Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01, 1999

Vin-aktuelt i uge 1, 1999
4.-10. januar

Må vi sende dig VinAvisens løbeseddel?
Vil du hver mandag modtage en e-mail med VinAvisens gratis løbeseddel med en kort oversigt over ugens nyheder? Så send os en e-mail med din e-mail adresse i tekstfeltet. Klik her: anker@vinavisen.dk

Grænsehandel: Uacceptabel konkurrence
De danske politikere har været meget efterladende med at få harmoniseret landets skatter og afgifter med niveauet i de andre EU-lande. Man skulle ikke tro, at de har opdaget, at vi er indgået i et fælles marked.
Resultatet er blevet, at en masse danskere handler i Tyskland, hvor afgifterne på øl, vin og spiritus er markant lavere, og hvor også momsen på almindelige fødevarer er lavere.
- Den stigende grænsehandel er en uholdbar og uacceptabel konkurrence for danske butikker, siger direktør John Wagner fra brancheorganisationen De Samvirkende Købmænd til Berlingske Tidende. Og han mener, at problemet med grænsehandelen er blevet værre efter Storebæltsbroens åbning, idet sjællænderne i stigende grad tager over broen for at handle i Tyskland.

Grænsehandel: Snyd med papirerne
Der bliver snydt med told og afgifter ved den danske grænse. Fx kommer der lastvogne med spiritus sydfra, fortrinsvis fra Italien. Bliver lasten snuppet ved grænsen, har chaufføren korrekt udfyldte papirer parat med afsender, modtager og alle de nødvendige specifikationer. Problemet er bare, at det danske modtagerfirma overhovedet ikke har bestilt varerne og heller aldrig vil modtage dem. Firmaet ved slet ikke, at dets navn er blevet brugt som legitimation for smugleri.

Grænsehandel: Smugleri på Internettet
På Internettet findes der en udbyder af billig spiritus. Euroshop kalder firmaet sig. Det har hjemme i Kiel i Tyskland, og det har åbenbart fundet et smuthul i lovgivningen. Det påstår i hvert fald, at man helt legalt som EU-borger over atten år må importere 10 liter spiritus fra Tyskland til Danmark.
- Hej i Danmark, står der på www-siden. - Du tror, det er smugleri? Det er det ikke! Ved køb af spiritus og tobak hos os kan du spare mange penge! Brug dine rettigheder som EU-borger, og profitér af det indre marked! EU garanterer varernes frie bevægelighed mellem medlemslandene. Hvorfor så betale alt for meget i Danmark? Bestil hos os, og spar masser af penge! Varerne kommer med post direkte hjem til dig - kan det være nemmere?
Ifølge firmaet skulle der ikke være noget i vejen for at gøre det hver dag. Eller for den sags skyld så ofte, man orker det. Firmaet henviser til, at det ifølge Romtraktaten ikke er tilladt at opkræve afgifter og told på varer ved indførelsen fra et andet EU-land. Og fortæller videre: - Begrebet import eller eksport eksisterer slet ikke inden for EU! Det betyder, at smugleri inden for EU er et fremmedord!
Det er overraskende læsning. VinAvisen har forelagt påstandene over for toldetaten, som kort og godt afviser det hele som rent sludder. Spiritus kan kun indføres i Danmark gennem en autoriseret importør, der skal afregne punktafgifterne. Man betragter Euroshops tilbud som ulovligt og vil behandle hver enkel sag som smugleri og lægge en klækkelig bøde oveni.
I Euroshops prisliste kan man se, at fx en flaske Bacardi rom koster 105 kr. Dertil skal lægges et beløb på mindst 12,50 kr. i fragt pr. flaske. Vi har set Barcardi rom til 135 kr. i Netto. Det vil sige at man højst sparer 17,50 kr. Men når dertil kommer danske punktafgifter og bøde, kan det meget let gå hen og blive en kostbar sag.

Den gamle tante og Moder Zin
I Berlingske Tidende kunne man læse den bekymrende nyhed, at der er blevet stjålet 2 tons vin fra et lager i København. Bekymringen skyldes, at det var den vin, der skulle drikkes ved “tantens” 250 års jubilæum - en begivenhed, som blev fejret søndag aften ved en større middag i Forum. Avisen har bedt alle være opmærksomme på tyvekosterne, og hvis man tilbydes dem, skal man straks henvende sig på station 1 - det er den på Halmtorvet.
Rødvinen er en 1997 kaldet Mother Zin. Den er lavet på Primitivo-druen, og vi får at vide, at den er “lidt særpræget” og forholdsvis robust og let krydret. Nå ja, men det er jo også kun et 250 års jubilæum!
Men så får vi også at vide, at hvis man tilbydes den stjålne vin, så må den højst koste 85 kr. for en flaske. Hvis nogen tillader sig at forlange noget i nærheden af denne høje pris, bør man ikke kun anmelde sælgeren for tyveri, men også for åger!

Fjernsynet blander virkelighed og fiktion
DR viste mellem jul og nytår en årskavalkade, hvor man uden at gøre opmærksom på det, blandede virkelighed og fiktion. Man fortalte blandt andet om en dansk vinbonde, som havde vundet førstepræmien for sin vin ved en store konkurrence i Italien.
Vinbonden er Jens Michael Gundersen, og han er foruden at være meget entusiastisk også en beskeden mand, som ikke ville drømme om at bilde nogen ind, at hans 100 vinstokke i Avedøre kan konkurrere med tusindeårige traditioner i Italien.
Den officielle pressemeddelse fortæller da også sandheden: At en lille vinby i Piemonte i forbindelse med sin årlige vinfest hædrer vinavlere fra forskellige lande, og i 1998 var man altså nået til Danmark - som jo desværre kun dyrker vin på hobbyplan.

Brådne kar i Piesporter Michelsberg
Den er gal i Piesporter Michelsberg-appellationen i det tyske Mosel-Saar-Ruwer. 49 af de cirka 1000 vinbønder har - ifølge vinmyndighederne - pumpet deres egen produktion op med billig vin fra marker uden for appellationen. I løbet af fire år hældte de tilsammen 21 millioner liter fremmed vin i deres Piesporter Michelsberg-vine. Som straf har de fået store bøder og må ikke fremover bruge appellationens navn på deres etiketter.

Systembolaget sætter rekord
En af det svenske Systembolags fornemste opgaver er at sælge så lidt som muligt. Men i de to uger op til jul lykkedes det ikke. Tværtimod solgte monopolets butikker ifølge Sydsvenska Dagbladet 1,6 millioner liter sprit eller 4 procent mere end året før, mens salget af vin var 6 millioner liter eller 5 procent mere end året før, og salget af starköl voksede med hele 11 procent til 5,7 millioner liter.
Nu er det så spørgsmålet, om svenskerne samtidig har købt mindre af de gode sager på deres indkøbsrejser til Danmark ...

Store prisforskelle på bobler
Før nytår checkede Jyllands-Posten priserne på Freixenet Cordon Negro i Århus og omegn. Der var flere steder tale om tilbudspriser, og nytåret er jo for længst overstået. Men lad os alligevel lige nævne, at Bilka i Tilst og Kvickly i Åbyhøj var billigst med 46,95 kr. for en flaske, mens Magasin forlangte 80 kr.

Computerstyrede bare tæer
Hvis nogen af os drager op i Douro-dalen for at se portvins-druerne blive trådt med fødderne, bliver vi skuffede. I dag sker det kun meget få steder. Til gengæld kan vi fremover opleve at se druerne presset med robot-fødder. Portvinshuset Graham’s har således skabt verdens første robot-lagar, hvori en maskine træder druerne lige så blødt og følsomt som 40 portugiseres bare tæer.
Maskinens kasseformede elefantfødder styres af en computer, der også regulerer temperaturen i lagar-bassinet.
Tidligere forsøg med at automatisere tramperiet er ikke faldet så godt ud, men Graham’s er så tilfredse med den nye maskine, at de vil indføre flere af dem på deres Quinta dos Malvedos.

Vin og den slanke linie
I en kronik i Jyllands-Posten har Erik Olaf-Hansen holdt “En kulinarisk juleprædiken”. Heri skriver han om den slanke linie:
- Et skelet kan man tids nok blive, så man behøver ikke gå rundt som et sådant i levende live. Mange kvinder er dybt ulykkelige, hvis de udvikler sig til mere end en streg i universet. Skulle vi mænd ikke holde op med at sende beundrende blikke efter disse under- og fejlernærede kvinder, der giver tonen an som fotomodeller og lignende, og i stedet rette vores opmærksomhed mod solide piger, der har et passende huld og et godt humør?
De, der tænker på den slanke linie, skal i hvert fald ikke holde sig tilbage fra at drikke vin, skriver Erik Olaf-Hansen. - De, der drikker vin, er næsten helgarderede. Mange videnskabelige undersøgelser har vist, at vin virker slankende på kvinder og ikke bidrager til at øge mændenes vægt. Det er bekræftet af en undersøgelse i Glostrup, hvor dr. med. Ole Hamberg konkluderer, at “hos normale personer synes alkohol at være en ineffektiv energikilde, der ikke væsentligt bidrager til opretholdelse af legemsvægten”.
- Så ulyrisk kan en læge sige det, er Erik Olaf-Hansens kommentar.

To gode australiere
I januar-nummeret af det britiske vinblad Decanter offentliggøres resultatet af en smagning af 91 australske Cabernet Sauvignon’er. To af dem tildeles Decanter Awards, nemlig Leasingham Classic 1994 og Haselgrove Reserve 1997. Haselgroves vine importeres i Danmark af H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).

Ugens fund: Den bedste vin
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet denne i høj grad drikkeværdige vin:
Pigeonnier de Seguin, Bordeaux Supérieur, Frankrig 1995
50 kr., Chris-Wine, tlf.: 43 43 65 65
Sådan skal en god hverdags-bordeaux være: Imødekommende, med afbalancerede smagsindtryk, tilpas fadlagring, nem at drikke - og rimelig i pris, så man også har råd til at drikke den på en hverdag. Vinen kommer fra det danskejede Château de Seguin, og den er opkaldt efter slottets gamle dueslag, le pigeonnier. Den er fortræffelig - ikke kun til duer, men til alt fjerkræ.

Månedens bedste vinkort
I denne uge har vi fornyet VinAvisens www-side med Månedens bedste vinkort - klik på denne link med musen, og se, hvad vi skriver om vinkortet hos Holm’s i Middelfart.
Alle restauranter og sommelierer er velkomne til at sende os deres vinkort og være med i dysten. Det er naturligvis helt gratis at deltage, men vi ofrer kun plads på vinkort med kvaliteter, der er en omtale værd. Send blot vinkortet til Anker Tiedemann, Krogvej 30A, 2830 Virum.

Drikkeværdige vine - med telefonnumre
Her kommer listen over de vine, som vinjournalisterne har fundet drikkeværdige i den forgangne uges tid.
Ved samtlige vine har vi anført importørens eller forhandlerens telefonnummer, så du nemt kan ringe op og spørge, hvor vinen fås.
Hvis du ringer til et firma, må du meget gerne nævne, at du har set vinen omtalt i VinAvisen.
Berlingske Lokalaviser (ved Svend Erik Olsen og Gitte Hindholm):
* Decugnano dei Barbi, Spumante, Azienda Agricola Decugnano dei Barbi, Orvieto, Italien, mousserende vin til 121 kr. fra DZ Wine (tlf.: 44 84 44 33).
Den Liberale Presse (ved Niels Ole Madsen):* Südtiroler Lagrein Perlhof 1996, italiensk rødvin til 45 kr. fra DocTrolles Vinimport (tlf.: 97 18 19 74).* Château Fourcas-Loubaney, Cru Bourgeois, Listrac-Médoc 1996, fransk rødvintil 145 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).* Churchill's 10 Years Old Tawny Port, portvin til 150 kr. fra VinensVerden (tlf.: 66 14 44 48).
Alt for Damerne (ved Flemming Hvelplund):
* Light Fino Solera Reserva Jarana, Emilio Lustau, Spanien, tør sherry til 89,50 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83).
B.T. (ved Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen):
* Laborie Estate Chardonnay, Paal, Sydafrika 1997, hvidvin til 60 kr. i Føtex.
Jyllands Posten København (ved Anders Grøndahl):
* Prosecco di Valdobbiadne, Spumante Extra Dry, Insitituto Enologico, Italien, mousserende vin til 75 kr. i Italiensk Vinhus (tlf.: 35 43 47 49).

Vinpriserne i Bordeaux
Vinmæglerne i Bordeaux udarbejder en ugentlig statistik over priserne - men har dog taget sig andet til i årets sidste uger. Statistikken kan være interessant at studere, selv om prissvingninger først slår igennem langt senere; men for rigtigt at forstå statistikken må man være klar over en række ting, som vi har gennemgået i uge 46 - klik på linken med musene og læs!

Årgang 1997Uge 48Uge 49Uge 50Uge 51
Bordeaux rouge9.5009.5009.5009.500
Bordeaux
supérieur
10.75010.75010.75010.250
Côtes de Bordeaux10.75010.750
Saint-Émilion18.000
Sauternes38.50038.50038.50038.500
Monbazillac 199614.50014.00014.500
Årgang 1998Uge 48Uge 49Uge 50Uge 51
Bordeaux rouge8.7508.7508.750
Bordeaux
blanc
6.0006.2506.250
Graves
supérieur
10.00010.00010.00010.000
Entre-deux-Mers6.4506.360
Bergerac rouge6.9007.1007.000
Bergerac moelleux5.1005.1005.2505.100
Bergerac sec4.2504.2504.250
Duras rouge7.1007.1007.1007.100
Duras blanc4.2504.1504.1504.250
Vin de table20,50212120,50

Prisen for vin de table er i francs pr. degré/hecto. Dvs. at en vin, der fx holder 12 procent alkohol, koster 21 x 12 FF pr. hektoliter - med de i uge 46 nævnte ekstraudgifter og begrænsninger.

Vil du hellere have hele VinAvisen som e-mail?
Flere travle branchefolk har spurgt os, om de kan få tilsendt VinAvisen direkte som e-mail - altså ikke kun den ugentlige (gratis) løbeseddel, men hel avisen. De finder det vigtigt at kunne holde sig ajour med, hvad der sker i vinens verden og få oplysninger og tips, der blandt andet kan hjælpe dem i forhandlinger med udenlandske producenter.
Det kan godt lade sig gøre at tegne abonnement på VinAvisens friske nyheder hver mandag morgen tilsendt egen e-mail adresse. Prisen for abonnement i et halvt år er 390 kr., og hvis nyhederne skal sendes til flere e-mail adresser inden for samme firma, er prisen for disse supplerende adresser 195 kr. pr. stk. Abonnement kan tegnes ved henvendelse til Janne Gudbjerg, tlf.: 39 20 64 20.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til Ugens fund: De bedste vine, arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten “Godkendt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er indtil nu optaget følgende vine:
Apéritif
* Martini Extra Dry, Martini & Rossi, Italien, vermouth til 42,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Mousserende vine
* Torre del Gall, Cava, Penedès, Spanien til 59-65 kr. fra Better Brands (tlf.: 47 33 99 99).
* Il Vignale, Prosecco, Vino Frizzante del Veneto, Italien 1997 til 49,95 kr. hos Irma.
Hvidvine
* Zona Chardonnay, Concha y Toro, Casablanca Valley, Chile 1997, hvidvin til 50 kr. i OBS!, Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen.
* Orvieto Secco, “San Egidio”, Trappolini, Orvieto, Italien 1997, hvidvin til 55 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Jacob's Creek Sémillon Chardonnay, Australien 1997 til 50 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
* Lindemans Bin 65 Chardonnay, South Eastern Australia 1998 til 39,95 kr. hos Bilka, Føtex og Netto.
* Marques de Monistrol, Chardonnay, Penedès, Spanien 1997 til 49,50 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48).
* Santa Digna Sauvignon Blanc, Miguel Torres, Curicó Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
Rødvine
* Corbières Vieux, Corbières, Frankrig 1995 til 49 kr. (på tilbud 45 kr.) fra La Maison Sevino (tlf.: 49 70 49 36).
* Barbaresco, Stefano Farina, Italien 1994 til 119 kr. (på tilbud 109 kr.) fra La Maison Sevino (tlf.: 49 70 49 36).
* Château de Caïx, Cahors, Frankrig 1996 til 89,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00).
* Cono Sur Reserve, Cabernet Sauvignon, Chimbarongo, Viña Cono Sur, Rapel Valley, Chile 1997 til 69,50 kr. fra House of Wine (tlf.: 35 26 31 15).
* Châteauneuf-du-Pape, Domaine des Remparts, Frankrig 1996 til 89,50 kr. hos Irma.
* Côtes-du-Ventoux, “Escarlate”, Delas Frères, Frankrig 1997 til 56,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Elsa, Malbec, Valentin Bianchi, San Rafael, Argentina 1995 til 59,75 kr. hos H.J. Hansen (tlf.: 66 11 83 83 og 35 42 43 11) samt i kæden Vinspecialisten (tlf.: 66 11 83 83).
* Farina, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 1994 til 75 kr. hos Fakta.
* Le Ragose, Amarone della Valpolicella, Italien 1993 til 175 kr. fra Carlo Merolli (tlf.: 45 85 19 78).
* Mavrud, Perushtitza, Bulgarien 1993 til 34,95 kr. i Føtex og Bilka.
* Muriel Reserva, Rioja, Spanien 1991 til 79 kr. fra DZ Wine / Erik Troels-Smith (tlf.: 44 84 44 33 og 75 71 16 00).
* Plaisir de Noël, Gabriel Meffre, Vin de Pays d’Oc, Frankrig (uden årgang) til 42,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99).
* Sycamore Canyon Zinfandel, Ernest & Julio Gallo, Sonoma County, Californien 1996 til 85 kr. fra Taster Wine (tlf.: 43 45 14 22).
* Torres Sangre de Toro, Penedès, Spanien 1996 til 44,95 kr. fra Bacardi-Martini (tlf.: 44 86 66 44).
* Santa Marguerita, Rodrigo Bin, Cabernet Sauvignon / Merlot, Central Valley, Chile 1997 til 49,95 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65).
* Palacio De La Vega Cabernet Sauvignon Reserva, Navarra, Spanien 1994 til 82 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01).
Hedvine
* Pinet, Pineau des Charentes, Frankrig til 85 kr. fra World Brand (tlf.: 39 27 02 01).

Vil du hellere have VinAvisen pr. fax?
Som en speciel service tilbyder vi at sende VinAvisen pr. fax til læsere, der endnu ikke er kommet på Internettet. Et abonnement for ti uger koster 495 kr. plus moms. Ring venligst til Janne Gudbjerg på tlf.: 39 20 64 20, og aftal nærmere. Faxen vil som regel blive sendt mandag eftermiddag.

Nyheder fra de tidligere uger
Mange af VinAvisens nyheder fra tidligere uger er stadig aktuelle, og de findes derfor i VinAvisens arkiv.

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk