Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51, 2007





Vin-aktuelt i uge 51
17. december til 23. december 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 48,,,,,,,,VinAvisen uge 49,,,,,,,,VinAvisen uge 50

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    Anklage om svindel med Beaujolais-vin
    Det franske livsstilsmagasin LyonMag er igen ude med riven efter Beaujolais med en artikel om, at 70 vinmagere fra diverse kooperativer i distriktet er under mistanke for at have hældt sukker i druemosten før gæringen for at få alkoholprocenten i vejret i den færdige vin.
    Vinmagerne skulle mellem 2004 og 2005 have købt mere end 600 tons sukker med henblik på svindelen.

    Famøs udtalelse gav bagslag
    Det er ikke første gang, at Beaujolais-distriktet og dets kooperativer får negativ omtale i LyonMag. I 2003 udtalte præsidenten for Grand Jury Européen (GJE), François Mauss, i magasinet, at Beaujolais-vin er "un vin de merde" – en lortevin.
    Det resulterede i, at 56 vinkooperativer i Beaujolais lagde sag an imod LyonMag, der efterfølgende blev dømt til at betale en erstatning på 254.143 euro (1,87 millioner dkr.) til kooperativerne for ordet merde.
    Dommen gav dog bagslag, idet mindst 2000 personer samt verdenspressen tog magasinet i forsvar, og den famøse udtalelse blev udbasuneret overalt, hvilket i den sidste ende kun var til skade for kooperativerne. Ordet lortevin blev ligesom hængende.
,,,,,,,,,,,,,
Vinens verden år 2012
Den franske udstillingsorganisation Vinexpo har set i krystalkuglen og er nu kommet med sine bud på, hvordan verdens vinindustri, der i dag omsætter for et beløb svarende til 514 milliarder kr., vil udvikle sig indtil år 2012. Her kommer nogle af budene:
* I dag står Frankrig for 12,7% af det samlede globale vinforbrug, hvilket gør landet til verdens største forbruger af vin – dog skarpt forfulgt af Italien med 12,6%. Dernæst kommer USA med 11,1%, Tyskland med 10,3% og Storbritannien med 5,4% af forbruget.
* I USA er forbruget af vin steget med 40.9% mellem år 2002 og 2006. Hvis udviklingen fortsætter – og det ser den ud til at ville gøre – vil landet i 2012 være verdens største forbruger af vin.
* Om fem år vil Kina, der i dag står for 2,2% af det samlede vinforbrug, kunne indtage en ottende plads, når det gælder de lande, der har det største forbrug. Det vil svare til, at kinesernes forbrug af vin vil være steget med 70% siden år 2006. Allerede sidste år kom Kina med på topti-listen over de lande, hvor der drikkes mest vin.
* Frankrig er stadig den største eksportør af vin til Asien med 39,3% af markedet. På andenpladsen ligger USA med 13,8% – herefter følger Italien med 13,2%, Australien med 10,2% og Chile med 7,6%.
* Indien aftager 0,8% af eksporten til det asiatiske marked, men salget forventes at stige med hele 200% inden år 2012.
,,,,,,,,,,,,,
Amerikansk lovforslag snyder forbrugerne
Amerikanerne har også deres system med geografisk afgrænsede vindistrikter – en slags appellation contrôlée. De kalder dem for AVA, hvilket er en forkortelse for American Viticultural Areas.
Nu har Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB) foreslået, at vinproducenterne i de forskellige AVA’er skal kunne bruge navnet på distriktet på etiketten, selv om druerne kommer fra et helt andet område.
Lovforslaget er ifølge Decanter rejst i forbindelse med en aktuel sag. I distriktet Calistoga, der nu har fået sin egen AVA, ligger vinhuset Calistoga Cellars – et vinhus, der får sine druer fra et sted uden for distriktets grænser, men som selvsagt gerne vil fortsætte med at bruge sit eget navn på etiketten.
Brancheorganisationen Napa Valley Vintners er oprørte over lovforslaget. Det er at føre forbrugerne bag lyset og et brud på de internationale regler, der siger, at man ikke må skrive misvisende oplysninger på etiketterne, når det gælder geografiske områder, lyder det fra den lejr.

Vinhus i Bordeaux overvejer plasticflasker
I Frankrig har glasværkerne i år haft svært ved at leve op til vinproducenternes efterspørgsel på flasker. Ifølge Decanter frygter mange vinhuse, at der ligeledes næste år vil være problemer med at skaffe flasker nok – også selv om Frankrigs største glasværk, Saint-Gobain, lover, at flaskemangelen er et overstået kapitel.
Hos vinhuset Castel i Bordeaux overvejer man derfor at gå over til plasticflasker – dog ikke kun af nød. Der er nemlig også en række fordele ved den slags emballage: Plasticflaskerne er lette at opbevare, der er ingen problemer med knuste flasker, og de er lettere at transportere, hvilket igen er til gode for miljøet i form af et mindre CO2-udslip. Til gengæld skal falskerne opbevares lugtfrie, da de ellers kan optage lugt, som siden frigives til vinen.
,,,,,,,,,,,,,
    Robert Mondavis kulturpris
    Nu er Robert Mondavis kulturpris også kommet til Danmark. Prisen har hvert år i en række år været givet til amerikanske kulturpersonligheder, der har gjort noget særligt for deres lokale miljø inden for mad og vin, maleri og skulptur eller musik, dans og teater.
    For nogle uger siden kunne enhver lægge vejen forbi en af Skjold Burnes butikker og foreslå en lokal kulturfavorit – samt smage et godt glas Mondavi-vin. Og nu har et dommerpanel af folk fra kunst- og kulturverdenen fundet frem til de heldige vindere – en fra hver af de fem danske regioner.
    Vinderne blev som følger: I region Hovedstaden arkitekt Bjarke Ingels, på Sjælland keramikværkstedet Fulby Keramik, i Nordjylland skuespilleren Allan Helge Jensen, i Midtjylland koreografen Annika B. Lewis og i Syddanmark billedkunstneren Jens Galschiøt. Hver vinder er blevet belønnet med et maleri med vinøse motiver udført af kunstneren Christian Tangø. Et af malerierne ses til venstre herfor.
,,,,,,,,,,,,,
Supermarkedsbobler helt i top
Vinbladet Decanter refererer i sit nye nummer en smagning af 146 champagner uden årgang på det britiske marked, og en overraskende vinder er supermarkedskæden Waitrose’s eget mærke, en blanc de blancs-champagne til £18,99 (209 kr.), der spiller uafgjort med en Piper-Heidseick's Cuvée Rare til £53.66 (590 kr.). Begge får fem stjerner (= fremragende).
Fire stjerner (= yderst anbefalelsesværdige) får elleve vine, blandt andet Boizel Brut Reserve og D de Devaux La Cuvée, samt vine fra Louis Roederer, Vilmart og Charles Heidsieck.
,,,,,,,,,,,,,
    Sankt Vincent på omgang
    I Bourgogne varmer man for øjeblikket op til den store fest for vinens skytshelgen, Saint Vincent.
    Festen afholdes i dagene 26. og 27. januar, og i år er det den pittoreske landsby Saint Romain på Côtes de Beaunes skråninger, der er vært.
    Hvert år i vinterens mørke har man siden 1938 båret en gammel statue af helgenen til en ny by, hvor han så kan stå og passe på vinmarkerne i et år. Festen kaldes Saint Vincent Tournante – "Sankt Vincent på omgang".
    I alt deltager 80 landsbyer i "omgangen", så indbyggerne i Saint Romain vil gøre alt for, at festen i deres by skal blive mindeværdig.

    Vin som i Vincent
    Saint Vincent var en spansk martyr, som man ved meget lidt om – og man ved slet ikke, hvorfor han fik vinen som sit særlige ansvarsområde. En teori går ud på, at det skyldes hans navn – ordet vin indgår jo i det.
    Hvis nogen siger, at det vist er noget sludder, så henviser franskmændene til, at glasmalerne havde Sainte Clair som deres helgen (clair = klar, lys), mens kokkene havde Saint Just (jus = kødsaft) …
    Til venstre ses plakaten for årets Saint Vincent Tournante, og programmet (på fransk) for festen kan ses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,
Så svært har vi ved at vælge vin
I sidste uges meningsmåling spurgte vi, hvor svært danske forbrugere havde det med at vælge en vin, når de står over for det meget store udvalg.
Vi spurgte ikke, hvordan VinAvisens kyndige læsere havde det, men hvordan de mente, at den generelle holdning er.
I alt 2032 svarede, og som det fremgår af skemaet til højre, svarede 583 (28,7%), at det er pærelet eller ret nemt, mens 1423 (70%) mente, at det er lidt eller meget svært. Endelig mente 26, at det er umuligt, hvilket jo nok ligger på kanten af en overdrivelse.
Kort og godt: Næsten en fjerdedel mener, at det er meget svært for forbrugerne at vælge en vin, og hvad kan man så gøre ved det?

Vi har smagt alle vores vine
Søren Wolff fra Bornholms Vinforsyning på Torvet i Aakirkeby skriver: I vores lille butik kommer der mange kunder, som har meget svært ved at finde ud af, hvilke vine de skal vælge. Men da vi selv har smagt alle vores vine, er vi i stand til at vejlede både om druen, om hvad vinen egner sig til, og om den er kraftig eller ikke kraftig.
Ofte oplever vi ved afslutningen af en handel, at folk takker for den gode vejledning og tilføjer, at den kan de jo ikke få, når de går i supermarkedet.
Der er rigtigt mange, som kan bruge den fagkundskab, der findes i vinhandeler. Der er flere, der også kan bruge den vejledning, som man får ved at læse nogle resultater af vinsmagninger i de forskellige medier.

Lider af humørsyge
Vi plejer altid ved vinsmagninger at anbefale folk at bruge VinAvisens meget saglige test-resultater, fortsætter Søren Wolff. Derimod skal man passe på med flere aviser, hvor nogle journalister tilsyneladende lider af humørsyge, der kan gå voldsomt ud over fremragende vine.
Jeg har flere gange læst, at udmærkede vine er blevet manet ned i det sorteste helvede i en avis, og kort efter er jeg blevet beroliget af at læse, hvad man har fået ud af den samme vin i VinAvisen.

Også fagfolk i (nogle) supermarkeder
Med en let genert rødmen siger vi tak til Søren Wolff for de pæne ord og for tilliden til VinAvisen. Vi gør alt for at leve op til den.
Der er ingen tvivl om, at man kan få en glimrende vejledning, når vinhandleren bag disken kender sine vine. Men vi bør tillægge, at der faktisk er en del (større) supermarkeder, som også har veluddannede vinfolk, der kan give den samme vejledning. Vi kender da nogle stykker af dem.
Yderligere kan der være vejledning at hente på bagetiketterne, selv om disse naturligvis af og til er mere sælgende end oplysende.
,,,,,,,,,,,,
    Nu skruelåg på 23 websider
    KB Vin blev den næste vinimportør med en særlig netside med mere end ti vine med skruelåg. Nu mangler vi bare to importører, før vores mål er nået: 25 links.
    På KB Vin’s liste optræder blandt andet den hæderkronede Bourgogne-producent Jean Noël Gagnard, der ellers er kendt for at være lidt af en traditionernes mand. Men også han har set, hvad vej vinden blæser, og han har med succes forsynet et sæt røde og hvide bourgogner, Hautes Côtes de Beaune, med skruelåg.
    Hvidvinene koster 181 kr., så kom ikke her og sig, at skruelåg er ensbetydende med billig vin.
    To andre importører har allerede meldt sig, men endnu har de ikke fået oprettet en særlig netside med mindst ti skruelågsvine. Så andre kan nå at komme på banen som sorte heste. Vi får se, hvad der sker i næste uge ... Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Philipson Wine
Skjold Burne
Slagelse Vinkompagni
1010 Vine
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
.............
    Et stykke ost som hovedkvarter
    Der sker ting og sager i det spanske distrikt Ribera del Duero. For det første er distriktet rykket fra en fjerdeplads på listen over Spaniens bedst sælgende vindistrikter til en andenplads – kun overgået af Rioja. Og for det andet skal det styrende organ for distriktets vinkomité, Consejo Regulador, have et nyt hovedsæde. Det skal stå færdigt i 2010 og kommer til at se ud som på billederne til venstre.
    Ifølge Decanter vil det koste 6,4 millioner euro (cirka 47,8 mio kr.) at opføre bygningen, der vil komme til at dække et areal på 3500 kvadratmeter.
    Bygningsprojektet er tegnet af den unge arkitekttegnestue Estudio Barozzi Veiga, og tegnestuen og projektet har netop fået tildelt prisen "Young Architect of the Year" ved den internationale uddeling af Emirates Glass LEAF Awards.
    Vi synes også, at bygningen er flot – selv om den unægtelig minder om et stort stykke ost.








,,,,,,,,,,,,
Arabiske vinproducenter giver ikke op
Vinproduktionen i de arabiske lande har været hæmmet af borgerkrige og har stadig svære vilkår på grund af islamisternes stadige forsøg på at komme nydelsen af alkohol til livs. I Egypten slår intolerante troende igen og igen på tromme for en bandlysning af vin og anden alkohol, og i Marokko har man valgt at lægge ekstra høje skatter på vinflaskerne for at mindske forbruget.
Men trods de mange sten på vejen er der faktisk en stigning at spore i produktionen af vin i den arabiske del af verden.
Tilsammen har Marokko, Algeriet, Libanon, Egypten, Tunesien, Jordan og Syrien i dag 80.000 hektar vinmarker, der i 2007 lagde most til 146 millioner flasker vin. I alt blev flaskerne omsat for et beløb svarende til cirka 1,7 milliarder kr.
Egypterne har i år fremstillet 8,5 mio flasker vin, hvilket er en fordobling i forhold til år 2000. Tre fjerdedele af flaskerne drikkes af de mange turister, der hvert år besøger landet.
I Libanon blev det i 2007 til 7 mio flasker, der blev omsat for 137 mio kr., hvilket er 10% mere end sidste år.
,,,,,,,,,,,,,
    500 magnumflasker under hammeren
    I uge 47 skrev vi om Douro Boys, en sammenslutning af fem portugisiske vinproducenter fra Douro-dalen, der ville fejre deres femårs-jubilæum med en auktion over en ganske særlig vin. Vinen, Cuvée 2005, der er stukket sammen af udvalgte fade fra de fem vinhuses kældre og tappet på i alt 500 magnumflasker.
    Forleden blev auktionen afholdt, og den gik over al forventning. Hammerslagene lød i gennemsnit på omkring 380 euro (cirka 2835 dkr.) per flaske, hvilket var næsten tre gange mere end forventet. En fuldstændig liste over salget kan ses ved at klikke her.
    Hovedparten af flaskerne blev købt af portugisiske vinfirmaer og vinsamlere – kun 27 af dem gik til samlere i andre europæiske lande.
    De mange penge, som auktionen indbragte, vil gå til yderligere markedsføring af Douro-dalens vine.

    < Auktionen over Cuvée 2005 foregik på Hotel Aquapura (det rene vand) i Douro-dalen, hvor også hoteldirektørens kone, Karen Alvarez, assisterede og tog imod bud pr. telefon.
,,,,,,,,,,,,,
En bestyrtet svensker
Den svenske kronprinsesse var fornylig på besøg i byen Ulricehamn, hvor kommunen bød på frokost.
Også politikeren Per-Allan Orrbeck var inviteret, men da han opdagede, at man skænkede vin – VIN!!! – til frokosten, blev han bestyrtet. Havde man ikke en regel om, at der kun måtte serveres vin ved kommunale arrangementer, hvis der deltog udenlandske gæster?
Ekstra bestyrtet blev han, at han opdagede, at der til stede i lokalet var personer under atten år.
Da han ikke mente at kunne komme videre med sagen i kommunalbestyrelsen, nedlagde han sine politiske hverv.
Om prinsessen overhovedet drak vin, melder historien ikke noget om. Men hun er vist gammel nok til den slags udskejelser.

Stjerner med rund hånd
Michelin har udgivet en guidebog med stjerner til restauranter i Tokyo, men ifølge Wine Business udsættes den for stærk kritik.
I alt er der uddelt 191 stjerner til restauranter i den japanske hovedstad, mens der i Paris kun er 94 stjerner og i New York 54 – og i København 9.
Nu har Tokyo en befolkning på 30 millioner og flere restauranter end London og New York tilsammen, så de 191 stjerner er måske meget passende. Men de synes at være fordelt med rund hånd.
Kritikerne anfører således, at ingen stjernerestaurant i den øvrige verden har et dårligt vinkort, mens nogle af de belønnede restauranter i Tokyo bare har en rødvin og en hvidvin, og andre med tre stjerner har et yderst kedeligt vinkort.
,,,,,,,,,,,,,
    Etiketter med erotiske undertoner
    Etiketterne på en ny vinserie, Dharma Estate, fra det californiske vinhus Monte Lago viser smukke og let påklædte indiske damer i forskellige stillinger (nej, ikke den slags stillinger).
    Ejeren af vinhuset, Jacqueline Dharmapalan, var dog ifølge Wine Spectator nødt til at ændre lidt på billederne, før hun kunne sætte dem på flaskerne. Amerikansk lovgivning tillader nemlig ikke, at flasker med alkohol er prydet med uanstændige kvinder – og for den sags skyld mænd.
,,,,,,,,,,,,,
Én og samme surdej
I sidste uge refererede vi en artikel i det nye nummer af Decanter, hvori de to britiske vinskribenter Michael Broadbent og Oz Clarke er rørende enige om, at nutidens Bordeaux-vine er én og samme surdej. Man kan ikke længere smage forskel på, om vinen kommer fra Margaux, Saint Estèphe eller Saint Julien.
De to briter er også enige om, at årsagen ikke mindst ligger hos vinkonsulenterne, som ensretter vinene ved at overdøve smagsnuancerne med alkohol og egetræ.
Allerede i uge 7 i år fortalte vi her i VinAvisen, at Château Kirwan i Margaux tog afsked med vinkonsulenten Michel Rolland for at kunne bringe vinen tilbage til den oprindelige Margaux-stil. Vi citerede samtidig Michael Broadbent for, at vinen fra Kirwan under Rollands indflydelse mere smager som en Merlot-domineret Pomerol end som en ægte Margaux-vin.

En interessant afsked
Château Kirwans afsked med Michel Rolland er på mange måder interessant, for i de næsten tyve år, Roland har været konsulent på Kirwan, er både slottets ry og vinens pris steget betydeligt. Man har da heller ingen planer om at vende tilbage til "gamle dage", men vil bare undgå den røgede, internationale karakter af chokolade og egetræ og i stedet få Margaux-egenskaberne frem.
På den anden side er slotsejerne nødt til at skæve til, hvad Robert Parker vil have. Uden hans bifald vil investorerne forsvinde og priserne falde.

Hvordan smager egentlig en Margaux?
Tidligere kunne man høre kendere omtale Margaux's vine som de mest velduftende Médoc-vine og de mest velsmagende, feminine og charmerende vine med en kraftig garvesyre, når de var unge, og med en syre, som med alderen blev erstattet af en fyldig og elegant sødme.
Dengang spillede fadlagringen ikke afgørende ind, som den gør det i dag. Nye gæringsmetoder er kommet til. Meget har ændret sig. Kan man overhovedet sætte sig ned og blive enige om, hvad der er Margaux-karakter – og hvad der er Pauillac, Saint Julien, Saint Estèphe osv.? Det skal blive spændende at følge diskussionerne.
Hvis man overhovedet fordrer en løsning på problemet, må den ligge hos de lokale kontrolmyndigheder. Har vinen ikke de egenskaber, som en Margaux skal have, så kan man blot nægte den appellationen.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Shizuku Kanzaki hedder helten i den japanske manga, der har fået et stigende antal asiatere til at sætte fransk vin på bordet.
    Japansk manga puster til salget af Bordeauxvin
    I uge 28 skrev vi om den japanske tegneserie eller manga, som man siger på japansk, "Kami no Shizuku", hvori den unge helt er på jagt efter tolv vine, som hans far, der var vinsamler og vinskribent, har beskrevet som de bedste i verden – vine, der bliver sammenlignet med Kristi tolv disciple. Den, der først finder frem til disse vine, vil arve faderens vinsamling.
    Undervejs i handlingen bliver der smagt masser af god fransk vin, som bliver beskrevet i maleriske detaljer. Og det er noget, der ifølge Decanter har sparket ekstra gang i salget i Asien af vin fra franske himmelstrøg – ikke mindst når det gælder Bordeaux-vin.
    I Sydkorea er salget af fransk vin som tidligere nævnt steget markant. Men også i Taiwan har tegneserien gjort et stort indtryk. Beskrivelsen af Bordeaux-vinen Château Mont Perat 2001 fik fx en taiwanesisk vinimportør til at købe 50 kasser af netop denne vin.
    Det er dog ikke kun franske vine, der indgår i tegneserien – også rødvinen Colli de Cognegliano Rosso fra det italienske vinhus Bellenda i Veneto er nævnt, hvilket har fået salget til at stige med 30%.
    Og der kan nå at ske mangt og meget endnu, idet forfatterne, Yuko Kibayashi og hendes bror Shin, fortsætter med flere mangaer i de næste fem år, indtil navnene på samtlige tolv vine er afsløret. Desuden går der rygter om, at der er en film på vej.
,,,,,,,,,,,,,
Banana split til 17.000 kr.
Det kan være svært at forestille sig, at man kan finde på at koge en fornem flaske portvin årgang 1960 ind til sirup. Det er dog ikke desto mindre, hvad det amerikanske isfirma Three Twins, der er kendt for sine økologiske flødeis, har gjort. To andre kostbare flasker, en Château d’Yquem og en Trockenbeerenauslese, røg ifølge WineSpectator også ned i hver sin gryde.
De tre sirupper bruges til isfirmaets sidste nye udskejelse: en banana split til 3333 dollars (cirka 17.000 dkr.) – nok ikke lige sådan én man giver børnene en varm sommerdag.
Three Twins er dog ikke bare ude på at skore kassen – en tredjedel af de penge, der bliver lagt på disken for hver banana split, går til foreningen Napa Land Trust.

,,,,,,,,,,,,,,,,
Sidste postkort fra Somontano
Anker har været på vinrejse i det lille distrikt Somontano i det allernordligste Spanien, og fra turen har han sendt i alt 20 postkort med venlig hilsen. Her er de sidste fire, og hele serien er lagt på en særlig side, der kan ses ved at klikke her. I næste uge indleder vi en ny serie postkort, denne gang fra Toscana og Umbria i Italien.
,,,,,,,,,,,,,
...........
De fem våbenskjold uden om det skæggede hoved referer til vigtige begivenheder i byens historie siden middelalderen.
    17. postkort fra Somontano:
    Den skæggede mand vogter over byen
    Hovedbyen i Somontano hedder Barbastro. Den har cirka 14.000 indbyggere og er en meget ren og velordnet by, som man befinder sig virkelig godt i.
    Der havde været fest i byen, da vi var der, og endnu hang der et billede af den skæggede mand, som er blevet et symbol for byen.
    Barbastro – barba betyder skæg på spansk, og astro betyder stjerne. Altså hr. Skægstjerne. Navnet er dog vistnok afledt af et gammelt familienavn, som hverken havde noget med skæg eller stjerner at gøre.
    Mens vi nu er ved navne, så har halvdelen af Somontanos 30 bodegaer fået lokale stednavne – efter landsbyerne Alodia (Alquézar), Bespen, Bestué, Enate, Estada, Mipanas, Montessa, Obergo, Olvena og Orta samt efter floden Vero, bjergkæden Pirineos (Pyrenæerne), bjerget Sierra de Guara, dalen Isabena og vinden Sers. Resten af bodegaerne bærer familienavne.
...........
...........
Filmen i auditoriet handler om en ung dame, der kører rundt og optager alle de spændende billeder, som vi andre drømmer om at optage.
    18. postkort fra Somontano:
    Et godt sted at begynde
    I et gammelt hospital i Barbastro og i St. Julián-kirken ved siden af har man indrettet et supermoderne vincenter. Det ligger lige bag tyrefægter-arenaen.
    I de gamle bygninger er der kontorer for Consejo Regulador, dvs. vinrådet, som overvåger, at appellations-reglerne bliver overholdt og varetager distriktets interesser. Endvidere er der turistkontor, vinbutik, restaurant, vinmuseum og et auditorium med en audiovisuel præsentation af Somontanos vine. Dette auditorium ses på billedet her.
    Hvis man vil udforske Somontano og følge vinruten, er dette et godt sted at begynde.
...........
...........
Fra Alquézars borg, der kroner klippen til højre, er der en flot udsigt ned over dalen og floden Veros canyon.
    19. postkort fra Somontano:
    Vinruten til bodegaer og borge
    Der er til dato elleve officielle vinruter i Spanien, og en af dem er den i Somontano. Den fører fra vinhus til vinhus – otte i alt – men også til nogle fine gamle byer som fx Alquézar, der ses på postkortet her.
    Byen er afgjort et besøg værd. Her er der flere hoteller og en masse restauranter, hvor man kan nyde den lokale Somontano-vin.
    Øverst oppe på klippen ligger borgen, som muslimen Jalaf ibn Rasid byggede i 800-tallet, og som har givet byen navn: Al’Qasr betyder Borgen.
    Somontanos vinrute har en virkelig glimrende hjemmeside, der er ved at blive oversat til engelsk.
...........
...........
José Luís Rúiz kan arbejde med flere druer, først og fremmest Cabernet Sauvignon, Merlot og Tempranillo, men også Chardonnay, Syrah, Garnacha og Gewurztraminer.
    20. postkort fra Somontano:
    Mange flere muligheder
    Det sidste vinhus, vi besøgte, var Bodegas Olvena. Det er en ret ny lille bodega med vine i elegant forpakning. Man forstår virkelig at arbejde sammen med gode designere i Somontano.
    Ønologen José Luís Rúiz kom fra Rioja, men han var meget mere glad for at arbejde i Somontano. – I Rioja er der kun Tempranillo og nogle gamle regler, sagde han. – Her i Somontano er der mange flere muligheder for variation og eksperimenter for at opnå nye og spændende vine.
    Bodegaen producerer 700.000 flasker, men vil være i stand til at doble op i løbet af to-tre år. 20% eksporteres. En enkelt vin importeres af Vinslottet i Greve.
,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.............
    Mad med spiritus
    Har man en rest tequila til overs, kan man anvende den i en delikat tequila-avocadosuppe. Og med en god sjat cognac kan man servere fordrukken blæksprutte for hele familien.
    Det er blot to af de 82 forretter, hovedretter, desserter og kager med spiritus, som der findes opskrifter på i bogen "Det 6. krydderi" (160 sider, 249 kr., forlaget Siesta).
    Bogen, der er skrevet af Ole Philipsen, er meget inspirerende og giver et glimrende indblik i, hvordan man kan give maden et ekstra pift med stærke dråber fra alverdens lande.
    For hver ret oplyses et alternativ til den anvendte spiritus – en god idé, da det jo ikke er sikkert, at man lige har en flaske calvados eller Cointreau ved hånden.
    Opskrifterne er desuden krydret med masser af billeder, historisk baggrundsstof og underholdende anekdoter fra spiritussens verden.
..............
    .............
    Milde snapse fra Danmarks første mikrodestilleri
    I uge 46 skrev vi om de blide Emma Brøndum-snapse, som V&S Distillers har sendt på markedet. Danmarks første mikrodestilleri, Braunstein, der slog dørene op i Køge for to år siden, kan også være med, når det gælder den nye og mildere snapsestil med en række skønne kryddersnapse.
    Vi har smagt de tre viste, Enebær, Stjerne og Morbær, der alle egner sig fortræffeligt til julebordet. Snapsene bør ikke være fryseskabskolde, når de nydes – så forsvinder alle de fine smagsnuancer.
    Ejerne af destilleriet, Michael og Claus Braunstein Poulsen, plukker selv en stor del af råvarerne i omegnen – nøjagtig ligesom dengang, de som børn hjalp deres farfar med at samle bær og krydderurter til hans hjemmelavede snapse.
............
Spiritusauktioner igen tilladt i New York
Fornemme flasker med cognac, whisky, calvados og armagnac kom under hammeren, da Christie’s forleden afholdt spiritusauktion i New York.
I alt indbragte auktionens 100 numre 304.800 dollars (cirka 1,6 millioner dkr.), og højeste hammerslag gik ifølge Decanter til en flaske Macallan whisky fra 1926, hvor indholdet havde ligget 60 år på egetræsfade. Køberen måtte lægge hele 54.000 dollars (cirka 275.000 dkr.) på bordet, hvilket var omkring dobbelt så meget, som flasken var vurderet til og det største beløb, en flaske whisky nogensinde har indbragt på auktion hos Christie’s.
Auktionen var den første af sin art i New York siden forbudstidens i 1919-33. Byens vin- og spiritusforretninger har nemlig – af frygt for at miste omsætning – kæmpet mod afholdelse af spiritusauktioner. Først for et halvt år siden gav myndighederne via en ny lov grønt lys for auktionshuse, der vil sætte de stærke dråber under hammeren.
............
.............
.............
    .............
    Snup en snapas
    De fleste har garanteret hørt om de små spanske godbidder, tapas. Nu findes der også noget, der hedder snapas – et nyt begreb udviklet af V&S Distillers, der skal fungere som et supplement til den traditionelle jule- eller påskefrokost.
    Det hele går ud på, at man sætter små glas med forskellige slags snaps på bordet og kreerer hapser, der står til hver enkelt lille gibbernakker. Hapserne sættes fast på gafler, der er designet, så de kan balancere på kanten af glassene.
    Snapas-dillen har allerede indtaget Sverige – herhjemme vil de små gafler kommet på markedet lige omkring påske næste år.
    Og der bliver nok af snaps at forsøge sig med. Hvert år sælges der i Danmark 4.400.000 liter snaps, hvilket svarer til 30% af danskernes spiritusforbrug. De 40% af snapsen bliver nydt i denne søde juletid, men også omkring påske og pinse er der en mærkbar stigning i salget.
.............
    tequila
............
    ...........
    Ormen i flasken
    En af "Den Stærke Side"s læsere, Knud Hansen, vil gerne vide, om det er rigtig, at man altid finder en orm i bunden af en flaske tequila.
    Nej, aldrig i en flaske tequila, men derimod i bunden af flasker med mezcal, tequilaens fætter.
    Mezcal stammer ligesom tequila fra Mexico og er ligeledes fremstillet af agavesaft. Forskellen er, at mezcal må fremstilles på en hvilken som helst agaveart, mens det er den blå agave, der lægger most til tequilaen.
    Og faktisk er der tale om en sommerfuglelarve, der lever på agaveplanterne. Ifølge gammel mexicansk overtro vil larven sluge eventuelle onde ånder, som har sneget sig ned i flasken.
    Den, der får det sidste glas, får larven, som i øvrigt siges at give virkningen af drikken et ekstra kick.
    ...........
,,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Med disse tre smagninger af cognac er vi nået til den sidste ombæring i vores føljeton. Hvad vi i løbet af de sidste uger har smagt er samlet på en særlig side.


    Park Vieille, Fine Champagne, Cognac, Frankrig
    589 kr., KB Vinimport
    Tør eg, ceder og et strejf af eukalyptus præger duften fra denne lækre klassiske cognac. Smagen er utrolig fyldig, rig på moden frugt, med en behagelig blommeagtig syre og en meget lang eftersmag.


    Park Vieille, Grande Champagne, Cognac, Frankrig
    749 kr., KB Vinimport
    En spændende cognac med duft af aromatiske modne frugter og med en lang, fyldig og krydret smag. Et strejf af bittermandel præger eftersmagen.


    Camus, XO Elegance, Cognac, Frankrig
    895 kr., Skjold Burne
    Man kan næsten høre kaminilden knitre, når man smager på denne dejlige cognac. Den har stor fylde, er rund og med toner af tørrede abrikoser og søde mandler. En cognac helt i top.
    ............
,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Hotelarvingen Paris Hilton, der er berømt for at være berømt, poserer selv på sin nye reklameplakat. Det ser nærmest ud, som om hun har ondt i maven – måske er hun kommet til at sluge noget af guldmalingen.
    I guld fra top til tå
    Det er ikke hver dag, man møder en bar dame indsmurt i guld midt i ørkenen. Men det gør man i en ny reklame for hotelarvingen Paris Hiltons "Rich Prosecco" – en let perlende østrigsk hvidvin på dåse i to forskellige smagsvarianter: jordbær og passionsfrugt.
    Gad egentlig vide, hvad folkene nede i det italienske Prosecco-distrikt siger til denne østrigske misbrug af deres navn ...?
    Det er Paris Hilton selv, der har været i krig med spanden med guldmaling – måske inspireret af James Bond filmen "Goldfinger". Man må håbe, at hun når frem til en oase, så hun kan få malingen af igen.
    Hilton har i øvrigt bedyret, at 20% af vinsalget vil gå til en godgørende forening, der arbejder for, at folk i fattige områder får lettere adgang til ... vand.
,,,,,,,,,,,,,
En af de værste
I fagbladet Sommelier’en skriver Keld Johnsen om en af sine værste oplevelser på en restaurant:
På en kro i Nordsjælland blev der til middagen serveret en Chardonnay fra Chile, som stod hældt op i glassene, mens vi fik en velkomstkir lavet på Arlas solbærsaft og sød tysk hvidvin.
Chardonnay’en ventede i 40 minutter, før vi satte os til forretten, som var røget lakserulle med laks fra en vakuumpakke.
Laksen havde også ventet på bordet i 40 minutter i den herligste danske sommersol – føj!
Hvornår lærer selskabslokalernes og kroernes tjenere, at det er en uskik at hælde vin op i glassene, inden gæsterne sætter sig? Heldigvis var vandet koldt og blev serveret, da vi satte os.
Rødvinen havde jo stået optrukket på bordene, da vi satte os, så den var oplagt på stuetemperatur – hvis man ellers har cirka 30 grader i sin stue. Føj.
,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: En masse flotte vine
Igen i den kommende uge er der en masse flotte vine til salg i VinAvisens Vinauktion.
Mærkværdigvis er der hammerslag for mange af dem allerede mandag d. 17. – altså netop som VinAvisen er udkommet, og ikke alle har nået at læse den. Så måske skulle vi foreslå de ærede udbydere at lægge deadlines lidt længere henne i ugen.
Nå, men der er også gode sager, der først sælges senere, blandt andet to flasker Krug Grande Cuvée Champagne til en stykpris på 500 kr. – eller hvad de nu bliver budt op til.
Og så er der jo stadig den store vinsamling på 30 flasker grand cru Médoc til en begynderpris af 250 kr. pr. flaske. I samlingen er der blandt andet de fem store 1. cru-slotte, Lafite, Latour, Margaux, Haut Brion og Mouton Rothschild, men der er også Pontet-Canét og flere flasker Kirwan.
Klik på bjælken herunder, og se begynderpriserne. Og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er fuldstændig gratis for både sælger og køber. Her er ikke nogen former for salær.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Slagelse VinKompagni har optaget importen af vinene fra det argentinske vinhus Bodega Ruca Malen.
    * Juuls Vin & Spiritus har optaget importen af champagne fra André Robert i Le Mesnil-Sur-Oger samt af madeira fra vinhuset Leacock.
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Domaine des Prés Lasses i Languedoc-distriktet Faugères.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,

,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Marianne Due fra Højrup-Foods har sendt os dette flotte billede – og prøv for en gangs skyld at gætte, i hvilket vinland det er taget.
    Marianne Due er begyndt at importere vin fra landet og fortæller, at landet først nu er gået i gang med at eksportere. Hidtil har dets vine været temmelig ukendte på verdensmarkedet.
    Marianne er en varm fortaler for det spændende land og dets folkefærd og fortæller, at der er en lang historie og en fin gammel kultur forbundet med fremstillingen af vin. Fx nævner hun Château Valtice, der er et utrolig flot slot.
    Hvad er navnet på vinlandet? Svaret står længere nede i denne VinAvis.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Er Pinot Blanc ikke altid Pinot Blanc?
Hans J. Larsen i Esbjerg skriver, at han har ladet sig bilde ind, at en Alsace-vin på Pinot Blanc ikke nødvendigvis indeholder en eneste dråbe af denne drue. Men er det virkelig rigtigt?
Ja, det er utroligt, men sandt nok. I modsætning til stort set al anden fransk vin af en vis kvalitet er vinene i Alsace opkaldt efter den drue, de er fremstillet på.
Det er en tysk tradition, og den har Alsace, der jo i en periode var på tyske hænder, taget til sig.
Men når det gælder Pinot Blanc, så knækker filmen. Siden tidernes morgen har det været en fast regel i Alsace, at en vin på Pinot Blanc ikke absolut behøver at indeholde druer af samme navn – bare vinen er fremstillet af Pinot-druer af en eller anden slags, fx Pinot Gris eller Pinot Noir.
Pinot Blanc-vinens oprindelige navn var Pinot d’Alsace – hvilket jo i virkeligheden var mere korrekt.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og 16, som fik fem stjerner. I alt blev det til 131 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Michel Arnould & Fils, Brut, Rosé, Grand Cru Champagne, Frankrig
230 kr., ved 12 flasker: 220 kr., Solarex
Elegant og lækker rosé champagne – smagepanelet deltagere var helt vilde med den. Den har en dejlig duft og en blød, frugtagtig smag med en lille sødme og fine, stadige bobler.


Dietrich, Brut, Crémant d’Alsace, Frankrig
69,95 kr., Amka
Ret enkel, men venlig boblevin.




Hvidvin


Paul Cluver Chardonnay, Elgin, Sydafrika 2006
89 kr., Valuewine.dk
En meget lækker hvidvin med krydrede toner, integreret eg og en behagelig fedme. Perfekt til skaldyr.


Paul Schneider et Fils, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2005
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Tør hvidvin med en dejlig frisk og let krydret frugtsmag. En fortræffelig vin til mad.


Paringa Estate, Chardonnay, Mornington Peninsula, Australien 2006
140 kr., Sigurd Müller
En fin duft af sommerblomster og moden frugt møder næsen, når man lugter til denne dejlige hvidvin. Smagen er fyldig, nærmest cremet, med toner af mirabeller og citrusfrugter.


Neil Ellis, Sauvignon Blanc, Groenekloof, Sydafrika 2006
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Livlig, frisk og læskende hvidvin med toner af æble og citrus og med en diskret fadlagring. En meget lækker vin, der fortjener sit skruelåg.


Cornarea, Roero Arneis, Italien 2006
85 kr., Langhe Vine
Hvidvinsdruen Arneis har fået sit navn fra et piemontensisk ord, der betyder lunefuld. I denne flaske er druen i hvert fald i godt lune. Vinen har en frisk og spændstig smag med en god og ren frugt, let krydderi og et lille bid i eftersmagen. En ganske interessant vin, der er velegnet både til lettere retter – fisk, skaldyr, lyst kød, fugl.




Rosévin


Vauvert, Cuvée Tradition, Rosé, Costières de Nîmes, Frankrig
49,95 kr., 47,50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
En dejlig frisk rosévin, let krydret, fyldig og med en behagelig tørhed i eftersmagen.


Ma Vérité, Gérard Depardieu, Bordeaux Rosé, Frankrig 2005
299,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Den franske skuespiller Gérard Depardieu har udviklet sig til en habil vinmager. Her er hans rosé bordeaux med en smuk varm farve og en duft af et helt rosenbed. Smagen har en blød, frugtagtig, lidt fed smag med et tørt, alkoholisk bid (14,5%). I prisen er der et tillæg for cinematisk berømmelse.




Rødvin


Terra dei Cavalieri, Chianti Classico, Italien 2003
95 kr., Carlo Merolli
Rødvin med god bærduft og en lækker, afbalanceret frugtsmag med krydderi og bløde tanniner.


J. Lohr, Los Osos, Merlot, Paso Robles, Californien 2005
119 kr., Irma
En stor, blød og lækker rødvin i fin balance. Duften er flot og kompleks, og den dejlige smag har bred frugt, fin sødme og spændende facetter.


Dom Martinho, Domaines Barons de Rothschild (Lafite), Vinho Regional Alentejano, Portugal 2004
99,75 kr., indtil jul: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En rødvin helt i top. Kompleks og harmonisk. I duften er der svampe, trøfler og skovbund, og smagen er blød og meget lækker. Oplagt til en lige så flot kødret.


Château Pontet-Canet, Pauillac, Frankrig 2004
469,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Denne 5. Cru Classé rødvin er en meget lækker og typisk bordeaux. Den har alt det, som en bordeaux skal have – og den blødhed, som en god Pauillac skal have.


Coco Redwine, Coco Winery, Tajima-Cho, Tochigi, Japan 2004
235 kr., Danmarks Japanske Have
En interessant og mild rødvin med en let krydret duft og smag. Den er læskende med toner af friske bær og en forfriskende syre. Vinen, der er fremstillet på den japanske drue Shokoshi, vil med sit alkoholindhold på kun 11,4% egne sig glimrende som frokostvin. Prisen er – ligesom for mange andre kuriositeter – i overkanten.

Altas Cumbres, Cabernet Sauvignon/Malbec, Lagarde, Argentina 2006
49,75 kr., Vinmonopolet
Der er solbær og mild chokolade i duften fra denne skønne rødvin. Smagen er koncentreret, kraftig og krydret med eftersmag af modne kirsebær. Den sidste stjerne skyldes den yderst rimelige pris.


Mas Basile, Prestige, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
80 kr., Herning Vin Import
En fint afdæmpet og kultiveret Rhône-vin, lavet på 80% Syrah og 20% Grenache. God frugt, tilpas syre, fint krydderi og bløde tanniner. Glimrende både som meditations-vin og til mad.


Li Veli Orion, Primitivo, Salento IGT, Italien 2006
99 kr., indtil 31. december; 78 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En koncentreret rødvin med duft af skovbund, læder og moden frugt. Smagen er krydret med toner af mørk blomme. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Les Epices, Mommessin, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
39,95 kr., Amka
En udmærket rødvin med god bærsmag og friske krydderurter i eftersmagen. Den sidste stjerne får den for den rimelige pris.


Capitel San Rocco, Tedeschi, Ripasso, Valpolicella Superiore, Italien 2004
128 kr., Vinens Verden
Ganske flot rødvin med en dejlig duft af bær og skovbund og en bred, frugtagtig smag. En glimrende madvin.


Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2006
49,95 kr., The Wine Company
Til prisen en god rødvin – faktisk en ret charmerende billig vin, som mange vil kunne lide. Den har god frugt, tilpas syre og en let sødme, der gør den nem at drikke. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Rocca Sveva, Valpolicella Superiore, Italien 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Enkel men saftig rødvin – og bestemt ikke billig.


Enclave des Papes, Cuvée Speciale, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
34,95 kr., Fakta
Pæn og enkel rødvin til en lav pris. Udmærket som hverdags-vin.


Cono Sur, Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2006
69,95 kr., i denne uge (uge 51): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
En ret kraftig rødvin til en rimelig tilbudspris.


Valle Andino, Reserva Especial, Merlot, Maule Valley, Chile 2005
79,50 kr., Norton Vinimport
Kraftig rødvin med intens frugt og en lille sødme fra de ret markante procenter (14%).


Saint-Damien, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
Klubpris ved 6 flasker: 48,28 kr., ikke medlemmer: 79 kr., NordicWineClub.com
En pæn lille hverdags-rødvin med krydret frugt.




Sød vin


Henriques & Henriques, Finest Medium Rich 5 Years Old Madeira, Portugal
69,95 kr., Amka
Man burde drikke noget mere madeira, lød det fra smagepanelet efter at deltagerne have smagt denne dejlige hedvin. Den er halvsød og fuld af tørret frugt – svesker, figner og dadler – i både duft og smag. Prisen er yderst rimelig.


Kopke, Vintage Port, Portugal 1999
190 kr., ViniPortugal
Flot og meget kompleks portvin med karakter og krydderi, fylde og varme. Den må meget gerne ligge i endnu fem-ti år.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.