Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 4
21. til 27. januar 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 1,,,,,,,,VinAvisen uge 2,,,,,,,,VinAvisen uge 3

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
04-05
,,,,,,,,,,,,,,,,
Høj pris får vinen til at smage bedre
Når man drikker vin, lader man sig i høj grad påvirke af den pris, som vinen koster. Det viser en nylig undersøgelse udført af forskere fra California Institute of Technology, hvor tyve forsøgspersoner ved en blindsmagning blev budt på en række forskellige vine. Hver gang, en ny vin blev hældt i glasset, fik forsøgspersonerne prisen at vide. Hvad de ikke vidste var, at to af vinene blev serveret to gange – første gang til spotpriser og anden gang til en høj pris. Hos samtlige deltagere i forsøget lød det, at de dyre vine så afgjort smagte langt bedre.
Under forsøget blev forsøgspersonernes underkastet en MRI (magnetic resonance imaging) af hjernen. Det er en særlig detaljeret skanning, som blandt andet bruges til kortlæggelse af neurologiske sygdomme.
Ifølge Scientific American viste skanningen, at aktiviteten i hjernens nydelsescentre øgedes hos deltagerne i forsøget, når der blev sat en høj pris på "snyde-vinene" i forhold til en lav pris, mens aktiviteten i smagecentrene forståeligt nok forblev uændret.
Troen på, at en dyr vin er bedre, kan således gøre underværker. Rapporten kan læses ved at klikke her:

Et fupnummer
Decanter har naturligvis også bragt ovenstående historie, og en række læsere har reageret på den. Blandt andet fortæller en Caroline Peacock om en veninde og hendes søster, der var blevet godt irriterede på deres far og bror, som førte sig frem med deres enestående vinkundskab.
De to unge damer hældte noget billig rødvin i en brugt flaske med en berømt etiket og proppede den så dygtigt til, at ethvert spor af forfalskningen var slettet. De dryssede oven i købet lidt støv på flasken og lagde den ned i faderens vinkælder.
Da flasken blev åbnet, fnisede de godt over faderens og broderens lovsang om den enestående vin. De var dog venlige nok til at afsløre deres fupnummer.

Endelig levering af vin til døren - i Sverige
Den svenske akoholkommission foreslår, at det også i Sverige fra og med den 1. juli i år skal være tilladt at købe vin og spiritus fra EU-lande og få den leveret ved døren.
Baggrunden for forslaget er en dom fra EU-domstolen, der fastslår, at det svenske forbud mod privatimport af alkohol ikke kan forsvares med argumentet om, at det skal holde forbruget nede eller beskytte unge imod vin og spiritus.
Den svenske kommission tror dog ikke, at der vil blive bestilt flere flasker via nettet af den grund. For dels er privatimport via nettet dyrt, dels skal varerne beskattes i Sverige – også selv om de allerede er beskattede i udlandet.

Nu gælder klassifikationen igen
Fire slotsejere i Saint Émilion gik som tidligere nævnt til domstolene, fordi deres vine blev degraderet ved revisionen af distriktets klassifikation i 2006. Det betød, at klassifikationen blev stillet i bero og faktisk ikke gjaldt.
Nu har en sidste instans, en domstol i Paris, talt, og slotsejernes klage er blevet tilbagevist. Dermed er den reviderede klassifikation atter trådt i kraft.
,,,,,,,,,,,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
Endnu fem vindistrikter til sommerferien
I sidste uge bragte vi ti forslag til vindistrikter, der var værd at besøge i sommerferien. En af vore læsere, Jesper Sleth, skriver, at man nu ikke skal tage til Sydafrika og Australien i sommerferien – med mindre man gerne vil fryse. Og det kan han nok have ret i. Men mange holder jo ferie lidt hen på efteråret, og så er det forår dernede, ikke for varmt og ganske dejligt.
Jesper Sleth skriver også: – Hvad er der galt med gode, gamle Tyskland?
Ja, Tyskland – naturligvis burde vi også have taget Tyskland med. Og Østrig og New Zealand og ...
Nå, men det kan nås endnu, så her kommer endnu fem forslag til vinøse feriemål:
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Moseldalen, Tyskland
    Dette er et af Tysklands absolut smukkeste vindistrikter, hvor de stejle skråninger, der er beklædt med vinmarker, flankerer den bugtede Mosel-flod. Besøg den hyggelige vinby Bernkastel med de mange bindingsværkshuse samt tvillingebyen på den anden side af floden, Kues, der byder på et spændende vinmuseum. ,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Wachau, Østrig
    Distriktet, der ligger vest for Wien, fremstiller ikke bare nogle af landets bedste hvidvine – det er også et af verdens smukkeste vindistrikter, hvor floden Donau slynger sig mellem stejle, vinklædte bakker. Her er der gamle klostre som Melk og Stift Göttweig, maleriske byer som Krems og Dürnstein og flotte borge.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Provence, Frankrig
    Alene navnet på det sydfranske distrikt emmer af kunst, krydderier, god mad og vin. Med sine mange små hyggelige byer, sin kyststrækning og sine skønne landskaber er Provence et af de mest populære franske ferierejsemål. Tidligere blev Provence betragtet som et roséland, men i dag fremstilles først og fremmest mange spændende rødvine.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Dourodalen, Portugal
    Hvis man holder af portvin, bør turen gå til Dourodalen, der er hjertet for fremstillingen af den berømte hedvin. Hvis man kommer om efteråret, kan man stadig være heldig at se vinbønderne trampe druerne med fødderne. Der fremstilles også fremragende rødvine i distriktet.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
    * Marlborough, New Zealand
    Det er på Sydøen, man finder Marlborough, landets største og mest berømte vindistrikt. Besøgene hos vinhusene kan krydres med vandreture, dykning og jagt. Det er også nemt at leje en mobilhome og selv køre rundt i det fantastisk smukke land.
    ,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,,
Alvorlig eksplosion dræber to
I torsdags indtraf der ifølge avisen The Sydney Morning Herald en kraftig eksplosion på vingården Drayton's Family Wines i den australske Hunter Valley. En gnist fra et svejseapparat antændte øjensynligt etanoldampe, hvorved der opstod en kæmpemæssig ildkugle, som dræbte både svejseren og vingårdens ejer, Trevor Drayton. Yderligere blev en medarbejder alvorligt forbrændt.
Arbejdere i vinmarken op til 5 km væk så ildkuglen og hørte trykbølgen, der ødelagde træerne omkring vingården.
Familien Drayton har arbejdet med vin på stedet siden 1853, og Trevor Drayton stod for vingården sammen med sine tre sønner, John, Trevor og Greg.

Forureningen i Napoli går ud over vinsalget
I medierne har man kunnet følge, hvordan affaldet gennem de sidste fire uger har hobet sig op i gaderne i Napoli.
Som et forsøg på at komme problemet til livs har den italienske regering ladet hæren agere skraldefolk i byen. Alligevel er der stadigvæk en dyne på hele 8000 tons affald.
Napoli ligger i Campania-regionen, hvor der fremstilles vin under 29 forskellige DOC'er (Denominazione di Origine Controllata). Og nu begynder vinproducenterne ifølge avisen The Independent at kunne mærke de forfærdelige forhold på pengepungen. Salget af vin er i løbet af den sidste måned dalet med 25%. Det slår dog ikke nedgangen i salget af områdets berømte Mozzarella-ost. Den ligger på hele 40%.
Årsagen er, at napolitanerne så vidt muligt holder sig inden døre, og at angsten for, at diverse føde- og drikkevarer er forurenede, breder sig. Turisterne har ligeledes vendt Napoli og omegn ryggen. Resultatet er, at mange af byens butikker midlertidigt har lukket og slukket.

Forbud mod alkoholreklamer på internettet
I sidste uge skrev vi om den franske avis, Le Parisien, der har fået en bøde på grund af en artikel om champagne. Ifølge dommen ansporede artiklen, der roste boblerne, til alkoholmisbrug.
Det var den franske forening mod misbrug af alkohol, l'Association Nationale de Prévention en Alcoologie et en Addiction (ANPAA), der havde lagt sag an. Og foreningen ligger ikke på den lade side. Ifølge Decanter har den også netop vundet en sag mod det hollandske bryggeri Heineken, der inden tre uger skal fjerne samtlige reklamer for sit øl fra bryggeriets franske webside. Overskrides tidsfristen, koster det Heineken dagbøder på 3000 euro (22.000 kr.). Bryggeriet har tænkt sig at appellere den absurde dom.
ANPAA advarer nu andre producenter af alkohol mod at reklamere for deres produkter på franske websider.
At foreningen overhovedet kan vinde den slags sager skyldes, at Frankrig har Europas strengeste lov, når det gælder alkoholreklamer – Evin-loven, som blev indført i 1991.

3288 smadrede flasker
Alene tanken om, at flere tusinde flasker mousserende vin bliver smadret, er et mareridt for enhver, der holder af bobler. Men det var ikke desto mindre, hvad der skete, da de belgiske toldmyndigheder beslaglagde 3288 flasker mousserende vin af mærket André fra det californiske vinhus Gallo.
På flaskerne stod der "Champagne", og den slags er forbudt, da navnet Champagne ifølge en EU-lov kun må figurere på flasker, der er fremstillet i den franske appellation af samme navn.
Ifølge Decanter har toldere overalt i Europa konfiskeret og dernæst smadret flere tusinde flasker mousserende vin i løbet af de sidste fire år – flasker, som alle illegalt har haft ordet "Champagne" på etiketten. Det drejer sig om bobler fra Argentina, Rusland, USA, Brasilien, Armenien og (minsandten) Etiopien.
Det skrækkelige syn af de mange flasker, der bliver knust, kan ses ved at klikke her:

Torres, Torre og andre tårne
Hos EU’s konkurrencemyndigheder var det ikke lykkedes Miguel Torres at få beskyttelse af sit navn imod angreb fra et antal spanske konkurrenter. Disse ønskede at indregistrere vinnavne som "Torre de Frias" og "Torre de Gazate". Miguel Torres gik derfor til EU-domstolen, som senere i år vil komme med en afgørelse.
,,,,,,,,,,,,,,,,
>15/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Masser af kælderprogrammer
    I sidste uge efterlyste vi et godt computer-program, der kan holde styr på flaskerne i en privat vinkælder. Denne efterlysning resulterede i en række mails, som vi siger tak for.
    Det viser sig, at der findes ret mange kælderprogrammer – alene på hjemmesiden Download.com findes der hele 82. Men det program, som de fleste er glade for, er Cellartracker, så lad os begynde med det:

    Cellartracker
    Dette program, der har op imod 45.000 brugere, skal ikke downloades. Man skal bare være online på nettet.
    Programmet er helt gratis, men man kan tilkøbe sig nogle ekstra services. Blandt andet kan man få adgang til en enorm og hastigt voksende database med over 450.000 forskellige vine, ligesom man kan notere sine egne vurderinger og kommentarer. På denne måde kan man hele tiden følge med i en vins udvikling – uden at åbne sine egne flasker, før de er klar. Eller man kan tjekke en vin, før man køber den. Programmet kan også udregne værdien af ens egen kælder – dog i dollars.

    Cork’d
    Endnu et online-program, hvor man opretter sin egen personlige profil på nettet, hvorefter hjemmesiden holder styr på ens vinsamling. Ydermere kan man føre en indkøbsliste, så man har en oversigt over vine, man gerne vil have fat i.
    En anden sjov funktion på siden er, at man som bruger kan invitere andre brugere til at være ens "drinking-buddies", som man så kan skrive sammen med og anbefale vine til.
    Siden er på engelsk, men hvis man har danske venner som drinking-buddies, så skriver man bare sammen på dansk.
    Programmet Cork’d er en del af et voksende amerikansk vin-netværk på internettet, Wine Library TV, hvor den ret utrolige Gary Vaynerchuk folder sig ud på en både humoristisk og lettilgængelig måde.

    Vinlageret 3.1
    Her er et danskudviklet program, som man kan downloade på prøve og åbne 100 gange, før man skal købe det for 175 kr.

    Vinkartotek
    Torben Svendsen, der er med i bestyrelsen af den store vinklub Sydjysk Vinselskab, har lavet programmet Vinkartotek, der kræver, at man har adgang til programmet Excel – som man dog kun behøver at have et elementært kendskab til.
    Vinkartotek er gratis, men Torben Svendsen vil være glad for at få en mail med kommentarer fra eventuelle brugere. Det vil stimulere ham til at lave fornyelser og forbedringer.
    ,,,,,,,,,,,,
    Open Cellar
    Et godt program med mange faciliteter inkl. online services og interaktive downloads. Vor læser Ulla Jacobsen skriver, at programmet ligger på den USB-nøgle, som Château Pontet-Canet sælger pr. postordre for 35 euro, og som ses på billedet til venstre. En anden læser, Klaus Juul Sørensen, skriver i øvrigt, at han er begyndt at oversætte programmet til dansk.

    The Wine Cellar Book
    Med dette program kan man vælge mellem tre sprog: engelsk, tysk eller fransk, men menuerne kan for størstedelens vedkommende sættes op på dansk.
    Programmet giver mulighed for både en god registrering af alle relevante data samt en fin grafisk oversigt over vinenes placering i kælderen. Det kan prøves gratis, og den registrerede udgave er billig. Dertil gives der meget fin support.

    The Personal Wine Curator
    Dette program fremhæver en læser som et godt stykke software. Det koster 250 kr.

    Vi siger tak
    til følgende for gode råd og henvisninger til programmer: Johnny Bisgaard, Ditte Hansen, Ole Hansen, Ulla Jacobsen, Per Kirk Jørgensen, Morten Kiernan, Søren Kongsted, Tobias Liechti, Knud Erik Messerschmidt, Jørgen Milton, Allan Vittrup Pedersen, Casper Pedersen, Steen Petersen, Peter Skat, Torben Svendsen, Henrik Starup, Klaus Juul Sørensen og Claus Tang-Holbek.

,,,,,,,,,,,,,,,,
46+3
....................
    En ny efterlysning
    Som det fremgår ovenfor gav det pote at efterlyse læsernes erfaringer med kælderprogrammer. Her kommer en ny efterlysning:
    En af vore læsere, Louise Olesen, har nogle steder set vinautomater, hvor man med et chipkort ladet med et bestemt beløb kan tappe smagsprøver fra mange forskellige flasker – indtil kortet er tømt.
    En anden læser, Claus Nissen, har tidligere sendt os billedet til venstre af en sådan maskine, optaget i enoteca’et i Greve in Chianti.
    Men, skriver Louise Olesen, hvis man nu vil købe en sådan maskine, hvor henvender man sig så? Og er der nogen i Danmark, der har erfaringer med disse automater?
    Det vil vi også godt have at vide, så vi håber at modtage nogle gode inputs til anker@vinavisen.dk.
    Sidste: Efter udsendelsen af denne VinAvis har to læsere givet os et tip om, at det er Theis Vine, der importerer disse maskiner. Vi går videre ad dette spor, men hører fortsat gerne om erfaringer med maskinerne etc.


,,,,,,,,,,,,,,,,
Fremgang for sydafrikansk vineksport
Det går fremad med stormskridt for eksporten af sydafrikansk vin. I 2007 slog den sin egne rekord med en stigning på 16% og dermed en eksport af mere end 300 millioner liter vin.
Antallet af aftagerlande er ligeledes øget. Hvor Sydafrika for blot fem år siden eksporterede det meste af sin vin til Storbritannien og Holland, er Tyskland, USA og Skandinavien nu også for alvor hoppet med på vognen.
Eksporten af rødvin er steget tre gange så meget som eksporten af hvidvin – et faktum, der har fået den sydafrikanske vinbrancheforening, WOSA (Wines of South Africa), til at løfte en advarende pegefinger.
Fortsætter udviklingen, er der risiko for, at der om kun to år vil være en direkte mangel på sydafrikansk rødvin, lyder det fra foreningen.
Mangelen vil ganske vist bevirke, at drueavlerne kan sætte prisen op for deres blå druer. Men da Sydafrika er en relativt ny spiller på den internationale vinscene, kan landet risikere at blive fortrængt fra markedet, hvis det ikke kan leve op til efterspørgslen.

Chip sladrer om stoffer i vinen
En enkelt lille chip, der indeholder et helt laboratorium. Det lyder utroligt, men er ikke desto mindre, hvad elektronikvirksomheden Philips har udviklet. Chippen skal ifølge videnskabsbladet NewScientist indgå i et lille håndholdt redskab, som kan afsløre præcis, hvilke stoffer forskellige fødevarer – heriblandt vin og andre drikkevarer – indeholder.
Redskabet, der blandt andet vil kunne oplyse indholdet af vand, fedt og salt samt diverse forurenende stoffer, er tænkt til brug for fødevareproducenterne, og prisen løber op i flere hundrede tusinde kroner.
Philips er dog i gang med at udvikle en billigere model målrettet forbrugerne. Og det vil så betyde, at enhver, der får et glas vin serveret i en restaurant, vil kunne tjekke nogle af de stoffer, som vinen indeholder.
,,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,.........
23 postkort fra Italien
I oktober 2007 var Anker på en vinøs tur rundt i Toscana og Umbria. Fra denne tur sender han nu i alt 23 postkort med venlig hilsen. De første fjorten bragte vi i uge 52, uge 1, uge 2 og uge 3. Her kommer de næste tre.
......................

...........
Castello delle Regines hovedbygning er en kæmpekasse fra 1500-tallet med overdådigt udstyrede sale.
    15. postkort fra Italien:
    Vil sætte Umbria på verdenskortet
    Castello delle Regine i Umbria er en kæmpemæssig landejendom på 398 hektar, skabt af Milano-advokaten Paolo Nodari og hans samlever, Livia Coltantonio.
    Der er først og fremmest et vineri med 80 hektar vinmarker og en række glimrende vine. Men der er også olivenlunde med 6600 træer, et stort jagtterræn, agriturismo med luksuslejligheder, en fornem restaurant og en farm med 300 fritgående køer af den hvide race Chianina. Alt sammen et besøg værd.
    Livia Coltantonio kørte os rundt i det pragtfulde landskab og slog fast, at det for Castello delle Regine og en lille håndfuld andre producenter i Umbria er et erklæret mål at sætte regionens vine på det vinøse verdenskort. Det skal nok lykkes, for der er både vilje og penge til det.
    Vinene importeres af Jens Wine & Spirits Agent, Magazzino og Munthes Vinimport.
...........

...........
I den kilometerlange allé op til vingården Tenuta la Badiola og dens fantastiske hotel skifter træerne taktfast mellem cypres og pinje.
    16. postkort fra Italien:
    Opkaldt efter havet – il mare
    I den allersydligste del af Toscana ligger Maremma kun et par timers kørsel nord for Rom.
    Maremma har ikke nogen fastlagt grænse – det er lidt ligesom når vi andre siger Nordjylland. Folk omkring byen Grosetto hævder, at Maremma kun er landet omkring byen med de to appellationer Montecucco og Morellino di Scansano. Andre lægger grænsen længere mod nord, så også appellationerne Bolgheri og Val di Cornia er med.
    Maremma er et herligt område, der ikke er så overrendt af turister som det øvrige Toscana. Hernede er der store sletter ud mod Det Thyrrenske Hav, inddæmmede og drænede siden 1828 og gennemskåret af lange alleer med pinjetræer og cypresser på række. Men der er også et stærkt kuperet landskab op mod Appenninerne, og det er først og fremmest her, vinen gror.
    Denne del af Maremma er et perfekt sted for dyrkning af druer. Vinden stryger ind fra havet, der har givet området navn – il mare er havet på italiensk – og den køler druerne og holder dem tørre. Men der er samtidig varmere end oppe i Chianti – gennemsnitstemperaturen ligger 4-6 grader højere, og ofte kan man høste fire uger før end i Chianti.
...........

...........
Op midt gennem bygningens tag går der en lang udvendig trappe. I de to skrå tagflader er der ovenlysvinduer skjult af lameller.
    17. postkort fra Italien:
    Arkitektur som turistmagnet
    I nærheden af den lille by Suvereto i Maremma besøgte vi det supermoderne vinhus Petra fra 1997, tegnet af arkitekten Mario Botta. Bag det står en af Italiens store byggekonger, Vittorio Moretti, der har gjort sig til specialist i at bygge vinhuse – han har netop fuldført nr. 122. Foruden Petra ejer han vinhuset Tenuta la Badiola i Maremma samt to spumante-vinhuse i Franciacorta, Bella Vista og Contadi Constaldi. Plus to luksushoteller.
    Petras vinhus minder i sin arkitektur om de gamle inderes astronomiske observatorier, og man har valgt den spektakulære form for ganske enkelt at sætte Maremma på landkortet. Med arkitekturens hjælp vil man skabe interesse for vinen og trække turister til denne ret ukendte del af Toscana.
    Huset er bygget ind i en bjergside, og alt er lagt til rette, så druer og most føres gennem produktionen ved tyngdekraftens hjælp.
    Vi smagte husets vine og faldt blandt andet for Ebo og ikke mindst Petra, hvor 2004-årgangen er fantastisk. Den er en af Italiens store vine og på vej til tre glas i vinguiden Gambero Rosso.
    Flere billeder af det spændende byggeri bragte vi i uge 46 sidste år.
,,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
Nem genvej til 500 VinAviser
Vi ved, at mange af vore læsere er glade for vores søgefunktion, der gør det muligt at "slå op" i over 500 gamle VinAviser. Søgefunktionen virker udmærket, men den har et handicap: Man kan kun søge på et enkelt ord eller på en præcis streng af ord, fx "For og imod egespåner". Man kan ikke søge på flere forskellige ord, fx "egespåner frankrig forbrugere".
Nogle af vore læsere har imidlertid fundet ud af, at Google kan hjælpe. Søger man på ordene og tilføjer ordet "vinavisen", så slår Google op i vore tidligere VinAviser.
Denne funktion har i en måned været blokeret hos Google, fordi vi – uden at vide det – havde gjort noget, som Google ikke kan lide. Vi havde efter et mindre godt råd fra en edb-nørd lagt nogle skjulte søgeord ind på vores velkomstside og var kommet i karantæne hos Google. Fy, skamme.
Nu er vi atter sluppet ud af den pinlige situation, så vore læsere kan igen bruge den smarte genvej til ældre stof.
,,,,,,,,,,,,,,,,
...........
Euphronius’ vinkrukke er fremstillet af terrakotta og måler hele 66 cm i diameter. Efter tredive år i Metropolitan Museum of Art på Manhattan i New York vender krukken nu hjem til Italien.
    Kæmpekrukke til vin og vand
    Oldtidens grækere blandede næsten altid vinen op med en større eller mindre portion vand, så den havnede på en alkoholstyrke på mellem 3 og 6%.
    Vinen blev blandet i kæmpestore krukker, hvoraf et berømt eksemplar befinder sig i Metropolitan Museum of Art på Manhattan i New York. Euphronius’ krukke kaldes den 2500 år gamle krukke efter den græske kunsthåndværker, som har bemalet den.
    Nu må amerikanerne ifølge Decanter imidlertid vinke farvel til klenodiet, der af mange bliver regnet for USA’s fornemmeste vinøse genstand.
    Italienerne har nemlig længe hævdet, at krukken, som det amerikanske museum købte i 1972 for et beløb svarende til 5 millioner kr., oprindelig blev stjålet fra en grav i etruskernes dødeby Cerveteri nær Rom. Nu har de krævet at få krukken – samt tyve andre påståede tyvekoster – leveret tilbage, og det har de fået.
    Den hjemvendte vinkrukke bliver i første omgang udstillet i Quirinale-paladset i Rom.
,,,,.........
La palla di pelle di pollo
I sit ugentlige nyhedsbrev fortæller Carlo Merolli om en italiensk remse, der kan bruges ved en spiritusprøve.
Remsen fortæller, at Apelles, søn af Apollon, lavede en bold af hønseskind, og at alle fisk kom op til overfladen for at se denne bold af hønseskind, som var blevet lavet af Apelles, søn af Apollon. På italiensk lyder remsen:
Apelle figlio d'Apollo fece una palla di pelle di pollo.
Tutti i pesci venirono a galla per veder
la palla di pelle di pollo fatta da Apelle figlio d'Apollo.
Det er ikke den højeste digterkunst, men rimet har fundet vej til youtube, så man kan øve sig på udtalen. Klik her og lyt!

Skomager bliv ved din læst
– Først i gymnasieårene blev det klart for mig, at guden Apollon ikke havde nogen søn, der hed Apelles, skriver Carlo Merolli.
– Apelles (356-308 f.Kr.) var en berømt græsk maler, som var tilknyttet Alexander den Stores hof. Han kunne lide at udstille sine værker offentligt og gemte sig i nærheden af dem for at høre, hvad folk mente om dem.
– En dag kom der en skomager, som begyndte at kritisere et af Apelles billeder: Den ene sko var tegnet skævt, og den anden havde et snørehul for lidt. Da skomageren var gået, rettede Apelles skoene på maleriet.
– Dagen efter kom skomageren igen forbi og gav sig til at kritisere benene og kroppen og andre dele af billedet. Apelles gav sig til kende og råbte: "Skomager bliv ved din læst!"
Læsten er et fodformet redskab, som skomageren bygger sine sko over.
,,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
Sommelierer – se her!
Sopexa er i gang med at forberede en stor smagning af Bourgogne-vine. Endemålet er at præsentere vine, som danske sommelierer har udvalgt, på en særlig hjemmeside.
En række dygtige sommelierer har allerede meldt sig, men der er indkommet så mange vine, at det er nødvendigt at sætte flere tropper ind. Så hvis du arbejder som vintjener eller sommelier i en restaurant – og hvis du har lyst til at smage en masse god bourgogne – så har Sopexa brug for dig.
Smagningen foregår på Nordatlantens Brygge i København den 6. februar kl. 9.30. Smagningen afbrydes, mens der spises frokost, og efter smagningen kommer der nogle vinskribenter, som også skal smage vinene med henblik på en række artikler.
Skriv en mail til Dorte Pontoppidan hos Sopexa, eller ring til hende på tlf.: 33 73 05 04.
,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
War on whisky fakers
Ifølge jungletrommerne i diverse whisky-blogs på nettet sælges der en masse forfalsket whisky på auktionssiden Ebay.
Især italienske udbydere siges at være meget aktive og frække. De køber brugte tomme flasker, trykker falske etiketter i høj kvalitet og får endog fat på gamle kapsler for at få det hele til at se ægte ud.
Fx blev en gammel tom flaske Suntory Rare Old Whisky solgt på Ebay. Få uger senere blev den solgt igen samme sted forvandlet til en fuld flaske med banderole og hele udstyret.
Falske whiskyflasker på auktioner er blevet et stort problem, og derfor har behjertede folk oprettet en netside, hvorpå man kan finde en masse nyttige oplysninger – hvordan forfalskningerne bliver udført, hvem banditterne er, samt en e-mail adresse, hvortil man kan sende billeder og spørgsmål.
..............
    Vask hænderne i whisky
    Det britiske firma Royal Mile Whiskies har lanceret et nyt produkt, nemlig whiskysæbe. Mens whiskykenderne vasker hænder, vil de således kunne spekulere over, om sæben kommer fra Ardbeg, Benromach, Bruichladdich, Bunnahabhain, Glen Moray, Jura, Kilchoman eller Laphroaig.
    De otte forskellige sæber er håndlavede og tilsat en ordentlig "dram of malt", og via firmaets hjemmeside kan de købes for 3,95 pund pr. stk. (ca. 44 kr.). På hjemmesiden finder man sæberne, når man opsøger det enkelte destilleris produkter.
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt fire whiskyer, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Blended


    Teacher’s Highland Cream, Skotland
    129 kr., Interbrands
    Der er urter, toffee og nødder over smagen af denne dejlige og uhøjtidelige whisky. Den har en lang, blød eftersmag og er rigtig god til prisen.




    Single Malt


    Laphroaig Quarter Cask, Single Islay Malt Scotch Whisky, Skotland
    349 kr., Interbrands
    Røg, røg og atter røg præger både duft og smag af denne fortræffelige whisky, der lige er sagen ... hvis man altså er til det røgede. Et par dråber vand fremhæver smagen på bedste vis.


    Tomintoul 27 Years, Single Malt Scotch Whisky, Speyside Glenlivet, Skotland
    974,95 kr., Strandgården
    En helt fantastisk og let drikkelig whisky med en lidt sherryagtig smag og toner af tørrede frugter. Eftersmagen er utroligt lang.


    Tomintoul 16 Years, Single Malt Scotch Whisky, Speyside Glenlivet, Skotland
    489,95 kr., Strandgården
    En fin, behagelig og let røget duft stiger op fra glasset, når man lugter til denne whisky. Smagen er en skøn forening af malt, tobak og krydderurter. Kom endelig ikke vand i – det vil slå denne whisky i stykker.
    ...............
,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Der er gang i den
Mens denne VinAvis bliver sendt på gaden, afgøres salget af over 40 ædle vine i VinAvisens Vinauktion. Så de ryger ud af den lange liste. Men der er stadig fremragende flasker til rimelige begynderpriser til salg i denne og næste uge – vine som Château Mouton Rothschild, Château Rausan-Segla, Château Calon-Segur, Château Grand-Puy-Ducasse, Château Grand-Puy-Lacoste, Château La Tour Carnet, Château Leoville Poyferré, Château Poujeaux, Château d’Yquem og Les Forts de Latour. Plus australske Amon-Ra, Champagne Jacques Selosse og Quinta do Noval Nacional.
Jo, der er virkelig kommet gang i vores auktion, blandt andet fordi der hverken er salær eller gebyrer. Auktionen er gratis for både køber og sælger. Klik på bjælken herunder, og se udbuddet.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Vi mindes Henning O’Strit
Den 10. januar døde Henning O’Strit. Han ville være blevet 90 år om et par måneder.
Som ung lovende journalist på B.T. bankede Henning O’Strit en dag på chefredaktørens dør og foreslog, at bladet skulle bringe anmeldelser af mad og vin. Chefredaktøren rystede på hovedet og snerrede: "Hvordan kan du tro, at der er nogen, som gider at læse om, hvad du æder og drikker?"
Det opfattede Henning O’Strit som et ja! Og sådan begyndte dansk vinjournalistik for alvor.
Med skarp og velformuleret pen fortalte han ikke bare B.T.’s læsere, men hele Danmark om, hvad der var godt, og hvad der var skidt. Især portvin og maltwhisky var godt. Vinlandet Portugal var et langt kærlighedsforhold. Og en god malt sagde han aldrig nej til.
Han påstod, at man kunne smide ham ud med faldskærm og bind for øjnene et hvilket som helst sted i Skotland, og når han smagte den lokale malt, ville han kunne fortælle, hvor han var.
Masser af vinbøger blev det til. Bøger der på grund af det smukke sprog stadig kan læses med fornøjelse.
De sidste 25 år boede Henning O’Strit i den lille by Callas i det provencalske bagland.
Henning O’Strit var på alle fronter en spændende og farverig person. Der var altid en god historie i hans selskab. Vi er mange, der vil mindes dem.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der går næppe en uge, uden at vi lægger en ny vinimportør ind i VinAvisens database og sætter firmaets netside på vores liste med links – her er der i skrivende stund cirka 525 links til store og små firmaer (og sikkert også til nogle døde firmaer). Vi har ikke gjort det hidtil, men egentlig burde vi også nævne de nye firmaer under denne rubrik, så lad os begynde med ugens "tre nye drenge i klassen":
    * Tosmose Vinhandel, Tosmosevej 9, Ørre, Herning, er ny vinimportør, www.tosmosevinhandel.dk.
    * Viniversa, Rønneallé 23, 3450 Allerød, er ny vinimportør, www.viniversa.dk.
    * Winetrader, Elverhøj 36, 3300 Frederiksværk, er ny vinimportør, www.winetrader.dk.
    * Distinto Vinimport har optaget importen af vinene fra Castellare di Castellina og Rocca di Frassinello.
    * Globus Wine har overtaget importen af vine fra det italienske vinhus Fratelli Martini.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,..
>30/08
......,,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
.....
,
    Jonas Laulund (f. 1973) blev "slotsejer" i august 2000. Sammen med to venner og kollegaer i branchen, Brian Green og Anders Qwist, overtog han vinfirmaet "Vinslottet i Greve". Siden har firmaet gennemgået en markant udvikling. Leverandørkredsen tæller nu godt 60 producenter fra elleve lande, og der er sat fokus på små private vinproducenter, gerne i alternative vinlande. Vinslottet repræsenterer således Fromm Winery i Schweiz og Ella Valley Winery ved Jerusalem.
    Med i sortimentet er også produkter fra Maxim’s de Paris – chokolade, delikatesser og champagne – og fra Salvagno i Valpolicella, der går for at være en af Italiens bedste producenter af olivenolie.
    Jonas Laulund startede allerede som skoledreng med et job i Knud Jørgensens Vinhandel, og da han i 1993 var blevet student fra Niels Brock's Handelsskole, gik vejen som vinhandlerelev til H.J. Hansen. Samtidig tog han HD i enkeltfag på Handelsskolen.
    Fem dage efter, at han var blevet udlært hos H.J. Hansen, rejste han til Bordeaux for at arbejde hos en af Bordeauxs største négocianter, Maison Ginestet. Her var han assistent for eksportdirektøren med ansvar for Japan og resten af Østen.
    Sideløbende med dette arbejde deltog han i "Bordeaux Wineclub", der holder møder og smagninger med Bordeauxs slotsejere og ønologer, ligesom han tog "Cours de Degustation et d´Oenologie" ved vininstituttet CAFA i Bordeaux.
    Hjemme igen stod H.J. Hansens parat med et job, der hurtigt satte Jonas Laulund i stolen som indkøbs- og produktchef - indtil lysten til at få foden under eget bord altså gjorde ham og hans to med-musketerer til "slotsejere".
    Når tiden ikke bruges til vin, der er hans store hobby, løber han. Han løber hver dag - og langt!
    Adresse: Vinslottet i Greve, Håndværkerbyen 42, 2670 Greve, tlf.: 43 69 11 62, fax: 43 69 11 65, e-mail: jonas@vinslottet.nu.
.,,,,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    VinAvisen er ikke ene om at opfordre læserne til at indsende vinøse billeder. Det gør australierne også på deres udmærkede dansksprogede netside for australsk vin – hvor billederne naturligvis skal have noget at gøre med emnet.
    Klikker man på "Læsernes egne billeder" i menuen, kan man blandt andet se dette billede, der viser en gammeldags "basket press" – en kurvepresse – der bliver tømt for drueskaller efter endt presning hos Craneford Wines i Barossa Valley.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 12, som fik fem stjerner. I alt blev det til 90 stjerner og i gennemsnit 2,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


La Grande Cuvée de Michel Arnould, Grand Cru Champagne, Frankrig
260 kr., ved 12 flasker: 250 kr., Solarex
Dette er Kvalitet – med stort K. En herlig champagne med fine bobler, en fint gullig farve efter indholdet af Pinot Noir, stadige bobler og en harmonisk og blød smag og eftersmag. En stor nydelse. Klasse!


Ferdinand Deloiselet, Brut, Champagne, Frankrig
199 kr., Vinens Verden
En rigtig dejlig champagne med fine bobler og en blød og lækker smag. Ikke kun fortræffelig som apéritif, men også som ledsager til en lettere ret.




Hvidvin


Le Vele, Mocaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Italien 2007
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
En fint krydret duft møder næsen fra denne dejlig hvidvin, og en tør, frisk og frugtagtig smag møder munden. Det er en fortræffelig vin, som egner sig til mange retter – eller til en frokost.


Alsace Blanc, Jean-Baptiste Adam, Reserve, Alsace, Frankrig 2006
54,95 kr.; på tilbud af og til: 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Tør, let krydret hvidvin, fremstillet på en blanding af de tre druer Sylvaner, Riesling og Pinot Blanc. En rigtig god madvin. Skænk den fx til en ikke alt for kraftigt smagende fiskeret. Den femte stjerne får den for den lave pris. Flasken har skruelåg.


Santa Carolina, Chardonnay, Rapel Valley, Chile 2006
39 kr., Fakta
En lækker og harmonisk hvidvin med duft af eg og krydret honning. Smagen er fyldig og krydret og slutter med et tørt bid. En vin, der vil egne sig glimrende til kraftige retter med fjerkræ og tørre italienske oste. Den femte stjerne skyldes den yderst humane pris.


Lissandrello, Tenuta dell’Abate, Sicilien IGT, Italien
75 kr., Carlo Merolli
Vellavet hvidvin med en ren, afrundet frugtsmag og et vist mål af krydderi. Især velegnet til mad – fisk, skaldyr og lyst kød.


Craneford, Unwooded Chardonnay, Barossa Valley, South Australia, Australien 2006
69 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Denne vin lugter dejligt af kvæde, smørblomster og aromatisk grøn te, mens smagen er elegant med toner af grønne druer og med en fin sødme til slut. Prøv den til lette retter som salat, fisketerriner og grønne tærter.


Telteca, Anta, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina 2006
73,50 kr., Premier Cru
Hvidvin med en lidt fed smag med toner af grape og citrus.




Rødvin


Marmoreccia, Chianti, Italien 2005
88 kr., Vinens Verden
En ærlig og reel Chianti-rødvin med god frugt, tilpas syre og bløde tanniner. Glimrende til lettere kødretter, pasta, afskåret osv. – hele det italienske køkken.


Luis Alegre, Reserva, Rioja 2003
150 kr., Sobresol
Superlækker – en rigtig Rioja-rødvin med fint integreret fad og en liflig frugtsødme. I smagen er der også krydderier, blandt andet nelliker (syntes nogle af os).


Passomaggio, Sicilien IGT, Italien 2005
115 kr., Vinens Verden
Denne rødvin på Nero d’Avola og Merlot har både karakter og god harmoni mellem frugt, krydderi, tanniner og syre. Den vil være glimrende fx til lufttørret skinke, lød det fra et af smagepanelets medlemmer.


Nugan Estate, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2006
199,95 kr., SuperBest
Lækker og flot rødvin med herlig duft og en blød og spændende, kompleks smag med toner af nelliker og mange andre krydderier. Den har 15% alkohol, men virker ikke på nogen måde sprittet. Den kan sagtes drikkes nu, men kan også gemmes i flere år.


Château Tour Prignac, Cru Bourgeois, Médoc, Frankrig 2004
94,95 kr., Amka
En virkelig raffineret Bordeaux-rødvin, meget typisk både i duft og smag med elegant tørhed, blød frugt og diskret fadlagring. Meget vellykket. Mange af de oversøiske bamser kan godt gå hjem og lægge sig …


Ca’Viola, Brichet, Barbera d’Alba, Italien 2005
125 kr., Tenuta del Pino
Ka’Viola, ja, det kan hun (også selv om Ca’ på piemontensisk står for casa = (vin)hus). Dette er en herlig rødvin med fløjlsblød, saftig og fyldig frugt og fint krydderi. I smagen er der toner af blåbær, solbær, brombær …


Sondraia, Poggio al Tesoro, Toscana IGT, Italien 2005
250 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne elegante og meget flotte rødvin er lavet på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. I smagen er der fint krydderi og integreret fad. En flot vin. Vinen kan godt ligge nogle år endnu.


Erik Banti, Morellino di Scansano, Italien 2006
69 kr., Carlo Merolli
Saftig rødvin med dejlig duft. Oplagt til en god pastaret – eller en frokost.


Wehrhof, Heidesheimer Schloss, Schwarzriesling, Pfalz, Tyskland 2005
65 kr., Perlevin.dk
Let og venlig rødvin uden ret meget syre og med en fin sødme. Prøv den fx til noget fjerkræ. I uge 2 skrev vi om druen Schwarzriesling og slog fast, at den overhovedet ikke er i familie med den grønne Riesling, men derimod identisk med Pinot Meunier, som er en af de tre druesorter, der benyttes til champagne.


Santa Christina, Reservado, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2006
44,95 kr.; af og til på tilbud: 36,67 kr. ved 3 flasker, V&S Wine
En hverdags-rødvin med en pæn Cabernet-smag.




Sød vin


Campogrande, Bertolino, Moscato d’Asti, Italien
60 kr., Italian Wines
Let og sliksød hvidvin med fine bobler. Man skal ubetinget kunne lide en meget sød vin. Kan man det, er den all right.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.