Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31, 2007





Vin-aktuelt i uge 31
30. juli til 5. august 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 28,,,,,,,,VinAvisen uge 29,,,,,,,,VinAvisen uge 30

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,
En maskine, der kan lugte
Den amerikanske Restaurant Latour i Crystal Springs, New Jersey, har en vinkælder med 51.000 flasker. Nu har restauranten i samarbejde med kemiprofessor Matthew Augustine fra vinuniversitetet UC Davis udviklet en maskine, der kan konstatere, om en flaske vin er propsyg – selv om flasken ikke er åbnet.
Ifølge Wine Spectator kan maskinen afsløre det ildelugtende stof 2,4,6-trikloroanisol (TCA) i mængder ned til 1 part per billion (ppb), hvor grænsen for den menneskelige opfattelse af propsyge menes at ligge på mellem 3 og 4 ppb.

20 minutter om en test
Det eneste problem ved maskinen er, at det tager cirka tyve minutter at undersøge en enkelt flaske, så den vil nok kun blive anvendt til dyre vine af den slags, der sendes på auktion eller skænkes i toprestauranter.
Restaurant Latour’s sommelier og hans medarbejdere er ved at gennemgå restaurantens store lager af fine gamle vine, og hidtil har maskinen ikke svigtet. Viste den, at en flaske var propsyg, var det også tilfældet, da flasken blev åbnet.

20 ud af 31 vine kasseret
For to år siden lancerede en anden UC Davis-kemiker, Gene Mulvihill, og hans kolleger en maskine, der kan konstatere, om vinen i en lukket flaske er blevet iltet eller har et højt indhold af flygtige syrer, der får vinen til at lugte af neglelakfjerner eller eddike.
Også denne maskine er op til 20 minutter om en prøve. Men Mulvihill mener, at en sådan prøve er ulejligheden værd.
Han har fornylig afprøvet 31 gamle flasker, blandt andet en Château Pichon-Lalande 1982, en Château Latour 1961 og en Château Lafleur 1949, og han benyttede både sin egen maskine og den nye prosyge-maskine.
Ud af de 31 flasker var der kun 11, som ingen dårligdomme havde. 20 flasker blev kasseret.

,,,,,,,,,,,,
Chilenere i fælles front
I adskillige år har der været to vinorganisationer i Chile. Viñas de Chile har samlet de store firmaer og de vigtigste eksportører, mens Chilevid har samlet de mindre producenter – hvilket blandt andet har ført til, at man på internationale vinmesser har kunnet se to forskellige fællesstande for chilensk vin.
Nu har man endelig slået kludene sammen og skabt én organisation, Vinos de Chile, der omfatter 95 producenter og 95% af den totale eksport.
Chile eksporterer over 60% af sin totale vinproduktion og er opsat på at øge indsatsen med kvalitetsvine fra dale som Leyda, Elqui, Colchagua og Maule samt de nyere områder som Bio Bio og Limari.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Bremerton Wines blev grundlagt af Craig og Mignonne Wilson i 1985, og Rebecca, som er winemakeren, er deres ældste datter.
    Penfold’s Grange et trin ned
    I den forløbne uge udkom den australske vinguru James Halliday’s årlige vinguide, og i den har Penfold’s Grange mistet sin placering som nationens fornemste rødvin. Den sælges i dag for 500 australske dollars (2400 kr.).
    Grange 2002 ligger kun på andenpladsen efter Henschke's "Hill of Grace" 2002 til 550 dollars (2600 kr.).
    Men mest interessant er, at på tredjepladsen ligger Bremerton Wines’ "Old Adam Shiraz", lavet af den 34-årige Rebecca Wilson. Her koster en flaske kun 38 dollars (180 kr.) – men det bliver den næppe ved med at gøre.
    James Halliday har smagt 5836 vine fra 1740 wineries for at kunne udgive sin "The Australian Wine Companion" (forlaget Hardie Grant).
,,,,,,,,,,,,,,
Sommelierer i boykot
Den store australske tømmerkoncern Gunns Limited ejer Tasmaniens største vinfirma, Tamer Ridge, og det har vist sig mindre heldigt for koncernen.
Gunns har planer om at bygge en stor pulpmølle i vindistriktet Tamer Valley på Tasmanien, hvor den angiveligt vil ødelægge oprindelig skovvækst i et stort område og kraftigt forurene et følsomt miljø.
Ifølge den australske avis The Age fik planerne for tre år siden mange sommelierer på Tasmanien til at boykotte vinene fra Tamer Ridge, og denne boykot breder sig nu til restauranter på det australske hovedland.
Foruden Tamer Ridge ejer Gunns vingårdene Rosevears Estate og Coombend Estate, begge i Tasmanien, ligesom koncernen har en andel i Pirie, et vin, der fremstilles af Tamar Ridge’s senior winemaker Andrew Pirie.
Alt i alt står Gunns for en sjettedel af Tasmaniens vinproduktion.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Det går ikke at fortsætte som hidtil
EU-kommissionen har mødt kraftig modstand fra lande som Frankrig og Tyskland imod sin vinplan, der skal gøre det af med vinsø, overproduktion, destillering og store tilskud år efter år. Men ifølge Just Drinks vil kommissionen fortsat fremsætte planen og søge at få den vedtaget.
Alle de mange EU-lande, der ikke selv producerer vin, vil i hvert fald være med på den. De er i dag med til at betale 1,3 milliarder euro (næsten 10 mia kr.) i understøttelse til vinbønder, der producerer vin, som ingen har brug for.
Lande som Italien, Spanien og Grækenland har mødt planen overraskende positivt, og samtlige 27 medlemslande er i hvert fald enige om én ting: Det er nødvendigt med en reform. Det går ikke at fortsætte som hidtil.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ny fransk drue
    Franskmændene er begyndt at eksportere vine på en ny rødvinsdrue, som de har kaldt Marselan efter den sydfranske by Marseillan – det er dernede, hvor de laver vermouthen Noilly Prat.
    Druen blev skabt allerede i 1961 af det franske institut for landbrugsforskning, l'Institut National de la Recherche Agronomique, INRA, som en krydsning mellem Cabernet Sauvignon og Grenache, og den forener Cabernetens finesse med Grenachens fylde og farve og tolerance over for varme.
    Da den kom frem, syntes vinbønder ikke, at den gav så stort et udbytte, så de ignorerede den i cirka 30 år, men nu er de for alvor gået i gang med at bruge den.
    Den første 100% Marselan-vin blev lavet i 2002 af Domaine Devereux i nærheden af Carcassonne, og flere andre Languedoc-producenter er i gang med vine på denne druesort alene.
    Druen indgår allerede i flere blandingsvine, som eksporteres til Danmark..
,,,,,,,,,,,,,,,,
Tidligste høst nogensinde
Sammenslutningen Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne melder, at høsten i Champagne vil begynde allerede den 20. august, hvilket er tre uger tidligere end normalt og faktisk den tidligste høst i historisk tid.
Samtidig fastslår CIVC, at høstmængden vil blive den mindste i de sidste tre år.
Den tidlige høst og det lavere udbytte skyldes det usædvanligt varme forår, der har resulteret i druer med mindre af den syre, som er så vigtig for champagnens livlighed.

Tre uger tidligere end normalt
Også i Italien vil høsten være fremrykket op til tre uger, og udbyttet vil blive 5% mindre end normalt.
Ifølge en rapport fra Unione Italiana Vini vil det være den tidligste høst i 30 år. Det er fem dage tidligere end i 2003, der var tiårets varmeste.
Alt efter hvordan vejret arter sig i de næste uger, er der chance for at få en årgang med god kvalitet.
,,,,,,,,,,,,,,,,
En hjælp mod bureaukratiet
For to år siden afgjorde den amerikanske højesteret, at de enkelte stater ikke kunne forbyde salget af vin over statsgrænserne. Et winery i Californien skulle uden problemer kunne fremsende vin, som en kunde i fx Utah havde bestilt over nettet.
Inden for den enkelte stat går postordresalget strygende, men en hel del stater har indført alle mulige bureaukratiske regler for at besværliggøre salget over grænserne.
Ifølge Decanter har et Napa-baseret firma, Inertia Beverage Group, nu lavet et computersystem, som det forærer gratis til alle amerikanske wineries. De kan bare hente det på firmaets hjemmeside.
Systemet, der gratis opdateres, informerer om kravene i alle 52 stater og fortæller, hvad man kan og ikke kan i den enkelte stat – hvor mange flasker, der årligt må sendes til den enkelte kunde, hvilke rapporter, der skal sendes til myndighederne osv.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Olier på Riesling og Merlot
    Det amerikanske ægtepar Lori Ramonas og Eric Leber i staten Washington har fået en god idé: De aftager i tonsvis af restprodukter fra vinfremstillingen – stilke, drueskind og kerner – og presser aromatiske olier ud af dem. En stor fordel ved foretagendet er, at de får råmaterialerne gratis mod at hente dem.
    Olierne er glimrende i madlavningen og giver et fint smagstilskud til retterne og til saucer og dips. Faktisk er de bedre end olivenolie, idet de har et meget højere røgpunkt.
    Ægteparret har kaldt deres firma Apres Vin (Efter Vin), og blandt andet sælger de koldpressede olier på plantedele fra sorterne Riesling, Chardonnay og Merlot.
    Men der er naturligvis restprodukter ved fremstillingen. Dem tørrer de og maler til mel – ikke bare almindeligt mel, men ren Merlot- og Chardonnay-mel til bagning. Her blandes melet med almindelig mel og giver brødet en interessant farve.
    At fremstille den slags olier er ikke noget nyt. Vi kender vindruekerneolie. Men det skulle være nyt, at olierne sælges med druenavn og ikke bare som anonyme blandingsolier.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Amerikansk vinsø drænes
USA’s vinproducenter – og naturligvis først og fremmest dem i Californien – havde et stort høstudbytte sidste år og vil også få det i år. Ikke desto mindre er den amerikanske vinsø ved at blive drænet, og grunden til det er ganske enkelt, at amerikanerne drikker mere og mere vin og mindre og mindre øl.
Efter filmen "Sideways" er salget af Merlot stadig fladt, men der er en øget efterspørgsel efter god Chardonnay og Cabernet Sauvignon, og dette kan meget vel føre til et kapløb om at tilplante flere vinmarker, ligesom der vil blive importeret mere vin fra udlandet. Frankrig og Spanien har masser at levere.
I dag dækkes cirka 30% af amerikanernes vinforbrug af importeret vin.

,,,,,,,,,,,,,
    Frank Gehry på spil igen
    Der er gang i den i Napa Valley – også når det gælder spændende byggeri.
    Ifølge San Francisco Chronicle har Kathryn og Craig Hall, der ejer Hall Wine, fået den verdensberømte arkitekt Frank Gehry til at tegne en dramatisk udvidelse af deres winery lige syd for St. Helena.
    Byggeriet omfatter en række skulpturelle bygninger omkring det historiske winery fra 1885, der engang var Napa’s kooperativ.
    Bygningerne kan i deres bevægede form minde om Ghery’s Guggenheim-museum i Bilbao og hans vincenter for Marques de Riscal i Rioja. De vil stå færdige i slutningen af 2009 og være åbne for besøgende – mod entré.
    ,,,,,,,,,,,,,
    Napa’s garagevinmagere
    Et andet spændende projekt i Napa Valley er en "vinøs håndværkerby" ved navn Les Garagistes Napa – Napa’s garage-vinmagere.
    Håndværkerbyen vil ifølge Wines & Vines komme til at bestå af tolv små wineries på mellem 325 og 600 kvadratmeter, og bygningerne – nærmest nogle længer af rækkehuse – vil blive placeret omkring en fælles gårdsplads.
    Der vil blive fremstillet vin i bygningerne, men nogle af dem vil sikkert blive indrettet som smagerum for små wineries, der producerer andre steder i Californien.
    Byggeriet vil ligge i nærheden af et stort temperaturkontrolleret lager, hvor deltagerne kan få opbevaret vine og fade. Her er også et vinlaboratorium.
    Les Garagistes Napa kommer til at ligge i American Canyon, og byggeriet vil være færdigt i august 2009.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Kork, skruelåg og kuldioxid
Et firma ved navn Cairn Environment, som vi desværre ikke har kunnet finde på nettet, har ifølge Decanter udført en forskningsopgave for det franske propfirma Oeneo Bouchage. Forskningen gik ud på at beregne udslippet til atmosfæren af kuldioxid ved fremstillingen af henholdsvis korkpropper og skruelåg, og resultatet blev, at skruelågene afgiver 10 kilo kuldioxid pr. ton, mens korkpropperne kun afgiver en fjerdedel: 2,5 kilo pr. ton.
Proppen Diam, der består af korksmulder limet sammen med plastic, lå ind imellem med 4,3 kilo kuldioxid pr. ton.
Kapslen, som benyttes i alle tre tilfælde, var taget med i beregningerne.

1 cheeseburger = 150.000 skruelåg
Nu er der under alle omstændigheder tale om meget små mængder kuldioxid. Et skruelåg vejer på vores brevvægt 2 gram, så på et ton går der cirka en halv million skruelåg. Det vil sige, at produktionen af ét skruelåg giver et udslip af kuldioxid på 0,02 gram.
En korkprop vejer 3 gram, så den må give et udslip på 0,0075 gram.
For nylig har man konstateret, at en enkelt cheeseburger efterlader et kuldioxid-fodaftryk på 3,06 kilo, inkl. transporten af råmaterialer samt den kuldioxid, der afgives under tilberedningen i restauranten. Det svarer sådan cirka til 150.000 skruelåg ...
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Verdens bedste vin-website
    Bordeaux Business School har lavet, hvad den kalder et "e-performance barometer" for at finde verdens bedste website med salg af vin.
    2800 internetbrugere i syv lande – Frankrig, Spanien, Tyskland, Storbritannien, Italien, Australien og USA – har udfyldt et spørgeskema om 28 vinøse hjemmesider i de samme syv lande. Og yderligere har man fulgt 100 brugere af hver website for at se, hvordan de navigerede på siderne for at finde vine og købe dem.
    I alt syv parametre blev analyseret og vurderet: Information, produkttilbud, webdesign, nemhed i brugen, personlig sikkerhed, interaktivitet og personlig betjening samt pålidelighed.
    I alle kategorier var der én website, som blev nummer ét, nemlig USA’s største forhandler af vin på nettet, Wine.com. Den site er nok værd at studere.
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,
Alan Rickman som professor Snape i "Harry Potter og Fønixordenen".
    To film om samme vinhistorie
    Som tidligere nævnt er der en film på vej om den britiske vinhandler Steven Spurrier og hans epokegørende vinsmagning i 1976. Ved smagningen gjaldt det en dyst mellem vine fra Californien og Frankrig, og til franskmændenes store fortrydelse løb californierne af med sejrspladserne.
    Filmen er lavet over George M. Taber’s bog "Judgment of Paris", og både Hugh Grant og Jude Law er på tale til rollen som Steven Spurrier.
    Nu er der kommet endnu en film om samme emne på banen. Filmen skal hedde "Bottle Shock", og til rollen som Steven Spurrier har man engageret Alan Rickman – det er ham, der spiller skurken i "Die Hard" og professor Severus Snape i Harry Potter-filmene. Også Danny de Vito er med i film nummer to, og optagelserne går i gang i næste måned.

    En umulig og slatten ung englænder
    De konkurrerende filmselskaber er i gang med at skændes om, hvem der ejer rettighederne til historien. Det kunne der også komme en film ud af ...
    Steven Spurrier siger, at han fik en opringning fra Alan Rickman, der fortalte ham, at han skulle spille Spurrier i "Bottle Shock". – Eftersom manuskriptet beskriver mig som "en umulig og slatten ung englænder", ønskede jeg ham held og lykke med foretagendet, siger Spurrier.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
Den nye plasticflaske indeholder nøjagtigt samme mængde vin som en glasflaske (75 cl), og materialet påvirker ikke på nogen måde vinens kvalitet.
    De ligner på en prik glasflasker
    Plasticflasker til vin breder sig. Det franske firma Boisset har som nævnt i uge 24 lanceret nogle smarte flasker af PET-plastic (polyethylen terephtalat) med Tour de France’s gule trøje som motiv. De store australske firmaer Wolf Blass, Hardy’s og Palandri er også kommet med vin i plasticflasker.
    Nu har den britiske supermarkedskæde Sainsbury’s introduceret letvægts-plasticflasker til et par af deres bedst sælgende vine.
    Flaskerne ligner på en prik de almindelige flasker af glas. De vejer bare 54 gram i stedet for de sædvanlige 400 gram, og plastic'en kan genbruges.
    Der bruges mindre energi – og produceres mindre kuldioxid – både i fremstillingen og transporten af kunststofflaskerne, og taber man dem på gulvet, vil de ikke gå i skår men kun hoppe op og ned – i hvert fald hvis de er tomme.

    Kun til billig vin?
    Der er ikke noget nyt i at sælge vin i plasticbeholdere, men Sainsbury’s siger, at det er første gang, man sælger vin i plastflasker, der fuldstændigt ligner normale glasflasker. Hvis flaskerne er en succes, vil man benytte dem til flere af supermarkedets vine.
    Der vil sikkert være mange forbrugere, som forbinder plasticflaskerne med billig vin, men man forudser, at det kun vil ske i begyndelsen. Det vil blive ligesom med skruelågene, som der også var stor modstand imod for nogle år siden, men som i dag bruges til kostbare vine.
    Storbritannien bruger cirka en milliard glasflasker om året svarende til 500.000 tons glas. Hvis man kunne reducere vægten af alle de britiske vinflasker til en ottendedel – som med plasticflaskerne – ville man kunne reducere udslippet af kuldioxid med 90.000 tons.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Vil du købe vin i plastflaske?
Hvordan stiller vi danskere os til vinflasker af plast – og vel at mærke flasker, der fuldstændig ligner glasflasker, men kun vejer en ottendedel?
Nu er VinAvisens læsere bestemt ikke repræsentative for den danske befolkning, men vi prøver alligevel at tage spørgsmålet op i en lille meningsmåling.
Sæt en prik i skemaet herunder og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Damn, that's good wine
Avisen Washington Post fortæller om en røver, der trængte ind i haven bag et hus på Capitol Hill, hvor man netop var i gang med en hyggelig middag.
Røveren trak en pistol og truede med at skyde, hvis han ikke fik penge.
I stedet tilbød en af gæsterne ham et glas Château Malescot St.-Exupéry, som han tog imod, smagte og anerkendte med ordene "Damn, that's good wine".
Efter endnu et par slurke og en bid ost, nøjedes røveren med et knus fra nogle af de tilstedeværende og forføjede sig fredeligt med sin pistol.
Château Malescot St.-Exupéry laver åbenbart en vin, der kan få løver til at falde ned som lam.

Rekord-regning for champagne
I forrige uge inviterede en forretningsmand fra Dubai femten venner til en sammenkomst i Crystal Club i London.
Ifølge Wine Spectator startede de pænt med en flaske Pinot Grigio og nogle flasker Coca – indtil værten sagde: – Jeg vil vædde på, at I ikke kan tømme denne klub for champagne.
De kunne de ikke. Men de prøvede ihærdigt. I løbet af syv timer nedsvælgede de 28 flasker Dom Pérignon og 40 flasker Cristal til i alt 65.000 pund. Dertil kom Dom Pérignon og Cristal i diverse kæmpeflasker – magnum, jéroboam og methusalem – til en samlet melodi af 151.780 pund.
I alt kom regningen på 216.780 pund (2,4 millioner kr.). Efter sigende den største regning nogensinde for champagne på en restaurant.
Men så gik de også over til vodka og Red Bull, der er en energidrik. Velbekomme.
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
Flere brugere – flere flasker
Selv om det er sommer (eller hvad det nu er), får vi hver uge 20-25 nye brugere af VinAvisens Vinauktion, og det er jo slet ikke så tosset.
Der er også mange vine til salg – i skrivende stund 87 partier. Men der vil nu blive ryddet godt ud i dem i ugen, der kommer. Allerede mandag slutter 55 auktioner, og tirsdag er der otte aktioner. Men så kommer der andre til. Det er vi helt sikre på, for der er ved at komme godt gang i denne gratis vinauktion – gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,

,

    Henrik Lunddahl (f. 1940) har gjort en lang og solid karriere i dansk vin. I 1957 begyndte han som lærling i det gamle vinfirma K. Dorph-Petersen, og efter fire års læretid i vinhuset og seksten måneder hos de beredne garderhusarer i Næstved fortsatte han hos Kjær & Sommerfeldt med en videregående uddannelse i vinens verden, herunder ophold hos Deinhard i Koblenz og i tre Bordeaux-huse.
    1967-75 stod han for firmaets salg i Jylland og på Fyn, i starten til privatkunder, men senere også til både firmaer og HoReCa.
    1976-79 var han chef for Kjær & Sommerfeldts butik i Gl. Mønt i København, hvor han videre indtil år 2000 havde ansvaret for den nyoprettede erhvervsafdeling.
    I 1983 fik han en god idé. Han grundlagde Firmavinklubben, der som hovedformål havde udbredelsen af kendskabet til vin. Han forsøgte i den forbindelse at få aviserne til at skrive om emnet, men set fra en journalistisk synspunkt var han for tidligt ude. I dag viser de mange vinklubber, at det var en god idé.
    I 1986 fik han endnu en god idé: Han præsenterede den personlige vinetiket for en undrende branche. Alt skulle på den tid – også i vinbranchen – rationaliseres ned til det mest enkle, og at sætte kundens egen etiket på 120 flasker var da for tosset. Også her har tiden vist, at det var en god idé.
    Henrik Lunddahl var også manden, der specialiserede sig i salg af topvine lagt på kundelager til senere brug, når vinen var drikkeklar. Endnu en god idé.
    Siden 2000 og indtil sin pension i august 2007 har han arbejdet med salg i V&S’s nyoprettede kundeservice-center på Vingaarden i Odense.
    Henrik Lunddahl har været enkemand siden 1999 og far til to piger og en dreng på henholdsvis 32, 22 og 34 år. Stolt fortæller han, at datteren Sara blev Miss Danmark i 1995. Hans store interesser i fritiden er have- og parkanlæg samt husrestaurering.
    Adresse: Henrik Lunddahl, Ahornvej 23, Frederiksberg, 4180 Sorø, tlf.: 57 83 38 43, e-mail: henrik@lunddahl.dk.
,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinens Verden har fået agenturet på Giovanni Petrellis vine fra Puglia.
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra Bodegas Olivares, Jumilla i Spanien.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Jørgen Milton har været på besøg på Château Haux i Bordeaux og sender os dette billede. – Det danske ejerskab fornægter sig ikke, skriver han. – Ved slottets store udendørs tanke i rustfrit stål står dette vejskilt: Strandvejen.
    Der er ingen strand i nærheden, men skiltet har Peter og Flemming Jørgensen taget med, da de i sin tid – på vegne af en lang række investorer – købte slottet. Brødrene kom nemlig fra den gamle familievinhandel Knud Jørgensen, der lå i Hellerup på adressen Strandvejen 100.
    I dag har over 10.000 danskere købt en aktie i slottet, og det er stadig muligt at blive medlem af kredsen – og opnå flere fordele. Mere om det på slottets hjemmeside.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvordan skal genstandene fordeles?
Jonas Stuart holder sig til Sundhedsstyrelsens max 21 genstande (3½ flaske vin) om ugen. Mængden gælder mænd. Kvinder anbefales max 14 genstande.
– Men, skriver han, – hvad er bedst: En flaske fordelt på to dage eller en hel flaske på en aften efterfulgt af et par dages hvil? Eller næsten en flaske og så det sidste glas dagen efter?
Eller hvad med det hele i løbet af weekenden og derefter flere dages hvil for leveren?
Dette er et spørgsmål, der er oplagt at stille til lægen Erik Skovenborg, der skrev bogen Vin og helbred – myter og facts (Klim, 298 kr.). Han svarer:
De helbredsmæssige fordele ved indtagelse af alkoholiske drikke kommer bedst til udtryk ved regelmæssig nydelse af beskedne doser i stil med et glas vin til maden de fleste af ugens dage.
Det skyldes, at både den gunstige effekt på blodets kolesterol-balance og den blodfortyndende effekt udnyttes bedst ved dette drikkemønster.
Lidt-men-godt-princippet mindsker desuden risikoen for vægtstigning og andre bivirkninger som tømmermænd.
Et drikkemønster med lejlighedsvis indtagelse af over fire-fem genstande pr. gang – det, som på engelsk kaldes binge-drinking – eliminerer stort set den gavnlige effekt på hjerte og kredsløb, som er beskrevet i forbindelse med en mådeholden nydelse af alkohol.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og 16, som fik fem stjerner. En rigtig god høst. I alt blev det til 125 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Balance, Sweet Sparkling Wine, Western Cape, Sydafrika
Klubpris ved 6 flasker: 30,29 kr., ikke-medlemmer: 55 kr., NordicWineClub.com
En flaske fuld af fornøjelige bobler og dejlige frugttoner med vægt på appelsin og lime – plus en lille sødme. Glimrende til prisen – hvis man kan lide sød mousserende vin.


Mas de Daumas Gassac, Brut, Rosé Frizant, Frankrig
130 kr., F. Wang Vine
En let boblevin, udmærket til en sommerlig apéritif. Helt billig er den ikke, men Mas de Daumas Gassac er et berømt navn.




Hvidvin


Villiera, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2006
59 kr., Vinkassen.com
Vellavet, tør, frisk og frugtagtig hvidvin på Loire-dalens klassiske drue, Chenin Blanc, der er udvandret til Sydafrika, hvor den ofte kaldes Steen. Vinen vil være fin til mange lettere retter, først og fremmest fisk – gerne af den lidt fede slags – eller som ledsager til en frokost.


Paul Cluver, Gewurztraminer, Elgin, Sydafrika 2006
79 kr., Valuewine.dk
Frisk og dejlig hvidvin, der især i duften er meget typisk for den aromatiske Gewurztraminer-drue. Smagen er meget saftig, og vinen vil være glimrende til fisk og lyse kødretter samt til en frokost. Eller som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Prà, Monte Grande, Soave Classico, Italien 2006
169,95 kr., Erik Sørensen Vin
Jo, vist kan der laves store hvidvine i Soave-distriktet uden for Verona – når talentet, viljen, jorden, teknikken og investeringerne følges ad. Her er brødrene Pràs hvidvin uden fadlagring. En stor og meget lækker vin, der fylder mund og næse med talrige facetter – lime, citrus, lidt peber, fedme ... En virkelig nydelse.


Charles Baur, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2006
74 kr., Ranimex
Denne hvidvin er ret usædvanlig for Alsace. Den er fed og opulent, med parfumeret duft og en markant sødme i smagen. Vinen er ikke ueffen, og mange vil kunne lide den. Velegnet til terrassevin.




Rosévin


6ème Sens Rosé, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
45 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket lille rosé med en mild duft af parfumerede jordbær. Smagen er også mild, læskende og med toner af hindbær og ribs.


Passerel, Vin de Pays du Mont Baudile, Frankrig 2006
39,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
En lidt spinkel rosévin med en mild duft af jordbær, Den er forfriskende, let og læskende. Sagen til en varm sommerfrokost på terrassen.




Rødvin


le Bèrne, Rosso di Montepulciano, Italien 2005
70 kr., Fiasco-Vine
Vellavet rødvin med tilpas frugt, tilpas syre, tilpas kraft. Kort sagt en harmonisk vin. Meget anvendelig til mange retter.


St Hallett, Blackwell Shiraz, Barossa, Australien 2003
245 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Fantastisk lækker rødvin med bred frugt, en spændende krydring og fin sødme. Den skal ledsage en kraftig kødret. En højrebs-vin.


Il Nostro, Rosso del Salento IGT, Italien 2005
39,75 kr., 34,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Denne rødvin er let krydret med en blød og læskende bærsmag. Den vil egne sig fint til lettere sommerretter. Den femte stjerne får den for den yderst humane pris.


Rendezvous, Syrah / Grenache, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
119 kr. for 3 liter boks, på tilbud: 89 kr., V&S Wine
Dette er faktisk en drikkelig boksvin. Den er saftig og med en god struktur, nem at drikke og velegnet til mange retter. Vinen forhandles i Aktiv Super og større supermarkeder.


Filicheto, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2003
119,75 kr., indtil 16. september: 59,75 kr., Skjold Burne
Lækker, lækker rødvin – sådan skal vin være. Vinen har en fin duft og en bred smag med blød, saftig frugt og tilpas syre. Tilbudsprisen må siges at være et kup.


Max Reserva, Cabernet Sauvignon, Errazuriz, Chile 2005
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En rødvin, der er perfekt til sommerens grillparties. Den har en dejlig og karakteristisk duft og en bred, varm smag med fyldig frugt.


Clavelie & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig 2004
99,95 kr., Wine Group
Denne røde bourgogne er en såkaldt Tastevinage, udvalgt af distriktets ærværdige broderskab ved en særlig smagning. Vinen er ret let, men typisk Pinot med toner af peber og en blød syre. En lækker vin.


Domaine Coste Eyguière, Côtes du Luberon, Frankrig 2005
59 kr., Premier Cru
Let og lækker rødvin – en vin med smag og struktur, dejlig frugt, fin sødme og et lille charmerende syrebid. Et virkelig godt bekendtskab.


Trewa, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile 2005
85 kr., House of Wine
Flot rødvin med et fornemt billede af den store drue, Cabernet Sauvignon. En vin, der varmer med en fyldig duft og en bred smag med dejlig frugt – mørke bær – og tilpas alkohol (13½ procent).


Paradise Point, Cabernet Sauvignon, Californien 2003
50 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Venlig rødvin med dejlig duft og en blød og saftig smag. En meget anvendelig vin. Prøv den fx til svinekød. Den femte stjerne får den for den menneskevenlige pris.


Liano, Umberto Cesari, Sangiovese / Cabernet Sauvignon, Rubicone IGT, Italien 2003
169 kr., Kjær & Sommerfeldt
Italiensk super-rødvin med en lækker duft og smag. I smagen er der sorte kirsebær, rosiner og en fin syre, og eftersmagen er lang. En vin-vin-vin. Mange vil elske den.


Palacio de Otazu, Sotavento, Navarra, Spanien 2005
54,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Vellavet rødvin med god saft og kraft til en attraktiv pris.


Château Le Chêne, Haut-Médoc, Frankrig 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En god og typisk Bordeaux-rødvin, tør og med pæn fylde og bløde tanniner. Oplagt til mad.


Caranzano, Dolcetto d’Asti, Italien 2006
79 kr., Vinens Verden
Blød og saftig rødvin, der bare løber ned. Skænk den afkølet. God i sommervarmen. Helt billig er den ikke.


Pasqua, Terre del Sole, Sangiovese, Sicilien IGT, Italien 2006
33,95 kr., Amka
Saftig lille rødvin i en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.




Sød vin


Bacalhôa, Moscatel de Setúbal, Portugal 1997
149 kr., Portugisisk Vinkælder
En helt usædvanlig dejlig vin, der har lagret på små egetræsfade i otte år og dermed har udviklet en fantastisk duft og smag. Vinen har en smuk ravfarve og en sød smag med aromatiske frugter – først og fremmest abrikos. Skænk den ikke afkølet, men svalet.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.