Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Abraham Izak Perold

    Abraham Izak Perold (1880-1941) voksede op i Cape-regionen i Sydafrika. Han læste matematik, fysik og kemi ved Victoria College i Stellenbosch og fortsatte senere studierne i Tyskland, hvor han opnåede en doktorgrad.
    Han var også lidt af et sproggeni, der foruden flydende tysk og engelsk også lærte at tale fransk, portugisisk, spansk og italiensk.
    Efter at have rejst Europa tyndt vendte Abraham Izak Perold tilbage til Sydafrika og til en stilling som professor i kemi ved universitetet i Cape Town. Men snart gik turen igen til Europa – denne gang på mission for den sydafrikanske regering. Hans opgave var at finde europæiske druer, som kunne trives i Sydafrika, så man kunne udvide antallet af grønne og blå druer. Han vendte hjem med 177 forskellige druer og denne gang til et nyt job som professor i vindyrkning ved universitetet i Stellenbosch. Senere blev han også dekan ved samme universitet.
    Men det, som Abraham Izak Perold bedst huskes for, er frembringelsen af den blå drue Pinotage, der regnes for Sydafrikas nationaldrue.
    Den kom til verden i 1925 som en krydsning mellem Pinot Noir og Cinsault. Sidstnævnte drue kaldtes i Sydafrika for Hermitage - derfor Pinotage. Professoren frembragte fire stiklinger, som han plantede i sin have. Da han tre år senere forlod sin embedsbolig, groede haven til. En dag gik universitetets havefolk i gang med at rydde den, og hvis ikke det havde været for en ung lektor, der tilfældigvis kom forbi og reddede vinstokkene, havde sydafrikanerne højst sandsynligt ingen Pinotage-druer i dag.
    Abraham Izak Perold var gift med Martel Walters, der overlevede ham og i 1991 kunne fejre sin 100 års fødselsdag.