Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32, 1998

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vinaktuelt
Uge 32 - 3. - 9. august 1998
Tolv år gammel på tre år
The Scotch Whisky Research Institute har udviklet en metode til modning af whisky, så den efter kun tre år smager som twelve years old. Før svidningen af fadene, bløder man ganske enkelt egetræet op i en saltopløsning, som frigør smagsstofferne. Men så kan man naturligvis ikke skrive twelve years old på flasken ...

Henrivende årgang i Bourgogne
I det engelske Decanter skriver Hugh Johnson om en nylig udflugt til Bourgogne med utallige smagninger af 1996-årgangen.
- Aldrig har jeg smagt så henrivende en årgang, skriver han. - Hver vin er ikke kun uimodståelig, men det endelige udsagn om den mark, den kommer fra. Der må være nogle fiaskoer et eller andet sted, men vi så dem ikke.
I en anden artikel besøger Roger Voss den nye generation af vinfolk i Gevrey-Chambertin - unge mennesker med fremragende vine:
- Domaine Michel Esmonin et Fille, tlf.: (33) 3 80 34 36 44.
- Domaine Philippe Charlopin, tlf.: (33) 3 80 51 81 18.
- Domaine Denis Mortet, tlf.: (33) 3 80 34 10 05.
- Domaine Geantet-Pansiot, tlf.: (33) 3 80 34 32 37.

Er du nogensinde blevet skuffet over en stor vin?
Det spørgsmål stillede det amerikanske magasin Wine Spectator sine læsere. 6 procent svarede nej. De resterende 94 procent havde oplevet skuffelser, som blev formuleret på følgende måder
3 procent: For sød.
4 procent: For tør.
8 procent: For gammel.
9 procent: For ung.
12 procent: Propsmag.
12 procent: For let.
16 procent: For simpel.
17 procent: Ikke min smag - og
19 procent, der havde andre grunde.

Amagers bedste vinhandel
I Information smager Flemming Kyed Rhône-vine, som han har købt lokalt for at nyde dem hjemme i Sundbyøster. I den forbindelse skriver han, at Gunnar Madsens Vinhandel, Holmbladsgade 7, 2300 København S, tlf.: 32 95 18 09, nok er Amagers førende vinhandel med et bredt og gennemtænkt sortiment - også i den finere ende af skalaen.

Merlot - den nye Chardonnay
I det engelske Decanter rapporterer Jancis Robinson MW fra en Merlot-konference i Californien. Hun beskriver druens store fremgang og kalder den for den nye Chardonnay.
På konferencen gav hun et bud på en beskrivelse af vinens særlige struktur og karakter og lagde disse ord på bordet: Kødfuld, sprød, appetitvækkende, intens, fyldig, frugtagtig, blodrig, mineralsk, blommer, frugtkage, vildt ...
Andre på konferencen foreslog røde og sorte frugter, chokolade og mokka.

En helt ny hvidvinsdrue
Vinbonden Dorham Mann i Swan Valley, Western Australia, dyrker en helt ny hvid variant af Cabernet Sauvignon, som han kalder Cabernet Cygne (svane) Blanc. I al hemmelighed har han fremstillet fem årgange af en mousserende hvidvin, som han selv er meget begejstret for.
Det var Dorham Mann’s kone, Sally, der fandt mutanten i sin have, hvor den havde slået rod hjulpet af stedets fugle, og planten er karakteristisk ved at have små, ret hårde bær - ligesom Cabernet Sauvignon, men altså grønne.
Den nye sort er blevet patenteret og vil blive præsenteret i et kommende nummer af det australske blad Plant Variety Journal.
Presidenten for Wine Makers Federation of Australia, Brian Croser fra Petaluma, udtaler, at hvis druen virkelig er original, vil den være den første indfødte australske druesort.
Endnu er intet sikkert. Man må jo ikke glemme, at Cabernet Sauvignon er en krydsning mellem Sauvignon Blanc og Cabernet Franc, første gang fundet i Frankrig i slutningen af 1600-tallet. Så den nye plante kan altså være degenereret til en Sauvignon Blanc.
VinAvisen har stiklingerne ude og holder øje med generne.

Første cru kup i Bordeaux
Tyve har stjålet vine til en værdi af 2,5 millioner francs (2,8 millioner dkr.) på Château Haut-Brion i Bordeaux. De brød ind i fyrrummet, kravlede videre gennem en ventilationskanal og snuppede 270 kasser vin, det meste af det Haut-Brion og La Mission-Haut-Brion. Tyvene er i skrivende stund ikke fanget.

Husets hvidvin på københavnske cafeer
I Berlingske Tidende har Jacqueline Jensen været på besøg i elleve københavnske cafeer for at smage husets hvidvin. Det var ikke nogen ubetinget god oplevelse. Barock i Nyhavn og Bøf & Ost på Gråbrødretorv kan direkte ikke anbefales, hvorimod Le Pavé - også på Gråbrødretorv - er exceptionel. Her serveres Georges Duboeufs hvidvin Cuvée d’Amitiée fra Løgismose Vinimport.

Gå til forrige uge
Gå til næste uge