Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2007





Vin-aktuelt i uge 50
10. december til 16. december 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 47,,,,,,,,VinAvisen uge 48,,,,,,,,VinAvisen uge 49

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Dyre bobler bliver endnu dyrere
Det gælder om virkelig at nyde sin champagne nytårsaften – og måske erhverve sig et ekstra forråd. Ifølge Decanter vil priserne på de ædle bobler nemlig stige med hele 10% næste år.
Årsagen er, at store champagnehuse som fx Veuve Clicquot, Moët & Chandon og Mumm har opkøbt ekstra mange druer af dette års høst for at kunne blive endnu større. Drueavlerne har derfor kunnet lade priserne stige med 5%, og denne stigning lader champagnehusene så smitte af på forbrugernes slutpris.

Paradoksal udvikling i Champagne
I de fleste vindistrikter stræber man efter at sætte en ret lav grænse for høstmængden af druer pr. hektar for at øge kvaliteten af vinene. Udviklingen i Champagne kan derfor ifølge den svenske vinside BKWine synes paradoksal:
I 1935, da distriktet fik sin appellation, var det tilladt at høste 7500 kilo druer per hektar. I 1998 lød den tilladte mængde på 8500 kilo. Og i dag, hvor man netop har sat grænsen op, er det tilladt at høste hele 15.500 kilo pr. hektar.
,,,,,,,,,,,,
    God guide til Châteauneuf-du-Pape
    Historien om Châteauneuf-du-Pape er en god historie, og den historie er André Devald dykket ned i med sin guidebog til det franske distrikt – en fin og gennemarbejdet lille bog, udgivet af Vinbladet (112 sider illustreret i farver, 179 kr.).
    Bogen er bygget op som den slags bøger nu engang er det: Først en gennemgang af distriktets historie, terroir, druesorter og arbejde i mark og kælder. Og derefter en gennemgang af producenterne. Ikke mindst denne gennemgang er god at have med, hvis man skal på besøg i området.
    I bogen er der en hel del smagekommentarer med point efter Parkers forkætrede 100-skala. Det vil år for år gøre bogen mindre aktuel, når vinene er solgt. Men så kan der jo altid komme et nyt, revideret oplag.
,,,,,,,,,,,,
Skolelæreren fra Sdr. Omme
Og mens vi nu er ved Châteauneuf-du-Pape, så har vi fået et vink om, at Søren Gudiksen er på vej til at blive optaget i Échansonnerie des Papes.
Søren Gudiksen er den pensionerede skolelærer i Sdr. Omme, der blev bidt af vinene fra det franske distrikt og gik i gang med at lave en enestående website om Châteauneuf-du-Pape. Han har simpelt hen samlet alt, hvad der er værd at vide om distriktet, og giver en glimrende indføring for den, der ønsker et grundigt kendskab til dets vine.
André Devalds bog og Søren Gudiksens website supplerer hinanden på fornemste vis.

Châteauneuf-du-Papes vinbroderskab
Og hvad er så Échansonnerie des Papes, som Søren Gudiksen er optaget i? Det er Châteauneuf-du-Papes vinbroderskab, og på dansk ville navnet være: Pavernes Mundskænke.
Franske vinbroderskaber er en moderne fortsættelse af middelalderens laug. Det er en traditionspræget klub af vinbønder, og det er et værktøj i markedsføringen af et distrikt. Man kunne kalde det højtideligt sjov.
Folk, der bliver optaget i broderskabet, bliver iført en fin dragt og slået til ridder med en vinstok, og det er de naturligvis yderst beærede over. Derpå går alle i gang med at nyde de gode flasker.

Gammel kultur og moderne marketing
I dag har næsten hvert eneste fransk vindistrikt et vinbroderskab. Der er endog broderskaber for solbær, snegle og Bresse-kyllinger. Og skikken har bredt sig til mange andre vinlande. Gammel kultur og moderne marketing under én hat. Ofte en meget fin hat.
Vinmuseet i Paris har lavet en webside med en oversigt over vinbroderskaber – ikke kun de franske, men faktisk fra hele verden. Den kan ses ved at klikke her.
Og Søren Gudiksen har naturligvis en hel side om "sit" broderskab i Châteauneuf-du-Pape. Den kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,
Broderskabet af pavens mundskænke blev oprettet i 1967. Her ses et billede fra en højtidelig intronisation (optagelse) af nye medlemmer.
,,,,,,,,,,,,
Resveratrol i medicin mod diabetes
Mere end 180 millioner mennesker på verdensplan lider af diabetes. 90% af dem har type to-diabetes, der fortrinsvis rammer ældre mennesker, og for dem er der nu godt nyt på vej.
Undersøgelser gennem de senere år har vist, at resveratrol, et stof, der findes i skindet på blå druer og dermed i rødvin, kan bremse udviklingen af forskellige alderdomsbetingede sygdomme – heriblandt diabetes. Problemet er bare, at man skal drikke hele 1000 glas rødvin hver dag, hvis det skal have nogen effekt over for sygdommene.
Nu har forskere fra Harvard Medical School i samarbejde med virksomheden Sirtris Pharmaceuticals i Cambridge imidlertid udviklet en ny medicin, der indeholder resveratrol i en ualmindelig koncentreret dosis. Ifølge videnskabsmagasinet Nature forventes medicinen på markedet omkring 2012.
,,,,,,,,,,,,,,
Forening til fremme af Riesling
Hvidvine fremstillet på Riesling-druen spænder fra de tørre til de meget søde, hvilket ofte gør det svært for forbrugerne at finde ud af, hvilken vin de skal lægge i indkøbskurven.
Det problem vil en ny forening, International Riesling Foundation, dannet af Riesling-producenter fra en række vinlande, nu løse via bedre forbrugerinformation på etiketterne.
Foreningen skal ifølge Decanter desuden sørge for en bred markedsføring af Riesling-hvidvinene på verdensplan.
,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,
Heltinden ligner fuldstændig Eva Marie Saint i Hitchcock's "Menneskejagt". Her sidder hun ved siden af skurken.
    Berømt filminstruktør bag boble-reklame
    Opfindsomheden kender ingen grænser, når det gælder reklamer, hvilket den sidste nye tv- og biografreklame fra Freixenet er et bevis på.
    Det store spanske cavahus har – for et ukendt, men sikkert svimlende beløb – hyret ingen ringere end den berømte filminstruktør Martin Scorsese til at lave reklamen, som varer hele ni minutter.
    Udgangspunktet er en scene fra et hidtil ukendt – og selvfølgelig fiktivt – filmmanuskript af gysets mester, Alfred Hitchcock, som Scorsese så har lavet en lille film over.
    Man oplever først Scorsese fortælle en intervieuwer om manuskriptet, hvorefter man hurtigt lader sig rive med af den gyser, der udspiller sig for ens øjne.
    Rammen for scenen er koncertsalen Carnegie Hall i New York, og filmen indeholder både helte, skurke, mord, smukke damer – og selvfølgelig en flaske Freixenet og to glas.
    Kender man Hitchcocks mange film, er det sjovt at genkende personer, kameragang, klipning og musik i Scorseses film. Filmen kan ses i en engelsk udgave ved at klikke her, og klikker man på et lille symbol under billedet, fylder det hele skærmen.
,,,,,,,,,,,,
Hvor svært er det?
I Frankrig har blandt andet l'Université Montpellier 2 været med til at arrangere en meningsmåling, hvoraf det fremgår, at 72% af alle franskmænd har svært ved at vælge en vin.
Over for et kæmpemæssigt udbud af forskellige vine giver de fleste franskmænd op. Kun 15% kan nævne en druesort, og 56% er ikke i stand til at nævne et eneste vindistrikt med appellation, selv om AOC-systemet har eksisteret i over 70 år.
Gad egentlig vide, hvordan det står til her i Danmark. Lad os prøve med en lille meningsmåling.
Nu spørger vi ikke, hvordan VinAvisens læsere forholder sig til købet af vin. De skal nok finde ud af, hvad der er værd at drikke. Men hvordan tror I, den generelle holdning er her i Danmark? Hvor svært har vore landsmænd det med at vælge en vin? Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Og har du kommentarer til emnet, hører vi meget gerne på anker@vinavisen.dk. Resultatet bringer vi i næste uge.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vin hitter hos unge amerikanere
Øl er stadigvæk den amerikanske ungdoms hofdrik, men salget er dalende samtidig med, at et stigende antal unge skænker vin i glassene. Fortsætter udviklingen, vil USA ifølge Decanter have førertrøjen på i år 2010, når det gælder vinforbruget pr. nation.
Amerikanere mellem 21 og 30 år ved, hvad de vil have, og de er parate til at betale endog meget høje priser for både vin og spiritus.
51% af de unge foretrækker rødvin frem for hvidvin. Og det skal helst være rødvin på druerne Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir.
For hvidvinenes vedkommende er Chardonnay så afgjort den mest populære drue, men også Riesling, Sauvignon Blanc og Pinot Grigio vinder terræn.
,,,,,,,,,,,,
    Slut med tømmermænd
    Et nyt middel, Cheerz IntelliShot, der modvirker tømmermænd, er godt på vej til at indtage natklubberne i de amerikanske storbyer.
    Hvis man skal tro producenten, firmaet Cheerz USA i Las Vegas, er midlet – blandt andet på grund af sit indhold af super-antioxidanter – i stand til at eliminere alkoholens skadelige virkning.
    Der er tale om en væske tilsat citronsmag, som skal indtages som et lille shot, mens man drikker alkohol – sådan cirka efter hver tredje cocktail, anbefaler producenten.
    Den epokegørende væske har ifølge Just Drinks fået en række foreninger, der slår på tromme for et ansvarsfuldt alkoholforbrug, til at se rødt. De er simpelt hen bange for, at IntelliShot ved at eliminere risikoen for tømmermænd vil anspore til umådeholdent drikkeri.
,,,,,,,,,,,,
Druer fragtes tusindvis af kilometer
I Australien hænder det ofte, at de store vinproducenter fragter tonsvis af druer med kølebiler mellem de vinhuse, de ejer. Årsagen kan enten være, at det er lettere at fremstille vinen ét og samme sted, eller den kan være frygten for mangel på druer i et af distrikterne.
Sidstnævnte årsag er ifølge Decanter tilfældet hos vinkoncernen Foster’s, der planlægger at fragte 4500 tons druer fra Western Australia til koncernens vinhus i byen Nuriootpa i South Australia, hvor tørke og vandmangel højst sandsynligt vil reducere høsten i 2008 med hele 30%.
Fragten, der skal finde sted i februar, vil omfatte 100 kæmpelæs med Shiraz, Merlot og Cabernet Sauvignon druer, som skal tilbagelægge en strækning på 2000 kilometer.

Rumletur i lastbil giver bedre vin
Hope Estate i Hunter Valley fragter også druer til sit vinhus fra vinmarker i Western Australia. Og her drejer det sig om hele 3200 kilometer og en rejse, der varer lidt over tre dage.
Hvis man skal tro vinhusene, så har druerne ligefrem godt af nedkølingen og den blide rumlen under den lange fragt – det skulle give den færdige vin lidt ekstra tanniner og en smukkere farve.
Men ikke et ord om den store CO2-bøvs fra alle lastbilerne, der garanteret vil give en sur Smiley hos miljøforkæmperne og få mange til at vælge europæisk vin …
,,,,,,,,,,,,
    Nu skruelåg på 22 websider
    Så kom der endnu en vinimportør på listen, nemlig 1010 Vin. Og dermed er der i alt 22 firmaer, som på deres webside har lavet en separat side med mindst ti vine.
    1010 Vin har i alt femten vine med skruelåg samt yderligere tre med den elegante glasprop, der ses på billedet til venstre.
    Vi har jo sat 25 firmaer som målet for denne liste og har også hørt fra et par firmaer, der er på vej, Men endnu har disse ikke lavet den separate side med mindst ti skruelågsvine. Så det kan være, der er andre i overhalingsbanen. Ballet er stadig åbent. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Philipson Wine
Skjold Burne
Slagelse Vinkompagni
1010 Vine
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Somontano
Anker har været på vinrejse i det lille distrikt Somontano i det allernordligste Spanien, og fra turen sender han 20 postkort med venlig hilsen. De første syv bragte vi i uge 46, uge 47, uge 48 og uge 49. Her er endnu tre, og de sidste fire følger i næste uge.
,,,,,,,,,,,,
...........
I dag har Irius en produktion på 1 million flasker, men det hele er lagt an til tre-fire gange så meget.
    14. postkort fra Somontano:
    En katedral til vinens ære
    Alle de store bodegaer har imponerende fadkældre. Her ses fx kælderen hos Irius, der er en katedral til vinens ære.
    Irius er et splinternyt vinhus, tegnet af den spanske arkitekt Jesus Marino Pascual, og huset er lige ved at være færdigbygget. Bygningen er 50 meter høj, men kun de 20 meter rager op over jorden. Alt det underjordiske er næsten færdigt, inklusive fadkælderen.
    På bodegaens hjemmeside ses film og billeder af projektet – klik også på den lille logo øverst på indgangssiden for at se arkitektens hænder i arbejde.
...........
...........
Lorenzo Otto Bestué taler ikke om crianza og reserva, som man gør i spanske vindistrikter, men ganske enkelt om, hvor længe vinen har ligget på fad.
    15. postkort fra Somontano:
    Fransk og amerikansk eg i samme fad
    Bodega Otto Bestué er et mindre, familieejet vinhus, grundlagt i 1640. Indtil 1999 leverede familien druer til de store producenter, men begyndte så – hjemme i kælderen – selv at lave vin.
    I dag laver bodegaen 180.000 flasker om året, hvoraf de 80.000 eksporteres, og familien regner med, at den om nogle år kan lave 300.000 flasker.
    Lorenzo Otto Bestué demonstrerede en interessant ting, nemlig at man bruger fade, hvori stavene er af amerikansk eg, mens endestykkerne er af fransk eg. En ny teknik, der er indført flere steder.
    I udstyret på flaskerne lægger familien vægt på et flot moderne design, og den ville heller ikke være bleg for at gå over til skruelåg. Det koster imidlertid penge til nyt tappeudstyr, siger Lorenzo Otto Bestué.
...........
...........
Nuria Canales Garuz Lalanne og hendes mand, Francisco Lalanne, har voksne døtre, der også deltager aktivt i produktionen af vin.
    16. postkort fra Somontano:
    Vinhuset ånder af historie
    Bodegas Lalanne er et af Somontanos historiske vinhuse. Det blev grundlagt i 1842 i Frankrig, men flyttede i 1894 til Spanien på flugt fra vinlusen Phylloxera, og det var det første vinhus, der fremstillede vin i stor stil i Somontano.
    Vinhuset er stadig i familiens eje, og stedet ånder af historie. Dele af det er nærmest som et museum, hvor man ikke viger tilbage fra at vise, at man engang lavede en vin dedikeret Chiles diktator, Augusto Pinochet. Men man har nu også i mange år været leverandør til det spanske hof.
    Under vort besøg blev vi modtaget af Nuria Canales Garuz Lalanne, der ligner en nydelig dame fra et af Paris’ fornemme kvarterer, men tag ikke fejl: Hun tager et stort nap med i den lille familieproduktion og styrer traktoren med sikker hånd.
    Man var midt i høsten, så der var ikke tid til en smagning, men samme aften smagte vi familiens rosé til middagen, og den er virkelig elegant. Den kan den spanske konge godt være bekendt at sætte på bordet.
,,,,,,,,,,,,
Alois Kracher er død
En af Østrigs mest anerkendte vinproducenter, Alois Kracher, er død kun 48 år gammel. Han blev oprindelig uddannet som kemiingeniør, men begyndte i 1986 at arbejde med i familiens vinhus i byen Illmitz ved Neusiedlersee.
Området langs søens bredder er kendt for sine søde vine, hvilket blandt andet er Alois Krachers fortjeneste. Han gjorde meget for at markedsføre de søde østrigske vine og fremstillede desuden selv nogle af de bedste af slagsen – vine, som vandt berømmelse og priser i ind- og udland.
Derudover var han en pioner inden for vinfremstilling på umoderne druesorter som Welschriesling og Scheurebe.
Alois Krachers 26-årige søn, Gerhard Kracher, viderefører vinhuset.

Også Erich Salomon er død
En anden af Østrigs store vinfolk døde også i ugen, der gik, nemlig Erich Salomon, og ligesom Alois Kracher døde han af kræft, 64 år gammel.
Erich Salomon stod for familiens Weingut Salomon Undhof i et tidligere kloster i Kremstal ved bredden af floden Donau, hvor han fremstillede nogle af Østrigs bedste tørre hvidvine.
I 2002 overlod han tøjlerne til sin bror, Berthold, der fører vingården videre.

Alois Kracher
,,,,,,,,,,,,
Én og samme surdej
De to britiske vinskribenter Michael Broadbent og Oz Clarke er i et interview i det nyeste nummer af Decanter rørende enige om, at nutidens Bordeaux-vine er én og samme surdej. Man kan ikke længere smage forskel på, om vinen kommer fra Margaux, Saint Estèphe eller Saint Julien.
Og de er også enige om, at årsagen ikke mindst ligger hos vinkonsulenterne, som ensretter vinene ved at overdøve smagsnuancerne med alkohol og egetræ.
Broadbent og Clarke langer også ud efter vinproducenterne i de oversøiske vinlande, som de ligeledes mener drukner vinene i alkohol og egesmag i et forsøg på at score høje point hos internationale vinkritikere, der netop favoriserer den slags vine.
At de to vinskribenter henviser til den anerkendte vinkonsulent Michel Rolland og vinkritikeren Robert Parker og hans kontroversielle 100 point-skala, kan der vist ikke herske tvivl om.
,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
........
Lov om vodka på vej
Som tidligere nævnt her på Den stærke side har de europæiske spiritusfirmaer længe haft en uskreven lov om, at vodka skal fremstilles af enten korn, melasse eller kartofler. Men der har ikke eksisteret en regulær lovgivning omkring emnet, hvilket sidste år blandt andet fik verdens største spirituskoncern, Diageo, til at begynde en produktion af vodka fremstillet på destilleret vin – noget, der for alvor vakte røre i andedammen. – Den slags spiritus har ikke noget med vodka at gøre, lød det fra flere sider i vodka-branchen.
Sagen endte hos EU’s landbrugskommissær, Mariann Fischer Boel, der nu har taget stilling til en fremtidig vodka-definition, som må siges at være et kompromis:
Benævnelsen vodka må anvendes på etiketten, uanset hvad brændevinen i flasken er fremstillet af. Men hvis det drejer sig om andet end korn og kartofler, skal de benyttede råvarer være angivet.
Ifølge Just Drinks vil de nye regler træde i kraft om en måned, og Mariann Fischer Boel advarer allerede nu vodka-producenterne om, at EU-kommissionen vil slå hårdt ned på enhver, der bryder reglerne.

Risiko for mangel på cognac
Salget af cognac er steget med hele 40% i løbet af de sidste seks år. Hvis stigningen fortsætter, lurer mangelen på de stærke dråber lige om hjørnet.
En ringe høst i Cognac i år med et tab på omkring 25% af druerne på grund af dårligt vejr gør ifølge Wine Business kun situationen værre. Den store efterspørgsel på cognac kommer ikke mindst fra USA og Asien.
..............................
,,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Med disse fire smagninger af cognac er vi nået til næstsidste ombæring i vores føljeton. I næste uge slutter vi. Hvad vi i løbet af de sidste uger har smagt er samlet på en særlig side.


    Park VS, Cognac, Frankrig
    261 kr., KB Vinimport
    Mørke rosiner, modne blommer og svesker præger duften og smagen af denne dejlige cognac. Den er fyldig med en lang eftersmag og ualmindelig god inden for sin kategori.


    Park XO, Cognac, Frankrig
    522 kr., KB Vinimport
    En skøn cognac med toner af blommer og korender i duften og med en fyldig næsten cremet smag, der forbliver i munden i meget lang tid.


    Paul Giraud VSOP, Grande Champagne, Cognac, Frankrig
    399 kr., Skjold Burne
    En fin stringent duft med toner af tørt egetræ stiger op fra denne cognac, mens der i smagen er friske figner og lyse rosiner. Et hit til prisen.


    Park VSOP, Cognac, Frankrig
    312 kr., KB Vinimport
    En rigtig god cognac med en delikat figenagtig sødme.
,,,,,,,,,,,,,
Til kamp mod svindlervine
Vi har ofte her i VinAvisen skrevet om de mange problemer med forfalskede vinflasker, som kommer under hammeren i auktionshusene eller bliver købt i dyre domme hos specialvinhandlere.
Det drejer sig frem for alt om vin fra de store og berømte vinslotte i Bordeaux. Det er dog mest de gamle årgange, der bliver svindlet med, for når det gælder de nyere årgange, er der masser af hjælp at hente – blandt andet via den nyeste teknologi.
Til højre ses en liste over nogle af de smarte metoder, som i dag anvendes for at beskytte vinene mod svindel.
    ......
    8 smarte metoder
    * Mulighed for at spore vinen ved hjælp af nanoteknologi.
    * En seriekode, der indridses i flasken med laser.
    * Etiketter med koder, der kun kan ses i ultraviolet lys, eller som kun kan læses ved hjælp af et særligt apparat.
    * Forsegling af flasken med et præget mønster, som det er umuligt at kopiere.
    * En radiotransponder-chip indbygget i korkproppen.
    * En radiometrisk metode, der gør det muligt at undersøge, om indholdet i en vinflaske stammer fra det angivne år – uden at man behøver at hive proppen op.
    * En særlig stærk lim til etiketterne.
    * Og så kan Internettet byde på den første webside, der går til kamp mod vinsvindelen. På www.wineauthentication.com kan man blandt andet se en top ti-liste over de vine, der bliver svindlet mest med, samt læse meget mere om de mange nye tekniske landvindinger.
    ......
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Et digt af store vinnavne

Château Kirwan 1986, Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande 2004, Château Léoville Las Cases 2002, Château Grand Puy Lacoste, Château Lascombes 2004, Château La Lagune 2003, Château Kirwan 2002, Château Gruaud Larose 2003, Château Calon Segur 2004, Château Duhart Milon 1995, Château d`Armailhac 1995, Château Haut Bages Averous, magnum 2000, Château Léoville Poyferré 2002, Château Calon Ségur 2002 og Sarget Gruaud Larose 2000 ...

Det ligner et moderne digt, men det er alt sammen store Bordeaux-vine, der udbydes på VinAvisens Vinauktion med hammerslag nu på tirsdag. Der er imidlertid også andre fornemme flasker, som der bliver kamp om på tirsdag, så vi tager et digt til:

Sassicaia 2002 Magnum, Champagne Dom Pérignon 1999, Guigal Hermitage 2002, Prunotto Bussia Barolo 1999, Allegrini Amarone 2000 og Allegrini Recioto, 50 cl 2001.

Klik på bjælken herunder, og se begynderpriserne. Og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er fuldstændig gratis for både sælger og køber. Her er ikke nogen former for salær.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Toscavini har optaget importen af Prosecco Spumante fra Bosco Malera i Veneto samt en række vine fra Grifalco i Basilicata og Maggio på Sicilien.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,
    Lars Reitz Petersen (f. 1966) tog i tidernes morgen en HH på erhvervssproglig linje. Sideløbende med studierne passede han et sæsonjob som bestyrer af en spillehal på Bakken. Jobbet efterlod en række af årets måneder fri til forskelligt forefaldende arbejde – og ikke mindst til længerevarende ophold på skisportssteder i Frankrig.
    Omkring 1990 begyndte han at interessere sig for vin – blandt andet ansporet af opholdene på fransk jord. Interessen greb om sig og førte i 1993 til et job som sælger hos Kjær & Sommerfeldt. Turen gik videre til Knud Jørgensen Vinhandel, og fra 2005 til 2007 var han at finde hos Erik Sørensen Vin.
    I dag arbejder han som vinvurderingsekspert hos Thomas Høiland Auktioner. Og der er nok at se til, idet auktionshuset afholder online-auktioner med vin hver dag, ligesom det i april og december har vine under hammeren på traditionel vis.
    Ud over det daglige job er Lars Reitz Petersen en flittig foredragsholder med flere hundrede foredrag bag sig blandt andet hos FOF. Desuden er han med i den private vinklub CTG (Copenhagen Tasting Group).
    Når han ikke holder foredrag eller vurderer fine, gamle flasker, dyrker han sin anden store lidenskab: at opleve motorsport. Men der bliver også tid til rejser til Bordeaux og Champagne, hvis vine står hans hjerte nærmest.
    Adresse: Thomas Høiland Auktioner A/S, Lygten 37, 2400 København NV, tlf.: 33 86 24 10, mobil: 40 15 54 04, fax: 33 86 24 25, e-mail: lrp@thauctions.com, www.thauctions.com.
,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Carrie og Hans Kristian Jørgensen, der ejer en af Portugals bedste vingårde, Cortes de Cima, har sendt os dette pragtfulde billede, optaget af den portugisiske fotograf Luis Pais under den netop afsluttede vinhøst.
    Høsten gik godt, skriver Carrie Jørgensen. Klimaet havde været lidt køligere sommeren over og vækstsæsonen lidt forsinket, hvilket vil give vine med mindre alkohol, men større elegance.
    Høsten var præget af varme sommerdage og kølige nætter, kun afbrudt af nogle mindre venlige uvejr og en del fugtighed. Det har medført, at årgangen ikke bliver exceptionel, kun bedre end gennemsnittet.
    Det var tolvte gang, at Carrie og Hans Kristian Jørgensen høstede, og mængden på i alt 1131 tons druer lå 10% over sidste år. For første gang har man høstet hvidvinsdruerne Viognier og Verdelho på stokke, der blev plantet i 2005.
    På de dage, hvor det rigtigt gik løs, var der 100 plukkere i gang, halvdelen af dem folk fra de lokale landsbyer, resten arbejdere fra Østeuropa. På billedet ses en af de lokale.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,
Et godt råd om plastpropper
Da Uffe Juul Andersen i sidste uge læste om kvinders problemer med at trække propper op, fik han lyst til at komme med et råd, som han ikke mener at have set andre steder:
– Med korkpropper er vi vant til at skrue proptrækkeren godt i bund for ikke at risikere, at proppen går midt over. Men en plastprop kan jo ikke trækkes over, så med sådan en i flasken skal proptrækkerens spiral kun skrues cirka halvt ned.
– Og det er jo egentlig klart, at det må være sådan: En plastprop er kompakt, og jo mere spiral der skrues ned, desto større bliver proppens pres mod glasset, og så sidder proppen ekstra godt fast.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner - altså næsten halvdelen. Igen en god høst! I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Michel Arnould & Fils, Demi-sec, Grand Cru Champagne, Frankrig
215 kr., ved 12 flasker: 205 kr., Solarex
Denne fortræffelige grand cru champagne er halvtør, men sødmen afbalanceres med en fin syre. Boblerne er livlige og smagen frugtagtig og dejlig.


A. Margaine, Brut, 1. cru Champagne, Frankrig
165 kr., ½ flaske 89 kr., The Wine Company
Vellavet champagne med god frugt og citrussyre. En stor fordel er det, at man både kan få en hel og halv flaske – og i øvrigt til menneskevenlige priser.


Ninth Island, Sparkling Wine, Tasmanien, Australien
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne mousserende vin er lavet på druerne Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier – altså de samme druer, der bruges til den franske Champagne. Og den australske boblevin kan da også sagtens klare sig i en dyst med mange champagner – den er bare billigere.


Ferrari, Perlé, Spumante, Trento, Italien 2002
219,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne meget dejlige boblevin har en frisk frugtagtig duft af gær og rugbrød og fine, stadige bobler.


Vigne Rare, Vinchio-Vaglio Serra, Moscato, Piemonte, Italien 2006
59,95 kr., The Wine Company
Vi har tidligere smagt denne mousserende hvidvin i 2005-årgangen, så der er egentlig kun at gentage, at det er en liflig og sødmefuld vin med blødt skum. Duften og smagen er let parfumeret med toner af lyse rosiner og modne grønne druer. Alkoholindholdet er på 5,5%.




Hvidvin


Campbells, Riesling, Rutherglen, Australien 2007
92 kr., Sigurd Müller
Delikat og meget lækker hvidvin med en dejlig blomstrende duft og en spændende, kompleks smag med mineralske toner, citrussyre og en fin lille sødme. Flasken har skruelåg.




Rosévin


Bonbon Frais des Agrunelles, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
79 kr., Rungsted Vinhandel
Rosévin med en smuk lys farve, en let duft og en tør smag, der gør den mest egnet til mad. I smagen er der lidt toner af jordbær.




Rødvin


Axel, LaPlaya, Syrah, Colchagua Valley, Chile 2004
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Ultralækker, elegant og silkeblød rødvin med en lille charmerende sødme. En flot vin og en virkelig nydelse.


Giordano, Collection, Nebbiolo d’Alba, Italien 2005
69,50 kr., i denne uge (uge 50): 48,17 kr. ved 6 flasker, Irma
Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den har en dejlig duft og en blød og rund smag med bred frugt. Oplagt til julemaden. I øvrigt en meget flot flaske.


Robert Mondavi, Private Selection, Pinot Noir, Californien 2006
124,75 kr., frem til 24. december: 99,75 kr., Skjold Burne
Den smager virkelig godt, denne Pinot-rødvin. Den har en dejlig duft, god frugt og en karakteristisk smag af den gode drue. Samtidig er det en vin, der er nem at drikke.


Domaine Jean Roger, Cuvée Tradition, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2004
159 kr., Oxholm Vin
Meget vellavet rødvin med inviterende duft og en kompleks smag, tør, krydret, frugtagtig, elegant … Glimrende til mad.


Château d’Arcins, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2004
126,95 kr., Amka
Der er ret meget Merlot i denne dejlige Bordeaux-rødvin, og måske derfor er den så blød og lækker. Det er udpræget en vin til mad.


Powers, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington State, USA 2003
Klubtilbud ved 6 flasker: 54,61 kr., ikke-medlemmer: 89 kr., NordicWineClub.com
Flot rødvin, fire år gammel, med en inviterende duft og en vidunderlig smag med bred og blød frugt og fint krydderi. En stor nydelse.


CrackerJack, Stockmans Trail, Cabernet Sauvignon, Coonawarra, Australien 2005
80 kr., Vinens Verden
Rødvin med et meget klart og flot billede af den gode drue Cabernet Sauvignon. Den har en intens og krydret smag og vil være fortræffelig fx til en god kødgryde. Flasken har skruelåg.


Marqués de Murrieta, Reserva, Rioja, Spanien 2002
169 kr., indtil 31. december: 149 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Elegant og meget lækker rødvin. Herlig duft og en moden, frugtagtig og blød smag med toner af brombær og chokolade. Skænk den til en ikke for kraftig kødret – fugl, lam, kalv … og med en god svampesauce.


Cullen, Mangan, Margaret River, Australien 2005
179 kr., Arnakke Vinimport
Stor og lækker rødvin, harmonisk og med en blød, frugtagtig smag. Lang og dejlig eftersmag. Vinen er lavet på de tre druer Malbec, Petit Verdot og Merlot. Lad den gerne ligge et par år endnu. Flasken har skruelåg. I prisen er inkluderet, at vinene fra Margaret River er blevet lidt kultagtige.


Casa Cadaval, Padre Pedro Reserva, Ribatejo, Portugal 2004
90 kr., ViniPortugal
Utrolig dejlig rødvin med god frugt, fin krydring og bløde tanniner. Faktisk en rigtig lækker vin, egnet til mange madretter. Portugiserne kan skam også, vi danskere har bare lidt svært ved at opdage det.


Villa Gaiano, Dezzani, Nebbiolo d’Alba, Italien 2004
59,95 kr., i denne uge (uge 50): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Dejlig blød og frugtagtig rødvin med en lidt tilbageholdende syre. Til tilbudsprisen lidt af et fund.


Domaine la Montagnette, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2006
59,95 kr., The Wine Company
En stærkt krydret rødvin med intens frugt og markant alkohol (14,5%). Kræver en lige så kraftig ret.


Lusignolo, d’Ugni, Cerasuolo, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2006
100 kr., Carlo Merolli
Det italienske ord cerasuolo betyder kirsebærrød, og det bruges om visse rosévine – hvor denne vin dog mere er rød. Cerase er et dialektord for kirsebær og for kirsebærrets lette bitterhed, og i denne lette, læskende og saftige rødvin er der da også et lille forfriskende bid.


Sharav, Santi Dimitri, Primitivo, Salento IGT, Italien 2005
95 kr., Carlo Merolli
Saftig og krydret rødvin med en vis tørhed. Udpræget madvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Clairault, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien 2002
95 kr., indtil nytår 75 kr., Walkabout ImpEx
I duften er der toner af læder og solbær, og i smagen masser af Cabernet Sauvignon, igen med solbær, men også krydderi og en lille sødme. Skal ledsage en kraftig kødret.


Bro, Falesco, Lazio IGT, Italien 2005
49,95 kr., på tilbud af og til: 45 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Let, saftig og blød rødvin. En ligetil rødvin til en rimelig penge. God som hverdagsvin.


Vega Altas, Selección, Tempranillo, Ribera del Guadiana, Spanien (uden årgang)
65 kr., Herning Vin Import
Rødvin med en sødlig, lidt karamelagtig smag. Den er lavet på økologisk dyrkede druer.


Cuvée des Galets, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2006
45 kr., The Wine Company
Ufiltreret og ret robust rødvin med fyldig og krydret frugt. God hverdagsvin.


Château la Grande Clotte, Lussac Saint Émilion, Frankrig 2006
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Smagepanelet kunne ikke blive enige om, hvorvidt denne rødvin har en lille bitte bitte bitte tanke af propsyge. Eller om det bare er vinen, der ikke er helt i top, lidt træt – selv om den udviser gode anslag i frugt og struktur.




Sød vin


Graham’s, The Tawny, Portvin, Portugal
149,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En flot tawny-portvin i fin balance og med en god struktur. I smagen er der brændte figner og dadler. Smuk flaske.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.