Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Chile og Argentina

10 postkort fra Vinland
..............

    Postkort fra vinland: Argentina, uge 14, 2003
    Carlos Tizio er teknisk direktør i Bodegas Norton og en af de største kapaciteter i det argentinske Mendoza. Han er uddannet på de bedste udenlandske vinuniversiteter og har bragt en masse viden til området - til glæde for Norton, men også for alle andre kvalitetsbevidste producenter.
    Da vi mødte ham, fortalte han, at både han selv og de fleste af hans kollegaer i Mendoza bruger upodede vinstokke lige som i Chile. Og det til trods for, at vinlusen forlængst har taget ophold på den argentinske side af Andesbjergene. (Læs om vinlusen Phylloxera i vores VinABC).
    - Nogle påstår, at vinlusen ikke er et problem, fordi man oversvømmer vinmarkerne ved kunstvanding. Men det er ikke rigtigt, siger Carlos Tizio. - Når vinlusen ikke angriber i Argentina, skyldes det, at jorden er meget sandet, og at vinlusen simpelt hen ikke kan finde sprækker mellem de tæt sammenkittede sandskorn. Det samme er jo tilfældet på sandmarkerne ved Rhôneflodens delta og i det portugisiske Colares.
    Carlos gik i kælderen for at hente noget ti år gammel vin for at vise, at god argentinsk vin også udvikler sig til det bedre. Vi var imponerede og vil uden tøven sammenligne med det bedste fra den gamle verden.
..............
    Postkort fra vinland: Argentina, uge 14, 2003
    Julio Lasmatres fra Terrazas de los Andes i Mendoza var midt i vinhøsten, da VinAvisen kom forbi.
    - Det ligner en gentagelse af sidste års kanonhøst, siger Julio, - og den var den bedste i tyve år. Ja, lad mig bare sige: den bedste nogensinde.
    - Årgangen 2002 er en supervin. Den ligger i kælderen, og jeg kan kun anbefale, at man sikrer sig så meget, som man har mulighed for, mens tid er.
    - Det ser mindst lige så godt ud i år, siger Julio Lasmatres. - Eneste lille minus er, at det måske har være for tørt, og at vi derfor ser nogle "rosiner" på nogle af klaserne (se billedet til højre).
    - Nej vi taler ikke mere om krise. Nationalt kunne det gå meget bedre her i Argentina, men vinmæssigt er vi svære at konkurrere med på grund af devalueringen og det høje kvalitetsniveau.

a .a.... .a....

.....
    Postkort fra vinland: Argentina, uge 15, 2003
    Septima er det første vinhus, man møder, når man har krydset Andesbjergene ad inka-indianernes gamle vej. På lang afstand ligner bodegaen en borg. Lidt tættere på fornemmer man inka-arkitekturen, og helt tæt på står Ricard Raventos og byder velkommen som på billedet her.
    Septima er et helt nyt vinhus, ejet af den spanske Raventos-familie med Cava-huset Codorníu som flagskib og med Masia Bach, Raimat og Bilbainas i porteføljen. Det argentinske vinhus er nummer syv i "stalden" - derfor navnet Septima.
    Ricard Raventos er kommet til Mendoza med det ene formål at lave top-rødvin, og alt på stedet er super-hightec med nyeste teknik og nye franske egetræsfade fra gulv til loft.
    Vi blev inviteret indenfor til grillede argentinske bøffer, og Septimas Malbec hjalp bøfferne på vej. Kombinationen var minderig.
    Hjemme i Danmark importeres Septima af Det franske Vinlager.
a .a.... .a....
    Postkort fra vinland: Argentina, uge 15, 2003
    Arkitekten bag Catena Zapata er direkte blevet inspireret af den mexikanske Maya-arkitektur, og man skal lige vænne sig til, at der i den karakteristiske bygning gemmer sig et vinhus.
    Jeff Mausbach tog stolt imod. Han ved, man bliver imponeret. Indenfor var det som i et moderne museum. Vinifikations-afdelingen er gemt af vejen, men går man lidt tæt på enkelthederne, kan man se, at ambitionerne er voldsomt høje. Der lægges op til en nærmest hysterisk separering af godt og skidt. Omsorgen for druerne er på 1. cru-niveau.
    En stribe vine var klar til smagning. Først en Chardonnay, som ikke findes bedre - i hvert fald ikke i Argentina. Og derefter Catena Zapatas Cabernet og Malbec.
    Jeff Mausbach fortalte, at den ene af vinene har fået 93 hos Parker og 94 point hos WineSpectator - hvorefter en af de danske gæster omkring bordet supplerede: - Ja, og Christian Philipson har givet den 100 point.
a .a.... .a....
    Postkort fra vinland: Argentina, uge 15, 2003
    Under en tur ud i vinmarkerne kunne Jeff Mausbach på Catena Zapata fortælle om bodegaens eksperiment med at udvikle den perfekte Malbec, Argentinas "nationale" drue.
    135 forskellige kloner var plantet ud. De ti bedste var valgt til videre formering, og resultaterne var meget lovende.
    Jeff kunne også fortælle, at den Malbec, man generelt arbejder med i Mendoza, med årerne har fjernet sig meget fra den, der blev hentet i Bordeaux for mere end 150 år siden. Så i princippet kan man ikke sammenligne dem.
    Han forudså, at franskmændene kunne være interesserede i Catena Zapatas super-Malbec. Og de var da velkommen. Men de måtte selv sætte en vinlus-resistent rod på, for Catena Zapata bruger upodede vinstokke.
... a . --
    Postkort fra vinland: Chile, uge 16, 2003
    Thierry Villard, en fransk franskmand fra Frankrig, med femten års vinbaggrund i Australien, og nu på tiende år vinbonde i Casablanca, Chile.
    Vi sad i fruens rosenhave bag vineriet under skyggefulde træer og havde lige nydt fed stillehavslaks, mørt kød og hjemmelavet chokoladekage. Der var 37 grader, og vi bad Thierry forklare, hvorfor Casablanca er blev kaldt et "kolddrue-område".
    - I morges var der 7 grader, svarede han. - Hvor mange steder er der 30 graders forskel på blot seks timer? Og bare vent - om en time blæser det op ude fra Stillehavet, og på mindre end en time er temperaturen nede på under det halve.
    Thierry Villard var en af de første til at se mulighederne i Casablanca. Nu er der udsolgt, og jordpriserne er steget til at være de højeste i Chile.
    Når man alligevel ser store udyrkede stykker jord, skyldes det en desperat mangel på vand. Man har ikke som andre steder i Chile let adgang til smeltevandet fra Andesbjergene, men må tage til takke med brøndvand, som både er dyrt og rationeret.
    Hjemme i Danmark forhandles Thierry Villards vine af Chris-Wine.
... a . --
    Postkort fra vinland: Chile, uge 16, 2003
    Undurraga - med to rullende r’er - var vinhuset, som Dronning Margrethe besøgte på sin store Sydamerika-rejse som ganske ung. Det var vingodset, som man var stolt af at vise frem. Startet for fem generationer siden af en aristokratisk familie fra Baskerlandet.
    Vi mødte femte generation, Alfonso Undurraga. Han havde arrangeret en stor smagning i en meget central del af parken, som omslutter godset.
    - Lige her lå mit barndomshjem, fortalte han, - men et kraftigt jordskælv i 1980 fik det gamle hus i knæ. Vi har ikke tænkt os at genopbygge det, for ingen vil bo fast herude på landet. Vi koncentrerer os om at give vinen de bedste boligforhold.
    Og så viste han os en helt ny stor tilbygning, der så ud, som havde den ligget der i mere end hundrede år. Den var fyldt med nyeste teknik.
........................
    Postkort fra Vinland: Chile, uge 19, 2003
    Der var høstfest i Santa Cruz et par hundrede kilometer syd for Santiago - fest og farver, udskænkning fra boder, grillrøg fra alle hjørner og levende musik. Foran hotellet stod en lama med hat på.
    Lige uden for byen ligger Casa Lapostolle og i næste sving berømte Montes i læ af en stor bakke, som vinmarkerne kryber op ad. Det gør kvaliteten i Montes’ vine også.
    Vi fulgte vejen ud mod kysten og kom til Los Vascos. Franske Château Lafite ejer den ene halvdel. Den anden halvdel ejes af pengemanden bag Santa Rita, så det gamle vinhus er i gode økonomiske hænder. Direktøren, Claudio Naraujo, og vinmageren, Marco Puyõ, tog os med ud på det højeste sted, hvor vi kunne skue ud over herlighederne. Vi kunne mærke de friske briser fra havet.
    - Med Rothschild-familiens våbenskjold på etiketten må vi være kvalitetsbevidste i alt, hvad vi gør, sagde Claudio. Og som bevis lod han os smage hele linien fra den almindelige Cabernet Sauvignon, over Grande Reserve til kultvinen Le Dix. Det havde vi det rigtigt godt med.
........................
    Postkort fra Vinland: Chile, uge 19, 2003
    På vej op til Santiago drejede vi fra i Maipo-dalen og fulgte floden frem til det gamle vingods Tarapacá. Igennem en gitterport, et par kilometer frem, og et kæmpemæssigt vinlandskab lå for vore fødder. Bag nogle træer godsets bygninger. Smukt og majestætisk.
    En smagning var arrangeret under skyggefulde træer i parken, og da vi havde smagt de ti vine, var kødet på grillen klart. - Lad, som om det er jeres, sagde vores værter og slog ud med armene. - Er der nogle, der har lyst til at spille lidt golf, så har vi køller og vogne klar.
    Et par stykker gik til det første tee, men de opgav hurtigt. Første slag skulle ud og svæve 150 meter og helst lige, hvis man skulle finde bolden igen. Det var ikke for begyndere. Og heller ikke for viderekomne efter ti vine og en god frokost.
........................
    Postkort fra Vinland: Chile, uge 19, 2003
    Spanske Miguel Torres var en af de første til at se de store muligheder i Chile. Han gik i gang for cirka 25 år siden nede i Curico-området.
    Som noget nyt har Torres etableret en eksklusiv landevejskro, hvor det nye franske køkken fusioneres med friske chilenske råvarer. Torres vine dominerer kortet, men man kan også få alle kollegaernes.
    Direktør Jordi Viñals og vinmager Fernando Almeda tog imod. Høsten af Chardonnay var startet, men de var blevet nødt til at stoppe, fordi en række parceller ikke var helt modne. Eftersommeren havde drillet lidt, og det så ikke ud til, at det skulle gå lige så let, som det plejede.
    - Vi er jo ikke vant til, at vejret driller, sagde Fernando, - men vi klarer udfordringen”
    Det tvivlede vi ikke om.