VinAvisens Blå Bog
fra H til K
Hver uge vil bringer vi et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på denne side.
Klik på billedet af den person, du vil læse om.
Her er links til de øvrige bogstaver i alfabetet: .... Fra A til G .... Fra L til R .... Fra S til Å



.

    Lars Hagerman stammer fra Sverige, er uddannet biolog og ejer af Domain Aalsgaard, den første vingård herhjemme, der blev godkendt af de danske myndigheder.


.

    Asger Halkier har en ph.d. i teoretisk kemi, og en meget stor interesse for italiensk vin, som han udlever i sit vinimportfirma Piccola Enoteca Italiana.



.

    Poul Haller har fået succes med sit vinfirma i Middelfart. Han startede i 1991, og i dag har firmaet tretten ansatte, hvoraf de fire er sælgere, som dækker hele Danmark.



.

    Evy Halling står for det lille firma Le Domaine med de store vine fra Bourgogne. Hendes store interesse er Bourgogne, men hun har også vine fra Rhône-området.



.

    Harro Hallmann er overbevist om, at langt flere danskere ville nyde de tyske vine, hvis blot de ville prøve at smage på dem, så det slår han et kraftigt slag for via sin hjemmeside.


.

    Anders Halskov-Jensen er uddannet flyveleder, men hans store vininteresse har ført til en karriere som vinskribent, først hos magasinet Gastro og fra og med 2014 hos Jyllandsposten.



.

    Nicholas Hammeken arbejdede som vinkyper i Tyskland, Frankrig og Spanien, og under opholdet i Spanien blev han meget betaget af spansk vin - og gik i gang med eksporten.



.

    Allan Hansen er manden bag Tysk Vinimport, der har mere end 150 tyske vine på programmet. Herudover er han et flittigt menneske med mange aktiviteter i lokalsamfundet i Roskilde.


.
.

    Anders Prior Hansen er vokset op omgivet af vin. Hans far ejede vinforretningen Vinkyperen Vinimport i Århus, som var grundlagt af bedstefaderen. I dag står Anders ved roret.



.

    Freddy Hansen har bogstaveligt talt tilbragt hele sit hidtidige liv i vinbranchen - kun afbrudt af barneårene og tjenesten i Den Kongelige Livgarde.



.

    Henrik Lind Hansen er en af dem, der sætter virkelig mange flasker vin på danskernes middagsborde. Han står for Fakta’s datterselskab til import af vin og spiritus.


.

    Jess Juul Hansen overtog allerede som lærling vinafdelingen i det supermarked, hvor han var i lære. I dag er han ejer af vinforretningen Vinoble Skanderborg.



.

    Kurt Hansen - med mellemnavnet Wilfred - markerer sig stærkt med sit énmands-firma, KH Import, og har da også mange år på bagen i den danske vinbranche.



.

    Erik Hansen var i tyve år en betroet mand i Knud Jørgensens Vinhandel, hvor han blandt andet afholdt mange kurser. Siden 1996 har han været hos Juul's Vinhandel på Fredriksberg.



.

    Kim Abelstedt Hansen driver vinfirmaet Smag hvad du vil ha' med mport af vin samt diverse italienske specialiteter. Salget foregår via vinsmagninger, butikken og internettet.



.

    Jens Steffen Hansen er tredje generation bag roret i Lorange Vinhandel i Næstved, et firma, der har rødder tilbage til 1871. Han er blandt andet medejer af Excellent Wine.


.

    Peter Buch Hansen grundlagde Danmarks største vinklub, CBS Wine. I dag har sin egen konsulentvirksomhed, Salvador, der blandt andet rådgiver vinnbranchen i digital kommunikation, branding og marketing.



.

    Martin Damm Hansen er uddannet ergoterapeut, men skriver også artikler om især spansk vin til bl.a. Smag & Behag. I 1998 grundlagde han importfirmaet Vinotinto.



.

    Reihdar Hansen er bankmanden og fodboldspilleren, der grundlagde et vinfirmaet Vinlageret og fik succes med det. Firmaet har et stort salg til HoReCa, B2B og detailbutikker.


.

    Leo Steen Hansen er uddannet tjener og sommelier og har ligeledes studeret kemi og vindyrkning. I dag ejer han sit eget vinhus, Leo Steen Wines, i Sonoma i Californien.


.

    Svend Aage Hansen har arbejdet i mange år som malermester i Sønderborg. I dag har han sin egen vingård, Årø Vingård, på øen af samme navn, hvor han årligt tager imod cirka 10.000 vinglade gæster.


.

    Thomas Stig Hansen begyndte sin vinøse karriere med forefaldende arbejde hos Højbro Vinhandel. I dag har han ansvaret for indkøb af spiritus hos Vinoble ved Kultorvet.



.

    Werner Hansen grundlagde i 1985 vinklubben Druen, der stadig lever i bedste velgående, og blev året efter ansat som vinkonsulent hos Svendborg Vinkompagni, der hørte under FDB.


.

    Jørgen Hansson har arbejdet som IT-chef i bankverdenen, før han åbnede Piemonte Vin & Delikatesser. I dag er han og hans salgsvogn at vinde på de danske messer og markeder.



.

    Bent Hargaard er skolelærer men har tillige en garageimport af italienske vine. Hovedparten sælges til virksomheder og restauranter, men også private køber ind via websiden.



.

    Peter Hartig grundlagde i 2005 vinimportfirmaet Vino Fantastico, som sælger italienske vine online og arrangerer vinsmagninger i firmaer og restauranter.



.

    Jan Hartwig er manden, der sætter Spiegelau-vinglas på vore middagsborde – både i restauranter og hos vinelskere, der ved, at livet er for kort til dårlig vin - og til forkerte glas.



.

    Jacob Hasle står for internet-vinfirmaet Sommelier Wine, der handler med australske vine af topkvalitet – enkelte vine fra New Zealand har dog også sneget sig ind på hylderne.



.

    Vivi Hasse er en af de danske vinbønder. Sammen med sin mand, Lars Dalgaard, driver hun Weingut Villa Riesling i en sidedal til Rhinen nær byen Bacharach.


.

    Jette Haugaard er uddannet jurist og har arbejdet i Miljøministeriet, men siden 2013 har hun helliget sig driften af egen vingård, Garbolund Vin i Nordsjælland.


.

    Carsten Hauge Petersen var oprindelig mest til øl, men har i dag eget vinimportfirma, TTvinimport, hvor især italienske vine udfylder pladsen på hylderne.


.

    Jesper Hedegaard er med mellem 40 og 80 vinforedrag om året en yderst erfaren foredragsholder. Det er blandt andet aftenskolekursister, virksomheder og vinklubber, der booker foredragene.



.

    Nicolai Hedegaard, der i flere år har arbejdet med vin i både Danmark og Frankrig bestrider i dag en stilling som eksportdirektør i Bordeaux-vinfirmaet Barriere Frères i Médoc.



.

    Allan Hedstrøm er, hvad man kunne kalde alsacisk garageimportør – plus forsikringsmand. Til daglig arbejder han i Tryg, og i selskabets vinklub fandt han sin interesse for vin.



.

    Hans Heide er forlægger og har i nu 21 år har udgivet Erik Olaf-Hansens "Vinnøglen" - den årlige vinguide med et bredt udvalg af markedets bedste vine i alle prisklasser.



..

    Stig Hejn har som indkøbschef for Magasins vinafdelinger bidraget til at gøre Magasin til en attraktiv spiller på det danske vinmarked. Også Magasin Firmaservice tager han sig af.



..

    Jens Helmbæk er tredje generation i en vinhandlerfamilie og i dag medejer og direktør i Vintappergaarden, et agentur- og grossistfirma med salg af vin og spiritus.



..

    Prins Henrik må vel siges at være Danmarks berømteste vinbonde. I 1975 købte regentparret Château Cayx i det franske Cahors, og i dag sælges Prinsens glimrende vine over hele verden.


.

    Knud Erik Henriksen kom til Sydafrika i 1995 og blev begejstret for landets vine. I dag driver han internetfirmaet PinotageShoppen, der udelukkende handler med vine fra Cape-området.



.
.
.

    Lars Bo Henriksen er underdirektør, indkøbschef og salgschef hos H.J. Hansen. I Odense-firmaet har han blandt andet stået for opbygningen af kæden Vinspecialisten.


    Simon Henriksen læser kinastudier på Københavns Universitet og har samtidig slået dørene op for sit eget vinfirma, der helliger sig den søde canadiske icewine.



..

    Thomas Henriksen har været salgsleder i en af FDB’s største vinafdelinger og erhvervskonsulent hos Philipson Wine. I dag er han Business Manager hos House of Wine.



..

    Jacob Hertz er administrerende direktør i Interbrands Denmark, den danske afdeling af det pan-nordiske samarbejde Interbrands – The Nordic Solution.



..

    Jan Hesdorf er ansvarlig for salget i Nordic Duty Free, der dækker Nordens fem riger samt de baltiske lande. I portefølgen er en lang række kendte vine og mange store spiritusmærker.



..

    Gitte Hindholm fra beskæftiger sig med rådgivning og foredrag om vin. Der er snart sagt ikke den flække i landet, hvor hun ikke har fortalt om vin og mad - ofte mange gange.



.

    Claus Hjelt arbejder til daglig som speciallærer, men han har også i flere år arrangeret vinrejser, og i 2003 grundlagde han vinfirmaet Gourvin med basis i Horsens.


.

    Jasper Morh Holm er varechef for vin & spiritus hos Irma og står også for videreuddannelsen af supermarkedskædens cirka 30 sommelierer.



..

    Niels Rørdam Holm har en stor passion for heste og for vin. Han står for et firma med catering til plejehjem, og hans salg sker via firmaet Y Wine på internettet.



..

    Rasmus Holmgård en af landets flittige vinskribenter. Han skriver i Vinmagasinet og ugebladet Focus, og siden 2005 har syv-otte provinsaviser bragt hans artikler.




..

    Per Holm-Larsen, der er merkonom i marketing, overtog i 2004 den mere end tyve år gamle Rungsted Vinhandel, som han i dag driver sammen med Lars Bergø.



.

    Henrik A. Holst er uddannet cand. oecon. Efter en karriere på chefniveau i nogle af de største danske erhvervskoncerner åbnede han vinfirmaet DigiWine.


.

    John Hoppe har siden 2009 været ejer af Vinoble Odense. Ud over vin har han en stor forkærlighed for rom og whisky, hvilket også afspejler sig i forretningens sortiment.



..

    Erik Holst har haft egen forretning med vin og delikatesser. Siden 2008 har han været ansat som Purchase Manager med ansvar for indkøb af vin, spiritus og tobak hos Peter Justesen Company.


..

    Emil Hristov stammer fra Bulgarien, har hele to kandidatuddannelser i bagagen og driver nu et importfirma for bulgarsk vin på dansk jord.



..

    Geert Horst der nu er død, skrev i mange år om vin og gastronomi og havde store jobs inden for dansk restaurationsvæsen. Han var med i redaktionen af den årlige "Vinnøglen"


..

    Carsten Flint Hunneche har taget sommelieruddannelsen på Vinakademiet og driver i dag garagefirmaet Druen i Flasken med direkte importerede kvalitetsvine fra Tyskland og Spanien.



..

    Perry Hvidtfeldt grundlagde i 2001 Pegasus Vin Engros, hvor specialet er salg af vin til erhvervskunder og restauranter. I dag rummer forretningen flere hundrede vine fra hele verden.



...

    Jens Jørgen Hyldig-Nielsen er uddannet biokemiker og har boet en årrække i USA. I 2009 slog han dørene op for egen vinforretning i Helsinge i Nordsjælland.


...

    Jon-Frederik Capoul Høyrup er uddannet i blandt andet ønologi, økologi og vinfremstilling på WSET. Og så er han fjerde generation i vinslottet Château Le Rait i Frankrig.


...

    Thomas Ilkjær er daglig leder og hovedunderviser på Vinakademiets sommelieruddannelse. Han er også vinskribent og har bl.a. skrevet bogen "Amarone – og vinene fra Valpolicella".



..

    Hans Christian Ipland er manden, der løfter arven efter Børge Olsen og sørger for, at der kommer Irma-vin i glassene. I alt bliver det til 6 millioner flasker om året.



    Kristian Ishøy har boet mange år i Spanien, hvilket har givet ham en stor passion for landets vine. I dag driver han sit eget vinimportfirma, der næsten udelukkende handler med spanske vine.



    Morten Brink Iwersen (f. 1977) er uddannet journalist og arbejder på DR Nyheder. Men han er også en stor vinentusiast og medejer af firmaet Frederiksdal Kirsebærvin.



    Gunnar Steen Jakobsen er advokaten, der fik lyst til at arbejde med vin og derfor grundlagde Bichel Vine, som han driver sammen med Birthe Sandager og Arne Fusager.



    Michael Jansen er uddannet inden for økonomi og marketing og ejer i dag importfirmaet og butikken Peter B. Vin på Frederiksberg. Derudover er han medejer af firmaet Min Vinmark.



    Sara Jansen er uddannet vinmager fra landbrugsskolen i Blanquefort i Bordeaux og har i dag et job som presseansvarlig i marketingsafdelingen hos Philipson Wine.



    Birthe Jensen er bosat i Sydney, hvor hun arbejder som konsulent og formidler kontakt mellem australske vinhuse og danske importører. Hun er forfatter til en bog om australsk vin.



    Bjarne Jensen begyndte sin karriere i vinbranchen som femten-årig, da han kom i lære som kontorelev i vinfirmaet Anthon Thorup & Søn i Århus. I dag ejer han virksomheden.



    Bruno M. Jensen deltog i 1999 i konkurrencen Gran Maestro del Vino Italiano og gik i den forbindelse på jagt efter italienske vine. Det gav ham ideen til at åbne Vinotek A Fynnis.



    Egon Jensen er ledende overlæge på medicinsk afdeling på Randers Centralsygehus. I 1989 åbnede han importfirmaet Vin i Skoven, som han driver sideløbende med sit job på hospitalet.



    Benny Friis Jensen har i mange år undervist kokke- og tjenerelever i mad og vin på Hotel- og Restaurantskolen i København. I dag har han en lederstilling hos firmaet OSCAR.



    Henning Borup Jensen meldte sig til et vinkursus på en aftenskole, og det blev startskuddet til en glødende interesse for vinens verden og til grundlæggelsen af Odense Vin Import.



    Jacob Lilja Jensen er den statsautoriserede translatør og tolk i fransk, der i dag indkøbs-og marketingdirektør hos Philipson Wine og manden bag firmaets mange reklamer.



    Jesper Uhrup Jensen er journalist på Euroman, hvor han har vin, bøger og restaurantanmeldelser som faste stofområder og derudover bidrager med features og klummer.



    Lars Møller Jensen har prøvet både trawlerfiskeri i Grønland og griseopdræt i Ebeltoft, før han gjorde karriere i vinens verden. I dag er han salgsdirektør hos Theis Vine.



.

    Niels Wendelboe Jensen står ved roret i den familieejede Strandgårdens Vinhandel i Helsingør – et firma, hvis historie som sundbyens provianteringshandel går tilbage til 1833.



    Regner Jensen har siden 1986 været chef i vinfirmaet Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg, der både sælger til hoteller og restauranter over hele landet og til virksomheder og private.



.

    Claus Vind Jensen er vokset op i en vinglad familie og driver idag den vinforretning på Frederiksberg, Bouquet Vin, som hans forældre åbnede i 1978.



.

    Michael Jepsen er uddannet inden for salg og marketing. Men han er også uddannet som skolelærer. I 1999 begyndte han at sælge vin gennem eget firma, Vinimport Salg og Marketing.






.

    Keld Johnsen, der står for restaurant The Diplomat på den amerikanske ambassade, er ikke kun en af Danmarks dygtige kokke. Han er også vinimportør og sommelier.


.

    Robert Jonsson er oprindelig uddannet inden for IT, men vininteressen vandt, og i dag driver han Vinbutikken.dk sammen med sin vin Peter Larsen.


.

    Mads Jordansen startede inden for planteverdenen med en uddannelse som planteskolegartner og med en speciel passion for æbler. I dag skriver han om vin på sin egen hjemmeside.



.

    Søren Juhl er præst, men formidler også i høj grad sin store viden om vin og vinområder, især Languedoc-Roussillon. Han har udgivet en glimrende bog om netop dette emne.



.

    Gunnar V. Juul kom til H.J. Hansen i Odense som forretningsfører i 1959 og gjorde hurtigt den gamle kolonialhandel til en af landets mest respekterede og fornemste vinhandeler.



.

    Poul Juul er ansat hos et af verdens største vinfirmaer/producenter, Les Grands Chais de France, hvor han er national direktør for Danmark med ansvar for Danmark, Grønland og Island.



...

    Lars Justsen ejer vinfirmaet Enoteca 1855 Vinimport. Han har afsluttet WSET’s Diplom uddannelse i London og er en af initiativtagerne til samme uddannelse på dansk jord.



...

    Bjarne Jørgensen tog i 1985 til Bourgogne og blev bidt af fransk vin. Det medførte både en kandidatgrad i fransk og egen vinimportfirma, Vinimperiet.



....

    Hans Kristian Jørgensen er en af de efterhånden mange danskere, der har fået succes som vinmager. I 1988 købte han og hans amerikanskfødte hustru, Carrie, Cortes de Cima i Portugal.


....

    Flemming Jørgensen solgte i 1991 sammen med sin bror, Peter, Knud Jørgensens Vinhandel for fuldt og helt at hellige sig Château de Haux i Bordeaux, der i dag har 9000 aktionærer.



.

    Karsten Emil Jørgensen tog i 1966 til Sydafrika for at arbejde som tømrer. Det medførte en livslang kærlighed til sydafrikansk vin, som i dag udleves i firmaet Syd Afrika Vinimport.



.....

    Martin Jørgensen har sammen med Peter Rystok grundlagt Vinmonopolet i Silkeborg. I dag står han for at finde de små "rigtige vinbønder", der er blevet Vinmonopolets speciale.



.

    Peter J. Jørgensen solgte i 1991 sammen med sin bror, Flemming, Knud Jørgensens Vinhandel for fuldt og helt at hellige sig Château de Haux i Bordeaux, der i dag har 9000 aktionærer.



    Preben Jørgensen fik fem vinstokke i 50-års fødselsdagsgave. De har i dag formeret sig til 1,3 ha vinmark, Vester Ulslev Vingaard på Lolland og masser af prisbelønnede vine.



    Steffan Jørgensen droppede økonomi-studierne for at blive vinkyper. Efter nogle år som chef-vinmager i et amerikansk vinhus, har han i dag travlt i eget vinhus i Elqui Valley i Chile.



.

    Sten Vallentin Jørgensen fungerer som formand for Atelier Occitanien – et importfirma, der arbejder med at udbrede kendskabet til vin og kultur i Languedoc-Roussillon.


.

    Ulrich Kaagaard har en fortid i restaurantbranchen. I 2010 købte han Den Franske Vinhandel i Roskilde af sin far, en historisk forretning, der startede som kolonialbutik i 1878.



.

    Torsten Kahr begyndte for alvor som garageimportør i 1997. Sit firma døbte han VinDepotet, og det er siden vokset støt gennem årene med import fra mange lande, dog især fra Frankrig.



.

    Flemming Karberg er fjerde generation i det 134 år gamle familieejede firma Hans Just - firmaet med blandt andet.Jägermeister, Den Gule Enke, Campari Bitter og Noilly Prat Vermouth.



.

    Peter Just Karberg er femte generation i firmaet Hans Just, hvor han i dag er ansvarlig for hjemmemarkedet med kendte mærker som Jägermeister, Grand Marnier og Noilly Prat.



.

    Laszlo Kacsor stammer fra den ungarske by Eger, der er berømt for sine vine. Som dansk vinimportør har han gjort en stor indsats for at skærpe danskernes viden om ungarsk vin – og om Ungarn generelt.



.

    Bent Ketelsen ejer vinbutikken Vinoteket i Grena samt importfirmaet Vinimpo, der sælger fransk vin til firmaer, restauranter og forretninger.



.

    Søren Kieffer-Olsen står for det lille importfirma Vinrosen - og han er ikke i tvivl om, hvordan man laver vin. Hvert år er han i Bourgogne og hjælper vennerne med at plukke druer til sine vine.



    Danielle Viet Kirkemo har mere end 25 års karriere bag sig i den danske vinbranche. Fra og med oktober 2017 er hun med købet af Trørød Vinhandel blevet herre i egen vinforretning.



.

    Knud Kjellerup er garageimportøren, der voksede sig stor og i dag står for Østjysk Vinforsyning samt - i samarbejde med en række selvstændige vinhandlere - for kæden "Vignoble".



    Henning Kjergaard er uddannet inden for logistik, indkøb og salg og har siden 2003 drevet sit eget garage-vinimportfirma, Kjergaard Vin, med import af franske og sydafrikanske vine.



.

    Jorren Kjær fik som formand for en stor firmavinklub en glimrende idé - og grundlagde en vinklub lidt efter samme princip som en bogklub med en "månedens vinpakke".



.

    Leif Kjærgaard indledte sin karriere i vinens verden i 1989. I 2007 blev han country manager hos Chris-Wine, hvor han har ansvaret for virksomhedens vinsalg i Danmark.



.

    Ib Kjærulf står bag den aktive vinklub Vinstyrke 12, arbejder som vinhandler hos supervin.dk i Hjørring og har cyklet 9500 km gennem Europas vindistrikter.



.

    Finn Klysner er både forfatter af vinbøger og importør af vin - via sit firma D.W.C.-Vin, hvor fokus ligger på tyske og italienske topvine. Han har Danmarks største udvalg i hvidvine - over 300.



.

    Jan Knudsen er oprindelig bankuddannet. Men hans store passion for vinens verden har ført til eget vinimportfirma, Stæhr, som han driver sammen med sin gode ven Peter Poulsen.



.

    Thomas Smith Knudsen begyndte sin vinøse karriere hos Østjysk Vinforsyning og er i dag indkøbschef hos Theis Vine. Han har også stor erfaring fra ledende poster i Hong Kong og Bordeaux.



.

    Peter Koberg har boet 16 år i Portugal, hvor han var medejer af et vinfirma. Siden 2008 har han haft sin daglige gang hos Dansk Supermarked, i dag som branding manager.



.

    Jacob Kocemba (f. 1978) er en af de unge sommelierer, der har høstet hæder til Danmark – og til sig selv – i de krævende konkurrencer for sommelierer.



    Harald Krabbe (f. 1969) er uddannet agraøkonom og godsejer på Frederiksdal på Lolland. Og så er han en af de tre mænd, der i 2006 grundlagde "Frederiksdal Kirsebærvin".



.

    Carsten Kramer er maskiningeniør - og garageimportør. I 1997 slog han dørene op for CK Vente Tout, der på fransk betyder "sælger alt". Men det er nu især fransk vin, han sælger.



.

    Henrik Tachau Kristensen, der er udlært tjener, åbnede i år 2000 vinimportfirmaet 1010 Vin. Derudover driver han sin egen restaurant "Restaurant de 2 Have" på Grenen i Skagen,



.

    Jens Ole Kristiansen der sjældent hedder andet end Kris, er vinskribenten på Frederiksborg Amts Avis med en ugentlige klumme, der handler om alt inden for vin og gastronomi.



    Allan Tolstrup Kristiansen har været vidt omkring i vinbranchen, siden han som dreng arbejdede med i familiens vinbutik. I dag arbejder han som Key Account Manager hos Kjær & Sommerfeldt.



    Lars Kroman er uddannet kok og tjener. Han har arbejdet på Kongeskibet og været butler for en milliardær. I dag er han herre under eget tag i Det Lille Vinhus.



.

    Anne-Mette Krygell er ildsjælen bag importen af det mest af den bulgarske vin, der drikkes i Danmark. Med bedsteforældre i det tidligere DDR lærte hun at samarbejde med østlandene.



.

    John Krøigaard-Larsen er Danmarks "Monsieur Bourgogne", og hans firma, Theis Vine, må betragtes som en af markedslederne, når det gælder vine fra de klassiske appellationer i Bourgogne.



.

    Per Kærager Christensen har gjort karriere i militæret, hvor han i 30 år har undervist til pædagogik og ledelse. En glødende interesse for vin har medført, at han i dag driver Rienta Vine.



.

    Flemming Kyed hører som vinskribent til den klassiske skole, der lægger mere vægt på det essayistiske og den gode historie. Han står som studievært for tv-programmet "Noget i glasset"



.

    Bill Kyhl oprettede Danmarks første netbutik med italiensk vin, mener han selv, og da den i starten udelukkende handlede med vine fra Toscana, gav han den navnet Toscavini.