Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Serge Hochar

    Serge Hochar (1939-2015) var manden, der satte Libanon på det internationale vinkort. Som ung læste han til ingeniør, men sprang - opmuntret af sin far, Gaston Hochar - fra studiet for at læse ønologi ved universitet i Bordeaux. Og han gjorde det med henblik på at overtage roret hos Chateau Musar - det vinhus, faren havde grSundlagt i Bekaa-dalen i Libanon.
    Da han vendte hjem i 1959 - kun 19 år gammel - var det med den faste beslutning i bagagen at vise omverdenen, at hans hjemland kunne fremstille vine af top-kvalitet.
    Gaston Hochar trak sig tilbage og overlod den daglige ledelse til sønnen, og i de næste mange år arbejdede Serge Hochar ihærdigt på at øge kvaliteten af vinhusets vine - og at fremstille rødvin, der lagde sig tæt op ad vinene fra Bordeaux.
    Det første skridt på vejen til berømmelsens tinder blev taget i 1979, hvor rødvinen Chateau Musar årgang 1967 blev præsenteret for et internationalt publikum på den store vinmesse, Bristol Wine Fair, i England. Det skete ved en blindsmagning, hvor vinen blev smuglet ind og smagt sammen med berømte Bordeaux-vine.
    Overraskelsen var stor, da man fandt ud af, at vinen stammede fra Libanon, og det endte med, at den af vinkritikere fra hele verden blev udråbt til at være messens helt store fund.
    Siden da har denne rødvin vundet utallige priser - og Serge Hochar blev betragtet som en af de mest berømte vinproducenter uden for Europa.
    Det har dog ikke altid været lige nemt at fremstille vin på Chateau Musar. Fra 1975 til 1990 var Libanon hærget af borgerkrig, men Serge Hochar og hans bror, Ronald, der også tog aktivt del i det daglige arbejde i vinhuset, ville ikke give op. De kæmpede år efter år for at få høsten i hus, og det lykkedes på nær to årgange.
    Det var en farefuld færd at bringe druerne de cirka 40 kilometer fra vinmarkerne i Bekaa-dalen til vineriet i Ghazir. Det foregik ofte med kugler og granater susende om ørerne, og når lasten nåede frem, skulle druerne undertiden renses for granatsplinter, før de kunne presses.
    I 1984 blev Serge Hochar udnævnt til "Årets mand" af det britiske vinmagsin Decanter netop på grund at sin vedholdenhed, når det gjaldt vinfremstillingen under borgerkrigen.
    Serge Hochar har to sønner, Gaston og Marc, der - ligesom deres far - begyndte at læse til ingeniører. I dag tager førstnævnte sig af vineriet, mens Marc sørger for markedsføringen af vinene.
    Chateau Musars vine forhandles herhjemme af Theis Vine. (Opdateret 2018).