Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 2007

,





Vin-aktuelt i uge 40
1. oktober til 7. oktober 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 37,,,,,,,,VinAvisen uge 38,,,,,,,,VinAvisen uge 39

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Stort fald i produktionen af vin
Vi har allerede bragt meldinger om enkelte landes høstmængder i 2007, og nye er kommet ind i ugen, der gik. Til højre bringer vi en lille oversigt.
Ifølge OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) har de oversøiske vinlande haft en nedgang på 4 millioner hektoliter i forhold til året før.
Nogle af landene opgiver høstmængden i tons druer. Vi har tilladt os at omregne 1 ton druer lig med 8 hl vin.
,,,,,,,,,,,,,
    .......
    Frankrig får den mindste høst siden år 2000 og lander på under 50 mio hl.
    .......
    .......
    Italien høster omkring 43 mio hl, hvilket er cirka 13% mindre end sidste år og den mindste høstmængde i 50 år. Det er samtidig den tidligste høst i 70 år.
    .......
    .......
    Spanien høster i år 35,4 mio hl, en let stigning på 1,28%.
    .......
    .......
    Portugal forudser et fald på hele 23% i årets høstmængde, og især er det gået ud over distriktet Dão, hvor faldet forventes at være 40%. I Douro er det 22%, i Minho 30% og i Alentejo mellem 25 og 30%.
    .......
    .......
    Tyskland får en fin høst, rigelig og af god kvalitet. Den kommer til at ligge på cirka 10 mio hl, en stigning på 13% i forhold til 2006 og på 5% i forhold til den gennemsnitlige høst i de sidste ti år.
    .......
    .......
    Grækenland vil ligesom Centraleuropa opleve betragtelige tab i en høstmængde, der endnu ikke er gjort op. Tabet skyldes tørke og de udbredte brande.
    .......
    .......
    Australien får en høst, der er er 25% mindre end i 2006, nemlig kun 11,4 millioner hektoliter vin imod 15.2 mio hl året før. Det skyldes en kombination af frost om foråret og manglende regn over sommeren. 2008-høsten, der grundlægges nu, kan måske blive næsten halveret. Man forudser, at den kommer til at ligge på mellem 6,4 og 10,4 mio hl.
    .......
    .......
    Argentina vil sandsynligvis stille med en høst på 7,9 mio hl, hvilket er 6,5% mere end i 2006. For ikke at stå i en situation med overproduktion af vin vil en del dog blive brugt til koncentreret druemost. I San Juan er det hele 58% af druerne, i Mendoza 26%.
    .......
    .......
    Chile melder derimod kun om et let fald i 2007-høsten – fra 8,45 mio hl til 8 mio hl.
    .......
    .......
    USA – og det vil først og fremmest sige Californien med 90% af produktionen – lander på cirka 25 mio hl. I 2005 lå høsten på 29,6 mio hl.
    .......
    .......
    Sydafrika melder om en høst på 10,5 mio hl, en stigning på 4,2% i forhold til 2006. Faktisk har landet igennem flere år haft en overproduktion.
    .......
,,,,,,,,,,,,
Tysk Riesling snart udsolgt
I 2006 nåede tysk Riesling sine højeste eksporttal nogensinde. I alt eksporteredes 2,9 millioner hektoliter Riesling-vine, først og fremmest til Storbritannien.
På grund af det store salg og den relativt lille høstmængde melder flere producenter nu udsolgt. Særligt af årgang 2006. Hvilket også har ført til de hidtil højeste priser.
Som sædvanlig er det de halvtørre Riesling-vine, der sælger bedst.

Forskellige regler for bæredygtig vin
Bæredygtig vindyrkning er ifølge den nyeste udgave af Decanter blevet utrolig populær i de senere år. Men præcis, hvad betegnelsen dækker over, kan der godt herske tvivl om.
Før i tiden var det let nok. Der hed det økologisk vindyrkning, hvilket var ensbetydende med en meget begrænset brug af kemikalier. Ordet bæredygtig kan derimod dække over alt muligt inden for vindyrkning og -fremstilling – fra begrænsningen af kuldioxidudslip til uddannelse af personalet.
Årsagen er, at de regler, som vinproducenterne skal efterleve for at kunne kalde sig bæredygtige, er vidt forskellige fra land til land – ja endog inden for én og samme vinregion. Indholdet i flasken behøver således ikke på nogen måde at være fremstillet efter økologiske principper.
,,,,,,,,,,,,,,,
Australiens altødelæggende tørke
De australske vinproducenter kan ikke just klage over eksporten af vin – i løbet af det sidste år har de tilsammen eksporteret for hele 3 milliarder australske dollars (cirka 14 milliarder dkr.), hvilket slår alle hidtidige rekorder.
Men bortset fra dette glade budskab, så står drueavlerne og vinproducenterne i Australien med et meget stort problem, nemlig en altødelæggende tørke, der som nævnt i oversigten ovenfor truer med at halvere næste års høst.
Hårdest ramt er de vindistrikter, der er afhængige af vand fra det kolossale flodsystem Murray-Darling, hvor vandstanden er sunket betydeligt.
Drueavlerne, der i forvejen er på spanden, har ikke råd til at købe sig til vand andet steds fra. Resultatet kan meget let blive i stribevis af døde vinmarker og utallige konkursramte drueavlere.

Kendt drue måske med græske aner
Druen Cabernet Sauvignon er ifølge Decanter blevet et stridens æble mellem to forskere, der begge mener at have svaret på, hvorfra druesorten stammer.
Professor Carole Meredith (hende med aromahjulet), der forskede i druers genetik på Davis-universitetet i Californien, fandt for ti år siden frem til, at Cabernet Sauvignon er en hybrid af Sauvignon Blanc og Cabernet Franc.
I sin nye bog, "Desert Island Wines", kommer den amerikanske vinskribent Miles Lambert-Gocs med et helt andet bud, nemlig at druen er efterkommer af den meget lidt kendte græske drue Volitsa, som er det moderne navn for oldtidsdruen Balisca. Cabernet Sauvignon skulle således have sine rødder i antikkens Grækenland.
Lambert-Gocs mener endda at kunne finde belæg for sin påstand i antikke skriftlige kilder af forfatterne og livsnyderne Plinius og Columella. Han ønsker nu, at der bliver foretaget DNA-tests, så man kan få syn for sagn.
,,,,,,,,,,,,,,,
Frankrig i krise
Krisen kradser som bekendt i den franske vinindustri. Og det skyldes blandt andet konkurrencen fra de oversøiske vinlande. Mens importen til Europa af oversøisk vin stiger hvert eneste år, er eksporten af fransk vin faldet med over en million hektoliter.
Situationen er kun blevet værre af, at en stor del af den franske vinindustri har sovet i timen – den har følt sig sikker i sadlen og har derfor ikke regnet med, at den nye verdens vinlande kunne udgøre en trussel.
Derudover har franskmændene gennem de senere år været tynget af en stor vinsø, hvilket har været med til at presse vinpriserne i bund på det internationale marked. Det har også knebet gevaldigt med kvaliteten, når man lige ser bort fra den lille mængde vin, som fremstilles af top-vinhusene.
Adskillige vinproducenter – ikke mindst i Bordeaux, der er et af de hårdest ramte distrikter – har allerede måttet dreje nøglen om.

Frankrig på vej ud af krisen
Nu blæser der imidlertid nye vinde i den franske vinindustri. Den er gået på barrikaderne for at bekæmpe krisen, hvilket blandt andet betyder, at den tager kampen op med konkurrencen fra de oversøiske vinlande.
Man er fx blevet enige om, at det gamle, stramme Appellation d'Origine Controleé-system skal ændres, så det bliver tilladt at skrive druenavnet på etiketten – præcis som man gør det i blandt andet Chile, Argentina og Californien. Det er noget, som vækker genklang hos forbrugerne.
Det er også gået op for vinhusene i Bordeaux, at de bliver nødt til at fyre op under kvaliteten af vinene, hvis de skal kunne konkurrere på verdensmarkedet. En hær af unge vinproducenter er allerede i fuld gang med at opkøbe vinmarker og – blandt andet inspireret af de oversøiske vinlande – at indføre moderne fremstillingsteknikker til fremme af kvaliteten.
Derudover har Bordeauxs vinkomité (CIVB) nu søsat en verdensomspændende reklamekampagne for Bordeaux-vin.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    En høstdag med hele familien
    Hvis man har lyst til at give den hele armen som drueplukker for en dag, så har man chancen, når der skal høstes hos Dansk VinCenter i Avedøre.
    Det er en sjov og lærerig oplevelse, og alle kan være med – far, mor, børn og bedsteforældre.
    Seancen starter med morgenmad og kaffe samt et lille kursus i, hvordan man plukker. Og så går turen ellers ud i markerne med spand og saks, hvorefter der høstes til langt ud på eftermiddagen – dog afbrudt af en dejlig portion høstgryde til frokost, som indtages inden døre i vinhuset.
    Dansk VinCenter regner med, at startskuddet for høsten i år lyder den 6. oktober. Man kan få mere at vide om høsten og om, hvordan man tilmelder sig, på Dansk VinCenters webside.
,,,,,,,,,,,,,,,
Europas vinkort rykker mod nord
Klimaforandringer på grund af den globale opvarmning er ikke længere kun noget, man taler om. De er en realitet, hvilket blandt andet vinproducenterne rundt omkring i Europa er begyndt at kunne mærke.
På grund af det stadig varmere klima vil den nordlige grænse for det europæiske vinkort hvert tiende år fremover være rykket omkring 40 km længere mod nord.
I Spanien er ændringerne ifølge avisen The Independent i fuld gang. I den nordlige og køligere del af Rioja, Rioja Alavesa, begyndte druerne allerede for fem år siden at modne hurtigere og blive mere kraftfulde, hvilket betyder, at de ellers så lette vine ikke længere behøver at blive spædet op med kraftigere vin fra den sydlige del af distriktet (Rioja Baja).
Også i regionen Aragonien i det nordlige Spanien kan man mærke klimaforandringerne. Høsten falder tidligere år for år.

Farvel til Kataloniens gamle vindistrikter
Katalonien i Nordspanien er også ramt af den globale opvarmning. Stadig flere vinproducenter søger op i højderne ved foden af Pyrenæerne, når de skal anlægge nye vinmarker. Det gælder blandt andet det kendte vinhus Torres, der i fire generationer har fremstillet sine vine nede i lavere højder.
Torres har allerede plantet 104 hektar nye vinmarker 1000 meter over havet, hvilket er fire gange højere oppe end vinhusets øvrige vinmarker i distriktet Penedès.
Ifølge Torres’ vinforsker, Xavier Sort, vil det ikke være muligt at dyrke vin i Kataloniens gamle, traditionelle vindistrikter om blot 40 til 70 år.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Kvadratisk flaske med skruelåg
    Rosemount er et af de virkelig store vinhuse i Australien, så det er en nyhed, at vinhuset fremover vil tappe alle sine vine i flasker med skruelåg.
    Samtidig er Rosemount gået over til nogle yderst tiltalende flasker, der har et kvadratisk tværsnit forneden. Det ser ikke kun smart ud, det må også ergonomisk være en fordel, når man fx som tjener skal skænke mange vine. Man har bedre greb om flasken.
    I forbindelse med overgangen til skruelåg har Rosemount udgivet en flot brochure, der med brask og bram propaganderer for skruelåget. Blandt andet er der en liste med overskriften ”So just how clever can a screwcap be?”. Her er listen:

    Et skruelåg kan ...
    1. Fjerne risikoen for propsyge.
    2. Være et pålideligt og holdbart lukke.
    3. Hindre spring i kvaliteten fra flaske til flaske og sikre et ensartet produkt.
    4. Fjerne risikoen for, at lugte og væsker i omgivelserne kan trænge ned til vinen.
    5. Tillade lodret opbevaring, uden at det går ud over vinens kvalitet.
    6. Gøre det muligt hurtigt og effektivt at lukke en flaske igen ved simpelt hen at skrue låget på.
    7. Skabe en lufttæt forsegling, der holder vinen frisk og medvirker til at bevare dens frugtagtige karakter.
    8. Sikre, at vinen præsenteres for forbrugerne, som vinmageren skabte den.
    Vinene i de nye flasker importeres af V&S Wine og sælges i Bilka, Føtex og visse SuperBest butikker. En af vinene anmeldes nedenfor i oversigten over ugens smagte vine.
,,,,,,,,,,,,,,,
En farlig leg
Mens vi nu er i gang med at holde på flaskerne, kan vi lige nævne vore betænkeligheder ved den måde, hvorpå nogle tjenere holder på en flaske, når de skænker for gæsterne. De stikker tommelfingeren op i opstikket, så flasken bliver en forlængelse af hånden og armen.
Dette er en farlig leg! VinAvisens ene redaktør, Anker, var for nogle år siden gæst på restaurant Racó d’en Cesc i Barcelona, der ejes af familien Cánovas, og hvor César Cánovas er sommelier – han blev i 2001 europæisk sommeliermester (Trophée Ruinart Winner).
César skænkede en liflig cava til forretten og holdt flasken på den nævnte måde – da han tabte den! Lige ned i Ankers suppe, som pjaskede ud over dugen og borddamens kjole.
Ny dug. Ny suppe. Ny borddame. Det var en værre redelighed.
Gad i øvrigt vide, hvad en ergoterapeut vil sige til den måde at holde en tung flaske på.
Bortset fra det, er Racó d’en Cesc en af Barcelonas virkelig gode restauranter. Adressen er Diputació 201, 08011 Barcelona, tlf.: 00 34 93 453 23 52.
,,,,,,,,,,,,,
Argumenter for lavere afgifter – i Sverige
En undersøgelse, som det svenske Handelns Utredningsinstitut (HUI) har foretaget for Alcohol Update, viser, at en sænkning af de svenske afgifter ikke vil øge forbruget men mindske smugleri og grænsehandel. Om de aktuelle svenske forhold konstateres:
* Siden 90’erne er det svenske forbrug af alkohol steget.
* Smugleri og privat indførsel af alkohol vokser.
* Internet-handelen med alkohol er i stærk fremgang.
* Systembolaget lever ikke op til sin opgave.
* For at gengive Systembolaget konkurrencekraft – og en berettigelse – vil det være nødvendigt at sænke afgifterne.
* En sænkning af afgifterne påvirker ikke det totale forbrug af alkohol nævneværdigt. Derimod påvirkes kanalerne, hvorfra alkoholen flyder ind i Sverige.
* I Danmark har sænkningen af afgifterne ført til en mindsket indførsel og et mindsket forbrug af alkohol.
* I Finland er det takket være sænkning af afgifterne lykkedes at holde smugleri og indførsel på et lavt niveau, og nu – et par år efter sænkningen – er også forbruget faldende.
* En sænkning af afgifterne i Sverige vil først og fremmest føre til, at salget i Systembolaget øges, og at indførsel og smugleri aftager.
* Dagens situation er uholdbar. En stor mængde alkohol strømmer ind over de svenske grænser, og Systembolaget står for kun 52% af markedet.
,,,,,,,,,,,,,,,
    < Det er tredje gang inden for et år, at vinkyndige tyve har tømt en svensk restaurant-vinkælder. Først gik det ud over Ulriksdals uerstattelige samling bordeaux, og to måneder senere slog tyve til mod klosterhotellet i Vadstena.
,,,,,,,,,,,,,,,
En hel vinkælder stjålet
Stufvenäs Gästgifveri syd for Kalmar i Skåne har fået hele sin unikke vinkælder stjålet. Værdi: 6 til 8 millioner skr. Kun nogle jævne madvine er tilbage.
Vinsamlingen på Stufvenäs Gästgifveri blev blandt andet kendt, da den modtog Wine Spectators diplom for verdens bedste vinkort.
Det er i øvrigt ikke første gang, at den gamle fine kro rammes. I 2000 mistede Stufvenäs en mindre samling kostbare bordeaux’er. Der var ikke nogen alarm – og en sådan er heller ikke blevet installeret senere.
En af kroens ejere, Magnus Berzelius, tror ifølge WOW News ikke, at en alarm ville have spillet nogen rolle. Tyvene var kommet ind alligevel, og en alarm havde kun gjort deres arbejde lidt mere besværligt.
Næsten 6000 sjældne flasker blev transporteret væk i flyttekasser. Den totale vægt lå på 3500 kg, så det har krævet brugen af en lastbil.
Der er udlovet en dusør på 100.000 skr. for tips, der leder til anholdelse af tyvene, som meget vel kan finde på at afsætte nogle af flaskerne i Danmark.
,,,,,,,,,,,,,',,,
Er ædle vine en god investering?
Man taler mere og mere om alle de forfalskede flasker, der blandt andet sælges på auktioner. Og man taler om, at svindelvinene vil have en negativ indflydelse på omsætningen på de forskellige vinauktioner.
Der er ingen tvivl om, at der er en del mennesker, som anser ædle vine – berømte vine fra Bordeaux og Bourgogne osv. – som en god investering. Er de dygtige og køber billigt og sælger dyrt, tjener de sikkert penge på det.
Der er også mennesker, som samler på flasker, ligesom nogle samler på frimærker – som en bekendt af os, der stormede Bordeaux rundt for at få fat i en Château Latour 1978.
Men har vi tillid til disse kostbare flasker? Er det klogt at investere i vin, når usikkerheden er så stor? Hvad siger VinAvisens læsere? Lad os lave en lille meningsmåling. Gør dit valg med en prik i skemaet herunder, og tryk på send-knappen.
Har du synspunkter vedr. dette spørgsmål, så send meget gerne en mail til anker@vinavisen.dk.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.

,,,,,,,,,,,,,,,
    < Også Sherry-loungen stillede op og skænkede syv sherrytyper fra den lyse tørre Fino til den mørke søde PX, og endnu en gang kunne man konstatere, at PX var den store vinder. Til højre ses den spanske økonomi- og handelsråd, Dario Sáez, sammen med Kenno Pedersen, en af ildsjælene bag arrangement af den årlige Kronborg Vinfestival.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinfestivalen på Kronborg
Forrige lørdag var der igen vinfestival på Kronborg, og det var som sædvanlig en succes. Festivalen åbnede i tre afsnit – eller flights, som arrangørerne kalder det – hvoraf det første afsnit var en "supersmagning" til højere entrépris.
Der var kun plads til i alt 600 betalende gæster, hvortil kom cirka 100 udstillere og frivillige medarbejdere, men netop fordi man havde begrænset deltagerantallet og delt tiden op i de tre afsnit, var der ikke trængsel ved bordene.
Deltagerne kunne smage næsten 300 vine, og udvalget spændte vidt – fra kinesisk til dansk og med flere bordeauxer og bourgogner end tidligere år.

De bedste vine
Forud for festivalen havde udstillerne fået tilbud om at deltage i en kåring af de tre bedste hvidvine og de tre bedste rødvine til max 150 kr. Disse var blevet blindsmagt af et smagehold, og vinderne var:
Hvidvine:
* Riesling Steinterrassen, Weingut Stadt Krems, Østrig 2006 til 110 kr. fra Erik Sørensen Vin.
* Robert Mondavi Winery, Fumé Blanc, Californien 2005 til 125 kr. fra J.S. Rasch i Helsingør.
* Château d’Etroyes, Les Vieilles Vignes de Omeaux, Mercurey, Frankrig 2005 til 145 kr. fra MacWine.
Rødvine:
* Domaine Rouaud, Tét Pourpre, Côte de Roussillon Villages, Frankrig 2005 til 78 kr. fra Emilie Vin.
* Weinbau Schmelzer, Blauer Zweigelt Barrique, Burgenland, Østrig 2005 til 118 kr. fra Bacchus Vinimport.
* Plaisir de Merle, Shiraz, Sydafrika 2005 til 108,95 kr. fra Kvickly Xtra i Helsingør.
,,,,,,,,,,,,..
    Er det mere effektivt at plaske?
    En af vore læsere, Per Nielsen, læste i sidste uge om vinskænkeren SpinWine, som gør vinen blød i smagen, når vinen slynges rundt i en indbygget spiral.
    VinAvisens smagepanel havde sammenlignet samme vin med og uden en tur igennem apparatet og var ikke i tvivl: Efter turen gennem vinskænkeren var vinen meget blødere og mere harmonisk.
    – Men, skriver Per Nielsen til os, – kunne I ikke lave den samme sammenligning med en vin, der i stedet har været plasket over i en karaffel og derefter hældt tilbage i flasken? Sådan plejer jeg at gøre. Så kunne man se, om SpinWine er investeringen værd.

    Spinne eller plaske?
    Vi siger tak til Per Nielsen. Det er faktisk en rigtig god idé, så vi gik straks i gang.
    Under vores smagning i torsdags fik hver af smagepanelets deltagere et glas med en lidt robust spansk vin, skænket gennem SpinWine, og et andet glas med samme vin, der først havde været plasket over i en karaffel. Ingen fik at vide hvilken vin, der var i hvilket glas.
    Var der forskel? Ja, men ikke så dramatisk en forskel som under vores første test. Men en forskel var der. SpinWine var efter vores mening en tak mere effektiv end plaskeriet i en karaffel.
    Til SpinWine’s fordel taler yderligere, at det er nemmere at rengøre apparatet end en karaffel. Det skal bare skylles igennem med vand og en dråbe opvaskemiddel eller sæbe.
,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Bordeaux
Vor redaktionelle medarbejder Mariette har være i Bordeaux, og hendes oplevelser har udmøntet sig i 20 postkort, som vi bringer i løbet af denne og de kommende uger. De første tre bragte vi i sidste uge, og her kommer de næste tre.
I sidste uge bragte vi i øvrigt også et link til et meget detaljeret kort over Bordeaux-regionens 57 appellationer. En pdf-fil med dette kort kan hentes ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,

.....................
Ifølge ostehandler og affineur Jean d’Alos har oste, der ligger og modner, det præcis som vin – de når et punkt, hvor de topper.
    4. postkort fra Bordeaux:
    Oste vasket i vin
    Turistkontoret i Bordeaux by har i de senere år givet initiativerne et ordentligt spark. Nu kan man blandt andet komme med på en guidet gourmettur rundt til nogle af de mange delikatesseforretninger, der har specialiseret sig i enten gåselever, chokolade, vin eller ost. Vi var med på én, hvor vi blandt andet besøgte ostemanden Jean d’Alos og hans butik af samme navn.
    Jean d’Alos handler ikke kun med ost – han regnes også for en af Frankrigs bedste affineurs, ostemodnere. Dybt nede under forretningen findes der nogle kældre fra et gammelt middelalderkloster, og hernede ligger ostene og modner.
    En affineurs job er at vide præcis, hvor længe de enkelte ostetyper skal modne og nøjagtigt under hvilken temperatur.
    Forretningen bugner af franske oste, hvoraf nogle er vasket i vin. Den, som Jean d’Alos står med på billedet, er vasket i Sauternes. Skorpen skæres jo af, før man spiser osten, men smagen af Sauternes er da for længst trængt ned i ostens bløde indre.
,,,,,,,,,,,,,,

.....................
Brasserie l’Orléans, der er et af de ældste brasserier i Bordeaux by, byder på såvel suveræne vine som glimrende fisk og østers.
    5. postkort fra Bordeaux:
    Restaurant med et smart vin-koncept
    Ejeren af Brasserie l’Orleans i Bordeaux har fået en smart idé, der spiller på alle prestige-tangenterne. Han tilbyder Bordeaux-distriktets vinslotte, at de kan have nogle af deres vine liggende i kælderen i særskilte aflåste rum med slottets navn på. Når så slotsejeren dinerer i restauranten med gæster og forretningsforbindelser, kan han gå ned med sin nøgle og hente en flaske op fra gemmerne – noget, der selvsagt tager kegler.
    De mindre fornemme vinslotte skal betale 15 euro (cirka 110 dkr.) i proppenge, hver gang de tager en flaske. De store, berømte cru-slotte skal derimod give restauranten en flaske magen til den, de tager, uanset hvilken årgang der er tale om.
    På den måde er Brasserie l’Orleans godt på vej til at få en diger vinkælderbeholdning med en masse fornemme flasker.
..............

.....................
Det er ikke kun askebæger-gulvet, der gør, at Magnum Wine er et besøg værd. Vinforretningen har et stort og spændende udvalg af vine fra hele verden.
    6. postkort fra Bordeaux:
    Et gulv fyldt med askebægre
    Bordeaux by har i stribevis af vinforretninger, hvis entusiastiske ejere gerne fortæller i timevis om vinen på hylderne. Det er også her, samlere af ædle Bordeaux-vine går på jagt efter lige netop den årgang, de mangler.
    Ofte er forretningerne elegant indrettede eller byder på sjove og anderledes indslag – som fx i den store vinbutik Magnum Wine, hvor ejerens samling af flere hundrede askebægre er udstillet under glasplader i gulvet.
    Det særlige ved askebægrene er, at de alle reklamerer for champagnehuse. Askebægre med navne fra andre vinhuse har ingen interesse, for – som den venlige sommelier i forretningen oplyste – så synes ejeren, at han er nødt til at begrænse sig.
    Læg mærke til, hvor fint klenodierne er inddelt efter farvenuance.
,,,,,,,,,,,,,,,
Mere end 100.000 kr. pr. flaske
Endnu en rekord blev slået, da Christie’s i London forleden solgte en kasse med tolv flasker La Chapelle, Paul Jaboulet, Hermitage 1961 for, hvad der svarer til 1,3 millioner kr. Det vil sige, at en flaske kostede 108.000 kr. og et glas 18.000 kr.
Man må virkelig håbe, at flaskerne var ægte men, nå ja, de bliver jo sikkert aldrig drukket ...
Rekorden, der blev slået, var fra 2006, da en kasse Romanée-Conti 1978 gik for 992.000 kr.

    Smør ansigtet ind i Château d’Yquem
    Den franske mode- og parfumegigant Christian Dior har lanceret en ny hudplejeserie, L’Or de Vie (livets guld), hvor hovedingrediensen er et ekstrakt fra Sauvignon Blanc-druer fra selveste Château d’Yquems vinmarker.
    At det netop er disse druer, Dior har valgt, skyldes ifølge magasinet The Wine Enthusiast, at Château d’Yquems vinstokke har en usædvanlig lang levetid. Det samme gælder slottets legendariske søde vine, der stadig kan være på toppen, selv om de er mere end hundrede år gamle.
    Diors parfumemagere hævder da også, at de har fundet et ganske særligt godgørende stof i slottets druer. Parfumemagerne udvælger nøje de druer, der skal bruges, hvorefter de høstes i hånden for senere at blive forvandlet til cremer på Diors laboratorium.
    De nye produkter sælges i elegante gyldne glasdunter til priser, der svarer til omkring 1800 danske kr. pr. dunte. Det er sådan cirka, hvad en halv flaske Château d’Yquem koster.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Endnu tre sjove etiketter
    I uge 38 viste vi et par sjove amerikanske vinetiketter, den ene med den uopslidelige Marilyn Monroe. Her er tre til.
    Toad Hollow Vineyards morer sig med at sætte etiketten på skrå (askrew) og dekorere den med en noget usikker frø.
    Barefoot Cellars, blev grundlagt i 1986 med hensigten "at gå med bare tæer og leve et ubekymret liv". Så der er naturligvis en bar fod på etiketten.
    Wolffer Estate Vineyard viger ikke tilbage fra at lave en flot variation af franskmanden Cassandras berømte Dubonnet-plakat fra 1932.



,,,,,,,,,,,,,,,
Svenskerne er vilde med boksvine
Det svenske Systembolag er kommet med sin statistik for årets første otte måneder, og af den fremgår det, at boksvinene næsten totalt dominerer listen over de 100 mest solgte vine.
Først som nr. 35 kommer der en vin på flaske – og denne vin er ironisk nok netop også blevet lanceret i boks. Den næste vin på flaske kommer som nr. 76, og i alt er der kun syv flaskevine blandt de 100 storsælgere.
Omkring 60 procent af al vin i Sverige sælges i bokse.
,,,,,,,,,,,,,,,
Hvor etiske er de?
I tirsdags kom EFRD, det europæiske forum for ansvarlig omgang med alkohol, med sin årsoversigt.
I den indgår en undersøgelse af, hvor godt vin- og spiritusbranchen lever op til de fælles etiske reklameregler.
I alt 5700 reklamer, trykte og æterbårne, er blevet gransket, og 95,6% lever op til reglerne. I 2006 var det 96% og i 2005 96,4%.
For andet år i træk så man specielt på villigheden til at inkludere advarsler og gode råd om ansvarsfuld indtagelse af alkohol. Her kunne 85% af reklamerne leve op til dette ønske – der fx i Sverige er et krav.

Mariann Fischer Boel slækker på kravene
I juli i år kom EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer Boel som bekendt med sit forslag til en reform af den europæiske vinindustri. Og som vi tidligere har skrevet om i VinAvisen, så har forslaget fået en blandet modtagelse hos medlemslandene, der mener, at de kan få svært ved at leve op til en række af kravene.
For få dage siden bekendtgjorde Fischer Boel så, at hun godt ville gå på kompromis med visse punkter i forslaget – blandt andet det om, at tilsætning af sukker i vinen skulle forbydes.
Netop et forbud mod den såkaldte chaptalisering har vakt vrede hos vinproducenterne i de nordlige vinlande, hvor man i umindelige tider har tilsat sukker for at få alkoholprocenten op på et lidt højere niveau. Landbrugskommissæren vil godt tillade, at små vinhuse fortsat tilsætter sukker – så længe deres vin ikke havner hos de store kooperativer.
,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
...............
En fremtid med færre flasker tequila
Den stærke side i uge 28 skrev vi om, hvordan krisen kradser hos de mange bønder i Mexico, der dyrker den blå agave, som bruges til tequila-fremstillingen. Årsagen er, at priserne for agaverne er styrtdykket på grund af en overproduktion af planter.
Nu er bønderne så i hobetal begyndt at droppe dyrkningen af de blå agaver til fordel for korn og andre mere indbringende afgrøder.
Lige her og nu vil det ikke komme til at gå ud over mængden af tequila – det tager nemlig syv år, før en agave er høstmoden. Men da der i øjeblikket bliver plantet mindre end halvdelen af de agaver, som der er behov for, hvis Mexico skal kunne leve op til omverdenens efterspørgsel, vil der i 2013 og 2014 blive tale om meget små høstårgange og dermed måske noget længere mellem tequilaflaskerne på hylderne.

Svensk netfirma konkurs
Goodspirits.se er et af de største og måske mest fremtrædende netfirmaer, der sælger spiritus til svenskerne. Nu er firmaet gået konkurs, og det skyldes, at kunderne ikke har fået deres varer leveret.
Goodspirits.se, der er baseret i Tyskland, har mistet næsten 90% af omsætningen og så ingen anden udvej end at ophøre med den kontroversielle virksomhed.
Firmaets ejere er rejst til Sydamerika og kan ikke træffes, skriver WOW News.

63 ud af 10.000
Svenskerne skal som tidligere nævnt selv henvende sig til toldvæsenet for at betale afgifter på spiritus, som de har importeret via internettet.
Ifølge avisen Dagens Nyheter skønner man, at det drejer sig om cirka 10.000 personer, der i nyere tid har købt "sprit". Af dem har kun 63 meldt sig.
...............
,,,,,,,,,,,,,,,,
...............
Tag på whiskyskole i Skotland
De fleste har sikkert hørt om vinskoler. Men man kan også melde sig til en ganske særlig whiskyskole, som drives af destilleriet Bladnoch i byen Wigtown.
Her kan man lære alt til faget henhørende om whiskyfremstilling. En del af undervisningen foregår i et klasselokale, men man får så afgjort også lov til at smøre ærmerne op og tage aktivt del i fremstillingen – noget, der kræver lidt knofedt, da Bladnoch, der blev grundlagt i 1818, er et traditionelt destilleri, hvor store dele af processen foregår via håndkraft.
Efter kurset, der varer i tre dage og koster cirka 6000 kr., får man overrakt et certifikat.
Mere om Bladnochs Whisky School kan læses på destilleriets hjemmeside.
...............
      ............
      Postkort fra Skotland.................
      VinAvisens Mariette har været på en smuttur til Skotland for at besøge whiskydestilleriet Glenmorangie. På Den Stærke Side bliver der i disse uger bragt en stribe postkort fra turen. De tidligere seks bragte vi i uge 35, uge 36, uge 37, uge 38 og uge 39. Her er det syvende.
      ............

............
Den spændende whisky-forretning, Royal Mile Whiskies, har sin egen hjemmeside på adressen www.royalmilewhiskies.com.
..............
    7. postkort fra Skotland:
    På whiskyjagt i Edinburgh
    Vi aflagde et besøg i Edinburgh, og når man er i den charmerende skotske hovedstad, er en slentretur ned ad hovedstrøget Royal Mile et "must".
    Gaden, der dog er lidt længere end en britisk mile (1609 m), er en smeltedigel af travle familier, sækkepibespillere, gøglere og butikker.
    Det er også her, man finder en af byens rigtig gode whisky-forretninger, Royal Mile Whiskies. Væggene i forretningen, der slog dørene op for ti år siden, er simpelt hen beklædt med flasker fra gulv til loft. Og der er alt, hvad hjertet kan begære for en whisky-entusiast – og noget for enhver pengepung.
    I et særligt raritetskabinet bagest i lokalet finder man butikkens mest kostbare flaske: en 50 Years Old Glenfiddich til 5000 pund (cirka 53.300 kr.).

,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens gratis vinauktion
Der kommer stadig gode flasker til salg i VinAvisens vinauktion. I denne uge afsluttes således salget af store bordeaux’er fra Château Pichon Lalande Comtesse, Château Talbot og Château Cos d`Estournel. Og senere er der gode portvine fra Rozès og Churchill’s samt madeira fra Henriques & Henriques.
Klik på bjælken herunder, gå ind og studér udbudene og glem ikke, at vores auktion er gratis for både udbyder og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinspecialisten H.J. Hansen i Silkeborg har ansat sommelieren Michael Søe som butikschef med ansvar for drift og personale samt salg til private og erhvervskunder i området. Han har tidligere virket som skuemester for Horesta og været gæstefaglærer på Hotel & Restaurantskolen i Silkeborg, og karrieren i vinbranchen gennem de sidste ti år tæller Ambassadeur Wine, Philipson Wine og Kjær & Sommerfeldt.
    * Krone Vin har optaget importen af tyske Rheingau-vine fra Weingut Krone i Assmannshausen og Weingut Graf von Kanitz i Lorch. Endvidere Mosel-vine fra Weingut Rita & Rudolf Trossen i Kinheim-Kindel.
    * Langhe Vine har fået forhandlingen af vine fra Luigi Giordano i Barbaresco og Aldo Marenco i Dogliani.
    * Vinum Bonum har optaget importen af vine fra syv vinhuse i det tyske Baden: Weingut Dr. Heger, Weingut Lämmlin-Schindler, Weingut Gregor und Thomas Schätzle, Weingut Martin Wassmer, Weingut Hermann Dörflinger, Weingut Blankenhorn og Schlossgut Istein.
    * VIN etc. og Vinea Nordic er indgået i et samarbejde om import af franske topvine.
    * Viniropa har optaget importen af vinene fra Barolo-huset Ettore Germano.
    * Gravesen Vine flytter til større lokaler på Th. Olesen Løkkens Vej 2, 9200 Aalborg SV.
    * Bendix Vine i Slangerupgade i Hillerød har solgt sit firma til Erik Sørensen Vin, der i forvejen har tre butikker i hovedstadsområdet.
    * Vinens Verden har fået agenturet på vinene fra Familia Schroeder i det argentinske Patagonien.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,...........,


    Birgit Ipsen (f. 1956) har altid haft et bankende hjerte for vinens verden. I 1986 blev hun ansat som marketingassistent i vinfirmaet Peter F. Heering i Dalby. Og fem år senere blev hun produktchef med ansvaret for samtlige leverandører uden for Frankrig.
    Birgit Ipsen satte dog et midlertidigt punktum for sin vinkarriere i 1993, da firmaet valgte at lukke sine vinaktiviteter i Dalby. I 1996 var hun "back-in-business" via et job som disponent hos Det Franske Vinlager i Ishøj. Da virksomheden i år 2000 blev købt af SuperGros, blev Birgit Ipsen udnævnt til marketingkoordinator, og tre år efter fik hun jobbet som indkøber i den store virksomhed. Og det er på denne post, man finder hende den dag i dag.
    Birgit Ipsens daglige arbejde består blandt andet i sortimentsstyring samt udvikling af vin- og spirituskategorien. Fra og med år 2007 er hendes arbejdsområde desuden blevet udvidet med øl, vand og tobak.
    Privat bor Birgit i Dalby ved Haslev sammen med Jørgen-Anker og Martin på 11 år. Derudover har hun datteren Maria på 28 år og sønnen Jesper på 24 år. Fritiden går med løbeture og med at holde styr på bolden som holdleder i den lokale håndboldklub.
    Adresse: SuperGros A/S, Gammelager 11-13, 2605 Brøndby, tlf.: 72 33 14 39, e-mail: birgit_ipsen@supergros.dk, www.supergros.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann har sendt os dette billede fra Moseldalen – fra byen Beilstein med den maleriske ruin Burg Metternich fra 1100-tallet.
    – Personligt har jeg svært ved at forstå, skriver Harro Hallmann, – at folk tager om på den anden side af Jorden for at se på vin, når vi kun 700 km fra Danmark har et af verdens absolut smukkeste vinområder.
    – Vi havde vores fire børn med i Moseldalen og fik både travet, set på borgruiner og slotte samt smagt på vin. Blandt andet var vi på en pragtfuld tur på Europas stejleste vinmark, Bremmer Calmont – og så altså i den romantiske by Beilstein.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
De gode vine findes i VinAvisen!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner. Præcis halvdelen af alle de smagte vine! Igen en virkelig god høst. I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Bailly Lapierre, Nature Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god boblevin, tør, men også blid og med toner af citrus og grape.




Hvidvin


Staforte, Prà, Soave Classico, Italien 2005
189,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne elegante hvidvin er en stor nydelse. Den har en dejlig frisk duft og en meget fyldig, blød og kompleks smag. En lækkerbisken, der er oplagt til lettere (fiske)retter, men som også kan bruges som apéritif, hvis man har gæster, der kan værdsætte den.


Lincoln, Heritage, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
135 kr., Skovgaard Vine
Elegant hvidvin med alle komponenter fint afstemte – en kompleks duft og en frisk, men samtidig blød og frugtagtig smag med toner af fersken, æble og citrus. Flasken har skruelåg.


Pierre Brévin, Sancerre, Frankrig 2006
99,95 kr., Amka
Dejlig duft, dejlig smag – en fornem Loire-vin på den populære drue Sauvignon Blanc. Meget velegnet til fisk og skaldyr, men også fx til en frokost.


Spy Valley, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2006
99,75 kr., ved 12 flasker 89,75 kr., Vintjeneren.dk
Hvidvin med et kraftigt og entydigt billede af druen Sauvignon Blanc med dens blomstrende duft af hyld og dens friske smag med citrustoner. Velegnet til lidt federe retter. Flasken har skruelåg.


Clos de la Folie Marco, Sylvaner, Alsace, Frankrig 2005
56 kr., Alsace Vinimport / Vinimportøren
Blid, frisk, læskende og venlig hvidvin til en overkommelig pris.




Rødvin


Château du Cantelaudette, Graves de Vayres, Frankrig 2005
69,35 kr., Y-Wine
Denne elegante rødvin er en meget typisk Graves-vin med en karakteristisk tørhed. En rigtig dejlig vin og en oplagt vin til mad. Prisen er rimelig.


R. Renicci, Syrah, Toscana IGT, Italien 2004
200 kr., Vinissimo
En super flot og koncentreret rødvin med duft og smag af brombær, solbær, sveskeblomme og eg.


Château Roslane, Premier Cru, Les Coteaux de l’Atlas, Mekes, Marokko 2003
169 kr., Glud Vin
Elegant og lækker rødvin med interessant krydderi – måske lidt i retning af nelliker, fennikel, peber … Marokkanerne kan minsandten også!


Ken Forrester, Shiraz / Grenache, Stellenbosch, Sydafrika 2003
Klubpris ved 6 flasker: 70,05 kr., ikke-medlemmer: 129 kr., NordicWineClub.com
Blød og lækker rødvin med stor frugtfylde – hindbær, jordbær, men også hvid peber. Lang eftersmag.


Poggio al Tufo, Tommasi, Maremma, Toscana, Italien 2005
99 kr., V&S Wine
Denne rødvin er lavet på druerne Sangiovese og Cabernet Sauvignon, og den lever helt op til det gode navn, som Maremma – det allersydligste Toscana – har fået. Den har en dejlig frisk og blød frugt, en fin sødme og en lækker syre. Skænk den til alt det, der hører det italienske køkken til – pasta, pizza, antipasti, lam, oste …


L’ame de Familongue, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
99 kr., Rungsted Vinhandel
En perfekt og meget lækker rødvin med en dejlig duft og en blød og meget frugtagtig smag med fint krydderi. Helt i top. Velegnet til mad – eller blot som et glas i utide.


Cantina Vignaioli, Barbaresco, Italien 2004
129,95 kr., SuperBest
Saftig og let krydret rødvin på den gode Nebiolo-drue med en fin citrussyre og krydderurter. Mundvandet begynder straks at løbe. Glimrende til mad.


Carro, Yecla, Spanien 2006
49,95 kr., The Wine Company
Til prisen en virkelig god rødvin, fyldig og vellavet. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Baricchi, Barbera d’Alba, Italien 2005
82 kr., Carlo Merolli
En meget saftig rødvin med toner af kirsebær og en behagelig syre. Det er en virkelig god Barbera, velegnet til mange retter.


Brotte, Gigondas, Frankrig 2004
139,75 kr., indtil 4. november: 99,75 kr., Skjold Burne
Spændende rødvin. Helt i top. Lækker, meget kompleks, blød i den grad, krydret og med fyldig frugt. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Delicia de Baco, Señorio de Villarrica, Reserva, Rioja, Spanien 2003
292 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Fornem og elegant rødvin, blød og lækker. Den har en fin og ren frugtsmag og diskret fadsmag.


Rosemount, Shiraz, South Eastern Australia 2005
87,95 kr., på tilbud: 69,95 kr., Bilka, Føtex og visse SuperBest
Vellavet rødvin med en meget markant sødme. En vin, som mange vil kunne lide. Skænk den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.


Sante Ema, Syrah, Barrel Select, Cachapoal Valley, Chile 2004
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Denne rødvin er præget af en meget kraftig frugtsmag. Den er lidt endimensional, men denne ene dimension er ganske flot. Prisen gør en lille smule ondt.


Domaine des Escaravailles, Les Sablières, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
69,75 kr., i oktober 59,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Årets jagtvin fra H.J. Hansen er en ret enkel rødvin, der med sin gode syre vil være udmærket til en vildtret med fed sauce og tilhørende syltetøj.




Sød vin


Valdivia, Pedro Ximénez, Sherry, Spanien 2003
120 kr., Juul's Vinhandel
Nej, hvor er den god. Flydende figner og dadler, herlig sødme. En fremragende sød vin. Prøv den fx til en blå ost.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.