tror på det, skriver han til os.
    Med Arnakke Vinimport er listen kommet op på 15 importfirmaer, så vi mangler kun 10, idet vores mål er 25.
    Hvem kommer med i næste uge? Alle er velkomne. Eneste betingelse er, at siden skal rumme mindst ti flasker med skruelåg eller glasprop. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Skjold Burne
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,
,
    Jacob Kocemba (f. 1978) er en af de unge sommelierer, der har høstet hæder til Danmark – og til sig selv – i de krævende konkurrencer for sommelierer. Senest blev han nordisk mester i november 2006.
    Han er født i Skælskør, og efter et år på handelsskolen i Slagelse flyttede han til Ringsted og begyndte sin uddannelse som tjener, som han fuldendte i 1999 på Sørup Herregård uden for Ringsted.
    Hans første job var som tjener på Nokken i Rungsted, men udlandet trak, og sammen med en kammerat rejste han til Château Ksara i Libanons Bekaa-dal, hvor han i tre måneder deltog i arbejdet og var med til vinhøsten. Det var en kæmpe oplevelse for ham. Han lærte en masse om vinfremstilling og smagte vinen fra most til færdig vin.
    Da han kom hjem, startede han på restaurant Saison i Hellerup, og siden har han været forbi Vinbaren, The Dining Room, Alberto K, d’Angleterre og Kong Hans til Premisse, hvor han arbejder i dag.
    Hans interesse for vin fik han under sin læretid på Sørup, hvor det irriterede ham grænseløst at være uvidende om de ting, som gæsterne spurte han om. Han begyndte at læse om vin og smage ihærdigt – og deltog i mesterskaber. I 2007 erobrede han i øvrigt titlen som Danmarks bedste tjener.
    Jacob Kocemba har yderligere oprettet et firma, Kowico, der rådgiver restauranter og private.
    I sin fritid hygger han sig med sin kæreste og sine venner og tager til de smagninger, som vagtplanen tillader. Han holder meget af storbyferier samt vinrelaterede rejsemål.
    Adresse: Restaurant Premisse, Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K, tlf.: 33 11 11 45, fax: 33 11 11 68, privat: 22 83 13 26 e-mail: mail@premisse.dk og kocemba@webspeed.dk, www.premisse.dk og www.kowico.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Fiasco-vine.dk har optaget importen af vine fra Sante Marie di Vignoni i appellationen Orcia samt den vestligst beliggende gård i Montalcino, Marchesato Degli Aleramici, med brunelloen Il Galampio.
    * Theis Vine har pr. 1. januar 2008 ansat Frans Fossing i en nyoprettet stilling som salgsdirektør med overordnet ansvar for vedligeholdelse og udvikling af salg og marketing. Frans Fossing kommer fra en tilsvarende stilling hos H.J. Hansen.
    ,,,,,,,,--,,,,
.,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Jan Bøttger har været på tur rundt i Champagne med sin søn for at besøge flere mindre producenter.
    Da de kom til landsbyen Avize, blev de mødt af dette byskilt, der unægteligt er sjovere end vore hjemlige plankeværker med blot et navn.
    Jan Bøttger havde hjemmefra konsulteret Epernays hjemmeside og ville have besøgt Perrier-Jouët som det eneste større hus, men trods hjemmesidens oplysninger havde vinhuset lukket for almindelige besøgende. Så Jan Bøttger anbefaler, at man telefonisk kontakter de steder, man vil besøge, for at være sikker på at kunne komme ind.
    Netop i Avize besøgte far og søn i stedet Pascal Agrapart efter lokal anbefaling. Endvidere besøgte de Renaudin i Moussy (Allerød Vinhandel) og ikke at forglemme Leclerc Briant i Epernay (Lars Bjørn).
    Ud over en fortrinlig årgangschampagne (1988) og meget andet godt har Leclerc Briant en dyb kælder, og det særlige er, at der går en skakt 30 meter lodret ned, og at der her kan arrangeres rappelling. Det havde både far og søn lejlighed til at prøve. Heldigvis var der ikke kun trappe, men også elevator op.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,

Hvorfor lugter tjeneren til proppen?
Holger Volsing stiller et godt spørgsmål: – Hvorfor ser man igen og igen tjenere, der sætter proppen til næsen, når vinen åbnes?
– Det er for mig ganske nyttesløst i den forstand, at en prop altid blot lugter af prop… Hvis vinen er propsyg, kan man tidsnok finde ud af det, når den bliver prøvesmagt i glasset.
– Jeg ser det som en fuppet eller nørdet gimmick. Har jeg ret, eller har jeg ret?
Er vinen propsyg, kan proppen nu også godt lugte væmmeligt. Men det sikreste er bestemt at lugte til selve vinen og smage på den.
Den meget professionelle sommelier skænker en smule i et glas og smager selv på vinen. Den gassede vintjener lugter til alle propper, også dem af plastic (men dog nok ikke til skruelåg).
Det værste er det lille ritual med, at gæsten skal smage på vinen og godkende den. Man burde faktisk nægte at deltage i det. Er vinen kun en anelse propsyg, opdager man det nemlig ikke umiddelbart. Det viser sig først, når vinen har stået lidt i glasset – og så føler mange, at det er for sent at gøre indvendinger. De drikker vinen og vedtager, at den skal de i hvert fald aldrig mere bestille.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner. I alt blev det til 96 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Charles Baur, Rosé, Brut, Crémant d’Alsace, Frankrig
90 kr., Ranimex
En rigtig dejlig mousserende rosé med en elegant, lys og varm farve, en god duft, fine bobler og en indtagende smag.




Hvidvin


Haag, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2005
Klubpris ved 6 flasker: 57,36 kr., ikke-medlemmer: 109 kr., NordicWineClub.com
En meget lækker hvidvin med fin duft og en lidt fed og bred smag med toner af fersken og citrus. En blød vin, som man drikker med største fornøjelse, både til mad og som terrassevin / apéritif.


Sud, Verdeca di San Marzano, Puglia, Italien (uden årgang)
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Smørblomst, honning og citrus i skøn forening præger duften af denne liflige hvidvin. Den er tør og fyldig og har en lang, frisk eftersmag med toner af citrusfrugt og melon.


Weingut Bickel-Stumpf, Franken Blanc, Franken, Tyskland 2005
85 kr., Vinum Bonum
En udmærket og mild hvidvin med en vis krydret sødme. Helt billig er den ikke.


Azul Portugal, Escolha, Vinho Verde, Portugal 2006
49,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
En udmærket hvidvin med en fin duft af citrus og smørblomst. Smagen er fyldig og frisk med en markant syre, der gør sig godt til mad.




Rosévin


Peter Lehmann, Weighbridge, Rosé, South Australia 2006
79,75 kr., i juni: 59,75 kr., Skjold Burne
Fyldig og lækker rosé med en blød frugtsmag lidt efter jordbær. Oplagt til sommerens jordbær, men også alene som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Château Guiot, Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
49,95 kr., The Wine Company
En rigtig rosé med alle roseens karakteristika: Blød, med behagelig duft, en frugtagtig smag, en dæmpet syre og nem at drikke. Flasken har skruelåg – selv om vinen er fransk. Prisen er rimelig.


Château de Haux, Bordeaux Clairet, Frankrig 2006
75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Så er det danskejede Bordeaux-slot også gået i gang med skruelåget, der her pryder slottets clairet – det franske navn for en lys og let rødvin, nærmest en rosé. Vinen står som en rubin i glasset, og smagen er let og læskende. En rigtig sommervin.




Rødvin


West Cape Howe, Book Ends, Cabernet Sauvignon, Western Australia 2005
149 kr., Vesterstrøm Vine
Stor og flot rødvin med herlig duft og en intens og kompleks smag med mange krydrede facetter, blandt andet citronmelisse. Gem den gerne i endnu nogle år – eller plask den over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Campo San Vito, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2002
119 kr., Anibrica Vinimport
Den er virkelig go’, denne rødvin. En dejlig vin med fine nuancer i duft og smag og med bløde tanniner. Oplagt til ikke alt for kraftige kødretter – eller fx pasta.


Canalicchio, Rosso di Montalcino, Italien 2005
129 kr., Fiasco-Vine
Rødvin med flot duft og en intens smag med toner af modne kirsebær og krydderi. En dejlig vin skabt til hele det italienske køkken.


Mas Donís, Capçanes, Montsant, Spanien 2005
69 kr., Vinens Verden
Dejlig rødvin, harmonisk og med rygrad. Den har god frugt og en lang eftersmag. Brug den fx til sommerens grillparties.


Anakena, Carmenère, Chile 2004
75 kr., Chris-Wine
Varm, venlig og fyldig hverdags-rødvin med 14% alkohol – uden at være sprittet.


Rubino di Bruni, Cascina Bruni, Serralunga d’Alba, Italien
39,95 kr., Amka
En udmærket og fyldig rødvin, der smager og dufter af mørke bær og blå blommer. Den sidste stjerne får den for den yderst fordelagtige pris. Nyd den til en god pastaret med ost.


Domaine Benedetti, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
58 kr., Emilie Vin
En god og harmonisk rødvin med en dejlig krydret duft og smag. Den vil være sagen til kylling. Vinen er fremstillet efter biodynamiske principper.


I Pianetti, Erik Banti, Toscana IGT, Italien 2005
56 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin har en dejlig duft af mørke rosiner, blå blommer og hyben. Smagen er læskende og fuld af solbær og hyld. Det er en mild vin, der vil egne sig godt til lyse kødretter.


Le Morge, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2005
59,95 kr., Erik Sørensen Vin
Saftig hverdags-rødvin med krydderi med ren frugt og tilpas syre.


Morkel, Bellevue Estate, Malbec, Stellenbosch, Sydafrika 2004
115 kr., Vinkrogen
En anderledes og interessant rødvin med mange facetter – kvæde, hyben, solbær … Prøv den fx til en lammekotelet fra grillen.


Château Mas Neuf, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne enkle hvidvin er laver på druerne Cinsault, Syrah, Grenache og Mourvèdre – står der bagetiketten. Altså hvidvin på rødvinsdruer. Yderst interessant – eller også hører etiketten til en rødvin og har klistret sig til en flaske med hvidvin ... (-;

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.