Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Postkort fra Rheingau

......................


................
Med glas i hånden nyder to af rejsens deltagere fra henholdsvis Storbritannien og Norge udsigten fra balkonen på det gamle vinslot Schloss Vollrads.
    25 postkort fra Rheingau og Nahe
    I august 2008 deltog Anker i en vinrejse i det tyske Rheingau og Nahe, arrangeret af Deutsches Weininstitut. I turen var der femten deltagere fra Danmark, Finland, Japan, Polen, Norge, Rusland, Storbritannien, Tyskland, Østrig og USA, og i løbet af fire dage fik de en lang række vinøse oplevelser og smagte en masse glimrende vine, næsten alle på druen Riesling. Disse oplevelser har Anker nedfældet i disse 25 postkort.
    ,.............,,
.......................

................
Siddende i en svævebane fra Rüdesheim til Niederwalddenkmal har man en god mulighed for at se, om de bestiller noget nede i vinmarkerne.
    1. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Rheingau er lig med Riesling
    Tyskland hører ikke til verdens store vinlande. Der kommer mere vin fra Frankrig, Italien, Spanien, USA, Argentina, Australien og Sydafrika. På årsbasis bliver det til cirka 140 millioner tyske flasker, leveret af cirka 68.000 vinbønder, hvoraf de 10.000 selv tapper.
    Regionen Rheingau, som vi besøgte, hører heller ikke til Tysklands største. Der er kun 3097 hektar vinmarker. Til gengæld dyrkes der Riesling-druer på hele 79% af markerne – ingen anden tysk vinregion går i så høj en grad ind for Riesling.
    Riesling spiller hovedrollen i tysk vin. Den dækker 21.197 hektar vinmarker. Derefter kommer druerne Müller-Thurgau (13.988 ha), Silvaner (5314 ha), Grauburgunder (Pinot Gris, 4413 ha), Kerner (4004 ha) og Weißburgunder (Pinot Blanc, 3491 ha).
    Tysk vin er i den sidste snes år blevet mere tørre eller halvtørre. I 1985 var 35,9% af de tyske vine trocken eller halbtrocken. I dag er det 59,8%.
    ,.............,,
.......................

................
Riesling-druen kan kendes på, at den er dekoreret med nogle små brune pletter. Disse druer, der er fotograferet i begyndelsen af august, er ikke helt modne.
    2. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Riesling er en af de fire store
    Riesling anses for at være en af verdens fire store hvidvins-druer – de tre andre er Chardonnay, Sauvignon Blanc og Muscat – og i Tyskland har druen sine stjernestunder.
    Tyskland står for 62% af al Riesling-vin i hele verden, efterfulgt af Australien (12,8%) og Frankrig, dvs. Alsace (10,1%).
    Under varmere himmelstrøg kan Riesling-vinene blive ret éndimensionelle, men i det køligere klima i Tyskland og Alsace har druen en meget lang modningstid, der udvikler en vifte af aromaer og en klingende syre. Det er ligesom med æbler fra vore nordiske himmelstrøg; de smager altid efter en bid mere.
    Man regner gerne med, at der går 100 dage mellem druernes blomstring og høsten. I Tyskland kan der går op til 128 dage, og der har været år, hvor druerne i Mosel ikke blev helt modne. Med det varmere klima har dette dog ikke været tilfældet i nyeste tid.
    ,.............,,
.......................

................
Kloster Eberbach ejes af den tyske stat Hessen. Hessische Staatsweinguter står der på glasset. Den statslige vingård ejer også Rheingaus berømteste mark, Steinberg, der ligesom Clos Vougeot i Bourgogne er hegnet af en lang mur bygget af cisterciensermunke.
    3. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Stadig mere tysk rødvin
    I de seneste år er der blevet fremstillet mere og mere rødvin i Tyskland, og det kan være fremragende dråber, der skænkes i glassene.
    I 1980 var kun 11,4% af alle tyske druer til rødvin. I dag er det 36,8%. Det er dog, som om denne udvikling er ved at bremse op og måske endda gå lidt tilbage igen.
    En hel del rødvin kommer traditionelt fra den lille region Ahr. Her er 87% af produktionen rød, og næsten to tredjedele af rødvinene laves på druen Spätburgunder, der de fleste andre steder hedder Pinot Noir.
    Men Rheingau kan også være med, og fx smagte vi en dejlig rødvin, fremstillet af Kloster Eberbach. Vinen kom fra klosterets vinmark i Assmannshausen, og klosterets vine importeres af Sigurd Müller.
    ,.............,,
...................

................
Langs vinruterne i Rheingaus herlige vinlandskab møder man små pittoreske byer, gamle kirker, flotte slotte og en masse restauranter og vinkroer.
    4. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Vinruter med mange seværdigheder
    Rhinen løber mod nord, men i nærheden af Mainz skifter den retning og løber 30 km mod vest, hvorefter den atter drejer mod nord.
    Langs disse 30 km og et stykke videre mod nord til byen Lorch ligger regionen Rheingau på flodens højre bred. På den sydlige side af floden ligger regionen Nahe.
    På denne plakat ses de to Riesling-ruter, der fører én fra seværdighed til seværdighed. Den ene rute er en bilvej, den anden en 120 km lang vandre- og cykelsti.
    Den første seværdighed længst til højre på plakaten er Königin Viktoria Denkmal – mindesmærket for den britiske dronning Victoria i byen Hochheim. Byen gav navn til englændernes ord for rhinskvin, hock, og efter sigende var det dronningen, der formulerede ordsproget: – Good hock keeps off the doc – et glas rhinskvin om dagen holder doktoren væk.
    ,.............,,
.......................

................
Weingut Krone har nogle af de bedste parceller på den op til 60° stejle mark Höllenberg (Helvedesbjerget), der hæver sig bag det gamle Hotel Krone i Assmannshausen.
    5. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Berømt for sine rødvine
    Sejler man langs Rheingaus grønne skråninger ned ad Rhinen og drejer mod nord ved Rüdesheim, vil man et lille stykke nede ad floden komme til Assmannshausen med det berømte Hotel Krone, der er bygget i bindingsværk.
    Dette lille område er berømt for sin rødvin og har været det i mindst 900 år. Selv om området ikke er større end 75 hektar, er det Tysklands største sammenhængende område med druen Spätburgunder (Pinot Noir).
    I to århundreder indtil 2006 ejede hotellet også Weingut Krone. Denne vingård er nu på andre hænder, men kvaliteten er som tidligere i top.
    Vinene fra Weingut Krone importeres af Krone Vin.,
    ,.............,,
.......................

................
De smalle veje gennem Rheingaus vinmarker er ikke kun til traktorer. De indgår også i det system af stier, der danner distriktets vinrute.
    6. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Ansigtsløftede vinmarker
    I Tyskland er der forskel på markernes størrelser. I den nordlige del af landet havde man i gamle dage tradition for, at ældste søn arvede markerne, mens markerne i Sydtyskland blev delt mellem børnene – så her blev markerne efterhånden mindre og mindre.
    Langs Rhinen står vinstokkene i dag i lange, lige og pæne rækker, men sådan var det ikke for 30-40 år siden. Da var de stejle skråninger inddelt i mange små marker, som var bygget op i smalle terrasser, der gik helt tilbage til middelalderen.
    Det så kønt ud på postkortene, men markerne krævede en næsten umenneskelig indsats.
    Det problem løste man med den såkaldte Flurbereinigung (marksanering), der medførte en fuldstændig omlægning af vinbjerget. Kæmpemæssige bulldozere skubbede rundt med jordmasserne, som var de kagedej i et fad, og bagefter blev jorden lagt tilbage igen efter en nøje sortering og gennemgribende dræning. Markerne fik den rette hældning, jorden blev fordelt på en ny måde mellem ejerne, og der blev anlagt asfalterede veje.
    I dag har over halvdelen af alle Tysklands vinmarker fået denne ansigtsløftning, og de gamle kludetæpper af små marker er erstattet af imponerende anlæg. Man har skabt landskaber, som Vorherre ville have lavet dem – hvis han fra starten havde tænkt i lidt mere økonomiske baner.
    ,.............,,
.........................................

................
Under pausen i en herlig Vivaldi-koncert indtager publikum et glas Riesling i gården til Schloss Johannisberg. Vinen er stærkt nærværende ved alle festivalens koncerter.
    7. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Vin og musik hører sammen
    Rheingau ikke kun vin. Det er også musik. Store komponister som Brahms, Liszt og Wagner boede i Rheingau i flere omgange, og i dag supplerer vin og musik hinanden meget fint.
    Hvert år fra slutningen af juni til slutningen af august afholdes en af verdens største musikfestivaler med over 150 koncerter – klassisk symfoni, kammermusik, korværker, jazz, cajun, zydeco, blues, fado osv.
    Koncerterne opføres 49 forskellige steder, blandt andet i berømte vinhuse som Schloss Johannisberg, Kloster Eberbach og Schloss Vollrads, og tilsammen tiltrækker de 130.000 besøgende.
    De mest populære koncerter bliver hurtigt udsolgt, så senest i slutningen af januar skal man prøve at få fat i billetter. Det kan ske via musikfestivalens hjemmeside, ligesom man kan få tilsendt et program, ”Ouvertüre”, ved at skrive til festivalens Servicegesellschaft i Wiesbaden.
    ,.............,,
.......................

................
Nede fra vejen langs Rhinen ser man slottet oppe på St. Johannes’ bjerg og dets vinmarker, som udelukkende er beplantet med Riesling. (Foto: Deutsches Weininstitut).
    8. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Vingård siden 1100-tallet
    Schloss Johannisberg er et prægtigt slot, prominent placeret på en bred og hvælvet bakketop over Rhinens højre bred og med vinmarkerne eksponeret direkte mod syd. Det er det sted i Rheingau, hvor der er flest solskinstimer i løbet af året, og Solens lys reflekteres af Rhinens 800 meter brede vandspejl. Yderligere beskyttes vinmarkerne af Taunus-bjergene mod nord.
    Slottet ligger i øvrigt på præcis den 50. nordlige breddegrad, hvilket er markeret af to søjler med sigtepile på marken neden for hovedbygningen.
    Den store vingård på 35 hektar fik sit navn af benediktiner-munke, der i 1100-tallet grundlagde et kloster med en romansk basilika og opkaldte stedet efter Johannes Døberen.
    Vinene fra Schloss Johannisberg importeres af Pedersborg Vin.
    ,.............,,
.......................

................
I dokumentet fra 817 med de smukt skrevne bogstaver står der, at ejendommen producerer seks fuder vin, dvs. 6000 liter – på latin: In quibus potest colligi de vino ad sex carradas.
    9. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Kejseren plantede vinen
    I Ingelheim på Rhinens anden bred over for Schloss Johannisberg havde kejser Karl den Store (Charlemagne, 747-814) sit palads, og legenden fortæller, hvordan han i et tidligt forår sad og betragtede skråningerne ovre i Rheingau.
    – Det er dog besynderligt, sagde han til sig selv, – at sneen altid smelter før derovre, end den smelter her. Det må være et godt sted at dyrke vin.
    Og sådan blev det – ved kejserligt bud.
    I slottets arkiv ligger det her viste dokument underskrevet den 4. august 817 af Karl den Stores søn, Ludvig den Fromme. Ifølge dokumentet overdrog han ejendommen til fyrste-abbeden i Fulda. Siden har slottet skiftet ejere flere gange. I dag ejes det af Oetker-familien.
    ,.............,,
.......................

................
Inde på slottet står en lille statuette med samme motiv som den store statue af rytteren ude i gården. Statuetten blev udført af billedhuggeren Annelise Degen i 1960.
    10. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Sådan blev Spätlesen født
    I en sidegård til Schloss Johannisberg står en rytterstatue til minde om, at den tyske Spätlese-vin på senthøstede druer blev opfundet på slottet.
    Historien er følgende: I 1775 var Johannisberg stadig et kloster og underlagt fyrste-abbeden i Fulda. Abbeden var en kræsen herre. Han ville have den bedste vin, og han ville selv bestemme, hvornår høsten skulle begynde. Munkene sendte derfor en kurer af sted de 120 kilometer til Fulda og afventede abbedens tilladelse.
    Men kureren vendte ikke tilbage. Fortvivlede ventede munkene i både dage og uger. Bønderne rundt omkring havde for længst høstet, men på Johannisberg hang druerne og blev mere og mere overmodne; nogle af dem var rådne.
    Endelig kom sendebudet. Han var blevet overfaldet af røvere i Taunus-bjergene, sagde han. Munkene samlede alle de rådne druer og lavede en nogenlunde god vin ud af resten. De pressede også vin af de rådne druer – og i april 1776 opdagede de, at de stod med en sød og meget aromatisk nektar, som skimmelsvampene havde givet en vidunderlig aroma.
    ,.............,,
............

................
På nogle store fade i slottets kælder er malet forskellige citater. Et af dem stammer fra digteren Heinrich Heine (1797-1856): Mon Dieu, om blot min tro kunne flytte bjerge, ville Johannisberg være det bjerg, jeg altid bragte med mig.
    11. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Prädikater med kulører
    Den ældste del af kældrene under Schloss Johannisberg er næsten 900 år gammel, og hernede lagrer fornemme vine. I et ”underjordisk bibliotek” ligger flasker tilbage til 1748.
    En tidligere ejer, fyrst von Metternich, havde givet sine vine numre alt efter kvaliteten – 1, 2, 3 osv. – men han opdagede, at hvis han forærede en vin væk, der var mærket med et 3-tal, blev modtageren fornærmet. Så han gik over til farvekoder. Han dyppede simpelt hen flaskernes top i lak med forskellige kulører.
    I dag benyttes de samme farver til at markere vinenes såkaldte Prädikater, dvs. "fremhævelser" af særlige egenskaber, først og fremmest sukkerindholdet i druerne. Man taler om Rotlack (rød lak), der står for Kabinett, Grünlack for Spätlese osv. Mere om prædikaterne i det næste postkort.
    ,.............,,
.......................

................
Kloster Eberbach ligger, hvor en lille biflod til Rhinen, Kisselbach, kommer ned fra den sydlige del af Taunus-bjergene. Klosteret blev grundlagt i 1116.
    12. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Kabinettet til den bedste vin
    På Kloster Eberbach indrettede man i 1736 en Cabinetkeller til særligt gode vine. Den var opkaldt efter det kabinet, som fyrsterne opbevarede deres værdier i, og som de også brugte til forhandlinger med deres minister – deraf nutidens skik med at kalde et ministerium for et kabinet.
    Ordet kabinet er siden blevet navnet på et Prädikat – en af disse "fremhævelser", som man giver fornemme tyske kvalitetsvine.
    For en ordens skyld bør vi lige tilføje, at også Schloss Vollrads hævder at være stedet, hvor prædikatet Kabinett blev skabt.
    Engang var prædikaterne et spørgsmål om vinens stil og sødme. I dag følger de sukkerindholdet i druerne, og dette måles som vinens massefylde. Vands massefylde er 1 – en liter vand vejer jo et kilo. Og kommer der sukker i vandet (vinen) stiger massefylden. Det antal gram, massefylden stiger med, regnes i Oechsle-grader (se det næste postkort).
    Vinene fra Kloster Eberbach importeres af Sigurd Müller.
    ,.............,,
.......................

................
I lægbrødrenes gamle spisesal på Kloster Eberbach er i dag opstillet en flot række gamle vinpresser. Den ældste er fra 1668. På den yngste fra 1801 står der: Vinum delectat et laetificat cor hominum – eller på dansk: Vin glæder og behager menneskers hjerte.
    13. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Prädikaterne følger sukkeret
    Under vores besøg på Kloster Eberbach og de andre topejendomme i Rheingau smagte vi vine med de forskellige prædikater. Alt efter distrikt og druesort er der lidt forskellige lovmæssige bestemmelser vedrørende disse prædikater, men stort set arbejder man med følgende regler:
    * Kabinett, mindst 73° Oechsle.
    * Spätlese (sen høst), mindst 85° Oechsle.
    * Auslese (høst af udvalgte drueklaser), mindst 95° Oechsle.
    * Beerenauslese (høst af udvalgte druer), mindst 125° Oechsle.
    * Trockenbeerenauslese (høst af udvalgte indtørrede druer), mindst 150° Oechsle.
    * Eiswein af druer, der er frosne under minus 7°.
    Jo større sukkerindhold, desto sødere vin. Men – lidt forvirrende: En Spätlese-vin kan godt gæres ud, så den bliver tør. Nogle producenter nægter derfor at bruge ordet Spätlese om sådanne vine, men kan i stedet – efter strenge regler – bruge benævnelsen Erstes Gewächs – første voksested, første cru.
    De ædelsøde vine er kostbare. Fx smagte vi i Weingut Johannishof en Rüdesheimer Berg Rottland Trockenbeerenauslese til 120 euro (900 kr.) – for ½ flaske. Gudedråber!
    ,.............,,
.......................

................
Næsten alle de vinhuse, vi besøgte, havde glas med våbenskjold og påskrifter. Det gjaldt også glassene hos Weingut Johannishof.
    14. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Kostbare søde vine
    900 kr. for en halv flaske Trockenbeerenauslese. Det er mange penge. Men på den familieejede Weingut Johannishof kunne 10. generation, Johannes Eser, fortæller, at netop denne vin havde krævet tyve plukkeres arbejde i en hel uge – for at opnå 90 liter vin. Det kom der 240 halvflasker ud af. Til hele verden. De fleste af disse flasker sælges i øvrigt på auktioner.
    Smagningen på vingården foregik i en helt ny bygning formet som et tempel, og vinmarkerne stod på hovedet i glasset, mens Johannes Eser fortalte om sine søde vine.
    – Jo længere disse vine ligger, sagde han, – desto mere harmoniske og mindre søde bliver de. Sødmen går i forbindelse med syren og ændres i retning af en karamellisering. Så hvis man synes, at en vin er for sød, skal man bare lade den ligge nogle år endnu. Det er holdbare sager.
    Johannishof laver naturligvis også tørre vine. Her i landet importeres / forhandles vinene blandt andet af Nur Wein, Pedersborg Vin, T.S. Vinimport og ViniPortugal.
    ,.............,,
..................

................
Den muntre Ferdinand Koegler tager sig af vinene, mens hans kone, Renata, tager sig af restauranten og det lille hotel.
    15. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Vingård med restaurant
    Ferdinand Koegler er en af de unge vinbønder, der laver fremragende vin – blandt andet på den østrigske drue Grüner Veltliner. Flere af hans vine er grand cru – Erstes Gewächs.
    Men det nøjes han ikke med. Han og hans kone, Renata, har også indrettet en feinschmecker-restaurant og et lille hotel med gode, billige værelser.
    Restauranten findes i et middelalderligt stenhus fra 1400-tallets begyndelse, Hof Bechtermünz, og huset er berømt, fordi Gutenberg i 1467 brugte det som trykkeri. Under hans ledelse trykte brødrene Heinrich og Nicholas Bechtermünz en af verdens første ordbøger, Vocabularium ex Quo.
    Det kan man så tænke over, mens man sidder og nyder den gode mad og de dejlige vine. Og får sig en sludder med den muntre Ferdinand Koegler.
    Vinene fra Weingut J. Koegler importeres af Vingalleriet.com.
    ,.............,,
.......................

................
Det gamle tårn midt i Schloss Vollrads er fra cirka 1330, men det er opført på fundamentet til et romersk tårn fra det første eller andet århundrede. Også romerne dyrkede vin i Tyskland, og Schloss Vollrads er således en af verdens ældste vingårde, måske den ældste.
    16. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Ikke kun terrassevine
    Schloss Vollrads er et fornemt gammelt slot, der siden 1200-tallet og indtil for en halv snes år siden var i familien Greiffenclaus eje.
    Den sidste i det lange slægtled var Erwein Graf Matuschka-Greiffenclau, der var 29. generation, og som gjorde et stort arbejde for at skabe fremragende vine og for at overbevise verden om, at gode tyske vine ikke kun er forfriskende ”terrassevine”, men at de i høj grad kan indgå i gastronomiske sammenhænge.
    Desuden var greven en af drivkræfterne i en sammenslutning ved navn Charta. Den omfatter i dag cirka 30 Rheingau-producenter, som frivilligt underlægger sig en streng kvalitetskontrol. Kontrollen er faktisk så streng, at cirka 20% af medlemmerne hvert år ikke får lov til at sælge deres vine under benævnelsen Charta.
    I 1997 mistede grev Matuschka-Greiffenclau alle sine penge og begik selvmord. Slottets ejes i dag af banken Nassauische Sparkasse.
    Slottets vine importeres af D.W.C.-Vin.
    ,.............,,
.......................

................
Rowald Hepp og hans hvide lommetørklæde. I baggrunden nogle af rejsens deltagere fra henholdsvis USA og Rusland.
    17. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Rheingaus kaotiske jordbund
    På Schloss Vollrads regerer i dag den dynamiske Rowald Hepp, der tog os med på en inspirerende tur i vinmarken uden for slottet.
    Rowald Hepp har altid et hvidt lommetørklæde i jakkelommen. Det breder han ud, og fra marken samler han små prøver af sten og jord og lægger dem på lommetørklædet. Det gør han for at illustrere, hvor sammensat jorden er.
    Rheingaus geologi er en historie om mange lag dannet af forhistoriske floder og søer og blandet igennem tiderne. Så når vinstokkene trænger ned i jorden med deres rødder, møder de 400 millioner gammel skifer fra Devon-perioden, sand, grus og ler fra Tertiærtiden og kalkholdigt løss fra Kvartærtiden.
    Alle disse stoffer giver vinen mineralitet og kompleksitet, og Riesling-druen er fremragende til at vise denne mangfoldighed i duft og smag.
    ,.............,,
.....................

................
Prinsesse Marianne – eller rettere Wilhelmina Frederika Louise Charlotte Marianne – optræder på nogle af slottets etiketter.
    18. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Prinsessens ø midt i Rhinen
    Schloss Reinhartshausen er endnu en af de store gamle ejendomme i Rheingau; slottets historie går tilbage til 1100-tallet.
    Blandt de mange ejere igennem tiden var den hollandske prinsesse Marianne (1810-83). I 1845 forlod hun sin utro ægtemand, prins Albert af Prøjsen, og flyttede sammen med sin elsker og tidligere kusk, og i 1855 købte hun slottet. Og her skabte hun så et levende kulturcenter og oprettede et museum til sin samling af 600 malerier. I dag er en stor del af det kæmpemæssige slot omdannet til et femstjernet hotel i Kempinski-kæden.
    Schloss Reinhartshausen laver sine fremragende Riesling-vine på femten forskellige marker, blandt andet den berømte Marcobrunn. Men en tredjedel af druerne kommer fra en 4 km lang ø, der ligger midt i Rhinen ud for slottet.
    Efter aftale med slottet kan man blive sejlet over til øen og her opleve et naturreservat på 84 hektar med et rigt fugleliv og en masse dyr og planter.
    Øens navn er Mariannenaue, hvor Aue er det tyske ord for en ø midt i en flod.
    Vinene fra Schloss Reinhartshausen importeres af Pran Vinimport.
    ............,
.......................

................
Baron von Brentano hedder vinen med Goethes portræt. I det højre glas har vi en Winkler Hasensprung Riesling Auslese 1999.
    19. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Goethe drak frygteligt meget
    Den rige købmandsfamilie Brentano fra Frankfurt var en børnerig familie. Peter Anton Brentano kom fra Italien og blev far til tyve børn, så da familien i 1814 ville have et hus på landet, skulle der være god plads. Huset fandt de Winkel i Rheingau, og der hørte en vingård til.
    I dag er Brentanohaus både vingård, restaurant og et kulturcenter med fint indrettede rum fra tiden.
    Digteren Goethe kom på besøg. Brødrene Grimm – dem med eventyrerne – kom der også. Det samme gjorde VinAvisen (uden sammenligning i øvrigt) og nød god mad og vin.
    Goethe, hvis portræt i dag pryder etiketten til husets vine, var glad for vin. – Af vores gode rhinskvine kunne han drikke frygteligt meget, skriver fru Antonia Brentano, – især af vores 11’er.
    Med 11’eren mener hun årgang 1811, den berømte komet-årgang.
    ,.............,,
.......................

................
Vinen i Rüdesheim er ikke kun Drosselgasses "Wein, Weib und Gesang". Det er også et interessant vinmuseum i den middelalderlige Brömserburg.
    20. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Forestillingen ”Det gamle Tyskland”
    I Rüdesheim findes den populære Drosselgasse – et langt, snævert stræde op ad bakke fra Rhinens bred til vinmarkerne over byen. Her ligger knejperne skulder ved skulder, og vinen flyder i stride strømme.
    Mange af husene er gamle. Flere af dem var oprindelig vingårde, men de er i dag sminket til en kulisse, der skal forestille ”Det gamle Tyskland”. Lidt i retning af Smøgen i Tivoli – eller danske Solvang i Californien. Og på hver eneste kvadratmeter er der en restaurant eller bar – hvis der ikke er udsalg af souvenirs og postkort.
    Dette show skulle dog ikke forhindre os i at indtage en udmærket frokost i Breuer-familiens Rüdesheimer Schloss, der stadig har sin egen produktion af gode vine under navnet Georg Breuer. Vingårdens vine importeres af Barrique Vinimport.
    ,.............,,
...................

................
I Tyskland lægger Der Herr von Rodenstein navn til adskillige drikkeviser. På dette billede ligner han nærmest en industriherre fra 1800-tallet.
    21. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Visen om ridder Rodensteine
    I Drosselgasses souvenirbutikker kan man købe underlige vinglas. Et af dem er formet som en støvle, for tyskerne har – naturligvis – en gammel legende om en ridder, der indgik et væddemål om, hvorvidt han kunne tømme en støvle med vin. Og gjorde det.
    Tyskerne har også en tradition for billedskæreri, og langs strædet er der flere flotte og sjove relieffer. På billedet her ses endestykket til et stort fad med en drabelig ridder – der dog ikke drikker af en støvle. På båndet under ham står der:
    Und wieder saß beim Weine / Im Waldhorn ob der Bruck / Der Herr vom Rodensteine / Mit schwerem Schluck und Gluck.
    Eller på dansk: Og atter sad med vin / i Waldhorn dér på broen / Herren af Rodensteine / Med heftigt synk og kluk.
    Det er første vers i drikkevisen Die Pfändung (Udpantningen) af den tyske digter Joseph Victor von Scheffel (1826-86).
    ,.............,,
.......................

................
Ulrich Allendorf leverede sit interessante psykologiske lysshow med en kommentar fuld af sjove bemærkninger. Showet kalder han Wein Erlebnis Welt.
    22. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Lysets farve påvirker smagen
    Ulrich Allendorf i det familieejede Weingut Fritz Allendorf i Oestrich-Winkel er en af de store producenter i Rheingau. I hans mange udsalg rundt omkring kan man vælge mellem næsten 100 forskellige vine til priser fra 4,60 til 90 euro (35-670 kr.).
    Ulrich Allendorf er også lidt af en spasmager, men hans spas har en overraskende og psykologisk baggrund.
    I sit vinhus har han indrettet et helt hvidt rum, hvor den ene væg udsender et kraftigt lys. Man er badet i lys. Og lyset kan skifte farve. Hans gæster får så lov til at opleve, hvordan lysets farve påvirker smagen af en tør hvidvin.
    Vi var femten vinskribenter fra ti forskellige lande, og vi var nogenlunde enige om, at ...
    * Rødt lys synes at fremhæve smagen af røde frugter som hindbær, blåbær, solbær, jordbær og kirsebær. Måske virkede vinen også lidt sødere.
    * Grønt lys får vinen til at smage mere syrligt og mindre sød. Vinen virker umoden.
    * Blåt lys får vinen til at ligne vand, og smagen er næsten forsvundet. Det er lige ved, at man tror, man har danskvand i glasset.
    * Gult lys får vinen til at vende tilbage med toner af fersken og abrikos og med en perfekt balance mellem sødme og syre.
    Vinene fra Weingut Allendorf importeres af Tysk Vinklub.
    ,.............,,
...................

................
Martin Tesch med sine tørre vine fra fem forskellige marker samt vinen Unplugged, der med succes sælges i forbindelse musikfestivaler, hvor musikken også er unplugged.
    23. postkort fra Rheingau og Nahe:
    God vin er også godt design
    Vores vintur gik til Rheingau, men vi smuttede også lige over floden til naboregionen Nahe. Dette område er ikke stort større end Rheingau, 4135 hektar imod Rheingaus 3097 ha, men også her spiller Riesling en markant rolle. 26% af alle Nahe-vine er Riesling.
    I Nahe besøgte vi den unge Martin Tesch i Langenlonsheim, og han er en af dem, der går 100% ind for Riesling.
    Weingut Tesch har været i familiens eje siden 1723, men Martin Tesch, der er 12. generation, har revolutioneret både vinfremstillingen og markedsføringen af vinen. Vinene er fortræffelige – klingende rene Riesling-vine – og de knaldsorte flaskers udformning og vinhusets tryksager har vundet den eftertragtede tyske design-oscar Red Dot.
    ,.............,,
.......................

................
Jorden fra Weingut Teschs marker: Ler og grus fra marken Löhrer Berg, kalk- og sandsten fra marken Krone, rød klippe fra Karthäuser, gammel søbund fra Königsschild og vulkansk jord fra St. Remigiusberg.
    24. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Alle flasker med elegante skruelåg
    På sit bord havde Martin Tesch en række syltetøjsglas med jord fra familiens forskellige marker for at demonstrere en af Riesling-druens fornemme egenskaber. Riesling er nemlig som nævnt i postkort nr. 17 en drue, der mere end de fleste andre druer evner at udtrykke mineraliteten i den jord, den gror på – om det nu er ler fra en forhistorisk flodbund, kalk fra muslinger, forvitret sandsten eller vulkansk jord.
    Vingårdens forskellige vine er udstyret med kapsler i hver sin farve, og det er vel at mærke de elegante Stelvin Lux-kapsler med skruelåg, der næsten ligner en gammeldags kapsel.
    For fire år siden deltog Martin Tesch i en række blindsmagninger, der omfattede i alt 180 vine. Hver vin blev smagt i to udgaver: En under korkprop og samme vin under skruelåg.
    – Og jeg var ikke i tvivl, siger han, – ikke en eneste af vinene under kork var bedre end den tilsvarende vin under skruelåg. Så jeg gik over til 100% skruelåg.
    Vinene fra Weingut Tesch importeres af Nur Wein.
    ,.............,,
.......................

................
Stefan Rumpf var en hyggelig mand at møde. Hans familie har lavet vin siden 1708, og huset, han bor i, er en fin klassicistisk bygning fra 1830. Hans kone står for køkkenet.
    25. postkort fra Rheingau og Nahe:
    Vine på druen Scheurebe
    Det familieejede Weingut Kruger-Rumpf ligger også i vinregionen Nahe – i byen Münster-Sarnsheim – og her er ikke alene en produktion af dejlige vine, der er også en hyggelig restaurant med regionale retter. Her kan man få en god Winzerschmaus – hvis man ikke går i gang med nogle braiserede svinekinder.
    Stefan Rumpf lod os smage en bred vifte af sine vine, og han talte sig især varm for vine på hvidvinsdruen Scheurebe, skabt i 1916 af ønologen Georg Scheu ved det tyske vinuniversitet, som blev oprettet i Geisenheim i Rheingau i 1872.
    Druen er en krydsning mellem Riesling og en ukendt vild druesort, og dens vine kan være af fornem kvalitet med noter af solbær og grapefrugt i smagen. Scheurebe bruges ofte til søde vine.

    ,.............,,
..............