Nyheder for uge 39, 2015



En mur af flammer og røg åd sig hastig igennem Lake County i den forgangne uge. Foto: Wikipedia / Calfire.

Lake County i flammer

Californien er ramt af en af de værste ildebrande nogensinde. Branden er døbt Valley Fire, og den har foreløbig ædt sig gennem mere end 28.000 hektar land.

Det er gået værst ud over Lake County i den nordlige del af Californien, hvor 23.000 mennesker er blevet evakueret. Flere vinhuse og vinmarker har ifølge Wine-Searcher også fået ilden at føle, og et enkelt vinhus, Shed Horn Cellars, er fuldstændig nedbrændt. Heldigvis kom ingen til skade, men ejerne Michael og Adawn Wood har mistet såvel vinhuset som deres hjem.
Også det historiske Langtry Estate har mistet en bygning på sin ejendom og flere af sine vinstokke.

I undtagelsestilstand


Det er den tredje store ildebrand i Lake County i sommerens løb - men den første, der for alvor truer områdets vinindustri. Ifølge den lokale vinproducentforening er det endnu for tidligt at sige noget om skadernes fulde omfang.
Californiens guvernør, Jerry Brown, har nu erklæret Lake County i undtagelsestilstand.
Trods ild og røg kæmper områdets vinproducenter med at få de nu fuldmodne druer i hus. Endnu en udfordring for mange af producenterne er, at en af de vigtigste hovedveje for drue-transporten er lukket på grund af ilden.

Vinden fjerner røgen


Også Napa Valley har været ramt af Valley Fire - dog slet ikke i samme omfang som Lake County. Risikoen for røgskadede druer, som en overgang truede Napas vinproducenter, er også væk, da vinden blæser væk fra områdets vinmarker.
Her er høsten - ligesom i resten af Californien - i fuld gang, og det forventes, at staten i alt vil høste 4 millioner tons druer.


Den nye prestige-champagne fra Moët & Chandon. Læg mærke til den smarte prop, der bryder med den traditionelle champagneprop.

Champagne med mystisk navn

MCIII Brut 001.14 lyder som en kemisk formel, men det er ikke desto mindre navnet på en ny flagskibs-champagne fra Moët & Chandon.
Det har taget champagnehuset, der ejes af luksuskoncernen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), hele femten år at nå frem til den perfekte opskrift på nyheden - en opskrift, som nogle internationale vinskribenter har kaldt for den mest komplekse nogensinde for en champagne.
Champagnen er nemlig blandet efter alle kunstens regler af flere forskellige årgange vin, der er modnet i henholdsvis egetræsfade, ståltanke og flasker.
Eksperimenterne har været talrige, og flere færdigudviklede champagner er blevet droppet undervejs, før man nåede frem til MCIII Brut 001.14.

En blanding af adskillige årgange


Den champagne, man nåede frem til, består af en tredjedel vin årgang 2003 og en tredjedel af årgangene 2002, 2000 og 1999. Derudover er der tilsat en portion af årgangene 1999, 1998 og 1993 af champagnehusets serie ”Moët Grand Vintage Collection”.
Denne unikke blanding har dernæst modnet i ti år i champagnehusets kælder.
Der er logik bag champagnens lidt mystiske navn. ”MC” står for Moët & Chandon, ”III” henviser til de tre forskellige lagringsmetoder, eg, stål og glas, ”Brut” betyder, at champagnen er tør, og ”001.” refererer til, at det er den første udgave af denne luksuschampagne. Og så er der bare ”14.” tilbage, hvilket dækker over, at champagnen blev degorgeret i 2014 (se under ”dégorgement” i VinAvisens ABC).
Prisen for den nye prestigechampagne vil ligge på, hvad der svarer til 3360 kr. Om der kommer nogle flasker til Danmark, er endnu uvist.


Pinot Noir-druen er den mest udbredte drue i Oregon. Foto: Wikipedia / Ovp.

Rekordstor høst i Oregon

Bourgogne er berømt for sine rødvine på Pinot Noir, og New Zealand vinder også stor anerkendelse for sine vine på druen.
Det samme gør Oregon, hvor Pinot Noir i dag er den mest udbredte drue, der breder sig over 58% af vinmarksarealet i den amerikanske stat.
I 2014 kunne statens vinproducenter glæder sig over en rekord stor druehøst, der var hele 39% større end i 2013 - som også var usædvanlig stor. Nu har man netop taget hul på høsten i Oregon, og i år regner man med en endnu større høst end sidste år.
Der er en udbredt tro på, at de meget store høstårgange skyldes de klimatiske ændringer.

For varmt til Pinot Noir?


Engang kæmpede vinproducenterne i Oregon for at få modne rødvinsdruer - hvorfor man netop plantede Pinot Noir, der trives i lidt køligere omgivelser.
Sidste år havde man den varmeste sommer i mands minde, og i år slås også denne rekord med en nærmest ekstrem varme. Men foreløbig har de højere temperaturer kun gavnet druerne. Og der er ikke bare flere af dem - kvaliteten er også i top. Fremtiden vil dog vise, om det bliver for varmt til fortsat at dyrke Pinot Noir.

Sonomas høst er tre gange større


Med de høje temperaturer gælder det også om at få høsten i hus hurtigst muligt. 77% af Oregons druer kommer fra Willamette Valley, og man regner med, at de 85% af druerne herfra er høstet i løbet af de næste ti dage.
Selv om antallet af druer nærmest er eksploderet i Oregon i de senere år, er der stadig tale om en lille høstmængde i forhold til statens naboer, Californien og Washington.
Til sammenligning blev der alene i Sonoma i Californien høstet tre gange så mange druer som i Oregon sidste år.

Rhône-vinhus udsat for tyveri

Luminescence er en af denne verdens sjældne søde hvidvine. Den fremstilles af vinhuset Maison Etienne Guigal i det nordlige Rhône af druerne fra en vinmark i appellationen Condrieu. Og den fremstilles kun i år, hvor tilstrækkeligt mange druerne modner ekstra tidligt.
I år er et sådan år, og for kun tredje gang nogensinde har Maison Etienne Guigal besluttet at fremstille vinen - de to andre år, hvor det har kunnet lade sig gøre - var 1999 og 2003.
Da druerne skulle høstes en tidlig morgen, opdagede Marcel og Philippe Guigal - far og søn - at en tredjedel af dem allerede var ”høstet” i nattens mulm om mørke.

Alligevel en årgang 2015


Tyveriet har ifølge Decanter været vel forberedt, og politiet er nu i færd med at efterforske sagen.
I alt har Maison Etienne Guigal mistet druer for 40.000 euro (cirka 300.000 kr.) i løbet af bare en enkelt nat, men heldigvis er der nok modne druer tilbage, til at man stadig vil fremstille en årgang 2015.
Herhjemme forhandles årgang 2003 af Philipson Wine til 500 kr. for en 50 cl’s flaske.


Gérard Depardieu og Vladimir Putin. Foto: www.kremlin.ru.

Betaler kun 6% i skat

- Jeg vil ikke længere have noget som helst med dette land at gøre, selv om jeg stadig elsker franskmændene. Det har Gerard Depardieu udtalt i et interview i det franske magasin TV Magazine, og ordene faldt efter, at den franske skuespiller og vinproducent havde sagt, at han ville sælge alle de ejendomme, han ejer i Frankrig.
Da Francois Hollande i 2012 indførte en rigdomsskat på 75%, rev Depardieu teltpælene op og flyttede til Rusland. I dag er han efter sigende russisk statsborger og betaler kun 6% i skat.

Lidt af en overraskelse


I Frankrig betaler han dog stadig ejendomsskatter for sit slot i Loire-dalen, Château de Tigné. Derudover ejer han 50% af aktierne i et firma, der ejer flere andre slotte - heriblandt La Croix de Peyrolie i Lussac Saint Émilion og Le Bien Decidé i Hérault, Languedoc. Den anden halvdel af firmaet ejer Bordeauxs store vinkøbmand, Bernard Magrez.
Og så ejer Depardieu også et par restauranter i Paris - La Fontaine Gaillon og L’Ecaille de la Fontaine.
Til spørgsmålet om, hvorfor han pludselig vil sælge alle ejendommene og aktierne, lød svaret, at han er utilfreds med den måde, ejendomsskatterne bliver forvaltet på af den franske regering.
Magrez har ifølge Decanter intet hørt om Depardieus planer, men har ligesom alle andre læst om dem i TV Magazine. Det må have været noget af en overraskelse for ham …

Vi mindes Noël Verset

Noël Verset, en af Rhônes mest berømmede og respekterede vinproducenter, er død i en alder af 95 år. Hele sit liv viede han til vinfremstilling under eget tag i den lille appellation Cornas, som han i høj grad har en del af æren for at sætte på verdenskortet tilbage i 1980’erne og 90’erne.
Han begyndte at arbejde med vin i sin families vinhus i Cornas i en alder af kun 12 år, hvor han virkede som assistent for sin far. Og i 1943 overtog han roret i vinhuset, hvilket var startskuddet til en 70 år lang karriere som vinproducent.
Verset har i al den tid hvert år kun fremstillet en bestemt rødvin af druerne fra sine marker. Den er på Syrah, som er den eneste drue, der dyrkes i Cornas. Men det er en vin, der for mange af appellationens vinproducenter er forbilledlig.
Verset fremstillede vin på gammeldags manér - blandt andet holdt han fast i, at druerne skulle trampes med fødderne.
I år 2000 trak han sig tilbage og begyndte at frasælge sine vinmarker - dog fortsatte han lige indtil 2006 med at lave vin til sig selv og sin familie.


Den lille mærkat på glasset skulle efter sigende kunne blødgøre og modne vinen.

For godt til at være sandt

En billig og lidt rå rødvin kan med et snuptag blive forvandlet til en dejlig blød, rund og moden vin. Alt, hvad man skal gøre, er at skænke vinen og derefter klaske en lille mærkat ved navn Elevie uden på glasset og så vente i fem minutter.
Det lyder næsten for godt til at være sandt - men den skulle ifølge opfinderen af Elevie, amerikanske Sam Jih, være god nok.
Selv om mærkaten ikke ser ud af noget særligt, skulle den rumme en del teknologi. Den skulle være i stand til at katalysere de bølger, vi er omgivet af, og omdanne dem til infrarød stråling. Denne stråling videregives til vinen og får dens molekyler til at kollidere mod hinanden, hvorved vinen blødgøres, og der sættes gang i en meget hurtig ”modnings-proces”.

Kan genbruges 100 gange


Elevie, hvis navn er afledt af ”elevating life” (forbedre livet), skulle virke på både hvid-, rød- og rosévin. Og den kan genbruges op til cirka hundrede gange - eller lige indtil silikonen, som mærkaten er lavet af, mister sin klæbende effekt.
Elevie er stadig på Kickstarter-stadiet, hvilket vil sige, at Sam Jih endnu ikke har rejst de fornødne penge til at sætte den i produktion.
Men af mærkatens Kickstarterside fremgår det, at han regner med at nå sit mål og snart kunne sende de første mærkater ud i de amerikanske forretninger til en pris af 38 dollars (cirka 250 kr.).


Vinderne af festivalens bedste vine (fra venstre mod højre): Evan Bisgaard, Bisgaard Vinhandel, Anders Olsen, Theis Vine, Steen H. Rasmussen, The Wine Company og Per-Henrik Goosmann, Goosmann Vin.

Smuk dag i Rhône-vinens tegn

Vejret var med den 12. udgave af Rhône-vinfestivalen, der i weekenden løb af stabelen blandt vinmarkerne i Dansk Vincenter i Avedøre. Mere end 900 vinentusiaster fra både Danmark og Sverige smagte sig gennem cirka 350 forskellige Rhône-vine.
Der var også stor interesse for årets seminar om Hermitage-vine, som vinskribent Niels Lillelund stod for.
Arrangørerne, Steen H. Rasmussen og Lars Møller, er allerede i fuld gang med at planlægge næste års udgave af Rhône-vinfestivalen, der er programsat til lørdag den 17. september 2016. Smagekataloget fra dette års festival kan ses ved at klikke her.
Blandt festivalens mange arrangementer var de besøgendes kåring af årets bedste Rhône-vine. Resultatet ses nedenfor.

Festivalens bedste vine


Bedste hvidvin: Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf du Pape Blanc, 2011, 599,95 kr. hos Theis Vine.
Bedste rødvin: Domaine Pierre Usseglio, Cuvée de mon Aïeul, Châteauneuf du Pape, 2012, 499 kr., The Wine Company.
Bedste dessertvin: Château Turcan, ”Sweet”, AOP Luberon, 2013 119 kr., Goosmann Vin.
Bedste køb: Cuvée du Vertican, Côtes du Rhône Villages, 2012, 80 kr., Bisgaard Vinhandel.


Januar 2016 byder på Stefanie Hirschmann fra Weingut Hirschmann.

Det er lidt frækt …

Lige siden 2006 har vinkonsulenten Ellen Ledermüller-Reiner stået bag kalenderen ”Jungwinzerinnen Kalender”. Det er en kalender, hvor kvindelige østrigske vinmagere og deres døtre og svigerdøtre mellem 17 og 27 år poserer næsten uden en trevl på kroppen.
Hvert år udvælger Ledermüller-Reiner en ny gruppe kvinder, der så lægger krop til årets forskellige måneder.
Målet er at give den østrigske vinverden et nyt og mindre støvet image - at vise, at den er smart og moderne.
Kvinderne til den nye kalender for 2016 kommer fra de største vinregioner i Østrig: Niederösterreich, Steiermark, Burgenland og Wien.
Der er kun fremstillet 4000 eksemplarer af kalenderen, som kan købes for 25 euro (cirka 190 kr.) plus forsendelse ved at klikke her.


En helt anderledes rum-whisky

I 2011 sendte det skotske destilleri Ardbeg en portion umodnet maltwhisky op til rumstationen International Space Station. Det blev gjort i samarbejde med forskningscentret NanoRacks, og målet var at undersøge, om whisky modner lige så godt ude i verdensrummet i vægtløse omgivelser som i en fadkælder på jorden.

Før whiskyen blev sendt ud i rummet, blev den iblandet partikler af egetræ – det samme gjorde en portion whisky hos destilleriet. Denne proces imiterer fadmodning, og hermed kunne forskerne sammenligne udviklingen mellem ”rum-whiskyen” og den jordiske kontrol-whisky.
Whiskyen cirkulerede dernæst rundt om jorden med 27.724 km’s hastighed i timen i femten timer i døgnet i tre år.

Stor forskel i duft og smag


I 2014 kom whiskyen tilbage til jorden, og Ardbeg har siden da analyseret rum-whiskyen og sammenlignet den med kontrol-whiskyen. Og i den forløbne uge offentliggjorde destilleriet så det længe ventede resultat.
Det viser sig, at der er ”dramatisk forskel” på de to whiskyers duft og smag:
Kontrol-whiskyen er meget lig en velmodnet Ardbeg-whisky - dog med mindre afvigelser, da den jo ikke har lagret på egetræsfade men har været tilsat partikler af egetræ. Whiskyen har blandt andet en markant duft af træ samt noter af rosiner, vanille og brændt appelsinskal og en lang og typisk Ardbeg-smag med træ, blid røg og lidt sødme.

En mærkværdig parfumeret note


Rum-whiskyen derimod har under modningen fået en intens og rund duft med noter af røget fisk, gummi og en mærkværdig parfumeret note - lidt som solbær eller violer - der ligger langt fra den almindelige Ardbeg-aroma.
I smagen adskiller den sig fra kontrol-whiskyen ved blandt andet at have noter af pebermynte, anis, kirsebær og røget bacon.
Konklusionen er, at den måde, whiskyen har udtrukket aromastoffer fra egetræspartiklerne på, har været vidt forskellig alt efter, om whiskyen befandt sig på jorden eller i vægtløse omgivelser.
På YouTube kan man se en lille film om projektet.
Fra en tv-reklamefilm for de nye 007-vodkaer. Skønheden er
skuespillerinden Spephanie Sigman, der medvirker i den nye Bond-film.

En cocktail for agent 007

Danmarks mange James Bond-fan glæder sig garanteret allerede til november, hvor den nye 007-film, Spectre, får verdenspremiere. Og mens Daniel Craig som Bond forfølger skurkene over hustage og bjergtoppe, kan man jo sidde behageligt tilbagelænet og nyde en rigtig Bond-cocktail.

Sådan én byder det polske vodkamærke Belvedere på. Mærket ejes af LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), der via et samarbejde med filmselskabet bag filmen, Eon Productions, har lanceret to særudgaver af vodkaen. "Belvedere 007 Spectre" og" 007 Silver Saber" er navnene på de to vodkaer, som kun er skabt i et begrænset antal. Og som en del af kampagnen er der også kreeret i alt fire alternative udgaver af vodka martini - der som bekendt er Bonds yndlingscocktail. Det er selvfølgelig meningen, at man skal bruge de to 007-vodkaer til drinksene, men mon ikke det også går med et andet mærke …
Nedenfor bringer vi en af opskrifterne - samtlige fire opskrifter kan ses på 007-vodkaernes egen hjemmeside.

Belvedere Spectre 007 cocktail


45 ml Belvedere vodka
15 ml limejuice
10 ml sukkerlage (1 del vand og 1 del sukker koges op)
4 friske hindbær
Ingefærøl
Blandt alle ingredienserne undtagen ingefærøllen i en cocktailshaker. Tilsæt is, og ryst kraftigt. Hæld blandingen gennem en sigte over i et højt drinksglas, og top med ingefærøl. Pynt eventuelt med en limeskive.

Nyt fra den danske vinbranche

* Ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.


Vil du have vores løbeseddel?

Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.
Send dit spørgsmål til info@vinavisen.dk. Ugens bedste svar bringer vi her.

Ugens gode spørgsmål

Hvorfor kun 70 cl i spiritusflasker?
Majbrit Sørensen spørger: Hvorfor er der kun 70 cl i spiritusflasker?
Ja, det er egentlig mærkeligt, når der nu er 75 cl i alle vinflasker. Og i halve spiritusflasker er der 35 cl og ikke 37,5 cl som i de halve vinflasker.
De 70 cl blev fastlagt af EU som standard for flasker til spiritus i 1993, men i USA og enkelte andre lande er 75 cl i dag standard.
Hvorfor denne forskel? Lad os bare indrømme det: Her rækker vores gennemhullede alvidenhed ikke til. Vi kender ikke grunden.
Vi kan nævne, at det tidligere – før EU fik bragt orden i sagerne – var almindeligt at se vinflasker med kun 70 cl. Måske har man aldrig fået taget sig sammen til at standardisere spiritusflaskerne, eller modstanden imod en ændring har været for stor.


Ugens vinøse billede

Mogens Kielsgaard har været en tur i den tyske region Baden og sender os dette billede fra distriktet Kaiserstuhl.
I Kaiserstuhl ligger vinmarkerne på stejle bjergsider i en gammel vulkan, hvis jord af løss er perfekt til dyrkning af druer. Laget af løss holder på regnvandet og afgiver det langsomt til vinstokkene, og samtidig tilføres druerne mineralske noter og et krydret præg.
På nettet ligger der fire film, der giver et indtryk af de meget smukke landskaber dernede: Forår, sommer, efterår og vinter.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.

Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286 Billede 287-312
Billede 313-338



343 Helene Christensen nød champagne på et maleri fra 1884 i Michael og Anna Anchers hus i Skagen (foto © Anker Tiedemann).


VinAvisen finder de gode vine!

Nedenfor ses ugens mange anmeldelser af i alt 22 vine. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

Søg på vinene!
Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

VinAvisens Smagenoter

Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.


Hvidvin

Da Luca, Terre Siciliane IGT, Italien, 2014, lav alkohol (12%) 48 kr., Rema 1000 Let og læskende hvidvin på druerne Pinot Grigio og Chardonnay. Vinen har en god og kraftig duft og en fint krydret druesmag med tilpas syre. Et virkelig godt glas til en yderst rimelig pris. Flasken har skruelåg.
Leipp Leininger, Riesling, Grand Cru Zotzenberg, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%) 91,48 kr., pris ved 12 flasker, Køge Vinhandel Webshop En let og forfriskende hvidvin på økodruer. Den er Grand Cru, men med hensyn til kompleksitet og struktur lever den ikke helt op til den fornemme klassifikation. Til gengæld er den billig - idet man dog lige skal have importørens regler for forsenddelse med ind i billedet.
Dirler-Cade, Edelzwicker, Alsace, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%) 109 kr., pris for 1 liter; 99 kr. ved flasker, Dronningborg Vinimport Edelzwicker betyder "ædel blanding", og navet bruges i Alsace om en hvidvin, der lavet på flere druer. Der kan være tale om en lidt jævn, billig vin, der ofte sælges på helliter-flasker, men i dette tilfælde er der faktisk tale om en "ædel" vin, der tilmed er lavet på en blanding af seks økologisk dyrkede druer: Chasselas, Sylvaner, Auxerrois, Riesling, Muscat og Gewurztraminer. Vinen er rigtig god med en frisk, let cremet druesmag, en lille sødme og tilpas syre. Der er virkelig kælet for kvaliteten.

Rosévin

Les Trois Frères, Domaine des Aspras, Côtes de Provence, Frankrig, 2014, lav alkohol (13%) 79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine En indtagende rosévin med en smuk, lys farve (agerhøne-øje), en liflig duft og en let cremet smag med tilpas syre og sødme.
Capricho Di Vino, Vegotolosa, Syrah, Manchuela, Semi-seco, Spanien, 2014, lav alkohol (10,5%) 89 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., GrauballeVin.dk Denne rosé minder meget om en god, hjemmelavet frugtsaft på hindbær, jordbær og æbler. Vin ... ikke ret meget. Egnet til ubevogtede teenagere. Eller kom lidt vodka i og skænk den som apéritif og til snacks. Sammenligner vi Spanienskortet med et ur, så ligger distriktet Manchuela lidt inden for klokken 3.

Rødvin

Ultimo Passo, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2014, lav alkohol (13%) 49 kr., på tilbud i hele september: 39 kr., Fakta En meget enkel rødvin - der er frugt, og der er syre, men ikke ret meget andet. Men den er jo også billig vin.
Fagiano, Produttori di Govone, Barbera, Asti, Italien, 2014, middel alkohol (13,5%) 80 kr., Premier Cru Fortræffelig rødvin, der er let, frisk og ungdommelig - udpræget en vin til lettere, italienske retter og ikke mindst pasta - en vin, der minder lidt om en vin fra Toscana.
La Bastide Saint Dominique, Côtes du Rhône, Frankrig, 2014, middel alkohol (14%) 89 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Jysk Vin Om 2013-årgangen af denne glimrende rødvin skrev vi: "Fortræffelig Rhône-rødvin, der endnu en gang bekræfter, at der kommer rigtigt gode vine fra den nedre, brede Rhônedal. Vinen hænger i munden og kinderne med sin gode frugt og blide syre - og det bliver den ved med i den lange eftersmag." Vi kan - i år - tilføje, at vinen er lavet på økodruer, og at den har gode noter af peber ... samt at prisen ikke er pebret.
Coquille d'Oc, Domaine de Sainte-Rose, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%) 89,95 kr., pris ved 6 flasker: 79,95 kr., Vinmonopolet En lidt enkel rødvin - lige ud ad landevejen: Frugt, sødme og alkohol (spritkant). Men okay til en grillbøf eller nogle pølser ... Flasken har skruelåg.
Las Moradas, Viñedos de San Martín, Garnacha, Vinos de Madrid, Crianza, Spanien, 2012, høj alkohol (15%) 99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine En superlækker rødvin med en smag, som duften lover. Der er bred, blød frugt og et krydret spektrum - fint integreret fadsmag, eukalyptus, timian, mandler, vanille. 15% alkohol, men ikke spor sprittet. En tungesmækkende vin.
Cascina d'Or, Monferrato, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%) 119 kr., på tilbud i denne og næste uge (uge 39-40): 99 kr., Cappa Vin Denne fadlagrede rødvin smager godt. Den har dejlig, bred frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. Vinen er lavet på druerne Nebbiolo, Cabernet Sauvignon og Barbera. En udpræget madvin.
Donna Olimpia 1898, Costa Toscana IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%) 119 kr., Haller Vine og Vin&Vin Denne italienske rødvin er lavet på den traditionelle drue-sammensætning fra Bordeaux: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot og Cabernet Franc. Vinen har en tørhed med et håndfast greb om frugt og kompleksitet. Udpræget madvin.
Bomba, Quady North, Grenache, Rogue Valley, Southern Oregon, 2013, høj alkohol (14,1%) 125 kr., The Wine Company Denne rødvin fra den amerikanske stat Oregon har god og blød frugt og noter af røg og jordbær. Men prisen ... man kan få bedre vine til 125 kr.
Weingut Hubertushof, Pinot Noir, Mosel, Tyskland, 2014, lav alkohol (13%) 135 kr., pris ved 6 flasker: 124,17 kr., Vintjenesten Denne udmærkede rødvin er meget Pinot Noir, men også - med sin sødme - meget Mosel. Mange vil være glade for den - til lette måltider og et glas sammen med gode venner. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer. Flasken har skruelåg.
24 Mozas, Bodegas Divina Proporcion, Tempranillo, Toro, Spanien, 2014, høj alkohol (14,5%) 159,95 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk Flot rødvin med en smag, der breder sig i munden med fyldig frugt, bløde tanniner, krydrede noter, tilpas syre og en lang eftersmag.
Currà, Roberto Sarotto, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%) 162 kr., Irma Elegant og meget lækker rødvin. Den har blød og dejlig frugt, en frisk syre, kompleksitet og struktur. Glimrende til mad, men også som meditations-vin.
Donatella Cinelli Colombini, Sangiovese, Rosso di Montalcino, Italien, 2012, middel alkohol (14%) 185 kr., Quist Wine En meget dejlig rødvin med en blød og kompleks smag - en rigtig toskaner med Sangiovese-druens fine noter og en god krydring.
Abracadabra, Divina Proporción, Tempranillo, Toro, Spanien, 2013, høj alkohol (16%) 199,95 kr., pris ved 6 flasker: 129 kr., AndrupVin.dk En dyb, mørk farve i glasset. En inviterende duft i næsen. Og en elegant, blød smag i munden. En rigtig flot rødvin. Den har 16% alkohol, men ingen spritkant og er udpræget til mad - fx til vildt og fuglevildt.
Profasio, Massimago, Valpolicella, Superiore, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%) 249 kr., pris ved 6 flasker: 224 kr., Propperiet En stor og fantastisk lækker rødvin, der kommer ud i kinderne med sin rene, gode drue, fine krydderi, sin afmålte syre og lille sødme. Ikke en kraftig vin, men elegant og harmonisk - kultiveret!
Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Côte de Nuits-Villages, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%) 249,95 kr., pris ved 6 flasker: 199,95 kr., Erik Sørensen Vin Pinot-smagen er udmærket til stede i denne røde Bourgogne, men vinen virker lidt "vandet" og uden større volumen og kompleksitet. Helt billig er den ikke.
Rubens, Cantina di Castelnouvo del Garda, Amarone de la Valpolicella, Italien, 2011, høj alkohol (15%) 269 kr., Steiniche Wine En stor og flot rødvin - gennem-lækker. En rigtig Amarone. Den har bred frugt, fin krydring, alkohol, men ingen spritkant. Kort sagt velskabt - en sublim nydelse.
Gattera, Alessandro Veglio, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%) 299 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini Meget kraftig og meget flot rødvin. Den har en dyb og kompleks smag, hvor alle elementerne spiller sammen. Den har bløde tanniner og en lang eftersmag. Kan drikkes nu, men gem den gerne nogle år endnu.

Søg i 500 tidligere udgaver af VinAvisen