Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2007





Vin-aktuelt i uge 26
25. juni til 1. juli 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 23,,,,,,,,VinAvisen uge 24,,,,,,,,VinAvisen uge 25

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,

Status efter Vinexpo 2007
Standene er pakket sammen, og den sidste gæst har for denne gang forladt verdens største vinmesse, Vinexpo.
Udstillingen, som afholdes hvert andet år i Bordeaux, har haft vokseværk gennem tiderne. I 1981 var udstillingsarealet på 6885 kvadratmeter – i år lød tallet på 41.000 kvadratmeter. Men der deltog også mere end 2400 vinhuse fra 45 lande, og deres stande blev besøgt af tilsammen 50.000 gæster fra 144 lande.
I de fire dage, vinmessen var åben, blev der traditionen tro afholdt et hav af vinøse arrangementer, og mange nye resultater inden for vinens verden blev offentliggjort.
Her kommer et udpluk af det, der foregik under Vinexpo 2007:
,,,,,,,,,,,,,,,
    ............
    **** De mange middage og arrangementer for udstillere og gæster spændte lige fra kreationer af Michelin-stjernekokke serveret på hvide duge i fornemme gamle Bordeaux-slotte til swimmingpool-parties i det fri, hvor påklædningen lød på badetøj.
    **** Højdepunktet var den særlige Fête de la Fleur (blomsternes fest), der oprindelig var en fest, som vinbønderne holdt, når vinstokkene blomstrede. I forbindelse med Vinexpo drejer det sig om en gallafest med et hemmeligt tema, og i år var det Château Smith Haut Lafitte i Graves, der stod for den festlige begivenhed.
    **** Franskmændene synes ikke, at bilkørsel og al den vin, der ryger indenbords ved Vinexpos aften-arrangementer, er en god cocktail. Derfor skulle de mange gæster transporteres frem og tilbage, hvilket vakte en hel del problemer for de slotsejere, der havde inviteret flere hundrede mennesker til middag. Busser, privatbiler og andre køretøjer blev taget i brug.
    **** Udstillingsområdet deles af en stor sø, og i år havde man valgt at opføre en 460 meter lang bro af store plastic-sektioner og til en pris svarende til cirka 3,7 millioner kr. Der var sat rækværk op langs siderne af broen, så gæsterne ikke blev fristet til en dukkert – temperaturen inde i udstillingspavillonerne kunne nemlig godt blive høje i løbet af dagen.
    **** Sikkerheden var skærpet betydeligt i år. Årsagen var truslen fra den franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV, om at gribe til voldelige handlinger.
    ............
    ............
    **** Der bliver drukket stadig mere vin på verdensplan. En undersøgelse, udført for Vinexpo af det britiske firma International Wine and Spirit Record (IWSR), viser, at salget af vin vil være steget med 45% inden år 2010. Stigningen skyldes ikke mindst forbruget i USA samt på de nye markeder Indien, Kina, Brasilien og Rusland.
    **** I Kina er vinforbruget steget fra 3,55 millioner hektoliter i 2001 til 4,36 millioner hektoliter i 2005. Inden år 2010 regner kineserne med at nå op på 5,89 millioner hektoliter. Af al den vin, der drikkes, er det kun 5,6%, der er importeret. Så der ligger et stort marked og venter for denne verdens vineksportører.
    **** I Hong Kong har der været en stigning i salget af importerede vine på 30%, hvilket skyldes, at afgiften på vin for nylig blev halveret.
    **** Ifølge en undersøgelse udført af IWSR vil USA i 2010 indtage førstepladsen på top ti-listen over de lande, hvor der drikkes mest vin. Rusland og Kina vil også gøre sig bemærket på listen med henholdsvis en 8. og en 10. plads.
    **** Efter flere år med faldende eksporttal, når det gælder vin, er billedet nu vendt for franskmændene. I 2006 steg eksporten med 11,4%, og i dag ligger eksport-indtægterne på 7,7 milliarder euro (cirka 57 milliarder kr.). Det svarer til prisen på 150 airbus-fly.
    **** For første gang nogensinde kunne man finde Barbados, Kroatien og Slovakiet blandt vinmessens udstillere.
    **** Sydafrika, der var med efter flere års pause, kom skidt fra start. Tolv af udstillerne stod nemlig med en gabende tom stand. Al den vin – i alt 2000 flasker – som de havde sendt i forvejen, var blevet stoppet ved den fransk-belgiske grænse på grund af papirnusseri, og først om onsdagen kom vinene frem.
    **** Ejerne af Bordeaux’s klassificerede slotte har i den senere tid fået på puklen for at kræve alt for høje priser for deres vine. Baronesse Philippine de Rothschild, der ejer Château Mouton Rothschild, gav i en tale svar på tiltale og forsvarede blandt andet priserne med, at der er tale om unikke vine baseret på terroir og knowhow. Hun mente desuden, at det er nødvendigt med de højere priser, hvis det skal kunne løbe rundt for de gamle familieejede slotte, og de ikke – hvilket allerede er sket for flere af slottene – skal blive opkøbt af store franske eller udenlandske firmaer. Baronessen holdt sin tale ved en gallamiddag, hvor gæsterne blandt andet fik serveret Mouton 1961 – en vin til cirka 30.000 kr.
    ............
,,,,,,,,,,,,,,,
100 point-skalaen en trussel
I en artikel i San Francisco Chronicle skriver W. Blake Gray om 100 point-skalaen, som vinkritikeren Robert M. Parker Jr. skabte i 1970’erne, og som især bruges i amerikanske medier (ikke i danske aviser).
Skalaen har gjort valget af vine nemt for amerikanerne, men ifølge Blacke Gray er den blevet en magtfaktor, som gør vinene ens, medfører et højere indhold af alkohol og sætter priserne på bestemte vine på himmelflugt.
Nogle vinmagere, importører og vinhandlere peger ligefrem på, at skalaen med de 100 point er blevet en trussel.

Ikke et videnskabeligt fænomen
Skalaen svarer på spørgsmålet: Er denne vin bedre end en anden? Og svaret lyder: Ja, den er 5 point bedre. Men man glemmer, at der bag pointtallene står mennesker med en individuel smag.
Fx gav Parker 90 point til vinen Tablas Creek 2002, mens vinbladet Wine Spectator kun gav den 78 point.
– 100 point-systemet går ud fra, at alle mennesker har samme smag, og at vin kan bedømmes, som om det var et videnskabeligt fænomen, siger en amerikansk vinhandler til Blacke Gray. – Men der er ikke mere videnskab i en vinøs oplevelse, end der er i en pizza, en film eller en bog. Nogle mennesker kan lide en bestemt film, andre kan ikke.

Farvel til diversiteten
I USA går de højeste point til vine med saft og kraft – vine, som gør sig bemærkede. En liflig, mundrensende Sauvignon Blanc, der er glimrende til mad, opnår aldrig 98 point – det skulle da lige være en Château Haut-Brion Blanc til over 1000 kr.
I sig selv behøvede dette ikke at være et problem. Men fordi vine med høje pointtal kan sælges til højere priser, vil mange producenter hellere lave sådanne vine.
Og fordi vine med høje point er nemmere at sælge, vil vinhandlerne naturligvis først og fremmest have dem på lager. Farvel til diversiteten.
.,,,,,,,,,,,.
.....
"De sulter ikke mere," står der under tegningen af ofrene ved infanteriets og dragonernes angreb i dagene 19.-20. juni 1907.
    Kæmp og dø for vinen
    I den forløbne uge mindedes man i Languedoc, at det var 100 år siden vinbønderne gjorde opstand imod myndighederne. Et lidt trist jubilæum set i lyset af CRAV's seneste aktioner, den underjordiske gruppe, der med voldelige midler kæmper for de trængte vinbønder i Languedoc.
    Senest har CRAV truet med bål og brand, hvis ikke den nyudnævnte franske præsident, Nicolas Sarkozy, lever op til de løfter, han kom med under sin valgkamp. Gruppen opfordrer ligefrem de franske vinproducenter til at gribe til våben og om nødvendigt dø for sagen – ligesom dengang for 100 år siden.

    Bannere og trusler i luften
    I 1907 havde vinbønderne i Sydfrankrig genplantet vinmarkerne efter Phylloxera-katastrofen i 1885, men verden var blevet en anden. Bønderne havde fået hård konkurrence fra udlandet, forfalskede vine blev solgt frit på markedet, og svindlerne blev ikke straffet.
    Bønderne talte imod den overdrevne tilsætning af sukker og for genindførelse af toldafgifter, men regeringen i Paris var tættere på de rige sukkerfabrikker i Nordfrankrig end på vinbønderne i Sydfrankrig, så den ignorerede deres nødråb.
    Den 5. maj 1907 demonstrerede 80.000 vinbønder og deres familier i Narbonne. Den 26. maj var der 250.000 i Carcassonne, og den 9. juni 600.000 i Montpellier. Og ti dage senere blev seks demonstranter dræbt, da infanterisoldater og dragoner gik til angreb på menneskemasserne.
    Med CRAV’s nyligt fremsatte trusler frygtede den franske regering selvsagt det værste, da hundredeårsdagen blev mindet i sidste uge. Der var masser af bannere, demonstrationer og trusler i luften, men heldigvis blev der ikke grebet til våben – denne gang.

Vodka på druesprit
I tirsdags afgjorde EU-parlamentet, at vodka ikke kun kan laves af korn, som den nordiske tradition foreskriver, men også fx af druesprit.
Vodka-lobbyen havde agiteret for, at alle andre ingredienser end korn, kartofler og sukkerroer skulle nævnes på etiketten, og at det skulle ske med bogstaver, hvis højde var mindst to tredjedele af bogstaverne i ordet Vodka, men det nedstemte parlamentet. De alternative råstoffer skal nævnes, men det kan ske med ganske små bogstaver.

,,,,,,,,,,,,,
Afsked til to vinskribenter
Den kontroversielle britiske pengemand David Montgomery og hans Mercom Group er som bekendt på vej til at overtage Orkla Media, der blandt andet udgiver Berlingske Tidende, B.T., Urban, Århus Stiftstidende, Weekendavisen og ErhvervsBladet.
Senest er der sået tvivl om, hvorvidt Montgomery overhovedet har de 6,6 milliarder kr., som prisen er, men en ny konstruktion af aktiefordelingen kan meget vel muliggøre salget.
Umiddelbart indebærer det, at det berlingske hus er ved at spænde livremmen ind, og rent vinøst betyder det, at ErhvervsBladets redaktion er blevet tvunget til med øjeblikkelig virkning at afskedige Flemming Kyed og Gitte Hindholm, der er bladets faste vinskribenter.
De to vinskribenter har fået at vide, at ErhvervsBladet fremover "skal have Søren Francks artikler i vores blad – der er ikke andre økonomiske muligheder".
Søren Frank skriver om vin i Berlingske Tidende, men det fremgår ikke helt klart, om man bare vil trykke samme artikler i begge blade.
Under alle omstændigheder er det ikke godt med en sådan koncentration. Det går ud over alsidigheden i den danske vinjournalistik.

Danske kokke til spanske toprestauranter
Et spændende nyt projekt, "Training program for Foreign Professionals in Spanish Gastronomy", giver denne verdens dygtigste kokke og kokkeelever mulighed for at se dybt i de spanske køkkengryder. Og det kommer til at foregå i nogle af Spaniens bedste køkkener.
Det var Angela de la Rosa Tanco fra den spanske ambassades handelsafdeling i København, der fik ideen, og Det Spanske Institut for Udenrigshandel, ICEX, der sørgede for finansieringen.
Foruden elleve måneders arbejde på en spansk toprestaurant med mindst én Michelin-stjerne får deltagerne to måneders intensivt kursus i spansk samt en måneds kursus i landets kultur og råvarer.
I år er femten kokke udtaget til træningsprogrammet, og hele syv af dem kommer fra Danmark – fordi det nu var "os", der fik ideen.
Til højre ses listen over de heldige danske deltagere og de spanske restauranter, som de skal arbejde hos.
    ......
    Mie Bostlund fra Restaurant René i Århus skal på restaurant Arzak*** i San Sebastian.
    Lars Lundø Jakobsen fra Restaurant Prémisse i København skal på Celler de Can Roca** i Girona.
    Rasmus Leck Fischer fra Søllerød Kro i Holte skal til Martín Berasategui*** i Lasarte-Oria.
    Nicolai Tram fra restaurant M/S Amerika i København skal til La Terraza del Casino* i Madrid.
    Anton Eff fra Sortebro Kro i Odense skal til El Racó de Can Fabes*** i Santi Santamaria uden for Barcelona.
    Ronny Emborg fra restaurant Geranium i København skal til El Bulli*** i Cala Montjoi nord for Girona.
    Asbjørn Frank fra restaurant MR i København skal til El Poblet** i Denia ved Alicante.
    ......
,,,,,,,,,,,,

,
,,,,,,,,,,,
Laura Catena sad ved siden af Christian Philipson under smagningen.

    Laura Catena på besøg
    Den store argentinske vinmand Nicolás Catena mødte vi for tre år siden (se uge 36, 2004). I torsdags havde vi fornøjelsen af at møde hans datter, Laura, da hun – efter en tur til Vinexpo – var på besøg hos Philipson Wine.
    Laura Catena er lige så charmerende og dynamisk som sin far. Hun er læge og bor med sin familie i San Francisco, men flere gange om året opholder hun sig i Mendoza, dels for at arbejde i familiens vinhus, dels for at lave sine egne vine.
    Under mødet med hende smagte vi først hendes egne meget dejlige vine, hvoraf to – en Pinot Noir og en Malbec – forhandles i Danmark. De anmeldes nedenfor i ugens liste over smagte vine. Senere kommer endnu to af Laura Catenas vine, en lækker Chardonnay og en meget flot Syrah, som vi også smagte.

    Tak til American Express
    Laura Catena lagde ikke skjul på, at hun er "fars datter". Hun får god hjælp med knowhow, lagring af fade osv., og hun har nogle frugtbare diskussioner med fader Nicolás.
    Hun siger selv, at hendes interesse for vin skyldes American Express. Da hun læste til læge i USA, gav hendes far hende et kreditkort med besked om, at hun skulle bruge det til at købe store vine, så hun kunne lære, hvad kvalitet er. Så i en ung alder stod den på Lafite og pizza, Vega Sicilia og pizza, Margaux og pizza ...

    Hun har sine egne meninger
    Selv om hun hviler trygt i familien Catenas skød, har Laura bestemt sine egne meninger.
    Fundamentet i hendes eget vinfirma, Luca, er druer, som hun køber rundt om hos vinbønderne i Mendoza.
    Familien Catena har sine egne store vinmarker, men det ærgrede Laura, at vinbønderne rundt omkring på andre marker ikke udnyttede jordens potentiale til at frembringe vine af kvalitet. Så hun gik i gang med at oprette kontrakter med dem om levering af druer og blandede sig samtidig kraftigt i, hvordan druerne skulle dyrkes.
    Det er blevet til en lille produktion af 36.000 flasker om året.

    Enkeltmarks-vine i små mængder
    Efter smagningen af Laura Catenas vine gik vi over til faderens vine, der dækker et bredt spektrum og alle er af fremragende kvalitet.
    Tre af dem sælges aktuelt her i Danmark, og til dem er der topstjerner nedenfor i ugens liste.
    Herudover smagte vi ni vine til mellem 250 og 450 kr. Det er enkeltmarks-vine, der fremstilles i meget små mængder – 8, 12, 15 fade til hele verden – så der kommer kun nogle få kasser til Danmark. Dem sælger Philipson Wine derfor som "primeur", så folk, der holder af disse vine, kan sikre sig nogle flasker. Det er vine, som vi uden at blinke vil give fem stjerner.

    Tre vine i skammekrogen
    Tre af de 16 smagte vine blev sendt i skammekrogen med små propdefekter i smagen. De nye flasker, der kom på bordet, var helt i orden.
    Laura Catena sagde, at hun godt er klar over, at både forhandlere, restauratører, vinskribenter og vidende vinnydere foretrækker skruelåg.
    Men problemet er det store flertal af forbrugere, som er glade for korkproppen og elsker det maskuline ritual omkring maset med proptrækkeren. Så Catena holder sig afventende. – Vi har jo noget vin, vi skal have solgt, sagde hun.
,,,,,,,,,,,,,,,,
.........
Hver dag fire-fem nye brugere af
VinAvisens GRATIS Vinauktion
Automatiske mails med "jeg er bortrejst" som svar på vores ugentlige løbeseddel vidner om, at mange af vore læsere er på ferie. Alligevel er der i snit fire-fem nye brugere om dagen af VinAvisens Vinauktion. Og hver uge bliver der lagt nye spændende vine ud til salg.
I denne uge slutter således salget af to flasker Château d’Yquem 2001, der er sat til 3150 kr., en flaske Château Pétrus 1988 til 3500 kr., en Château Brane Cantenac 1995, 2.cru Margaux, til kun 300 kr., en flaske Barolo, Pio Cesare 1988 til 300 kr. samt en Pingus 1999 til 3500 kr.
Priserne sættes af udbyderne, og i en del tilfælde resulterer det ikke i et salg – sikkert fordi udbyderne har håbet for meget. Men så er de velkomne til at komme igen med en lidt lavere pris – auktionen er jo 100% gratis. I den forløbne uge var der faktisk en hel del auktioner, der blev lukket med bud.
Foruden stjernevinene er der også dagligvine i store mængder på vej, fx 120 flasker Ribera del Duero, Roble, Media Crianza til 40 kr. stykket og 120 flasker "husets rødvin", også fra Ribera del Duero, til 30 kr. pr. stk. Den slags udbud må der i øvrigt meget gerne komme flere af. Og igen: VinAvisens Vinauktion er GRATIS for både udbyder og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,
    En sjov blindsmagning
    På lørdag d. 30. juni kl. 13-16 afholder Compagniet i Jersie syd for København for sjette år i træk sin traditionelle og uformelle blindsmagning, der – gratis – er åben for alle.
    Der smages seks vine, og alle smagerne får udleveret et skema med spørgsmål om land, område, druesorter, årgange, vinenes navne, osv. For hver rigtigt svar får man så et antal point.
    Herudover vil der til hver vin være et tillægsspørgsmål med flere mulige svar, der i flere tilfælde vil have en ret humoristisk tone og samtidig forsøge at hjælpe de mindre nørdede på vej til det rigtige svar – og måske samtidig vildlede de nørdede vinsmagere.
    Mere om den sjove og gratis blindsmagning og de flotte præmier kan læses ved at klikke her.
    På billedet til venstre ses en af deltagerne i sidste års konkurrence, Niels Brauner, i dybe overvejelser.
,,,,,,,,,,,,,,,
Aftale om vin på økologisk dyrkede druer
Ifølge Wine Business er EU i Bruxelles nået frem til en aftale om produktionen og etiketteringen af vine på organisk dyrkede druer. Blandt andet skal flaskerne bære en speciel EU-logo.
Landbrugskommisær Mariann Fischer Boel siger, at "dette er en fin aftale, der vil hjælpe forbrugerne til nemt at genkende organiske produkter i hele Europa og sikre dem præcis viden om, hvad de køber".
I dag er 6 millioner hektar europæisk jord inddraget til økologisk landbrug.




,,,,,,,,,,,,,,,
Hermitageret vin fra Château Palmer
I 1800-tallet hændte det ofte, at en Bordeaux-vin af en lidt svag årgang blev "hermitageret". Det vil sige, at vinen blev forstærket med vin fra distriktet Hermitage i Rhônedalen.
Nu er kældermesteren Thomas Duroux på Château Palmer i Margaux gået i sine hedengangne kollegers fodspor og har hermitageret et parti af slottets rødvin årgang 2004 med 15% Syrah-vin fra Hermitage.
Der er tale om et eksperiment, så der er kun fremstillet 1200 flasker af den særlige vin, som nu bliver sat til salg.
Vinen vil – uanset hvor god den er – på grund af de franske vinlove blive klassificeret som bordvin, ligesom Château Palmer ifølge appellations-reglerne ikke må afbildes på etiketten.
Det får dog ikke slottets vinmager til at holde sig tilbage – han er yderst tilfreds med resultatet og har tænkt sig at udføre lignende forsøg med årgang 2006.
,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,
    Går 100% ind for skruelåg
    – Vi er glade for, at VinAvisen slår et slag for vine med skruelåg, skriver Carsten Petersen fra TT Vinimport til os. – Jo flere skruelåg, desto bedre. I to et halvt år har vi ikke skullet bytte en eneste skruelågs-vin!
    Firmaet går 100% ind for vine med skruelåg, især på de bedre og dyrere vine, så det er oplagt, at TT Vinimport i denne uge er sat på vores stadigt voksende liste.
    Listen til højre omfatter specielle websider med mindst ti skruelågs-vine, og da målet er 25 sider, er der stadig plads til otte firmaer. Hvem vil med i næste uge? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Skjold Burne
Slagelse Vinkompagni
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,
    Svenskerne kan bare veje boksen
    I sidste uge nævnte vi den svenske regerings krav om, at vinbokse skal forsynet med en "vinstandsmåler", så man kan holde øje med, hvor meget man drikker.
    Ideen er for så vidt god, men svær at føre ud i praksis – den vil blive ret dyr. Men to af vore læsere har løsningen:
    Ib Wolder skriver, at vi kan fortælle svenskerne, at de bare kan veje BIB-kartonen – de fleste har jo en badevægt. På den måde finder man ud af, hvor meget der er drukket eller tilbage.

    BIB-stander med indbygget vægt
    Vagn Rydeng går videre. Han skriver, at det burde være nemt for en kreativ sjæl at konstruere en BIB-stander med indbygget vægt. Så kan man, hvis man har lyst, notere startvægten og derefter regne sig frem til "svindet".
    Når man ikke længere kan regne forbruget ud, burde man for længst være holdt op med at drikke.
    Eventuelt kunne vinfirmaerne anføre tomvægt og startvægt uden på emballagen. Så slap man for at tage noter, men skal naturligvis stadig regne – hvis ikke vægten kan nulstilles, før man begynder at skænke.
    Vagn Rydeng foreslår yderligere – med et glimt i øjet – at den svenske regering kunne vedtage en lov om, at svenskerne kun kan købe BIB-vin i Systembolaget, hvis de kan fremvise dokumentation for ejerskab af en BIB-stander med indbygget vægt.
    – Hvis standeren også får en lille drypbakke, så man undgår smådryp på bordet, kunne det være, jeg ville købe en, slutter Vagn Rydeng.
,,,,,,,,,,,,,,,
Forslag til højere norske afgifter
Nordmændene har et såkaldt "særavgiftsutvalg", og dette har nu foreslået, at man øger afgifterne på alkohol med 10%.
Vin- og Brennevinleverandørenes Forening (VBF) spår, at forslaget vil øge grænsehandelen betydeligt, især med Sverige, men også med Danmark.

Antinori bygger stort
Ifølge Just Drinks vil Marchesi Antinori bygge et nyt produktionshus i Bargiano, San Casciano, til en melodi af 50 millioner euro (375 mio kr.).
Man regner med, at produktionen vil ligge på 3 millioner flasker om året med en årlig omsætning på 30 millioner euro (225 mio kr.). Den nye enhed skulle være driftsklar om tre år.
,.,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,

,

    Else Trier Pedersen (f. 1954) og Morten Bang Pedersen (f. 1951) har begge fuldtidsarbejde hos henholdsvis Viborg Kommune og NN Markedsdata i Højbjerg. Men så snart det er fyraften, går turen hjem til villaen i Løgstrup nordvest for Viborg, hvor ægteparret driver deres vinimportfirma, Minvin.com.
    De første vine, der kom på hylderne, stammede fra Weingut Karl Pfaffmann i Walsheim – et vinhus, som Else og Morten Pedersen havde fået smag for på en ferie til det sydtyske vindistrikt Pfalz. Foruden vine fra Tyskland omfatter importen i dag også vine fra Alsace, Bourgogne og Rhône i Frankrig samt Piemonte og Toscana i Italien. Samtlige vine er nøje udvalgt hos små, familiedrevne vinhuse.
    Vinfirmaet drives primært som internetbutik, og kundekredsen, som er støt stigende, omfatter både private og erhverv. Driften foregår indtil videre på fritidsbasis, så der bliver ikke megen tid til overs til andre aktiviteter. Lidt hjemmehygge med god mad og vin bliver der dog altid plads til samt et par rejser årligt med parrets voksne børn på 31 og 25 år.
    Adresse: Minivin.com, Lærkebakken 20, 8831 Løgstrup, tlf.: 86 64 30 65, mobil: 20 32 30 65, e-mail: minvin@minvin.com, www.minvin.com.
,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vintappergaarden, der med ni ansatte i 2006 havde en omsætning før afgifter på 38 millioner kr., er blevet solgt til Altia Corporation, der ejes af den finske stat. Den hidtidige ejer, Jens Helmbæk, fortsætter som administrerende direktør. Altias årlige salg er på mere end 460 millioner euro (3,4 milliarder kr.).
    * V&S Wine, Danmarks største vinvirksomhed, vil styrke kerneforretningen med fokus på salg og markedsføring over for større kunder samt opbygge nye brands på vinmarkedet. Ændringerne iværksættes blandt andet, fordi indtjeningen i V&S Wine i årets første måneder ikke har levet op til det budgetterede mål om en vækst på 5%. I den forbindelse har man afskediget tolv medarbejdere, mens yderligere tilpasning vil ske i form af naturlig afgang.
    * House of Wine har ansat Thomas Henriksen som business unit manager. Han var tidligere partner i Barrique Vin.
    * Valuewine har optaget importen af vine fra Dominio del Bendito i det spanske Toro.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Tore Scheel fra Vinens Verden i Odense har været i den amerikanske Washington State, hvor han sammen med seks andre danskere fra vin- og restaurationsbranchen samt en række kolleger fra forskellige lande rejste rundt og besøgte forskellige vingårde.
    Blandt andet besøgte selskabet Columbia Crest, hvor en af de danske deltagere, Heinz Käfer fra Hotel Legoland, til arrangørernes udelte bestyrtelse fandt en slange, samlede den op og begyndte at lege med den.
    De japanske deltagere tog 265.000 billeder, de tyske deltagere snakkede om die dummen Dänen, og Tore Scheel spekulerede over, om ikke der er en meget ubehagelig grund til, at et af Washington State’s AVA’er hedder Rattlesnake Hills.
    Bagefter viste det sig, at slangen var en ganske uskadelig "garden snake", men Heinz Käfer hed ikke desto mindre Crocodile Heinzee på resten af turen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,
Bliver champagne bedre med årene?
Marianne Aagaard skriver: – Det er almindeligt kendt, at nogle vine bliver bedre med årene. Men hvordan forholder det sig med champagne? Gælder denne regel også her? Vi har en champagne, der er fra år 2000. Er den blevet bedre, eller er den ved at være for gammel?
Almindelig mousserende vin skal drikkes, før den er et par år gammel, og i den forbindelse er det et problem, at der sjældent er årgang på etiketterne. Der burde faktisk være en sidste-drikke-dato på flaskerne – ikke mindst fordi der jo cirkulerer en hel del bobleflasker som gaver fra reception til reception, mens vinen bliver ældre og ældre.
Så er spørgsmålet, om ikke man på anden vis kan konstatere, hvor gammel en flaske champagne er. Og det kan man – som det fremgår af tegningen herover. Den viser, hvordan proppen efterhånden ændrer form. Er skaftet på proppen nærmest cylindrisk, lige op og ned, så nærmer vinen sig de fem år – og burde forlængst være drukket.
Nu skriver Marianne Aagaard imidlertid, at familiens champagne er fra år 2000. Den har altså årgang på etiketten. Den er en årgangs- eller vintage-champagne, og sådan en champagne kan – hvis den er af god kvalitet – godt gemmes og udvikles i flere år. Måske endda i overraskende mange år.
Vi bør dog lige tilføje, at i forbindelse med nytåret 1999-2000 lavede mange champagnehuse særlige cuveer, eller i det mindste særlige aftapninger. Mange af disse bar på en og anden vis benævnelsen 2000, Millenium eller noget lignende. Basisvinene til disse champagner vil være fra 1998 eller meget sandsynligt (til dels) endnu ældre, eftersom vinene kom på markedet i god tid inden det såkaldte årtusindskift.
Personligt vil vi aldrig lade en vintage-champagne ligge i mere end fem-seks år. Tænk, hvis vi blev kørt over af en sporvogn og ikke nåede at drikke den kostbare flaske ...
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 46 vine. Af disse vine var der 34, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner. 21 femstjernede vine ud af 46 smagte må siges at være en flot høst. I alt blev det til 172 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Smagningen af vinene fra Catena


Luca, Laura Catena, Pinot Noir, Mendoza, Argentina 2006
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En vidunderlig rødvin, lavet på Bourgognes store drue Pinot Noir – der bestemt også gør sig godt på argentinsk jord. Vinen har en koncentreret bærduft og en smag fuld af moden frugt. Den er behageligt blød og afrundet i eftersmagen.


Luca, Laura Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Søde bær med et strejf af læder møder næsen, når man dufter til denne lækre rødvin. Den er utroligt blød og aromatisk, har en fin syre og en markant smag af eg.


Alamos, Nicolás Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget lækker rødvin, der dufter intens af brombær og mandler og har en krydret smag med toner af kaffe. Det er en vin, som mange vil kunne lide, og prisen er ualmindelig rimelig i forhold til kvaliteten.


Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En kompleks duft af sommerbær, krydderurter og sort peber præger duften og smagen af denne lækre og vellavede rødvin. Den er hver en krone værd.


Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2005
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget koncentreret rødvin, fuld af power og med en ren bærsmag med toner af anis i eftersmagen.




Mousserende vin


Rosell & Formosa, Gran Reserva, Brut Nature, Cava, Spanien
89 kr., Barrique Vinimport
Tør og lækker boblevin med livlig mousse, velegnet til et måltid med alt godt fra havet.




Hvidvin


St Hallett, Poacher’s Blend, Barossa, Australien 2006
85 kr., indtil 20. august 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Denne hvidvin er en perfekt forening af druerne Semillon, Sauvignon Blanc og Riesling. Duften er præget af lime og grapefrugt, mens der er modne grønne druer, lyse blommer og melon i smagen. Til tilbudsprisen er den et rent fund.


Charles Baur, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2005
74 kr., Ranimex
Lækker hvidvin med en vis fyldig fedme og mange toner af eksotiske frugter. Fin ledsager til mad eller som terrassevin.


Weingut Martinshof, Weisser Burgunder, Spätlese Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2005
85 kr., Vinum Bonum
Weisser Burgunder er tyskernes navn på druen Pinot Blanc, og her optræder den i en elegant og liflig hvidvin, som man nyder med største glæde. Skænk den til lettere retter, eller brug den som terrassevin.


Dr. F. Weins-Prüm, Graacher Domprobst, Riesling Spätlese Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2004
Klubpris ved seks flasker: 67,53 kr., ikke-medlemmer: 119 kr., NordicWineClub.com
Kompleks, spændstig og dejlig hvidvin, tør og med fin citrussyre. En glimrende ledsager til lettere fiskeretter. Den kan i øvrigt sagtens gemmes endnu nogle år og vil udvikle sig fint.


Stonehedge Chardonnay, Monterey, Californien, USA 2005
56,95 kr., Amka
Melon, citrus og eg præger duften fra denne dejlige hvidvin. Smagen er fyldig med toner af citron og et strejf af honning. Vinen har 14% alkohol, hvilket dog ikke på nogen måde dominerer.


Zeepaard, Sauvignon Blanc, West Australia, Australien 2006
69 kr., 6 flasker for 325 kr., Vesterstrøm Vine
En hvidvin med duft af carambole og honning. Smagen er fyldig med en frisk citrusagtig syre. En elegant vin, der vil egne sig som ledsager til laks og andre fede fisk.


Jean Bucher, Silvaner, Kabinett, Rheinhessen, Tyskland 2005
72,50 kr., Perlevin.dk
Venlig hvidvin med god frugt og en ret markant sødme – rigtigt i den traditionelle tyske stil. Nem at drikke og en god ledsager fx til groft Brot, Wurste, Schinken, Käse ... ligesom hjemme i Tyskland.


Chill Out, Chardonnay, South Eastern Australia 2006
129 kr. for 3 liter i boks, på tilbud: 99 kr., V&S Wine
Let og enkel hvidvin, der er nem at drikke. En hverdagsvin i pæn kvalitet til en lav pris. Vinen forhandles i SuperBest, Spar, Aktiv Super og Kvickly.





Rosévin


Bonnefond, Sensation du Nord, Syrah, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 2006
55 kr., The Wine Company
En meget velsmagende rosévin med smuk farve i den glasklare flaske, en dejlig duft og en frisk, frugtagtig smag med toner af jordbær.


Due Palme Rosato, Salento IGT, Italien 2005
36,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rosé med en let krydret duft med toner af flint, druer og hyben. Smagen byder på mirabeller og hindbær og slutter med en pikant sødme. Det er en rigtig dejlig sommervin, som vil være glimrende til fisk og lyse kødretter. Den sidste stjerne får den for den yderst humane pris.


Amethystos, Rosé, Drama, Grækenland 2006
59,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Lys rubinrød rosévin med en ren frugtsmag med toner af jordbær og brombær. En let vin velegnet til en frokost eller som terrassevin.




Rødvin


La Clé Saint Pierre, Pinot Noir, Mommessin, Bourgogne, Frankrig 2004
62,95 kr., Amka
Let og saftig bourgogne med en delikat struktur og en god Pinot-smag. Skænk den til en ikke alt for kraftig kødret. Rimelig pris.


Cuparossa, Salento IGT, Italien 2004
78,95 kr., sidst i denne uge (uge 26): 39,50 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Dybrød og tæt rødvin med flot duft og en smag, der vil noget. Den har en lille sødme. Tilbudsprisen er lidt af et kup.


Domaine Grand Nicolet, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
49 kr., A Vinstouw
Denne rødvin på 80% Grenache og 20% Carignan er en rigtig dejlig vin. Den er blød, har fyldig frugt og krydrede toner. En vin til en rigtig god bøf. Prisen er yderst rimelig.


Callejo, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 2004
120 kr., Vinkrogen
Virkelig flot rødvin. I smagen er der mindelser om hyldebær, søde kirsebær og brombær.


Menegotti, Bardolino, Italien 2006
60 kr., 55 kr. ved 6 flasker, Con a'more.dk
Let, læskende og lækker rødvin, som man nyder med største fornøjelse. En rigtig sommervin. Skænk den gerne let afkølet.


Secco-Bertani, Valpolicella Valpantena, Italien 2003
112,95 kr., Strandgården
En velsmagende rødvin med en dejlig vinøs duft og en bred og harmonisk smag med god frugt og bløde tanniner.


Villa Monteleone, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2001
239 kr., Anibrica Vinimport
Denne rødvin har alt, hvad en amarone skal have. Kraftig, ja (15,5% alkohol), men flot med en dyb og varm smag med muskler. En stoflig vin, der mætter, og som skal ledsage en kraftig kødret eller gryderet.


Grand Sang et Or, Georges Bertrand, Côtes du Roussillon Villages Tautavel, Frankrig 2004
69,95 kr., i denne uge (uge 26): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
Blød og harmonisk rødvin med bred frugt. En let og behagelig vin, der er nem at drikke. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Emilio, Chianti Superiore, Italien 2004
85 kr., Alsace Vinimport / Vinimportøren
Flot dyb farve, flot duft og flot og fyldig smag. En herlig rødvin i fornem balance – en vin, man drikker med største fornøjelse. Prisen er meget rimelig.


Canalicchio, Brunello di Montalcino, Italien 2000
258 kr., Fiasco-Vine
Vidunderlig blød rødvin, syv år gammel og i fuld moden udfoldelse med en liflig duft og en afrundet og delikat smag. Lad den følges med en ikke alt for kraftig middagsret.


Caldora, Sangiovese, Chieti, Italien 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En dejlig rødvin med en intens duft af hyld og et strejf af brombær. Smagen er krydret med toner af chokolade.


Il Salice, Salice Salentino, Italien 2004
47 kr., Vinslottet
En ganske interessant rødvin. Lidt af en bær-bombe, der er rigtig dejlig og nem at drikke. Rimelig pris.


Paul Culver, Cabernet Sauvignon, Elgin, Sydafrika 2003
99 kr., Valuewine.dk
Bamse-rødvin med flot duft og en intens og varm smag med bred frugt og en lille alkohol-kant. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Mas de Daumas Gassac, Vin de Pays de l’Herault, Frankrig 2005
249 kr., F. Wang Vine
Denne rødvin er lidt af en kultvin – og det betaler man naturligvis for. Men det er da også en dejlig vin, ret let, saftig og nem at drikke.


Grou 2, Cabeção, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Hverdags-rødvin, lidt anonym, men pæn og en udmærket ledsager til en lidt kraftig ret. Helt billig er den ikke.


Domaine Léon Boesch, Pinot Noir, Alsace 2003
90 kr., Emilie Vin
Let rødvin med et lille bittert bid. Vinen er lavet efter biodynamiske principper.




Spirituosa


Château du Tariquet, 15 Års Armagnac, Frankrig
299 kr., Irma
Familien Grassa har lavet en utrolig drik med en duft, der breder sig voldsomt i rummet, og med en vidunderlig smag med mange nuancer – nødder, blommer, abrikos, egetræ samt en lille sødme. Brændevinen har lagret siden 1991.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.