Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Bordeaux

20 postkort fra Bordeaux
Vor redaktionelle medarbejde Mariette har være i Bordeaux for især at smage vine i appellationerne Bordeaux og Bordeaux Supérieur, som eksporterer cirka 60 procent af al vinen fra den store region. Hendes oplevelser har udmøntet sig i 20 postkort, som vi bringer her.
..............

.
    Før vi begynder:
    Se kortet over regionen Bordeaux
    Vi har fået fat på det meget overskuelige kort over Bordeauxs 57 appellationer, der ses til venstre. Klik på det, så åbner en pdf-fil i A4-format og i høj opløsning, lige til at printe ud.
    Er du fx med i en vinklub, så vil det være en god idé at fordele kortet ved en smagning, eller du kan måske printe en transparent til brug i en overheadprojektor.
..............

.......
Der bor cirka en million indbyggere i Bordeaux. Udsigten på billedet er taget fra det 129 trin høje klokketårn, Pey-Berland, som hører til kirken Saint-André.
    1. postkort fra Bordeaux:
    Et vue over Bordeaux by
    Enhver rejse til vindistriktet Bordeaux bør omfatte et besøg i selve Bordeaux by.
    I juni måned i år blev byen, der ligger ved Garonne-flodens breder, optaget på Unesco’s liste over verdens kulturarv, hvilket er fuldt ud velfortjent.
    I de gamle kringlede og charmerende kvarterer inde bag de snorlige boulevarder ligger den ene perlerække efter den anden af fine, gamle huse. Og langs floden finder man de imponerende paladser, som i dag efter ti års renovering fremtoner præcis som dengang i 1700-tallet, da de netop var opført.
    Men Bordeaux er ikke bare bygninger og sten – det er også en levende og pulserende by. Hvert år strømmer 2,5 millioner turister til byen for at shoppe i den livlige gågade Rue Sainte Catherine, slentre langs kajerne og spise friske fisk og skaldyr – og ikke mindst drikke herlig vin i lange baner.
..............

.....................
Den flotte væg, der består af vinflasker, afskærmer CIVB’s nye trendy vinbar. Vinene på kortet skiftes hver måned, så alle Bordeaux’s vinproducenter får mulighed for at få deres vin med.
    2. postkort fra Bordeaux:
    CIVB, en forening fuld af initiativer
    Bordeaux-distriktets cirka 10.000 vinproducenter og 57 kooperativer har deres egen vinkomité, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB, 1, Cours 30 Juillet), der yder medlemmerne vinøs rådgivning af enhver art og frem for alt markedsfører deres vine.
    Det årlige budget for markedsføring ligger på 21,5 millioner euro (cirka 160 millioner dkr.), og alene i 2007 er der søsat kampagner i seksten forskellige lande inklusive Japan og Kina. Hvis alt går vel, står Danmark for tur næste år.
    En ny webside med masser af information omkring bordeaux-vin har også set dagens lys. Og så har CIVB, der har til huse i elegante rammer i Maison du Vin de Bordeaux i byens hjerte, slået dørene op for en ny vinbar i stuetagen.
    I vinbaren kan man smage bordeaux-vine i stribevis til yderst rimelige penge. CIVB, der får flaskerne direkte fra medlemmerne, tjener nemlig ikke en krone på udskænkningen.
..............

.....................
L’Ecole du Vin har en række professionelle undervisere. Her er det britiske Jane Anson, der ud over at undervise også skriver om vin for blandt andet Decanter.
    3. postkort fra Bordeaux:
    På skolebænken hos CIVB
    Endnu et relativt nyt tiltag fra CIVB’s side er vinskolen l’Ecole du Vin, som ligeledes befinder sig i Maison du Vin de Bordeaux.
    Skolen tilbyder en række kurser af forskellig varighed, og vi fik en smagsprøve på det korteste af dem, der varer to timer og afholdes hver dag fra juni til september.
    Det korte kursus var fantastisk godt og kan varmt anbefales enhver, der ønsker en generel introduktion til Bordeaux-distriktet og dets vine, før turen går ud til slottene og vinmarkerne.
    Foruden masser af informationer kom der også vin på bordet som led i en spændende smagning, hvor underviseren benyttede sig af Le Nez du Vin, et sæt af små flasker med dufte, der typisk indgår i duften af forskellige vine.
    Ud fra flaskernes duft forklarede underviseren, hvilke processer i fremstillingen og modningen af vinene, der fremkalder duften af soja, nelliker osv.
    Yderligere informationer om kurserne kan hentes på skolens hjemmeside.
............................

.....................
Ifølge ostehandler og affineur Jean d’Alos har oste, der ligger og modner, det præcis som vin – de når et punkt, hvor de topper.
    4. postkort fra Bordeaux:
    Oste vasket i vin
    Turistkontoret i Bordeaux by har i de senere år givet initiativerne et ordentligt spark. Nu kan man blandt andet komme med på en guidet gourmettur rundt til nogle af de mange delikatesseforretninger, der har specialiseret sig i enten gåselever, chokolade, vin eller ost. Vi var med på én, hvor vi blandt andet besøgte ostemanden Jean d’Alos og hans butik af samme navn.
    Jean d’Alos handler ikke kun med ost – han regnes også for en af Frankrigs bedste affineurs, ostemodnere. Dybt nede under forretningen findes der nogle kældre fra et gammelt middelalderkloster, og hernede ligger ostene og modner.
    En affineurs job er at vide præcis, hvor længe de enkelte ostetyper skal modne og nøjagtigt under hvilken temperatur.
    Forretningen bugner af franske oste, hvoraf nogle er vasket i vin. Den, som Jean d’Alos står med på billedet, er vasket i Sauternes. Skorpen skæres jo af, før man spiser osten, men smagen af Sauternes er da for længst trængt ned i ostens bløde indre.
..............

.....................
Brasserie L’Orléans, der er et af de ældste brasserier i Bordeaux by, byder på såvel suveræne vine som glimrende fisk og østers.
    5. postkort fra Bordeaux:
    Restaurant med et smart vin-koncept
    Ejeren af Brasserie l’Orleans i Bordeaux har fået en smart idé, der spiller på alle prestige-tangenterne. Han tilbyder Bordeaux-distriktets vinslotte, at de kan have nogle af deres vine liggende i kælderen i særskilte aflåste rum med slottets navn på. Når så slotsejeren dinerer i restauranten med gæster og forretningsforbindelser, kan han gå ned med sin nøgle og hente en flaske op fra gemmerne – noget, der selvsagt tager kegler.
    De mindre fornemme vinslotte skal betale 15 euro (cirka 110 dkr.) i proppenge, hver gang de tager en flaske. De store, berømte cru-slotte derimod skal give restauranten en flaske magen til den, de tager, uanset hvilken årgang der er tale om.
    På den måde er Brasserie l’Orleans godt på vej til at få en diger vinkælderbeholdning med en masse fornemme flasker.
..............

.....................
Det er ikke kun askebæger-gulvet, der gør, at Magnum Wine er et besøg værd. Vinforretningen har et stort og spændende udvalg af vine fra hele verden.
    6. postkort fra Bordeaux:
    Et gulv fyldt med askebægre
    Bordeaux by har i stribevis af vinforretninger, hvis entusiastiske ejere gerne fortæller i timevis om vinen på hylderne. Det er også her, samlere af ædle Bordeaux-vine går på jagt efter lige netop den årgang, de mangler.
    Ofte er forretningerne elegant indrettede eller byder på sjove og anderledes indslag – som fx i den store vinbutik Magnum Wine, hvor ejerens samling af flere hundrede askebægre er udstillet under glasplader i gulvet.
    Det særlige ved askebægrene er, at de alle reklamerer for champagnehuse. Askebægre med navne fra andre vinhuse har ingen interesse, for – som den venlige sommelier i forretningen oplyste – så synes ejeren, at han er nødt til at begrænse sig.
    Læg mærke til, hvor fint klenodierne er inddelt alt efter farvenuance.
...........................

.....................
Ejeren af La Winery er meget interesseret i moderne kunst, hvilket den gigantiske skildpadde vidner om. Også inde i vinforretningen går vin og kunstværker op i en højere enhed.
    7. postkort fra Bordeaux:
    La Winery bryder med traditionerne
    Som regel har vinforretninger i Bordeaux stort set kun fransk vin på hylderne. Men det har La Winery i Médoc, som slog dørene op i marts i år, vendt op og ned på.
    I den 1000 kvadratmeter store vinforretning befinder der sig 40.000 flasker vin – og indholdet stammer fra alverdens vinlande.
    Det er vinproducenten og vinhandleren Philippe Raoux, der står bag La Winery, og han har investeret 20 millioner euro (cirka 156 millioner dkr.) i den gigantiske bygning af stål og glas.
    Der har allerede været flere rejste øjenbryn i Bordeaux’s traditionelle vinkredse over den uortodokse vinforretning, der sælger andet end fransk vin. Hos La Winery svarer man igen med, at det da giver franske vinproducenter og vinbranchefolk en enestående chance for at smage, hvad de oversøiske konkurrenter fremstiller – og måske endog lære noget af det.
..............

.....................
Hver dag mellem kl. 12 og 13 byder La Winery på "l’heure rosé", rosé-timen, hvor man kan smage et særligt udvalg af rosévine.
    8. postkort fra Bordeaux:
    Find din vinstil med La Winery
    La Winery er langt mere end en vinforretning. Det er et helt vincenter, hvor man blandt andet kan deltage i diverse vinsmagninger lige fra de basale, hvor man lærer at slynge vinen rundt i glasset, til tema-smagninger for nørder.
    Hvis man er i tvivl om hvilken type vin, man bedst kan lide, kan man i samarbejde med en af La Winerys specialister finde frem til sit "vintegn". Efter en særlig smagning, hvor alle ens sanser sættes på en prøve, bliver resultaterne behandlet af en computer, hvorefter man får man sit "vin-tegn" at vide.
    Man kan fx være til vine, der er "trendy" – uhøjtidelige vine, som typisk deles med vennerne i festligt lag – eller til "gourmet-vine", som betegnes som superlækre, let opulente og sødmefulde.
    Efter smagningen får man en liste i hånden over de vine, som vil falde i ens smag. Og så er det ellers bare at gå på jagt i La Winerys store vinbutik.
..............

.....................
Mange små vinproducenter benytter sig af markederne i Bordeaux by og i regionens øvrige byer til at få solgt et par ekstra flasker.
    9. postkort fra Bordeaux:
    Festligt marked med vin og delikatesser
    Hver søndag formiddag afholdes der et gigantisk delikatessemarked ved Quai des Chartrons langs Garonne-floden i Bordeaux by. Tidligt om morgenen stiller bønderne fra omegnen deres boder op, og et par timer senere bugner boderne af oste, brød, slagtervarer, grønsager og frugt.
    Flere vinhuse og spiritusproducenter ser også deres snit til at få lidt ekstra omsætning ved at præsentere deres produkter.
    Det, som ægteparret bag banneret med ordene Clos d’Armagnac sælger, har trods navnet intet med brændevinen Armagnac at gøre. Det er rødvin, der er i flaskerne.
..............

.....................
Ved den årlige bedømmelse af vinene fra appellationen Bordeaux og Bordeaux Supérieur er der gerne 2-3% af vinene, som ikke slipper igennem.
    10. postkort fra Bordeaux:
    Smagelokale med spionglas
    Bordeaux og Bordeaux Supérieur er med deres 65.000 hektar den største af Bordeaux-distriktets 57 appellationer.
    Hvert år tages der ved en blindsmagning stilling til, om den nye årgang fra de i alt 6700 vinproducenter kan leve op til appellationernes krav og dermed få lov til at skrive Bordeaux på etiketten eller, hvor kravene er en tak højere, Bordeaux Supérieur.
    Smagningen foregår i det her viste lokale, og smageholdet består af en vinproducent, en ønolog og en négociant (vinhandler).
    Hævet op på et kateder sidder så en mand fra appellationsmyndigheden INAO og holder et skarpt øje med, at smagerne ikke snakker sammen eller kigger i hinandens notater – ligesom til en studentereksamen.
    Hvis en vinproducent vil være helt sikker på, at alt går fair til, når netop hans vine bliver bedømt, kan han kigge med fra et rum på den anden side af væggen til højre i billedet. Denne væg er – præcis som hos politiet – forsynet med et spionglas, som kun er gennemsigtigt fra den ene side.
..............

.....................
Ved "duft-skranken" i det nye besøgscenter Planète kan man lugte til flere vinøse dufte. Det gælder om at sniffe let og kun én gang – ellers bedøves lugtesansen.
    11. postkort fra Bordeaux:
    Nyt interaktivt besøgscenter
    For at gøre noget ekstra for vinturismen har Foreningen for Bordeaux og Bordeaux Supérieur netop åbnet et nyt besøgscenter, Planète, der i løbet af 35 minutter bringer de besøgende gennem fire audiovisuelle rum.
    Bagefter ved man meget mere om den store appellation, om jordbundsforhold og om vinfremstillingen i området.
    Til sidst på rundturen kommer man til en "duft-skranke", hvor man kan lette låget på en række rør med dufte, som typisk indgår i en vin. Ideen er så, at man skal prøve at gætte duften.
    Kniber det, så er svaret inden for rækkevidde – man skal bare skubbe det lille stykke træ ved siden af røret til side, så afsløres navnet på duften.
..............

.....................
Maskiner som denne med slanger og skæreredskaber er et almindeligt syn om efteråret i Bordeaux.
    12. postkort fra Bordeaux:
    Monstermaskinen kommer
    Arnold Schwarzenegger og Terminator kan godt pakke sammen, når denne monstermaskine ruller sig ud. Og det gjorde den en dag, hvor vi kom forbi vinmarkerne ud for Château Latour i Pauillac.
    Maskinens imponerende udstyr kan klare lidt af hvert. Her er den i færd med at klippe topskuddene af vinstokkene, så de ikke tager næring fra druerne. Men den kan også sprøjte mod vinmeldug – noget, der har været et udbredt behov for i Bordeaux og i resten af Frankrig i år. Som følge af den varme, men fugtige sommer har denne særlige svamp haft kronede dage.
............................

.....................
Château Grand Verdus, der blev opført i 1579, har været i en og samme families eje i fem generationer. Og arvefølgen er sikret med sjette generation i vuggen.
    13. postkort fra Bordeaux:
    Et slot med historiske rødder
    Siden 1820 har Château Grand Verdus været i familien Le Grix de la Salles eje. Slottet, der ligger i byen Sadirac 20 km syd for Bordeaux by, er et af de førende vinhuse inden for appellationen Bordeaux Supérieur, og det ejer i alt 87 hektar vinmarker, hvis druer hvert år forvandles til 660.000 flasker vin.
    I dag arbejder de seneste tre generationer sammen om vinproduktionen, der hovedsagelig består af rødvin.
    Yngste led i samarbejdet, Thomas Le Grix de la Salle, har introduceret hvidvin i slottets repertoire. Det skete i 2005 efter et ophold på New Zealand, og hans begejstring for de newzealandske Sauvignon Blanc-vine har så afgjort sat sit præg på slottets pragtfulde hvidvine.
    Vi spurgte de tre generationer bag det traditionsrige Bordeaux-slot om deres holdning til skruelåg. Og de var bestemt begyndt at tænke i de baner. En britisk vinimportør, der kun ville importere deres vine, hvis de blev forsynet med skruelåg, fik sin vilje.
    Herhjemme er det SuperGros, der importerer slottets vine.
..............

.....................
Den store grill er placeret op ad facaden på Château Pichon-Longueville – et slot fra 1800-tallet, som nu er blevet ført tilbage til fordums pragt af AXA-Millésimes.
    14. postkort fra Bordeaux:
    Bøffer stegt på kvas fra vinstokke
    De gamle familieejede slotte i Bordeaux har svært ved at klare skærene og ikke mindst arveafgifterne, som er så høje, at arvingerne ofte må skille sig af med familie-slottet.
    En række store firmaer står i så fald parate til at opkøbe slottene og fortsætte vinproduktionen. Et af disse firmaer er det store franske forsikringsselskab AXA-Millésimes, og et af de slotte, som firmaet har købt, er 2. cru-slottet Pichon-Longueville.
    Firmaet, der overtog slottet i 1987, har brugt store summer på at renovere det og bygge nye, flotte produktionsanlæg. Vi lagde vejen forbi, smagte slottets fantastiske vine og fik serveret glimrende bøffer til. Bøfferne blev i øvrigt stegt på en udendørs grill, hvor "brændet" bestod af kvaset, der bliver til overs efter beskæring af vinstokkene. Hos Pichon-Longueville er der intet, der går til spilde ...
..............

.....................
Denne smukke drueklase, der er i gang med véraison, hang på en vinmark, der hører til Château Lamothe-Vincent i Entre-Deux-Mers.
    15. postkort fra Bordeaux:
    Når druerne skifter farve
    Det var sensommer, da vi besøgte Bordeaux, og netop på det tidspunkt var det muligt at se et ganske særligt og meget smukt fænomen i vinmarkerne: le véraison.
    Ordet er fransk og afledt af udsagnsordet varier, som betyder at skifte. Og det er netop, hvad det drejer sig om – druerne forvandles fra små, hårde og grønne bær til egentlige druer med blårød eller gulgrøn farve, saft og sukker. Og det sker i løbet af ganske få dage.
    Man kan ikke sætte en præcis dato på, hvornår le véraison indtræffer. Det afhænger af vind og vejr, sol og varme samt af, hvor meget vinstokkenes løv skygger for druerne.
    En god tommelfingerregel siger, at høsten skal finde sted 45 dage efter le véraison.
..............

.....................
Vinmageren hos Château Pichon-Longueville forklarer, hvordan palstichylstrene med feromonerne virker. Hylstrene hægtes på ståltrådene, der holder på vinstokkene.
    16. postkort fra Bordeaux:
    Kønshormoner forvirrer insekterne
    Hos Pichon-Longueville forsøger man at undgå at sprøjte med gift mod diverse insekter. I stedet benytter man sig af "seksuel forvirring" i form af små plastichylstre med kvindelige kønshormoner, feromoner, som tiltrækker haninsekterne.
    Når temperaturerne når op på 16 grader, afgives duftstoffet. Haninsekterne søger mod de små depoter, får selv noget af stoffet på sig, de andre hanner tror, at de første hanner er hunner – kort sagt vild forvirring, der relativt hurtigt får bestanden til at skrumpe ind.
    For at få så effektiv en virkning som muligt har man ikke kun opsat plastichylstrene i vinmarkerne men også i buske og træer, der grænser op til markerne.
............................

.....................
Er man til østers, bør man lægge vejen forbi Arcachon, hvor den salte delikatesse nydes frisk fra havet – og helst ledsaget af et glas hvidvin fra Entre-Deux-Mers.
    17. postkort fra Bordeaux:
    Friske østers fra Arcachon
    Når franskmændene fra Bordeaux og omegn skal nyde sol, strand og vand, foregår det ofte ved Bassin d’Arcachon, en stor trekantet indsø ved Atlanterhavets kyst.
    Arcachon er dog også et mekka for den, der har hang til østers. Skaldyrene fås simpelt hen ikke bedre end hos de mange østers-producenter langs kysten.
    Vi besøgte La Cabane de l’Aiguillon, hvor man kan købe friske østers og enten tage dem med hjem eller nyde dem på stedet med udsigt til havet – og ikke mindst med en god flaske hvidvin fra Entre-Deux-Mers.
    Navnet Entre-Deux-Mers betyder "mellem to have" og hentyder til, at dette vindistrikt ligger mellem floderne Garonne og Dordogne (hent pdf-kortet).
    Netop vinene fra Entre-Deux-Mers skulle – ifølge flere franskmænd – stå perfekt til de salte østers. Den vin, vi smagte, stammede fra Château Vrai Caillou – den var glimrende, men forhandles desværre ikke i Danmark.
..............

.....................
Peter Jørgensen foran det idylliske Château de Haux, hvis første ejer var oberst Alfred Lamey, adjudant hos kejser Napoléon d. 3.
    18. postkort fra Bordeaux:
    Danske ildsjæle i Bordeaux
    Château de Haux i landsbyen Haux er med sine lyse facader af sandsten og høje sorte tag indbegrebet af et romantisk Bordeaux-slot.
    Ejeren er Aktieselskabet Franske Vingårde, stiftet af de danske brødre Peter og Flemming Jørgensen, og da selskabet købte ejendommen i 1985, var den en ren ruin med 20 hektar tilhørende vinmarker.
    Brødrene, der var fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen i Hellerup, brugte megen tid, energi og penge på at bringe 1800-tals slottet tilbage til fordums glans – og at gøre dets vine berømte viden om.
    I dag fremstår slottet som en arkitektonisk perle. Yderligere er to Bordeaux-slotte fulgt i kølvandet, og aktieselskabet ejer i alt 80 hektar vinmarker, hvis druer hvert år bliver forvandlet til cirka 600.000 flasker ualmindelig dejlig vin.
    Selskabet har flere tusinde aktionærer, men man kan stadig nå at komme med på vognen og drage fordel af de mange aktionær-tilbud. Se mere på selskabets hjemmeside.
..............

.....................
At fremstille vinfade af egetræ er et fint gammelt bødkerhåndværk. Kvaliteten af fadene afhænger blandt andet af, hvor træet har vokset, og hvordan bødkeren forarbejder det.
    19. postkort fra Bordeaux:
    Et fint lille vinmuseum
    Vinslottet Domaine de la Grave i Beychac et Cailleau et kort stykke vej uden for Bordeaux har været i familien Roches eje siden 1876.
    I 2003 realiserede femte generation af familien en mangeårig drøm om at åbne et vinmuseum med de utallige vinøse genstande, som var gået i arv fra generation til generation.
    Museet er ikke særligt stort, men det er bestemt et besøg værd. Da der har været bødkere i familien Roche, er der blandt andet indrettet et lille værksted, hvor man kan se alle de gamle redskaber og få en masse at vide om, hvordan et vinfad bliver til – hvilket foregår stort set på samme måde i dag som for hundrede år siden.
    Der er flere oplysninger (på fransk) at hente om både vinhuset og museet på adressen www.vignobleroche.com.
..............

.....................
Et tidligere medlem af vinproducent-familien Roche opfandt denne metaldims til opbinding af vinstokkene i sin vinmark. Han tog patent på opfindelsen, der dog er gået af mode for længe siden.
    20. postkort fra Bordeaux:
    Skytten bandt vinstokkene op
    Hvad i alverden er det? Sådan lød det uafbrudt, da vi blev vist rundt på Domaine de la Graves vinmuseum. Flere hedengangne medlemmer af familien Roche var nemlig rene Georg Gearløs’er, der gjorde den ene opfindelse efter den anden, og museet er derfor spækket med sjove og mystiske redskaber.
    Se fx de her viste metalhylstre, der for mere end hundrede år siden blev brugt til opbinding af vinstokkene i Domaine de la Graves vinmarker.
    Opbindingsgarnet blev lagt ind i hylstret, og en ende af garnet stak ud gennem et hul i den ene ende. Når man havde bundet enden af garnet fast ved den første vinstok, kunne man skyde genstanden ind og ud mellem de øvrige vinstokke og ad den vej hurtigt lave et smart opbindingssystem.
    Navette kaldte opfinderen metaldimsen, hvilket er det franske ord for den skytte med garn, som man skyder ind mellem de langsgående kædetråde i en væv.
..............