Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 3
14. til 20. januar 2008
,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 52,,,,,,,,VinAvisen uge 1,,,,,,,,VinAvisen uge 2

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
Han vil ikke drikke sine egne vine
Britiske vinskribenter har som tidligere nævnt givet såvel franske som oversøiske vinhuse på puklen for at fremstille vine, der drukner i alkohol – alt sammen i et forsøg på at glæde vinguruen Robert Parkers smagsløg og dermed score høje point på hans 100 point-skala.
Nu begynder vinproducenterne i Californien selv at røre på sig og tage kampen op mod de høje alkoholprocenter, der undertiden når helt op på 16%.
Adam Tolmach, der ejer Ojai Vineyard i Santa Barbara, erkender, at han har bestræbt sig på at skabe vine, som faldt i god jord hos Parker, hvilket da også har givet pote i form af høje point. Til gengæld mener han ikke længere, at vinene lever op til hans egne krav til en god vin. Han har faktisk slet ikke lyst til at drikke dem.
En anden vinproducent, Ray Coursen fra Napa Valley, er også ifølge Decanter blevet træt af de alkoholrige vine, for, som han siger, så er det jo umuligt for to mennesker at dele en flaske med sådan en vin til middagen.
De to vinproducenter vil nu bestræbe sig på at fremstille mindre alkoholiske vine. Og man kan jo kun håbe, at flere vil følge efter.

Franske vinskribenter i oprør
Fremover kommer franske vinskribenter måske til at indlede deres artikler med en advarsel om, at alkoholmisbrug er farligt for helbredet – i hvert fald, hvis skribenterne giver vinene rosende ord med på vejen.
Det kan blive konsekvensen af en nylig afsluttet sag ved en domstol i Paris. Sagen drejede sig om en artikel om champagne i avisen Le Parisien, hvor de berømte bobler blev omtalt i begejstrede toner, og der blev givet gode råd om de bedste køb.
Det var åbenbart for meget for den franske forening mod misbrug af alkohol, l'Association Nationale de Prévention en Alcoologie et en Addiction (ANPAA), der mente, at der var tale om en farlig artikel, som ansporede til drukkenskab. Artiklen burde derfor have været forsynet med en advarsel magen til den, der gælder for franske reklamer for alkoholiske drikke.
Foreningen lagde sag an mod avisen, og – hvilket har vakt oprør blandt franske vinskribenter – vandt!
Le Parisien blev ifølge Decanter dømt til at betale 5000 euro (cirka 37.000 kr.) i bøde og erstatning til ANPAA. Sagen bliver sikkert anket.

Druekvas mod tandkødsbetændelse
Tandkødsbetændelse, der skyldes bakterier, som går til angreb på tandkødet, bliver normalt behandlet med forskellige slags antibiotika. Men nu tyder en ny amerikansk undersøgelse, foretaget af forskere fra Cornell University og University of Rochester Medical Center, på, at man af de druekerner og -skaller, der bliver tilovers fra vinproduktionen, måske kan fremstille et mindst lige så effektivt middel.
Kernerne og skallerne, der bliver kasseret efter gæringen, indeholder polyfenoler – et stof, som gør bakterierne harmløse, så de ikke længere kan forvolde skade på tandkødet.
Antibiotika dræber bakterierne, men kan desværre også fremprovokere udviklingen af bakterier, der er resistente over for selv samme medicin. Det problem har man ikke med polyfenolerne.
Ud over de helsebringende egenskaber er der ifølge Journal of Agricultural and Food Chemistry også miljømæssige og økonomiske fordele ved at bruge det ellers kasserede druekvas til medicin.
Forskerne regner med, at det hele vil resultere i et mundskyllemiddel af en eller anden art.
,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,,,
10 vindistrikter til sommerferien
I de lange mørke vinterdage er det fristende at tage forskud på de lysere tider ved at begynde at planlægge sommerens ferierejse. Her er ti vindistrikter, som det vil være oplagt at besøge, hvis ferien skal være vinøs:

,,,,,,,,,,,,,
    * Bordeaux, Frankrig
    Verdens bedst kendte vindistrikt. Selve Bordeaux by er et glimrende og charmerende udgangspunkt for sightseeing. I distrikterne Médoc og Saint Émilion finder man hovedparten af de berømte vinslotte.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Bourgogne, Frankrig
    En tur langs Bourgognes vinrute, der strækker sig fra Dijon til Santenay, er et ”must”. Det er tillige en god idé at besøge Musée des Vins de Bourgogne, der ligger i distriktets hovedby, Beaune. Kig også inden for i Hospices de Beaune, det gamle hospital, som hvert år er rammen om en historisk vinauktion.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Champagne, Frankrig
    Distriktet, hvor verdens mest berømte bobler fremstilles, ligger halvanden times kørsel fra Paris. Flere champagnehuse har guidede ture – en af de bedste er den hos Moët & Chandon. Det er også værd at aflægge de små og mindre kendte champagnehuse et besøg. Her får man ofte gode bobler til rimelige penge.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Chianti, Italien
    I Chianti Classico finder man et hav af små vinbutikker, hvor man kan få et overblik over de mange forskellige vine. Læg også vejen forbi den ikke så kendte, men meget spændende by Castelnouvo Berardenga, hvor der laves nogle rigtig gode vine. Og følg med i VinAvisens løbende serie postkort.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Rioja, Spanien
    De fleste af de mere end 800 bodegaer i Rioja kan kun besøges, hvis man har en aftale. Der er dog også nogle, hvor der er fri adgang, vinsmagning og måske endog mulighed for at få en god frokost. Undlad ikke at besøge vinhuset Marqués de Riscal’s nye "City of Wine".
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Napa Valley, Californien
    Der er flere måder at udforske distriktet på. Lej fx en bil, eller tag en tur med Napa Valleys lille vintog. Lad være med at stoppe ved de vinhuse, hvor turistbusserne er linet op på parkeringspladsen – her sælges vinene ofte til uhørt høje priser.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Sonoma Valley, Californien
    Distriktet, der har i alt 44 vinhuse, er ikke så kendt som naboen, Napa Valley, men faktisk er det herfra, at nogle af USA’s allerbedste vine stammer. For et par år siden var VinAvisen i Sonoma, og vore postkort herfra kan ses i en større serie fra USA – ved at klikke her.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Colchagua Valley, Chile
    Et spændende distrikt, hvis vine i de senere år har indtaget den internationale vinscene med stormskridt. I 2006 besøgte VinAvisen distriktet, og vore postkort kan stadig ses ved at klikke her.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Hunter Valley, Australien
    Vindistriktet, der ligger i New South Wales, er ikke bare Australiens ældste, men også – sammen med Barossa – det mest berømte. Her er der rig lejlighed til at smage nogle af verdens bedste Chardonnay- og Sémillon-vine.
    ,,,,,,,,,,,,,
    * Constantia, Sydafrika
    I Constantia ligger de gamle hvidkalkede vingårde med svungne gavle som en perlerække i den smukke natur. Her finder man bl.a. Groot Constantia, Sydafrikas ældste vingård fra 1685, der i dag er indrettet som et unikt museum.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
>30/08
,,,,,,,,,,,,,,,
Supervin skabt af kinesiske forskere
Vi har ofte i VinAvisen skrevet om stoffet resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin – et stof, som har mange godgørende effekter. Resveratrol styrker blandt andet hjertet, er godt for kredsløbet og kan bruges i kampen mod visse kræftformer. Rødvin i moderate mængder er derfor direkte helsebringende.
Nu har kinesiske forskere fra landbrugs-universitetet i provinsen Shaanxi fremstillet en supervin med et indhold af resveratrol, der ifølge videnskabsmagasinet New Scientist er seks gange så højt som i almindelig rødvin.
For at skabe denne supervin har forskerne forsynet almindelige druesorter med et gen fra en vild kinesisk druesort, Vitis pseudoreticulata.
I dag bruges genmodificering til at fremstille alt lige fra kæledyr, som er selvlysende i ultraviolet lys, til grise med særlige spinatgener – så hvorfor ikke også genmodificere vinstokke?
Vi skal dog nok ikke regne med at se den kinesiske supervin på forretningernes hylder lige foreløbig. I Europa er man langt mere skeptisk over for genmodificerede produkter end i Asien. "Frankenstein-mad" er der nogle, som kalder den slags fødevarer.

Forbud ophævet i England og Wales
I 1999 indførte EU et forbud mod at plante flere hektarer til med vin – ganske enkelt for at komme overproduktionen til livs.
For de enkelte lande blev der sat en grænse, og i England og Wales blev gænsen nået i 2006, og derefter var det slut med flere marker og vinstokke.
Ifølge Decanter er det nu lykkedes de britiske vinbønder at få ophævet forbudet. De argumenterede med, at de kunne sælge alle de flasker, de overhovedet kunne producere, og at de slet ikke var interesserede i EU’s tilskud til destillering af en overproduktion. De gik ind for at lade markedskræfterne diktere produktionen.
Den gode nyhed har allerede spredt sig. Alle vinplanter, der er egnede til det britiske klima – druesorter som Pinot Noir Précoce (Frühburgunder), Bacchus og Seyval – er fuldstændig udsolgt i Storbritannien.

Alkoholisk drik af euforiserende blade
I Afrika og på den arabiske halvø tygges der lystigt på bladene fra den stedsegrønne busk Khat, der indeholder de euforiserende stoffer cathinon og cathin. De op til 10 cm lange blade bruges også til te og tobak. Nu har en etiopisk læge, Eyasu Haile Selassie, fremstillet en særlig khatvin, en alkoholisk drik, som han allerede har solgt flere hundrede flasker af.
Drikken vil nok aldrig ende på de danske forretningshylder – herhjemme har khat været forbudt i de sidste femten år. Den helt specielle rusvirkning skulle dog være forsvundet i flaskerne, da khatbladene holder op med at være euforiserende et par dage efter høsten.

Succesår for østrigerne
De østrigske vinproducenter har ifølge WeinReporter grund til glæde – 2007 har nemlig været et ualmindeligt gunstigt år.
I alt blev der eksporteret 51 millioner liter østrigsk vin. Det er så nogenlunde den samme mængde som i 2006. Men når det gælder euro og cent, er der tale om en stigning på 14% til 93 millioner euro (cirka 700 mio kr.). Årsagen er, at der er eksporteret mindre bulkvin og mere aftappet kvalitetsvin.
Det største marked for østrigsk vin er og bliver Tyskland – dernæst følger Schweiz og USA.
Også i Østrig er salget efter et par års nedgang igen støt stigende. Sidste år drak østrigerne 265 mio liter vin, hvoraf omkring 58% blev skænket i glassene i restauranterne.
Som en ekstra appelsin i turbanen har Østrig sikret sig hele 20 millioner euro (cirka 149 millioner kr.) af EU’s støttemidler til kvalitetsforbedringer i vinbranchen.

Ny Cru Bourgeois-klassifikation
En revision af Bordeaux-klassifikationen Cru Bourgeois fra 2003 blev forkastet af en fransk domstol sidste år, og siden har slottene ikke kunnet sælge deres vine som Cru Bourgeois – dvs. borgerlige voksesteder.
Berømte slotte som Château Chasse-Spleen, Château Phelan-Ségur og Château Siran kan sagtens sælge deres vine, men de mindre kendte slotte, der har brug for at kunne vise, at de er med i en klassifikation, er kommet i klemme.
Nu er tre vinavlerforeninger gået sammen for at opstille nye regler og procedurer for et kvalifikations-system for i alt otte appellationer: Médoc, Haut-Médoc, Margaux, Moulis, Listrac, Saint-Julien, Pauillac og Saint Estèphe.
Da man meget gerne vil kunne skrive Cru Bourgeois på 2007-årgangen, haster det med at komme i gang med arbejdet.
,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Slovensk vinfestival i Helsingør
    Slovenien er ikke, hvad man let kan forledes til at tro, det samme som Slovakiet og dermed halvdelen af det gamle Tjekkoslovakiet. Slovenien har derimod været en del af Jugoslavien og blev et selvstændigt land i 1991. Og så er det et vinland i vækst og med vine, der allerede har vundet adskillige internationale priser.
    I øjeblikket er der kun ganske få importører af slovensk vin i Danmark. Men det håber slovenerne at råde bod på, og Den Slovenske Ambassade har derfor i samarbejde med Helsingør Vinmuseumsforening arrangeret en slovensk vinfestival i Helsingør, hvor man kan smage på vine fra flere af de førende vinproducenter.
    Festivalen afholdes den 19. januar, og man kan læse mere om den ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Italiensk vin uden navn
    Siden 1771 har de italienske vinproducenter i Friuli-distriktet fremstillet en hvidvin med navnet Tocai. Franskmændene har også siden tidernes morgen haft deres Tokay d’Alsace. Men begge navne blev, som vi skrev i uge 16 sidste år, forbudt af EU-domstolen. Årsagen var ungarerne, som ved deres indtrædelse i EU krævede et forbud. I det ungarske vindistrikt Tokaj fremstiller de nemlig den berømte Tokaj-vin, og de ønskede derfor eneret på navnet.
    EU gav italienerne og franskmændene en frist til at finde på nye navne til deres vine. For italienernes vedkommende har navnet Friulano været oppe at vende, men det navn vil vinproducenterne i Friuli ikke godkende. Ergo har den vin, som fremstilles i distriktet i dag ikke længere noget navn, hvilket selvsagt er lidt af et problem for den nye årgang 2007.
    Nu har repræsentanter fra Bruxelles ifølge avisen The Guardian mødtes med de italienske vinhuse for at forsøge at løse problemet en gang for alle.

    < Italiens nordøstligste region hedder Friuli-Venezia Giulia. Vinene dyrkes i den sydlige del af regionen, der har fået kulører på kortet, og her finder man de førende distrikter Collio og Colli Orientali del Friuli.
,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,
Det er afgørende for en Riesling-hvidvins karakter, om vinstokkene gror på en jord med skifer, granit, kalksten eller sandsten. I tyske vinregioner kan forskellige former for jordbund ligge meget tæt ved hinanden. (Foto: DWI).
    Jordbunden betyder næsten alt
    Et rådgivningscenter for landbruget i den tyske region Pfalz, DLR Rheinpfalz, har foretaget en omfattende undersøgelse for at finde ud af, hvad der betyder mest for en vins karakter: Stedet, hvor vinstokkene gror, eller den type jordbund, de vokser på.
    I undersøgelsen fokuserede man på Riesling-vine, og mange parametre blev analyseret. Men sagt kort så blev resultatet, at typen af jordbund betyder næsten alt, mens lokaliteten betyder meget lidt.
    Vine, der stammer fra marker med samme jordbund, men beliggende måske 200 km fra hinanden, har mere til fælles end vine fra forskellige former for jordbund, der ligger tæt ved hinanden.
    En bestemt jordbund giver Riesling-vine en bestemt aromaprofil. Fx har en vin fra en jordbund med skifer en citrusagtig aroma og en skarp syre. Granit giver en rigere frugtaroma og blødere syre. Kalksten fører til en mere intens farve og en aroma lidt hen efter tropiske frugter og endog honning. Og sandsten medfører en udpræget duft af mineraler og citrus samt en udpræget syre.
,,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,
23 postkort fra Italien
I oktober 2007 var Anker på en vinøs tur rundt i Toscana og Umbria. Fra denne tur sender han nu i alt 23 postkort med venlig hilsen. De første elleve bragte vi i uge 52, uge 1 og uge 2. Her kommer de næste tre.
...........

...........
Landi slog fast, at skruelåget er den bedste metode til lukning af vinflasker, men at det er et problem, at de traditionelle vinkøbere – og dem er der flest af – forbinder skruelåget med billig vin.
    12. postkort fra Italien:
    En flyvende vinmager
    Hos Chianti-huset Geografico var der arrangeret et møde med ønologen Lorenzo Landi og de vinproducenter, som han rådgiver. Det blev til en kommenteret smagning af elleve vine, der alle var meget dejlige.
    Som ønolog for i alt tyve vingårde er Landi en flyvende vinmager – selv om han nu kører mere i bil end flyver. Og han er ikke som Michel Rolland, der flyver omkring for at få vinproducenterne til at lave vine, som Robert Parker kan lide. Han ønsker, at hver vingård skal bevare sit særpræg og sin personlighed og være et udtryk for det enkelte steds terroir. Af de smagte vine faldt vi for følgende:
    * Utopia, Verdicchio dei Castelli di Jesi Riserva fra Montecappone.
    * Corneliani, Sangiovese Superiore di Romagna fra Santini.
    * Rovente, Morellino di Scansano fra Col di Bacche, dansk import: Vigneron Wine Company.
    * Montegiachi, Chianti Classico fra Geografico, dansk import: Impital.
    * Divina Villa, Trasimeno Gamay IGT fra Duca delle Corgna.
    * Chianti Classico Riserva fra Savignola Paolina, dansk import: Carlo Merolli.
    * Brunello di Montalcino fra Collelceto.
    * Aglianico del Vultura fra Basílísco.
    * Brunello di Montalcino fra Camigliano, dansk import: Netto.
    * Cabernet Sauvignon, Colli Bolognesi fra Tenuta Bonzara.
    * Rubesco, Vigna Monticchio Riserva, Torgiana Rosso fra Lungarotti, dansk import: Bilka, Føtex og Netto.
    * Sagrantino di Montefalco fra Còlpetrone, dansk import: Erik Sørensen Vin.
...........

...........
Appellationen Sagrantino di Montefalco fik sin DOC-status i 1979. I 1992 blev den "forfremmet" til DOCG. I Umbria er der kun to DOCG'er. Den anden er Torgiano Rosso Riserva.
    13. postkort fra Italien:
    Her indtager Sagrantino højsædet
    Montefalco (Falkebjerget) er et lille DOC-distrikt midt i Apenniner-bjergene og syd for Perugia i Umbria, og her indtager den ældgamle rødvinsdrue Sagrantino højsædet.
    En teori går ud på, at det var fransiskaner-munke, der tog druen med fra Lilleasien eller Spanien – vi er jo ikke langt fra Assisi, hvor Den hellige Frans levede. En anden teori går ud på, at druen har fået sit navn, Sagrantino, fordi vinen har været brugt til sakramentet under den katolske messe.
    Sagrantino er en drue, der giver meget tanninholdige vine, hvis ikke man er omhyggelig med at beskære vinstokkene. Druen kræver derfor mange mandetimer.
    I det store vinhus Arnaldo Caprai fortalte ønologen Francesco Cisani, at hvis man ikke høster med maskine, så medgår der normalt 345 arbejdstimer om året pr. hektar vinmark. Men netop fordi Arnaldo Caprai bruger Sagrantino, medgår der cirka 500 timer pr. ha.
    Arnaldo Caprais vine er tørre og med en god struktur, og meget flot er vinen "25 Anni", som vi smagte i flere årgange. Det er en vin med tre glas i vinguiden Gambero Rosso. Vinene importeres af Atom Wine.
...........

...........
Guido Guardigli oprettede sit vinhus, fordi han ikke kunne se sig selv sidde stille som pensionist. Han er med god ret stolt af resultatet.
    14. postkort fra Italien:
    En traditionel italiensk vingård
    I Montefalco besøgte vi også det fine lille vinhus Perticaia – Plovens Vingård – der blev grundlagt i 2000 af Guido Guardigli, da han gik på pension efter mange år som landmand i det nordlige Italien.
    Hans idé var, at alt skulle være som i en traditionel italiensk vingård: arkitektur, druevalg osv., og det er der kommet nogle meget elegante vine ud af.
    Perticaias Sagrantino di Montefalco 2003 har fået tre glas i Gambero Rosso, og generelt er vinhusets Sagrantino-vine ikke så garvesyreholdige som dem hos Arnaldo Caprai (se postkortet ovenfor). Perticaias vine importeres af Vinens Verden, og en af dem har fået fem stjerner i denne uges smagning, se nedenfor.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vinfirma stiller spørgsmål
    Mogens Hallas, der har importfirmaet Winery.dk i Kirke Hyllinge, har fået en sjov idé. Til sit kundekartotek har han udsendt et spørgeskema med en række spørgsmål om tre ting: 1. Vine lavet af økologiske druer. 2. Vine med skruelåg. Og 3. Californiske vine.
    Spørgeskemaet fandt vi på nettet, og selv om vi ikke er kunder, tillod vi os besvare spørgsmålene.
    Mogens Hallas siger, at det var vi velkomne til, og det er alle andre også. Spørgsmålene finder man i denne uge ved at klikke her. Vi vil senere fortælle, hvad der kom ud af rundspørgen.
    Vi synes, at sådan en analyse må være et godt værktøj, og der er ingen tvivl om, at andre vinhandlere kunne finde på at gøre det samme.
    Dog savnede vi én ting i forbindelse med denne rundspørge: At man som tak for sin samvittighedsfulde og sveddryppende besvarelse af spørgeskemaerne deltager i lodtrækningen om en rejse for to til Californien ... :-)
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Den 60-årige italiener Guiseppe Penone er den sidste nye i rækken af kunstnere, som gennem tiderne har kreeret etiketter for Château Mouton-Rothschild.
    Italiensk kunst på etiketten
    I 1924 brød det berømte vinslot Château Mouton-Rothschild i Bordeaux med alle hidtidige regler for franske vinetiketter ved at lade plakatkunstneren Jean Carlu dekorere etiketten til slottets vin. Og det blev en etiket, der med sine kraftige farver og sin moderne stil vakte forargelse i den mere traditionelle del af den franske vinverden.
    I 1945 genoptog vinslottet ideen med de kunstneriske etiketter, og siden da er æren hvert år tilfaldet en ny kunstner. Picasso, Braque, Chagall, Dali og Warhol har alle kreeret etiketter – også en dansk kunstner er med i det fine selskab, nemlig Per Kirkeby, der fik lov til at boltre sig på årgang 1992 af den berømte rødvin.
    På Mouton-Rothschild 2005, der er den sidste nye årgang på markedet, har den italienske kunstner Giuseppe Penone øst af sine kreative evner. Han hører til kunstretningen Arte Povera (fattig kunst), som omfatter kunstværker udført i enkle og ydmyge materialer.
    Ved at klikke her kan man se samtlige de etiketter, som kunstnerne har udført gennem tiderne for Mouton-Rothschild.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Svensk bog om Languedoc
    Fire vinkyndige svenskere har slået sig sammen om at skrive en inspirerende bog om vinene fra Languedoc (Carlssons Bokförlag, 208 sider, 495 skr.).
    Teksterne er skrevet af Anders Levander, Bengt Rydén og Britt Karlsson, mens alle de mange fine farvebilleder er optaget af Britts mand, Per Karlsson.
    Bogen har som undertitel "Möten med Viner och Vinodlare i franska Södern", og den lever op til denne titel. Efter en indledning på 35 sider om "Frankrigs Californien" handler resten af bogen om besøg og smagninger hos 60 fremstående vinbønder, suppleret med en kortere gennemgang af yderlige 80 producenter.
    I Languedoc er der 1198 producenter med egen aftapning plus 152 kooperativer, så det er klart, at bogen kun præsenterer et lille udsnit, men det er helt bestemt et velvalgt udsnit.
,,,,,,,,,,,,,,,,
Spanierne har fået deres femte Pago
Ligesom Frankrig har sin AOC, så har Spanien sin DO (Denominación de Origen) – begge betegnelser henviser til, at vinen kommer fra et geografisk afgrænset område og opfylder en række kvalitetskrav.
Siden 2003 har spanierne også haft Vinos de Pago, den fineste appellation, som tildeles topvine fra enkelte vinejendomme, der selv producerer druerne til vinen.
For at få Pago-status skal vinhuset ifølge Decanter opfylde en lang række kvalitetskrav i forbindelse med dyrkning, høstudbytte og vinfremstilling. Desuden skal terroiret være helt specielt, vinhuset have internationalt ry og vinene kunne sælges til toppriser.
Indtil for nylig havde Spanien fire vinhuse med Pago-status: Finca Elez, Dehesa del Carrizal, Dominio de Valdepusa og Guijoso, der alle ligger i Castilla La Mancha. Nu har landet fået sin femte Pago, nemlig Navarra-vinhuset Julian Chivites 128 hektar store vinmark Señorío de Arínzano. Julian Chivites vine importeres af Sigurd Müller.
,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Så er årgangsskemaerne blevet revideret
VinAvisens årgangs-skemaer er blevet revideret, og ved at klikke på rækken af links til højre kan man komme til at se vores gode råd om, hvornår de enkelte årgange kan eller bør drikkes.
Allerede for et par år siden gik vi væk fra de gængse skemaer. Dem er vinverdenen nemlig vokset fra, og de ses efterhånden sjældent. Et dårligt år behøver nemlig ikke at give dårlige vine. De fleste topproducenter reducerer udbyttet, separerer skidt fra kanel, koncentrerer mosten helt legalt og tryller på den måde årets klimatiske dårligdomme væk.
I stedet giver vi nogle bud på, hvornår de forskellige vine kan drikkes. Vi koncentrerer os om vine fra områder med et ustadigt klima, og vi interesserer os for toppen af disse distrikters vine. Det vil sige fra 100 kr. og op.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Amarone - rødvine fra Valpolicella
Bordeaux's rødvine, hvidvine og Sauternes
Bourgognes røde og hvide Côte d’Or-vine
Rhônedalens rødvine fra nord og syd
Piemontes Barolo- og Barbaresco-vine
Toscanas Brunello, Vino Nobile og Chianti samt Supertoscanere
Spaniens rødvine fra Rioja og Navarra – samt
Vintage Port
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Italienerne vrede på Paris
    I uge 51 sidste år skrev vi om en forgyldt Paris Hilton, der gjorde reklame for en let perlende østrigsk hvidvin på dåse ved navn "Rich Prosecco". Vi spåede i den forbindelse, at folkene i det italienske Prosecco-distrikt ville gøre indsigelser imod østrigernes misbrug af deres navn.
    Det er nu sket. Italienerne har ikke så meget imod at se frøken Hilton kun iført guldmaling eller med store huller i badedragten, men de er rasende over, at hun bruger deres appellations-navn til en vin blandet med frugtsaft – og tilmed sælger produktet på dåse.
    Frøken Hiltons pr-folk siger, at dåserne slet ikke sælges i Italien. De blev lanceret ved et "mega-party" i de østrigske alper, hvortil den unge dame ankom pr. helikopter og erklærede, at drikken smagte "yummy".
    Prosecco-vinkomiteen i den italienske by Treviso finder, at drikken er en fornærmelse, og man vil nu indlede en retssag mod det østrigske firma.
    Efter sigende er der i løbet af fire måneder blevet solgt en million dåser med "Rich Prosecco".
,,,,,,,,,,,,,,,,,,........
44-43/08
,,,,,.........
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Finske Altia interesseret i Vin & Sprit
Altia Corporation, som ejes af den finske stat, er Finlands førende spiritusfirma og forventes i løbet af 2009 at blive det største i den nordisk-baltiske region.
I sine bestræbelser på at ekspandere har Altia et godt øje til det svenske statsejede Vin & Sprit, som er sat til salg. Som tidligere nævnt i VinAvisen ønsker den svenske regering at sælge Vin & Sprit i sin helhed, hvilket er en lidt for stor mundfuld for Altia, der højst sandsynligt kun er ude efter det svenske firmas vodkamærke, Absolut Vodka.
Altia ejer i forvejen Finlands bedst sælgende vodkamærke, Koskenkorva.
Foreløbig venter det finske firma i kulissen og håber på, at den nye ejer af Vin & Sprit vil være interesseret i en "udstykning".
...............
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt tre single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Single Malt


    Old Ballantruan The Peated Malt, Single Malt Scotch Whisky, Speyside Glenlivet, Skotland
    489,95 kr., Strandgården
    Denne kraftige whisky har en kompleks smag, der byder på både sødme og røg i tilpas mængde. En rigtig vintervarmer.


    Speyburn 10 Years Old, Single Malt Scotch Whisky, Speyside, Skotland
    229 kr., Amka
    En klassisk, ukompliceret og relativt let whisky med toner af kornmark i duften og en lang krydret eftersmag med et strejf af nødder. God til prisen.


    Tomintoul 10 Years Old, Single Malt Scotch Whisky, Speyside Glenlivet, Skotland
    319,95 kr., Strandgården
    En meget blid og næsten feminin whisky med en let duft og en rund og blød eftersmag. Den er sagen, hvis man ikke er så vant til at nyde whisky.
    ...............
,,,,,.........
>33/08
,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Det vrimler med gode flasker
Vores vinauktion er vist ved at slå sin egen rekord. I denne uge er der over 80 partier udbudt. Mange af dem er kun på én flaske, men der er også partier på 6, 12 og 24 flasker. I alt er der 258 flasker.
Klik på bjælken herunder, og kig på listen. Priserne er faktisk meget rimelige. Problemet er selvfølgelig, at det er mindstepriser, som uden tvivl vil blive budt op.
Når så mange finder frem til VinAvisens Vinauktion, skyldes det naturligvis to ting: VinAvisen har mange læsere, der er interesserede i god vin – og på denne auktion er der hverken salær eller gebyrer. Auktionen er gratis for både køber og sælger.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    Vi mindes Bjørn Engel
    Sidste lørdag døde Bjørn Engel efter lang tids sygdom. I et halvt århundrede stod han for et af Danmarks gamle vinfirmaer, Marinus Møller & Co., der ikke kun var et importfirma, men også et vinagentur. Bjørn Engel var således den lokale danske repræsentant for en række udenlandske vinfirmaer, og hans opgave var at introducere og sælge disses vine til danske vinhandlere.
    Igennem mange år havde Bjørn Engel en lang række tillidshverv i vinbranchen. Han var blandt andet formand for Vin-Sectionen fra 1967 til 1977 og i 1977 medstifter af V.S.O.D. (Vin- og Spiritus-Organisationen i Danmark), hvis formand han var fra 1977 til 1979. I Vinbranchens Blå Bog kan der læses mere om den markante vinpersonlighed, der nu ikke er mere.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har optaget forhandlingen af vinene fra to italienske vinhuse: Feudo di Santa Tresa på Sicilien og Moncaro i Marche.
    * Valuewine har optaget importen af vine fra Finca Ca'n Estella i det spanske Penedès.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,
    Roberto Lolli (f. 1964), der er direktør for Adriat Vinimport, siger selv, at det altid har ligget i kortene, at han skulle handle med vin.
    Han blev født i Napoli af mad- og vinglade forældre, men kort efter flyttede familien til København, hvor han voksede op. Han vendte dog igen og igen tilbage til Italien på lange sommerferier hos farmoderen i Abruzzerne, og her næredes hans interesse for landet og dets vine.
    I 70’erne blev Roberto Lollis forældre gode venner med ønologen Rino Moretti, der fik afgørende betydning for drengens interesse for vin. Moretti var dengang direktør for kooperativet Casal Thaulero, og han fortalte levende om fremstillingen af vin og nærede fascinationen.
    Ansporet af Rino Moretti startede Roberto Lollis far, Ettore Lolli, i 1979 Adriat Vinimport. Fra starten blev sønnen involveret i firmaet, og som færdiguddannet korrespondent i engelsk, fransk og italiensk startede han i 1985 på fuld tid, samtidig med at han studerede til HD i udenrigshandel.
    I denne periode medvirkede han til at opbygge og ændre det brede sortiment i firmaet. Store handelshuse blev skiftet ud med mindre eller middelstore producenter, der selv ejer marker, og dette betød, at en stor del af kundegruppen også blev ændret. Før bestod den af italienske restauranter og pizzeriaer, i dag omfatter den i høj grad også danske restauranter og vinhandlere. I dette arbejde var Roberto Lollis brødre, Paolo og Guido, til stor hjælp og inspiration.
    I 1995 blev Roberto Lolli direktør for firmaet, der i dag har seks ansatte, og han siger selv, at han føler sig meget privilegeret ved at kunne kombinere arbejdet med sin store interesse for vin og samtidig kombinere italiensk og dansk kultur.
    Privat er han gift med Rikke, der er HR-konsulent i TDC, og sammen har de pigerne Laura på elleve og Emma på otte. Ferierne går, ikke overraskende, til Italien.
    Adresse: Adriat Vinimport, Solsortvej 111, Postboks 611, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 86 37 47, e-mail: info@adriatvinimport.dk.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Ole Hannibal Bruun fra importfirmaet SobreSol har sendt os dette billede. Og nej, der er ikke tale om et batteridrevet vinglas, men derimod om et såkaldt chiquito, et lille glas, der kan rumme cirka 1 dl, og som ofte ses på barerne i de nordspanske regioner Vais Basque, Cantabria, Asturia og Galicia. Det blev oprindelig brugt til cider, men anvendes i dag også til øl eller som her til rødvin.
    Glassets popularitet i Nordspanien hænger sandsynligvis sammen med den spanske tapas-kultur, som hyppigt praktiseres før aftensmaden. Her går man fra den ene bar til den anden, snakker med vennerne, spiser tapas og nøjes derfor med et enkelt lille glas hvert sted.
    Chiquito-glassene kan købes hos SobreSol for 10 kr. stykket.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,....
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner. I alt blev det til 114 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Lavit, Segura Viudas, Rosado, Brut, Cava, Spanien
89 kr., Vinens Verden
En rigtig god cava, let og læskende og med et lille bittert bid. Glimrende som apéritif.


Rigas, Medium Dry Sparkling Wine, Riga, Letland
110 kr., Kikana
En dejlig mousserende vin med elegante og vedvarende bobler. Duften er svag, men smagen er fyldig med god frugt og en fin sødme. En vin, der bestemt også vil falde i de unges smag.




Hvidvin


August Kesseler, Riesling, Rheingau, Tyskland 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En halvtør og charmerende hvidvin, som vi egentlig ville udnævne til "terrassevin", hvis ikke det var for koldt til den slags. Vinen har en venlig sødme og samtidig friskhed på grund af den gode syre. Flasken har skruelåg – nu er tyskerne også ved at komme med på skruelågsvognen.


Misco, Tenuta di Tavignano, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Italien 2005
85 kr., Carlo Merolli
Elegant og meget lækker hvidvin med en blød, let krydret frugtsmag med toner af nødder. Verdicchio er en glimrende drue, der gror i den italienske Marche-region. Dens navn er afledt af ordet verde = grøn, og vinen kan da også have en svagt gulgrøn farve i glasset.


Villa Wolf, Dr. Loosen, Riesling, Pfalz, Tyskland 2006
75 kr., Vinens Verden
Dejlig alkohol-let (11%), frisk og læskende hvidvin med lækker frugt. En af den slags vine, som man vælger til et selskab, hvor man gerne vil være sikker på, at alle kan lide vinen. Flasken har skruelåg.


Enate, Chardonnay 234, Somontano, Spanien 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret tør hvidvin med en ren og frisk frugtsmag. I den mineralske smag er der nuancer af fennikel, æble og passionsfrugt.


Finca Flichman, Reserva, Chardonnay, Mendoza, Argentina 2006
54,95 kr., af og til 41,67 kr. ved 3 flasker, V&S Wine
Hvidvin med en meget markant fadsmag, der dog ikke formår helt at fortrænge den gode frugtsmag.




Rosévin


Il Rosé, Erik Banti, Toscana IGT, Italien 2006
65 kr., Carlo Merolli
Frisk og lækker rosévin med en flot farve, en flot duft og en lige så flot smag med krydrede toner. Vinen, der er lavet på 100% Sangiovese-druer, er glimrende til mad. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Perticaia, Montefalco Rosso, Italien 2005
138 kr., Vinens Verden
En fortræffelig rødvin med en dejlig duft og en fløjlsblød smag med krydrede toner og en indtagende sødme. Læs mere om vinhuset Perticaia i postkort nr. 14 ovenfor.


Nederburg, Manor House Collection, Cabernet Sauvignon, Costal Region, Sydafrika 2005
89,95 kr., Amka
Dette er en virkelig flot rødvin. Den har en dejlig duft og en bred, krydret smag med frugt og sødme. Den bør ledsage en stor bøf.


Dezzani, Villa Gaiano, Barbaresco, Italien 2004
99,95 kr., i denne uge (uge 3): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Let, saftig og meget venlig rødvin, der med sin bløde frugt er nem at drikke. Til tilbudsprisen en glimrende hverdagsvin.


Rooiberg Winery, Shiraz, Robertson, Sydafrika 2007
64,75 kr., på tilbud: 40 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen og Magasin
Perfekt rødvin. Den er simpelt hen lækker. Blød frugt, fin sødme, lang eftersmag. Og så er den ikke engang et år gammel. Prisen er yderst rimelig.


Luis Alegre, Crianza, Rioja, Spanien 2004
80 kr., Sobresol
Ultralækker rødvin, varm, blød og krydret og med afrundede fadtoner. Helt i top og til en yderst rimelig pris. Panelet gættede på en væsentligt højere pris.


Ciabatta, Erik Banti, Riserva, Morellino di Scansano, Italien 2005
142 kr., Carlo Merolli
En stor og lækker rødvin med vidunderlig ren, fyldig og dejlig frugt. Den harmoniske smag er blød og med mange facetter. Ciabatta betyder sutsko på italiensk, og vinen har fået dette navn, fordi marken har form af en sko. Som bekendt er ciabatta også navnet på et brød, der traditionelt har form og størrelse som en sutsko.


l’Insieme, Ca’Viola, Vino Rosso da Tavola, Italien 2001
315 kr., Tenuta del Pino
Denne enestående og modne rødvin fra Piemonte er lavet på hele fire druer: Pinot Nero, Barbera, Nebbiolo og Cabernet Sauvignon. Altså en drueblanding, der ikke er tilladt i de lokale appellationer. Vinen er derfor ”bare” en bordvin – en vino da tavola. Vinen er simpelt hen et vidunder. Den fylder hele munden med vinøst fryd – bred og blød. En supervin. Vinen kaster ret meget bundfald og bør dekanteres.


Robert Mondavi, Private Selection, Zinfandel, Californien 2003
124,75 kr., Skjold Burne
Rødvin med bred frugt, en masse krydderier, noter af valnødder, måske pinjekerner – og en let sødme. En ganske flot vin.


Vitiano, Falesco, Umbria, Italien 2006
79,95 kr., af og til på tilbud: 65 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Dejlig harmonisk rødvin, der udpræget skal skænkes til mad.


Pedrera, Monastrell / Shiraz, Jumilla, Spanien 2006
50 kr., Vinens Verden
Den har frugt og sødme. Den kræver ikke de dybe tanker. Men denne rødvin er fin som hverdagsvin. En hakkebøffevin til en rimelig pris.


Bacchus, Primitivo / Merlot, Tarantino IGT, Italien 2005
59,95 kr., SuperBest
Harmonisk og ret spændende rødvin med blød, saftig frugt og fint krydderi.


Telteca, Anta, Reserve, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
73,50 kr., Premier Cru
Vellavet og afrundet rødvin med en god duft og en blød frugtsmag med toner af (måske) tyttebær.


Trapiche, Oak Cask, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2005
64,95 kr., Amka
En lidt robust rødvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Uma, Shiraz, Mendoza, Argentina 2007
39,50 kr., Premier Cru
Ret let, ret enkel, saftig og lige til at gå til. Sådan er denne rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. En god hverdagsvin.




Sød vin


Castoro Cellars, Late Harvest Zinfandel, Paso Robles, Californien 2004
153 kr. for 50 cl; ved 12 flasker: 143 kr., Solarex
En meget spændende vin. Den er sød, men ikke SÅ sød. Den har masser af frugt – kirsebær. Og en masse krydderier – blandt andet kanel. Sikke en vin. Skænk den fx til en ikke alt for sød dessert. Eller til en blød ost, fx Magor (blandingen af Mascapone og Gorgonzola).




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.