Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 1999

www.vinavisen.dk
redigeres af
Flemming Hvelplund
Anker Tiedemann
Vin-aktuelt i uge 33
16.-22. august
.
.
.
Et helt år
- i 52 uger -
har vi nu lavet VinAvisen

Med næste nummer tager vi hul på en ny årgang, og samtidig præsenterer vi vores store rapport fra VinAvisens vinrejse til Californien.
Læs om californisk vin i dag - læs om vores besøg hos nogle af de bedste producenter - og se nogle af de mange billeder, vi tog.

Glæd dig til næste nummer af VinAvisen
.

Solformørkelses-årgang
Så fik vi famlet os igennem solformørkelsens dunkle timer - selv om den her i Danmark kun var partiel. I Champagne-distriktet var den total, og ifølge lokale kilder fulgte 5 millioner turister formørkelsen i Reims og Epernay. Næste gang, det sker i Frankrig, vil blive den 3. september 2081.
Lignende astronomiske begivenheder har før sat en ekstra boble over i’et i vin. Mest berømt er "komet-året" 1811, da Halley’s komet passerede og gjorde et eller andet ved vinen, så den blev ekstra god - eller i hvert fald mere eftertragtet og kostbar.
Nu taler man i Champagne om at gøre 1999-årgangen til en Millésime d’Eclipse - en solformørkelses-årgang. Gad vide, om den bliver lidt mere spids i det, fordi druerne har fået mindre sol ...? (-:

Rødvin godt for immunforsvaret
I denne uge er det universitetet i Florida, der melder om rødvinens fortræffeligheder. En større undersøgelse, foretaget af forskeren Susan Percival, viser, at rødvinen fremmer de hvide blodcellers aktivitet og dermed hjælper dem i kampen mod infektioner.
- Der har været talt så meget om rødvinens fordele, men vi ved også, at alkohol svækker immunforsvaret, siger Susan Percival, - så vi ville finde ud af, om rødvin også har denne effekt.
Et større forsøg med mus, der blev drukket pelsen på, tyder imidlertid på, at der er et eller andet i rødvin, der forhindrer svækkelse af immunforsvaret. Tværtimod styrkes dette forsvar. Så alt er stadig godt.

Supermarked med sans for kvalitet
Supermarkederne begynder i større og større udstrækning at interessere sig for kvalitetsvine - naturligvis fordi deres kunder gør det.
Senest har det flotte og nyrenoverede Virum Supermarked nord for København åbnet en vinhandel, hvis indretning siger Grand Cru til alt, hvad vi hidtil har set her i landet.
"Virum Vinkælder" er - med Allan Jørgensen som bestyrer - ganske enkelt et tempel til vinen. Her ligger de store slotte skulder ved skulder (Bordeaux-flasker har jo skuldre), men der er også mange gode flasker til menneskevenlige priser.
I forbindelse med det store, velindrettede lokale er der et "allerhelligste", hvor der bag de automatiske skydedøre holdes en konstant kældertemperatur. Dejligt sted i de dage, da det var sommer.

Faustino og Faustino
Faustino er ikke noget ualmindeligt navn i Spanien. Og det har vist sig at være et problem. For på den ene side er der et Rioja-vinhus ved navn Bodegas Faustino Martinez - det er dem, der laver de gode flasker, hvor maleren Rembrandt og komponisten Gluck optræder som konger på etiketterne (Faustino I og V). Og på den anden side er der Bodegas Faustino Rivero Ulecia, der netop af den spanske stat er blevet idømt en rekord-stor bøde på 22,5 millioner dkr., fordi firmaet har benyttet omkring 3 millioner bagetiketter med Rioja-seglets DOC-garantistempel på flasker med vin fra helt andre spanske distrikter.
Da der er en overhængende fare for, at dele af pressen også får denne sag galt i halsen - ligesom den gjorde for nylig med okseblodet (læs om det i uge 26 og uge 27) - har Bodegas Faustino Martinez udsendt en pressemeddelelse om, at man endelig ikke må forveksle de to Faustino'er.

Der sker dog noget i græsk vin
Der er ret stille omkring græsk vin. Jo, der findes et par importører, som fortrinsvis leverer til græske restauranter, men man ser få græske vine i butikkerne. Græsk vin er ikke rigtigt interessant for øjeblikket.
Det vil vinbønderne på vulkanøen Santorin gøre noget ved. Ifølge den britiske avis The Guardian er de i gang med at producere en hvidvin "af en kvalitet, der kan gengive græsk vin den berømmelse, den havde i oldtiden".
Grækenland har over 300 originale druesorter, og på Santorin er det druen Assyrtico, der ifølge Jancis Robinson giver en hvidvin, som er yderst forfriskende.

Inspiration til vinrejsen
To nye vinbøger har set dagens lys: Maureen Ashleys "Vinrejse i Toscana", oversat af Finn Klysner, og Hubrecht Duijkers "Vinrejse i Bordeaux", oversat af Søren Søndergaard (Forlaget Sesam, 144 sider, 199 kr.).
Bøgerne er både inspirerende og lækre med mange smukke farvebilleder. Man får virkelig lyst til at tage afsted hurtigst muligt.
Som guidebøger "i marken" vil de også kunne gøre nytte, selv om man måske nok kunne ønske, at nogle af de lidt intetsigende pyntebilleder var blevet erstattet af endnu flere konkrete oplysninger.
Bøgernes kort er overført fra Hugh Johnsons "Den store Vinbog". I guiden om Bordeaux er de gengivet i samme store og læselige målestok som i Johnsons bog. I Toscana-bogen er der faktisk kun ét ordentligt kort - flere var der ikke i Johnsons store vinbog - og dette kort er tilmed fotograferet ned, så man skal huske at have en lup med hjemmefra.
I det hele taget er Toscana-bogen mindre vellykket, også fordi sproget i oversættelsen er tungt og knudret. Men som inspiration til rejsen er begge bøger som sagt udmærkede.

Er det mon Olsen-banden?
Belingske Tidende melder, at 100.000 liter grappa er blevet stjålet fra en lagerbygning i Asti i det italienske Piemonte, og at tyvene har måttet bruge mindst tre tankbiler for at kunne transportere de ædle dråber væk. Avisen omtaler grappa som den italienske "cognac", men mener naturligvis "marc". For cognac er jo brændt på vin, mens både den intalienske grappa og den franske marc brændes på druekvaset.

Ny form for isvin
Det amerikanske vinblad Wine Spectator fortæller om den schweiziske vinfamilie Mathier i landsbyen Salquenen, der havde for lidt plads i kælderen og derfor opfandt en ny form for isvin: De slæbte simpelt hen seks fade med sød vin op til Rhône-gletcheren og lagde fadene ned i en ishule under 10 meter is.
Nu har de hentet vinen ned igen, og det viser sig, at den havde godt af det kolde ophold. Netop fordi det var en sød vin, kunne den opbevares ved de lave temperaturer lige under frysepunktet, og fugtigheden i hulen har den kun haft godt af.
Selv om det er et slid at transportere de fyldte fade op ad det stejle bjerg, planlægger familien at gøre det igen med 1998-årgangen. Problemet er bare, siger de, at gletscheren på grund af den globale opvarmning flytter sig cirka 40 m hvert år. - Vi håber, vi kan finde den igen.

Landvin i skulpturel flaske
Der kommer flere og flere interessante vine fra Frankrigs Midi. Nu har Beaujolais’ driftige vinkøbmand, Georges Duboeuf, sat sig for at lave en hel speciel rødvin. Han er taget sydpå til Languedoc, og her har han fundet fjorten forskellige vine til den endelige blanding af 60 procent Cabernet Sauvignon, 30 procent Merlot og 10 procent Syrah.
Vinen, der er en Vin de Pays d’Oc, har fået navnet Mileage 1998, og den præsenteres i en skulpturel flaske, hvor den nederste del er ekstra tyk og formet med vinmarkernes skråninger som inspiration.
Vi vil uden tvivl komme til at se flere interessante her-kommer-jeg-vine fra det sydøstlige Frankrig.
Vinbutikker har hamstret vin til nytåret
I Jydske Vestkysten har Anne Hedegaard skrevet, at vi ikke behøver at hamstre boblevin til nytåret. Det har butikkerne allerede sørget for, og da konkurrencen på pris vil blive skrap, skal vi heller ikke være bange for at komme til at betale mere for flaskerne end sidste år.
Kun kan der blive mangel på prestige-champagner. Fx er det ikke mere muligt at købe Dom Pérignon. Ifølge formanden for Vinhandlerforeningen i Danmark, Cort Trap, går der i branchen rygter om, at nogle har købt flaskerne for at sælge dem til overpris hen imod nytår. Normalt koster en flaske Dom Pérignon cirka 675 kr., så priser over dette beløb er altså - overpriser.

Vine, der lugter som våd rævepels
To wineries i Californiens Santa Barbara County er kommet op og slås om et navn. Foxen Vineyard har lagt sag an mod Fess Parker Winery, der ligger på Foxen Canyon Road, og som derfor har brugt ordet Foxen på to vine.
Dem om det. Men det er egentlig mærkeligt, at de er så glade for ordet Foxen, for netop ordet foxy karakteriserer i USA visse billige vine, der beskrives som "ræve-agtige". De lugter trods alt ikke, som når en ræv har løftet det ene bagben. Snarere er aromaen lidt skarp og spids, måske som en våd rævepels.

Ny mand hos DZ Wine
DZ Wine, der indgår i Erik Troels-Smith gruppen sammen med Vinbonden og Ambassadeur Wine, har fået ny daglig leder og salgschef, nemlig Henrik Münchow. Han er et kendt navn i vinbranchen og har senest været en af H.J. Hansens betroede medarbejdere.

Ugens fund: De bedste vine
Til denne uge har VinAvisens smagepanel fundet alle disse yderst drikkeværdige vine:

Taltarni Shiraz, Victoria, Australien 1996
105 kr. (klubpris 95 kr.), Australian Wine Import, tlf.: 45 82 09 15
En god mundfuld af en rødvin. Meget vellavet med en frisk syre, der afbalanceres af den fyldige frugt og sødmen fra alkoholen (13 procent).

Taltarni Cabernet Sauvignon, Victoria, Australien 1995
115 kr. (klubpris 104 kr.), Australian Wine Import, tlf.: 45 82 09 15
Kraftig rødvin, men samtidig elegant og meget tiltalende. Den har en flot dybrød og moden farve og en ret kraftig og sortstypisk duft. Afgjort et godt glas.

Normans White Label, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 1998
79 kr. (klubpris 72 kr.), Australian Wine Import, tlf.: 45 82 09 15
Denne glimrende rødvin kommer til os slæbende på fornemme medaljer, som den med god ret har fået hængt om halsen (eller også var det det 146 år gamle australske firma, der fik medaljerne). Vinen er en frugtbombe, der fylder munden med ren drue og en frisk syre, der fuldender et måltid på glimrende vis.


VinAvisens gyldne etiket
Når VinAvisens smagepanel finder vine til "Ugens fund, de bedste vine" (se ovenfor), arbejder vi med kun to muligheder: Enten er en vin godkendt - eller også skriver vi ikke om den.
VinAvisen er jo en gratis-omdelt avis, hvis økonomi bæres af annoncer. Derfor giver vi importørerne mulighed for - mod betaling - at udstille godkendte vine på vore sider i afsnittet Hvilken vin passer til maden? Samtidig markeres de udvalgte vine med VinAvisens gyldne etiket med teksten "Udvalgt af www.vinavisen.dk”.
Vi kan sammenligne ordningen med en censureret maleriudstilling, og kun vine, som VinAvisen smagepanel har udvalgt, prøvesmagt og godkendt, vil kunne udstilles på denne måde i vore udstillingslokaler i Cyberspace.
I afsnittet Hvilken vin passer til maden? er aktuelt optaget følgende vine:

MOUSSERENDE VINE
* Café de Paris Brut til 58,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (28-39).
* Bonaval Cava, Bodegas Inviosa, Spanien til 56 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).

HVIDVINE
* Château Carmel de Mingot, Bordeaux Blanc Sec, Frankrig 1997 til 59,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Kendall-Jackson Chardonnay, Vintner's Reserve, California, USA 1997, hvidvin til 99,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* S.A. Prüm Riesling halbtrocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 1997, hvidvin til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (33-45).
* Renaissance Chardonnay, North Yuba, Californien, USA 1995 til 139 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (30-41).
* Santa Rita 120, Chardonnay, Valle del Maule, Chile 1998 til 47,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (30-41).
* Montevina Estate Chardonnay, Californien 1997 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Raimat Chardonnay, Costers del Segre, Spanien 1998 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Villa Mt. Eden Chardonnay, California 1995 til 109,75 kr. fra H.J. Hansen (tlf.: København 35 42 43 11, Aalborg 98 12 52 90 samt Odense og kæden Vinspecialisten 63 12 82 00) (28-39).
* Nederburg Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 1997 til 47,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (26-37).
* Etchart Torontés, Rio de Plata, Salta, Argentina 1997 til 49,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (24-35).
* Carmen Chardonnay, Central Valley, Chile 1998 til 57 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).
* Jacob's Creek Dry Riesling, Orlando, South Eastern Australia 1998 til 47,95 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (23-34).
* Mystic Cliffs Chardonnay, Oak Barrel, Californien 1997 til 48,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (22-33).
* Fontenoy Chardonnay, Cruse, Vin de Pays d'Oc, Frankrig 1997 til 47 kr. fra World Brands (tlf.: 39 27 02 01). (22-33).

ROSÉVINE
* Domaine de Triennes, Gris de Triennes, Vin de Pays du Var, Frankrig 1997 til 45 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Santa Rita, Doña Paula Rosé, Maipo, Chile 1998 til 49,95 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (24-35).
* Palacio De La Vega Rosado, Navarra, Spanien 1997 til 47 kr. fra World Brands Denmark (tlf.: 39 27 02 01). (23-34).


RØDVINE
* Kendall-Jackson Vintner's Reserve Cabernet Sauvignon, California 1997 til 115 kr. fra Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Château Carmel de Mingot, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 1995 til 69,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (33-45).
* Pere Ventura Tempranillo, Penedès, Spanien 1994 til 55 kr. fra Bagsværd Vinhandel (tlf.: 44 98 06 37). (33-45).
* Château les Adams, Lussac Saint-Émilion, Frankrig 1996 til 65 kr. (120 kr. for 2 flasker) fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (33-45).
* Domaine du Petit Romain, Costières du Nimes, Frankrig 1998 til 49,75 kr. (6 for 250 kr.) i H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00).
* Kendall-Jackson Zinfandel, Vintner's Reserve, California, USA 1997, rødvin til 99,95 kr., Amka Vinimport (tlf.: 86 41 96 00). (33-45).
* Renaissance Cabernet Sauvignon, North Yuba 1993 og 1994, begge årgange til 109 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (31-42).
* Trivento Reserve, Syrah / Malbec, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1997 til 59,95 kr. i Føtex. (31-42).
* Château Mont-Redon, Lirac, Frankrig 1997 til 94 kr. fra Frederiksberg Vinimport (tlf.: 38 19 06 33). (31-42).
* Santo Mexico, Baja California, Mexico 1996 til 36,75 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* El Thidio Cabernet Sauvignon, Chile 1997 til 36,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Gandia Tempranillo, Hoya Valley, Utiel-Requena, Spanien 1996 til 95 kr. for 3 flasker fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Savona Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1996 til 120 kr. for 2 flasker i Bilka. (30-41).
* Château de la Rivière, Fronsac, Frankrig 1994 til 69,95 kr. fra Det Franske Vinlager (tlf.: 43 50 04 00). (30-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København: 35 42 43 11 og i Aalborg: 98 12 52 90) samt kæden Vinspecialisten (tlf.: 63 12 82 00). (30-41).
*Calzadilla, Huete-Cuenca Crianza, Spanien 1995 til 85 kr. hos Falke Vin (tlf.: 31 39 11 65). Import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22) (30-41).
* Taltarni, Fiddleback Terrace Red , Victoria, Australien 1997 til 66 kr. fra Australian Wine Import (tlf.: 45 82 09 15) (29-41).
* Weinert Malbec, Mendoza, Argentina 1994 til 99,75 kr. fra H.J. Hansen Vinhandel (tlf. i Odense: 63 12 82 00, i København 35 42 43 11, og i Aalborg 98 12 52 90, samt kæden Vinspecialisten, tlf.: 63 12 82 00). (29-40).
* Pasolini Dall'Onda, Dove, Chianti, Italien 1996 til 58,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (29-40).
* Renaissance Zinfandel, North Yuba, Californien, USA 1996 til 129 kr. fra Hela Wine & Spirits (tlf.: 75 54 04 40). (29-40).
* Chateau Montelena, The Montelena Estate Cabernet Sauvignon, Napa Valley, USA 1995 til 425 kr. fra Master Wines (tlf.: 74 55 28 27). (29-40).
* Grappolo d'Oro, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 43 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Alta Montana Malbec, Mendoza, Argentina 1997 til 39 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65). (29-40).
* Trivento Syrah, Viña Patagonia, Mendoza, Argentina 1998 til 44,95 kr. i Føtex. (29-40).
* Montevina Estate Cabernet Sauvignon, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Montevina Estate Zinfandel, Californien 1994 til 68,50 kr. fra Chris-Wine (tlf.: 43 43 65 65) (28-39).
* Oak Village Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 1997 til 49,95 kr. fra Vingaarden (tlf.: 63 17 18 19). (27-38).
* Fattoria Lilliano, Chianti Colli Fiorentini, Italien 1997 til 65 kr. fra J.E. Nielsen (tlf.: 66 12 16 88). (26-37).
* Villa Torre, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo, Italien 1997 til 55 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
* Caroso, Citra Vini, Montepulciano d'Abruzzo Riserva, Italien 1994 til 98 kr. fra Furesø Vinimport (tlf.: 45 85 70 49). (24-35).
* Château des Eyssards, Bergerac, Frankrig 1996 til 48 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Castello Silvio Nardi, Chianti Colli Senesi, Italien 1997 til 67,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Château-Portier, Moulin à Vent, Frankrig 1995 til 77,50 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (24-35).
* Breakaway Grenache/Shiraz, South Eastern Australia 1997 til 68 kr. fra Lars Bjørn Vinimport (tlf.: 39 64 30 00). (23-34).
* Raimat Abadia, Costers del Segre, Spanien 1996 til 60 kr. fra Sigurd Müller Vinhandel (tlf.: 98 18 50 99). (23-34).
* Carmen Syrah Reserve, Maipo Valley, Chile 1997 til 95 kr., Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (24-35).
* Mystic Cliffs, Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995 til 48,95 kr. i OBS!, Kvickly og SuperBrugsen (22-33).
* Palacio de Monsalud, Vino de Extremadura, Spanien 1994 til 49,95 kr. i Iso og SuperStore, import: ViniPortugal (tlf.: 43 63 32 22). (21-32).
* Sirius, P.A. Sichel, Bordeaux, Frankrig 1996 til 75 kr. fra Vinens Verden (tlf.: 66 14 44 48). (21-32).
* Mystic Cliffs, Cabernet Sauvignon, Californien, USA 1995 til 48,95 kr. fra OBS!, Kvickly og SuperBrugsen. (22-33).

Eftertryk er tilladt
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret. Men bemærk: Det gælder kun vore nyheder fra vinens verden, ikke de vurderinger og udtalelser om vine, som landets vinjournalister citeres for. Og angiv venligst altid kilden: VinAvisen på Internet-adressen www.vinavisen.dk