Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2007

Vin-aktuelt i uge 47
19. november til 25. november 2007

,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 44,,,,,,,,VinAvisen uge 45,,,,,,,,VinAvisen uge 46


Årgangsvine er snobberi
Det med små og store årgange inden for vin gælder ikke mere. Og når folk går op i at købe bestemte årgangsvine, er der som regel tale om det rene snobberi. En flaske Bordeauxvin uden årgang på etiketten ville fx være umulig at sælge, selv om den var af nok så fornem kvalitet.
Sådanne barske udsagn kommer den førende britiske vinskribent Hugh Johnson med i 2008-udgaven af sin vinguide, Pocket Wine Book.
Johnson mener, at de mange tekniske landvindinger inden for vinområdet har gjort det muligt for vinproducenterne at beskytte deres vinstokke mod sygdomme, vind og vejr og dermed fremstille gode vine hvert eneste år.

Vejrguderne spiller også en stor rolle
Johnson får ifølge den britiske avis The Times opbakning af en kollega, den britiske vinskribent John Radford, der er ret sikker på, at der aldrig mere vil komme rigtigt dårlige årgange af fransk vin på markedet som dem i 1965 og 1968.
Vinskribenternes ytringer er ikke faldet i god jord hos de britiske vinhandlere, der jo blandt andet lever højt på at sælge store årgangsvine. Herfra lyder det, at selv om vinproducenterne har nok så megen teknik til rådighed, så spiller vind og vejr i et givent år stadig en meget stor rolle for udfaldet af vinen.
,,,,,,,,,,,,,
Kun hver tredje flaske fra Systembolaget
Hvert eneste minut året rundt bliver der ifølge Svenska Dagbladet smuglet 112 flasker vin og 61 flasker spiritus ind over Sveriges grænser. Faktisk er det kun hver tredje af de flasker spiritus, svenskerne drikker, der stammer fra Systembolaget.
Det er galt nok, men det bliver endnu værre, hvis den svenske regering gør alvor af at forhøje skatterne på alkohol yderligere, lyder det nu advarende fra foreningen af svenske spiritus- og vinleverandører.
Det nytter ikke noget, at der er så store prisforskelle mellem de svenske flasker og så dem fra fx Estland, hvortil de svenske forbrugere blandt andet valfarter for at købe ind.
Foreningen mener, at regeringen bør skele til forholdene i Danmark, hvor man netop har dæmmet lidt op for grænsehandelen ved at sætte skatterne på alkohol ned.

En million dåser øl om dagen
Også de svenske bryggerier klager deres nød over de bebudede stigninger på alkohol.
Som det er i øjeblikket, bliver der ifølge Alkohol Uppdate hver dag smuglet mere end en million dåser øl ind over den svenske grænse.
En stigning i skatterne vil øge prisforskellen yderligere mellem Sverige og Tyskland, hvor mange svenskere henter deres øl, hvilket vil resulterer i en endnu mere omfattende smugling, lyder det fra foreningen Sveriges Bryggerier.
,,,,,,,,,,,,,
    Stadig færre familieejede vinslotte
    Det ene efter det andet af de gamle familieejede vinslotte i Bordeaux bliver opkøbt af koncerner og store forsikringsselskaber. Det skyldes frem for alt de franske arveregler, hvor arvingerne bliver beskattet urimeligt højt.
    En fransk vinejendom bliver altid beskattet ud fra, hvad den vil kunne indbringe via et salg, og ikke ud fra hvilken omsætning, den giver. Og da priserne for jord i Bordeaux er høje, bliver arveskatten ligeledes høj.
    Et eksempel på denne lidt triste udvikling er det nylige salg af det familieejede Château Lapointe i Pomerol til det italienske forsikringsfirma Assicurazioni Generali. Ejendommen blev ifølge Wine Business solgt for omkring 35 millioner euro (cirka 260 millioner kr.). Der var fire arvinger, men alle valgte at sælge slottet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Saint Émilion er "back in business"
For otte måneder siden blev Saint Émilions klassifikation taget op til revision, hvilket den bliver hvert tiende år. Fire vinslotte, Château La Tour du Pin Figeac, Château Cadet Bon, Château Guadet og Château de la Marzelle, fik i den forbindelse frataget deres klassifikation og valgte derfor at gå rettens vej for at få hele klassifikationen omstødt.
Imens sagen har stået på, har klassifikationen været midlertidigt sat i bero, hvilket har betydet, at regionens vinproducenter simpelt hen ikke har haft nogen klassifikation.
Nu er der faldet dom i sagen ved en højere domstol i Paris, og den har ikke givet de fire vinslotte medhold. Ifølge Decanter lød kendelsen på, at klagerne fra de fire vinhuse ikke var tilstrækkelige til at sætte et spørgsmålstegn ved hele klassifikationen.
,,,,,,,,,,,,,
Færre penge for Beaujolais Nouveau
Vinproducenterne i Beaujolais klager deres nød. De har netop solgt årets Beaujolais Nouveau, men har fået mindre ud af det, end de plejer.
For det første aftog det største marked for den unge Beaujolais-vin, Japan, kun 8,4 millioner flasker – normalt ligger antallet på 10 millioner. Og også til USA var der en nedgang i eksporten.
Derudover er der en hård priskrig i Frankrig mellem de store detailbutikker og discountforretninger, der konstant forsøger at underbyde hinanden.
Alt i alt har det ifølge Wine Business betydet, at vinproducenterne i snit kun har fået omkring 140 euro (cirka 1040 kr.) pr. hektoliter og enkelte helt ned til 120 euro (cirka 894 kr.). Dette er betydeligt mindre end de 180 euro (cirka 1340 kr.) pr. hektoliter, det koster at fremstille Beaujolais-vin.

Ikke en flaske blev knust
Flyselskabet LuxairCargo, der bringer flaskerne med Beaujolais Nouveau ud til blandt andet Japan og Taiwan, har allerede inden den 5. november sendt mere end 1,2 millioner flasker af sted.
I alt syv maskiner var i gang med transporten, og LuxairCargo kan stolt meddele, at ikke en eneste flaske blev smadret undervejs.
Næh, men man kan måske nok sige, at Beaujolais Nouveau pr. luftfragt til Fjernøsten har bidraget kraftigt til drivhuseffekten med en ordentlig CO2-prut.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
En (måske illegal) mexikansk høstarbejder i færd med at høste druer i en californisk vinmark.
    Høsten i Californien
    I uge 45 skrev vi om de millioner af illegale mexicanske løsarbejdere, som hvert år strømmer over grænsen til USA for at høste druer.
    Præsident Bush forsøgte at sætte en stopper for tilstrømningen, hvilket ville have givet vinhusene – der ikke kan undvære arbejdskraften – alvorlige problemer. Heldigvis for vinhusene lykkedes det en række foreninger, der varetager immigranternes interesser, at stoppe Bush’ planer i opløbet. Og så kunne dette års høst ellers gå i gang for fuld udblæsning.

    Normal mængde, god kvalitet
    Californiens druehøst begyndte tidligt i år, tabte fart midt i det hele på grund af køligere vejr og kom så endeligt i hus sent i oktober. En mild vinter med mindre regn end normalt sammen med et tørt forår førte til en tidlig blomstring.
    Selv om der var mange klaser, sad druerne løst i de enkelte klaser. Ydermere var druerne små og havde et godt forhold mellem skal og most, så kvaliteten af vinen forøges.
    De seneste forudsigelser om druehøsten fra The California Department of Food and Agriculture lyder på 3,2 millioner tons druer, dvs. mindre end 1% mere end i 2006. Til gengæld er man godt tilfreds med kvaliteten.
    Den fulde høstrapport på engelsk kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
    < Fire Douro-boys og en enkelt Douro-girl præsenterede vinene for en forsamling af danske vinskribenter og vinhandlere. Fra venstre ses:
    1. João Ferreira Álvares Ribeiro fra Quinta do Vallado,
    2. Dirk van der Nieport fra Nieport,
    3. Miguel Roquette fra Quinta do Crasto,
    4. Cristiano van Zeller fra Quinta Vale Dona Maria og
    5. Luisa Olazabel fra Quinta do Male Meão.
,,,,,,,,,,,,,
Bordvinen fra portvinens dal
Portugals Douro-dal har i århundreder været portvinens lifligt rindende kilde. Man har også lavet bordvin i den dramatiske dal, men det har været vin til eget brug og på druer, man ikke ønskede at bruge til portvinen.
Dog – med en enkelt undtagelse: I 1952 skabte vinmageren Fernando Nicolau de Almeida på familien Ferreiras’ vingård Quinta do Meão rødvinen "Barca Velha" (Den gamle Båd), og det var en vin, der vandt verdensberømmelse.
Flere andre portvinshuse fulgte siden efter og begyndte at producere bordvine, men først fra midten af 90’erne har man for alvor eksporteret disse vine.

Drengene fra Douro
Nogenlunde samtidig fandt fem unge vinmagere sammen. De kom fra de gamle portvinsfamilier – de var derfor nærmest opdraget som englændere og talte et smukt og flydende engelsk – og de havde alle som ideal at lave bordvine af høj kvalitet.
Da en vinskribent nærmest for sjov kaldte dem "the Douro-boys", fandt de navnet til deres gruppe: Douro Boys – uden at være klar over, at der i nabolandet Spanien eksisterede en gruppe med samme navn blot bestående af mandlige strippere.

Ikke marmelade, men elegance
I tirsdags var de fem Douro Boys på besøg i København – idet Luisa Olazabal repræsenterede sin far og bror i den drengede forsamling. De havde deres vine med og lod os smage dem ved en "masterclass" hjemme hos Portugals ambassadør, José Bouza Serrano, og det var en virkelig god oplevelse.
Vinene har tilfælles, at de er af meget høj kvalitet, men derudover er de meget forskellige. Sådan må det være i den 100 km lange dal med vinmarker i højder fra 80 til 800 m over havet og med mange forskellige mikroklimaer og 120 forskellige druesorter.
De fem Douro-drenge har hver deres stil, men de lægger vægt på at bruge de lokale druer og teknikker – flere af vinene er således fodtrampede for at opnå en blød udtrækning af aromastofferne.
Der kan være meget varmt i portvinsdalen, så de gør alt for, at vinene ikke skal blive marmeladeagtige. Gerne koncentrerede, men samtidig elegante. Det må siges at være lykkedes – hvilket fremgår af alle vore stjerner i smagelisten nederst i denne VinAvis.

En sjov vinauktion
I år kan Douro Boys fejre deres femårs jubilæum, og det gør de ved den 30. november at afholde en auktion af 500 helt usædvanlige magnumflasker. Vinen ved navn Cuvée 2005 er stukket sammen af udvalgte fade fra de fem vinmageres kældre, og det er en meget flot og dejlig vin – vi smagte den i tirsdags.
Auktionen i næste uge er ganske sjov. De mange flasker er nemlig delt op i 30 partier med mellem én og 60 magnumflasker, og til hvert parti er knyttet en ekstra "gevinst".
Til lot nr. 2 er fx knyttet to overnatninger for to personer i den romantiske Douro Suite på Aquapura Douro Hotel.
Til lot nr. 6 er knyttet tre timers surf-kursus med Miguel Roquette efterfulgt af en middag på stranden ved Espinho.
Og til lot nr. 17 får man lov til at stille sit eget hold i en fodboldkamp mod Douro-drengene – og nogle ekstra drenge og piger.
Kataloget til auktionen kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,
Verdens største forskningscenter for vin
Bordeaux har længe haft sit eget forskningsinstitut for vin, ISVV (L’Institut des Sciences de la Vigne et du Vin). Nu flytter instituttet til nye og større lokaler og bliver dermed det største forskningscenter for vin overhovedet. Alt i alt vil der blive tilknyttet 200 forskere og teknikere til centret, og forskningen vil især koncentrere sig om tre områder: Ønologi, fysiologi samt polyfenoler og menneskeligt helbred.
Via samarbejde med andre institutioner vil der også blive lagt vægt på markedsføring, økonomi og humaniora i forbindelse med vin.
Hvis man vil vide mere, så er det bare at klikke her.

Argentinsk vin hitter i Danmark
Danskerne er så glade for argentinsk vin, at vi indtager en 6. plads på listen over Argentinas største eksportmarkeder. Sverige derimod ligger helt nede på en 12. plads.
De argentinske vine finder størst afsætning i USA – dernæst kommer Storbritannien, Brasilien, Canada og Holland.

Prisstigning på fransk bordvin
På grund af en noget mindre druehøst i Frankrig i år bliver der ifølge Wine Business ikke helt så meget vin de table (bordvin) at gøre godt med, som der plejer. Det betyder så også, at priserne på bordvinen bliver højere – helt op til plus 25%, og for vinene fra regionen Rhône Alpes helt op til 45%.
,,,,,,,,,,,,,,,
Sverige er til australsk vin
Det svenske Systembolag har netop offentliggjort en liste over, hvilke vinlande der sælger bedst i monopolets butikker.
Australien ligger i spidsen, og salget af australske vine er endog steget med hele 25% i løbet af det seneste år, hvilket ikke mindst skyldes salget af BIB-vine og vin på Tetrapak.
Skemaerne til højre viser top 10 markedsandelene i henholdsvis Sverige og Danmark. Hertil skal dog føjes, at en hel del af svenskernes vin tappes i Danmark. Den reeksporterede vin indgår derfor i den danske statistik.
,,,,,,,,,,,,,,,
Udskænkning forbudt i det gamle Bratislava
Turister i hobevis strømmer til den gamle bydel i Bratislava, Slovakiets hovedstad – ikke så meget for at nyde de charmerende gamle huse, men for at købe billigt øl.
Nu har byens borgmester ifølge Wine Business forbudt salget af øl i det historiske centrum – efter sigende for at forhindre drikkeri blandt byens hjemløse. Men mon dog ikke også fordi borgmesteren er træt af fulde turister i de snoede gader …

Forsinkelser i arbejdet med salget af V&S
Den svenske regering har ikke mere den amerikanske statsejede kreditforening SBAB som potentiel køber af koncernen Vin&Sprit. Det har boliglåns-krisen i USA spoleret, skriver avisen Svenska Dagbladet. Så nu er der sat fokus på forhandlingerne til anden side – med blandt andet Fortune Brands, Pernod Ricard, Bacardi og Diageo.
Regeringen har nedsat en komité til at forestå salget af en række statsejede foretagender, men arbejdet blev fornylig bremset, da komiteens rådgiver, den private bank Carnegie, løb ind i en insider-skandale og forlod samarbejdet.
Prisen på Vin&Sprit vurderes til at være på over 30 milliarder dkr.
,,,,,,,,,,,,,
    < Henri Boillot og nogle af hans fornemme flasker, dels fra hans eget domaine og dels fra et handelshus (négociant), der bærer hans navn uden ordet Domaine foran.
,,,,,,,,,,,,,
En gulddreng fra Bourgogne
Henri Boillot er en af Bourgognes gulddrenge. Han laver nogle fremragende vine og eksporterer 90% af dem i dyre domme.
I torsdags var han på besøg hos Philipson Wine, hvor han præsenterede sine vine ved lidt af en drømmesmagning.
Drømme ... fordi det er vine, som man sjældent får lejlighed til at smage. De fleste af dem er rævedyre, og der kommer kun få flasker af dem her til landet.
Fælles for vinene er, at de har en dejlig friskhed, en blød og diskret fadlagring og talrige facetter i smagen. Samt at de alle bør have lov til at udvikle sig i flere år – lige bortset fra de to billigste vine (150 og 200 kr. ved 12 flasker), der kan drikkes nu.

Store forskelle fra mark til mark
Under smagningen var det interessant at smage vine fra marker inden for samme lille område – marker, der ligger i gåafstand fra hinanden, men udviser helt forskellige profiler. Bourgogne er i sandhed et kludetæppe.
Fx smagte vi 1. cru-markerne Les Perrières, Clos Mouchere og Les Pucelles (650 kr. ved 12 flasker), alle i Puligny-Montrachet, men med markante forskelle, selv om vinene er lavet af samme mand og på samme måde. Det samme gjalt vinene fra 1. cru-markerne Les Chevrets, Les Fremiets og Les Caillerets (500, 500 og 600 kr.), alle i Volnay.
Vi bringer ikke smagekommentarer til alle de dyre vine – der er som nævnt kun få flasker af dem – men nedenfor i ugens smageliste er der stjerner til de billigere vine.
,,,,,,,,,,,,
Ny australsk appellation vækker harme
I Australien planlægger myndighederne at indføre en ny appellation, Greater Australia, som vil slå vindistriktet Western Australia sammen med South Eastern Australia, der i forvejen omfatter New South Wales, Victoria og South Australia.
Ifølge Decanter vækker ideen harme hos vinproducenterne i Western Australia, der mener, at en så stor appellation lader hånt om de regionale forskelle, som præger de enkelte områder – noget, som en af Decanters læsere bakker fuldt ud op om. Læserne mener, at tiltrækningen ved australsk vin netop ligger i de forskellige regioners særpræg og deres forskelligartede terroir. Ved at indføre den nye appellation bliver det vinøse Australien bombet tyve år tilbage.
Den nye appellation vil til gengæld komme vinproducenterne i South Eastern Australia til gode. Western Australia er nemlig det eneste vindistrikt, hvor der stadigvæk er rigeligt med druer efter det sidste års problemer i landet med både frost og tørke. Og da australierne ikke går af vejen for at hente druer til vinerierne over lange afstande, vil det jo være oplagt at hente forsyninger i netop dette vinområde.
,,,,,,,,,,,,,
Prisen kammer over ved 300 kr.
I sidste uge citerede vi Hugh Johnson for, at op til en pris svarende til 250 kr. kan man smage en vins kvalitet. Hvad der ligger over dette beløb, gælder ikke vinens kvalitet og nydelsen af den. Her betaler man kun for sjældenhed, berømmelse og marketing.
I en lille meningsmåling spurgte vi vore læsere, hvor de hver især mente grænsen ligger. 2680 svarede, og som det fremgår af skemaet til højre, mener 22,9%, at grænsen ligger ved 300 kr. Men der er nu næsten lige så mange, 20,2%, der mener, at den ligger ved 200 kr.
Kun nogle meget få procent går så højt op som til 1000 og 2000 kr., og cirka lige så få peger på grænsen 100 kr. Men der var faktisk også et par læsere, som skrev til os, at der burde have været en endnu lavere grænse end de 100 kr.
Nu er der jo unægteligt en del mennesker, der køber meget dyre vine – og som sikkert er klar over, at vinen og dens kvalitet i flasken kun dækker en brøkdel af prisen. Men sådan er livet. Der kan være mange grunde til at slå til søren. Og den gamle sandhed står ved magt: Enhver vin koster det, som nogen har lyst og råd til at give for den.
,,,,,,,,,,,,,,, ,
Drueskind forvandles til elektricitet
Under fremstillingen af vin bliver der altid en masse kvas – altså drueskind og kerner – tilovers. Med mindre vinhusene bruger kvaset til fremstilling af spiritus, så bliver den slags betragtet som rent affald.
Men nu har vinhuset Inniskillin Wines i vinregionen Niagara i Ontario, Canada, i samarbejde med energiproducenten StormFisher Biogas tænkt sig at omdanne kvaset til elektricitet. I første omgang vil omkring 2000 tons kvas blive brugt til projektet.
Ud af kvaset udvindes metangas, som så igen kan bruges til fremstilling af elektricitet.
,,,,,,,,,,,,, ,,,,,

,,,,,,,,,,,,, ,,,,,
Pézenas er en dejlig by med fine gamle huse og et livligt marked. Byen er en af de bedste sydfranske turistmagneter.
    Druer i skøn forvirring
    Appellationerne rundt omkring i verden har ofte strenge regler for indholdet af forskellige druesorter i vinene. En ny fransk appellation, Coteaux du Languedoc Pézenas, slår dog alt, når der gælder regel-rytteri.
    Der er tale om en rødvin, der må fremstilles på druerne Grenache, Mourvèdre, Syrah, Carignan og Cinsault. Derudover må mindst 70% af vinen bestå af en blanding af druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre, 20% må bestå af enten Syrah eller Mourvèdre eller af de to druer tilsammen, og de enkelte druer må ikke udgøre mere end 75% af flaskens indhold. Og så er der endnu en regel: Hvis vinen indeholder druen Carignan, skal den også indeholde mindst 20% Grenache.
    Gad godt vide, om vinproducenterne selv kan finde ud af det …
,,,,,,,,,,,,,,,
    Skruelåg på 19 websider
    I sidste uge genoplivede vi vores liste over danske importfirmaer, der har lavet en speciel webside med mindst ti vine med skruelåg. Vi har sat 25 firmaer som mål, og nu er vi nået op på 19, idet Glud Vin i Randers har meldt sig under fanerne.
    Glud Vin har ligefrem sat listen over skruelågs-vine på sin forside, hvor der præsenteres vine fra Argentina, Sydafrika, Tyskland og Østrig samt naturligvis fra New Zealand og Australien.
    Hvem vil være med i næste uge? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Skjold Burne
Slagelse Vinkompagni
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Somontano
Anker har været på vinrejse i det lille distrikt Somontano i det allernordligste Spanien, og fra turen sender han 20 postkort med venlig hilsen. De første fire bragte vi i sidste uge. Her er endnu tre, og resten følger i de kommende uger.
,,,,,,,,,,,,,
...........
Hvor der ikke dyrkes vin, er landskabet dækket med oliven- og mandeltræer – hvis det ikke bare er dækket af et dramatisk vildnis.
    5. postkort fra Somontano:
    Franske druer spiller hovedrollen
    Der har været dyrket vin i Somontano i hvert fald siden det andet århundrede f.Kr., men først i 1800-tallet kom der virkelig gang i produktionen og eksporten. De franske vinmarker var blevet lagt øde af vinlusen Phylloxera, så franskmændene hentede deres vine på den anden side af Pyrenæerne – så længe ikke også Spanien var angrebet af lusen. Men i en periode blev der plantet franske druesorter i Somontano, og de spiller stadig en stor rolle i distriktet.
    Den spanske drue Tempranillo, der ellers bruges overalt i Spanien, dyrkes ikke så meget i Somontano. Det skyldes, at den ikke rigtigt er egnet til højderne. Den opnår ikke den fulde modning og kan skuffe.
    Med sine mange franske druer er Somontano måske det mest internationale af alle de spanske DO’er.
...........
...........
Cabernet Sauvignon er kendetegnet ved de forholdsvis små druer med tykt drueskind. Druerne på Bodega Blecua’s mark så meget fine og sunde ud.
    6. postkort fra Somontano:
    Mere end halvdelen er Cabernet og Merlot
    Hovedrollen i Somontano spilles af druen Cabernet Sauvignon, der ses på billedet her. Den dækker 32% af det beplantede areal.
    Derefter kommer Merlot – også en fransk drue – på 25% af arealet. Og først derefter kommer en spansk drue, nemlig Tempranillo, på 16%.
    Resten af druerne er kun statister i spillet: Chardonnay (9%), Syrah (4%), Garnacha Tinta (4%), Moristell (3%), Macabeo (3%) og Gewurztraminer (2%) plus en smule Pinot Noir, Alcañón, Parraleta og Garnacha Blanca.
    Når der dyrkes så mange forskellige druer i Somontano, skyldes det blandt andet den store diversitet i klimaet på grund af højdeforskellene.
    Fx har vinhuset Pirineos marker i 325-350 m’s højde, hvor det dyrker Chardonnay, og hvor man kan begynde høsten allerede i den tredje eller fjerde uge af august. Men Pirineos har også marker længere oppe mod Pyrenæerne i 750-875 m’s højde, hvor vinhuset dyrker Garnacha, Syrah og Pinot Noir og først kan høste i tredje eller fjerde uge af oktober eller ind i november.
...........
...........
De store flade bassiner, som spejler bygningens facader, ligger over den underjordiske fadkælder, som de er med til at køle.
    7. postkort fra Somontano:
    Spektakulære vinhuse
    Netop nu opføres der nogle nye fantastiske vinhuse i Somontano. Banker og pengemænd går sammen, køber en masse hektar og bygger spektakulære vinhuse.
    Irius er et af dem, Bodegas Laus, der ses på billedet, er et andet.
    Laus (hvilket betyder Den Udvalgte) blev skabt i 2003 af entreprenøren Luiz Zozaya, og projektet blev tegnet af den kun 31-årige arkitekt Carlos Cebolero og hans kæreste, Esperanza Rambla. Det var Carlos Cebolero, der fem år tidligere havde lavet projektet som afgangsopgave på arkitektskolen i Barcelona.
    Byggeriet vil stå helt færdigt i 2008, og hotellet i de to øverste etager åbner et år senere.
    Vinhuset er et kæmpemæssigt anlæg med store haller, skærmet af udvendige persienner, og med en klima, der køles og påvirkes af store flade bassiner.
    35% af vinene går til eksport. I Danmark importeres vinene af Skovgaard Vine.
,,,,,,,,,,,,,,,,......
To sværvægtere indgår handel
Den 31. december vil det sidste punktum blive sat i en handelskontrakt mellem to sværvægtere inden for vin og spiritus. Det drejer sig om et af verdens førende spiritusfirmaer, amerikanske Fortune Brands, der sælger sin vinafdeling til verdens største vinfirma, Constellation Brands.
Købssummen lyder ifølge Just Drinks på 885 millioner dollars (cirka 4,5 milliarder dkr.), og med i købet får Constellation Brands hele 31 millioner flasker i årligt salg, hvoraf Clos du Bois fra Californien udgør de 25 millioner flasker.
Derudover får køber fem californiske vinhuse med 600 hektar tilhørende vinmarker.
,,,,,,,......
,,,,,,,,,,,,,
    Ring på ring hiver proppen op
    Proptrækkere kan have mange opfindsomme udformninger, som fx den her viste, der er designet af Alberto Opalio for det italienske designfirma TN Casalinghi.
    Proptrækkeren, der er bygget op over enkle geometriske former, er ikke bare elegant – den kan tilsyneladende også, hvis man skal tro billedet, hamle op med de seje plastikpropper, der jo ellers hurtigt gør kål på mange andre proptrækkere.
    Så vidt vi ved forhandles proptrækkeren endnu ikke herhjemme, men man kan læse mere om den og designfirmaet ved at klikke her.
Konkurrence om at blive den bedste vinspytter
Når man skal smage mange vine, er det vigtig, at man spytter undervejs – noget, som det langt fra er alle, der gør ved den årlige Salon des Vignerons i Paris, en vinmesse, der arrangeres af foreningen Vignerons Indépendants (de uafhængige vinproducenter). I forbindelse med årets vinmesse har arrangørerne derfor besluttet at afholde noget så specielt som en vin-spyttekonkurrence, "Grand prix du cracheur d’or".
Hele 1000 vinproducenter møder op til vinmessen, der afholdes i slutningen af denne uge, for at præsentere deres vine. Så det kan jo ende med at blive en meget stor spyttekonkurrence …
Man kan læse mere om programmet for vinmessen ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.............
    Medaljeregn til sydafrikansk spiritus
    Ved den store vin- og spirituskonkurrence, International Wine and Spirits Competition, der hvert år afholdes i Storbritannien, vandt Sydafrikas største spiritusproducent, Distell, den eftertragtede titel "Distiller of the Year".
    Ifølge avisen Business Day løb Sydafrika i det hele taget med et hav af medaljer i kategorien spiritus. Hele 7 guldmedaljer og 9 sølvmedaljer blev det til – godt gået, når man tager i betragtning, at en storproducent af spiritus som USA fik 5 guldmedaljer og 12 sølvmedaljer, og at australierne kun scorede 3 sølvmedaljer.

    Likør af elefanttræets frugter
    Sydafrikanske Distill’s udnævnelse til "Destiller of the Year" skyldtes ikke mindst spiritusproducentens succes med flødelikøren Amarula, der er den næstbedst sælgende flødelikør på verdensplan.
    Likøren, hvoraf den første flaske så dagens lys i 1989, fremstilles på de blomme-lignende, gule frugter fra marulatræet eller elefanttræet, der vokser vildt på den afrikanske savanne. Træet har fået sit tilnavn, fordi frugterne er elefanternes livret, og ofte kan man se de store dyr give træstammerne et ordentlig hovedstød, så frugterne falder ned og dermed er lettere at spise.
    Træet har endnu et navn, nemlig ægteskabstræet, idet frugterne – og dermed også flødelikøren – siges at være et glimrende elskovsmiddel.
    Herhjemme sælges Amarula blandt andet af Slagelse Vinkompagni.
.............
Portvin er et hit i Frankrig
Hvert år eksporteres der omkring 110 millioner flasker portvin, hvoraf en hel del bliver nydt netop på denne tid af året – juletiden med alle de søde sager lægger ligesom op til et glas af den berømte hedvin.
Frankrig er med 35 millioner flasker den største importør af portvin. Dernæst kommer Holland med 19 millioner flasker og Belgien med 16 millioner flasker. Danmark kommer ind på en niende plads med 1,8 millioner flasker portvin.
.............
.............
Fortsat stigning i eksporten af cognac
Det går glimrende med eksporten af cognac, og ifølge en ny rapport fra Just Drinks vil den fortsat stige til og med år 2011.
Eksporten til Storbritannien vil højst sandsynlig stige fra de nuværende 10,1 millioner flasker til 13,2 millioner. For USA’s vedkommende vil der ske et spring fra 46 millioner flasker til 52 millioner, mens salget til Kina forventes at stige fra 13,7 millioner flasker til hele 39,6 millioner.
Der har allerede i 2006 været en markant stigning i eksporten til Kina på hele 40%. I Japan derimod har salget været faldende gennem de senere år.
.............
,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Her på Den stærke side har vi afholdt en stor smagning af cognac efter samme principper, som når vi smager vin til VinAvisen: Kun de flasker, der fik tre stjerner eller mere, slap gennem nåleøjet hos det strenge, men retfærdige dommerpanel. Anmeldelserne af disse flasker bringer vi i en føljeton, der begyndte i uge 42 og fortsætter her og i de kommende uger. Hvad vi indtil nu har smagt kan ses på en særlig side.


    Courvoisier, VSOP Exclusif, Cognac, Frankrig
    349 kr., Interbrands
    En klassisk cognac med smag af vanille og moden frugt og med markant eg i eftersmagen. Den er meget lækker, men lad den stå et øjeblik i glasset, så spritten kan dampe lidt af.


    Gautier XO, Cognac, Frankrig
    359 kr., Kvickly
    En dejlig cognac med duft af sød vanille og tør eg. Smagen, der er kraftig, åben og fyldig, har en anelse fedme og masser af sødme.


    Normandin, XO Extra, Cognac, Frankrig
    249 kr., Kvickly
    Der er lidt druebrændevin med et strejf af røg over såvel duften som smagen af denne lidt atypiske cognac. Alkoholen bider lidt i eftersmagen.
    ...........
,,,,,,,,,,,,,,,.
.........
VinAvisens Vinauktion: Fornemme vine til salg
VinAvisen udkommer jo hver mandag, men udsendes allerede om søndagen – blandt andet for at vi kan få læst ekstern korrektur på teksterne.
Når vi nævner dette, så er det fordi, vi kun lige kan nå at være aktuelle i forbindelse med salget af en lang række vine søndag formiddag i VinAvisens Vinauktioner.
Der er ellers fornemme vine til salg: Château Pichon Longueville Comtesse, Château Leoville Las Cases, Château Grand Puy Lacoste, Château Grand Puy Ducasse, Château Cos Labory, Château Calon Segur, Château Branaire Ducru, Château Gruaud Larose, Sarget Gruaud Larose, Château Haut-Bages Liberal, Château Kirwan, Château La Lagune, Château Latour Carnet, Château Lascombes, Château Léoville Poyferré, Château Meyney, Château Pontet-Canet, Château Léoville Barton, Guigal Hermitage og Champagne Dom Perignon.
Klik på bjælken herunder og se, hvad der aktuelt er i udbud. Og har du spørgsmål eller kommentarer i forbindelse med vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ikke nogen nyheder fra vinbranchen.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,.............
    Christian Søndergaard (f. 1949) er en af de mange, der startede i en garage – som blev større og større og større. I 1982 grundlagde han sammen med hustruen, Kirsten, "Jysk Vinlager Randers". Firmaet havde konstant vokseværk, så i 1995 indledte han et samarbejde med Flemming Olsen, og sammen dannede de "Jysk Vin – det gode glas", der i dag har elleve medarbejdere i Randers og seks deltidssælgere i marken.
    Christian Søndergård, der er direktør i firmaet, har hele tiden stået for indkøbene, og allerede i 80’erne satsede han på Rhône-vine og opbyggede, hvad der i dag er et af Danmarks mest spændende sortimenter. Andre områder og lande er dog også bredt repræsenterede.
    Fra starten valgte Christian Søndergaard at importere vine, som dengang var nichevine. Det var vine fra mindre vinbønder, som for de flestes vedkommende havde aftaler med de store negoçianter om at aftage deres druer. Det var derfor et stort arbejde overhovedet at få et rimeligt antal flasker, og i mange tilfælde måtte Jysk Vin nøjes med nogle af de flasker, vinbonden havde lavet til sig selv.
    Mangel på plads betød, at Jysk Vin i juni 2007 flyttede til nye lokaler med facade mod Århusvej. Her er der blevet bedre plads på lageret, ligesom kontorfaciliteterne er forbedret. I samme forbindelse blev sortimentet i butikken udvidet til også at omfatte import af specialiteter som pasta, saucer, olivenolier og eddiker specielt fra Italien og Spanien, og sortimentet tæller nu også et stort udvalg i kaffe, te, chokolade, øl fra Herslev og Grauballe mikrobryggerier og mange andre specialiteter.
    "Jysk Vin" sælger i dag direkte til virksomheder, restauranter og private bl.a. gennem firmaets website:
    www.jyskvin.dk.
    Adresse:
    Jysk Vin - det gode glas, Haraldsvej 62, 8900 Randers, tlf.: 86 40 44 44, fax: 86 43 77 61, e-mail: jyskvin@jyskvin.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Harro Hallmann og hans familie holdt deres sommerferie i en tysk by med det yderst passende navn for en sommerferie: Sommerhausen.
    Sommerhausen er en vinby ved floden Main i Franken. Det er en lille by, men meget flot og med mange velbevarede huse og en gammel bymur med tårne. Og bag bymuren og dens tårne hæver så vinmarkerne sig som endnu en grøn mur.
    Skråningen bag tårnet på billedet er Sommerhäuser Steinbach, en af de bedste vinmarker i området.
    I Franken gror en række forskellige druer, blandt andet Müller Thurgau og Riesling, men områdets bedste og mest karakteristiske vine bliver lavet på Silvaner, skriver Harro Hallmann.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvor meget sød vin laver Bordeaux?
Karl Mortensen i Valby kunne godt tænke sig at vide, hvor stor en andel de søde vine udgør af den samlede vinproduktion i Bordeaux.
De udgør faktisk kun 2%, hvilket jo ikke er ret meget. Netop derfor har man også lanceret begrebet "Vins d’Or de Bordeaux" (Guldvine fra Bordeaux) for at gøre opmærksom på de liflige dråber.
I alt 4068 hektar vinmarker bidrager med druer til de søde vine, som fremstilles i appellationerne Bordeaux Supérieur, Côtes de Bordeaux, Saint-Macaire, Graves Supérieur, Premières Côtes de Bordeaux, Sainte-Foy Bordeaux, Cadillac, Cérons, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont og Barsac – og så selvfølgelig i den verdensberømte appellation Sauternes.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,',,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 36, som fik mere end to stjerner, og 22, som fik fem stjerner. I alt blev det til 176 stjerner og i gennemsnit præcis 4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. 4 stjerner i snit – det er den fornemste høst, vi indtil nu har haft. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Smagningen af Douro Boys' vine


Quinta do Crasto, Douro Tinto, Douro, Portugal 2006
80 kr., Portugisisk Vinkælder, Danish Wine Cellars og DanD
En dejlig rødvin med duft af bær, druer og friske krydderurter. Smagen er fyldig med gode tanniner og med en lang eftersmag af friske bær og blå druer.


Quinta do Crasto, Douro Reserva, Douro, Portugal 2005
169 kr., Portugisisk Vinkælder, Danish Wine Cellars og DanD
Der er tranebær og lys blomme over duften af denne skønne rødvin. Den smager let krydret med et strejf af eg og anis og har en lang eftersmag, der er rig på friske sommerbær.


Quinta do Crasto, Touriga Nacional, Douro, Portugal 2005
295 kr., Portugisisk Vinkælder, Danish Wine Cellars og DanD
En rødvin, som man nemt kunne blive forfalden til. Modne bær, sommerblomster og en anelse kanel forenes i duften. Smagen er flot og fyldig, fuld af frugt, blå modne druer og friske solbær og med fint integreret eg. En lang, lækker og kirsebær-agtig eftersmag afrunder nydelsen.


Quinta do Vallado, Touriga Nacional, Douro, Portugal 2005
175 kr., AtomWine
En lækker rødvin med duft af let parfumerede bær, frugt og violer. Smagen er åben og fyldig med toner af solbær og andre bær og med en lang frisk eftersmag.


Quinta Vale Dona Maria, Casa de Casal de Loivos, Douro, Portugal 2005
159 kr., AtomWine
En rødvin, der dufter mildt og rundt af moden frugt, blandt andet banan, mango og sveskeblomme. Smagen er overraskende frisk med toner af bær og lyse kirsebær. En markant og frisk syre gør den yderst velegnet til mad.


Quinta Vale Dona Maria, Douro, Portugal 2005
179 kr., AtomWine
En stor og flot rødvin med masser af fylde og en nærmest overvældende smag af bær og frugt. Den er utrolig lækker og faktisk meget rimelig til prisen.


Quinta Vale Dona Maria, CV – Curriculum Vitae, Portugal 2005
369 kr., AtomWine
Sikke en skøn rødvin. Den har en dejlig duft af modne kirsebær og friske figner, mens smagen er kraftig med toner af hyld og med en flot syre.


Niepoort, Redoma Tinto, Douro, Portugal 2005
270 kr., Taster Wine
Der er et strejf af portvin over duften af denne rødvin. Smagen har en vis fedme, masser af friske solbær samt en lang, blød eftersmag med toner af hyldebær.


Quinta do Vale Meão, Douro, Portugal 2005
395 kr., Portugisisk Vinkælder
En dejlig og kompleks rødvin med sød lakrids, sommerbær og svesker i duften og med en fyldig smag præget af bær, sveskeblommer og en fin syre.


Quinta do Vallado, Douro Red, Douro, Portugal 2005
69 kr., AtomWine
En markant duft af mandler og kirsebær møder næsen, når man lugter til denne dejlige rødvin. Smagen er frisk og blød med en anelse anis til slut. En rigtig god hverdagsvin til en yderst rimelig pris.


Quinta do Vallado, Reserva, Douro, Portugal 2005
188 kr., AtomWine
Friske brombær, sød frugt, tobak og varme krydderier præger duften af denne dejlige rødvin, mens smagen byder på mørke blommer og et strejf af bittermandel.


Niepoort, Vertente, Douro, Portugal 2005
230 kr., Taster Wine
Denne rødvin har en mild og frisk duft med toner af ribs. Smagen er læskende, blød og med en anelse sød lakrids. Prisen er i overkanten.


Niepoort, Batuta, Douro, Portugal 2005
450 kr., Taster Wine
En fyldig og kraftig rødvin med en dejlig krydret eftersmag. Alkoholen bider dog lidt til slut.


Quinta do Vale Meão, Meandro, Douro, Portugal 2005
119 kr., Portugisisk Vinkælder
Der er lidt blå modne blommer og ren engelsk lakrids over duften af denne rødvin. Smagen er frisk med bær og violer og med en måske lidt for markant syre.




Smagningen af Henri Boillots vine


Henri Boillot, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig 2005
199,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ultralækker og blød hvidvin, delvis fadgæret med fine egetoner og med en frisk og blød smag. I smagen er der noter af ananas og lime.


Henri Boillot, Meursault, Bourgogne, Frankrig 2005
375 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød, blid og meget lækker hvidvin med frisk frugt og fint integreret fad.


Henri Boillot, Bourgogne Rouge, Frankrig 2005
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig dejlig rødvin på druen Pinot Noir med frisk frugt, fint krydderi og en lille charmerende sødme.


Henri Boillot, Chassagne Montrachet Villages, Bourgogne, Frankrig 2005
325 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør og stærkt krydret hvidvin med en flot struktur, mineralske toner og en lidt markant fadlagring. En stor vin, der godt må ligge nogle år.




Mousserende vin


Cascinot, Brachetto, Piemonte, Italien 2006
60 kr., Italian Wines
Denne lette og livlige mousserende rødvin smager enormt godt. Den har en forfriskende smag og en lækker sødme – og kun 6% alkohol. Fortræffelig fx til en let, ikke for sød dessert. Eller som apéritif.




Hvidvin


Tintara, Horseshoe Row, Chardonnay, South Eastern Australia 2006
89 kr., på tilbud: 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly, Xtra Kvickly og SuperBrugsen
En rigtig god hvidvin med en krydret duft og en frugtagtig, lidt fed smag med toner af grape og lime. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne udløses af den attraktive tilbudspris.


Abbey Rock, Riesling, Coonawarra, Australien 2004
80 kr., Skovgaard Vine
Glimrende hvidvin med fint krydrede og mineralske toner, en dejlig ren frugtsmag og frisk syre lidt à la lime. Flasken har skruelåg.


Santa Rita, Medalla Real, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2004
269,95 kr., Amka
Det chilenske vinhus Santa Rita har lagt stor omhu i denne kostbare hvidvin. Den er gæret på franske fade, og det mærkes i smagen, som er meget kompleks og med tydeligt fadpræg. Frugt og egesmag står dog ligesom ved siden af hinanden i smagsbilledet.


Cullen, Mangan Vineyard, Sauvignon Blanc / Sémillon, Margaret River, Australien 2006
138 kr., Arnakke Vinimport
I denne hvidvin fra et af Australiens tophuse er Sauvignon Blanc-druens ofte lidt grønne toner mildnet af 40% Sémillon samt en diskret fadlagring. En udmærket og frisk vin, der dog ikke er helt billig. Flasken har skruelåg.


Eagle Crest, Reserve, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., af og til på tilbud: 45 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Hvidvin med både frugt og krydderi og med en blød fedme. Med sin kraftige smag vil den være fin til en kraftig fiskeret med peber og ost og krydderurter.




Rødvin


Giffarrò, Cabernet Sauvignon / Syrah, Sicilien IGT, Italien 2005
135 kr., Carlo Merolli
Stor og dejlig rødvin, der vokser i munden med både sødme, frugt og mange facetter. Skænk den til noget kraftig mad.


Gold Top, Skærsøgaard, regional vin fra Jylland, Danmark 2006
195 kr., H.J. Hansen og Magasin
En lækker, let krydret duft med masser af modne kirsebær møder næsen, når man lugter til denne rødvin. Smagen er frisk og tør med toner af blå blommer og med en lang, blød eftersmag med mild lakrids.


Cristobal, Cabernet Sauvignon, Argentina 2006
69,75 kr, indtil 24. december: 59,75 kr., Skjold Burne
Solbær i lange baner præger både duften og smagen af denne dejlige rødvin. Den er fyldig med et strejf af krydderier og med en meget lang og blød eftersmag. En vin, som mange vil kunne lide.


Ca’Isidora, Ripasso, Valpolicella, Italien 2005
125 kr., Lago Import
Dejlig, saftig og lækker rødvin i fornem balance, med sødme og mange nuancer i smagen. En nydelse.


Montes, Cabernet Sauvignon / Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2005
69,75 kr., Bichel.dk
En stor og meget flot rødvin med herlig duft og en lækker og kompleks smag. Med sin gode kraft oplagt som julevin.


Cantina di Negrar, Recioto della Valpolicella Classico, Italien 2004
125 kr. for 50 cl, ViniPortugal
Elegant sød vin med en liflig sødme og lækker frugt, der afbalanceres af en blød syre. En lækkerbisken.


Archi, Salice Salentino, Italien 2005
49,95 kr., ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
En skøn forening af kaffe og modne kirsebær præger duften af denne rødvin. Smagen er blød, lækker, fyldig og let krydret. En god hverdagsvin til prisen.


Neil Ellis, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2003
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
En både kultiveret og kraftig rødvin med blød og intens frugt, ikke mindst en smag af en masse solbær.


TarraWarra, Pinot Noir, Yarra Valley, Californien 2004
Klubpris ved 6 flasker: 139,93 kr., ikke-medlemmer: 205 kr., NordicWineClub.com
Fornemt amerikansk billede af den gode Pinot-drue. En herlig rødvin med blød, frisk frugt og fint krydderi. Skænk den til en lige så elegant kødret.


Finca Sobreno, Crianza, Toro, Spanien 2003
111 kr., Haller Vine
Stor, blød og lækker rødvin med dejlig frugt og mange nuancer. Der er 14,5% alkohol i den, men den er ikke spor sprittet. Lad den ledsage en lige så flot bøf eller en krydret gryderet.


Château Peyredoulle, Premières Côtes de Blaye, Bordeaux, Frankrig 2005
79 kr., Vinens Verden
En lækker og læskende rødvin med smag af blå druer og krydderurter. Den er mild og vil egne sig glimrende som frokostvin.


Cline, Syrah, Californien 2005
99 kr., indtil 31. december: 79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Stærkt krydret rødvin, der kræver en lige så kraftig og krydret ret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.